Съд нареди на Shell да съкрати още повече парниковите емисии

Доналд Полс от Приятели на земята ликува с копие от присъдата.

© Reuters

Доналд Полс от Приятели на земята ликува с копие от присъдата.Холандски съд в сряда нареди на Royal Dutch Shell (RDS) значително да увеличи планираните съкращения на емисиите на парникови газове, в знаково решение, което може да проправи пътя за правни действия срещу енергийни компании по целия свят.


Shell веднага заяви, че ще обжалва съдебното решение, което идва на фона на нарастващия натиск от страна на инвеститори, активисти и правителства върху енергийните компании да се разделят с изкопаемите горива и бързо да увеличат инвестициите във възобновяеми енергийни източници.


В съдебна зала в Хага съдията Лариса Алвин прочете: "Съдът нарежда на Royal Dutch Shell чрез своята корпоративна политика да намали емисиите си на CO2 с 45% до 2030 г. спрямо нивото от 2019 г. за групата Shell и доставчиците и клиентите на групата", каза Алвин.
По-рано тази година Shell представи една от най-амбициозните стратегии за климата в сектора.

  • Тя има за цел да намали въглеродния интензитет на своите продукти с поне 6% до 2023 г., с 20% до 2030 г., с 45% до 2035 г. и със 100% до 2050 г. спрямо нивата от 2016 г.

Но съдът заяви, че климатичната политика на Shell "не е конкретна и е пълна с условности ... това не е достатъчно". "Следователно заключението на съда е, че Shell има опасност да наруши задължението си да намали емисиите. И поради това съдът ще издаде заповед за RDS", каза съдията.


Съдът нареди на Shell да намали абсолютните си нива на въглеродни емисии, докато целите, базирани на интензитета на Shell, можеха да позволят на компанията - поне на теория - да увеличи производството си .


"Това е може би най-значимата присъда, свързана с изменението на климата, която подчертава, че компаниите, а не само правителствата, могат да бъдат обект на стратегически съдебни спорове, целящи да предизвикат промени в поведението", каза Том Къмминс, партньор за разрешаване на спорове в адвокатска кантора Ashurst.


Shell заяви, че ще обжалва присъдата и че е изложил плана си да стане енергийна компания с нулеви нулеви емисии до 2050 г. Акциите в акциите ѝ в Лондон спаднаха с 0.7% в следобедните часове, в сравнение с 0.8% печалби в по-широкия европейски енергиен сектор.


Делото, заведено от седем групи, включително "Грийнпийс" и "Приятели на Земята Холандия", бележи първия случай, при който природозащитниците се обръщат към съдилищата, за да се опитат да принудят голяма енергийна фирма да промени стратегията си.

 • Искът е подаден през април 2019 г. от името на над 17 000 холандски граждани, които твърдят, че Shell заплашва правата на човека, тъй като продължава да инвестира милиарди в производството на изкопаеми горива.

"Това е огромна победа за нас и за всички засегнати от изменението на климата", каза холандският директор "Приятели на Земята" Доналд Полс пред "Ройтерс". "Исторически е, за първи път съдът решава, че голям замърсител трябва да намали емисиите си", добави Полс.


Майкъл Бъргър, ръководител на Центъра Сейбин за право на климатичните промени в Columbia Law School, заяви, че "няма съмнение, че това е значително развитие в глобалните съдебни спорове и може да отекне в съдебните зали по целия свят". Бъргър е и адвокат, представляващ местните власти в Съединените щати по дела за изменение на климата, включително срещу Shell.

 • Shell, която е най-големият търговец на нефт и газ в света, заяви, че въглеродните емисии са достигнали своя връх през 2018 г., докато добивът на петрол е достигнал връх през 2019 г. и е трябвало да спадне с 1% до 2% годишно.

Докато нейните климатични цели надминават тези на американските ѝ съперници като Exxon и Chevron, които игнорират емисиите от изгарянето на горивата си, разходите на англо-холандската компания ще останат насочени предимно към петрол и газ в близко бъдеще. Бързото намаляване на емисиите на въглероден диоксид би я принудило бързо да се отдалечи от петрола и газа.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Щом и съдът започна да задължава компаниите да се подчиняват на политически цели и регулации, значи имаме не просто социализъм, а такъв от сталински тип. Тоталитарен.

  На всичкото отгоре това трябвало и "да проправи пътя за правни действия срещу енергийни компании по целия свят".

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дисидент в ЕССР":

  Закони на запад винаги е имало. Сталинизъм ще е ако отнемат на всички хора цялата частна собственост, затворят неудобните в концлагери и направо убият най-неудобните. И после въвеждат мизерна комунистическа заплата и вече във всеобщата мизерия започват да "градят комунизъм".

  ДБ=БКП
 3. 3 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 321 Гневно

  Това е абсурдно! Подобни дела нямат нищо общо с други анти-корпоративни дела, например със справедливите дела срещу тютюневите компании или химически компании и т.н.. Това е чиста проба изнудване на един нормален бизнес, а най-смешното е, че точно Шел са подсъдими, въпреки, че са вероятно най-иновативната петролна компания в света, която не само планира, а реално осъществява преминаване от фосилни горива към електроенергия.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 4. 4 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Цитат:
  Доналд Полс от Приятели на земята ликува с копие от присъдата.

  --------

  Предполагам сега друга група холандски граждани ще заведе дело срещу съда, постановил решението...

  Защото - писано е и е разпечатвано на хартия (без сеч на дървета не се е разминало), вероятно са ползвани компютри (харчено е енергия и материалите, с които са изработени те), били са в съдебна зала и то обзаведена (що нещо е изчегъртано от земята, да се построи), били са с облекло, обувки, украшения (също посегателства срещу Природата) и пр. -
  Да не говорим, че съдебният състав и служителите на съда, са се хранели години наред, живели са в жилища, потребявали са електро-енергия, ползвали са с превозни средства, чели са книги, писали са в тетрадхи с химикали и т.н. и т.н. - т.е. целият им живот е преминал без някаква въглеродна вакханалия...

  И всичко това е свързано с такъв въглероден отпечатък, че ум да ти зайде...
  Спукана му е работата на този съд...
  Гретото ще ги подлуди!

 5. 5 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  - т.е. целият им живот е преминал БЕЗ някаква въглеродна вакханалия...
  —цитат от коментар 4 на Аскет


  не без, а ПРЕЗ...

  Лапсус клавиатурус!

 6. 6 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дисидент в ЕССР":

  Както винаги даваш глупави сравнения!

  Кой друг орган в държавата ако не съдът ще задължи тази компания умнико? Естествено, че съдът ще вземе крайното решение! Ако искаш диктатор от Източна Европа ли да вземе решение?

  Сравненията ти с диктатура са изключително глупави да не кажа тъпи защото така нареченият от СССР и Русия Запад е демократичен от векове наред, докато Изтокът е демократичен само от 30 години.

  Плюй колкото си искаш, такива като теб като минат границата стават по-ниски и от тревата!

  Чака да излезе статия и първи слага коментар, но по възможност тъп коментар, умник!

  От къде извирате, че и Дневни четете?

 7. 7 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Оглупелите затоплисти не се усещат, че и всичкия петрол да се изгори, едва ще повлияе на затоплянето. Държавите, които се спасят от зеления терор ще забогатеят, а останалите ги чака мизерия и социалистически регулации.

 8. 8 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Толеращината край няма. Съдът задължава компания какво да прави. Дори не партията. Съвсем изтрещяха.
  Съдията ще заплати ли от джоба си нанесените щети? Ще компенсира ли загубили работа и таквиз дреболии? Или затоплистите ще направят това?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 9. 9 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Хубавото е че вече Дневник коректно прави разлика между вредни и парникови емисии.

  🌞

 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#6] от "Делян Ковачев":

  По каква нормална логика съдът ще определя плановете на която и да е компания? За чий са управителните и контролните и органи? И какво разбира от този бизнес?
  Толерастче, съдът не се произнесъл по иск за нарушаване на нива на замърсяване и подобни. Произнесъл се е по бизнес плана и. При това не е сезиран от миноритарни собственици, а от членовете на кварталните ОФ организации.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 11. 11 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  "Но съдът заяви, че климатичната политика на Shell "не е конкретна и е пълна с условности ... това не е достатъчно"

  И каква работа има съда да преценява доколко била достатъчна? То и парижкото споразумение и Новата зелена сделка имат нулева конкретика - трябвало да се задържат температурите под 2.0С спрямо 1880 - и всичките им разчети как щяло да се случи това се базират на грешни компютърни модели дето надценяват пракниковия ефект от СО2 4 ПЪТИ!!! Тия модели не могат да възпроизведат миналото тия тръгнали да ги ползват за аршин в съдебни дела...

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Щом и съдът започна да задължава компаниите да се подчиняват на политически цели и регулации, значи имаме не просто социализъм, а такъв от сталински тип. Тоталитарен.На всичкото отгоре това трябвало и "да проправи пътя за правни действия срещу енергийни компании по целия свят".
  —цитат от коментар 1 на Дисидент в ЕССР


  И някои от тия компании ще са Газпром и Роснефт, които ще могат да си продават газовете и нефтовете само на крепостните - вътре в Русия. И доларес нету!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 14. 14 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Истински, неподправен зелен неомарксизъм..не вървят на убаво работите.

  Поздрави!
 15. 15 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2123 Любопитно

  Що? Каквото за ТЕЦ Марица , същото и за ШЕЛ.

 16. 16 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 595 Весело

  Шел ,обаче да не вземе да смени Хага с Ханты-Мансийский

  гошо
 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2996 Весело

  Ей сега се изкефих, че съм даскал по литература, а не шеф на "Шел"!

  Еретик
 18. 18 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1371 Весело

  Шел ,обаче да не вземе да смени Хага с Ханты-Мансийский
  —цитат от коментар 16 на гошо


  Могат, но тогава ще продават само в Ханты-Мансийский. Може и да ги устройва - всякакви чудеса се случват.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 19. 19 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1371 Весело

  До коментар [#11] от "Jazzdevil": "И каква работа има съда да преценява доколко била достатъчна?"
  Съдът прилага законите. Ако законите не ти харесват, обърни се към парламента на Нидерланд да си ги променят.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 20. 20 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Ей сега се изкефих, че съм даскал по литература, а не шеф на "Шел"!
  —цитат от коментар 17 на Костадин Иванов


  Шефът на Шел, и ако изчезне Шел, ще стане шеф на нещо друго. Такива не си търсят, а им предлагат работа! И ти ще си останеш някакъв даскал. Ако останеш без работа, ще отидеш да се регистрираш като безработен в бюрото по труда, за да получаваш помощи, с които да живееш. Дано си разбрал разликата.
  А на какво се кефиш, ти си знаеш.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално
 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2996 Весело

  До коментар [#20] от "quatro_4x3":

  И от майтап не разбира.....
  По принцип в тоя сайт чувството за хумор е дефицитно.

  Еретик
 23. 23 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Шефът на Шел, и ако изчезне Шел, ще стане шеф на нещо друго. Такива не си търсят, а им предлагат работа!
  —цитат от коментар 20 на quatro_4x3


  Зависи, зависи...
  Примерно, един Мъдоф, имаше, въртеше някакви милиарди на някакви милиардери, пък кво стана!?
  Ми оня Епщайн, завалията. Тъкмо се накани да даде показание и се спомина...

  Да не говорим за Строскан - световните трилиони въртеше, а сега сигурно и за касиер на взаимно-спомагателна каса в Н-ското ТКЗС няма да го вземат.

  и т.н. и т.н.

 24. 24 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Съдът прилага законите. Ако законите не ти харесват, обърни се към парламента на Нидерланд да си ги променят.
  —цитат от коментар 19 на quatro_4x3


  Съдът прилага законите в бъдеще време, преди събитието?!? Друга дребна особеност е че тия "климатични ангажименти" от Париж 2016 имат неангажиращ характер.

 25. 25 Профил на Ганьо ла фурия Балканиола
  Ганьо ла фурия Балканиола
  Рейтинг: 88 Весело

  кораво в търленцето на кунсервичките.🤭🤭🤭

 26. 26 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  [quote#24:"Jazzdevil"][/quote]

  Разбираш ги нещата. По-компетентен си от съда в Нидерланд.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 27. 27 Профил на izq46648498
  izq46648498
  Рейтинг: 369 Весело

  До коментар [#10] от "Цецо":

  Колега, разговаряте с радио-точка, с невъзпитан оператор.

  Безсмислено е. Там дори четенето с разбиране не е било усвоено.

 28. 28 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Истински, неподправен зелен неомарксизъм..не вървят на убаво работите.
  —цитат от коментар 14 на Ivanov


  Капиталъзмът си отива бавно, но сигурно!

  Идва зелен неокомунизъм, налаган дори дорипо съдебен ред!

  Неотдавна Конституционният съд на Германия задължи Германия да съкрати повече въглеродни емисии, отколкото бяха планували.

 29. 29 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "По-рано тази година Shell представи една от най-амбициозните стратегии за климата в сектора.

  Тя има за цел да намали въглеродния интензитет на своите продукти с поне 6% до 2023 г., с 20% до 2030 г., с 45% до 2035 г. и със 100% до 2050 г. спрямо нивата от 2016 г."

  Може просто да обяви фалит и да ги съкрати със 100% още днес.

  Всички незападни петролни компании (и държавите които разчитат на доходите им) сигурно не могат да повярват на късмета си.

 30. 30 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 595 Любопитно

  До коментар [#18] от "quatro_4x3":

  А тия от Хага и покрай Хага от къде ще купуват, от Доналд Полс и Лариса Алвин ли или няма да ползват петрол за по екологично

  гошо
 31. 31 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 595 Гневно

  До коментар [#21] от "Роси":

  Имат глупости ,е такива съдилища затриват икономиката на Европа Много ги тегли краставици да изправят и кокошки да ощастливяват

  гошо
 32. 32 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#18] от "quatro_4x3":А тия от Хага и покрай Хага от къде ще купуват, от Доналд Полс и Лариса Алвин ли или няма да ползват петрол за по екологично
  —цитат от коментар 30 на гошо


  Няма да купуват. До 2050 г. ЕС трябва да стане въглеродно неутрален. Не от 2050 -та година, а постепенно и до тогава това да е приключило. Край на изгаррянето на петрол и газ. Петролната ера приключва. Да му мислят такива като арабите и Русия.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 33. 33 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 883 Неутрално

  В САЩ много хора взеха да се преместват от демократичните в републиканските щати, защото им омръзнаха регулации, данъци, такси, и какво ли още не.
  Та и в ЕС да не вземе да стане така - англичаните го започнаха, да видим кои други ще се присъединят. Ако останат няколко нормални и разумни държави, нищо чудно в близките десетилетия да видим миграция към тях. С източник нормалните хора от "прогресивните" държави, дето няма да може да си пуснеш отоплението в къщи или да заредиш гориво в колата, без да ти искат такса за изпуснатия СО2.
  А между другото, съдът в Нидерландия може да издаде заповед и балон да построят и да затворят атмосферата над държавата си, за да я направят ниско-въглеродна, та да не идва там лошия въглерод, който китайците и индийците изпускат в атмосферата. Как инак ще го спрат - или ще издадат заповед и на китайците да спрат да изпускат СО2 ли?

 34. 34 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  Могат, но тогава ще продават само в Ханты-Мансийский. Може и да ги устройва - всякакви чудеса се случват.
  —цитат от коментар 18 на quatro_4x3


  Абсолютно вярно , не само ти предупреждаваш за подобно кошмарно бъдеще!

  Световният добив на петрол - от много акъл.. - ще се окаже в ръцете на 2-3 олигарха и 3-4 държави..

  Не от 2050 -та година, а постепенно и до тогава това да е приключило...
  .. Петролната ера приключва.
  —цитат от коментар 32 на quatro_4x3


  Петролната ера приключва до 15-20 години ..
  Което лично аз , съм го обяснявал напоително и аргументирано 3-4 пъти поне ..

  Аре и още един път - с линкове и цитати - както аз го правя .

  -----------------
  Движението за прекратяване на инвестициите в определени бизнеси или компании, т. нар. divestment movement .. е съсредоточено върху прекратяването на добива и употребата на фосилни горива – въглища, нефт и газ.
  Основните му цели са частните публични компании, както и помощите, заемите и инвестициите, които правителствата и финансовият сектор правят в развиващите се страни.
  Идеята е проста: Ако няма пари за инвестиции в добив на фосилни горива, те просто няма да бъдат налични на пазара и светът, иска или не, ще трябва да намери алтернатива.
  В публикуван доклад на МАЕ- NET ZERO 2050 се призовава за незабавно прекратяване на инвестициите в геоложки проучвания и разработката на нови находища..
  Прекратяването на инвестициите в петролния и газов сектор също ще доведе до унищожаване на световния енергиен пазар, където международните вертикално интегрирани петролни и газови компании, както и независимите такива играят важна роля.
  Прекратяването на инвестициите ще причини непоправими щети на вертикално интегрираните петролни компании и повечето независими компании просто ще престанат да съществуват.

  И в момента, "големите 10" .. фирми като "Шел", "Ексон" Бритиш Петролеум", "Амоко", "Тотал" "ЕНИ" "Аджип" и т.н. имат находища, които рентабилно могат да се експлоатират още 15-20 години//

  От ТЕЗИ находища, се захранва СВОБОДНИЯ СВЕТОВЕН ПАЗАР , от тях идва петрола за борсите ..

  Останалите находища - са си под контрол на китайци, руснаци и олигарси..
  Нема свободен пазар - нема борси ..!

  По последни данни, изнесени през месец май тази година, инвестициите на страните, които не влизат в ОПЕК през 2020 г. са спаднали до най-ниското ниво за последните 11 години до 311 млрд. долара според доклада от месец май на ОПЕК. Очаква се, че през 2021 г. те няма да се увеличат. Много експерти смятат, че инвестициите повече никога няма да достигнат нивото от 2014 г., когато петролните компании вложиха в геоложките проучвания и разработката на нови находища за въглеводороди рекордната сума от 718 млрд. долара.

  Според оценката на норвежката консултантска компания Rystad Energy, големите петролни и газови компании в света - ExxonMobil, Chevron, Total, Eni, Shell и BP или така наречените Big Oil ще изчерпят резервите си за по-малко от 15 години, тъй като произведените обеми не са напълно заменени от нови находища.

  А какво ще стане, след 15 години КОГАТО ПЕТРОЛ ЩЕ ИМА САМО В ХАНТИ-МАНСИЙСК?

  Че световната индустрия се държи на петрола.. 90 от всеки 100 изделия на Земята имат петролна компонента..

  Като се почне от компюютрите , мине се през обувките детските играчки и облеклото , през строителните материали, водопроводните тръби и дограмата, асфалта за пътищата , хидро и топлоизолациите и се свърши с еднократните шприцове за инжекции..

  Които ще трябва да се произвеждат все повече - населението на Земята става повече и повече..

  Няма петрол - няма инжекции, няма медицински консумативи!
  А какво ще задвижва самолетите, корабите, тракторите и комбайните, строителните машини?

  Няма петрол - няма трактори .. няма трактори - няма какво да се яде..

  А след 15-20 години - свободен петрол .. дето да се добива от големите, независими яастни компании.. такива като "Шел" - НЯМА ДА ИМА ..

  ако "Шел" не получи от някъде поне 500 милиарда, за да разработи нови находища с нова логистика ..

  Китайците ще са изкупили всичко - те, арабите и руснаците ще държат добива!


  quatro_4x3 ПРЕДУПРЕЖДАВА за идващият кошмар !!!!!

  .. ще продават само в Ханты-Мансийский....
  —цитат от коментар 18 на quatro_4x3


  Искаш да правиш медицински консумативи? Ми как - петролът е само в Ханти-Мансийск или Шанхай..
  Искаш да произведеш канцеларски неща?? Ми и те , няма как да станат без суровини...

  Черна техника?? .. Как без петрол??

  Селско стопанство, кораби, транспорт, самолети - ми само руски или китайски - за другите няма петрол!

  Показаната от quatro_4x3 бъдеща Катастрофа ​е съвсем реална..
  Да припомним ТЯ ВЕЧЕ се осъществява в мините и добива на метали!

 35. 35 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  кораво в търленцето на кунсервичките.🤭🤭🤭
  —цитат от коментар 25 на Ганьо ла фурия Балканиола


  Абсолютно..

  Хем го правят и с мините..

  Ето:
  https://conservative.bg/zapadat-sam-dava-vlastta-na-kitai/

  И въпреки предупрежденията (цитирах норвежците , цитирах МАЕ и БП) въпреки мнения, като по-горната статия, като обрисуваната кошмарна картина от quatro_4x3 :

  .. ще продават само в Ханты-Мансийский. ..
  —цитат от коментар 18 на quatro_4x3
  .. зелените неомарксисти, продължават да съсипват обществото ни!

  Видя ли, какво вика и Роси???
  "Виж къф съд.." вика ..

  quatro_4x3 предупреждава и рисува кошмарни картини, има доклади, има статии .. а теа си пердашат боси по асфалта..!

  П.П
  Като няма да има петрол - няма да има и асфалт .. той е от петрол..!
  Сигурно навред ще е бетон .. или нещо подобно.

 36. 36 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  И някои от тия компании ще са Газпром и Роснефт, които ще могат да си продават газовете и нефтовете само .. - вътре в Русия.
  —цитат от коментар 13 на quatro_4x3


  Абсолютно вярно .. но тъпите Гретени едва ли могат, да съберат две и две..

  Та ако СВОБОДНИЯТ ПАЗАР и независимите , частни петролни компании рухнат- НЯМА ДА ИМА СВОБОДЕН ПАЗАР НА ПЕТРОЛА!

  Ще остане руски и китайски петрол и газ..
  И да , най-вероятно, те ще си го продават , само вътре в държавите!

  А от 100 продукта на Земята, петролна компонента има в 90!

  Гретените-идиоти рушат нашето общество !

  -----------------------------------
  "Движението за прекратяване на инвестициите в определени бизнеси или компании, т. нар. divestment movement .. е съсредоточено върху прекратяването на добива и употребата на фосилни горива – въглища, нефт и газ.
  Основните му цели са частните публични компании, както и помощите, заемите и инвестициите, които правителствата и финансовият сектор правят в развиващите се страни.
  Идеята е проста: Ако няма пари за инвестиции в добив на фосилни горива, те просто няма да бъдат налични на пазара и светът, иска или не, ще трябва да намери алтернатива.
  В публикуван доклад на МАЕ- NET ZERO 2050 се призовава за незабавно прекратяване на инвестициите в геоложки проучвания и разработката на нови находища..
  Прекратяването на инвестициите в петролния и газов сектор също ще доведе до унищожаване на световния енергиен пазар, където международните вертикално интегрирани петролни и газови компании, както и независимите такива играят важна роля.
  Прекратяването на инвестициите ще причини непоправими щети на вертикално интегрираните петролни компании и повечето независими компании просто ще престанат да съществуват.

  По последни данни, изнесени през месец май тази година, инвестициите на страните, които не влизат в ОПЕК през 2020 г. са спаднали до най-ниското ниво за последните 11 години до 311 млрд. долара според доклада от месец май на ОПЕК.
  Очаква се, че през 2021 г. те няма да се увеличат. Много експерти смятат, че инвестициите повече никога няма да достигнат нивото от 2014 г., когато петролните компании вложиха в геоложките проучвания и разработката на нови находища за въглеводороди рекордната сума от 718 млрд. долара.

  Според оценката на норвежката консултантска компания Rystad Energy, големите петролни и газови компании в света - ExxonMobil, Chevron, Total, Eni, Shell и BP или така наречените Big Oil ще изчерпят резервите си за по-малко от 15 години, тъй като произведените обеми не са напълно заменени от нови находища..."
  ------------------

  Та Петролната ера , такава каквато я познаваме - и остават 15 - 20 години .. ако не се инвестират стотици милиарди - петролните компании ще си изчерпят находищата - и до там..!
  Ще останат само руските и китайските находища..

  Въпреки твоите предупреждения , quatro_4x3, Гретените се блещат идиотски ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK