ДПА: Туризмът по Черноморието ще се възстановява години

ДПА: Туризмът по Черноморието ще се възстановява години


Празни плажове, затворени заведения, малко туристи: в края на май курортите по Черноморието приличат на призрачни места, пише германската информационна агенция ДПА, цитирана от "Дойче веле". Отсега е ясно: браншът ще се възстановява години.


Тази година българското министерство на туризма обяви, че летният сезон ще започне на 1 май. "Обсъжда се възможност за допълнителни гранични пунктове с оглед улесняването на притока, тъй като очакваме огромен брой туристи, които ще се придвижват с автомобили", заяви през април бившата министърка на туризма Марияна Николова. Но прогнозите ѝ очевидно не се сбъднаха.


Заради несигурността около резервациите на чуждестранните гости собствениците на много от големите хотели решиха засега да не отварят, пише още ДПА. Проблемът е особено сериозен в курорти като Слънчев бряг, където разчитат основно на големи групи туристи от Германия, Русия и Великобритания.
В началото на месеца в медиите се появи информация, че чартърните полети, с които руските туристи пристигат в България, това лято могат да бъдат отменени. Причината: напрежението между двете държави и изгонени дипломати. Към момента все пак се очаква руснаци да пристигнат в България през юни и юли, за да почиват по Черноморието. През май обаче имаше отменени полети.


Браншът ще се възстановява години наред


Надеждата на работещите в бранша е, че през това лято ще компенсират поне част от загубите, които натрупаха през 2020 г. За цялата изминала година броят на чуждестранните гости спадна с около 80 процента. Загубите се изчисляват на близо шест милиарда лева, подчертава ДПА и припомня, че към предишното правителство се отправя критиката, че не е предприело достатъчно стъпки, за да подкрепи сектора.


"Вероятно чак през 2025 г. ще можем да достигнем нивата от 2019 г., казва в интервю за "Дойче веле" Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм. Дотогава е отговорност на правителството да възстановява и да развива сектора."


Подобно мнение споделя и служебната министърка на туризма Стела Балтова, цитирана от ДПА. Отговорността на министерството е "да възстанови жизнеспособността на туристическия сектор". Според нея основен приоритет е правилното презентиране на страната в чужбина и "развитие на националната туристическа реклама и на международното сътрудничество в туризма за насърчаване на туристите да изберат България за своя дестинация".


"Понякога тестовете струват повече от нощувките"


Но браншът продължава да е изправен пред сериозни проблеми, предизвикани от пандемията. Сред тях са липсата на организация за тестване на туристите, които трябва да се завърнат в своите държави, както и незапочналата имунизационна кампания на служителите в сектора. "Докато е необходимо да се правят PCR тестове, много чуждестранни туристи ще избягват България, допълва Драгомир Изворски, който менажира апартаменти в Златни пясъци. Понякога тестовете струват повече от нощувките."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK