Папата въведе по-сурови наказания за насилници, но и за ръкополагане на жени

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Освалдо Риос
  Освалдо Риос
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Под насилници разбирай отчета-геюве! Браво на Папата!

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2035 Весело

  ... пише "Ел паис" ...

  Тъй!
  И що требеше да се чака да "напише "Ел Паис", след като новината бе сред челните в новинарските агенции?
  Щото са включени и ръкополаганията на жени, де!

  А иначе как напоително беше осведомявана обществеността за "бунта" на едва стотина свещеници в Германия, които публично отсвириха булата на Папата!

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Под насилници разбирай отчета-геюве! Браво на Папата!
  —цитат от коментар 1 на Освалдо Риос


  Това е твърде опростенчески представено.

  На практика са по-прецизно дефинирани различните "простъпки", включително и блудството с малолетни, и целта е да се прискрипе възможността епископите "по места" да си правят "тълкувания", гънейки се межди предишните не дотам прецизни и витиевати и евфемистични формулировки.

  Де факто Папата с това дава команда "по строя" и "затяга гайките" въобще, а не само за най-скандалните случаи.

 4. 4 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 433 Весело

  "обаче има и други престъпления, записани в новата версия на кодекса - например измами и опити да бъдат ръкоположени жени. Последното също може да доведе до наказание като лишаване от сан, а жената може да бъде отлъчена от Католическата църква." - абе църквата и проповедниците в крайна сметка, през хилядолетната им история, рядко са били служители на Бог - по-често ми се струва, че са служители на собствените си интереси :) В случая, така както ми го обясняват с новите правила за ръкополагане(ръкополагането представлява два вида авторитет - авторитет да ръководи и авторитет да поучава), ако бях жена, никога нямаше да избера християнството за религия! Защо да избирам път, който ме слага още изначало по-надолу в стълбичката от мъжете? Ми аз като си помисля самият аз какъв съм пияница и пройдоха, че и накрая някоя жена да дойде и да ми каже "води ме, аз съм по-низша от теб, само ти можеш да бъдеш ръкоположен, о мъжо велики! Само ти можеш да водиш и да поучаваш!" ... хахахахах

  An eye for an eye makes the whole world blind
 5. 5 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Този си мисли, че измислената му религия, базирана на приказки, легенди и митове, е някакъв фактор в Европа и света. Хахахахх..

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3031 Весело

  До коментар [#4] от "kopili":

  "....В случая, така както ми го обясняват с новите правила за ръкополагане(ръкополагането представлява два вида авторитет - авторитет да ръководи и авторитет да поучава), ако бях жена, никога нямаше да избера християнството за религия! Защо да избирам път, който ме слага още изначало по-надолу в стълбичката от мъжете? Ми аз като си помисля самият аз какъв съм пияница и пройдоха, че и накрая някоя жена да дойде и да ми каже "води ме, аз съм по-низша от теб, само ти можеш да бъдеш ръкоположен, о мъжо велики! Само ти можеш да водиш и да поучаваш!" ... хахахахах"

  Ти, по собствените си писания, и като мъж не си избрал християнството за религия - " пияници" и " пройдохи" са всичко друго, само не и последователи на това учение !

 7. 7 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  "Признатият за виновен може да бъде изгонен от Ватикана и църквата - от години жертвите на насилие настояваха за тази промяна, но тя не се обявяваше."
  *
  Не е достатъчно! Подобни престъпления трябва да се докладват на властите с цел търсене на съдебна отговорност на извършителите.
  Каква полза да лишат някого от сан, когато той може да намери друг начин да насилва деца?
  То и Православната църква не ръкополага жени, но не виждам жените да протестират за равноправие след като явно сред тях няма много желаещи да служат като свещеници. Вместо това, Католическата църква може да разреши на свещениците да се женят за да не налитат на малолетни.

 8. 8 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Защо папата е толкова медиатичен?

 9. 9 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#7] от "pamela":

  и аз така мисля, лишаване от сан, чудесно, но това си е престъпление, то трябва да се преследва по наказателния кодекс. да им разрешат да се женят е много правилен подход, но това никога няма да стане - то е същото, като да ръкополагат жени - не, не и не. жените служат за разплод в светския живот или за да пеят в хора в църковния, така че да си знаят мястото, ако обичат.
  а жените не протестират, според мен, щото не им е толкова важно, на мен поне не ми е. но това не значи, че не мисля, че са ретроградни и предвид позицията им по жените и лгбт, се радвам като се замисля за все по-малката им роля.

 10. 10 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Аз викам на тез михлюзи да им се купят от бездънните ватикански мази с пари по една кукла -дете за секс ,то ясно ,че педофилите там няма да секнат никога.
  От друга страба се питам -тези деца ,които през времената може да са и милиони ,родители няма ли са да разберат кой ги насилва ,че то още от първи път им личи,а тук става въпрос за години дърташко ''внимание'' спрямо тях.
  И само за прегледност -религиите са опиум за простаците.

 11. 11 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Добра крачка, но най-добрата би била да се отмени целибата (обета за безбрачие) на свещениците, който така или иначе не е библейски.

 12. 12 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Папата да вземе да се извини и за друго; Добричкия Папа Франсис вече три години отказва да се извини за ролята на Католическата Църква в "цивилизоването" на канадските ескимоси

  Накратко, фактите са такива. В течение на стотина години, над 150 хиляди деца са били вземани насила от родителите им и размествани в интернати управлявани от Католическата Църква. Целта е била да ги "цивилизоват" и покръстят в Единствено Вярната Вяра.

  От тези 150 хиляди около 6000 деца никога не са се върнали в къщи, а тебзи които са се върнали са били отхвърляни и от обществото на местните жители и от белите заселници. Или стават чужди, на своя територия.

  Преди 13 години, консервативното правителство на канадския премиер Стивън Харпър официално се извини за ролята на Канада в "цивилизоването" на ескимосите и създаде комисия, която да търси начини за поправяне на щетите и договаряне на репарациит за престъпленията извършени срещу местните жители.

  Още тогава имаше призив Католическата Църква да се извини, но той не беше чут. Сега, след като намериха останките на 215 деца заровени в масови гробове Канада, обяви траур и пак поиска от КЦ да приеме своя дял от отговорността

  Добрия Папа Франсиск, дето демонстративно целува краката на осъдени престъпници, отказа да се извини...

 13. 13 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 937 Неутрално

  "Посегателството срещу малолетни е обявено с новите закони за "престъпление срещу човешкото достойнство". Признатият за виновен може да бъде изгонен от Ватикана и църквата ..."

  А в нормалните държави за такова нещо се лежи в затвора. Тука може и да те изгонят. Така излиза.

 14. 14 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  "Признатият за виновен може да бъде изгонен от Ватикана и църквата - от години жертвите на насилие настояваха за тази промяна, но тя не се обявяваше."*Не е достатъчно! Подобни престъпления трябва да се докладват на властите с цел търсене на съдебна отговорност на извършителите. Каква полза да лишат някого от сан, когато той може да намери друг начин да насилва деца?То и Православната църква не ръкополага жени, но не виждам жените да протестират за равноправие след като явно сред тях няма много желаещи да служат като свещеници. Вместо това, Католическата църква може да разреши на свещениците да се женят за да не налитат на малолетни.
  —цитат от коментар 7 на pamela


  Бивш педофил няма. Това ще ти го каже всеки психолог. Най-добрия педофил е мъртвият такъв.

 15. 15 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Под насилници разбирай отчета-геюве! Браво на Папата!
  —цитат от коментар 1 на Освалдо Риос


  педераска църква.. отврат и лицемерие.. целата Църква ще гори в Ада..

  Марс е изконна Американска територия!
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3775 Любопитно

  Положителни промени в този кодекс на Ватикана. За сетен път добра работа на папа Франциск.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Горките жени не могат да си намерят място дори сред хомосексуалните. Може да имаш свещеници, които изнасилват деца, но не може да има жени, защото вероятно и тях щях започнат да изнасилват, толкова са извисени.

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3775 Весело

  До коментар [#5] от "EU Fighter":

  Със сигурност е по-голям фактор от тебе и твоят измислен атеизъм. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Горките жени не могат да си намерят място дори сред хомосексуалните. Може да имаш свещеници, които изнасилват деца, но не може да има жени, защото вероятно и тях щях започнат да изнасилват, толкова са извисени.
  —цитат от коментар 17 на ТумбаЛумба


  Напротив. Жените са презрени. Падретата си падат по деца ,но момченца. Жени не отразяват въобще.

 20. 20 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Надявам се, не сте забравили, че НЯМА НИКАВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА за съществуванто на бок, джизъс и т.н. Т.е. папата е несъстоятелен и шоуто му е само за забавление, нали така?

  В Гейропа съм! В Гейропа съм!
 21. 21 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 323 Весело

  [quote#19:"log_on"][/quote]

  Ми аз кво казвам, бате? Или може би не се изразих правилно, възможно е

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK