Палестинският посланик: Една демократична държава с равни права би била най-добре за всички

Посланик на Палестина в България Ахмед ал Мадбух

© Георги Кожухаров

Посланик на Палестина в България Ахмед ал МадбухДържавата Палестина се обърна към международното право, където са корените на конфликта с Израел, за да се потърси отговорност за събитията от последната ескалация и да се прекрати окупацията на палестинските територии. Това каза в интервю за "Дневник" посланикът ѝ Ахмед ал Мадбух. Той потърси "Дневник", за да се възползва от право на отговор след публикация, базирана на брифинг на посланика на Израел и представител на външното министерство на страната по повод 11-дневната размяна на удари между Израел и ивицата Газа.


Роденият в Бейрут през 1966 г. Ахмед ал Мадбух става бакалавър по политология в Ливанския университет и магистър по обща медицина в Ростов на Дон, завършва и дипломатически курс в Московската дипломатическа академия. Две десетилетия завежда урологичното направление на медицинския център "Артмед" в Москва. Член е на Организацията за освобождение на Палестина от 1984 г., до 2008 г. представлява Демократичния фронт за освобождение на Палестина в Русия. Година по-късно става посланик на Държавата Палестина в България - пост, който заема до днес.


"Дневник" разговаря с Ал Мадбух за конфликта и очакванията му за отношенията с Израел, за ракетите на "Хамас" и за бъдещето на подкрепяното от ООН решение чрез създаване на две държави - израелска и палестинска.
Г-н посланик, поискахте право на отговор за статия на "Дневник", която отчасти бе за предстоящото международно разследване на Съвета по правата на човека в ООН за престъпления по време на конфликта между Израел и Газа. Какво очаквате от него?


- Първо нека поправя въпроса. Конфликтът беше между Израел и Палестина, а не между Израел и Газа. Газа е част от Палестина.


А Палестинската власт беше ли част от конфликта и по какъв начин?


- Ивицата Газа е част от окупираните територии на Държавата Палестина, затова ние държим да назоваваме конфликта така. Още повече, че когато започна последната ескалация, тя не започна от Газа, а от събитията в окупирания Източен Ерусалим, столицата на Палестина (палестинците искат Източен Ерусалим да бъде признат като столица - бел. ред.). Започна с това, че Израел ограничи достъпа на мюсюлмани богомолци до джамията "Ал Акса" по време на месец Рамадан (в България по-известен с турското име Рамазан - бел. ред.); с това, че им беше забранено да се събират покрай Дамаската порта на Стария град в Ерусалим. След това започнаха опитите на израелските власти да изгонят палестински семейства от домовете им в квартал "Шейх Джарах" в Източен Ерусалим. Този процес продължава непрекъснато от 1967 г., откакто Израел окупира Източен Ерусалим.


Всички тези фактори предизвикаха последната ескалация и накараха палестинската съпротива в ивицата Газа (контролирана от "Хамас", съкращение на "Движение на ислямската съпротива" - бел. ред.) да изстрелва ракетите по Тел Авив. Всъщност, преди да се стигне до изстрелването на ракетите, светът не направи нищо, за да накара Израел да прекрати ограниченията, които налага на палестинците в окупирания Източен Ерусалим. Преди да изстрелят ракетите, "Хамас" предупредиха официално Израел да прекрати тези посегателства или ще се изстрелват ракети.


А как може да се спре агресия срещу палестинците с ракети от Газа? Много голяма част от тези ракети беше прехваната от т. нар. Железен купол, една част паднаха обратно в Газа. Каква бе целта и защо изобщо бе необходимо изстрелването им, като се знаеше какъв ще е отговорът на Израел?


- Първо, този въпрос би следвало да бъде адресиран към Отрядите на съпротивата (военното крило на "Хамас" изстреля по-голямата част от ракетите - бел. ред.), те имат свои виждания и начини за отговор срещу израелските нарушения.


Ние казваме, че Израел не бива и не може до безкрай да продължава действията на над 54-годишната окупация на палестинските територии и че трябва да ѝ се сложи край. Затова, когато са налице нарушения на международното право, трябва да се разследват. Затова, когато внесохме проекторезолюцията в Съвета на ООН по правата на човека, основна точка бе сформирането на международна комисия, която да разследва нарушенията, извършени от Израел от началото на тази ескалация. В резолюцията се говори за разследване на всякакви нарушения на международното право в окупираните палестински територии и на територията на Израел. Според нас всички държави, които заявяват, че са загрижени за правата на човека и международното право, би следвало да подкрепят с гласа си сформирането на такава комисия, защото, ако няма търсене на отговорност, Израел ще продължи.


Оптимист ли сте? Питам Ви, защото в България казваме: "Ако искаш да не се свърши нещо, направи комисия."


- И при нас го има това. Но ние се обърнахме към международното право и международните институции, защото всъщност и корените на конфликта са свързани с международното право и резолюцията за разделяне на Палестина. Международното право някога раздели нашата страна и даде на Израел да съществува като държава. Сега се обръщаме към него да направи така, че да прекрати окупацията на нашата част от тази страна, така че да съществува и нашата държава.


Разговаряхте ли за тази резолюция с български представители? България гласува "против" разследването.


- Още когато тръгна ескалацията, поискахме спешна среща с министъра на външните работи от името на арабските посланици, за да изясним ставащото на място. Поискахме и среща със служебния премиер. За съжаление едва днес (миналия четвъртък - бел. ред.) ни се обадиха, че външният министър ще ни приеме в понеделник. В нотата, изпратена по време на текущи военни операции, бяхме поискали спешна среща. Но ние имаме и друга приказва: по-добре късно, отколкото никога.


Миналата сряда имахме среща с г-н премиера и поискахме подкрепа за гласуването "за" на палестинската проекторезолюция. Запознахме се и със становището на президента. И двамата казаха, че военно решение е невъзможно, че е необходимо да се пристъпи към незабавна деескалация и е необходимо да се седне на масата за преговори. Но на следващия ден бяхме силно изненадани, че България гласува "против" в Съвета по правата на човека.


Как си обяснявате разминаването в позицията?


- Ще отправим въпроса към външния министър в понеделник.


Като представител на Палестинската власт сте дипломатически активни, но в размяната на нападения между Израел и Газа основният актьор от неизраелска страна бяха въпросните "групи на съпротивата" като "Хамас" в Газа, нали така?


- Между другото, групите на народната съпротива са също толкова активни и не по-малко влиятелни, отколкото в ивицата Газа. Например преди 2 г. окупацията се опита да постави метални прегради и камери за наблюдение, за да ограничи достъпа до района на джамията "Ал Акса". Благодарение на активността на народната съпротива тези заграждения и камери бяха премахнати. По същия начин и сега, при последните събития ограничителните мерки бяха премахнати.


Говорите за съпротива с мир, а все Ви връщам към ракетите. Палестинската власт подкрепя ли или не изстрелването на ракети за решаването на конфликта? Според критици и на двете страни агресията идва както от бомбардировките на Израел, така и от ракетите от Газа.


- Ние призоваваме Израел да прекрати окупацията си, да седне на масата за преговори и да не използва никакво оръжие за това.


А "Хамас" призовавате ли за нещо? Организацията все пак контролира част от палестинските територии.


- Газа е окупирана територия и всичко което правят нашите сънародници в Газа, независимо дали е активна или пасивна съпротива, се вписва в понятието "съпротива срещу окупация", утвърдено от международното право, като право на всеки окупиран народ.


"Международното право допуска всеки окупиран народ да използва всичко, с което разполага, за да се освободи. Ние предпочитаме това да стане по мирен път."Бих ви задал въпроса: когато България се е борела за освобождение, използвала ли е оръжие, или е предпочела да седи мирно? Може ли да бъде обвинена българската съпротива тогава в тероризъм, както днес се сравнява палестинската?


Да не сравняваме два много различни исторически случая. Говорим за Палестина.


- Окупацията си е окупация, независимо от всичко.


Да се върнем към палестинците. Имаше ли Палестинската власт някакъв полезен ход, за да се предотврати ескалацията, още от напрежението в Източен Ерусалим и последвалите безредици в "Ал Акса"?


- Преди няколко години президентът Абу Мазен (Махмуд Абас - бел. ред.) излезе със своя мирна инициатива. Още преди това, през 2002 г., Арабската лига предложи т. нар. Арабска мирна инициатива за изтегляне на Израел от всички окупирани от него през 1967 г. арабски територии, срещу което цялостно, пълно признаване на държавата Израел и съвместно съществуване в региона наравно с всички останали държави.


Посланик на Палестина в България Ахмед ал Мадбух

© Георги Кожухаров

Посланик на Палестина в България Ахмед ал Мадбух


Президентът поиска незабавно свикване на конференция под международен патронаж за изпълнение на международните резолюции и прилагане на принципа за уреждане на конфликта чрез две държави. Това решение осуетява израелското правителство, което продължава с конфискуването на земи на окупираните територии, строителството на заселнически колонии, незаконни според международното право. Всичко това нажежава конфликта и създава впечатлението, че Израел не желае този мир. Ако израелското правителство искрено желаеше мир, как позволява шествия на заселници в окупирания Източен Ерусалим при последното развитие на събитията, при които заселници провокативно издигат лозунги "Смърт на арабите!" и "Ще ви избием един по един", "Ще горим къщите ви" и т.н.? Не приличат ли тези лозунги на лозунгите против евреите по времето на нацизма?


Радикализмът е опасен без значение срещу кой етнос или религия е. Но насред виковете на крайнодесни заселници палестинци скандираха в Източен Ерусалим "Абас - предател", "Долу Рамалла", "Долу Палестинската власт". На какво се дължи това - в желанието ви да търсите диалог с Израел ли е проблемът? Може би и палестинците се обръщат към по-радикален подход за решаване на ситуацията?


- Бихме могли да квалифицираме това като израз на палестинската демокрация - има хора, които са "за" президента или "против" него. Има ги във всяко общество - закрепостени, разкрепостени, отворени към света. Остава обаче Организацията за освобождение на Палестина като единствен и законен представител на палестинския народ, нейната програма е напълно ясна: създаване на палестинска държава в окупираните територии от 1967 г. със столица Източен Ерусалим и решаване на проблема за палестинските бежанци. И всичко това - на базата на международните резолюции.


Мислите ли, че последната ескалация щеше да изглежда по-различно, ако палестинските избори се бяха състояли?


- Ние бяхме твърдо решени за провеждане на палестинските избори. За нас обаче Ерусалим е крайъгълният камък.


"Ако бяхме приели изборите да се проведат без Източен Ерусалим, това означаваше да признаем, че Източен Есуралим не е наш и би било предателство към палестинската кауза. Никой палестински лидер не може да си позволи това. Изборите бяха осуетени от несъгласието на Израел изборите да бъдат проведени там."За ваша информация палестинският президент бе установил контакт с европейски лидери, които се бяха съгласили с молбата му да бъде оказан натиск върху Израел така, че да не възпрепятства провеждането на изборите в Източен Ерусалим. На практика Израел започна с разтуряне на предизборни събрания в Източен Ерусалим.


По-късно от някои европейски държави ни казаха, че изборите могат да бъдат организирани чрез гласуване по пощата или гласоподаване в консулствата на някои чужди държави в Източен Ерусалим.


Трябва да уточним за читателите, че всъщност Израел даваше възможност на жителите да гласуват, стига почти всички да го направят на практика извън града.


- Не, Израел изцяло забрани да се проведе предизборна кампания с издигането на кандидатури от гражданите в Източен Ерусалим със секции.


Израел казваше, че на базата на предишно споразумение, че който искаше да гласува в Източен Ерусалим, можеше да го направи, но не в секции там.


- Това не е вярно, защото през 2006 г. изборите се проведоха в самия Източен Ерусалим включително и с предизборните събрания, и с гласоподаването.


Критици и на "Хамас", и на "Фатах", и на Палестинската власт в момента казват: нямаше избори и всъщност "Хамас" яхнаха протестите в Източен Ерусалим, за да си вдигнат популярността, включително в Западния бряг.


- Всички политически сили, които искат да участват в дадени избори, използват всичко за политическата си кампания. Палестинският президент бе обявил, че в момента, когато Израел не възпрепятства провеждането на палестинските избори, ще има указ за тях още на следващия ден.


Отношенията на Израел и палестинците преминават през труден период, но има фактори за промяна, например съставянето на първото правителство без премиер Бенямин Нетаняху от 12 години. Очаквате ли промяна в комуникацията си с Израел?


Може да се каже, че всички са двете страни на една монета. Нито един от двамата - (бъдещите премиери) Нафтали Бенет и Яир Лапид - не е заявявал до този момент, че подкрепя принципа за уреждане чрез две държави, а Нетаняху в последните години напълно го беше изоставил. Израелското общество се движи в посока към засилване на фанатизма.


"Заселниците придобиват все по-голямо влияние в израелската политика, защото не се търси отговорност в международен мащаб. Когато заселниците не просто опожаряват насаждения и посеви, а горят къщи и самоволно завземат земи и никой не им търси сметка, стават още по-настъпателни."Никой не ги наказва и не прилага санкции срещу тях.


Вие поддържате напълно решението с две държави, нали така?


- Поддържаме.


Лапид е изразявал поддръжка за решението с две държави, Бенет - за решението с една. Но какво мислят палестинците? Според Палестинския център за политика и сигурност 57% от жителите на Западния бряг и Газа отхвърлят решението с 2 държави, а 40 го подкрепят. На какво се дължи това и ще продължавате да подкрепяте решението с двете държави?


- Ако към момента решението чрез две държави е трудно, мислите ли, че решението с една е по-лесно?


"Решението чрез една държава, както си го представят израелските лидери, е държава на апартейда, в която палестинците ще бъдат в концентрационни центрове, а останалата част от територията ще е при евреите. Това не е държава, където всички граждани ще имат равни права."През 1947 г., когато ООН приема резолюция за разделяне на Палестина, се създава Всепалестинско правителство, което предлага демократична държава Палестина с равни права за всички граждани, араби и евреи. Тогава евреите не приемат това, смятате ли, че сега ще го приемат? Разбира се, това би било най-доброто решение за всички - единна демократична държава с равни права за всички нейни граждани.


Това ли искат онези 57% от палестинците, които отхвърлят решението с две държави?


- Това иска целият палестински народ, ако бъде осъществено практически и приложено.


Вярвате ли, че е възможно да се стигне до трайно решение, било с една или с две държави, в близките години?


- Сигурен съм, че този конфликт ще бъде разрешен и аз ще се върна в Хайфа, където са родени родителите ми. Това е мое историческо и юридическо право, което никой не може да ми отнеме. Ако това не стане по мое време, ще оставя завет на сина си да се върне, да държи на това право.


САЩ при президента Джо Байдън показаха, че искат да възстановят отношенията с палестинците. Очаквате ли да бъдат фактор за решаване на конфликта?


- Засега САЩ предприемат плахи стъпки. Държавният секретар Антъни Блинкен заяви в Израел, че отново ще бъде отворено американското консулство в Източен Ерусалим, а това значи на политечски език, че САЩ не признават Източен Ерусалим за част от Израел. Освен това г-н Байдън възстанови подкрепата за агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA и материалната подкрепа за Палестинската власт. Има обаче още много стъпки, които американската администрация би следвало да извърви, ако сериозно желае разрешаването на този конфликт.


Поне две държави наскоро предложиха посредничество между Израел и палестинците - Китай и Обединените арабски емирства. Какво мислите за идеята?


- Приветстваме всички усилия, които държавите в света полагат за разрешаване на конфликта. Това означава прекратяване на окупацията от 1967 г. и разрешаване на останалите отворени въпроси. Към момента като формат съществува Международната четворка за Близкия изток (Русия, САЩ, ЕС и ООН - бел. ред.). Бихме привествали дори разширяването на четворката чрез включване на арабски държави - Египет и Саудитска Арабия например.


Има ли още нещо важно за този конфликт, което искате да кажете на българските читатели?


- Преди да оценявате сегашните събития, би следвало да се обърнете към корените на конфликта. Втората световна война завършва доста отдавна. До момента палестинският народ продължава да страда от последиците ѝ в резултат от политиката, следвана от европейските държави до Холокоста спрямо евреите, след това емиграцията на евреите от Европа и имиграцията, когато сме ги посрещали с хляб и сол, защото съчувстваме на угнетените и на пристигащите кораби от Европа, например на пристанището Хайфа. За съжаление е съществувала идеята на ционизма, че трябва да бъде заграбена земята на нашите предци. След това се стига до разделянето на Палестина. В момента се борим всичко на всичко за 22% от историческата територия на земята ни - Западният бряг на река Йордан, включително Източен Ерусалим, и ивицата Газа.


За съжаление някои от потомците на оцелелите от Холокоста упражняват спрямо нас това, което някога нацизмът е упражнявал спрямо техните предци. Но тази несправедливост трябва да спре. Затова смятам, че не трябва да броим една, две или три ракети, изстреляни от Газа, а трябва да видим корените на сегашната ситуация.

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Весело

  Бих се радвал на пряк дебат между израелския и палестинския посланици. Така е само размяна на мнения, което също е интересно, но друго е да седнат очи в очи и да спорят кой е по-прав.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  За да има държава трябва първо да има народ......

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Бих се радвал на пряк дебат между израелския и палестинския посланици. Така е само размяна на мнения, което също е интересно, но друго е да седнат очи в очи и да спорят кой е по-прав.
  —цитат от коментар 2 на Пипера е много лют  До коментар [#2] от "Пипера е много лют":

  Какъв дебат може да се получи,когато в израелският парламент сериозно обсъждаха идеята да дадат насила (!) израелско гражданство на всички палестинци! Нещо подобно на "Възродителният процес" на комунистите у нас...

 5. 5 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "venci4":

  Може би имаш предвид ,че под понятието палестинци преди се е разбирало и евреите...?

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Бих се радвал на пряк дебат между израелския и палестинския посланици. Така е само размяна на мнения, което също е интересно, но друго е да седнат очи в очи и да спорят кой е по-прав.
  —цитат от коментар 2 на Пипера е много лют


  Дебат няма как да стане, но поне да дават възможност и на другата страна на мнение..
  Между другото в този клип на заседание на ООН един палестинец затапва с факти цялото антисемитско воинство и ги прави да си говорят сами: 😂

  https://www.facebook.com/israelnoticiasweb/videos/3264502023575438/

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  "Говорите за съпротива с мир, а все Ви връщам към ракетите. Палестинската власт подкрепя ли или не изстрелването на ракети за решаването на конфликта? Според критици и на двете страни агресията идва както от бомбардировките на Израел, така и от ракетите от Газа.


  - Ние призоваваме Израел да прекрати окупацията си, да седне на масата за преговори и да не използва никакво оръжие за това."


  Палестинската демагогия в действие - как да осъди стотиците ракети, изстреляни срещу Израел ! Иначе сме за мира, няма съмнение, но нас това не ни касае ! Ние може и да използваме ракети срещу другите.........

 8. 8 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Демокрация и ислямизъм???
  Тоя не умее да лъже!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 9. 9 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1341 Весело

  Демокрация и ислямизъм??? Тоя не умее да лъже!
  —цитат от коментар 8 на quatro_4x3

  Виж къде е завършил "дипломатическия курс" и ще ти стане ясно..😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#6] от "venci4":

  Някои хора за пари са готови на всичко. Моята любимка Николета Лозанова заклейми...хомофобията и обяви,че щяла да "преобърне представите за нормално"! Повече няма да я погледна.

 11. 11 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1377 Весело

  [quote#9:"venci4"][/quote]

  Вероятно е имал в предвид "Народно демократична социалистическа република Палестина", но го е съкратил, че в България това много не върви.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Весело

  "А "Хамас" призовавате ли за нещо? Организацията все пак контролира част от палестинските територии.
  - Газа е окупирана територия и всичко което правят нашите сънародници в Газа, независимо дали е активна или пасивна съпротива, се вписва в понятието "съпротива срещу окупация", утвърдено от международното право, като право на всеки окупиран народ."

  За мир сме, ама не сме против " Хамас" да воюва срещу Израел ! " Активна съпротива", какво да се прави !

 13. 13 Профил на kochoparabellum
  kochoparabellum
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ама хем да не обиди Хамас, хем да е лоялен към Фатах…
  Какво са 2-3 ракети между приятели?

 14. 14 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Весело

  За да има държава трябва първо да има народ......
  —цитат от коментар 3 на venci4


  Прав си, такова нещо "еврейски народ" НЯМА... Закривай!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 15. 15 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Любопитно

  До коментар [#3] от "venci4":Може би имаш предвид ,че под понятието палестинци преди се е разбирало и евреите...?
  —цитат от коментар 5 на wpo34378687


  Точно така, макар и да са били малцинство преди ВСВ.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Шегаджия :"Демократична държава..."!!!
  На територията, контролирана от една терористична групировка?
  Хайде, няма нужда!

 17. 17 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Весело

  Демокрация и ислямизъм??? Тоя не умее да лъже!
  —цитат от коментар 8 на quatro_4x3


  Както виждаме, и при джудаизЪма не бачка... 🤷‍♂️

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 18. 18 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Любопитно

  За мир сме, ама не сме против " Хамас" да воюва срещу Израел ! " Активна съпротива", какво да се прави !
  —цитат от коментар 12 на samoedin


  Без активната съпротива щеше ли да има България?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 19. 19 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2215 Весело

  На чия територия ще се създаде тази терористична държава...?

  Предлагам на руска територия.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 20. 20 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Любопитно

  [quote#9:"venci4"]
  —цитат от коментар 11 на quatro_4x3
  Вероятно е имал в предвид "Народно демократична социалистическа република Палестина", но го е съкратил, че в България това много не върви.[/quote]

  Откъде разбра че "не върви"? Стиска ли ви, да направите референдум, по въпроса? 😏

  П.П. За БЛАТО и ЕС друг път ша питам...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 21. 21 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Прав си, такова нещо "еврейски народ" НЯМА... Закривай!
  —цитат от коментар 14 на АБПФК

  Има, има. Поне на 4-5хлд. години. Всичко, което обуславя един народ като такъв. Автентичен език, автентична писменост, царе, пророци и светци, храмове и дворци, фолклор, музика, литература, поне Стария Завет е писан от редица автори в различни епохи, от най- ранна до Христово време, парична единица и каквото се сетиш. Невежеството си е проблем и в наши дни..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Весело

  До коментар [#14] от "АБПФК":

  "Прав си, такова нещо "еврейски народ" НЯМА... Закривай!"


  Нямате много идея за какво пишете в този форум ! Ама какво да се прави, свобода на изразяването !

 23. 23 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Палестина не е държава, а набор от терористични организации.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 24. 24 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Газа е окупирана територия и всичко което правят нашите сънародници в Газа, независимо дали е активна или пасивна съпротива, се вписва в понятието "съпротива срещу окупация", утвърдено от международното право, като право на всеки окупиран народ

  Мда
  Този е чел моите коментари в Дневник.

 25. 25 Профил на lovkya
  lovkya
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всеки път едно и също - дай, дай, дай!
  Дадоха ви най хубавата земя до морето, даваха ви и ви дават милиарди годишно, но вие искате още и още, ненапразно ви наричат арабските цигани.

 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Весело

  До коментар [#4] от "deaf":

  Ами да дебатират и по този въпрос тогава?
  Съмнявам се да са искали да дадат гражданство на два милиона палестинци от Газа и Западния бряг, това би вкарало Хамас и Фатах в Кнесета.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 27. 27 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Газа е окупирана територия и всичко което правят нашите сънародници в Газа, независимо дали е активна или пасивна съпротива, се вписва в понятието "съпротива срещу окупация", утвърдено от международното право, като право на всеки окупиран народ
  —цитат от коментар 00 на Статията


  На човек да му стане ясно, че още първото му изречение е лъжа, та да не чете по нататък пропагандата посветена за левите идиоти😂😂
  Газа от сигурно 15 години вече не е окупирана (за което самите палестинци съжаляват и леят крокодилски сълзи по израелската окупация).
  И каква активна съпротива се вписвала в международното право?! Да мятат ракети ли?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 28. 28 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  """"""=========Разговаряхте ли за тази резолюция с български представители? България гласува "против" разследването.
  - Още когато тръгна ескалацията, поискахме спешна среща с министъра на външните работи от името на арабските посланици, за да изясним ставащото на място. Поискахме и среща със служебния премиер. За съжаление едва днес (миналия четвъртък - бел. ред.) ни се обадиха, че външният министър ще ни приеме в понеделник...............========....... Изключително срамно и нелепо беше решението на България !......... Съветът на човешките права на ООН подкрепи с мнозинство от 24 срещу 9 гласа вота.....и ние се оказахме между тея 9......""""България, е една от малкото страни, гласували "против" решението в ООН за разследване на конфликта между Израел и Газа."""""" Разбира се мотиви до сега няма изложени официално за това решение.... но това не променя факта че България се нареди сред страните които не поискаха разследване на конфликта... и предпочетоха да са със широко затворени очи.......... Съмнявам се че правителството дори е обсъждало темата,и най вероятно е било поставено пред свършен факт...... имам сериозно основание да го твърдя........

 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Весело

  "Затова смятам, че не трябва да броим една, две или три ракети"

  Предлага да броим ракетите като надминат 4000

  подпис
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  До коментар [#2] от "Пипера е много лют":

  Да, това би било интересен дебат.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  До коментар [#3] от "venci4":

  Този народ съществува (общо около 5 милиона души в Газа, Западния бряг и Източен Ерусалим) и дори твоя любимец Биби-то нарича този народ палестински. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  Евреите със сигурност знаят основният принцип на специалните служби в свободният свят :
  "С терористи не се преговаря"!!!

 33. 33 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  """"'"Ние казваме, че Израел не бива и не може до безкрай да продължава действията на над 54-годишната окупация на палестинските територии и че трябва да ѝ се сложи край. """""" Едва ли има нормален човек който да твърди обратното! И е вярно също че "светът" не направи нищо, за да накара Израел да прекрати ограниченията, които налага на палестинците в окупирания Източен Ерусалим. ......... и точно това наложи "сформиране на международна комисия, която да разследва нарушенията, извършени от Израел. И е вярно също че в резолюцията се говори за разследване на всякакви нарушения на международното право в окупираните палестински територии и на територията на Израел. "всякакви" и от двете страни........

 34. 34 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Показателни са резултатите от допитването:
  повече от половината (арабски) палестинци, не желаят отделна държава от Израел.
  Не е ясно обаче, дали искат да живеят в Израел или в цяла Палестина без евреи?!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Весело

  До коментар [#34] от "Athanatos":

  Нормално, каквито и да са палестинците, знаят, че някой трябва да "произвежда" парите и да построи инфраструктурата, която прави живота възможен....а както е известно това изобщо не е най-силното им дисциплина...

 37. 37 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1685 Любопитно

  До коментар [#18] от "АБПФК":

  При коя активна съпротива в България е избивано мирно турско население от въстаниците?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 38. 38 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#19] от "Рим":

  То май целия свят според руската пропаганда е руска територия, само тук-там миролюбивата Русия е разрешила на туземното население временно да обитава.....
  "Русский мир", сър...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  До коментар [#30] от "Иво":Евреите със сигурност знаят основният принцип на специалните служби в свободният свят :"С терористи не се преговаря"!!!
  —цитат от коментар 32 на selqnin


  Директно не, но с посредници явно преговарят. В последния случай тази роля на посредник изигра Египет. Така и се постигна крехко примирие между Израел и Хамас.

  П.П.
  Да те питам нещо във връзка с това което каза, според теб талибаните терористи ли са!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":

  Виж колко палестински земи са заграбени от евреите. Колко палестинци са изгонени от домовете си. Последният сблъсък стана заради същото. Целта на "Велик Израел" е да се махнат палестинците от тези територии. Да няма палестинска държава, както е предвидено с решение на ООН.

 41. 41 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Конфликтът е много тежък, но е разрешим. Фактът на помирение между Израел и две арабски държави показва, че загърбване на конфликта е възможно. За съжаление всичко е на религиозна основа, по-точно религиозни различия. Тези религии оказват непомерно влияние върху психиката и нагласите на двата народа и правят диалога невъзможен. Това е Азия и двата народа са клиентелистки. Там няма справедливост или закони. Там има свой-чужд! В Европа поради общата религия и близката култура помирението бе възможно ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Любопитно

  До коментар [#16] от "selqnin":

  Имаш пред вид Израел?

 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Весело

  Сборище от племена е тоя твой "народ". Когато ООН (тогавашното ОН) са раздавали статути на бежанци, всичкото безпризорно мюслиме се стекло от кол и въже да лапне тоя статут, като не са и предполагали какъв двуглав ги очаква. Затова са и толкова озлобени. Надошли са даже от Косово и ислямските съветски републики.
  —цитат от коментар 35 на venci4


  Глупости на търкалета. Какви сборища от племена са палестинците!? Това е народ, който е признат като такъв в целия свят, включително България, включително и твоята любима държава Израел.

  А, относно последната ти глупост, значи още от османско време мнозинството население на днешна Палестина / Израел са били араби (християни и мюсюлмани), това е много преди създаването на ОН и след това ООН. Чети и се ограмотявай по тази тема:

  https://www.jewishvirtuallibrary.org/population-of-israel-palestine-1553-present

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Основният въпрос е, има ли - или няма окупация на палестинските територии и трябва ли да ѝ се сложи край ! Израел страна на апартейда ли е или не, и трябва ли да е такава държава? Извършва ли геноцид върху част от собствените си граждани? Извършва ли етническо прочистване? и т.н ...... Отговорите са ясни и са дадени в над 180-190 резолюции и доклади на ООН, ЮНЕСКО, НПО-та и правозащитни международни и израелски организации....... а кой какво мисли всеки, показва единствено нивото на демократичното му съзнание и до какъв % жертва на пропаганда е станал.......

 45. 45 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  [quote#17:"АБПФК"][/quote]

  Какво виждаш си е твой проблем, но е добре да си измиеш очите.

  До коментар [#18] от "АБПФК": "Без активната съпротива щеше ли да има България?"

  Свободата не беше ли ни я подарила Русия. Ще ти резнат копойките!


  До коментар [#20] от "АБПФК":

  Стиска ни да направим референдум. Няколко дъртака, бъркащи носталгията по млдите си години с носталгия по соца, сте без никакво значение. Скоро няма и да ви има, а референдумът излишен.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 46. 46 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#39] от "Иво":

  Талибаните, както и палестинците са хора извън цивилизацията!!!

 47. 47 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1476 Любопитно

  Когато говорим за окупация се предполага наличието на поне един окупатор.
  Например Пилат Понтйиски седи заобиколен от римска стража и си мие ръцете.
  Колко евреи изедници има в Западният бряг в момента?
  НУЛА
  Е тогава какво пречи на прогресивните палестинци да си преметът къщшчката и да си направят управление за чудо и приказ обект на завист и пример за цялото прогресивно човечество?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  До коментар [#44] от "MPetr":

  Именно! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Разстроено

  До коментар [#42] от "Vlado Nikolov":

  Имам предвид, че очевидно да четете за Вас е доста по-лесно, отколкото да разбирате...
  Кой колкото може...

 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  До коментар [#46] от "selqnin":

  Хора извън цивилизацията казваш, това е интересно ... :-) Обаче въпроса ми беше друг? Според теб талибаните терористи ли са!? И ако да, то защо американското правителство и власти преговаряха с тях в продължение на години? Защо сключиха мирно споразумение с тях? Нали нито една западна държава не преговаряла с терористи? Още по-малко сключва мирни споразумения с терористи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Освен арабските терористи кой друг има военна сила в Газа? Територия управлявана от терористи финансирани от ЕС. Доста щедро и без условия. За да могат да палят горите засадени от евреите.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  Когато говорим за окупация се предполага наличието на поне един окупатор.Например Пилат Понтйиски седи заобиколен от римска стража и си мие ръцете.Колко евреи изедници има в Западният бряг в момента?НУЛАЕ тогава какво пречи на прогресивните палестинци да си преметът къщшчката и да си направят управление за чудо и приказ обект на завист и пример за цялото прогресивно човечество?
  —цитат от коментар 47 на dedoliben


  Дедо Либене, пишеш глупости от незнание. В Западния бряг в момента живеят около 500 хиляди евреи. Пак там живеят и около 2.5 милиона палестинци.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Що не протестират срещу египетската окупация на Газа и Йорданската на западния бряг? 20 години съседните арабски държави окупират териториите и не създават палестинска държава. 68-ма ги губят и изведнъж си спомнят за нея.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 54. 54 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#50] от "Иво":

  Със сигурност нямаше да Ви е толкова "интересно" ако въпросните племена живееха до вратата Ви...
  Всъщност това е причината, поради която огромна част от българите не искат за съседи представителите на един определен етнос...
  Иначе И талибаните, както палестинците СА терористи.
  Американците си имат техни интереси, които , впрочем изобщо не защитават особено умно в този район на света...

 55. 55 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Когато говорим за окупация се предполага наличието на поне един окупатор.Например Пилат Понтйиски седи заобиколен от римска стража и си мие ръцете.Колко евреи изедници има в Западният бряг в момента?НУЛАЕ тогава какво пречи на прогресивните палестинци да си преметът къщшчката и да си направят управление за чудо и приказ обект на завист и пример за цялото прогресивно човечество?
  —цитат от коментар 47 на dedoliben


  Пречи им това, че са палестинци. От това произлизат и основните им проблеми. Дори и за терористи не стават. Дори другите араби гледат на тях с презрение. Само либийците са по зле от палестинците, и това по мнение на арабите.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 56. 56 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1685 Любопитно

  До коментар [#47] от "dedoliben":

  Всъщност Пилат Понтийски е Петият прокуратор на римската провинция Юдея, по-късно преименувана на Палестина...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  До коментар [#53] от "Цецо":

  Протестира ли са, особено в Западния бряг. Даже един местен палестински жител на Ерусалим е убил краля на Йордания Абдула I точно по тази причина през 1951 г.. Ето повече подробности:

  "In the war with Israel in May 1948, his armies occupied the region of Palestine due west of the Jordan River, which came to be called the West Bank, and captured east Jerusalem, including the Old City. Two years later he annexed the West Bank territory into the kingdom—thereupon changing the name of the country to Jordan. That annexation angered his former Arab allies, Syria, Saudi Arabia, and Egypt, all of which wanted to see the creation of a Palestinian Arab state on the West Bank. Abdullah’s popularity at home declined, and he was assassinated by a Palestinian nationalist. The reign of his son Talal, who suffered from severe mental illness, was brief. A second son, Nayef, was passed over, and the throne soon went to Talal’s son Hussein."

  https://www.britannica.com/biography/Abdullah-I

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  "Газа е окупирана територия и всичко което правят нашите сънародници в Газа, независимо дали е активна или пасивна съпротива, се вписва в понятието "съпротива срещу окупация", утвърдено от международното право, като право на всеки окупиран народ."
  *
  Нали? Ще провокирате и няма да очаквате ответен удар?
  Този се прави, че терористичните актове не съществуват и палестинците са единствено и само жертви. Нека да обясни как палестинските терористи бяха изгонени навремето от Йордания и как съсипаха процъфтяваща държава като Ливан.
  Цитат:
  "Според Палестинския център за политика и сигурност 57% от жителите на Западния бряг и Газа отхвърлят решението с 2 държави, а 40 го подкрепят."
  *
  Как може да се тълкува такова желание? Палестинците искат уредена държава и стандарт какъвто е в Израел и какъвто Палестинската автономия не им осигурява.
  Изглежда са наясно, че техните лидери нямат никакво намерение да прекратят конфликта след като си присвояват голяма част от помощите, които идват от различни източници.

 59. 59 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Съветът на човешките права на ООН подкрепи с мнозинство от 24 срещу 9 гласа вота, това е факт .....и ние се оказахме между тея 9.... нашият срамен вот не промени дефакто нищо, ама нищо! Въпроса е какво демонстрирахме като бяхме против а не въздържал се?

 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  До коментар [#54] от "selqnin":

  Интересно ми беше твоето мнение по въпроса за терористи и преговорите с тях. Благодаря ти за отговора, значи ти сам призна, че талибаните са терористи (и аз смятам, че те са такива) и сам призна, че САЩ не само преговаряха директно с тях, но и даже сключиха мирно споразумение с тях. Тоест от всичко това стигаме до извода, че не всички демократични и свободни държави (и специални служби) не преговарят с терористи, както ти твърдеше в твоя коментар [#32].

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Тук доста добре е описан генезиса на този конфликт. Оказва се, че всичко тръгва от разпада на Османската империя и Великобритания е в основата му.
  https://bnr.bg/post/101471645/haosat-sled-sgromolasvaneto-na-osmanskata-imperia-prichina-za-izraelsko-palestinskia-konflikt

 62. 62 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  Разбира се че ционистите не искат една държава с равни права за всички в тази държава, както и не искат международна намеса. Те си искат само еврейска държава и искат да изгонят брутално коренното население на тези територии в разрез с всякакви международни норми. Всеки може да провери колко са били евреите по тези територии преди век и нещо - нищожно количество хора. Превърнали са ивицата Газа в концлагер, хората там имат пълното право на съпротива.

 63. 63 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#16] от "selqnin":

  Четохме ли статията? Или бързахме да се изтъпанчим с поредния неадекватен коментар?

 64. 64 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1753 Весело

  До коментар [#4] от "deaf":Ами да дебатират и по този въпрос тогава? Съмнявам се да са искали да дадат гражданство на два милиона палестинци от Газа и Западния бряг, това би вкарало Хамас и Фатах в Кнесета.
  —цитат от коментар 26 на Пипера е много лют


  Как да разбираме това: "Някои десни групировки са ядосани на Нафтали Бенет, ръководител на малка ултранационалистическа партия, който се очаква да замени Нетаняху. Преди изборите Бенет беше обещал, че няма да се коалира с центристите на Яир Лапид или която и да е арабска партия, но в сряда направи това." https://t.ly/wZQe

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 65. 65 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Само часове преди вота в Съветът на човешките права на ООН, Радев излезе и каза: """"Високо ценим приятелството си с Държавата Израел, както и с Палестина. В рамките на своите възможности сме готови да подпомогне усилията за деескалация на напрежението....""""" и последва нелогичният и нелеп вот........ https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101466768/balgaria-e-zagrijena-ot-konflikta-mejdu-izrael-i-palestina

 66. 66 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Весело

  До коментар [#63] от "Billy Pilgrim":

  Някой четохме и дори разбрахме, а други просто и само четохте...
  Кой колкото може!

 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  Всеки може да провери колко са били евреите по тези територии преди век и нещо - нищожно количество хора.
  —цитат от коментар 62 на Billy Pilgrim


  Така е, аз и затова толкова често споделям линка с населението на Палестина / Израел през последните 5 века. Там ясно се вижда, че чак до 1947-1948 г. евреите в тези земи са били малцинство:

  https://www.jewishvirtuallibrary.org/population-of-israel-palestine-1553-present

  А, малцинство са били и много преди арабите да заселят тези земи през 7 век. Малцинство са още от 70-те години на първи век когато римляните смазват едно голямо евреиско въстание, като даже разрушават втория храм в Ерусалим, следват нови въстания на евреи и отново тяхното смазване от страна на римляните, които почват и да изселват евреите от новата провинция Палестина. Тези гонения на евреи са продължени и от ромеите.

  https://www.britannica.com/topic/Judaism/The-Roman-period-63-bce-135-ce

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  Палестина има общи черти с Унгария:Няма държава,но има посолство,Унгария пък няма излаз на море,но пък има адмирал.

 69. 69 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#40] от "Vlado Nikolov":

  Малко математика. 1 еврейска държава срещу 22 арабски. Израел е ок. 21 000 кв.км., а арабските страни имат ок. 14 млн.кв.кв.(може не съм ги сметнал вярно, но са над 10 млн. със сигурност). Средна гъстота в Израел ок. 450, а в арабските държави е ок. 26. Кой е ощетен? Как на територия ок. 27-28 000 кв.км. ще се създадат две пълноценни държави, които са и разпокъсани освен това? Според мен, решението е обща държава с равни права за всички религии и етноси, а евреите и арабите несъгласни с това да се преселят там където няма да има хора, които мразят или им пречат. Столица Йерусалим, който е един град, а не абсурда да го делим и да правим от него две столици.

  Демократ за силна България
 70. 70 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Хахах, демократична и равноправна като Газа ли?

  Само ще спомена, че Газа се управлява от терористичната организация Хамас, в чийто устав е записано, че иска да избие всички евреи.

  Същевременно 20% от населението на Израел е арабско. В Газа няма НИТО ЕДИН евреин.

  В Израел имате развиваща се икономика, сериозни инвестиции в модерни технологии, жените не са приравнени на стока, та даже и ежегоден гей парад, който е по-мирен и спокоен от българския.

  И Израел нееднократно е правил териториални отстъпки и е съгласен на две отделни държави, които да съжителстват мирно. Палестина и арабските им съюзници, които са застинали някъде в Срдените векове, отхвърлят това.

  Правете си сметките сами.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 71. 71 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Весело

  До коментар [#49] от "selqnin":

  Разбирам, но вие описвате много добре действията на израелците. Та, затова питам. Иначе, можете да издигне лозунга "всички араби са терористи" за по - ясно. Не, че ще е вярно.

 72. 72 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#50] от "Иво":

  Тероризмът е относително понятие. Например, чалмалиите в Сирия за САЩ са борци за свобода и демокрация. За сирийския народ - терористи. Докато се бореше със СССР, "Ал кайда" беше демократична. След, като бутнаха двете кули и други сгради (спорно дали са те) в САЩ, станаха терористи. Та, зависи от гледната точка и моментия интерес.

 73. 73 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#69] от "stoedin":

  Територията за евреи и араби (палестинци) е по - голяма. Виж решенията на ООН. Голяма каша е за детайлно разглеждане в този форум.

 74. 74 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Трябва да се следят мисля тенденциите в САЩ, за да се разбере как ще се "придвижат" събитията ........ ........ Проучване на Gallup , проведено през февруари 2021 г., показва, че подкрепата за палестинците се е увеличила, въпреки че по-голямата част от американската общественост има положително отношение към Израел. Проучването е от февруари 2021 г..... сега резултатите са в пъти (+) в полза на палестинците...... Освен това мнозинството от демократите се интересуват от по-значителен натиск от страна на САЩ върху Израел. Проучване, проведено в Университета на Мериленд и публикувано във Washington Postпоказа, че сред демократичните избиратели мнозинството призовава за наказателни мерки срещу Израел...... и съдебни !!!!! ....... Според изследването  мнозинството от демократичните избиратели подкрепят налагането на санкции или поне някаква по-строга мярка срещу Израел заради разширяването на селищата. Ако решението за две държави вече не беше възможно, голямо мнозинство от американците, включително мнозинството от републиканците, щяха да изберат демократичен Израел, дори ако той вече не би бил еврейска държава, пред еврейска държава без пълно равенство за всичките му граждани. Че света се променя и такива като Натаняху отиват в миналото...... https://news.gallup.com/poll/340331/americans-favor-israel-warming-palestinians.aspx .................... .......... https://www.washingtonpost.com/world/2021/05/17/biden-israel-palestinians-change/

 75. 75 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  Този посланник лъже като дърта циг...уларка. През 48 ООН решила да има 2 държави, евреЙте-не. Израел е приела това решение за 2 държави. Ама съседните държави и местния башибозук нападат вярвайте и...война. С коригирани граници.

  Две държави ще има един ден. НЯМА ДА ИМА ЕДНА ДЪРЖАВА ВКЛЮЧВАЩА ГАЗА И ЗАПАДНИЯ бряг

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 76. 76 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  Този посланник лъже като дърта циг...уларка. През 48 ООН решила да има 2 държави, евреЙте-не. Израел е приела това решение за 2 държави. Ама съседните държави и местния башибозук нападат вярвайте и...война. С коригирани граници.

  Две държави ще има един ден. НЯМА ДА ИМА ЕДНА ДЪРЖАВА ВКЛЮЧВАЩА ГАЗА И ЗАПАДНИЯ бряг

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 77. 77 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#50] от "Иво":Тероризмът е относително понятие. Например, чалмалиите в Сирия за САЩ са борци за свобода и демокрация. За сирийския народ - терористи. Докато се бореше със СССР, "Ал кайда" беше демократична. След, като бутнаха двете кули и други сгради (спорно дали са те) в САЩ, станаха терористи. Та, зависи от гледната точка и моментия интерес.
  —цитат от коментар 72 на Vlado Nikolov


  Нека не опростяваме толкова. Муджахидините се бореха срещу армия-агресор, докато 11 септември си беше чист терористичен акт. А и не обобщавайте настроенията на целия сирийски народ.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 78. 78 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Радев все още е N1, но бързо почна да трупа грешки!

 79. 79 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  За жалост с вота "НИ" в Съветът за човешките права на ООН, България зачеркна стотици доклади на бившият специален координатор на ООН за Близкия Изток Николай Младенов......срам!!! Голям срам за българската външна политика!....... на 02.02.2021г. Бившият специален координатор на ООН за Близкия Изток Николай Младенов получи най-високия орден на палестинската власт в знак на признателност за опитите си да разреши израелско-палестинския конфликт..........

 80. 80 Профил на gdj32490089
  gdj32490089
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#76] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  "+"
  В навечерието на разглеждането на резолюциите на ООН за палестинския въпрос част от еврейската общност се среща с ръководството на Лигата на арабските държави, в опит да се намери компромис по отношение на разделянето на сфери на влияние в Палестина. Този опит е посрещнат с неуспех. Генералният секретар на Арабската лига Азам Паша намеква на еврейските пратеници, че разделянето на Палестина няма да доведе до мир, както и че правото им да са част от територията на Палестина ще трябва да бъде защитавано с оръжие. През октомври 1947 г. той заявява:
  „ Това ще бъде война на изтребление, мълния, клане, което ще се помни, както и клането на монголите и кръстоносните походи. “

 81. 81 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Разумните хора по света трябва да разберат и разбират едно нещо: „Антисемитът не е някой, който протестира срещу престъпленията на правителството на някой, като Бенджамин Нетаняху, който е сключил съюз с крайнодесни партии, и с единият крак е вече в затвора и си мислеше че може да остане на власт чрез безкрайни провокации“......... „Антисемитът е човек, който приравнява„ евреите “с политиките на престъпното израелското правителство.“.......... и ако някой Ви казва, че да сте срещу правителството и политиката на Израел, като това на Нетаняху е "Антисемизъм"......теглете му една майна........ Такива хора са долни нищожества.....
 82. 82 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Евреите протакват преговорите за две държави, докато ............кучето на Равина се научи да говори.
  Някой трябва да е луд да вярва, че евреите са готови да отстъпят Judea i Samaria на палестинците.
  Това за терористи и глупости, са само оправдание.
  Който не вярва, да пита Моше.
  Мдааа
  Шалом.

 83. 83 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  "МОЙШЕ ТОЛКОЗ" е стара генерация, отмиращ вид, като мен, наборче някъде.(+) (-) 7-8 год..........прав е! Но вижда нещата само от едната гледна точка, а те са повече от 6.......

 84. 84 Профил на awa
  awa
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":Ами да дебатират и по този въпрос тогава? Съмнявам се да са искали да дадат гражданство на два милиона палестинци от Газа и Западния бряг, това би вкарало Хамас и Фатах в Кнесета.
  —цитат от коментар 26 на Пипера е много лют


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  И Израел нееднократно е правил териториални отстъпки и е съгласен на две отделни държави, които да съжителстват мирно. Палестина и арабските им съюзници, които са застинали някъде в Срдените векове, отхвърлят това.
  —цитат от коментар 70 на clint_eastwood


  От целия ти коментар това беше най-голямата глупост и лъжа! Всъщност през последните години Израел и по-точно израелските управляващи политици се обявяват КАТЕГОРИЧНО срещу дву-държавното решение на конфликта при което Палестина и Израел ще съществуват съвместно. И давам примери, това беше позицията на досегашния израелски МП - Биби Корумпето, това е позицията и на този Бенет, дето по всяка вероятност ще бъде следващия премиер на Израел. В същото време от много години палестинския президент Абас подкрепя дву-държавното решение, мнозинството арабски държави също категорично ПОДКРЕПЯТ дву-държавното решение при което Палестина ще съществува редом до Израел! Чети и се ограмотявай по тази тема, защото видимо не знаеш истината по нея:

  1. Позицията на Биби:
  https://www.reuters.com/article/us-israel-election-idUSKBN0MC1I820150316

  2. Позицията на Бенет:
  https://www.haaretz.com/.premium-bennett-two-state-solution-at-dead-end-1.5281143

  3. Позицията на Абас:
  https://www.latimes.com/nation/ct-abbas-two-state-solution-20170227-story.html

  4. Позицията на споменатите от теб араби в лицето на Арабската лига, които разбира се също приемат решаването на конфликта, чрез дву-държавното решение:
  https://www.egypttoday.com/Article/1/98385/FMs-of-Arab-League-Two-state-solution-only-way-for

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  До коментар [#81] от "MPetr":

  Добре казано и много вярно Петре! Всеки който критикува Израел заради погазването от нейна страна на международното право и резолюции на ООН не е антисемит. Всеки който критикува Израел за погазването човешките права и свободи (както и хуманитарното право) на милионни палестинци живеещи под окупация или блокада в Западния бряг, Газа и Източен Ерусалим не е антисемит.

  Антисемит е този, който мрази всички евреи поради някаква причина. В Израел и извън Израел живеят милиони прекрасни, честни и достойни евреи. За съжаление малко са евреиските политици управляващи досега Израел, които могат да бъдат определени като честни и достойни.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 87 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  И отново питам, и се замислете колеги ??????? Съветът на човешките права на ООН подкрепи с мнозинство от 24 срещу 9 гласа вота,и това е факт ! .....и ние се оказахме между тея 9 които са малцинство ! .... нашият срамен, нелогичен вот,и то след изказвания на Радев които говореха за друго, не промени дефакто нищо, ама нищо! и "Въпроса" е какво демонстрирахме и какво целихме като бяхме против, а не въздържал се? И защо и как се случи , защото, първо много сайтове ни писаха "въздържал се" а после поправиха публикациите си на против ?........ Поне 4 европейски !!!! А Франция, стигна до там да казват на Израелците да си затварят плювалника, че иначе ще ги изгонят вкупом ........

 88. 88 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#86] от "Иво":

  Аз не изразявам само мое мнение а и официалната позиция на лявото крило на демократическата партия в САЩ !!!!!....... и мисля наистина, че това са фактите ! ......не може критика срещу политическа позиция и грешно управление, дори да е на Израел , да се приписват като "Антисемитизъм"......на Израел ясно им го казаха няколко пъти, но те продължават с "уйдормите"..... трябва им време явно да влязат в час....... Светът е нов.......

 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  До коментар [#87] от "MPetr":

  Аз да си кажа моето мнение по въпроса който задаваш. Според мен с нашето български гласуване показахме може би някаква солидарност с останалите държави членки на ЕС, които в по-голямата си част гласуваха против. Имаше и две три мисля, които гласуваха въздържал се. Но в крайна сметка този наш вот беше безсмислен просто защото мнозинството държави гласува ЗА и тази разследваща комисия на ООН вече започна своята работа.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Има, има. Поне на 4-5хлд. години. Всичко, което обуславя един народ като такъв. Автентичен език, автентична писменост, царе, пророци и светци, храмове и дворци, фолклор, музика, литература, поне Стария Завет е писан от редица автори в различни епохи, от най- ранна до Христово време, парична единица и каквото се сетиш. Невежеството си е проблем и в наши дни..
  —цитат от коментар 21 на venci4


  Фантастичната концепция за единния еврейски народ,
  преминал невредим през хилядолетията в държави и диаспори, без да живее заедно, уседнало, на едно постоянно място, е съвсем ново изобретение.
  "Оригиналната идея" да се замени религиозния колектив от разнородни етноси във вечна расова нация, т.е. "вечния народ" , съхранил вечно биологическо единство, е съвсем нова, от времето когато се появява тиражираното понятие "нация".

  " Die Erfindung des jüdischen Volkes" / Shlomo Sand
  ...........................
  Автентичен език, автентична писменост?

  Езикът е южноханаански диалект от хиляда години преди н.е., който постепенно отстъпва на арамейския, Христос говори арамейски.
  След разрушаването на втория храм в Ерусалим , евреите са в диаспорите, иврит вече не е всекидневен език, използва се изключително като език само в храмлитургиите.

  "Sprachwissenschaftlich gesehen ist (Alt-)Hebräisch ein südkanaanäischer Dialekt des 1. Jahrtausends v. Chr., der in einem Dialektkontinuum mit den (anderen) kanaanäischen Sprachen, Moabitisch, Ammonitisch, Edomitisch, Ugaritisch, Phönizisch usw. stand. "

  Писменост заимствана от финикийците:
  "Die phönizische Schrift ist eine linksläufige Konsonantenschrift aus 22 Zeichen, deren Reihenfolge das Abdschad übernommen hat und die vom 11. bis 5. Jahrhundert v. Chr. im Libanon, in Palästina und in Syrien verwendet wurde. Mit ihr wurden nicht nur die phönizische Sprache, sondern lange auch die aramäische, hebräische und andere semitische Sprachen geschrieben. Die althebräische Schrift ist eine Variante der phönizischen Schrift."
  ...................................................
  царе, пророци и светци

  Библейски митове се представят като реални исторически събития, чудеса се обясняват и интерпретират, разкази за библейските царе се обявяват за достоверни хроники, не само от израелски историци.
  ........
  храмове и дворци,

  Не са уседнал народ, нямат строители, архитекти , математици,
  храмовете/Соломон/ са построени по проект, материали и изпълнители от финикийци/крал Хирам от Тирос...
  ......................................................
  фолклор, музика, литература

  Фолклор? От тук от там по нещо...
  Музика, вероятно религиозна, да.
  Но Бах, Бетовен, Хендел, Моцарт, Вивалди, Верди, Тарега, Родриго, Пиацола..., не.
  ............................................
  парична единица

  Шекел, пак заимстван от финикийците.
  В началото тегловна единица/за зърно, злато, сребро, в БИ, Персия/ и парична единица в Тирус и Картаген, а много по късно в Юдея/макабеите/еврейските войни.
  30те сребърника на Юда са били 30 тируски шекела.
  В Палестина до 1927 г египетски фунт, от 1927г палестинксият фунт заменя египетския.
  ..................................

  Да, "Невежеството си е проблем и в наши дни.."

 91. 91 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 586 Неутрално

  демокрация при тези никога няма стане

  BG e мини империя на злото.
 92. 92 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  До коментар [#66] от "selqnin":

  Ами ако си разбрал нещо, което не е вярно, щеше да ти е ясно че не може да става въпрос за тероризъм когато има окупирано население, хората имат право на отпор. Все едно да кажеш че българите преди освобождението нападали турските заптиета са терористи. Това ли казваш?

 93. 93 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#20] от "АБПФК":

  у чофката, бе, боклук!

 94. 94 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Нека първо палестинците си оправят държавицата. Нека накарат военното крило на Хамаз да се подчини на тамошното правителство и престане да изстрелва ракети, платени и доставени от Иран. Иран използва тези Полюционери за своите цели. без да осъзнава какво прави. Защото когато Садам Хюсеин бе обесен, в Израел секнаха атентатите с бомби на децата-самоубийци. Садам плащал по 50,000 $ на семейството на всяко дете-атентаторче. Иран да си помисли какво прави, за да не види с очите си огромни гъби в небето постед бял ден или звездна нощ! Моше не се шегува, когато някой му наруши спокойствието ... Още в София Моше е понатупал някои тулупи, та затова е бил пратен в друго училище ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 95. 95 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#92] от "Billy Pilgrim":


  До коментар [#66] от "selqnin":Ами ако си разбрал нещо, което не е вярно, щеше да ти е ясно че не може да става въпрос за тероризъм когато има окупирано население, хората имат право на отпор. Все едно да кажеш че българите преди освобождението нападали турските заптиета са терористи. Това ли казваш?
  —цитат от коментар 92 на Billy Pilgrim


  Българите преди Освобождението не са нападали турски заптиета. напротив дори - предали са убиеца Васил Левски на турските заптиета. И дори 200 българи, предвождани от бащата на Цанко Дюстабанов са утрепали Капитан дядо Никола в лозята на Габрово като душманин на Султана!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 96. 96 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#92] от "Billy Pilgrim":


  До коментар [#66] от "selqnin":Ами ако си разбрал нещо, което не е вярно, щеше да ти е ясно че не може да става въпрос за тероризъм когато има окупирано население, хората имат право на отпор. Все едно да кажеш че българите преди освобождението нападали турските заптиета са терористи. Това ли казваш?
  —цитат от коментар 92 на Billy Pilgrim


  Българите преди Освобождението не са нападали турски заптиета. напротив дори - предали са убиеца Васил Левски на турските заптиета. И дори 200 българи, предвождани от бащата на Цанко Дюстабанов са утрепали Капитан дядо Никола в лозята на Габрово като душманин на Султана!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 97. 97 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#85] от "Иво":

  Израел върна окупираните през 1967 г. територии доброволно (!) и прие идеята за 2 държави. Това в продължение на десетилетия не срещаше подкрепа от арабите. Едно е утвърдена позиция, друго е политически приказки в един или друг контекст, с една или друга политическа цел, като цитираните от теб.

  Споменаваш, че това била най-глупавата и лъжлива част от коментара ми. Интересно ми е коя е другата с оглед на това, че съм посочил факти? :)

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 98. 98 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  До коментар [#85] от "Иво":Израел върна окупираните през 1967 г. територии доброволно (!) и прие идеята за 2 държави. Това в продължение на десетилетия не срещаше подкрепа от арабите. Едно е утвърдена позиция, друго е политически приказки в един или друг контекст, с една или друга политическа цел, като цитираните от теб.Споменаваш, че това била най-глупавата и лъжлива част от коментара ми. Интересно ми е коя е другата с оглед на това, че съм посочил факти? :)
  —цитат от коментар 97 на clint_eastwood


  Глупости на търкалета, Израел никога НЕ е връщал окупираните през 1967 г. палестински територии на Западния бряг и Източен Ерусалим на палестинците. Върна само Газа на палестинците през 2005 г. но малко след това я превърна в най-големия затвор в света (с египетско съучастие). Имаше наистина управляващи евреиски политици, които приемаха идеята за дву-държавното решение като МП Рабин, но те бяха заклеймени като предатели и даже платиха с живота си заради това. Имам в предвид пак Рабин който беше убит от крайно десен евреин точно поради тази причина. След това за съжаление в Израел управляваха и продължават да управляват основно десни политици, които отхвърлят дву-държавното решение на конфликта с палестинците. И в предишния си коментар доказах това.

  А, позицията на палестинските политици е такава от десетилетия вече, те признават правото на съществуване на Израел и желаят да получат същото право от страна на Израел.

  Иначе, имаше и верни неща в твоя предишен коментар, като това, че Газа се управлява от Хамас, и че около 20 % от населението на Израел са израелски араби (някои от тях се самоопределят като палестинци).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 99. 99 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  До коментар [#98] от "Иво":

  Под палестински политици имах в предвид ООП и Фатах, глупаците терористи от Хамас все още не са признали официално Израел, но трябва да го направят в бъдеще. Разбира се, от друга страна и Израел трябва да признае съществуването на Палестина с граници от преди войната през 1967 г. и Източен Ерусалим като палестинска столица (както предвижда дву-държавното решение).

  https://www.haaretz.com/opinion/.premium-when-will-you-recognize-us-1.5333475

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 100. 100 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 772 Любопитно

  До коментар [#98] от "Иво":


  за дву-държавното решение като МП Рабин, но те бяха заклеймени като предатели и даже платиха с живота си заради това. Имам в предвид пак Рабин който беше убит от крайно десен евреин точно поради тази причина. След това за съжаление в Израел управляваха и продължават да управляват основно десни политици,
  —цитат от коментар 98 на Иво


  Глупости и лъжи . Айде да го напиша това още веднъж , та дано следващия път като ти идва отвътре да я пишеш пак тая лъжа , да се замислиш за момент въпреки че се съмнявам . През 1999г. в Израел имаше избори за ПМ , в които Б. Натаняу на пух и прах от председателя на Партията на Труда , бившия началник на армията Ехуд Барак , ярък последовател на И. Рабин и истински " гълъб на мира ",
  който състави правителство от други " гълъби на мира ", даже още по - големи и от него . Това е и единствения случай когато Б. Натаняу е губил избори . Е. Барак се смяташе за " продължител на делото на Рабин " и активно подържаше ( и продължава да поддържа ) идеята за 2 държави . Беше готов да направи такива отстъпки на палестинците , за които сега те биха могли само да мечтаят , а самият Рабин би се обърнал в гроба .
  Защо тогава палестинците провалиха всички преговори ? Защо Арафат предпочете ( пореден път ) да се обърне към насилие и въоръжени стълкновения ?


  ! ! ! זוהי מנת חלקך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK