"Фич" потвърди негативната перспектива за банка, на която Борисов помогна с милиони

"Фич" потвърди негативната перспектива за банка, на която Борисов помогна с милиони

© Надежда ЧипеваПочти година, след като правителството на премиера Бойко Борисов реши на бърза ръка държавната Българска банка за развитие (ББР) да участва с близо 140 млн. лева в увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ), рейтинговата агенция "Фич" (Fitch) обяви, че потвърждава досегашния рейтинг и негативна перспектива за частната банка.


За основна цел на това държавата да поеме малко под 19% дял от ПИБ през юни 2020 г. се смяташе премахването на последната пречка пред поканата към България да се присъедини към механизма ERM II и банковия съюз. Но през ноември "Фич" ѝ даде рейтинг B (пет нива под границата за инвестиционен клас и седем под рейтинга на България) с отрицателна перспектива, който потвърждава и тази седмица - на 25 май.


Също В, но със стабилна перспектива, бе рейтингът от 13 август 2019 г., а потвърждаването сега на отрицателната перспектива от есента на 2020 г. означава по стандартите на "Фич", че почти сигурно подобрение на оценката на тази българска банка няма да има до края на следващата година.
ПИБ остана извън групата български банки, които от 1 октомври следи Европейската централна банка - това продължи да прави БНБ. Сравнението със съобщението за оценката на "Фич" от ноември 2020 г. и сегашното показва, че няма някакво значително подобрение в спасената с пари на българските данъкоплатци частна банка. От рейтинговата агенция повтарят проблеми пред банката, които посочиха през миналата есен.


Дали и кога България (рейтинг ВВВ с поцитивна перспектива) ще влезе в еврозоната зависи не от състоянието на ПИБ, а от доста по-важния въпрос, че "тепърва трябва да покаже напредък по изпълнение на структурните ангажименти преди да бъде приета и целта това да стане през януари 2024 г. е отвъд хоризонта на рейтинговата ни оценка".


На сайта на банката съобщението на "Фич" е събрано в едно единствено дълго изречение под заглавие "Fitch Ratings потвърди рейтингите на Fibank"


"Качеството на активите на ПИБ е слаба страна за рейтинга, отразяваща високото натрупване на обезценени кредити, със скромно покритие от провизии и значително портфолио от придобити обезпечения", се казва в съобщението от 25 май. В края на 2020 г. консолидираните заеми, отпуснати от банката, по които е спряло или пропуснато обслужване от клиентите, са били 22% от брутните заеми, сочат от "Фич". Към тях агенцията добавя още около 15% от брутните заеми, които са в категория с повишен риск и се следи дали и каква част от тях се обслужват, макар и нередовно, или се превръщат в лоши кредити.

 • Коефициентът на провизиране от ПИБ (35%) на лошите кредити е доста под средния за сектора от около 63%, сочат още от "Фич". През есента агенцията каза, че подобряване на перспективата може да има при нива на лошите кредити устойчиво под 15% и покритие с провизии до близки до средните за сектора нива. Банката очевидно остава далеч от тези прагове.

Лошите и проблемните заеми на банката остават концентрирани, възпрепятствайки ефективното разрешаване на натрупаните проблемни заеми, особено след като провизиите за загуби от заеми са ниски, допълва агенцията. "Качеството на активите на банката се понижава допълнително от високите нива на концентрирани придобити обезпечения (предимно недвижими имоти), които представляват 6.3% от общите активи в края на 2020 г.", се казва в съобщението.


"Фич" обяснява, че за ПИБ, както за всички банки в България, има неяснота - и тя ще продължи в следващите 2 години - за ефекта от отпадането на въведения заради пандемията мораториум по обслужване на кредити.


Към края на 2020 г. ПИБ отчита съотношение на базовия капитал от първи ред (CET1) 17.7% (при 18.7% към есента на 2020 г.) Непровизираната част на лошите кредити по сметки на агенцията е 82% от капитала (при 83% есента), а ако се добавят и придобитите обезпечения в баланса, сумата става 130% от капитала на банката (при 137% през есента), казват от "Фич".


Според нас може да се наложи банката да загуби, свързани с поне някои от нетните ѝ проблемни активи, се посочва в съобщението. Агенцията оценява, че ПИБ поддържа разумна ликвидност и стабилност, но и допълва, че макар да изглежда възможна евентуална държавна подкрепа, на такава не може да се разчита, включително заради въведена и в българското законодателство директива на ЕС, съгласно която големите кредитори на една закъсала банка трябва преди държавата или изцяло вместо нея да участват в поемането на загуби.

  • В заключение от "Фич" напомня факторите, които отделно или заедно биха могли да доведат до понижаване на оценката за Първа инвестиционна банка. Сред тях са:
  • - влошаване качеството на активите ѝ заради лоши заеми, които не са адекватно провизирани и без ясна перспектива за бързо възстановяване;
  • - неспособност да се демонстрира значим напредък в уреждане на въпроса с проблемните активи (вкл. необслужвани заеми и придобити обезпечения)
  • - влошаване на капиталовата позиция на банката заради слаби печалби от дейността.

Това предупреждение е в ярък констраст с оптимизма ва Бойко Борисов преди година, когато на правителственото заседание каза: "Важното е да се знае, че по-късно ПИБ ще изкупи обратно акциите и то с лихвите. Изрично да бъде записано." Тогава финансовият министър Владислав Горанов се опита да разясни по-подробно какво ще гласува Министерски съвет, но премиерът го прекъсна с "Важното е, че трябва да го гласуваме" и милионите в помощ на ПИБ бяха одобрени без дебат. Акциите от емисията за набиране на допълнителни средства бяха купени от ББР на цена около два пъти по-висока от тази, на която се търгуваха към този момент на борсата.

Коментари (207)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3394 Любопитно

  Еми да я продават собствениците тая банка, като не могат да я управляват добре. Дали обаче ще има мераклии, преди години се водеха преговори и такива не липсваха, въпреки че до сделка не се стигна. А че Борисов подари пари на данъкоплатците ще си остане да лежи на неговата съвест.

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3394 Любопитно

  Еми да я продават собствениците тая банка, като не могат да я управляват добре. Дали обаче ще има мераклии, преди години се водеха преговори и такива не липсваха, въпреки че до сделка не се стигна. А че Борисов подари пари на данъкоплатците ще си остане да лежи на неговата съвест.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Весело

  "Фич" е лош човек.Той не е приятел на БМБ.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1330 Весело

  Тоя Фичо не беше ли от БСП?😂😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  А че Борисов подари пари на данъкоплатците ще си остане да лежи на неговата съвест
  ________________________________________
  Неделя сабхлян и почваш с бъзиците:). Тази банка вече 3 пъти я спасяват, ама онова дебело момче може я затрие. Каквото е барнало е фалирало

 9. 9 Профил на gooodnight
  gooodnight
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Той е доказал, че няма съвест, так че не знам къде ще лежи туй нещо, дето трябва да лежи!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1272 Любопитно

  Резултатите на ПИБ са рожба на упорит труд да се обслужва олигархията под благия поглед на Бойковата държава и ПИБ не са единствените с насрани задници.
  Важно е да се отбележи, че некой ора си бяха взели по три месеца неплатен отпуск...

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Бягайте далеч от НЕЩО, наречено банка, с български собственик.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  Важното е, че парите са усвоени.

  И съответният процент е отчислен за ... тъй де. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  На печелившите, честито. Колкото до обикновенните хора...може би сега е времето в което трябва да си помислите дали да останете с тях като клиенти.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3394 Весело

  До коментар [#15] от "padrino":

  Всъщност, ако трябва да съм честен, по отношение обслужване на клиенти ПИБ си е супер банка - всичките ми приятели го твърдят, няма повод да не им вярвам.
  Проблемът е, че все я спасяват с пари на данъкоплатците, без да ги питат, то се знае.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 656 Любопитно

  А "Фич" посочил ли е кредитният рейтинг на "Общинска банка", която според интервю на Божков пред Миролюба Бенатова е закупена от Шиши /почти подарена?!?

 19. 19 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#15] от "padrino":Всъщност, ако трябва да съм честен, по отношение обслужване на клиенти ПИБ си е супер банка - всичките ми приятели го твърдят, няма повод да не им вярвам.Проблемът е, че все я спасяват с пари на данъкоплатците, без да ги питат, то се знае.
  —цитат от коментар 16 на boevbisser


  Лесно е да си позволиш супер обслужване ако не понасяш загубите за другите си решения. Знаеш - като останалите банки. То и в КТБ имаха епични лихви по депозитите. И накрая не ги изплатиха те.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  Абе, нали не можеше да се спасяват банки с държавна помощ? Тъй е при капитализЪма. Виденов искаше да направи това, но МВФ и СБ му забраниха преди толкова години. Било проява на социализъм. А тази банка я спасяват с наши пари. Както и едни други на запад, защото иначе щяло да има социални последици (егати извинението). Или, май бяха наградени едни банкери за сметка на хората?

 21. 21 Профил на goldfinger
  goldfinger
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Корпулентният го няма, делата му остават.
  Редно е бойковчетата да кажат - Няма го ББ да управлява и банките се влошиха.
  Да ни припомнят при кое правителство фалира КТБ - нищо, че надзора на БНБ си беше Борисовия.

 22. 22 Профил на goldfinger
  goldfinger
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":

  За оперативно банкиране - лично или бизнес - е може би най-добрата. Всеки знае, че до 100 000 евро са гарантирани парите му, да си прави сметката.

 23. 23 Профил на goldfinger
  goldfinger
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":

  За оперативно банкиране - лично или бизнес - е може би най-добрата. Всеки знае, че до 100 000 евро са гарантирани парите му, да си прави сметката.

 24. 24 Профил на marvinthemartian
  marvinthemartian
  Рейтинг: 240 Неутрално  Еми да я продават собствениците тая банка, като не могат да я управляват добре. Дали обаче ще има мераклии, преди години се водеха преговори и такива не липсваха, въпреки че до сделка не се стигна. А че Борисов подари пари на данъкоплатците ще си остане да лежи на неговата съвест.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  Той няма съвест, така че няма как нещо такова да му тежи. И акъл няма, затова и говори толкова глупости в последно време, сънува трибунали и тем подобни. Но това е друга тема... Важното е, че паричките са прибрани. Нека им се радва, защото му останаха само те. Повече власт едва ли ще види.

 25. 25 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  "Фич" каква перспектива даде за транзитния газопровод от
  Турция до Сърбия, за който г-н Борисов плати на "Газпром" 2,6 млрд. лв.?

 26. 26 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 129 Неутрално

  Хора, в ред ли сте? Ако утре се извият опашпи пред ПИБ, вие ли ще отговяряте?

 27. 27 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Всички го знаем, че маса народ взе кредито за кутийки на абсурдни цени.
  Сега банките придобиват кутийките и ги стискат, щото ако се предложат на пазара на търг, цените на НИ кутийки ще се сгромоляса.
  В Пловдив сега се строят над 20.000 кутийки ...
  Сега, като си построиш къща, с мазе, гараж, и рзп на два етажа общо около 350 м2, с качествено строителство макс излиза до 300 евро квадрата без стойността на земята.
  Който иска да купува кутийка на 500 евро м2, а ако е и с кредит, да си сложи и лихвата в цената.

  След КТБ, виждам още две банки .... ББР е едната, а за другата е ясно.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 28. 28 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3394 Весело

  До коментар [#26] от "serenalipuma":

  Мамина душичка златна, рейтингът от Фич не е някаква тайна, а всичко останало в текста е общоизвестно. Няма един ред фейк нюз. Голата истина понякога хич не е приятна.

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  От Боко какво може да се очаква? Един приятел преди години казваше, че гласувал за Боко, въпреки, че знаел, че е мошеник, щото вършел работа. Той явно върши работа, но неговата си работа. Едрите евра и кюлчетата в чекмеджето явно бяха от някоя банка, аверите му не са чак толкоз състоятелни. Познайте коя е банката?

 30. 30 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 185 Неутрално

  ФИЧ казва, че ПИБ е като половината банки в Европа и много по добре от 90% от Руските банки!

 31. 31 Профил на cti31523423
  cti31523423
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":

  Никога повече ПИБ. През 2010 г. май месец ми беше последна вноска по петгодишен кредит. Внасяйки го с удоволствие го изкоментирах на служителя. Той ме изгледа учудено и ми каза, че имам още пет вноски. Идиотите във връзка с кризата ми увеличили парите, които трябва да върна за сметка на броя вноски. Отвратителното и обидното не бе това (всички банки увеличаваха лихвите), а че никой не си направи труда да ме уведоми. А иначе много пъти ми се звънеше маниакално за това, че съм внесъл няколко стотинки по-малко.
  През 2014 година за малко да пропадне сделка за закупуване на имот защото сума, която трябваше да преведат за два часа едва я преведоха на шестия!!!!!!!
  Никога повече!!!

 32. 32 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Какво ли читаво остава след ГЕРБ , те по КТБ са ортаци със ДПС и Пеевски ..

 33. 33 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#15] от "padrino":Всъщност, ако трябва да съм честен, по отношение обслужване на клиенти ПИБ си е супер банка - всичките ми приятели го твърдят, няма повод да не им вярвам.Проблемът е, че все я спасяват с пари на данъкоплатците, без да ги питат, то се знае.
  —цитат от коментар 16 на boevbisser


  Като обслужване, с тях винаги съм имал най-малки главоболия.
  Но спестяванията може би е по-добре в международна банка да се държат. Просто имаш една стабилност, която идва от вън, която в България никой никога няма да ти осигури.

 34. 34 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#15] от "padrino":Всъщност, ако трябва да съм честен, по отношение обслужване на клиенти ПИБ си е супер банка - всичките ми приятели го твърдят, няма повод да не им вярвам.Проблемът е, че все я спасяват с пари на данъкоплатците, без да ги питат, то се знае.
  —цитат от коментар 16 на boevbisser


  Като обслужване, с тях винаги съм имал най-малки главоболия.
  Но спестяванията може би е по-добре в международна банка да се държат. Просто имаш една стабилност, която идва от вън, която в България никой никога няма да ти осигури.

 35. 35 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3394 Весело

  До коментар [#31] от "cti31523423":

  И аз имам история с една кредитна карта там, но това са частни случаи, преобладаващото мнение на хора от моя кръг за обслужването е положително.
  Тук става дума за друго - ПИБ няколко пъти е подпомагана с пари на данъкоплатците, като тези, похарчени за капитала, няма да бъдат възстановени и наполовина.
  Явно собствениците и мениджмънта не могат да я оправят, очаквам, че скоро ще я продадат, няма лошо.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 310 Весело

  До коментар [#30] от "geometar":

  А нас какво ни дреме за банките в Европа и в Русия? От тях ли да вземаме кредити и да си държим депозитите, а? Факт е, че Шиши фалира КТБ, правителството няма значение, явно сега се е прехвърлил на ПИБ, ...

  И не е въпросЪТ в кредитит за покупки на апартаменти, а проблема е в огромните кредити към свързани с Шиши, Цеко Минев, Домузите и други приятели на Барба Ганьос, които кредити са с много нисък процент обезпеченост ..

 38. 38 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Да не забравяме, че ББР кредитира със 75 млн. заем колекторската фирма С.Г. Груп, на която пък ПИБ прехвърля свои лоши кредити в размер на 538 млн. лв. (!) с цел да се посъживи (поне на хартия) положението на ПИБ. Нагли милиционерски врътки, които се правят с пари на данъкоплатеца, и които в крайна сметка ще останат в частния джоб на собствениците на ПИБ. Това са бизнесмените на Борисов и Шишо - така всеки го може.

 39. 39 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#26] от "serenalipuma":

  Що? За КТБ кой отговаряше?
  Същото прасе.
  И парите бяха толкова гарантирани, че си ги изкарваха с връзки, като се сгромоляса.
  Банковите потайности на българската олигархия крият изненади.

 40. 40 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Купените акции от ПИБ са от ББР, но на двойно по-висока цена . С други думи парите на данъкоплатеца в ББР са удвоени. Колкото до оценката на Фич - няма как да се промени само за няколко месеца, но това може да се случи след като се подобри нейния портфейл, а това зависи от начинът на управление на банката и няма нищо общо с разни правителства.

 41. 41 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Държавата трябва да има хора в борда след като е дала едни пари. Тези хора и БНБ трябва да следят как работи банката. До като е с тези собственици обаче винаги има риск, защото това е новото КТБ, всички шишовци взимат от там пари.

  Много хитър
 42. 42 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#40] от "xso16686927":


  Купените акции от ПИБ са от ББР, но на двойно по-висока цена . С други думи парите на данъкоплатеца в ББР са удвоени.
  —цитат от коментар 40 на xso16686927


  "Удвоени"? Това печатна грешка ли е - да нямаш предвид "усвоени"?

 43. 43 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 310 Весело

  До коментар [#38] от "inn":

  И да допълня твоите думи - от тези цедирани лоши кредити, около 250 млн. бяха кредити на свързани с Шиши фирми, които към момента отпускането им са били "железно обезпечени" ....:):):)

 44. 44 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Ся Томито Биковь ще излезе и ще каже че няма проблем, това са долни евтини инсинуации на Фич, които правят кампанията на Радев

 45. 45 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  От Боко какво може да се очаква? Един приятел преди години казваше, че гласувал за Боко, въпреки, че знаел, че е мошеник, щото вършел работа. Той явно върши работа, но неговата си работа. Едрите евра и кюлчетата в чекмеджето явно бяха от някоя банка, аверите му не са чак толкоз състоятелни. Познайте коя е банката?
  —цитат от коментар 29 на Judjuk


  Всичките банкери в България са истинските ченгета, не пожарникарят. Бойко ви е виновен за българските банки! Той ги дърпаше на запад към Европейския банков съюз, но там далаверата им, с която са свикнали на изток е малка, а и клиентите тук са кротки овце в добре пазена кошара с чл. 417/ГПК.
  Затова всичките скочиха срещу него.
  Направиха го враг на народа. Същата „война“ те водят и срещу бъдещето на световните финанси, криптото и блогчейна.

 46. 46 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Бях клиент няколко години на ФИБ, тегави са. Ходих 2019 преди да си закриля фирмената сметка да искам ипотечен, но изобщо не ме отразиха.. Даже не ми се и обадиха. След това ПроКредит ми даде и така си работим с тях онлайн.. Модерна банка

 47. 47 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Ако се приложи същия счетоводен стандарт /IFRS9/, който четири години преди влизането му в действие бе приложен за да се "докаже" отрицателно капиталово число на КТБ, към оценката на рисковия профил на кредитите в ББР знаете ли какъв майтап на наш гръб ще стане. Кредитите в КТБ също се обслужваха.
  Ами сделката с покупката на надценените акции на ПИБ, където загубата на 145 милиона кредит към момента е 100 милиона? Или не са знаели че сделката е неизгодна, и забележете не защото се подкрепя ПИБ за да влезем в еврозоната /което е допустимо и оправдано като национална цел/, а защото вместо да се получи срещу тази финансова инжекция, която банката нямаше откъде другаде да получи, половината от собствеността и де факто контрол върху банката от държавата, се получиха под 20 процента, без никаква възможност за влияние. И така за Н-ти път подкрепиха частните акционери с държавна пара.

 48. 48 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":

  За няколко лева на месец можеш да ползваш частното банкиране на повечето банки, с обслужване с предимство, твой си банкер, когото да тормозиш по всяко време и т.н., без да наливаш пари в тази мафиотска банка. Да не говорим, че за 95% от случаите интернет банкирането е напълно достатъчно и в клон последните две години съм ходил само за да ми запишат новата лична карта.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 49. 49 Профил на goldfinger
  goldfinger
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#45] от "crq18506084":

  Драги, повтаряш една пропаганда на Боко, която е абсолютно невярна. ЕБС не дава никакви гаранции и няма механизми, които да ограничават дадена банка от лоши практики. Примери колкото искаш със скандали с банки от държави челенове на ЕБС и еврозоната. Злоумишлените действия на ръководствата на банките се предотвратяват от службите занимаващи се с финансовото разузнаване.

 50. 50 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Закъде е ПИБ без Боко и Шиши? Кой вече ще ги държи над водата с наши пари? Потъване!

 51. 51 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 364 Неутрално

  "влошаване качеството на активите ѝ заради лоши заеми, които не са адекватно провизирани и без ясна перспектива за бързо възстановяване;"

  Какво става с българските банки? Всички ли раздават милиони ей така без да ги интересува дали ще се връщат?
  Още в началото, когато се заговори за ПИБ, беше ясно, че има някаква ГЕРБ далаверка там. На Бойко не трябва да му се вярва за нищо от свършеното.

 52. 52 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  "Почти година, след като правителството на премиера Бойко Борисов реши на бърза ръка държавната Българска банка за развитие (ББР) да участва с близо 140 млн. лева в увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ), рейтинговата агенция "Фич" (Fitch) обяви, че потвърждава досегашния рейтинг и негативна перспектива за частната банка."


  Колкото и да наливаш милиони в една каца без дъно, тя си остава именно това - каца без дъно !

 53. 53 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Да не забравяме и задаващият се финансов Армагедон от дела по обезщетения на развалени цесии по отменените текстове от КС на Закона за банковата несъстоятелност.
  Вече има окочателни решения на ВКС, с които е осъдено НС да се платят милиони левоне, във връзка с отменени текстове от КС по Закона за ВЕИ, които бяха обложени с такса.

  КТБ още дълто ще тегне на шията на данъкоплатците, а се задават още две банки....

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 54. 54 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Мисля че е такива статии нанасят повече вреда отколкото полза !

 55. 55 Профил на goldfinger
  goldfinger
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#52] от "samoedin":

  Не може да се каже в какво състояние би била ПИБ, ако през 2014 не беше приела кредитите на фирмите около Пеевски в КТБ, но те със сигурност тежат като воденичен камък в момента.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на arrogantbastard
  arrogantbastard
  Рейтинг: 120 Гневно

  От кой пън ще дават днес брифинг банкянската мутра и цървула ананнив, как "високо" са оценени некадърността и мошеничествата им от Фитч? Крадене, крадене, крадене! Гарантирано от герб!

  Ain't no thing like me, except me!
 58. 58 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3394 Весело

  До коментар [#47] от "SaveBG":

  Сделката за акциите беше видимо неизгодна за държавата - надценени акции, липса на влияние в управлението, но за постигане на влизане в чакалнята някак си струваше да се опита. Обаче ако и след тази помощ не покажат признаци на оздравяване - Фич казва точно това, редно е БНБ и правителството да ги натиснат да продадат, което е и може би единственото останало решение.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  И аз да попитам нещо. Абе ПИБ взели си парите от Лафка? Или едни 24млн.лв отново потънаха в джобовете на Пеев и Меди Доганов?

 61. 61 Профил на goldfinger
  goldfinger
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#56] от "Ronald Reagan":

  Държавата се управлява от червените вече 12 години, ГЕРБ е едно разклонение на БКП, даже срам нямаха и сложиха за МП агент/доносник на ДС с псевдоним Буда. Прав си народа е приготвил тоягите да ги изгони.

 62. 62 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 245 Весело

  Охоооо, нещата май, май....Или юни? :)

 63. 63 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Мисля че е такива статии нанасят повече вреда отколкото полза !
  —цитат от коментар 54 на dorn


  Мисля, че отдел банков надзор не върши никаква работа, та благодарение на подобни статии може да има размърдване в банките и в банков надзор

 64. 64 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#45] от "crq18506084":Драги, повтаряш една пропаганда на Боко, която е абсолютно невярна. ЕБС не дава никакви гаранции и няма механизми, които да ограничават дадена банка от лоши практики. Примери колкото искаш със скандали с банки от държави челенове на ЕБС и еврозоната. Злоумишлените действия на ръководствата на банките се предотвратяват от службите занимаващи се с финансовото разузнаване.
  —цитат от коментар 49 на uiz581056742


  Скъпи, не може да отречеш, че банкстерите в ЕС са в пъти по-дресирани от нашите!
  Разбира се това си е световна практика, банковата система – частен бизнес, за мен висша форма на пирамида, да се „спасява“ винаги с публични средства.

 65. 65 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Национализация на ПИБ , както и баката на мутреста П.Славова и Ц.Бориславова ..

 66. 66 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 819 Любопитно

  Любопитно ми е колко от пишещите по темата имат депозити т.е. лични пари там и колко ползват кредити т.е. чужди пари , за да се изказват толкова вещо за състоянието на банките? Няма как държава, в която всички са специалисти по банково дело, футбол, хлебопроизводство, земеделие и горско стопанство, медицина и т.н. и т.н. да се развива истински и ще продължим с мантрата, че сме най-бедната, най-изостаналата , но най-богатана на "гении" страна!

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 245 Весело

  До коментар [#27] от "ironhorse":

  Това с 300 евро на квадрат е пълна, ма пълна глупост. Вие кога последно строихте? И какво? Къщичка за птички ли :)

 69. 69 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 245 Весело

  До коментар [#35] от "boevbisser":

  Те я "продават" от 2001 година, вече 20 години и все тия Цеко и Меко

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 350 Весело

  Кой тоз Фич да го ева 😁🎃🚾
  —цитат от коментар 67 на Viktor Inox


  ===========
  Това си е "негово" лично мнение!!!😁🎃🚾

 72. 72 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3394 Весело

  До коментар [#69] от "bj_int":

  Ако няма натиск от БНБ и от правителството сегашните собственици ще продължат по същия начин....Все пак мисля, че заради еврозоната току виж я продали, да видим.

 73. 73 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#66] от "n_kukaleva":

  //Любопитно ми е колко от пишещите по темата имат депозити т.е. лични пари там и колко ползват кредити т.е. чужди пари , за да се изказват толкова вещо //
  =======================
  Как кой, по тиквено време народа забогатя и банките са пълни с депозити...а кредите ги ползват дебелаците, те затова са и тлъсти!!!

 74. 74 Профил на goldfinger
  goldfinger
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#64] от "crq18506084":

  Дресирани са защото финансовото разузнаване им диша във врата, а не като нашето, което знае за всяка кешова транзакция над 10 000 лв на всички нас, но "проспива" теглене на каса на 60 000 000 лв от Черепа в продължение на години.

 75. 75 Профил на goldfinger
  goldfinger
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#64] от "crq18506084":

  Дресирани са защото финансовото разузнаване им диша във врата, а не като нашето, което знае за всяка кешова транзакция над 10 000 лв на всички нас, но "проспива" теглене на каса на 60 000 000 лв от Черепа в продължение на години.

 76. 76 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#68] от "bj_int":

  ДНЕС и то по завишени цени на арматура и пластмасови изделия!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 77. 77 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Журналчето от дневник явно много му се искало България да не покрие критериите за влизане във чакалнята на еврозоната ..... нали бе смахнат жерарцал
  —цитат от коментар 36 на naiven


  Тази тенденция,отклоняване от пътя към Еврозоната ще продължи,обслужва олигархията,тя няма нужда от контрол,от правила,от норми!Обслужва Кремъл и безродните души български които им служат!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 78. 78 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  От кой пън ще дават днес брифинг банкянската мутра и цървула ананнив, как "високо" са оценени некадърността и мошеничествата им от Фитч? Крадене, крадене, крадене! Гарантирано от герб!
  —цитат от коментар 57 на arrogantbastard

  Ти сега за 2 месеца ще видиш твоите червени крадци, какво ще направят, а камо ли да дойдат на власт. Бойко ще ви се стори чавдарче.
  Един соц виц в тази връзка:
  Мераклия натиска девойка, а тя:
  Недей, малка съм, комсомолка съм!
  След като свършили, той:
  Малка си, комсомолка си, а се таковаш като комунистка!

 79. 79 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Ако е умен ;)
  депозира яйцата си в неколко кошници,
  в климатично различни, етични страни.

  Сещаме се за една-две... все сини...

  До коментар [#29] от "Judjuk":

  Едрите евра и кюлчетата в чекмеджето явно бяха от някоя банка,
  аверите му не са чак толкоз състоятелни.

  Познайте коя е банката?

 80. 80 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Очаквам спешно нов анализ на доайените на комсомолската мисъл Мишо Кръстен, Филипов и останалите нежни души от гей дружинката КонсерваторЪ, в който анализ ще ни посочат колко са изгодни акциите на ПИБ. Но те няма да си купят от тях поради друга няква причина...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 81. 81 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Фич потвърждава сегашния рейтинг :)

  Начи нямаме новина, нито нагоре, нито надоле. :)

  Обаче трябва да се изсмуче нещо негативно, иначе не може. :)

 82. 82 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Сега сигурно ще ми обясните , че няма смисъл и от присъединяване към валутния съюз, защото така ни е по-добре 😊! И още по-добре би било да възстановим икономическите отношения с изтока нали 😊? Големи мушмороци сте !

  agent
 83. 83 Профил на Паро
  Паро
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Мисля че е такива статии нанасят повече вреда отколкото полза !
  —цитат от коментар 54 на dorn


  Аз пък мисля, че истината трябва да е над всичко

 84. 84 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Мисля че е такива статии нанасят повече вреда отколкото полза !
  —цитат от коментар 54 на dorn


  Да де ама "Фич" е достъпен за всеки. Нали не мислиш , че вложителя е наивен. А банката отдавна е касичка за определени хора.

  SHADOWS of SOFIA
 85. 85 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#68] от "bj_int":

  що ве.строих преди десет години къща с рзп 520 квадрата в Божурище и ми излена грубо под 700 лева квадрата

 86. 86 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Еми да я продават собствениците тая банка, като не могат да я управляват добре. Дали обаче ще има мераклии, преди години се водеха преговори и такива не липсваха, въпреки че до сделка не се стигна. А че Борисов подари пари на данъкоплатците ще си остане да лежи на неговата съвест.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  Не е ясно дали ще си лежи на неговата съвест или той ще лежи при бай Ставри.

  Защото за подобно нещо, само че съчинено, прокуратурата е правила опити да бие по враговете на Боце, докато тук си е точно като за присъда.

 87. 87 Профил на goldfinger
  goldfinger
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#78] от "crq18506084":

  Да Бибитко ни е довел до една "шпакловка" от еврозоната, подмазваме леко около дограмата на БНБ и хоп готово, събуждаме се с евро в джобовете, то така сме и в "Шенген" 10 години. Ти ми кажи кои държави не покриват изискванията на "Шенген" и са в еврозоната.

 88. 88 Профил на goldfinger
  goldfinger
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#82] от "Ronald Reagan":

  я кажи как точно Швеция е залитнала към евразия, а и Полша даже

 89. 89 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1785 Весело

  Фич и той отмъщава на Бойко за изгонването на руските шпиони.

 90. 90 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#82] от "Ronald Reagan":

  Ние сме във валутен борд бе, образ, как да се присъединяваме към него..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 91. 91 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Измаш известно право.
  Да речем, нема СИ банка.

  Но бе три мандата Министър председател на Евросъюзна Република България.
  Надзиравал е как БНБ надзирава банките.

  Великан той, както отбелезахте:
  влачил банки на запад, към Европейски банков съюз.

  Но срещнал отзаде велико съпротивление

  До коментар [#45] от "crq18506084":
  От Боко какво може да се очаква? Един приятел преди години казваше, че гласувал за Боко, въпреки, че знаел, че е мошеник, щото вършел работа. Той явно върши работа, но неговата си работа. Едрите евра и кюлчетата в чекмеджето явно бяха от някоя банка, аверите му не са чак толкоз състоятелни. Познайте коя е банката?
  —цитат от коментар 29 на Judjuk

  Всичките банкери в България са истинските ченгета, не пожарникарят.

  Бойко ви е виновен за българските банки!
  Той ги дърпаше на запад към Европейския банков съюз,

  но там далаверата им, с която са свикнали на изток е малка,
  а и клиентите тук са кротки овце в добре пазена кошара с чл. 417/ГПК.

 92. 92 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  На печелившите, честито. Колкото до обикновенните хора...може би сега е времето в което трябва да си помислите дали да останете с тях като клиенти.....
  —цитат от коментар 15 на padrino


  Падрино, аз самата имам не малка сума в ПИБ, но твоят "съвет" би направил банката неплатежноспособна в рамките на няколко дни, ако всички тръгнем да си теглим авоарите.

  Аз ще почакам, все пак при фалит междубанковия фонд ще ми възстанови спестените пари на 100%!

 93. 93 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#92] от "Дария Колев":

  И ако стане неплатежоспособна, това защо да е лошо?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 94. 94 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  [quote#77:"АмброзСП"][/quote]

  Ще продължи обслужване на олигархията? А знаеш ли какъв е проблема на ПИБ? Проблема е в отпускането на кредити към свързани лица, даже не не самите кредити, а съотношението им спрямо всички кредити. А за да разбереш кой Мавродиев е виновен ще ти дам един пример от моята практика. През 1999 или 2000г, работих в едно предприятие собственост на банка (все още си я има тази българска банка), та беше приет инвестиционен план и одобрен от акционерите. Най-естественото нещо е да поискам кредит от банката чиято собственост е предприятието. Собственика ни изгони учтиво с думите "дори само да взема документите ви да разгледам и поставям в риск лиценза на банката, тръгнете по банките и си търсете кредит с най-добрите условия". Та, тогава нямаше мавродиевци, тогава гуверньор и управител на БНБ беше Светослав Гаврийски. Имаше една банка която не спазваше този закон и с депозити кредитираше собствения си бизнес. Какво се случи с нея? За един ден й итнеха лиценза и тази банка изчезна. Коя е банката и с кого беше свързана? Изненадаааааа.... банката беше свързана с Ахмед Доган и неговата Мултигруп. А банката се казваше кредитна банка.
  Та кой викаш храни олигархията? Със сигурност не са журналистите

 95. 95 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#26] от "serenalipuma":

  Щооо? Като се извиха опашки пред КТБ, ние ли бяхме виновни? Или едни органи нарочно проспаха източването ѝ, в полза на определени личности?

 96. 96 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Хора, в ред ли сте? Ако утре се извият опашпи пред ПИБ, вие ли ще отговяряте?
  —цитат от коментар 26 на serenalipuma


  Дори стабилни банки могат да бъдат фалирани, ако някой почне сериозно да пръска слухове, че тази банка има проблеми. Сега не е като през 90-те години, има междубанков фонд, който на частни вложители възстановява до 100000 евро.

  Затова си разхвърляйте спестяванията в няколко банки и няма нужда да търчите по свирката на падриновци!

 97. 97 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Не че съм за тикван, ама Дойче банк е постоянно подпомагана от ЕЦБ да не фалира, ама това някакси не е новина.
  —цитат от коментар 12 на radelmarfx


  Мне, ецебето няма как да подпомага дойчебанк - може само да дава предписания. Капиталът на ецебето е 10,8 милярда евро (внесени 7,5)
  https://www.ecb.europa.eu/ecb/orga/capital/html/index.bg.html
  а на дойчебанк 55 милярда

  От матряла става ясно, че ПИБ се развива в съзвучие с последните Европейски Директиви:
  - държавни гаранции за кредити между 10 и 35% от БВП
  - разлабени капиталови изисквания
  - повече креативност при определяне на лоши кредити
  - харабийски изисквания за колатерал на кредитите

  В предковидната 2019 Испания и Португалия са под изискваната капиталова адекватност, Италия и Португалия са с висок % лоши кредити. Германия, Нидерландия и УК са със слабо покритие на лошите кредити. Испания и Португалия са с висок дял на кредити в сектори, ударени от Ковидя.
  УчЕните са пресметнали че към края на 2021 лошите кредити ше се удвоят ( най - яко ше стане в Испания, Италия и Португалия)
  https://www.eulerhermes.com/en_global/news-insights/economic-insights/european-banks-could-eur300bn-of-additional-NPLs-crunch-the-recovery-in-europe.html
  Спасението е едно: Ковид форева. Така ецебето ше ни прави пари от въздуха кога ни дотребат.

 98. 98 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 129 Неутрално

  До коментар [#28] от "boevbisser":
  Умнико, тетка Пенда и бай Пижо не ти гледат рейтингите на Фитч, ама като видят, че за банката пише нещо там си лошо, ще хукнат са си теглят париците! И по водопровода новината ще се разпространи бърже. Вдяваш?

 99. 99 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3394 Весело

  До коментар [#81] от "realguru":

  След 1 година и 140 млн. от данъкоплатците помощ новина трябваше да има, не мислиш ли, и то положителна. А няма, уви, тоест карат си постарому, то не че съм се съмнявал.
  С тези основни акционери и с тоз надзор от БНБ - толкова. Да я продават.

 100. 100 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Весело

  До коментар [#92] от "Дария Колев":И ако стане неплатежоспособна, това защо да е лошо?
  —цитат от коментар 93 на Darth Plagueis


  Щото това е фалит, ама вие наистина ли не знаете или се правите на наивен?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK