Кмет, строителен предприемач, оръжеен търговец - кого санкционираха САЩ в Източна Европа

Сред санкционираните е предполагаемият поръчител на убийството на журналиста Ян Куцяк, Мариан Кочнер. Убийството разтърси Словакия и доведе до многохилядни протести.

© Associated Press

Сред санкционираните е предполагаемият поръчител на убийството на журналиста Ян Куцяк, Мариан Кочнер. Убийството разтърси Словакия и доведе до многохилядни протести.От Латвия до Словения и Сърбия, в последните години санкционният механизъм по закона "Магнитски", използван в сряда за български граждани бе задействан и за други източноевропейци.


В тези случаи "Магнитски" е засягал както действащи служители, така и бизнесмени или свързани с тях лица. При обозначаването на известен латвийски кмет санкциите срещу критична инфраструктура, до които се стигна, принудиха парламента в Рига да вземе мерки, които удовлетвориха САЩ и ограниченията бяха частично свалени. Кметът обаче остава на власт.


Следват няколко примера.


Словакия
Мариан Кочнер е известен словашки бизнесмен, който бе обвинен, че е поръчал убийството на разследващия журналист Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова. САЩ посочват, че той е наел бивши служители на словашкото разузнаване, за да наблюдават Куцяк преди убийството.


Работата на Куцяк бе причина за деянието от 2017 г., извадило на показ начина, по който Кочнер получава милиони евро чрез съмнителни и корупционни сделки и се възползва от връзките с полицията и прокуратурата (включително с бивш главен прокурор, санкциониран от САЩ по друго законодателство). Шест компании, сред тях хотелиерски бизнес и инвестиционни холдинги на Кочнер, също попаднаха в списъка. Убийството на Куцяк разтърси Словакия и свали правителството ѝ.


Сърбия


Слободан Тешич е сред водещите оръжейни търговци на Балканите, санкциониран от ООН за близо десетилетие заради нарушаване на оръжейното ембарго за Либерия. "а да си издейства оръжейни договори с няколко дърави, Тешич е предоставял подкупи и финансово сътрудничество на представители на властта; потенциални клиенти са водени на скъпи ваканции, децата им отиват да учат в западни училища или университети. Те също плащат сериозни подкупи, за да си осигурят договори.


Най-малко деветима души в списъка на OFAC са свързани с него, но към момента на санкционирането му те ръководят фирми от мрежата му, които САЩ смята за негова фактическа собственост, и не са държавни служители.


Латвия


Айварс Лембергс е посочен като латвийски олигарх в категорията "настоящ или бивш правителствен служител, отговорен за или съпричастен към или директно или индиректно въвлечен в корупция, включително присвояване на държавни активи, изземане на частно имущество за лична полза, корупция, свързана с правителствени договори или подкуп".


Лембергс и до днес е кмет на Вентспилс, шести по големина град в Латвия и известен с пристанището си, важен балтийски възел. Обвиняван е от САЩ, че още оттогава е свързван със случаи на пране на пари, подкуп и злоупотреба със служено положение и че контролира политици и ги използва за лична облага. Използвал е връзките си, за да позиционира свои довереници във властта при различни правителства.


Заради Лембергс под санкции бе попаднало и пристанището, но след като парламентът в Рига отне контрола му над тази инфраструктура със закон в отговор на санкциите по "Магнитски", тя бе извадена от списъка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK