На живо

Коронавирусът по света: Германия променя реда за тестване за COVID-19

Коронавирусът по света: Германия променя реда за тестване за COVID-19

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Нехепаринова терапия препоръчана при тромбози след ваксиниране

Европейският лекарствен регулатор (EMA) публикува указания към лекарите да не използват хепарин за разреждане на кръвта при пациенти с тромбози след ваксинация с препаратите срещу COVID-19 на "Астра Зенека" (AstraZeneca) и "Джонсън и Джонсън (Johnson & Johnson).


Препоръката на ЕМА се основава на мнението на Международното дружество по тромбоза и хемостаза (ISTH).


Като алтернативни антикоагуланти се посочват фондапаринукс или аргатробан, съобщава Ройтерс.


Според указанията на ISTH, след като бъде потвърден случай на съсирване, предизвикано от ваксина, лекарите трябва да продължат с не-хепаринови антикоагуланти, както и да обмислят даването на високи дози интравенозно имуноглобулин.


Към 28 май са регистрирани общо 316 случая на редки кръвни съсиреци с ниски тромбоцити при възрастни, които са получили ваксината COVID-19 на AstraZeneca в Европейското икономическо пространство.


EMA потвърждава мнението си, че ползите от прилагането на векторните ваксини надвишават рисковете от тежки странични ефекти.


Все още не е напълно ясен механизмът, който води до тромбози след ваксиниране с "Астра Зенека" и с "Джонсън и Джонсън", но учените са склонни да смятат, че той се дължи на вирусния вектор на ваксините, който транспортира генетичната информация до клетките за получаване на коронавирусни протеини, които стартират имунния отговор.


Коронавирусът по света: Германия променя реда за тестване за COVID-19

© Associated Press

"Модерна" поиска лиценз за "детска" ваксина срещу COVID-19

Производителят на лекарства "Модерна" (Moderna Inc.) заяви в понеделник, че е подал заявления до европейските и канадските здравни регулатори за използване на своята иРНК COVID-19 при юноши, съобщи Ройтерс.


Компанията заяви, че планира да подаде разрешение за спешна употреба и за САЩ при юноши на на възраст от 12 до 17 г.


Това е вторият производител, който иска разширяване на лиценза, след като на 29 май европейският лекарствен регулатор даде разрешение на "Бионтех"/"Пфайзер" за употреба при 12-15-годишни.


Децата с COVID-19 развиват предимно леки симптоми или нямат такива, но остават в риск от сериозно заболяване и могат да разпространят вируса. Смята се, че ваксинирането на деца е от решаващо значение за отварянето на училищата и за връщане към на нормалност.


Клиничното изпитване сред 3732-ма тийнейджъри показа същата ефективност на ваксината на "Модерна" като при по-възрастните групи.


Американската компания съобщи, че е подписала партньорство с израелската компания Medison Pharma за разпространението на ваксината си срещу COVID-19 на 20 пазара в Централна и Източна Европа и Израел.

Германия проверява за измами в частни центрове за тестове

Германия въвежда по-строги проверки на центровете за тестване за коронавирус на фона на опасенията, че някои частни обекти, на които държавата плаща за всеки тест, са надували броя на направените проби. Операторите на центрове, появили се в места като барове, кафенета и други, трябва да бъдат подложени на по-строг контрол, се казва в документ на здравното министерство, цитиран от ДПА.


Подозренията за мащабни измами възникнаха вследствие на журналистически разследвания, които твърдят, че в някои места се отчита по-голям брой тестове спрямо броя на хората, влизащи в такъв център. Първото такова разследване бе публикувано от WDR, NDR и вестник Sueddeutsche Zeitung в края на май. Двама мъже бяха арестувани по подозрение за търговска измама, съобщи прокурорът в западната част на град Бохум в петък.


Операторите на тестови центрове ще могат да получават от държавата само 8 евро за самото извършване на теста (плюс такса от 3 евро, а не 6 евро, както бе преди), а не 15 евро за медицински служители и 12 евро за други професии, както беше по-рано. Обектите трябва да са свързани и с приложението за предупреждение за коронавирус, за да могат резултатите от теста да се показват и там.

За първи път от 11 месеца в Малта не е регистриран COVID-19

Малта не регистрира нови случаи на COVID-19 в понеделник за първи път от 11 месеца, съобщи Ройтерс.


Здравният министър Крис Фърн призова хората да останат внимателни, за да предотвратят евентуално подновяване на инфекциите.


"Днес е първият ден с нула случаи от миналото лято", написа министър Крис Фърн в "Туитър". "От съществено значение е да поддържаме дисциплина и отговорност."


От понеделник Малта позволи на баровете, кината и театрите да се отворят отново като част от правителствения график за постепенно отмяна на ограниченията, обявени преди месеци.


За последно Малта регистрира нула новозаразени на 25 юли, но след това случаите постепенно нараснаха, за да скочат до 510 през март. През последните седмици броят на новозаразените беше едноцифрен.


Островът е начело на ЕС по темп на ваксинации, като повече от половината от пълнолетното население вече е напълно ваксинирано и 75% са получили поне първа доза.


Коронавирусът по света: Германия променя реда за тестване за COVID-19

© Associated Press

Учени експериментират върху нова терапия на COVID-19

Учени откриха комбинация от два препарата, която дава много добри резултати при лечението на новия коронавирус, предаде електронното издание "Юрикалърт", цитирано от БТА.


Като се позовава на съобщение на Токийския университет, изданието съобщава, че японски, американски и британски изследователи са комбинирали препаратите цефарантин, който се използва при възпаления, и нелфинавир, одобрен за лечението на инфекцията от вируса СПИН. Резултатите от проучванията показват, че терапията с тях ефективно потиска вируса SARS-CoV-2, който предизвиква COVID-19.


Препаратът цефарантин не позволява на вируса да достигне до клетките, като му пречи да се свърже с протеин на клетъчната мембрана. Нелфинавирът пък възпрепятства вируса да се възпроизвежда в клетката. Тъй като двете лекарства имат различни антивирусни механизми, използването им в комбинация може да бъде много ефективно при пациентите.


Компютърни модели показват, че комбинираната терапия с цефарантин и нелфинавир ускорява изчистването на вируса SARS-CoV-2 от белия дроб на пациента. Това може да стане за 4.9 дни.


Предстоят още изпитвания на комбинацията между двата препарата, преди да започне да се прилага.

Гуанчжоу блокиран заради огнище на COVID-19

Жителите на южния китайски град Гуанчжоу няма да могат да го напускат, освен ако могат да докажат, че това е абсолютно наложително, решиха местните власти след появата на ново огнище на COVID-19 и десетки заразени през последните дни, предаде Асошиейтед прес.


Всички, получили разрешение да излязат от мегаполиса, трябва да представят негативен тест за коронавирус, направен през последните 48 часа. Мерките влизат в сила от понеделник, съобщава БТА.


Същите правила се прилагат към всички, които искат да напуснат провинция Гуандун, в която се намира градът.
Гуанчжоу въвежда и ограничения за използването на вътрешните помещения на ресторантите. Извършват се масови тестове, а жителите на изложените на повишен риск квартали нямат право да напускат дома си. Най-малко два квартала на 18-милионния град са затворени изцяло.


Огнището в Гуанчжоу се дължи на варианта "Делта" на коронавируса, който беше открит в Индия. Смята се, че той е по-заразен, защото появата на първите симптоми отнема повече време, а заразените носят повече вирусни частици. Засега в града не са регистрирани нови починали, но за последните 24 часа бяха установени 4 случая на местно предаване на вируса. Заразените от 21 май насам са над 100.


Коронавирусът по света: Германия променя реда за тестване за COVID-19

© Associated Press

Украйна регистрира спад на COVID инфекциите

Украйна регистрира днес най-ниския брой новозаразени с коронавирус за едно денонощие от близо година, предаде Ройтерс.


Потвърдените за 24 часа случаи са 535 - най-малкото число от 9 юни 2020 г., когато те са били 525.


Броят на новозаразените в понеделник обикновено е по-нисък заради по-малкото тестове през уикенда, отбелязва Ройтерс.


Смъртните случаи през последното денонощие са 33.


Украйна, с население от 41 милиона души, е една от най-тежко засегнатите от пандемията европейски страни, с общо 2.22 милиона случая на коронавирус и 51 215 починали.

Жозеп Борел настоя за премахване на ограниченията за износ на ваксини

Държавите трябва да се въздържат от използването на "ваксинационна дипломация" и "ваксинационен национализъм", в противен случай светът няма да може да се справи с пандемията, предупреди върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел в статия за руския медиен холдинг РБК.


ЕС настоява големите производители на ваксини да премахнат пречките за техния износ и да не задържат експорта на съставки за ваксини.


Към края на май само 2.1% от живеещите в Африка са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19. Необходими са глобални многостранни инициативи за увеличаване на производството на ваксини и ускоряване на внедряването в световен мащаб, казва първият дипломат на ЕС.


Според Борел от ограниченията страда целият свят, но особено развиващите се страни: "Ако се запази разривът в темповете на ваксинация, рискуваме да загубим очертаващата се през последните десетилетия тенденция за намаляване на бедността и неравенствата в света". Това ще забави икономическия растеж на света и ще засили геополитическото напрежение, предупреди върховният представител.


Той потвърди, че ЕС подкрепя предложението на МВФ за създаването на фонд от $50 млрд., който да се използва за ваксиниране на 40% от населението на планетата до края на годината и 60% — до средата на 2022 г.
По данни на Световната здравна организация ЕС, който произвежда 40% от ваксините срещу COVID-19 в света е 240 млн. дози в 90 страни по света, приблизително колкото е използвал за ваксинирането на своите граждани.


Жозеп Борел

© CouncilEU

Жозеп Борел

Чешки туристи заподозрени във фалшиви тестове

Чешките власти разследват действията на имиграционната полиция, след като митнически служители държаха няколко часа на летището в Прага 140 туристи по подозрение, че са подправили тестовете си за коронавирус, предаде ДПА.


Те пътували с два самолета от Тунис след почивка. На летище "Вацлав Хавел" в Прага те били принудени да си направят повторни тестове заради сигнали, че са фалшифицирали удостоверенията си за направен тест.


Разследването трябва да установи дали полицаите са действали правилно, като са спрели туристите, предимно семейства с деца, които са се прибирали след ваканция в Тунис.


Имиграционната полиция заяви, че превантивната мярка е била необходима заради многобройни случаи на туристи, които се опитват да влязат в Чехия с фалшиви удостоверения за направен тест.


Това обаче е първият случай, когато не отделни пътници, а всички пасажери на два полета са били принудени да си направят нов тест, отбелязва ДПА. /БТА

Китай очаква достигне колективен имунитет през 2022 г.

Населението на Китай ще достигне колективен имунитет срещу COVID-19 в началото на 2022 г, смята водещият китайски епидемиолог Чжун Наншан.


Според него през юли имунизирани ще бъдат около 40 на сто от китайците, а към края на годината те ще станат 80 на сто.


Броят на поставените ваксини срещу COVID-19 в Китай за последната седмица нарасна с 19,3%, надвишавайки 763 млн. души, съобщи Държавната комисия по въпросите на хигиената и здравеопазването на Китай, цитирана от ТАСС и БТА.


По данни на ведомството за последното денонощие са ваксинирани 18.5 млн. души, увеличение с 2.5%.

Индийският вариант на коронавируса е с 40% по-заразен

Индийският вариант на коронавирус (известен и като "Делта"), е с 40 процента по-заразен от британския ("Алфа"), заяви британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, цитиран от "Франс прес".


В интервю за Би Би Си Ханкок се позова на експертната група, която съветва правителството в борбата му с коронавируса.


Въпреки нарастването на новите инфекции през последните дни, които отново са между 5 и 6 хил. дневно, броят на хоспитализациите остава стабилен. Британският здравен министър отбеляза, че повечето нови пациенти, приемани в болница, не са се ваксинирали.


Най-тежко засегнатата от коронавируса държава в Европа, с близо 128 хил. смъртни случая, Великобритания е поставила поне първа доза ваксина на повече от 40 млн. души. Над 27 млн. от 66-милионното население са напълно ваксинирани.


Разпространението на варианта "Делта", за първи път идентифициран през април в Индия и сега доминиращ във Великобритания, може да доведе до отказ на властите да изпълнят обещанието си да премахнат последните ограничения след дългия зимен локдаун на 21 юни, отбелязва АФП.


Към тази дата около три пети от пълнолетните британци ще бъдат напълно ваксинирани при 52% сега, прогнозира здравният министър.


Според някои британски вестници правителството планира да отложи отменянето на последните ограничения с две седмици. Решение се очаква да бъде взето на 14 юни, отбелязва АФП. / БТА


Коронавирусът по света: Германия променя реда за тестване за COVID-19

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK