Папата въведе по-сурови наказания за насилници, но и за ръкополагане на жени

Папата въведе по-сурови наказания за насилници, но и за ръкополагане на жени

© Associated PressПо-сурови наказания за насилници се очакват във Ватикана при случаи на педофилия и сексуално насилие срещу пълнолетни. Обявената вчера от Ватикана реформа е първата по рода си от 40 години, пише "Ел паис".


Посегателството срещу малолетни е обявено с новите закони за "престъпление срещу човешкото достойнство". Признатият за виновен може да бъде изгонен от Ватикана и църквата - от години жертвите на насилие настояваха за тази промяна, но тя не се обявяваше.


Възможно е лишаване от сан на хора, които използват "заплахи или злоупотребяват с властта си", за да склонят някого към сексуални отношения.
Еднакви критерии ще се прилагат срещу педофилите и случаите при хора над 18-годишна възраст. Това е и начин да се реши проблемът с досега "сивата зона" на семинариите, където учениците на пълнолетни, но възползвалите се от тях представители на духовенството получаваха по-леки наказания. Дебатът за тази промяна се развихри след миналогодишния скандал, при който американският кардинал Теодор Маккарик подаде оставка след информация за множество такива престъпления с възпитаници на семинарията в продължение на 8 години.


Освен сексуалните посегателства обаче има и други престъпления, записани в новата версия на кодекса - например измами и опити да бъдат ръкоположени жени. Последното също може да доведе до наказание като лишаване от сан, а жената може да бъде отлъчена от Католическата църква.


Досегашният кодекс бе на папа Йоан Павел Втори, въведен през 1983 г. По новия се работи от 2009 г. (т.е. преди папа Франциск).

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Освалдо Риос
  Освалдо Риос
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Под насилници разбирай отчета-геюве! Браво на Папата!

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Весело

  ... пише "Ел паис" ...

  Тъй!
  И що требеше да се чака да "напише "Ел Паис", след като новината бе сред челните в новинарските агенции?
  Щото са включени и ръкополаганията на жени, де!

  А иначе как напоително беше осведомявана обществеността за "бунта" на едва стотина свещеници в Германия, които публично отсвириха булата на Папата!

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Под насилници разбирай отчета-геюве! Браво на Папата!
  —цитат от коментар 1 на Освалдо Риос


  Това е твърде опростенчески представено.

  На практика са по-прецизно дефинирани различните "простъпки", включително и блудството с малолетни, и целта е да се прискрипе възможността епископите "по места" да си правят "тълкувания", гънейки се межди предишните не дотам прецизни и витиевати и евфемистични формулировки.

  Де факто Папата с това дава команда "по строя" и "затяга гайките" въобще, а не само за най-скандалните случаи.

 4. 4 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 470 Весело

  "обаче има и други престъпления, записани в новата версия на кодекса - например измами и опити да бъдат ръкоположени жени. Последното също може да доведе до наказание като лишаване от сан, а жената може да бъде отлъчена от Католическата църква." - абе църквата и проповедниците в крайна сметка, през хилядолетната им история, рядко са били служители на Бог - по-често ми се струва, че са служители на собствените си интереси :) В случая, така както ми го обясняват с новите правила за ръкополагане(ръкополагането представлява два вида авторитет - авторитет да ръководи и авторитет да поучава), ако бях жена, никога нямаше да избера християнството за религия! Защо да избирам път, който ме слага още изначало по-надолу в стълбичката от мъжете? Ми аз като си помисля самият аз какъв съм пияница и пройдоха, че и накрая някоя жена да дойде и да ми каже "води ме, аз съм по-низша от теб, само ти можеш да бъдеш ръкоположен, о мъжо велики! Само ти можеш да водиш и да поучаваш!" ... хахахахах

  An eye for an eye makes the whole world blind
 5. 5 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Този си мисли, че измислената му религия, базирана на приказки, легенди и митове, е някакъв фактор в Европа и света. Хахахахх..

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Весело

  До коментар [#4] от "kopili":

  "....В случая, така както ми го обясняват с новите правила за ръкополагане(ръкополагането представлява два вида авторитет - авторитет да ръководи и авторитет да поучава), ако бях жена, никога нямаше да избера християнството за религия! Защо да избирам път, който ме слага още изначало по-надолу в стълбичката от мъжете? Ми аз като си помисля самият аз какъв съм пияница и пройдоха, че и накрая някоя жена да дойде и да ми каже "води ме, аз съм по-низша от теб, само ти можеш да бъдеш ръкоположен, о мъжо велики! Само ти можеш да водиш и да поучаваш!" ... хахахахах"

  Ти, по собствените си писания, и като мъж не си избрал християнството за религия - " пияници" и " пройдохи" са всичко друго, само не и последователи на това учение !

 7. 7 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  "Признатият за виновен може да бъде изгонен от Ватикана и църквата - от години жертвите на насилие настояваха за тази промяна, но тя не се обявяваше."
  *
  Не е достатъчно! Подобни престъпления трябва да се докладват на властите с цел търсене на съдебна отговорност на извършителите.
  Каква полза да лишат някого от сан, когато той може да намери друг начин да насилва деца?
  То и Православната църква не ръкополага жени, но не виждам жените да протестират за равноправие след като явно сред тях няма много желаещи да служат като свещеници. Вместо това, Католическата църква може да разреши на свещениците да се женят за да не налитат на малолетни.

 8. 8 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Защо папата е толкова медиатичен?

 9. 9 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 190 Неутрално

  До коментар [#7] от "pamela":

  и аз така мисля, лишаване от сан, чудесно, но това си е престъпление, то трябва да се преследва по наказателния кодекс. да им разрешат да се женят е много правилен подход, но това никога няма да стане - то е същото, като да ръкополагат жени - не, не и не. жените служат за разплод в светския живот или за да пеят в хора в църковния, така че да си знаят мястото, ако обичат.
  а жените не протестират, според мен, щото не им е толкова важно, на мен поне не ми е. но това не значи, че не мисля, че са ретроградни и предвид позицията им по жените и лгбт, се радвам като се замисля за все по-малката им роля.

 10. 10 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Аз викам на тез михлюзи да им се купят от бездънните ватикански мази с пари по една кукла -дете за секс ,то ясно ,че педофилите там няма да секнат никога.
  От друга страба се питам -тези деца ,които през времената може да са и милиони ,родители няма ли са да разберат кой ги насилва ,че то още от първи път им личи,а тук става въпрос за години дърташко ''внимание'' спрямо тях.
  И само за прегледност -религиите са опиум за простаците.

 11. 11 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Добра крачка, но най-добрата би била да се отмени целибата (обета за безбрачие) на свещениците, който така или иначе не е библейски.

 12. 12 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Папата да вземе да се извини и за друго; Добричкия Папа Франсис вече три години отказва да се извини за ролята на Католическата Църква в "цивилизоването" на канадските ескимоси

  Накратко, фактите са такива. В течение на стотина години, над 150 хиляди деца са били вземани насила от родителите им и размествани в интернати управлявани от Католическата Църква. Целта е била да ги "цивилизоват" и покръстят в Единствено Вярната Вяра.

  От тези 150 хиляди около 6000 деца никога не са се върнали в къщи, а тебзи които са се върнали са били отхвърляни и от обществото на местните жители и от белите заселници. Или стават чужди, на своя територия.

  Преди 13 години, консервативното правителство на канадския премиер Стивън Харпър официално се извини за ролята на Канада в "цивилизоването" на ескимосите и създаде комисия, която да търси начини за поправяне на щетите и договаряне на репарациит за престъпленията извършени срещу местните жители.

  Още тогава имаше призив Католическата Църква да се извини, но той не беше чут. Сега, след като намериха останките на 215 деца заровени в масови гробове Канада, обяви траур и пак поиска от КЦ да приеме своя дял от отговорността

  Добрия Папа Франсиск, дето демонстративно целува краката на осъдени престъпници, отказа да се извини...

 13. 13 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  "Посегателството срещу малолетни е обявено с новите закони за "престъпление срещу човешкото достойнство". Признатият за виновен може да бъде изгонен от Ватикана и църквата ..."

  А в нормалните държави за такова нещо се лежи в затвора. Тука може и да те изгонят. Така излиза.

 14. 14 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  "Признатият за виновен може да бъде изгонен от Ватикана и църквата - от години жертвите на насилие настояваха за тази промяна, но тя не се обявяваше."*Не е достатъчно! Подобни престъпления трябва да се докладват на властите с цел търсене на съдебна отговорност на извършителите. Каква полза да лишат някого от сан, когато той може да намери друг начин да насилва деца?То и Православната църква не ръкополага жени, но не виждам жените да протестират за равноправие след като явно сред тях няма много желаещи да служат като свещеници. Вместо това, Католическата църква може да разреши на свещениците да се женят за да не налитат на малолетни.
  —цитат от коментар 7 на pamela


  Бивш педофил няма. Това ще ти го каже всеки психолог. Най-добрия педофил е мъртвият такъв.

 15. 15 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Под насилници разбирай отчета-геюве! Браво на Папата!
  —цитат от коментар 1 на Освалдо Риос


  педераска църква.. отврат и лицемерие.. целата Църква ще гори в Ада..

  Марс е изконна Американска територия!
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4393 Любопитно

  Положителни промени в този кодекс на Ватикана. За сетен път добра работа на папа Франциск.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Горките жени не могат да си намерят място дори сред хомосексуалните. Може да имаш свещеници, които изнасилват деца, но не може да има жени, защото вероятно и тях щях започнат да изнасилват, толкова са извисени.

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4393 Весело

  До коментар [#5] от "EU Fighter":

  Със сигурност е по-голям фактор от тебе и твоят измислен атеизъм. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Горките жени не могат да си намерят място дори сред хомосексуалните. Може да имаш свещеници, които изнасилват деца, но не може да има жени, защото вероятно и тях щях започнат да изнасилват, толкова са извисени.
  —цитат от коментар 17 на ТумбаЛумба


  Напротив. Жените са презрени. Падретата си падат по деца ,но момченца. Жени не отразяват въобще.

 20. 20 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Надявам се, не сте забравили, че НЯМА НИКАВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА за съществуванто на бок, джизъс и т.н. Т.е. папата е несъстоятелен и шоуто му е само за забавление, нали така?

 21. 21 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 424 Весело

  [quote#19:"log_on"][/quote]

  Ми аз кво казвам, бате? Или може би не се изразих правилно, възможно е

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK