САЩ санкционираха Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков за корупция

САЩ санкционираха Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков за корупция


Администрацията на президента Джо Байдън налага санкции на трима българи за участието им в корупция в България. Това са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Всички активи и собственост на тримата в САЩ се блокират, забранява се на американски граждани да извършват трансакции с тях и да им се предоставят каквито и да било средства, стоки или услуги.


Това е вторият случай, при който на български граждани се налага подобна мярка след Андон Миталов, съдия от Специализирания наказателен съд, санкциониран в началото на февруари 2020 г. за "сериозна корупция" от администрацията на президента Доналд Тръмп.


Кои други трима българи са санкционирани от САЩ четете тук.
Повече за реакциите след обявените санкции четете тук.
Ще има ли нови санкции от страна на САЩ четете тук.
Особеното този път е, че Вашингтон обявява решението си по време на мандат на служебно правителство, при отсъствие на работещ парламент и 5 седмици преди предсрочни парламентарни избори.

Освен това разликата между случая на Миталов и сегашния е изборът на санкции по Глобалния закон Магнитски (доста по-тежкото наказание). Разделът, приложен за Миталов, е за "служители от публичната сфера и преките им роднини, за които държавният секретар има достоверна информация, че са замесени в сериозна корупция, включително корупция, свързана с извличането на природни ресурси, или груби нарушения на човешките права, няма да имат право да влизат в САЩ."


С "Магнитски" обаче се конфискуват или поставят под контрола на федералното правителство на САЩ всички активи или имущество на сакционираните. "Магнитски" включва усилията на 3 институции - външното, правосъдното и финансовото министерство. Повече четете тук.


"Тези действия са насочени срещу Васил Крумов Божков, изтъкнат български бизнесмен и олигарх; Делян Славчев Пеевски, бивш депутат; Илко Димитров Желязков, бившият заместник-ръководител на българската Държавна агенция за технически операции (ДАТО), която бе назначена в Националното бюро а контрол на специални разузнавателни средства," се казва още в съобщението на Службата за контрол на чуждестранни активи към Министерството на финансите на САЩ.


Срещу Божков, Пеевски и Желязков са наложени санкци с указ 13818 на базата на известния закон "Магнитски" срещу нарушители на човешки права и отговорни за корупция по света.


"Тези санкции съвпадат с допълнителни действия, взети от Държавния департаент, за да бъдат публично обозначени Пеевски и Желязков, както и други, според Секция 7031(с) заради участието им в корупция."


Санкционирани са и "мрежите" на споменатите трима българи, които обхващат 64 организации. 58 от тях са свързани с Божков.


Какво казват САЩ за Божков


Божков е наричан от САЩ "български бизнесмен и олигарх", с обяснението, че е "подкупвал официални лица от правителството в няколко случая". Сред тях е настоящ политически лидер заедно с бивш председател на вече разформированата Държавна комисия за хазарта.

"Божков е планирал да предостави парична сума на бивш български служител и български политик по-рано тази година, за да му помогне да създаде канал за руски политически лидери за влияние над български правителствени служители", се казва в съобщението.

Припомня се и че в момента той все още е в Дубай (от февруари м.г., когато започна разследването на прокуратурата срещу него - бел. ред.), където успешно избягва екстрадция в България във връзка със серията обвинения, които му бяха повдигнати през 2020 г., сред които и за ръководене на организирана престъпна група, опит за подкуп на длъжностни лица, избягване на плащане на данъчни задължения. В съобщението се позовават и на информация на прокуратурата, че по това разследване е установено, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния шеф на ДКХ по 10 хил. лв. (приблизително $6,220) дневно, за да отнеме хазартните лицензи на конкурентни дружества.


"След тази мащабна схема за подкупи председателят на ДКХ подава оставка и е арестуван, а ДКХ е закрита. Все още съществува международно искане за арест на Божков, тъй като неговото влияние в България продължава", се посочва в съобщението.


Освен това от САЩ припомнят, че в навечерието на българските парламентарни избори през юли 2021 г. Божков регистрира политическа партия ("Българско лято" - бел. ред.), която според съобщението "ще участва в гореспоменатите избори, за да упражнява влияние върху български политици и официални лица", се посочва в съобщението.


Божков се счита за "лице, което е оказвало материална помощ, спонсорирало е или е предоставяло финансова, материална или технологична подкрепа, стоки, или услуги с цел корупция, или за подпомагане на корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи".


Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира общо 58 регистрирани в България организации, включително партия "Българско лято", които са притежавани или контролирани от Божков или от една от неговите компании. "Дневник" потърси за коментар председателят на "Българско лято" Борил Соколов, но той не бе запознат със съобщението за наложените санкции.


Сред санкционираните фирми са три с името "Евробет", "Национална Лотария АД" и още хазартни копании, както и дружество, притежавано от Фондация "Тракия", стопанисваща колекцията от културно-исторически ценности на Божков и частния музей на Божков. През февруари миналата година в музея започнаха обиски, а прокуратурата изнесе колекцията на Божков. Сред санкционираните е и "Професионален баскетболен клуб-ЦСКА-48" АД.


Какво казват САЩ за Пеевски и Желязков


Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) нарича Пеевски "олигарх, който регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество".


В доклада й се твърди още, че "през септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори и се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване".


Според САЩ подставено лице в корупционните дейност на Пеевски е Илко Желязков - заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, бивш заместник председател в Държавна агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).


"Пеевски е използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна", се казва в мотивите по закона "Магнитски".


Според документа "от 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп".


Посочени са и конкретни престъпления:


- "Пеевски и Желязков са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза."


- "В началото на 2018 г. двамата санкционирани ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане."


- "Желязков изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков."


Пеевски и Желязков са санкционирани като чуждестранни лица, отговорни за корупция или съучастници в незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи.


Службата за контрол на чуждестранни активи санкционира и шест дружества, притежавани или контролирани от Пеевски или от една от неговите компании. Това са "ИНТ" ЕООД и "ИНТРЪСТ" ЕАД, които са собственост или се контролират от Пеевски. Останалите са "БМ СИСТЕМС" ЕАД, "ИНТ ИНВЕСТ" ЕООД, "ИНТТРАФИК" ЕООД и "РИЪЛ ИСТЕЙТС ИНТ" ЕООД, които са собственост или се контролират от "ИНТРЪСТ" ЕАД.


Новината бе съобщена по време на посещение в България на Пол Ахърн, и.д. помощник-секретар и първи заместник помощник секретар в Министерството на финансите на САЩ в департамента за борба с финансирането на тероризма и финансовите престъпления (TFFC). Той е в София и сред срещите му днес бе и тази с президента Румен Радев, а предишната му визита бе веднага след санкцонирането на Миталов миналата година.


Кой е Пол Ахърн


В момента Пол Ахърн е и.д. помощник секретар и първи заместник помощник секретар в Министерството на финансите на САЩ в департамента за борба с финансирането на тероризма и финансовите престъпления (TFFC).


Това е министерството, отговарящо за налагане и проследяване изпълнението на санкции от администрацията на САЩ, а той работи там от 10 години. Както се видя през 2019 г. от негова презентация за действията на лидера на Венецуела Николас Мадуро, екипът на Ахърн разполага с изключително подробна информация за корупция, разграбване на национално богатство (вкл. на природни ресурси), събиране на дялове от престъпната дейност на трафиканти на наркотици, оръжие и хора, изграждане на международни мрежи за пране на придобити по незаконен начин средства, връзки и срещи на преставители на лица - частни или официални - с терористични организации и тяхното финансиране и т.н.


Именно в неговия мандат в отдела във Вашингтон попадна т.нар. Венецуелска афера за десетки милиони евро на държавната петролна компаня на латиноамериканската държава, преминали през доверителна адвокатска сметка в българска банка на името на Цветан Цанев. Заради нея имаше среща на посланик Ерик Рубин с управителя на БНБ Димитър Радев преди няколко години.


Ахърн е служил над 6 години в американската армия преди да завърши право и през септември 2005 г. да започне работа в министертвото на правосъдието на САЩ. През октомври 2010 г. Ерик Холдър - министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ, включи името му сред 303-ма служители на министерството, отличени с годишни награди за изключителна служба на обществото. От съобщението за това събитие се разбира, че Ахърн работи тогава в отдела за национална сигурност към министертвото и наградата е за защита на интересите на националната сигурност на САЩ. Става дума за участието му в правен екип за борба с тероризма, работил в сътрудничество с Пентагона и ЦРУ по над 240 дела, свързани със задържани в базата "Гуантанамо бей".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (518)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2321 Любопитно

  За Божков е ясно- сам си призна, че е дал 60 млн. подкуп. Но защо в този списък ги няма получателите на рушвета?

  Сам съм, други няма...
 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  Е сега всички трябва да са доволни.
  Или поне повечето 😉

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2611 Любопитно

  "Той е на посещение в София и сред срещите му днес бе и тази с президента Румен Радев" - т.е. държавността в действие и в България?! КОЙ ли ще е следващият домакин на "партньора"? В Съдебната палата са готови и с кафе, с чай и още нещо!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Как може да санкционират борецът за демокрация Божков? Срам и позор.

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Честито! Но има още двама шишковци за санкциониране.

 6. 6 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  Джо Байдън налага санкции на трима българи за участието им в корупция в България. Това са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.
  ====================================
  А ние в България Васил Божков ще го избираме за депутат, та дори му разрешиха да основе партия.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Извинете, още трима шишковци. При нас мафията е с наднормено тегло.

 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#4] от "stedim":

  ДБ ще протестира ли пред САЩ за наказанието на Черепа?

  ДБ=БКП
 9. 9 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1686 Любопитно

  жертвали са част от прасето?!

  ум море, глава шамандура
 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  САЩ са доста антидемократично настроени щом наказват Черепа.
  Зад Черепа стоят доста партии.

  ДБ=БКП
 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Каква е санкцията ... не пише или не разбрах ??? Като какви точно пък САЩ ще санкционират български граждани на българска територия ????

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  "Администрацията на президента Джо Байдън налага санкции на трима българи за участието им в корупция в България. Това са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков."
  ==============
  Кофти. Някои бяха приели, че от конфликта с Бочко никнат бели крила. Пък то не било така. Това за Черепа. Пеевски трябва да е човек на Мая, не го е предлагал Дончев при Орешарски, каквото и да повтаряхте старателно. За третия почвам да чета от любопитство.

  Еретик
 13. 13 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Санкции трябва и срещу пишман ислямиста в Анкара,заеади руските железа,наречени С-400 и заради други глупости на пропадналия режим в Анкара!

  shlshlshlshl
 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Д. П. явно е знаел какво го чака и затова продаде бизнеса и се изнесе от България.

  ДБ=БКП
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  За Божков е ясно- сам си призна, че е дал 60 млн. подкуп. Но защо в този списък ги няма получателите на рушвета?
  —цитат от коментар 1 на MilliVanilli


  +++ Разбрах ... не е дал рушвета на САЩ и за това е санкциониран

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Байдън казва, че има корупция в България. Борисов твърди, че няма.
  Кой ли е прав?
  Борисов е многократно осъден за лъжа.
  Става ли по-ясно?

 18. 18 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Едно добро начало! Отивам за пуканки

 19. 19 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonimnii":


  До коментар [#4] от "stedim":ДБ ще протестира ли пред САЩ за наказанието на Черепа?
  —цитат от коментар 8 на anonimnii


  Кое е общото между тях че не разбрах? То и аз съм против Бай Онуй, което не ме прави роднина или съмишленик на Черепа!

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 20. 20 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  *Администрацията на президента Джо Байдън налага санкции на трима българи за участието им в корупция в България. Това са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.* - не знам кой е Желязков, но като обявят Борисов няма да има никакво чудене кой е и защо.

 21. 21 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  ти да видиш :)

  You don't know what you don't know.
 22. 22 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Черепа ще стане депутат! Миньо Стайков също подаде документи и се регистрира за кандидат депутат от партия Бригада!!! Банева пак ще е кандидат депутат. Тази група ще са ръководителите на групата за приятелство със САЩ в новия парламент.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 23. 23 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Джо Байдън налага санкции на трима българи за участието им в корупция в България. Това са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.====================================А ние в България Васил Божков ще го избираме за депутат, та дори му разрешиха да основе партия.
  —цитат от коментар 6 на AModoMio


  Нали се сещаш, че за да го осъдят, трябва да осъдят и този, който е вземал подкупите? До тогава Божков е чист като сълза. А кога ще осъдят този, който е вземал подкупите - докато мафията притежава главната и специализираните прокуратура и съд - това няма да стане.

 24. 23
  hocker
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 25. 25 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#17] от "yavooor":

  И г-н Гешев рече, че Шиши е света вода ненапита.

 26. 26 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Весело

  Администрацията на президента Джо Байдън налага санкции на трима българи ....... Прекрасно..... Ама какви са санкциите? ...... 1.2.3.4.5....... плющим нещо и читателите трябва да почнат да се ровят..... Тва може ли да е журналистика бе Дневник ?

 27. 27 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2095 Весело

  Опааа, Баце е привикан от Херо Мустафа!

  Ха-ха, става все по-весело!

  Sic transit gloria mundi
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Шиши, лейтенантът на Шиши и Васил Божков, който сам си призна , за подкупите към Севдето, Владко и Боко.
  Кой беше образът в огледалото на Баце?

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2095 Весело

  До коментар [#22] от "chichka":

  КОЙ виждате в огледалото? КОЙ?

  Sic transit gloria mundi
 37. 37 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Не закачайте др. Божков! Той е наше момче!

  Б.Р.

 38. 38 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#20] от "Лелка":
  вече знам, хубав човек, негов:
  "Професионален опит:
  от 1981 г. до 2007 г. – Национална служба "Сигурност".
  от 2007 г. до 2018 г. – Директор на дирекция "Сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка" – Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".
  от 2009 г. до 2018 г. – Председател на Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2" АД.
  от 2012 г. до 2014 г. – Член на Съвета на БЕХ.
  21.12.2018 г. – избран от Народното събрание за член на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства."

 39. 39 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1721 Весело

  Едно добро начало! Отивам за пуканки
  —цитат от коментар 18 на AdMin


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3138 Весело

  Черепухата като вземе депутатския имунитет ще размаха среден на Чичо Сам ...

 42. 42 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Честито! Но има още двама шишковци за санкциониране.
  —цитат от коментар 5 на spiegel


  И един с каскет.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 43. 43 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1733 Разстроено

  Как се радва колониалнио абориген, че некой отвън го наказва за непослушание. Радвай се народе, дойде големио брат и ни казА какво да праиме...
  Дребно народче, което е готово да продаде дупето си на всеки, само за да навреди на политическия си опонент. Направо е чудно, че още ни има на политическата карта.
  "В моята страна подобни работи не стават!" - така отговаря на въпрос на журналисти дали е бит в затвора убеденият родолюбец и министър-председател Петко Каравелов.
  Бедни ми бедни Каравелов....ела да видиш....

 44. 44 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  До коментар [#7] от "spiegel":

  "Извинете, още трима шишковци. При нас мафията е с наднормено тегло."
  ========
  Черепа е излишен, но не дебел.

  Еретик
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#29] от "von_seeckt":

  До коментар [#32] от "von_seeckt":


  До коментар [#33] от "von_seeckt":


  До коментар [#34] от "von_seeckt":


  До коментар [#35] от "von_seeckt":


  Притеснен ми се виждате нещо...

 47. 47 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  И на кой точно м дреме за "санкциите" на САЩ, КНДР или Буркина Фасо!?

 48. 48 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  До коментар [#1] от "MilliVanilli":

  И на мен това ми направи впечатление! С право са санкционирали далия подкупи Божков, но защо са пропуснали получилите подкупи Борисов, Горанов и Шехерезада!?

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Джо Байдън налага санкции на трима българи за участието им в корупция в България. Това са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.====================================А ние в България Васил Божков ще го избираме за депутат, та дори му разрешиха да основе партия.
  —цитат от коментар 6 на AModoMio


  Дори и негови хора в Хунтата има!!!

 51. 51 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 419 Весело

  Баце, взимай кюлчетата и газ към Южна Америка.

 52. 52 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Любопитно

  До коментар [#14] от "anonimnii":

  "Д. П. явно е знаел какво го чака и затова продаде бизнеса и се изнесе от България."
  ================
  Знаеш ли къде е?

  Еретик
 53. 53 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Този Пеевски кой е корумпирал?
  #КОЙ!

 54. 54 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Е Те са, двама-трима и Баце ви.

 55. 55 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  А Боко Чекмеджето кога ????

 56. 56 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#46] от "trafopost":

  Не бе, технически проблем.

 57. 57 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Кой е Илко Желязков? допреди 5 минути не бях чувал нищо за този. Та потърсих:

  Запознати с действията на Илко Желязков са категорични, че на него е отредена доста по-важна роля в родното задкулисие. Той е човекът, осъществяващ трансмисията и връзките между скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски и хората от неговото обкръжение в ДАНС, МВР, прокуратурата, следствието, министерства и институции. Желязков свежда задачите в определени властови свери, в които Пеевски има интереси, но чрез него стават и назначаванията на подходящи лоялни и верни лица по възлови позиции в сектора на енергетиката, включително и в мега компанията „Южен поток – България“. Бившият агент на ДС и НСС е и своеобразен център за събиране, анализиране и разпределение на важна информация, която често се използва за завземане на стратегически позиции, отстраняване на неудобни конкуренти и дискредитирането им дори и чрез лостовете на специалните служби, разказват източници на Faktor.bg, запознати с интересите на енергийния играч. Твърди се, че през него минават и финансови потоци между заинтересованите страни

  https://faktor.bg/bg/articles/petak-13/-gratski-obyad-na-pisanchev-osveti-vazhniya-kadrovik-na-peevski-34763

  Сам съм, други няма...
 58. 58 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#10] от "anonimnii":

  Пак ли ДБ те гони? Пиши пиши, надника е опечен

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 347 Неутрално

  КаскетЪТ ще почне да заекв, де'а и живота му ...

 61. 61 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#35] от "von_seeckt":

  Алооо, паркинсон ли те мъчи?

 62. 62 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 2095 Весело

  Шиши не дава, а?Сега ще се ошишите всички!

  Sic transit gloria mundi
 63. 63 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2937 Неутрално

  Я, каква изненада освен Шиши е санкциониран и стоящият зад протестите Череп. Лошо, много лошо.

  Пазете се от доносника vesolr
 64. 64 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Едно добро начало! Отивам за пуканки
  —цитат от коментар 18 на AdMin  Пеевски и Божков трябваше директно да ги ликвидират. За назидание на всичката червена, ченгеджийска сган.
  —цитат от коментар 30 на Viva la Evolution


  Освен това , под санкции е фирмата на нашия любим на умнокрасивската общност офицер Гебрев ..
  --------------------------------
  "Оръжейната фирма на скандално известния бизнесмен Емилиян Гебрев – „ЕМКО“, фигурира в списък (бюлетин) на Държавния департамент на САЩ, в който са включени фирми от Китай, Русия, Северна Корея, Судан, Сирия, Турция и други държави, на които е забранено да търгуват с американски фирми. „ЕМКО“ е единствената фирма от България, която е попаднала в забраната. На практика това означава, че Гебрев е обявен за „персона нон грата“ при сделките за оръжие, сключвани с дружества от САЩ. Още през 2015 г. американски фирми, търгуващи на българския пазар, са разпространили списъка на Държавния департамент, като са поставили на българските производители и търговци на оръжие въпроса – дали закупуват материали и комплектовки или ползват услугите при производството на оръжие от посочените в списъка фирми, като в разпространените писма изрично се сочи, че фирмите в списъка имат забрана за търговия със САЩ.

  Това несъмнено е силен удар по и без това силно компрометираното и лишено от лиценз дружество „ЕМКО“, като не е единственият случай, при който Гебрев попада в полезрението на американските власти. Припомняме, че още през 2001 г. кораб, натоварен с 30 млн. патрони за автомат „Калашников“, собственост на „ЕМКО“, бе арестуван от митническите власти в САЩ, заради което фирмата отново изгуби лиценза си" ..
  --------------------

  Отварят им се доста фронтове , на ДеБъ и Христо Ивановците ..

  И за Гебрев да подскачат пред Козяк : "Долу ръцете от Емилиян . Вакъл Гебрев курбан не даваме" , и за Черепа ..

 65. 65 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Едно добро начало! Отивам за пуканки
  —цитат от коментар 18 на AdMin  Пеевски и Божков трябваше директно да ги ликвидират. За назидание на всичката червена, ченгеджийска сган.
  —цитат от коментар 30 на Viva la Evolution


  Освен това , под санкции е фирмата на нашия любим на умнокрасивската общност офицер Гебрев ..
  --------------------------------
  "Оръжейната фирма на скандално известния бизнесмен Емилиян Гебрев – „ЕМКО“, фигурира в списък (бюлетин) на Държавния департамент на САЩ, в който са включени фирми от Китай, Русия, Северна Корея, Судан, Сирия, Турция и други държави, на които е забранено да търгуват с американски фирми. „ЕМКО“ е единствената фирма от България, която е попаднала в забраната. На практика това означава, че Гебрев е обявен за „персона нон грата“ при сделките за оръжие, сключвани с дружества от САЩ. Още през 2015 г. американски фирми, търгуващи на българския пазар, са разпространили списъка на Държавния департамент, като са поставили на българските производители и търговци на оръжие въпроса – дали закупуват материали и комплектовки или ползват услугите при производството на оръжие от посочените в списъка фирми, като в разпространените писма изрично се сочи, че фирмите в списъка имат забрана за търговия със САЩ.

  Това несъмнено е силен удар по и без това силно компрометираното и лишено от лиценз дружество „ЕМКО“, като не е единственият случай, при който Гебрев попада в полезрението на американските власти. Припомняме, че още през 2001 г. кораб, натоварен с 30 млн. патрони за автомат „Калашников“, собственост на „ЕМКО“, бе арестуван от митническите власти в САЩ, заради което фирмата отново изгуби лиценза си" ..
  --------------------

  Отварят им се доста фронтове , на ДеБъ и Христо Ивановците ..

  И за Гебрев да подскачат пред Козяк : "Долу ръцете от Емилиян . Вакъл Гебрев курбан не даваме" , и за Черепа ..

 66. 66 Профил на Ivaylo Konstantinov
  Ivaylo Konstantinov
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Колко стотин милиона беше дала ББР на прасето, че забравих?

 67. 67 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Др. Чаналова и тя се присъедини към смартбютитата! Да ви е честита новата придобивка!

 68. 68 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  И на кой точно м дреме за "санкциите" на САЩ, КНДР или Буркина Фасо!?
  —цитат от коментар 47 на svoboden


  Ми на Гебрев му дреме ..
  Бъркат му, директно в джоба ..

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Я, каква изненада освен Шиши е санкциониран и стоящият зад протестите Череп. Лошо, много лошо.
  —цитат от коментар 63 на greeneyes


  И умнокрасивският любимец Гебрев ..
  Бившият служител на "Кинтекс".

  Удариха ви, най-скъпото, а???

 72. 72 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#50] от "4ort":

  Едната днес напусна, тази дето диктуваше на Рашков какво да прави.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  До коментар [#4] от "stedim":

  Може, може - все пак Божков бе спонсор на НДСВ, БСП и ГЕРБ - освен това са арестували и другия спонсор на ГЕРБ - Пеевски - двоен срам за ГЕРБ.

 75. 75 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#48] от "vassilun":

  Защото (все още) не е доказано, а Божков сам си каза. Уж казваха, че е голям гении, ама то си се оказа същото - проста мутра.

 76. 76 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Я виж... Илко Желязков още е служител на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства:

  Втора Европейска конференция по разузнавателен надзор

  На 12 и 13 декември 2019 г. в гр. Хага, Кралство Нидерландия, председателя и заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства г-н Пламен Колев и г-н Илко Желязков, взеха участие във втората Европейска конференция по разузнавателен надзор, организиран от Нидерландския надзорен комитет за контрол на разузнаването и службите за сигурност.

  https://www.nbksrs.bg/

  Сам съм, други няма...
 77. 77 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 940 Неутрално

  За мен нещата са ясни! Други въпроси? Айде у лево!

  agent
 78. 78 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Кво става ве БУДАли?Нали 0коло Шиши всичко било законно?Защо го санкционират тогава?

  SHADOWS of SOFIA
 79. 79 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 659 Неутрално
 80. 80 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1003 Весело

  Най-проверяваният, най-чистия човек в България (според Гешев) - със забрана за влизане в САЩ и блокирани авоари в американски банки.
  Малко със заобикалянки я карат, ама намекът си е ясен.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 171 Весело

  До коментар [#1] от "MilliVanilli":

  Пеевски=Борисов. Така, че точно в целта е изстрела. Двете прасета, са всъщност едно!

 83. 83 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#4] от "stedim":ДБ ще протестира ли пред САЩ за наказанието на Черепа?
  —цитат от коментар 8 на anonimnii


  Герб ще протестира за пееф, щото са подгонили юоючето на което наляха половин миюиард само през ББР.

 84. 84 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Тази година Коледа дойде по-раничко.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 87. 87 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 277 Весело

  Хммм... интересно, че Йоско Байдън, не е забелязал този герой с пистолета на шкафчето и чекмеджето с подаръци, както не е чул нищо и за високия художествено литературен изказ от разговора на същия с Томислав! Ако и за тези неща ще си имаме две мярки, по добре е едната в Хъдсана.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 88. 88 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  Според Инвестор.бг:
  "Администрацията на САЩ вярва, че корупцията влошава върховенството на закона, отслабва икономиките и икономическия растеж, подкопава демократичните институции и лишава невинни граждани от основни човешки права.

  Днешния акт от Вашингтон наричат „най-голямото еднократно действие, насочено към корупцията в България досега“."

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 89. 89 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Алеле, до изборите има месец и половина. Явно купона тепърва предстои...

 90. 90 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  у34еееееЕ, имало и окати хора по света - дано отворят очите и на нашенските защитници на човешки права?

 91. 91 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Сега е удобен момент ГЕРБ и Патерициотите да си изградят митология, че са жертва на Сорос, джендърите и тяхната дясна ръка - Дъртия Джо. На хотел Берлин да сложат паметна плоча и там да връчват пионерските връзки на Тиквенюгенд, както едно време правеха с пионерчетата на Ястребино.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Доживяхме! Време беше! Следващите са Гешев и Борисов.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Каква е санкцията ... не пише или не разбрах ??? Като какви точно пък САЩ ще санкционират български граждани на българска територия ????
  —цитат от коментар 11 на dark'star


  Мдааа...

  Бай Таньо- единственото вярно в коментара ти е- "не разбрах".

  Аз бих допълнил: пак.

  Карай- поне имаш утеха- Виденов се връща на бял кон.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 96. 96 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 368 Весело

  Интересно Барба Ганьос няма ли да защити приятеля си ПееФски? През последните 10 години милиарди му даде, няма да могат да си ги харчат заедно с Шиши в Америка ... Жалко .. А третото лице е един от хората на Свинския Триумвират БКП - Барба Ганьос, Каскета, ПееФски в Службите - язък, хубав, добър, наш човек,но няма да ходи в Америка повече ...:):):)

 97. 97 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  САЩ са много напртеднали, ама да знаят, че всеки българин този списък може да го докара до 50 човека!
  Дано някой да им е казал на нашите партньори, че ние тук ядем бананите с обелките и орехте с черупките и не схващаме кой ни е приятел и кой враг, щом правим паметници на поробителите и окупаторите си!

 98. 98 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Люс-люс шамарягите по "правителството на Божков". Чао-чао парламент, Решетников бързо да изгони всички хора на Божков, че лошо му се пише.

  Няма шики-мики.
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  За Божков е ясно- сам си призна, че е дал 60 млн. подкуп. Но защо в този списък ги няма получателите на рушвета?
  —цитат от коментар 1 на MilliVanilli


  Защото САЩ не вярват на глупости, дали ваши, дали на Божков, Дали на Рашко или радев, все тая.

  Няма шики-мики.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK