Орбан маневрира след масов протест срещу китайски университет в Будапеща

Столичният кмет Гергели Карачони участва в протестите в събота.

© Reuters

Столичният кмет Гергели Карачони участва в протестите в събота.Унгария изглежда отстъпи от плановете за изграждане на китайски университет в столицата Будапеща, след като през уикенда хиляди излязоха на улиците, обвинявайки правителството в благосклонно отношение към Пекин, провокирайки гневен отговор от Китай.


Противниците на националистическия премиер Виктор Орбан се опасяват, че планираният кампус за 2 милиарда долара може да подкопае качеството на висшето образование и да помогне на Пекин да увеличи влиянието си в Унгария и Европейския съюз, обяснява "Ройтерс".


Старши съветник на Орбан заяви късно в неделя, че университетът дори не е бил на фаза планиране и след като планът се оформи, в началото на 2023 г., той може да бъде подложен на местен референдум.
"След като условията на проекта са известни, ние подкрепяме референдум в Будапеща, за да се реши дали местните жители искат тук Университета на Фудан", каза Гергей Гуяш, шеф на кабинета на Орбан пред сайта за новини Mandiner.


Орбан, самоназвал се нелиберал, е изградил близки връзки с Китай, включително мащабни съвместни бизнес проекти, и няколко пъти тази година блокира изявления на ЕС, осъждащи действията на Китай в областта на правата на човека, с което разгневи съюзниците в съюза.


Според съобщения в медиите правителството е било готово да вземе китайск заем за изграждането на първия кампус на университета Фудан в Европа. Кампусът ще измести планирана зона за студентски общежития.


Орбан маневрира след масов протест срещу китайски университет в Будапеща

© Reuters


Обществената подкрепа за кампуса е ниска, сочи проучване на общественото мнение, проведено миналия месец, а управляващата партия "Фидес" на Орбан има слаба подкрепа в Будапеща, така че може да се стигне до референдум срещу проекта.


Орбан и "Фидес" са изправени през следващата година пред първите си избори със сериозна конкуренция след три последователни големи победи от 2010 г. насам. Опозиционните партии се обединиха срещу "Фидес" за първи път и ги настигнаха в социологическите проучвания.


Политическите наблюдатели казват, че Орбан може да реши временно да се откаже от Фудан и да се върне към идеята след изборите. "Отличителна черта на "Фидес" е да направи две крачки назад, за да изчака, докато проблемът изпусне политическа пара, след което да опита отново, когато е по-удобно политически", каза анализаторът на "Политически капитал" Петер Креко


Орбан и преди е изоставял непопулярни проекти като например данък върху интернет трафика, отделна административна съдебна система и план за приватизиране на яхтените пристанища на езерото Балатон.


Гергей Карачон, опозиционен кмет на Будапеща и основен попонент на Орбан на изборите догодина, заяви в събота, че университетският протест е символ на унгарците, отхвърлящи грубоватите правителствени решения.


"Въпреки че се имаме своите разлики по правата на човека ... ние наистина просто не искаме китайско елитно училище, построено за сметка на унгарските данъкоплатци", каза Карачони пред съботния митинг.


Орбан маневрира след масов протест срещу китайски университет в Будапеща

© Reuters


Говорител в китайското посолство в Унгария, който не посочи името си, разкритикува коментарите на Карачони на страницата на посолството във Facebook.


"Посред бял ден е неприлично да се критикуват вътрешните работи на друга държава, особено когато чух някои ключови думи в речта му, като "протести на площад Тянанмън", "демокрация ", "права на човека" и "ценности"," каза длъжностното лице.


Китайското посолство заяви, че ще отговори по-късно на въпроси на "Ройтерс" относно планиран референдум за Фудан.


Унгария блокира изявление на ЕС през април, в което критикува новия закон за сигурност на Китай в Хонконг, подкопавайки усилията на блока да се противопостави на ограничаването от Пекин на свободите в бившата британска колония.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK