Борба с "лукашизма" и "пресслужбата на психопата" - в Беларус Nexta създава нова реалност

Борба с "лукашизма" и "пресслужбата на психопата" - в Беларус Nexta създава нова реалност

© ReutersПърви канал в чата, още два канала в чата, платформа в "Ютюб" - повечето медии имат тези неща.


Разликата между тях и платформата Nexta е, че тя няма нищо друго, а доби световна слава. Нейният бивш главен редактор бе толкова важен за Беларус, че властите отклониха самолет от пътя му към Вилнюс, за да го арестуват.


Медийна операция с канал в "Телеграм"


"Нехта" означава "някой" на беларуски. Аудиторията ѝ надхвърля скромното име. В единия от каналите, NEXTA, абонатите към момента са над 590 хил. Основният, Nexta Live, има 1.2 млн. потребители. Още няколко по-малки се следят от стотици хиляди хора.
"Медийна операция с канал в "Телеграм"" е определението, което дава на Nexta Би Би Си. Това определение за базираната във Варшава "редакция" би се оспорило от много медии, които се съмняват във възможността за проверка на съобщения.


Стремглавото набиране на популярност на сбора от канали, създанен от задържания Роман Протасевич и живеещия в Полша Степан Путило, започна, след като властите в Беларус спряха интернет в опит да ограничат протестите на хиляди оспорили твърдението за презбиране на президента Александър Лукашенко с 80% от вота.


Оттогава каналите ежедневно заливат потребителите със съдържание, изпратено от други потребители - снимки и видеоклипове от демонстрации; извънредни новини (които после се потвърждават). Подбира се само част от постъпилото в екипа от няколко служители, но дори то възпламенява достатъчно беларуските власти. През лятото това бяха кадри от протести, по-късно - акции с издигането в различни части на Беларус на червенобялото знаме отпреди Лукашенко. От "Нехта" твърдят, че са получавали и документи от служби за сигурност.


Преди седмици "Нехта" публикува в "Ютюб" филм за богатството на Лукашенко, който също разгневи властта.По тази и други причини Nexta се възприема често в Беларус като медия, през която идва ценна информация за страната. Така я възприемат и международни издания, които цитираха публикациите на редактора от "Нехта" Тадеуш Гичан вчера със съобщенията, че служители на беларуската КГБ са се качили на самолета и всъщност те са източникът на бомбената заплаха; именно агентите били хората, останали в Минск (освен арестуваните), вместо да продължат към Вилнюс. В литовската столица пристигнаха 165 души, а не 170, колкото бяха излетели от Атина.


Паралелни реалности


На тези и други публикации обаче имаше сравнително бърза реакция и то също в "Телеграм": в платформата, където според екипа на "Нехта" са "почти всички беларуси", с времето се появи далеч по-малко популярен, но не по-малко амбициозен противник.


"Пул Первого" има едва 95.3 хил. последователи, но там беларуската реалност се описва по съвсем друг начин. Снимки на "Първия" (Лукашенко), "информация" за нови законопроекти, посещения, знаменити цитати, хумор "от кухнята" на властта. Там бяха разпространени и кадрите с Лукашенко с "Калашников", разпространени през два дни на масови протести, за да се покаже силата на режима.


Воденият от прессекретаря на Лукашенко Наталия Ейсмонт (според публикации в руски медии) екип в "Телеграм" реагира бързо на подаваната от "Нехта" информация. Битката за беларуската публика е ожесточена и, случайно или не, каналите на "Нехта" и Лукашенко често публикуват едновременно.


Часове след обвиненията, че имало агенти на КГБ на борда, там се появиха интервюта с предполагаемите пътници, които обясняват защо не продължили към Вилнюс. Освен това "Пул Пергово" разпространи стенограми на записи от авиодиспечерите, от които следва, че те само препоръчали самолетът да се приземи в Минск. Каналът предлага и "обзор" на случая, в който се "оборва пропагандата", идваща отвън, с линкове към "самопризнанията" на Протасевич, че органилизирал протести (според опозицията записът от снощи е направен след мъчения).


Каналът на Лукашенко твърди, че се изправя срещу чуждестранните "митове" в страна, където местните медии са заплашени от увеличаващ се натиск. Пример е разправата на властта с най-популярното издание, Tut.by, част от чиито сътрудници още са в неизвестност.


За разлика от "Пул Первого" обаче "Нехта" е много повече от канал за информация.


Участник в беларуската политика


Сред тайните на каналите на "Нехта" е фактът, че там не се споделят просто новини, видеоклипове и снимки (каквито има и в много други канали в "Телеграм") - там се изгражда общност с нов език и нова реалност, различни от официалните.


Лукашенко обвинява екипа на Nexta, чиито членове работят на необозначени места от съображения за сигурност, че са организирали протестите. В действителност Nexta никога не е скривала това. В главния канал Nexta Live все още е закачен призив за участие в "народния ултиматум", мащабна акция срещу Лукашенко преди началото на последния му, непризнат от Запада президентски мандат.


Нещо повече, когато започнаха масовите демонстрации, в "Нехта" се публикуваха инструкции за участие в тях; посочваха се точки за събирания; в края на деня се обобщаваха поуки и се даваха принципни съвети- например "как да преодолеем различията си" на улицата и да "съберем" млади образовани демонстранти със стачкуващите работници, като се мисли за общата цел, по-добрия живот.


Борба с "лукашизма" и "пресслужбата на психопата" - в Беларус Nexta създава нова реалност


Проблемите на Лукашенко с платформата не свършват тук. Святлана Цихановска, която според беларуската ЦИК е изгубила изборите през август и замина за Литва, може да не стана президент в Беларус, но стана такъв в Nexta. В началото тя бе недвусмислено определяна за държавен глава, а по-късно се наложи определението "избран за президент". Тези определения нямат никаква практическа стойност в Беларус, но са заредени със силна символика, докато екипът ѝ обикаля Европа в търсене на подкрепа за беларуския народ.


И не на последно място, Nexta използва език, който в медиите от 21 в. би бил невъзможен, но който обрисува по съвсем различен начин властта в Беларус в непрестанно усилие да я дискредитира.


Така например Лукашенко никога не е представян като президент - той е "диктатор", "психопат", "терорист", "престъпник". Екипът му по комуникации се определя като "пресслужбата на престъпника" и други. Обкръжението му е "хунта", понякога към това се добавя и определението "лукашистка".


Ето и кратък пасаж от едно от съобщенията за инцидента от неделя:

"Докато чакаме коментари от авиокомпанията, искаме още веднъж да насочим вниманието ви към това, че терористът Лукашенко и хунтата му специално изпратиха в небето изтребители МиГ-29 и настояха на кацането на полет на "Райънер". Това съобщи гордо пресслужбата на престъпника. Това е предварително подготвен план за превземане на (самолета), на който летяха пътници от няколко държави. На цената на живота им диктаторът приземи самолет, за да достигнат лапите му до един човек - Поман Протасевич."


Този подход е спорен - особено за придържащите се към професионализъм и медийна етика издания, на запад и на изток, - но "Нехта" се възприема като борец срещу автократичен режим. Едно е сигурно: никъде другаде в Беларус официозната информация не се атакува толкова безцеремонно от толкова популярна трибуна.

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Пълна транспортна блокада от страна на ЕС ще е добър вариант и за Кремълския ментор на Лукаша.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 2. 2 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Въртят, сучат и едно и също всеки път за Беларус. Като блокират Беларус какво? Те така или иначе не разчитат на нищо западно от тях. Всичко е насочено на Изток и досега не е паднал Лукашенко. Ще падне когато Русия от която е зависим реши.

 3. 3 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#1] от "Пипера е много лют":

  Да ама соленичко излизат подобни "демократични "опити А соленото не е здравословно особено за западни старци

  гошо
 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  "Освен това "Пул Пергово" разпространи стенограми на записи от авиодиспечерите, от които следва, че те само препоръчали самолетът да се приземи в Минск."

  Toва се нарича "предложение, на което не можеш да откажеш".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Този подход е спорен - особено за придържащите се към професионализъм и медийна етика издания, на запад и на изток, - но "Нехта" се възприема като борец срещу автократичен режим.
  ================================================
  С една дума - негодници ама наши негодници.

  Свободата, Санчо...
 6. 6 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Уж беше наше момче. Кво стана с тоя човек? Майк Помпео му ходи на крака в Минс, обещава му нефт и газ с кораби и самолети, от Полша му пращаха букети..
  https://www.google.ca/url?sa=i&url=https://www.bbc.com/news/world-europe-34411326&psig=AOvVaw0ULymbx1le4cjEuktWhZsP&ust=1622090891646000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCLCYn83F5vACFQAAAAAdAAAAABAD

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Баща полковник от армията .....и то ЗКПЧ, майка преподавател във военна академия по история на СССР , а "момчето полски гражданин"........Наш вариант О.Минчев , Кюранов и тн. Ако им дадат пари от Китай ,........ и такива ще станат.:)) .. ЛИБЕРАЛНИ ДЕМОКРАТИ :)))

 9. 9 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Какво и да стане с това момче, историята ще е доста по благосклонна към него. Това заслужават диктаторите, цялото им дългогодишно царуване да бъде сведено до арест на 26 годишен младеж.

 10. 10 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Всъщност като блокират Беларус от Европа те всъщнодт ги бутат в лапите на Путин. Лукашенко 25 години лавираше между Русия и Европа, а сега зорлем ги бутат в новия СССР на Путин. Луда работа с тези ЕС.

 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Баща полковник от армията .....и то ЗКПЧ, майка преподавател във военна академия по история на СССР , а "момчето полски гражданин"........Наш вариант О.Минчев , Кюранов и тн. Ако им дадат пари от Китай ,........ и такива ще станат.:)) .. ЛИБЕРАЛНИ ДЕМОКРАТИ :)))
  —цитат от коментар 8 на dejmos


  Какво е отношението ти към Локашенко и "локашизма".Остави кой какъв е и какви са близките му. Защото поста ти е като чекмедже с двойно дъно.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nedyalko Lazarov":

  Беше, но направи поредица от грешки, а последната бе чутовна, и няма да я забравят лесно, дори въобще...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  След като Путин си отне насилствено част от Украйна и света не направи нищо, естестено, че Лукашенко ще си разчисти сметките с някой, който го нарича диктатор и престъпнин пред целия свят.
  Главно защото знае, че няма да му направят нищо.
  И Орбан ще си позволи повече.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 14. 14 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Лукашенко е диктатор, като Радев!

 15. 15 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Страхът на Лукашенко е оправдан, то тази платформа е пътят за формиране на критично мислене, а това е първата крачка съм свободното мислене!

 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2393 Весело

  Пак добре е, че за нас никъде или почти никъде не се пише нищо или почти нищо, което говори, че всичко или почти всичко ни е....наред !

 17. 17 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 894 Весело

  Какво и да стане с това момче, историята ще е доста по благосклонна към него. Това заслужават диктаторите, цялото им дългогодишно царуване да бъде сведено до арест на 26 годишен младеж.
  —цитат от коментар 9 на L Glassman


  Упс, за момент помислих, че говориш за Сноудън.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 18. 18 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Да би мирно седяло, не би чудо видяло, ама... Много е яко отдалече да си подстрекател, организатор, модератор и даже тартор на протестите. Толкова внимание от всички посоки! А отблизо представляваш едно използвано оръжие с изпаднал някъде пълнител. Хибридни истории за хибридни войни...

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Брутален въздушен държавен тероризъм!!!
  "Комунисти, Сър"!!!

 20. 20 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Какво се правим на интересни?
  Лукашенко е пинчера на малкото царче от бункера!
  И да се елиминира Батьката от Минск, ще се появи ново пале!
  ___________________
  Ако искаме да имаме какъвто и да е успех срещу Путя и Проксита, да се прекратят паричните потоци към тях!

 21. 21 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#17] от "libretto":


  Упс, за момент помислих, че говориш за Сноудън.
  —цитат от коментар 17 на libretto


  Сноудън е човек, поставил се напълно съзнателно в ролята на ПРЕДАТЕЛ!
  Дори се действа много меко към него!

 22. 22 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Аз все още не съм чул за тоталитарна държава, в която хората да живеят щастливо и свободно и богато. Очевидно подобни държави имат разни объркани привърженици в България, което пък обяснява и трагичното ни и традиционно опашкарско положение.

 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Какво се правим на интересни?Лукашенко е пинчера на малкото царче от бункера!И да се елиминира Батьката от Минск, ще се появи ново пале!___________________Ако искаме да имаме какъвто и да е успех срещу Путя и Проксита, да се прекратят паричните потоци към тях!
  —цитат от коментар 20 на Tzar Vova Josei-ki


  Звучи добре . Но в ЕС при доста политици се наблюдава "Шрьодеризация". Дано се получи ама аз съм скептичен.

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#23] от "К2":

  До Шрьодер поставям Меркел!

 25. 25 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2009 Весело

  До коментар [#11] от "К2":

  Кръвта вода не става!
  ""Мaйкoпрoдaвцитe щe ми рaздaвaт aкъли, зaщoтo били зaд грaницa и нaпрaвили прaвилния цивилизaциoнeн избoр. A дa ми дoйдaт c фoтoaпaрaтитe cи, вързaни c Фeйcбук пocтoяннo, a пък aз щe им излязa c aвтoмaтa, нoжa или юмрукa cи, кoйтo cъщo e oръжиe. Лукaшeнкo им пoкaзa кaк cтaвa тaя рaбoтa. Клacичecки!"
  цитата е на Жан Виденов от преди ден!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 26. 26 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#23] от "К2":До Шрьодер поставям Меркел!
  —цитат от коментар 24 на Tzar Vova Josei-ki


  Даа, такава е логоката. Даже у нас се наблюдава подобен феномен.

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 557 Весело

  До коментар [#20] от "Tzar Vova Josei-ki":

  И да бутнем " МОЧА" а и да изгоним руските дипломати

  гошо
 28. 28 Профил на mws441054107
  mws441054107
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Брутален въздушен държавен тероризъм!!!"Комунисти, Сър"!!!
  —цитат от коментар 19 на selqnin


  Каквото повикало, такова се обадило.

 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#11] от "К2":Кръвта вода не става! ""Мaйкoпрoдaвцитe щe ми рaздaвaт aкъли, зaщoтo били зaд грaницa и нaпрaвили прaвилния цивилизaциoнeн избoр. A дa ми дoйдaт c фoтoaпaрaтитe cи, вързaни c Фeйcбук пocтoяннo, a пък aз щe им излязa c aвтoмaтa, нoжa или юмрукa cи, кoйтo cъщo e oръжиe. Лукaшeнкo им пoкaзa кaк cтaвa тaя рaбoтa. Клacичecки!" цитата е на Жан Виденов от преди ден!
  —цитат от коментар 25 на chichka  До коментар [#25] от "chichka":

  Това изрепчване изобщо не съответства на Виденов...

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Най-големият проблем в Беларус е, че няма грам бандеровски фашисти. И Майдан не можа да стане. Даже и бисквитки не доставиха. Голям сакатлък!

 32. 32 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#29] от "deaf":

  Всъщност каза го точно Виденов само че пучът по горе е махнсл подло и гадничко предишното изречение. Ставаше дума за определени имигранти -журналя които участваха в кампанията, че България е участвала в атентата срещу папата. Но както обикновено нашите умни и красиви се занимават единствено като преиначавст думите в типичен ченгесарски начин. Неслучайно повечето им лидери са бивши доносници преди 1989г.

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Брюкселската империя не може да стане по-голяма от Римската. По-могъща още по-малко. Няма да е зле да оставят Беларус на мира. Като не може да стане, не може. Колкото, толкова, каза Мечо Пух.

 34. 34 Профил на Vasil Grozdanov
  Vasil Grozdanov
  Рейтинг: 115 Неутрално

  Виждам тук форумният козяк фърка плюнки,чак дъжд вали.Да направя няколко пояснения-тук става дума за цветна революция, която е видно няма да мине.Тоя канал Нехта е класически лайномет.Никой не обелва дума за най-важното, аджеба кой дава кинтите?Кой финансира тоя канал? Мълчание.
  Забравили са и още нещо, тоя мамин революционер, е давал съвети как да се нападат органите не реда и забележете, публикувал имената и адресите на членовете на специалните части с призиви да бъдат нападани.Не знам дали някой Йосей се сеща, ама тези списъци не циркулират свободно в нета.Че Лукашенко е омръзнал на беларусите е факт, факт е. че Беларусия живее доста по-добре от нас, чисто е,подредено, индустрията работи и о ужас, няма олигарси и престъпността е символична.
  А това което се случи със самолета въобще не е прецедент, Батька си има учители и те са зад океана.Само че както е видно, на някои паметта е къса.
  И последно целият вой е, не за това че на някой му пука за един сопльо, а че той ще разкаже много интересни неща.Ето там е заровено кучето.

 35. 35 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Nexta е фейк платформа която използва езика на омразата и призиви за екстремизьм!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#29] от "deaf":Всъщност каза го точно Виденов само че пучът по горе е махнсл подло и гадничко предишното изречение. Ставаше дума за определени имигранти -журналя които участваха в кампанията, че България е участвала в атентата срещу папата. Но както обикновено нашите умни и красиви се занимават единствено като преиначавст думите в типичен ченгесарски начин. Неслучайно повечето им лидери са бивши доносници преди 1989г.
  —цитат от коментар 32 на Daria  До коментар [#32] от "Daria ":

  Възможно е все пак... Той и Сталин е бил в изказванията си премерен и кротък,ама на дело...

  П.П.

  ДС е съучастник в атентата срещу папата... Не намесвай България в тая гадост...

 37. 37 Профил на
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#28] от "mws441054107":Умолявам Ви не пийте, не яжте и не пушете нещата, които ви довеждат до това .......състояние!!!Чисто човешки и християнски ми е мъчно за Вас!!!
  —цитат от коментар 30 на selqnin


  Минали сте по този път и сте зле, нали?
  Изглеждаше, че сте свикнал ...

 38. 38 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Виждам тук форумният козяк фърка плюнки,чак дъжд вали.Да направя няколко пояснения-тук става дума за цветна революция, която е видно няма да мине.Тоя канал Нехта е класически лайномет.Никой не обелва дума за най-важното, аджеба кой дава кинтите?Кой финансира тоя канал? Мълчание.З
  —цитат от коментар 34 на Vasil Grozdanov


  Който и да го финансира, браво на него.

  Други тъпи въпроси?

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на arrogantbastard
  arrogantbastard
  Рейтинг: 106 Гневно

  Лукашенко е терорист. С терористи не се преговаря. Терористите се издирват и унищожават като хлебарки. Съдбата на Лукашенко ще е същата като съдбата на другите международни терористи - Кадафи, Садам и т.н. Съдбата на терористите трябва да се споделя и от техните помагачи и съучастници. В България съочастниците на терориста Лукашенко са политиците които дадоха милиони на фирмите на Лукашенко да пребоядисат няколко руски таралясника и да заваряват тръбата на руски поток. Тръба по която да се помпа корупцията в България. Помагачите и съучастниците на терориста Лукашенко в България са Борисов и Каракачанов!

  Ain't no thing like me, except me!
 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#38] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Наистина е важно кой го финансира... Ето например сайта на "Свободна Европа" се издържа от Конгреса на САЩ.

 42. 42 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1695 Любопитно

  Все пак, случаят в Белорус е буря в чаша вода. Я, разкажете нещо за Америка. Вчера попаднах на някакви бесни американски евреи и се боя, че въобще не са се примирили със създаденото положение.

 43. 43 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Наистина е важно кой го финансира... Ето например сайта на "Свободна Европа" се издържа от Конгреса на САЩ.
  —цитат от коментар 41 на deaf


  Страхотно. Атестация за качествена журналистика.

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  До коментар [#10] от "Daria ":

  Лукашенко никога не е излизал от лапите на Путин. Диктаторите от съветски тип си приличат и се подкрепят.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 46. 46 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#42] от "ju.li":

  е. проблемите на Гнилой Запад са ясни още от началото на деветнайсти век :)
  Става все по-гнилой и явно все по-привлекателен

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 47. 47 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Цитат:
  1) Разликата между тях и платформата Nexta е, че тя няма нищо друго, а доби световна слава.
  2) Нейният бивш главен редактор бе толкова важен за Беларус, че властите отклониха самолет от пътя му към Вилнюс, за да го арестуват.

  ---
  Езоповщина в чист вид, колеги...

  Казват ни се иносказателно най-малко две неща:

  по т. 1) че онази Обсерватория за човешките права в Сирия, нямаща абсолютно нищо, планово разположена в гр. Лондон и планово дънеща единствено правилната бяла, дясна, пазарна и демократична оценка за събитията в Сирия, сияйният облик на сирийските людоеди в качеството им на въоръжена опозиция и чудовищната чудовищност на Чудовището Асад за НУЛА ВРЕМЕ бе разрекламирано дотолкова, че стана най-цитираното средство за информация.
  След като людоедите бяха разбити Обсерваторията се спихна, но не знам дали възвърне вложените в нея огромни пропагандни средства и дали оправда огромните надежди за необратимото установяване на людоедството в Сирия...

  по т. 2) че няма нарушение на правото, което да не е направено, при гонението на Асандж...

  Похвално е, че инфото ни се поднася, както вече казах, иносказателно, по езопоски, за да размърдаме мозъците си...

 48. 48 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  АБПА: активен борец против автокретенизма...

  И ти ли Бруте, бързо?
  Отрече се от лукашизма??

  До коментар [#5] от "Bornagain":

  Този подход е спорен - особено за придържащите се към професионализъм и медийна етика издания, на запад и на изток, - но "Нехта" се възприема като борец срещу автократичен режим.
  ================================================
  С една дума - негодници ама наши негодници.

 49. 49 Профил на Ганьо ла фурия Балканиола
  Ганьо ла фурия Балканиола
  Рейтинг: 43 Неутрално

  вре е за сйбаряне на хунтата.

 50. 50 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#45] от " ":

  В конституцията на НРБ, чл.1 беше за ръководната роля на партия в държавата. И най-голямата тоталитарна сатрапия на планетата е облечена в "закони".

 51. 51 Профил на
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#42] от "ju.li":е. проблемите на Гнилой Запад са ясни още от началото на деветнайсти век :)Става все по-гнилой и явно все по-привлекателен
  —цитат от коментар 46 на Apophenia


  Това, което сте описали, е действие на Закона за съответствието. Природен закон. Фундаментален.

  Едни се привличат, други се отблъскват от същото. Действието е според това, което е в човека. Човекът е магнит. Мисълта е магнит. Може да си въобразява, че е свободен, че той решава, но го привличат пристрастията и желанията му към едно или друго.

  Свободният избор на всеки човек трябва да се уважи. Всеки трябва свободно да избира пътя се през живота. Той знае най-добре какви проблеми трябва да си създаде и плащайки за избора си - какъв опит трябва да събере. Това пък е друг природен закон. Както уважават вашия избор, така уважавайте и чуждия, и не се опитвайте да натрапите на другите вашия избор. Не всички са толкова глупави, че да изберат вашия път през живота. Пътят, по който вървите, вече може да са го минали и да усвояват други житейски уроци.

  Това води до трети закон - на полярността. Всички природни, в това ч. и обществени процеси са възможни и се развиват чрез прехода на противоположности една в друга. Животът е биполярен. Диалектика. Чрез унищожаването на едната от тях се унищожава самото явление и се спират обществени процеси. Различният избор и различните позиции на хората в обществото осигуряват движението му. Може да се застанете и в центъра на противоположностите, и от там да се управляват, но това е рядко постижение, и не е по силите на всеки. Първо трябва да се научим да не обвързваме съзнанието си с някоя от крайностите. Повечето хора избират пристрастията и като резултат - животът да ги влачи в прехода на крайностите. Така омекотява твърдоглавието им, и ги прави възприемчиви, но това следствие е резултат от техния избор на причините му.

  Това мислене и разбиране е над нивото на груповия егоизъм. Първата стъпка към него е да се допусне, че има много неща, които не знаем и не разбираме. После започваме да ги забелязваме.

  Който не успее, си въобразява, че е върха на цивилизацията, а в същото време от гледна точка на еволюцията си е типичен дивак и невежа, обрекъл сам себе си на страдания, които съзнанието му дори не успява да отрази, но през които неизбежно ще му се наложи да мине по силата на друг природен закон - на причината и следствието.

  Животът е наука, която се усвоява чрез пътя през глупостта, гордостта и високомерието.

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не е и влизал така дълбоко като Янукович.

  Парадокс:
  Навални стана по-популярен от Янукович.

  А западни курабийки тласкат Лукашенка:
  Gо, man! Go to Янукович.
  И нова звезда:
  Белоруски "Навални" журналист антилукашист

  До коментар [#44] от "Роси":
  До коментар [#10] от "Daria ":

  Лукашенко никога не е излизал от лапите на Путин.
  Диктаторите от съветски тип си приличат и се подкрепят.

 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  "Подбрах някои статии, които най-вероятно са нарушени от Nexta."
  До коментар [#45] от " ":

  Йисус е имал само 12 ученика и единият се оказал предател, продал го за 30 сребърника. А в една държава винаги могат да се намерят цяла група Юди. В някои държави повече в други по-малко. Ние в това отношение сме между шампионите, очевидно беларусите се класиран на най-долните нива. Посрещали сме с овации всякакви завоеватели, като освободители. Руските историци най-после признаха, че де факто Украйна е участвала във войната срещу Съветския съюз на страната на Хитлер. Трябваше по-рано да го направят. Минск беше разрушен до основи, също Ленинград и Сталинград, в Киев една тухла не беше съборена.
  Очевидно е че беларусите не се продават. Пазете си сребърниците, скоро ще ви потрябват. Положението /международното/ хич не е розово.

 54. 54 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Как изчезваха опонентите на Лукашенко, Лукашистите да изгледат клипа няколко пъти.

  https://youtu.be/U_zQJ1WEaQA

 55. 55 Профил на Nikolay Ivanov
  Nikolay Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Там бяха разпространени и кадрите с Лукашенко с "Калашников", разпространени през два дни на масови протести, за да се покаже силата на режима."

  Какъв "режим"? Лукашенко е дошъл на власт след демократични избори. Няма доказателства, че резултатите са били фалшифицирани.

 56. 56 Профил на
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#45] от " ":В конституцията на НРБ, чл.1 беше за ръководната роля на партия в държавата. И най-голямата тоталитарна сатрапия на планетата е облечена в "закони".
  —цитат от коментар 50 на Индиана


  Точно така. И политическият живот трябва да е съобразен с тях, защото иначе става престъпление. Ако самите закони, уреждащи политическия живот, са порочни, развитието на обществото минава през замяната им с по-добри. Това е за човешките закони.

  В предния коментар споменах за природните закони. Те са меродавните. Човеците могат да си пишат каквито си искат закони, да им се подчиняват или да ги нарушават, вкл. и да се пробват да "увековечават+" властта си с тях, но обществените процеси се развиват и регулират според природните закони. Затова няма човешко общество, което да е оцеляло въпреки нарушаването им. Можем да размахваме юмрук, недоволни от земната орбита, например, но планетата си я следва, защото евентуалното ни недоволство е нищожно пред този процес.

  Затова няма и диктатура, която да гарантира съществуването си със свои закони или с идеология, различна от знанията за природните закони. И са нещо много повече, от онова, описано от Р. Пенроуз в "Пътят към реалността". Затова ще се разпаднат и САЩ и ЕС, както са се разпаднали Персийската империя, Древният Рим, и другите цивилизации, споменати от Арнълд Тойнби в "Изследване на историята".
  Предизвикването на причини неизбежно поражда следствия, които ще се наложи да се изживеят от породилите ги.

  В този смисъл развитието на обществото, вкл. и нашето, минава през възприемането и осмислянето на знанията за законите, управляващи обществените процеси и после - в творческото им прилагане като технология за постигане на желани и предварително планирани следствия.

 57. 57 Профил на Ганьо ла фурия Балканиола
  Ганьо ла фурия Балканиола
  Рейтинг: 43 Неутрално

  аз пък снощи си го върнах на една колежка беларускиня. Ей тъй, нарочно.

 58. 58 Профил на д-р Гален
  д-р Гален
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Некста - гьобелсова медия. Да правиш мръсно на страната си е долно, и то с външна помощ. Предатели неосъзнаващи пагубната си роля;

 59. 59 Профил на д-р Гален
  д-р Гален
  Рейтинг: 60 Неутрално

  До коментар [#40] от "ArrogantBastard": Наистина арогантен с арогантно изказване. Садам и Кадафи ги няма - и настъпи рай в Ирак и Либия. Ако ги бе грижата за тамошните народи имаше основание да настъпи рай, но там сега е разруха и ад. Благодарение на тези западни демократи. Почти настъпи ада в Сирия , но благодарение на Путин бе спряна вакханалията на западните главорези. В по-слаба степен е в Украйна, засега само икономическа разруха. Сега /от 2020г / се опитват да направят същото с Беларус. И такива кречетала като вас, помагат за дивашката пропаганда срещу Лукашенко. Кадафи , Садам, Асад -били диктатори , сега и Лукашенко - не ви ли прилича сценария, че си приличат? С НЕКСТА сте престъпници.

 60. 60 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  Стремглавото набиране на популярност на сбора от канали, създанен от задържания Роман Протасевич и живеещия в Полша Степан Путило, започна, след като властите в Беларус спряха интернет в опит да ограничат протестите ...
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

  Тоя Путило да не е някакъв роднина на Путин?

  Впрочем много добър канал е Некста, имитира леко на Асанж дейността, ама все пак що Протасевич е герой, а Асанж е престъпник?

  Някой да ми обясни разбрано, че почна някакво съмнение да ме гложди!

  ДБ: Време е да спечелим България
 61. 61 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Виждам тук форумният козяк фърка плюнки,чак дъжд вали.Да направя няколко пояснения-тук става дума за цветна революция, която е видно няма да мине.Тоя канал Нехта е класически лайномет.Никой не обелва дума за най-важното, аджеба кой дава кинтите?Кой финансира тоя канал? Мълчание.Забравили са и още нещо, тоя мамин революционер, е давал съвети как да се нападат органите не реда и забележете, публикувал имената и адресите на членовете на специалните части с призиви да бъдат нападани.Не знам дали някой Йосей се сеща, ама тези списъци не циркулират свободно в нета.Че Лукашенко е омръзнал на беларусите е факт, факт е. че Беларусия живее доста по-добре от нас, чисто е,подредено, индустрията работи и о ужас, няма олигарси и престъпността е символична.А това което се случи със самолета въобще не е прецедент, Батька си има учители и те са зад океана.Само че както е видно, на някои паметта е къса.И последно целият вой е, не за това че на някой му пука за един сопльо, а че той ще разкаже много интересни неща.Ето там е заровено кучето.
  —цитат от коментар 34 на Vasil Grozdanov


  Какви глупости говорите, нямало нямало олигарси и престъпления...колкото и при комунизма в България е нямало олигарси...и престъпления.
  Само дето парите се въртяха в еедна шайка функционери от 2 фракции - политическата около Живков и милиционерската около ДС, а престъпленията ги нямаше защото хората, които можеха да стават жертва на престъпления изчезваха със самото престъпление.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 62. 62 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#38] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":Наистина е важно кой го финансира... Ето например сайта на "Свободна Европа" се издържа от Конгреса на САЩ.
  —цитат от коментар 41 на deaf

  Не, не се издържа от конгреса на САЩ. Издържа се от американския данъкоплатец. А дали той го иска или не е съвсем различен въпрос. Както и това дали данъкоплатецът е толкова въодушевен да плаща трилион долара военен бюджет или да дава всяка година 3.8 милиарда на Израел. Също така не е питан дали иска да издържа Дневник.
  Американската, а и всяка друга “либерална” демокрация упорито отказва във формата за плащане на данъци да се попълва за какво точно искаш да отидат парите ти - “отбрана”, здравеопазване, инфраструктура и пр.

 63. 63 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#1] от "Пипера е много лют":

  Много ти люта пиперката...

  Малинчо
 64. 64 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#61] от "Боби Колев":

  Бобчо, тия познания (от типа хайли-май-ли) в някой "свободен" университет ги събрахте? И още един скромен въпрос - колко време сте живели в Беларус? Щото ако не сте, значи дрънкате "ан гро"!

  Малинчо
 65. 65 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1440 Весело

  "в Беларус Nexta създава нова реалност", но белоруското КГБ прибра тая реалност на топло! И тя радостно чурулика - расказва как се създава реалност от нищо и колко плащат евросъзидателите за това нищо!

  Малинчо
 66. 66 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#55] от "Nikolay Ivanov":

  Има, има! Цигановска каза...

  Малинчо
 67. 67 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Грозно е да се пише за горкия Роман "пресслужбата на психопата"
  - вярно видях го на снимка с нацистка униформа , че и с каска със стрелички
  :-)
  още по грозно е Полша да не пусне белоруски самолет за Барселона
  у да застраши живота на пътниците оставяйки го да кръжи
  ... по този път не се стига до никъде = ако ЕС иска да лети
  зад линията Мурманск, Петербург, Техеран , Ханой, Аляска

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 68. 68 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ......."Нейният бивш главен редактор бе толкова важен за Беларус, че властите отклониха самолет от пътя му към Вилнюс, за да го арестуват..........."

  Лукашенко отдавна трябваше да им рагони фамилията на тия. Този на снимката в прав текст казва, че парите идват от Полша (ама Дневник и "правилните медии" никога няма да покажат тези кадри или още по малко да пишат за тях). Романчо вече си е изпял и майчиното мляко - полско английската мрежа е разбита. Поради тази причина именно най много настървено скачат Полша и Англия. Сега всичко започва отначало. Този се провали горе долу със същата скорост като Тихановская.

 69. 69 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#17] от "libretto":
  —цитат от коментар 21 на Tzar Vova Josei-ki


  Ахахахахахахах хахахахахахахахах. Човече, не се явявай на тест при психиатър. Ще те освидетелстват. Ахахахахахахаха. Всичко което прави Хамерика е "демократично" а другите са сатрапи и дикатори. Тоя Запад все по циничен и нагъл в лъжите. Дори вече не правят опити и да се прикриват. И за слепите (без овцете) им е ясно защо се рути Беларус. На англосаксонците хич не им дреме за хората. Гледайте съсипването на Украйна и превръщането и на фронт срещу Русия. Беларус е важен авантпост за Русия. Още преди години беше ясно (и Лукашенко го казваше), че след Украйна ще се оптит да организират майдани и там. Пълен оигофрен трябва да си за да вярваш в приказките на англо сакоснците и на брюкселските пудели.

 70. 70 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#38] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":Наистина е важно кой го финансира... Ето например сайта на "Свободна Европа" се издържа от Конгреса на САЩ.
  —цитат от коментар 41 на deaf


  Всички медии съдържащи "Свободна", "Гласът", разни НПО та, зелени организации и прочие се финансират изцяло на 100% от Щатите. Европа е въшлясала от тях. Целта е им е да възпират развитието на една държава и да лаят когато се налага. В щатите тези роганизации нямат дейност.

 71. 71 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 791 Неутрално

  А тук също за малко да успеят...

  За едни благата, за други ла*ната
 72. 72 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 290 Неутрално

  “Лукашенко с Калашников “ ми напомня за “Садам Хюсеин с Калашников”. Манталитетът им е сходен , както и краят им!

 73. 73 Профил на riy15648635
  riy15648635
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Като гледам как форумните тролове са накацали статията явно че бригадирите им са получили обаждане директно от Маскве. Иначе обикновено се делят на гербаджии и комунета / то и гербаджиите са комунета , ама то това е друг въпрос/.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK