Португалия предлага историци от ЕС да се включат в българско-македонската комисия

Португалия предлага историци от ЕС да се включат в българско-македонската комисия

© Прессекретариат на Държавния главаСред точките в предложението на португалското председателство на Съвета на Европейския съюз, подготвено за помощ в решаване на спора на България и Северна Македония, е включването на историци от ЕС в работата на двустранната комисия.


Това каза в Рим македонският президент Стево Пендаровски. Той коментира темата за непубликуваното официално предложение на португалското председателство, чиято цел е да намали напрежението между София и Скопие, за да отпадне българското вето за преговори на Северна Македония с ЕС.


Пендаровски е на посещение в Рим заедно с българския си колега Румен Радев за традиционно отдаване на почит пред светите братя Кирил и Методий. Двамата имаха възможност да разговарят преди и по време на полета си от Скопие до Рим с български самолет вчера следобед.
Няма конкретни резултати от срещата им, но в Скопие погледите са насочени към нея, тъй като от ЕС има натиск българското вето да отпадне на Европейския съвет на 21-22 юни и португалското предложение е част от това.


"Радев казва: сега ще искаме гаранции от ЕС дали ще се прилага Договорът за добросъседство. Нямаме нищо против трета страна, ЕС или Европейската комисия да каже дали договорът се движи с добро темпо, каза още Пендаровски, без да навлезе в подробности. Не ни пречи да дойде трети човек и да каже: това е истината."


"Оставам оптимист"


Историческата комисия, към която е насочена голяма част от вниманието на обществеността в България и Северна Македония, обаче не изчерпва съдържанието на договора, подписан от 2017 г. Той предвижда укрепване на сътрудничеството във всички сфери и подобряване на отношенията. Освен това София се позовава на него, за да изисква да не се използва терминът "македонски език" в присъединиталния процес.


Идеята историци от други държави да се включат в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия между България и Северна Македония не е нова. Тя обаче се приема по-добре от македонската страна с аргумента, че външната перспектива би помогнала за изход от блокажа. Българската страна оспорва това.


Документът бе представен в двете държави миналата седмица от еврокомисаря за разширяването Оливер Вархеи и португалския външен министър Аугущу Сантуш Силва. Пендаровски твърди, че нито една от двете страни не е отхвърлила предложението, но добавя, че двамата президенти не смятат да поемат решенията за него от изпълнителната власт. "В този момент съм реалист и умерен оптимист."


Оптимизъм по темата изрази и германският министър за европейските въпроси Михаел Рот, който бе в Скопие вчера. Пред премиера Зоран Заев той каза, че "остава оптимист", че е възможно през юни да има пробив. Германия не успя да преодолее българското вето про време на собственото си европредседателство през втората половина на миналата година.

Коментари (219)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Може, но без гърци, кипърци и румънци.

 2. 2 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Дано са историци, а не дипломати търсещи компромис между крадци и окрадени.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 3. 3 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#1] от "georgievb":

  Що без гърци, те считат, че македонците са българи.

 4. 4 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2365 Любопитно

  И историците от ЕС арбитри ли ще го раздават?

  Сам съм, други няма...
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Весело

  Лошо им стана на северномакедонските политисторици... Дори може да разберат, че братята Кирил и Методи са българи (макар, че там отстъпихме както се казва "без бой"):
  1. Късни жития твърдят, че майка им е българка, а името на Методий преди замонашването е с български произход – Страхота. А на Кирил – Църхо, също с български произход. Тези две имена са открити в стенописите на една словашка църква и съществуват до днес. Освен това имената присъстват в старобългарския именен списък.
  2. В Магнаурската школа в Константинопол, където братята са изпратени в юношеската си възраст, липсва факултет по славянска филология. Следователно няма къде да научат толкова добре славянския български език. Тоест той със сигурност е техен майчин език.
  3. В „Пространното житие на Константин-Кирил“ на въпрос на хазарските домакини какъв е санът му, Кирил отговаря: „Имах дядо, много велик и славен, който стоеше близо до царя. Но когато отхвърли дадената му чест, той бе изгонен и отиде на чужда земя, обедня и там ме роди. Аз потърсих предишната си прадедовска чест, но не можах да я постигна, защото съм Адамов внук“. Това откровение на Кирил дава основание на А.Х.Е. фон Сулмстал и М. Марrаритов (1989) да приемат, че Кирил и Методий са потомци на семейство, което е второ поколение изгнаници, явно от род чуждестранен, невизантийски, високопоставен, някога принадлежащ към двора на неизвестен цар. Тъй като по това време титлата цар носел само българският владетел, те правят логичния извод, че семейството им принадлежи към българските придворни кръгове. Най-вероятно дядо му е бил придворен на българския владетел цар Кардам.
  4. Житиеписецът е написал за Кирил, че се е родил „на чужда земя“, а не в своята, което е сериозно доказателство, че не е ромеец (грък) по произход.
  5. Според житиеписеца двамата братя неслучайно са изпратени като мисионери при хазарите, защото много доре се е знаело, че те живеят на бившите български земи и мнозина имат български произход, което предполага по-добро разбиране на тяхната проповед и послания. И затова получават в отговор: „Достойно и право говориш, гостенино!“
  6. В „Краткото житие на Константин-Кирил“ се твърди, че Кирил е "родом сын Блъгаринь."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Живият ми опит от балканските учени-патриотари показва, че в момента, в който се съберат на софра с колеги от някоя привидно мразена от тях народност, след второто "наздраве" вече са първи приятели, злословят и кроят общи планове срещу комшиите, които не присъстват на масата.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 7. 7 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Може, но без гърци, кипърци и румънци.
  —цитат от коментар 1 на georgievb


  ....словенци, хървати, чехи, словаци......

 8. 8 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1101 Весело

  До коментар [#1] от "georgievb":

  Аз вярвам само на професор Детрез!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 9. 9 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Няма лошо и други историци да се включат, но, ако те ще са последната инстанция - не, мерси !!!

 10. 10 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Така са ми писнали тези манипулатори северномакедонски. Защо просто не публикуват историческите документи и книги в оригинал?! Там всичко е ясно. Писмата на Гоце Делчев са на български, Зборникот на Миладиновци не се казва сборник, а просто Български народни песни и т.н. Ясно е, че разчитат единствено на натиск от големите шефове към България.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Любопитно

  Натискът трябва да е върху РСМ, не върху България!

  [email protected]
 12. 12 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Лошо им стана на северномакедонските политисторици... Дори може да разберат, че братята Кирил и Методи са българи (макар, че там отстъпихме както се казва "без бой"):1. Късни жития твърдят, че майка им е българка, а името на Методий преди замонашването е с български произход – Страхота. А на Кирил – Църхо, също с български произход. Тези две имена са открити в стенописите на една словашка църква и съществуват до днес. Освен това имената присъстват в старобългарския именен списък. 2. В Магнаурската школа в Константинопол, където братята са изпратени в юношеската си възраст, липсва факултет по славянска филология. Следователно няма къде да научат толкова добре славянския български език. Тоест той със сигурност е техен майчин език.3. В „Пространното житие на Константин-Кирил“ на въпрос на хазарските домакини какъв е санът му, Кирил отговаря: „Имах дядо, много велик и славен, който стоеше близо до царя. Но когато отхвърли дадената му чест, той бе изгонен и отиде на чужда земя, обедня и там ме роди. Аз потърсих предишната си прадедовска чест, но не можах да я постигна, защото съм Адамов внук“. Това откровение на Кирил дава основание на А.Х.Е. фон Сулмстал и М. Марrаритов (1989) да приемат, че Кирил и Методий са потомци на семейство, което е второ поколение изгнаници, явно от род чуждестранен, невизантийски, високопоставен, някога принадлежащ към двора на неизвестен цар. Тъй като по това време титлата цар носел само българският владетел, те правят логичния извод, че семейството им принадлежи към българските придворни кръгове. Най-вероятно дядо му е бил придворен на българския владетел цар Кардам.4. Житиеписецът е написал за Кирил, че се е родил „на чужда земя“, а не в своята, което е сериозно доказателство, че не е ромеец (грък) по произход.5. Според житиеписеца двамата братя неслучайно са изпратени като мисионери при хазарите, защото много доре се е знаело, че те живеят на бившите български земи и мнозина имат български произход, което предполага по-добро разбиране на тяхната проповед и послания. И затова получават в отговор: „Достойно и право говориш, гостенино!“6. В „Краткото житие на Константин-Кирил“ се твърди, че Кирил е "родом сын Блъгаринь."
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf


  Според житиеписеца двамата братя неслучайно са изпратени като мисионери при хазарите,.....

  Озпратени при хазарите,днес хазари нариàме евреите от Източна Европа. Някой може ли да обясни това нещо.

 13. 13 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Весело

  [quote#7:"Локомотив"][/quote]

  Подкарайте ги всички на ред!
  Оставете само Шкембе войвода. Той си е самодостатъчен.
  Лошото е, че процентите му са около два...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 14. 14 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Галисийският, говорен главно в областта Галисия в северозападната част на Испания, е най-близкият до португалския език, като някои автори дори го разглеждат като португалски диалект. Явно и техните историци имат проблем, могат да обменят опит с нас ☹
  Няма и конкретни резултати от срещата им, но в Скопие погледите са насочени към нея - значи му е дал да покара ツ

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Неутрално

  Нас едва ли не ни изкарват някакви националисти завоеватели, които се опитват да глътнат клетия вардарски свободен край...
  А никой не пита, за фалшификатите на Скопие, например защо книгата с оригинално заглавие "БЪЛГАРСКИ народни песни от македонския край" на братя Миладинови, в Скопие е известна само с измисленото си заглавие "Зборникот на Миладиновци" и се възхвалява като основополагаща творба на македонската книжнина.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Весело

  До коментар [#4] от "MilliVanilli":

  Ще се напълнят с кинти, най-вероятно, северномакетата ще ги намерят...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Твърдят, че имало държава Македония, в която живеели македонци и говорели на македонски. Няма такава държава, нито такъв народ и такъв език. Ще признаем, че ги има, чак когато те си признаят, че ги няма. Това е положението и нито ЕС, нито Сорос, нито Гейтс могат да ни ваксинират с друг акъл по тоя въпрос.

 18. 18 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#1] от "georgievb":Що без гърци, те считат, че македонците са българи.
  —цитат от коментар 3 на dokoro


  Обикновените гърци могат да считат всичко, но гръцката дипломация никога, ама никога няма да каже такова нещо.

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  "Португалия предлага историци от ЕС да се включат в българо-македонската комисия"

  Мисля, че тази идея не е лоша, но въпросните историци е най-добре да бъдат извън Балканите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално


  Лошо им стана на северномакедонските политисторици"
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf


  Лошо им стана, пък те са по-навити да се включат чужди историци... Що ли? 😁😁😁

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Никога не трябва да допускаме арбитър в отношенията си с РСМ. Това ще бъде още една предопределена национална катастрофа. Това ще бъде втора непростима грешка на българските политици и дипломати след договора между България и Сърбия през 1912 г. за разпределение на освободените територии в Македония с арбитража на руския цар.

 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Неутрално

  До коментар [#12] от "log_on":

  Хазарският хаганат, на територията на днешна южна Украйна и черноморска Русия, е бил с официална религия юдаизъм. През вековете, тези хора са придобили юдейско самосъзнание.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Весело

  А какво правим с антибългарската истерия и заплахите от всякакъв вид, които започват да се леят срещу всеки, дръзнал да се самоопредели като българин в РСМ ? Там кой ще се включва ? И как ?

 25. 25 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Вкарвайки външни учени можем да забравим за Гоце Делчев и каквото и да е българско в Македония в периода на османското владичество. Че и след това. В истории писани от западни автори Македония през този период е населена просто от някакви православни славяни. То те и толкова са запознати се. Мисля, че повечето изследващи историята на балканските славяни са със сърбо-хърватски език. Следователно са запознати с писаното в Белград. Не с документи на български. Но поне би трябвало да се прекъснат завинаги спекулациите за някаква средновековна македонска държава. Не, че ще има някакво значение, ако това си остане само на ниво комисия без промени в учебници и публично обявяване от македонските политици, че трябва да търсят идентичността си в модерността.

 26. 26 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 364 Весело

  И ако историците докажат, че българите сме прави какво ? Да не мислите, че македонците ще отстъпят?

 27. 27 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Това е отказ от суверенитет !!!
  Как така чужди историци ще дават мнение, кое е българско и кое не !!!
  Радев е национален предател !!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 28. 28 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Винаги съм казвал, че историята е курвата на политиката. Спомнете си каква беше историята ни преди 33 години и каква е сега. Може би е добра идея да ни я разкаже някой незаинтересован и необременен.

 29. 29 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Срамота е други да ни казват за нашата история!

  Глупавата самонадеяност на едни български политици без грам мисъл за доброто име на България , водени от популистки мотиви и лични интереси , ни вкараха в капана на обяснителен режим.

  И понеже голяма част от българския народ им се хвана на въдицата , като с гордост се биеха по косматите гърди и крещяха “булгар, булгар” като Алековия герой , сега да ходят те да се обясняват колко сме велики и как другите са калпави....

  Този , с голямото шкембе и онези ,които го слушаха , са за затвор!!!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Македонците са взели от лицемерието и лукавоста на гърците, склонноста да ти забиват нож в гърба от сърбите и ината от българите.

 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Сорри, ама това е "идея" на фиромляните от преди около година - две.
  Тогава "предлагаха" - прясно влезли в НАТО - американците да ни арбитрират историческия "спор".

  Данайците са си същите!
  Сега няма евентуално да са американци, а ... като нищо! ... специалисти от типа на австриецът, "развенчал" прословутия "мит Батак" ...

  И въобще - какво ще арбитрират?
  Какво е написал Йоан Скилица?
  Архивите на Ватикана?
  Или ще направят "възродителен процес" на Василий Втори, прекръствайки го на Северомакедоноубиец?
  Или собственоръчните писма на Гоце ще ги цензурират като "фейкнюз"?

  Аз съм против!
  И не само заради гореизложеното, не само, защото явно браД'чедите са агресивно-нахални из европейските институции, а нашичките сме лабави, но и просто по принцип!
  Боже мой, за какво трябва да се съгласяваме на "арбитър" да ни казва кое какво било?
  Да не говорим, че това по принцип си е само наша работа!

 33. 33 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#20] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Щото даже вече знаят кои ще са въпросните историци. Както стана ясно Заев и компания са по-заети да пръскат пари за лобиране, отколкото за ваксини. Може би е стратегия за да спестят едни пари за нови учебници и табели знам ли? :)

 34. 34 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 887 Весело

  Ще вземе да дойдат някои археолози, в Скопие ще ги напият и ще открият Македонопитек - най-древния човек на Земята

  Миша
 35. 35 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2209 Разстроено

  До коментар [#3] от "dokoro":

  Не се заблуждавайте. Гръцката държава гледа единствено собствения интерес. "Разделяй и владей" е стратегията им по отношение към България и Северна Македония. Тази стратегия не диктува да се твърди че "македонците са българи", точно обратното! Въпреки че някои гърци заемаха тази позиция индивидуално (защото много добре познават историята на Балканите и защото подкрепяше позицията на Гърция, че "Северна Македония не е Македония"), те много бързо ще сменят личната си позиция в интерес на Гърция като държава!

 36. 36 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Заради такива "историци" историята все не може да се нареди наравно с истинските науки, а навсякъде по света си остава вид държавна пропаганда.

 37. 37 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Македонците не искат да се разберем, те искат да приемем измислиците и лъжите им.

 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  До коментар [#1] от "georgievb":Що без гърци, те считат, че македонците са българи.
  —цитат от коментар 3 на dokoro


  Ама са гърци. И в момента си имат сериозни дертове за региона, та може и да ни "похарчат".

  Покрай разбишкванията на Босна и Херцеговина - патардиите за цепене, размяна на територии, Косово, Велики Албании и прочее - гърците съвсем откровено и публично се подплашиха, че ще получат атака за северозападния им край - към Янина.

 39. 39 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Ако Радев се съгласи и подпише подобен договор, трябва да бъде изгорен ... буквално

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 40. 40 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  "НЕ, БЛАГОДАРЯ"!!!!
  Португалците да решат проблемите си с бившите си колонии и с Испания и ако искат после да се обадят ние да им помогнем!!!

 41. 41 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Не знам защо не се вижда в България ролята на Източната Римска Империя в историята на България?
  Ако не беше Византия, България от кого щеше да приеме християнството? Кой щеше да обучи светите братя да направят азбука за славяните? Кой щеше да обучи и Симеон Велики за да има Велика България?
  Преводите на христианските книги също са се правели от гръцки. Т. е. от това, че България е граничела с Източната Римска Империя, много е спечелила.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  Публично обявяване от македонските политици, че трябва да търсят идентичността си в модерността.
  —цитат от коментар 25 на Filofob


  Точно това трябва да направят македонските политици. +++

  България например е имала три държави (най-малко, защото преди това също сме имали държава намираща се някъде в днешна Украйна), но да приемем като начало Дунавска България от 681 г. . И тяхното съществуване (на нашите държави) е добре описано в хронистите на съседните държави, както и във в европейската историческа наука. Колко държави е имала Македония досега!? Отговорът е очевиден, само една, която започва през 1991 г. когато БРЮМ обявява независимост и така се създава първата независима тяхна държава. Крайно време е северно македонски историци и общество да приемат този факт и реалност.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Трябва да съзнаваме че заради ГЛАМАВАТА политика на ГЕРБ сме сами . Практически срещу България са САЩ, ЕС и Русия !?? Едва ли някой е помагал повече на СЪРБОМАНИТЕ в Македония отколкото тази ПРОСТА власт. Крехката група македонци с българска позиция са много малко. Добра е идеята за включване на хора от ЕС ...

 44. 44 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Така са ми писнали тези манипулатори северномакедонски. Защо просто не публикуват историческите документи и книги в оригинал?! Там всичко е ясно. Писмата на Гоце Делчев са на български, Зборникот на Миладиновци не се казва сборник, а просто Български народни песни и т.н. Ясно е, че разчитат единствено на натиск от големите шефове към България.
  —цитат от коментар 10 на andreas_hofer


  Защото според тях всички тези документи и писма са фалшификати. Фалшификат е Битолският надпис. Влез в Кайгана форум да се похилиш.

 45. 45 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Отварят се архивите на ЦРУ от средата на 20-ти век и американските историци четат как от българи се правят югославяни. Британски историци четат и обясняват на скопците защо в Карнегиевата анкета има българи, но няма югославяни.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 46. 46 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 282 Гневно

  Стига глупости и брюкселски изпълнения!! Всичко е така:

  "Много хора бъркат Европейския съюз със Съветския съюз. Мечтите на нашите приятели и родни от Република Северна Македония ЕС да ни наложи да ги пуснем да започнат преговори е доста суетна и неизпълнима". Това заяви пред БНР проф. Кирил Топалов, член на Смесената комисия, която има за цел да реши историческите спорове между България и РСМ.

  Той коментира, че в ЕС са наясно, че "тази държава не се е реформирала нито на милиметър от онзи тоталитарен комунистически модел в бивша Югославия, който я беше формирал и я управлява и до днес:"РСМ е най-нереформирана държава от бившите югославски републики".

  Проф. Топалов припомни, че инициативата за присъединяване на Западните Балкани към ЕС е българска - на предишното правителството.

  "Ние сме имали винаги най-доброто братско, приятелско, роднинско намерение и желание към тази държава... Тя не може да се отнася така към майка си - България. Тя трябва трябва да се отнася към нас с уважение, както към всяка друга държава, но тя не се отнася както към всяка друга държава, а се отнася с дълбока омраза и ненавист", посочи той."
  https://trud.bg/проф-кирил-топалов-ако-нереформираната-северна-македония-влезе-в-ес-ще-бъде-троянски-кон-н/

  Да припомним на Скопие- КАНДИДАТ ЗА ЕС Е РСМ, НЕ БЪЛГАРИЯ!! Ние не бързаме за никъде!! 20 години, 30 години- колкото трябва да разберете, че с чужда история не се гради държавност!! Радев да внимава какви ги върши, щото мандата му може доста бързо да приключи!!

 47. 47 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Проблемът не е исторически. Криминален е. Ства въпрос А кражба на история. Ама ако искат да търсят македонски монети да заповядат.

 48. 48 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#8] от "proventuss":

  Тъкмо това щях да казвам. Дали пък няма да домъкнат белгийския професор...?! Той много удобно се заиграва и пробутва македонските тези. ;)

  Бивш tww09306483.
 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#28] от "3biri":

  Твърде обидно и грубо определение. Историята по-скоро е най-спорната наука. Такава е била винаги. Но, си има исторически факти и събития и оценки на тези събития, които са безспорни.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Винаги съм казвал, че историята е курвата на политиката. Спомнете си каква беше историята ни преди 33 години и каква е сега. Може би е добра идея да ни я разкаже някой незаинтересован и необременен.
  —цитат от коментар 28 на 3biri


  Кхъ, кхъ ...
  Незаинтересован? От какво? Да обяви Василий Втори за Северомакедоноубиец?
  Или че Плиска и Преслав не са били градове в "Македонската държава", камо ли "признаването и" като такава?

  "Необременен"?
  Нашите претенции са на база изворите, където си е написано черно на бяло!

  И въобще ... на Запад историята на нашия регион е много слабо застъпена.
  Че те там дори с Византия се занимават почти "между другото"!
  От къде ще ги изровят тези "спецове", които да могат да играят обективната и подплатена със знания роля на арбитър?

 51. 51 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  "НЕ, БЛАГОДАРЯ"!!!
  —цитат от коментар 40 на selqnin


  Ха, ти да видиш? Нали историческата истина беше на ваша страна бе, другар?

 52. 52 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Трябва да искаме държавата им да се казва Северозападна Македония.

  Егейска Македония - 34 177 кв.км., 2 382 857 население
  Вардарска Македония - 25 713 кв.км., 2 077 132 население
  Пиринска Македония - 6 450 кв.км., 324 110 население

 53. 53 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Може български историци да обяснят на Германия за независими Бавария и Саксония със свои нации и езици, на Франция за независими Корсика и Бретан, на Испания няма какво да им се обяснява за Катауня и Баския, на Италия може да подскажат за независимото Кралство на двете Сицилии и Папската държава, която заемала далеч повече територия. Венеция също иска независимост, а Тирол - може и той. Просто ако се постави БЮРМ в този контекст, ще разберат, че не всяка държавица, възникнала по случайност (както скопците) е нещо повече от случайност.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 54. 54 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 320 Неутрално
 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  "НЕ, БЛАГОДАРЯ"!!!!Португалците да решат проблемите си с бившите си колонии и с Испания и ако искат после да се обадят ние да им помогнем!!!
  —цитат от коментар 40 на selqnin


  Португалия има ли изобщо подобни проблеми с бившите си колонии... или пък с техния съсед Испания!??? Не мисля, че има подобно нещо.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#28] от "3biri":

  Историята е точна наука, в която е нужно да имаш много източници на информация и да разсъждаваш, анализирайки източниците каква е истината. Затова се прави исторически анализ и се разбира какво всъщност е станало.
  Това че комунистите лъжеха, си беше за тяхна сметка. Комунизмът като всяка лъжа се срути.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 57. 57 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Весело

  До коментар [#19] от "Иво":

  "Мисля, че тази идея не е лоша, но въпросните историци е най-добре да бъдат извън Балканите."


  Ако са от Австрия, Унгария и Германия , например, т.е извън Балканите, това би трябвало да е ок ! Само дето 1878 г., техните историци решиха, че нашата родина трябва да бъде разкъсана на няколко парчета ! Дали днес техните внуци ще са по - обективни от своите дядовци и баби ?

 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#52] от "plynii":

  За съжаление вече е късно да искаме смяна на името на страната им. То е Северна Македония и едва ли ще се промени скоро. Но избора им на име беше много лош! Трябваше да изберат името Нова Македония! Защо нова.... ами просто защото това е нова държава, която е създадена през 1991 г. Преди това други македонски държави просто е нямало.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Туй нещо вече го предложиха македонците и португалците да не останат назад.
  ОБАЧЕ, аз предлагам да не си играем на дребно.
  НАПРАВО ЦЕЛОТО ООН да се включи и да зарежат всичко друго. Та да спасяваме макетата по пътя към цивилизацията.

 60. 60 Профил на Ганьо ла фурия Балканиола
  Ганьо ла фурия Балканиола
  Рейтинг: 48 Неутрално

  такъв спор трябва да се реши с арбитър, след като страните не могат.

 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#57] от "samoedin":

  Надявам се, че да. Иначе, не европейските историци разделиха България на части през 1878 г. на Берлинския конгрес. Европейските политици взеха това решение.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Ми да се включат :)

  Ама СРМ едва ли ще иска, щото знае че тяхната история няма кой да я потвърди, при положение че дори в Уикипедия ги няма. Всеки може да прочете 2-3 статии на английски от Уикипедия и да си направи изводите. :)

 63. 63 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2209 Разстроено

  До коментар [#9] от "Булаир":

  "Няма лошо и други историци да се включат"

  А какво му е хубавото?! На този етап България няма да засили позицията си от интернационализацията на диспута, а само може да я отслаби!

  Спорът между България и Северна Македония е политически! Това трябва да е ясно на всички! Ако беше въпрос на наука, отдавна щеше да е решен. Но "историчарите" само осигуряват параван за политическата позиция на властите в Скопие, която пък е движена от политическите настроения на населението в Северна Македония, а те са в мнозинството си македонистки.

  Цялата тази историческа комисия залегнала в договора за добросъседство бе ялова. Грешка на българските политици бе да се залага в договора. Тя не можеше и не може да роди резултат за който не са готови властите и населението на Северна Македония!

  Добавянето на историци от други страни няма да промени нещата! А резултатът ще зависи изцяло от историците, които бъдат включени в нея. Тези които в кариерата си са били подхранвани от грантове от бивша Югославия ще продължават да защитават македонистката интерпретация на историята. А Югославия е била много повече свързана със световната историческа мисъл допреди 30-40 години отколкото социалистическа България.

 64. 64 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 66 Неутрално

  България, ако в момента има някой във външно с поне малко акъл, няма да приеме това предложение. Защото България като страна член на ЕС има пълното право да налага вето на РСМ. Това предложение е подигравка с България.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 65. 65 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Не може да се преговаря за историческата истина. Това го беше казала Весела Ляхова в интервю за Дневник. Какъв компромис може да се постигне? Че Гоце Делчев е на половина българин, наполовина "македонец"? Ако в тази комисия влязат хора като онзи белгийски историк, чиито глупости как нямало бългаска народност през Средновековието, четохме тук, ще се получи точно такава боза.

 66. 66 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Педераски чий го дири там?
  Ни съ сещам да е ходил други път.
  Макетата откак Путин ги светна, че са измислили азбуката драпат да наваксат, да не останат назад.

 67. 67 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#55] от "Иво":

  И аз не знам да имат, може би защото бразилците не са се сетили като вардарци, че езика им е бразилски, а не португалски. Такива уникати имаме само на нашия полуостров явно.

 68. 68 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Само да не забравите да поканите Сев-Макския историчар Дардан Венетски! Според него всичко от древен Египет насам е македонско! Някой ако му е скучно намерете го този малоумен биг мак в ютубе и се посмейте )))

  Погледнете им народните носии на тея дисниленди:
  https://www.novamakedonija.com.mk/wp-content/uploads/2021/05/DAR_0533.jpg

 69. 69 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Като предполагам от какви учебници са чели и какво знаят за България, тези ЕС историци - по-добре НЕ!!!
  В Европа масово се смята, че кирилицата е азбука измислена от Русия, както и че ние сме проклети, войнствени и гледащи да заграбим всички съседски земи!Сърбите все жертва се изкарват, нищо, че точно те ни атакуват след Съединението, подкокоросани от Русия.Гърците също си ги знаем, както и румънците.Май най-верни ще са турските историци!
  А и нали един германец преди месец-два - специалист по балканистика уж - твърдеше, че не сме прави ние , а македонците!Такива ще са и другите!

 70. 69 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Едно от условията преди подписване на договора, беше тая комисия да си свърши работата качествено предварително. А не да си клатят макетата краката 3 години.
  И чак като се докаже с документи истината, която е на българска страна - тогава да се подписва договор.

 71. 71 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Никога не трябва да допускаме арбитър в отношенията си с РСМ. Това ще бъде още една предопределена национална катастрофа. Това ще бъде втора непростима грешка на българските политици и дипломати след договора между България и Сърбия през 1912 г. за разпределение на освободените територии в Македония с арбитража на руския цар.
  —цитат от коментар 22 на dorn


  Арбитража щеше да е по-малка катастрофа от Междусъюзническата Война.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 72. 72 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Браво Хамилтън -такива неща обичам да чета.Личи по подробно запознаване с материята,за разлика от повечето в чата.Пиши повече,нищо че зелените чорапки и червените фуражки/околожки-демек кашици/ те оплюват.

 73. 73 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Едно от условията преди подписване на договора, беше тая комисия да си свърши работата качествено предварително. А не да си клатят макетата краката 3 години.И чак като се докаже с документи истината, която е на българска страна - тогава да се подписва договор.
  —цитат от коментар 69 на cpl40723722


  Не, че нещо, ама "макетата" не си клатиха ама въобще краката.
  А пробваха усилено да си прокарат "трактовката", т.е. пропагандните фейкове.
  Когато не им минаваха нУмерата - откровено саботираха.

  Прочее ... тяхното поведение в тази комисия е още едно очевадно доказателство в полза на нашта позиция.

 74. 74 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Нямаме лоби в научните среди на запад. Балканската история не е особено интересна по света. Извън ромейската. И някакви особено запознати с братя Миладинови, ВМРО, върховисти, църковни борби, етнически състав....просто няма. В това отношение Югославия направи много повече за представяне на своята гледна точка през годините. А и те бяха готините. Комунисти, но не обвързани със СССР. За разлика от нас-сателитът на Съветския съюз.
  Както казах, поне за средновековието би трябвало да е ясно за всеки чел ромейските хронисти.

 75. 75 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Това би било еквивалент на това да допуснем посредник - и не ми изглежда смислена идея.

  Наскоро спорих с един западняк докторант по история - твърдеше, че историята не е обективна наука - т.е. всяка интерпретация е ОК.

  Т.е. можеш да определиш Гоце като египтянин - и това било ОК щото всяка страна имала право да си съчини неща.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 76. 76 Профил на Ганьо ла фурия Балканиола
  Ганьо ла фурия Балканиола
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#65] от "spiegel":

  е, след като историческата истина е на наша страна, защо да не приемем предложението? нали така тъкмо тези историци ще я патвърдят ?

 77. 77 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  До коментар [#43] от "dejmos":

  "Трябва да съзнаваме", че става въпрос за отстояване на НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС, където няма никакво място за фиксация и прогресивна обсесия на тема "политически партии", които и да са те!
  "България преди всичко"!!!

 78. 78 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  До коментар [#61] от "Иво":

  " Надявам се, че да. Иначе, не европейските историци разделиха България на части през 1878 г. на Берлинския конгрес. Европейските политици взеха това решение."


  Да Иво, съгласен съм ! Но каква е гаранцията, че и днес решенията пак няма да се вземат от европейските политици ? А че тяхните историци са обективни ? Наистина ли да очакваме от австрийските историци да ни обяснят, че всичко, което тяхната империя преди повече от 100 години е разпокъсала на парчета от нашата родина, е било все хора с преобладаващо българско самосъзнание ? Ами ако днеска, в контекста на възможността всеки да си мисли каквото си иска и да бъде прав ЗА СЕБЕ СИ, те решат, че са дали " демократичен избор" на самоопределение на тези парчета от нашата родина с населението в тях ? Ще се доверят ли във Франция на немски историци, относно старите им рани с немците ? Не съм много сигурен.....

 79. 79 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Весело

  До коментар [#51] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  "другар" е баща Ви /с цялото ми уважение към него/!!!

 80. 80 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#12] от "log_on":Хазарският хаганат, на територията на днешна южна Украйна и черноморска Русия, е бил с официална религия юдаизъм. През вековете, тези хора са придобили юдейско самосъзнание.
  —цитат от коментар 23 на Незнайко в Слънчевия град


  Благодаря. А Кирил и Методии какво конкретно е трябвало да правят при или за тези хора ?

 81. 81 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Весело

  До коментар [#55] от "Иво":

  Очевидно мисленето не е сред водещите Ви таланти, въпреки, че Бог е дал талант на всеки човек!!!

 82. 82 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Да се включат и чужди историци не може да се изключва изначално и по правило само би помогнало за изчистване на противоречията. Това, обаче, с две много сериозни бележки:

  1. Не може да се допуска участие на свободни гастрольори, пък били те с големи научни титли. Всяка наука си има купища "учени", които биха се подписали под всичко, стига да е добре платено. За да бъдат какъвто и да е фактор в подобна комисия, участниците трябва да са излъчени от държави в ЕС и да бъдат официални представители на тези държави. Тук, обаче, е проблема, защото никоя страна не иска да влиза в спора и останалите членки едва ли ще се съгласят да бъдат замесени.

  2. Трябва да е ясен мандата, правомощията, задачата и най-вече методиката на оценка на работата. Една исткорическа комисия би следвало да работи по правилата на науката история, да разглежда факти и документи и да оценя дайствителните исторически събития. Ръзлични тълкувания са възможни, но само на ясна и аргументирана база. Намесването на политически, съвременни социални проблеми или разглеждане от мултикултурна перспектива, няма как да имат място в подобна дискусия.

 83. 83 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Македонците не искат да се разберем, те искат да приемем измислиците и лъжите им.
  —цитат от коментар 37 на nmq25555650


  Напълно вярно!

  Или "да им пуснем поне малко фандък"!

  Да припомня какво рече Заю на наш Баце само преди около година - че трябвало да се "договорим" така, че да имало "нещо и за тях"!

 84. 84 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Не не и пак НЕ.
  Ние сме държава в ЕС.
  Република ФИРОМ е държава извън ЕС.
  Ние не трябва да се съобразяваме с тях, те трябва да изпълнят нашите условия.

 85. 85 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  Никакви външни историци не трябва да се замесват в диалога.Това е капан,с който се опитват да прескочат договора за добросъседство,по -точно ,българските козове в него.Нормално е СМ да иска такава намеса,понеже няма исторически документи за твърденията и фалшификациите си и всяка помощ за някаква мултиперспективност,ще бъдат да преиначат историческите документи,като им дадат тълкуване,което да оправдае северномакедонските претенции или поне да ни наложат да приемем,че можге да има и друг прочит на категоричните доказателства,които са в наша полза.Освен това се премълчава и искането,да се откажем от всякакви бъдещи блокади на СМ при преговорите им за преговорните глави.Това значи да си вържем доброволно ръцете и да предоставим на други да взимат решения от наше име,което е абсурдно.Така ще се получи ситуация,при която всяка друга страна ще може да блокира при някакво несъгласие,а България ще гледа от страни,все едно не е членка на съюза,а просто външен наблюдател на процесите.

 86. 86 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  До коментар [#76] от "Ганьо ла фурия Балканиола":

  Дадох пример защо с един белгийски учен, подвизаващ се често и в Дневник.

 87. 87 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2209 Разстроено

  До коментар [#29] от "Strymski":

  Абсолютно сте прав! Разчитането на историци да решават един по съществото си политически спор не може да даде резултат.! Това бе глупост на българските политици... Идеята че има някой историк извън България и Северна Македония, който е непредубеден и същевременно е изградил кариера и е публикувал трудове свързани с историята на Македония е също толкова нереалистична!

  А.доказано корумпирани националисти като г-н Каракачанов единствено вредят на образа и авторитета на България. Каквото и да кажат, те само настройват света против него. В случая- подронват позицията на България!

 88. 88 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  И не си мислете, че съвременната история е толкова еднозначна , колкото си мислим. И ни е набито учебникарски. Дори ако попитате съвременен български историк, който не е обременен и той ще го каже. А как точно някой западняк ще му обясниш, че Гоце нищо, че се борил за автономна Македония, не присъединяване към България, всъщност искал Македония да е българска. Че това било хитрост, за да я присъедини след това по модела на съединението. И за постигане на тази цел влиза в противоречие с българската държава, че и воюва с върховистките чети подкрепяни от Фердинанд. Няма начин. Трябва ти една Мерсия Макдърмот. Ама пък тя пък беше спонсорирана от ДС.

 89. 89 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Аз мисля, че любезно трябва да благодарим на португалците, но, че, за сега, не се налага присъствието на трети лица.

  В крайна сметка преговорите м/у СМ трябва също така да покажат дали изобщо има желание за компромис от страна на СМ. Такава няма.

  БГ не трябва да се струхава да си настоява на своето - както го направи Гърция.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 90. 90 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Тия ФИРОМ-ци още не са влязли в ЕС и вече поставят условия на членове.
  Представи си какво ще стане като станат пълноправен член.

 91. 91 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 967 Неутрално

  националният интерес е първо да има справедливост и ред в нашата собствена държава, така щото живота и свободата на българите да са гарантирани от закон и солидарност.

  второ, същите неща да са защитени и от външни заплахи. а за това се иска първо, второ и трето - образование, икономика, дипломация и накрая армия.
  ние нямаме нито едно от тези неща.

  нито сме защитили себе си и съгражданите си от вътрешните врагове.

  та на всичкото мара втасала, да уйдисваме на свинщините на някакви ходещи торби биологични отпадъци, които организират заради личния си интерес да влязат в парламента и да разпределят нашите пари - това е връх на идиотизма и чиста проба самоунижение.

  мястото на такива разправии е в малки офиси, пълни с очилати бюрократи. които да водят дълги и протяжни преговори.
  а не да превръщаме един проблем, който иска дълго и търпеливо разрешаване, в остър конфликт. и да го изнасяме извън пределите на двустранните ни отношения, така че да се оказваме въвлечени в спор с кажи-речи всички останали.

  но тази новина е хубава - има шанс всичко това да се превърне във водевил, вместо в трагедия.

 92. 92 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Историята добре ама с името на държавата какво правим.
  Защото аз не съм съгласен в името на тази държава да се съдържа географският регион МАКЕДОНИЯ.

 93. 93 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#80] от "log_on":

  Да ги християнизират.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 94. 94 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 853 Неутрално

  За психопат, който твърди, че хем има брат, хем този брат му откраднал детството, единствените средства за лечение са тези на психиатрията. Португалски, танганайски и пр. историци не могат му помогна.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 95. 95 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  До коментар [#61] от "Иво":" Надявам се, че да. Иначе, не европейските историци разделиха България на части през 1878 г. на Берлинския конгрес. Европейските политици взеха това решение." Да Иво, съгласен съм ! Но каква е гаранцията, че и днес решенията пак няма да се вземат от европейските политици ? А че тяхните историци са обективни ? Наистина ли да очакваме от австрийските историци да ни обяснят, че всичко, което тяхната империя преди повече от 100 години е разпокъсала на парчета от нашата родина, е било все хора с преобладаващо българско самосъзнание ? Ами ако днеска, в контекста на възможността всеки да си мисли каквото си иска и да бъде прав ЗА СЕБЕ СИ, те решат, че са дали " демократичен избор" на самоопределение на тези парчета от нашата родина с населението в тях ? Ще се доверят ли във Франция на немски историци, относно старите им рани с немците ? Не съм много сигурен.....
  —цитат от коментар 78 на samoedin


  Ако може да се намеся в подкрепа с пример.

  През 90-те ми попадна в един антиквариат албум с оригинални австрийски карти от тяхно правителствено изследване като обосновка за опекунството на Великите сили по въпроса за християнското малцинство в Османската империя, включително и за Еказархията.
  Леле, мале! Там "българите" бяха отчетени даже отвъд днешната "спорна Македония".
  Жалко само, че албумът струваше майка си и баща си, та си останах само със спомена ...

 96. 96 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 968 Неутрално

  макетата първо да си оправят проблемите с демокрацията, след това ще гледаме и историята. А да се разчита на чужди историци е малко рискована работа, ако са обективни и компетентни може, но кои може да гарантира това???
  тези хора ни мразят и това достатъчна причина да не ги допускаме в ЕС.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 97. 97 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 566 Любопитно

  Португалия предлага историци от ЕС да се включат в българо-македонската комисия!

  лошо няма, но ползата ще е никаква, щото е ясно че Португалия се опитва да отметне този казус и Северна Македония да бъде приета в ЕС по време на нейното европредседателство!

  Да това е възможно, но дали македонците ще се съгласят на копромис свързан с общата ни история и език - едва ли?! На тях им се иска "хем вълка сит, хем агнето цяло!", ама този филм вече не го "прожектират" за съжаление!!!

 98. 98 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  До коментар [#26] от "themtrx":

  " И ако историците докажат, че българите сме прави какво ? Да не мислите, че македонците ще отстъпят?"

  Заев го каза ясно: нашата македонска идентичност не подлежи на съмнение !
  Не че имам нещо против нея, просто след 45, ако може, но те са решили, че тя обхваща цялата ни българска история.......
  Не, македонците няма да отстъпят в нищо ! Ще си обясняват, че са наследници на Александър Велики и толкоз !!!

 99. 99 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Аз мисля, че БГ не трябва да се стеснява от това да прилага сила спрямо СМ (дипломатическа, разбира се).

  Сега точно сме ги заритали - рано е да влиза някой, който да разтървава.

  Решението на спора ни със СМ ще е като техния с Гърция - продължително варене в собствен сос докато им омекнат кратуните. Това ще отнеме поне 20-30 години.

  Бърза работа нямаме.

  По-скоро нашите дипломате да се готвят за продължителна дипломатическа обсада.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 100. 100 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#85] от "lii07621540":

  +++++

  Пазете се от доносника vesolr
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK