Сърбия спря подкрепян от Китай строеж на ТЕЦ, притеснил ЕС

Сърбия спря подкрепян от Китай строеж на ТЕЦ, притеснил ЕС

© Associated PressНадежда за преход към зелена енергия в силно замърсен регион - това видяха активисти и някои коментатори след отказ на Сърбия от спорен енергиен проект, който Европейската банка за възстановяване и развитие отхвърли, но който Китай реши да подкрепи.


Сърбия реши да спре изграждането на ТЕЦ "Колубара Б", започнато през 80-те и прекъснато през 1992 г. Проектът беше възобновен през 2012 г., когато Европейската банка за възстановяване и развитие за кратко обмисляше финансиране на проекта. В началото на 2020 г. беше подписано предварително споразумение с "Пауър Чайна" (PowerChina), но все още не бяха издадени разрешителни.


До 2018 г. проектът изглеждаше обречен, но въпреки това Сърбия прояви интерес към продължаването му. Миналата есен "Пауър Чайна" се съгласи на инсталира 350 мегавата мощности до 2024 г. В Брюксел проблемът с подобни проекти е, че държави като Китай (които плътно стоят зад решенията на компаниите си) се съгласяват да работят по тях без оглед на екологичните стандарти в блока в регион, където замърсяването от тежка индустрия и производство на енергия от години е проблем.
В съобщение на министерството се отбелязва, че плановете за енергиен преход с хоризонт 2050 г. трябва да бъдат фокусирани върху освобождаване от зависимостта от изкопаеми горива възможно най-скоро.


Реакции


Граждански организации приветстваха обявеното спиране на строежа на новата ТЕЦ "Колубара Б" в Сърбия като първа стъпка към конкретни действия за борба със замърсяването на въздуха и за декарбонизация на енергийния сектор, се посочва в прессъобщение на организацията "Клаймът екшън нетуърк" Европа (CAN Europe), изпратено до БТА.


"Планирането на справедлив енергиен преход трябва да включва всички засегнати страни, както и експерти, и да осигури последователен подход за гарантиране на успешен енергиен преход. Това е единственият начин, по който Сърбия може да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г., което трябва да бъде основната й климатична и енергийна цел", посочи Виктор Беришай от "Клаймът екшън нетуърк" - Европа.


"Предвид тежката зависимост на Сърбия от остаряла и замърсяваща технология за добив на енергия от въглища, която е отговорна за 50 процента от всички емисии на газове с парников ефект от ТЕЦ-ове на Западните Балкани, прекратяването на проекта "Колубара Б" е абсолютният минимум на това, което сръбското правителство може да направи. Сега то трябва също така да разгледа възможността за отказ от ТЕЦ "Костолац Б3", обяснява Миряна Йованович от белградското "Отворено училище", отбелязвайки, че "може да се окаже по-евтино да се откажеш, отколкото да плащаш такси за въглеродни емисии".


Тя изтъкна, че "въглищата постепенно отпадат в нашия регион, в останалата част на Европа и в света" и работните места в тази индустрия вече няма да могат да осигуряват благосъстояние на местните общности в Сърбия. "Ако не бъдат направени много скоро реалистични и своевременни планове за енергиен преход, Сърбия ще се окаже в капана на използването на скъпи въглищни централи, което само ще направи по-болезнено преминаването към зелена и чиста енергия за местните общности и населението като цяло", подчертава Йованович.


Решението обаче бе критикувано от миньорската общност.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  Що за идеи имат и тези ... в 21-ви век тепърва да изграждат централи на въглища

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Шумадийците не е зле /ако не са напуснали окончателно Разума/ да погледнат какво се случи с една "магистрала" в Черна гора, която свърши в нищото, но за сметка на това децата и внуците на черногорците дължат едни сериозни пари десетилетия!!!
  Нелек и неприятен път желая на шумадийците към евразия!!!

 3. 3 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гражданин":

  Що за идеи имат и тези ... в 21-ви век тепърва да изграждат централи на въглища
  —цитат от коментар 1 на Гражданин


  Учудващо, но точно тези централи произвеждат най-евтин ток, след АЕЦ. Разбира се, ако не се налагаше да плащат безумните "въглеродни емисии", които потъват в джобчетата на затоплистките лидери!

 4. 4 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Ти за Черна Гора не се притеснявай. Най-много държавата да обяви фалит и китайците да пият една студена вода. Валутата им е вързана към еврото и там в магазините им вървят официално разплащания в евро, та хиперинфалция не може да се случи.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Весело

  Е, сърбите все пак започнаха да забелязват какво става с техния съсед, който се чуди как сега да се отърве от дълбоката прегръдка на Пекин и дълговата спирала, в която е потънал.....

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Весело

  До коментар [#4] от "Stargate":

  Дали създателите на една 6 000 годишна цивилизация са толкова неумни, че да не защитят интереса и инвазията си в Европа???
  Вероятно вие сте по-интелигентен и далновиден от тях...?
  Предлагам на така нареченото ни "правителство" да Ви даде статут на "Живо човешко съкровище"!!!

 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Китайските комунисти биха подкрепили всичко, което ще донесе китайския смог в Европа.

 8. 8 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  До коментар [#4] от "Stargate":Дали създателите на една 6 000 годишна цивилизация са толкова неумни, че да не защитят интереса и инвазията си в Европа???Вероятно вие сте по-интелигентен и далновиден от тях...?Предлагам на така нареченото ни "правителство" да Ви даде статут на "Живо човешко съкровище"!!!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  Не се правете на умен и не коментирайте неща, които не разбирате. Само това мога да ви дам като съвет. :-) Иначе, може да се притеснявате за Черна Гора, колкото си искате. Колкото Гърция фалира, толкова и Черна Гора ще го направи. Всъщност много държави са фалирали много пъти и все още си съществуват. :-)

 9. 9 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1326 Весело

  Звучен шамар по кирливия (и чумав) китайски врат 😂😂👏👏🐕🐕

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 10. 10 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":Ти за Черна Гора не се притеснявай. Най-много държавата да обяви фалит и китайците да пият една студена вода. Валутата им е вързана към еврото и там в магазините им вървят официално разплащания в евро, та хиперинфалция не може да се случи.
  —цитат от коментар 4 на Stargate


  Хиперинфлация не може да се случи поради вътрешно-икономически причини. По външно икономически е съвсем възможно. През пандемията еврото акумулира огромен инфлационен потенциал основно чрез емитиране на държавен дълг от евроденоминирани правителства. С възстановяването на икономиката целият този потенциал ще упражни натиск върху единната валута и дори да нямаме хипер-инфлация, инфлацията ще е много над приетата граница от 3%.

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Весело

  До коментар [#8] от "Stargate":

  Много "харесвам" да ми дават съвети, които не съм искал!!!

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5321 Весело

  "Сърбия реши да спре изграждането на ТЕЦ "Колубара Б", започнато през 80-те ..."

  Братята Сърби са същите като нас. Ние си имаме гьол/"Белене" те си инат ТЕЦ

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Весело

  До коментар [#10] от "Густав":

  Обяснението ви е много точно, коректно и професионално, но човекът, на когото се опитвате да обясните за съжаление не се интересува от професионални анализи и Факти, той работи с митологеми и опорни точки, с прости обяснения на сложни процеси!

 14. 14 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Китайците вън от Европа.Ама вече са стъпили здраво в Африка.

 15. 15 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#4] от "Stargate":

  За съжаление в договора с китайците с Черна Гора фигурира неустойка във вида предаване на контрола върху инфраструктурни обекти като пристанища в китайски ръце, както и други заробваши клаузи свързване с разсрочване в други банки.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сатана Ликующий":

  Преди доста време се опитвах да обясня на познат, че така нареченият "Един пояс един път" не е нито "пояс", нито "път", а добре обмислена стратегия- капан за осигуряване на еднопосочен коридор/ в който вече щракнаха Гърция, Сърбия и Черна гора/ на китайската експанзия в Европа, но човека ме гледаше странно и не се разбрахме...

 17. 17 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Още преди турски поток сръбското правителство обяви замяна на въглищата с газ. Две центрпали на първо време. НПО-тата късно откриват газовата енергетика. Вучич е висок и вижда надалече.

 18. 18 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 309 Неутрално

  “Сърбия реши да спре изграждането на ТЕЦ "Колубара Б", започнато през 80-те и прекъснато през 1992 г. Проектът беше възобновен през 2012 г., “

  Ние за 40 години не можем да построим АЕЦ. Сърбия ТЕЦ.

  Не сме най-зле 😄

 19. 19 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#16] от "selqnin":

  Един пояс един път не е капан а просто износ на финансови капитали от една икономика с голямо положително търговско салдо.

  Преди 100-150 години такава е била Англия и тогава е инвестирала в железници в Аржентина и другаде.

  После Америка. Япония също е имала такъв период 70те - 80те на 20ти век.

  Китай инвестира търговските си излишаци навън с цел да подобри логистиката и да положи още по-добри основи на търговията с други страни — основно Евразия.

  Какво е толкова странното в случая?

 20. 20 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сатана Ликующий":

  До коментар [#4] от "Stargate":За съжаление в договора с китайците с Черна Гора фигурира неустойка във вида предаване на контрола върху инфраструктурни обекти като пристанища в китайски ръце, както и други заробваши клаузи свързване с разсрочване в други банки.
  —цитат от коментар 15 на Сатана Ликующий


  Как точно китайците ще принудят Черна Гора да предаде контрола? :-) Те може да имат "права", но се събира парламента и пише закон, с който забранява чужда държава да управлява това и това, и край. Договора отича в канала. Ще има рев във СТО, но никой няма да подкрепи Китай там. Както казах, колкото Гърция фалира, толкова и Черна Гора може да фалира. Те са вързани към еврото и не им пука особено.

 21. 21 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#11] от "selqnin":


  До коментар [#8] от "Stargate":Много "харесвам" да ми дават съвети, които не съм искал!!!
  —цитат от коментар 11 на selqnin


  Радвам се за Вас!

 22. 22 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#10] от "Густав":


  Хиперинфлация не може да се случи поради вътрешно-икономически причини. По външно икономически е съвсем възможно. През пандемията еврото акумулира огромен инфлационен потенциал основно чрез емитиране на държавен дълг от евроденоминирани правителства. С възстановяването на икономиката целият този потенциал ще упражни натиск върху единната валута и дори да нямаме хипер-инфлация, инфлацията ще е много над приетата граница от 3%.
  —цитат от коментар 10 на Густав


  Това какво общо има с възможен фалит на Черна Гора? Това са съвсем други процеси, нямащи отношение към разговора за китайците и Черна Гора! При положение, че се печатат и долари на килограм, а златото не е хръкнало глаоволмно, значи че нещата са под контрол от централните банки, поне за сега. Лека полека, след пандемията ще започнат да пробират количества от напечатаните пари и нещата ще се нормализират.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK