САЩ ще санкционират всеки, който корумпира и дестабилизира Западните Балкани

САЩ ще санкционират всеки, който корумпира и дестабилизира Западните Балкани

© ReutersПрезидентът на САЩ издаде указ, с който дава право да се забранява влизането в страната, позволява се блокиране на активи и забрана за отношения с всеки, който дестабилизира Западните Балкани. Не са посочени конкретни имена, но подробно са изброени териториалният обхват - бивша Югославия и Албания, както и условията, при които се прилага тази президентска заповед.


Това става в деня, в който окончателно бе осъден за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството ген. Ратко Младич и часове преди отпътуването на Джо Байдън на европейска обиколка.


Действието на Белия дом показва и решителност да помогне за интегрирането в демократичния свят на страни, включително членки на НАТО, с което в момента изпитва затруднения Европейският съюз.
Според указа и обяснението към него президентът Байдън смята, че ситуацията в Западните Балкани през последните 20 години "възпира напредъка на района към ефективно и демократично управление и цялостно интегриране в трансатлантическите институции, поради което представлява необичайна и изключителна заплаха за националния интерес и външната политика на САЩ".


Под ударите на указа попада:


- всеки, който е извършил или пряко или косвено участва в действия или политики, заплашващи мира, сигурността, стабилността или териториалната цялост на който и да е район в Западните Балкани


- отговорен или съучастващ, както и пряко или косвено ангажиран с действия или политики, подкопаващи демократичните процеси или институции на Западните Балкани


- отговорен или съучастващ, както и пряко или косвено ангажиран в нарушаване или възпрепятстване прилагането на което и да е споразумение, рамков договор или механизъм за регионална сигурност, мир, сътрудничество или взаимно признаване на Западните Балкани, включително

  • Преспанското споразумение от 2018 г.
  • Охридското рамково споразумение от 2001 г.
  • Резолюция 1244 на Съвета за сигрност на ООН, Дейтънските споразумения
  • Заключенията от конференцията за прилагане на мирните споразумения от декември 1995 г. в Лондон
  • решенията на Върховния представител на ООН
  • решения и заключения на Съвета за прилагане на мирните споразумения или ръководния му борд
  • решенията на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия
  • международния механизъм на наказателните трибунали в частта му за бивша Югославия.

- отговорен или съучастващ, както и пряко или косвено ангажиран в сериозни нарушения на правата на човека в Западните Балкани


- отговорен или съучастващ, както и пряко или косвено ангажиран в корупция, свързана със Западните Балкани, включително корупция от страна на, от името на или по друг начин свързана с правителство на Западните Балкани или настоящи или бивши официални лица на каквото и да е ниво във властта в Западните Балкани като:

  • злоупотреба с публични активи
  • експроприация на частни активи с цел лично облагодетелстване или с политическа цел
  • подкупване

- който материално подпомага, спонсорира или предоставя финансова, материална или технологична подкрепа, стоки или услуги на всеки с блокирани активи по силата на тази заповед


- който притежава, контролира или действа или се предполага да действа от името - пряко или косвено - на лице, чиято собственост и участие в собственост са блокирани с тази заповед.


В текста на указа се говори за подкопаване на поствоенните споразумения и институции, масово ширеща се корупция в правителства и институции в района. Съгласно тези параметри действат министърът на финансите в косултации с държавния секретар, които трябва да посочат кои конкретно лица се санкционират.


Изрично се забранява предварителното уведомяване на подлежащите на санкциониране и се описва, че под юридически лица се имат предвид не само фирми, но и партньорства, сдружения, фондации, групи и подгрупи или друг вид организации.

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  "Конрад Аденауер"? Меркел?

 2. 2 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  САЩ да започнат да санкционират себе си, кой хвърля бомби по мирни градове и насъскваше нациите на Балканите един срещу друг - ами те самите.

  Свободата, Санчо...
 3. 3 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 692 Неутрално

  В България има две направления, които лъхаха на перачници и предполагаха колосални отклонения на средства: инфраструктура и културно-историческо-бутафорни обекти.
  Ако там се разрови - такава воня ще тръгне, че ще миришат целите балкани.

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Звучи добре, но трябва да почне от вековния мераклия да владее балканите и Босфора, после другите са лесни:).

 5. 5 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Гледаш камъни или гола поляна. Изведнъж изниква бутафория, която на пръв поглед струва 20 бона, а се оказва, че за нея са платени 2 милиона.

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#2] от "Bornagain":

  Щатите спасиха страните от бивша Югославия от десетилетни войни, масови убийства, етнически чистки и всякакви ужаси. Там, където Европа се провали, а Русия наливаше бензин в огъня.

 7. 7 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  В последните дни слушам изказвания тип "САЩ се бъркат във вътрешните работи на суверенна държава", " САЩ не представиха доказателства" и прочие обвинения. При това го чуваме от гербери и мисирки. Първо, САЩ не се бъркат във вътрешните работи, закона Магнитски важи за тяхна територия и е свързан с тяхната икономика и финансова система. Второ, Доказателствата е предоставят пред съда. Който от засегнатите му стиска да подава искове в американски съд, но до там приключва празното говорене и започват фактите. Да видим кой ще рискува д го направи.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  САЩ да започнат да санкционират себе си, кой хвърля бомби по мирни градове и насъскваше нациите на Балканите един срещу друг - ами те самите.
  —цитат от коментар 2 на Bornagain  До коментар [#2] от "Bornagain":

  Кой изби осем хиляди момчета и мъже в Сребреница?

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Тази "загриженост" е просто "трогателна"!!!!
  Обидно е, че вече 30 години нямаме елементарна саморефлексия и се държим като тийнейддър, който не е в състояние да контролира импулсите си...!!!

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  По традиция като дойдат демократите и почват да се бъзикат с Балканите.

  А републиканците цъкат Близкия Изток. :)

  Преди така беше Клинтън. Само Обама наруши традицията и цъкаше Близкия Изток. :)

 11. 11 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#2] от "Bornagain":Щатите спасиха страните от бивша Югославия от десетилетни войни, масови убийства, етнически чистки и всякакви ужаси. Там, където Европа се провали, а Русия наливаше бензин в огъня.
  —цитат от коментар 6 на spiegel

  Затова си седят американците само в базата и ги е страх да си подадат носа навън там, щот много ги обчат по тези земи. Нали са "спасители".

  Свободата, Санчо...
 12. 12 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 692 Неутрално

  И не само колосални отклонения на средства по културно-историческо-бутафорни проекти. Самите обекти предполагат поддръжка, което е отворена врата за присвояване на народна пара в перспектива. Ама кой да ти гледа това. Всичко живо е в унес.

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4098 Любопитно

  Според мен с този президентски указ на президента САЩ ясно казват на политиците управляващи държавите в Западните Балкани, че САЩ са против каквото и да е промяна на държавните граници в региона. Това впрочем е и позицията на ЕС, така, че тази тема можем да счетем за затворена.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  Аз оък викам, че няма да е всеки. Има ли навити за бас?

 15. 15 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Кой изби осем хиляди момчета и мъже в Сребреница?
  —цитат от коментар 8 на deaf

  Американската версия за тези събития доста куца. Кой бомбрадираше и убиваше жени и деца по родните им места за да ги изгони от там? Не са ли американските соколи които са много смели срещу беззащитни хора?

  Свободата, Санчо...
 16. 16 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bornagain":

  За базата в Косово ли говориш? Точно в Косово американците са най-силно обичани като освободители от сръбското робство и спасители от убийствата и етническите чистки на Милошевич.

 17. 17 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  В посоката която се развива турската икономика, народа сами ще го измета самозабравилия се султан.
  Лирата де заиграва с 9$. Предстой глад, мизерия и инфлация.

 18. 18 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "интегрирането в демократичния свят"

  Хахаха! Демократичният свят, където те съдят за това, че имаш различно мнение. Където ти забраняват да кажеш виц за определени хора и изтриват акаунта ти в социалните мрежи или те уволняват от работа.

  "Демократичният свят" отдавна не е демократичен.

  Политици като бай Дън, Меркел и пр. са новите комунисти, а ДБ са техните марионетки в България.

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 19. 19 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bornagain":За базата в Косово ли говориш? Точно в Косово американците са най-силно обичани като освободители от сръбското робство и спасители от убийствата и етническите чистки на Милошевич.
  —цитат от коментар 16 на spiegel

  Сръбско робство? като българското робство в Македония ли?

  Свободата, Санчо...
 20. 20 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bornagain":За базата в Косово ли говориш? Точно в Косово американците са най-силно обичани като освободители от сръбското робство и спасители от убийствата и етническите чистки на Милошевич.
  —цитат от коментар 16 на spiegel

  Сръбско робство? като българското робство в Македония ли?

  Свободата, Санчо...
 21. 21 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":

  Ако не беше Клинтън да се "бъзикне с Балканите", срюбските кланета, концлагери, снайперистки обстрели на пазара в Сараево, кланетата, артилерийските обстрели на цивилни граждани може би още щяха да продължават.

 22. 22 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#16] от "spiegel":

  Работил съм 12 години с Косово и това което твърдиш не отговаря на фактите

 23. 23 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#20] от "Bornagain":

  Само комунистически безродник може да направи такова сравнение и да не вижда, че и Македония, и Косово бяха мачкани, денационализирани, тероридирани от сърбите след включването им в Югославия.

 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  До коментар [#19] от "Bornagain":

  По-меко робство естествено. От косоварите не успяха да направят нова неалбанска нация. Ние сме уникални

 25. 25 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#16] от "spiegel":


  Опа извинявам се! Не съм разбрал смисъла на коментара. Много обичат американците в Косово. Не съм се събудил :)

 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#22] от "Deinio":

  Ами представи си, и аз познавам Косово и знам, че точно така стоят нещата. За Косово американците са освободители и създатели на косовската държавност.

 27. 27 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3058 Весело

  Така и трябва.Нищо,че от санкциите нямало файда.

 28. 28 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3196 Неутрално

  До коментар [#22] от "Deinio":

  В Косово ли въртяха търховия с органи. Или беше в нашата оравителствена билница. Или мани не питай.

 29. 29 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2442 Неутрално
 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3032 Неутрално

  До коментар [#6] от "spiegel":

  "Щатите спасиха страните от бивша Югославия от десетилетни войни, масови убийства, етнически чистки и всякакви ужаси. Там, където Европа се провали, а Русия наливаше бензин в огъня."

  Абсолютно вярно.

  И понеже "Ща е србин, све е Юнак", затова сега Сърбия остана без излаз на море, с много голяма вероятност за отцепване и на Войводина...

  Дотам ги докара великосръбският шовинизъм, гарниран със сляпа вяра в "братушките" и "могъществото" на Русия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 334 Неутрално

  А какво ли мисли Орбан по темата, защото той бая се заигра през годините с Груьо, който си е един осъден престъпник в СМакедония с влязла в сила присъда, ама се крие в Будапеща под крилото на Орбанчо... Интересно ще ми е дали администрацията на Байдън ще им набие чимберите на маджарите в тая връзка?

 32. 32 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 818 Неутрално

  След 2008 г, след речта на Путин в Мюнхен, стана ясно, че САЩ не могат да контролират основни процеси в света, а проблемите на Вашингтон се задълбочават. Сега с квазиакцията "Магнитски" целят да спрат "Балкански поток", 0 % ги интересува корупцията в Българско. САЩ неистово се опитват да вредят на Русия и Китай, но все повече не им се получава и са в цугцванг. Затова Байдън жадува за среща с "убиеца" Путин. Да не говорим, че Америка е свръхразделена държава. Имам приятели там, те даже се скараха заради Тръмп.

 33. 33 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1698 Весело

  САЩ да си гледат в техния заден двор, Латинска Америка!

  Ние сме Европа и ЕС. Първо да се огледат колко страни по света вкараха в анархия и им обраха ресурсите!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 34. 34 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Световният жандарм си разиграва коня както си иска и никой не му противодейства, дори не му се противопоставя словесно.
  Защо е така, дотам ли светът е заспал и неспособен да мисли ?
  Днес атакуват една страна, но не се радвайте, сега мълчите, но като дойде ред на вашата страна, тогава пак ще има мълчание.

  кратък
 35. 35 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Браво! Байдън ще се окаже по-добра находка и от Обама!

 36. 36 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1597 Весело

  Местният абориген е доволен - големио бел господар ще въведе ред. Има даже желаещи да му подържат камшика, зер - чест.

 37. 37 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Бо Джайден и сина му Хънтър байдън са толкова корумпирани че няма накъде повече те няма да допуснат конкуренцията да ги затъмни както това стана с Бариста и Украйна.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 38. 38 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Що не направите едно допитване до населението и да видите какъв е вашият имидж сред хората в този регион? Щото знаете резултатите. Много добре. И те не ви интересуват. Просто трябва да се знае кой има думата! Баста!

 39. 39 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#30] от "Norman Granz":
  Ти кажи кой те навря в профила на Гранца и чии думи повтаряш като папагал? Ей това подлежи на разследване - кухите профили в този форум! Поне малко от малко за стила на предшествениците да се бяхте погрижили!

 40. 40 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1597 Весело

  Първо, САЩ не се бъркат във вътрешните работи, закона Магнитски важи за тяхна територия и е свързан с тяхната икономика и финансова система. Второ, Доказателствата е предоставят пред съда. Който от засегнатите му стиска да подава искове в американски съд, но до там приключва празното говорене и започват фактите. Да видим кой ще рискува д го направи.
  —цитат от коментар 7 на stanislavdi


  Няма такова нещо като американска финансова система - те успяха да наложат финансовата си система в целия свят. Няма друга в момента, само тяхната е, и контролират всичко в нея. Друг въпрос е системата колко е "американска", дълго е за размисъл и ще влезем в конспирации.
  Всъщност досега просто САЩ се опитваха да не демонстрират това, че контролират цялата система, защото знаят, че такова демонстиране ще предизвика реакция. Сега обаче, когато започнаха да губят почва под краката решиха да покажат на всички, че всъщност има екстериториалност на правото им, поне що се отнася до финансите и бизнеса. Това е хубаво, тъй като докато го криеха, малко хора разбирха, каква всъщност е ситуацията, и че тая работна с избирането на партии и демокрацията е парлама, ако не е в изгода на "америчкия сюзерен". Сега поне хидрата почна да си показва пипалата, въпреки че главата не се вижда.
  Тази екстериториалност не е правна, тя е фактическа. Американски съд никога няма да отсъди нищо срещу такова решение, независимо от доказателствата. Това е само правна възможност, но всъщност няма никаква стойност, защото решенията са политически и то с геостратегически измерения.

 41. 41 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#40] от "georgievb":

  Май лека полека ще стигнем до отказ от долара.
  Да видим кога ще му дойде времето.

  кратък
 42. 42 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  "......уведомяване на подлежащите на санкциониране и се описва, че под юридически лица се имат предвид не само фирми, но и партньорства, сдружения, фондации, групи и подгрупи или друг вид организации."
  Очаквано зашлевяване с кадифена ръкавица по дебелите мутренски бузи на балхарские потридиоти, драпащи да се довлачат до бг.парламента и в заговор, заедно с чалгаря и тиквата да стопират развитието и просперитета на братята македонци, като по добре заплатен начин изпълняват инструкциите на ментора си в Кремъл....

 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Де да го подпука първо ;)

  През Беринговия проток.
  Все на Запад.
  Югозапад.
  Малък Босфор (Керч).

  Готово??

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  Звучи добре, но трябва да почне от вековния мераклия
  да владее балканите и Босфора,

  после другите са лесни:).

 44. 44 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 317 Любопитно

  Дет има една приказка - правосъдие за всеки.
  Това ли е правосъдието и лустрацията на която се надявахте? С укази. От вън.
  Браво.
  Това същото "правосъдие" може да се обърне срещу всеки с позиция, която не се харесва на сащ.
  Тука някой от подмокрените козякчета дава ли си изобщо сметка за това? Това е по-страшно от пеевски...
  ама той човека си го е казал - тоз който ни освободи, той ще ни пороби.

 45. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":Ако не беше Клинтън да се "бъзикне с Балканите", срюбските кланета, концлагери, снайперистки обстрели на пазара в Сараево, кланетата, артилерийските обстрели на цивилни граждани може би още щяха да продължават.
  —цитат от коментар 21 на spiegel


  Обикновено нещата се наместват по някое време дори и без интервенция отвън. Даже се наместват по-добре.

  В момента остана някакво разкрачено положение, дето няма много доволни от него - специално за Босна де. Иначе албанците в Косово са много доволни. Но па там сръбското малцинство хич не е доволно.

 46. 46 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Сега ще ни докарат ли, най-после банкера-беглец?

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 47. 47 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1785 Весело

  До коментар [#38] от "serenalipuma":

  "население"и поданици сте вие ...
  Ние сме "граждани", дори, когато живеем на село!!!

 48. 48 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Пак познах, че демократ като дойде на власт му стават много интересни балканите и все гледа да спретне някоя войничка тук. За западните анализатори все още е чудно, защо по време на войната там САЩ подкрепиха мюсюлманите от Босна и Херцеговина?

  Германия и Франция подкрепяха хърватите - католически държави, нормално е. Турция, Иран, СА и Индонезия снабдяваха с оръжие и жива сила Босна и Херцеговина - мюсюлмански държави, нормално е. Сърбите бяха подкрепяни от Русия - православна цивилизация. Само никой не разбра защо САЩ подкрепя мюсюлманите.

  А зверства е имало от всички страни, това е войната, САЩ само избират кои зверства да оповестят и кои да прикрият според геополитическите си интереси.

 49. 49 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  "Конрад Аденауер"? Меркел?
  —цитат от коментар 1 на ju.li


  ЕРСТЕ? Сорос?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 50. 50 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3529 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bornagain":

  Aха, много ги е страх. Особено от клавиатурни рицари-русофили.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 51. 51 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Барао на байГън, добре че Украина не е на балканите, че трябваше да санкционира и синчето си. :-)

 52. 52 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Това трябва ли да се разбира като нов пакет санкции срещу Москва? Защото по-голям дестабилизатор на Балканите от нея няма.

 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Набърже отписа комуниста?

  Възлюбен на Меркел...
  Трижди гален (католически) по глава историческа.
  Фаворит на Путин.
  С тръба Той удължи тръбата от Русия през Туркия,
  и Балкани, и поляни, Сърбия тръба да има.
  Той построи три Българии.
  Той натвари поколения да се радват на строежа
  и не смогват да надмогват да намерят инвеститор...
  чудото да боядишат.

  До коментар [#18] от "Дисидент в ЕССР":
  "интегрирането в демократичния свят"

  Хахаха! Демократичният свят, където те съдят за това, че имаш различно мнение. Където ти забраняват да кажеш виц за определени хора и изтриват акаунта ти в социалните мрежи или те уволняват от работа.

  "Демократичният свят" отдавна не е демократичен.

  Политици като бай Дън, Меркел и пр. са новите комунисти,
  а ДБ са техните марионетки в България.

 54. 54 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#48] от "otrqdnik":

  Още по-малко разбира някой топлата дружба между "православната цивиливация" и Ердоган. Но такъв е животът . Много неща има неясни. Особено за толкова елементарни анализи.

 55. 55 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#37] от "radelmarfx":

  Толкова корумпирани, колкото твоя правопис? Впрочем по-корумпирата държава от Русия има само в Африка. В Ю. Америка не съм сигурен.

 56. 56 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Ако не се промени разпределението надолу към народът, всяка партия ще управлява до 4 години и после с камъни по нея. .................................................................. ................................................................................................................................................................... ............................................ ........................... ИДЕАЛНАТА И РЕАЛИСТИЧНА СЕГА, ПРОГРАМА, ЗА БЪЛГАРИЯ: Кредит 200 хиляди за ферма за всеки мераклия, 50 000 за всеки безработен или бездомен за да влезе в комуна - кибуц, ЗА КИБУЦЪТ. Пълно саниране на всеки град и село. Увеличение на минималната заплата и пенсия с 20% годишно, до стигане на 60% от доходите в Германия, след което минималната заплата да е 40% от БВП на зает. 15% от БВП да се отделя за пенсии. Всички постъпления в НОИ от осигуровка пенсия, да се изплаща до стотинка на бъдещият пенсионер когато се пенсионира, или на наследниците му. Ако доходът на навършил 60 години без доходи от заплата или инвестиция, или пенсия от НОИ от осигуровките, е под минималната заплата, му се дава до 50% от минималната заплата, като полу-пенсия. Тази полу-пенсия става до 60% след навършени 65 години. След 70 годишна възраст, всеки да взима минимум 60% от размерът на минималната заплата, ако дори има доход до 150% от размерът на минималната заплата от инвестиция или заплата, или пенсия от НОИ от внесените осигуровки. ДДС да е 30%, 25% за държавата, 5% за общината. Плоският данък да е 5%, 3% за държавата и 2% за общината. Акцизите за горива, цигари, и алкохол, 50% да влизат в общинската безплатна болница извън здравната каса. И 50% от акцизите да отиват за спорт и лагери, екскурзии за децата - учениците. .......... ... ......... Дясното в България има едно обещание - "ОСТАВЕТЕ НИ ДА УПРАВЛЯВАМЕ 300 ГОДИНИ И ЩЕ БЪДЕМ КАТО АНГЛИЯ", това е и програмата на дясното в бг. Лявото на Нинова - "ЩЕ СТИМУЛИРАМЕ БИЗНЕСЪТ, МАЛКИЯТ И СРЕДНИЯТ, И БВП ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ, ЗА ДА ВДИГНЕМ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ И МЛАДИТЕ ДА СЕ ВЪРНАТ" - но не казват - че няма как да вдигнат БВП повече от два пъти за 10 години. Значи бихме стигнали сегашният доход в Германия - чак след 20 години, а какви ще са цените, и доходите тогава в Германия.. Но и то е фантастика.. Първите двама от съюзът на Виденов - "АЗ СЪМ УСПЯЛ БИЗНЕСМЕН" - е програмата им. Чехия има 20% растеж за 10 години. Чехия има 2,5 пъти по-голямо БВП на глава 1990г., от България, сега 2 пъти. Китай и Турция, имат БВП колкото България, на глава, но разпределението и държавното харчене не е в полза на по-бедните в бг. Само 2 пъти е по голям БВП на Франция, на глава, реалният, ППС, паритет покупателна способност, тоест кошницата на потребление трябва да е само 2 пъти по-малка - на пенсионерите и всички. БСП и всички партии в България презират бедните, и се "тревожат" за средната класа - че изчезвала. И щели да възстановят предприемачеството. Хитлер и той бил само за предприемачите. https://youtu.be/1iAetX9_kIc?t=1228 .............................. В икономика която потреблението е огромно, и конкуренцията е огромна, следователно цените ще са ниски на стоки и с високо качество. През социализмът има внос и износ около 35% от БВП, сега внос 70% и износ 70% от БВП. Япония в най-добрите си години има около 9% износ и около толкова внос. Китай Изнасят 22% от БВП, а преди 10г. са изнасяли над 35% от БВП. Внасят 19% от БВП, преди 10 години са внасяли 29% от БВП. България внася 70% от БВП, толкова и изнася. . Типично за пазарната икономика, ценен пазарът с повече потребители и пари. Когато населението купува само най належащото, тогава бизнесът само това произвежда или произвежда за износ, така износът е голям. Но само 5% могат да купуват сносни стоки, и те се внасят, а за по бедните внасят евтино месо, картофи, боб, леща, дрехи и обувки. Така и вносът е голям. Само 7% от населението има сметка в банката, като 90% от тях имат до 1000 лева, средно по 140 лева. Големите кредити взети от населението и бизнесът, бързо се вляха в сметките на капиталистите, заради ниските заплати и данъци. В агросекторът - 63 долара добавена стойност от декар средно, има България, а Китай 850 долара. 13,5 пъти, разлика. Но добавена стойност на зает в агросекторът в Китай е 3830 долара, а България 10 270 долара, Полша 5 880 долара. ..................................................................................................................................................................................................................................... Дясното и капиталистическата догма, имат една теза за ползата от пазарна икономика, и не ефективността на не пазарните цени и не пазарните икономики. Ако създадеш нова фирма за стъкло как ще го продадеш след като вече има задоволяващи пазарът. Пазарните икономисти казват, че цените ще паднат и ще се намери потребление за всичкото стъкло. Тоест, че падането на цената на стъклото ще увеличи потреблението му. Че ниската му цена от 5% надолу, ще накара потреблението да се повиши с 5%, и да усвои новите 5% стъкло. Тоест да се строи повече, и да се пие повече бира. Но печалбите и доходите от стъклото ще паднат. В действителност цените се запазват след кратък спад, защото потреблението му не зависи само от цената му, а от нуждата то да се употребява. Може от излишък на производствен потенциал - вероятно хем цените ще спаднат хем и потреблението ще си остане - и предишните производители ще загубят 5% от пазарът си и повече от 5% от доходите си.. Съответно и общото номинално потребление. Дефлация, а дефлацията не връща заемите, и се оскъпяват лихвите, борси и банки фалират. ... ... Да, ще кажат - че не пазарните икономики имат дефицити. Да, имат, но не защото не произвеждат, а защото няма внос и има излишни пари. Статистическите данни показват, че преди пазарната икономика, потреблението и производството са били много по-големи, дори на повечето дефицитни стоки. Пазарната икономика решава дефицитът - като увеличава цената, или бори излишък и ниски цени чрез унищожаване на продукция.. ... Да, и не-пазарната икономика има недостатъци, но могат да се преборят без пазарен инструмент. Примерно като се прави свободен внос, и за не оборотните стоки да се дава голямо разсрочено плащане. В селата не всички имаха фаянс и ел.бойлери, секции и шкфове, мека мебел, а такива имаше в излишък. 100 000 нови автомобили са купували от работническата класа, а сега само от наследство - 100 автомобила от работници - за година. Цветният телевизор стана дефицитен 1989-1990та заради видеото с видеокасетите, и заради турците запътени за Турция. Пък и вече беше модерно, а не просто газарско да имаш цв. тв. И дефицитите се преодоляваха до три години.

 57. 57 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мариана Кълвачева":

  Кои са тия "ние" дето ще се отказватe от долара? Синът и на Нинова? Руските олигарси и чиновници в каква валута и къде ще харчат награбеното? Абрамович в каква валута плаща яхтите си? В рубли? Вярваш ли си?

 58. 58 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1736 Неутрално
 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  Мдам ...
  Става както грозно кълнат китайците - да живееш в "интересни времена".

  Щатите с това се стоварват ударно върху региона.
  Основни потърпевши ще са сърбите, а кюскането ще е заради и срещу влиянието на Русия и Китай в региона.
  Турция също е заплашена от "хурката".

  Това ще се отрази неминуемо и върху нас.
  А най-унизителното е, че ние бяхме избрани за "показно".
  Не защитавам ни Черепухин, ни Дебелян и останалите мутри и дембели, които бяха ударени у нас. Просто смятам, че ни избраха за "пример", защото сме най-лесните и удобните, което именно е и унизителното ...

 60. 60 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#57] от "nabliudatelnica":

  Ние, това сме всички, които не сме в САЩ.
  От къде накъде народите по света ще ползват долара, след като си имат свои валути ?
  Интересно, аз задавам въпрос, неутрален въпрос, а вие отивате към Русия, все натам ви тегли и се почва с едни олигарси.
  Ама те олигарсите не са проблем само там, проблем са навсякъде по света.
  А какво търси синът на Нинов в коментара ви, това не разбрах.
  Да не би когато някой коментар ви се стори против вашите разбирания за света, да ви тласка към червения сектор ?
  Спокойно, не съм от този сектор.

  кратък
 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3032 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мариана Кълвачева":

  "От къде накъде народите по света ще ползват долара, след като си имат свои валути ?"

  Ами кой те спира да си ползваш твоята валута?

  Ползвай си я из целия свят, сигурен съм, че много неща ще си купиш с нея...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  "Голям залък лапни, голяма дума не казвай".

  кратък
 63. 63 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 908 Весело

  Тръмпистите, разбирате ли разликата сега между баче ви Джо и оранжевият клоун на който се кланяте?
  Въпросът е риторичен, не очаквам да разбирате нещо толкова сложно разбира се

 64. 64 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  """""-..." отговорен или съучастващ", както и пряко или косвено ангажиран с действия или политики, подкопаващи демократичните процеси или институции на Западните Балкани"""""" само че не са посочени точно кои демократични институци са най "демократични" нали и защо ? Някак си това го решават министърът на финансите в" косултация" с държавния секретар, които посочат кои конкретно лица се санкционират !!!!! страшна демокрация и ценности на килограм......... САЩ взели че се сетили за Резолюции на Съвета за сигрност на ООН и Дейтънските споразумения........ решения на ООН........ А това вече звучи направо като виц........

 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  До коментар [#40] от "georgievb":Май лека полека ще стигнем до отказ от долара.Да видим кога ще му дойде времето.
  —цитат от коментар 41 на Мариана Кълвачева


  Ами ние сме по-скоро в Еврозоната.
  Левчето е вързано за еврото, а договорът за ЕС предвижда и приемането на еврото.
  2/3 от външната ни търговия е с ЕС, т.е. в евро.
  А третинката ни, която въртим като оборот с "трети страни" ... голямото перо там са на практика енергоносителите. Които са ни главно от Русия.
  А руснаците изтласкват целенасочено долара от търговията си и въпреки, че котировките са в долари - търговията отива към разплащане в евро, доколкото руснаците заложиха като основни чужди валути еврото на първо място, после юана и йената, за която делът, който "отреждат", е малък, но е "стратегически обявена в списъка".

 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Западните Балкани се очертават да станат
  зона без корупция ;)

  Нова Швейцария.
  А чертаехме план друга да стане зона Швейцария нова...

 67. 67 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2527 Весело

  хахаха..... с експроприация на частни активи САЩ щели да се борят със злоупотреба с публични активи и експроприация на частни активи .......
  и изрично се забранявала предварителното уведомяване на подлежащите на санкциониране...... Комунизма се завърна другари !

 68. 68 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Защо само западните балкани? Нали синът на Байдън с помоща на баща си корумпираше и дестабилизираше Украйна?! Защо не санкционират Байдън и не проведат нови президентски избори?

 69. 69 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Лек намек към възпитаниците от университетите на Живков и царА.

 70. 70 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  """" Съгласно "тези параметри" министърът на финансите на САЩ, в консултации с държавния секретар на САЩ, щели да посочват кои конкретно лица щели да бъдат санкционирани !!!!!!! ........"""""" това е вече еманация на американската демокрация...... тва съд, доказателства, международен наказателен съд и т.н....... НЕеее , няма такова нещо......той държавния секретар и министърът на финансите са достатъчни....... Надминаха май в иновациите САЩ, даже хитлеристка Германия ........ не остана и следа от демокрация....

 71. 71 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  [quote#40:"georgievb"][/quote]

  Какво е тайно бе Герги? Ти нещо да си чувал за Световни пари? Да знаеш кои са световните пари? Тайна е само за тези които са учили до 7 клас и после са взели книжка да станат бакшиши. След ВСВ си има икономически и военни споразумения, които са приети от всички държави и са тайна само за тебе и една тумба полуграмотни Български Руснаци. Защо Рублата не е световни пари? Или Дойч марката или Франка, знаеш ли? Защо всички контрагенти се разплащат в долари или в други валути но всичко се преизчислява в доларов еквивалент? Защо всички световни организации работят в долари? Защо след като Путин опустоши напълно Русия и го убият или умре, МВФ и Световната Банка ще дийдат пак да спасяват мужиците и всичко ще се изчилява в долари? Защо всички крадци от БГто и Русия си крият влоговете в чужбина но в долари а не в руски или китайски банки. Защо Юана е в борд към долара?
  Залягай на книгите момче че иначе само в този форум ще вървиш. Ако я изтресеш тази глупост някъде сред образовани хора ще ти се изсмеят.

  California Über Alles
 72. 72 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2281 Весело

  До коментар [#45] от "realguru":

  Те сърбите не са били доволни никога, освен когато господаруваха в Югославия. То и северномакедонците поради същата причина са най-големите носталгици по Югославия - друго си е словенци и хървати да те хранят, докато ти въртиш скарата в Лесковац или на Охридското езеро и се смееш на "бедните българи". Ама се обърна палачинката и сега "не са доволни".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 73. 73 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#71] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Бре колко си умен, ами не знам. Някога бях рисал нещо, ето ти част от него.

  ФРИЙТРЕЙДЕРСТВОТО И ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА
  Новата сила отвъд Атлантика отчела грешките на стария владетел, а и като всеки по-млад имала нови, по-модерни оръжия и виждания. Нямало нужда да правиш официално империя, ако държиш контрола в дадена страна или регион. Купуваш местния елит, превъзпитаваш децата му и правиш неговото оцеляване зависимо единствено от твоето благоволение. Какво е необходимо за тази цел? Две неща:
  - Фрийтрейдерство (свободна търговия), за да не може някой да ти наложи мито, така както правят старомодните британци и да те изтика от пазара;
  - Второ, ти да си най-силния икономически играч в света, което американците след двете световни войни, и особено след Втората са си осигурили напълно – светът е в развалини, като изключим САЩ и всички им дължат пари или услуги, а най-често и двете. САЩ са в уникална ситуация благодарение на добре изиграните карти – останалите нямат пари и нямат производство. Всичко е в американски ръце – парите за заеми и стоките от производството, за които тези заеми да се харчат. Ако някога на земята, драги ми млади читателю е бил създаван рай, то това е Америка през 50-те години на 20-ти век.
  Така че, срещу старата доктрина на пазене на територия с ограждане и мита, идва новата доктрина на свободния пазар, където този, който държи парите решава всичко. А ако някой случайно реши да се огражда отново ….. е, тогава има корпус на морската пехота. Имало само един, който можел да налага мита, но ги наричал санкции (за да не си спомни някой за лошите практики с мита и морски блокади).
  Единственото изключение бил Съветският съюз и неговите сателити. Въпреки, че несъстоятелността на икономическата доктрина на „социализма“ от съветски тип не била кардинално опасна в надпреварата, все пак била „лош пример“, особено за развиващите се страни. Част от пазарите били затворени по стария административен начин и то немалка част – Източна Европа, Китай, СССР, някои страни на други континенти. Затова и толкова сериозно се водела „Студена война“, често с напълно реални жертви.
  Официално всичко изглеждало много честно – нямало ограничение за никого да се бори на пазара, но всъщност това било само официално. Свободният пазар бил доктрина, която трябвало да избегне поводите за война – т.е. , който се научел да прави най-хубавите тенджери, той печелел пазара. Изглеждало идеално и първите 20 години работело в полза на американците. Когато вашите фирми имат осигурен пазар, свободен достъп до евтини суровини, най-лесния и евтин достъп до кредити, вероятността някой да ги пребори на световния пазар е почти равна на нула. В същото време нещата са честни, даваш на победените надежда, че нещата ще се оправят, че ти им помагаш (макар и срещу добра печалба) и те не са унизени. За всеки случай обаче си правиш военни бази на тяхна територия, за да ги пазиш от комунизма и лошата руска мечка.

 74. 74 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 930 Неутрално

  най после им стана ясно че ватите мътят водата в региона и че трябва да се вземат мерки.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 75. 75 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3544 Неутрално

  До коментар [#19] от "Bornagain":

  " Сръбско робство? като българското робство в Македония ли?"

  Като руското у нас след 09.09.44 г. !

 76. 76 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#73] от "georgievb":

  Ами правилно съм те преценил. Ти си апологет на Соца и на Комунистическата система. На такива като тебе Американсците са им виновни за това което става в собствените им страни и затова се молят Богу горещо долара да се срине, Америка за загние. Тези от вас които са завършили гимнази спират до тук. тези които са избутали само до 8ми клас се молят и дядо Иван да дойда с конницата на Дунава и да ги върне пак да са склададжии или да държат ключа от артелната.
  Като чета това което си написал и все едно чета Работническо Дело от 1982г.

  California Über Alles
 77. 77 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 211 Неутрално

  "отговорен или съучастващ, както и пряко или косвено ангажиран в нарушаване или възпрепятстване прилагането на което и да е споразумение, рамков договор или механизъм за регионална сигурност, мир, сътрудничество или взаимно признаване на Западните Балкани, включително

  Преспанското споразумение от 2018 г."
  --
  А "Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония" ?

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 78. 78 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  САЩ ще санкционират всеки:
  .............................
  отговорен или съучастващ, както и пряко или косвено ангажиран в сериозни нарушения на правата на човека в Западните Балкани.

  България трябва да повдигне въпроса пред САЩ за нарушаване човешките права на македонците , които са подложени на гонения и уволнения само заради това , че публично са декларирали българското си самосъзнание.

 79. 79 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#76] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  ми те всичките, аре не всичките,
  ама 90% от пишещите тука съветски
  лизачи са останали в 82 година. другите
  са техните наследници, които имат
  десет думи: банкстери, неотроцкисти,
  алабала някакви такива измислици
  и не са забили един пирон в живота си сами.

 80. 80 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  "Под ударите на Указа попада:
  --------------------
  отговорен или съучастващ, както и пряко или косвено ангажиран в нарушаване или възпрепятстване прилагането на което и да е споразумение, рамков договор или механизъм за регионална сигурност, мир, сътрудничество или взаимно признаване на Западните Балкани"

  Директно казват , че непризнаването на Косово от страна на Сърбия дестабилизира Западните Балкани. Вучич би следвало да подлежи на американски санкции.

 81. 81 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 211 Неутрално

  До коментар [#59] от "xm...":

  +

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 82. 82 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  "Под ударите на указа попада:

  - всеки, който е извършил или пряко или косвено участва в действия или политики, заплашващи мира, сигурността, стабилността или териториалната цялост на който и да е район в Западните Балкани"

  Директно казват , че всеки опит за разделяне на Босна и Херцеговина чрез отделяне на Република Сръбска от тази държава, каквито са мераците на сърбите, не само няма да бъде одобрено , но санкционирано от САЩ.
  Освен това този текст казва , че Щатите няма да се съгласят на размяна на територии между Сърбия и Косово , каквито желания имаха сърбите.

 83. 83 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 317 Любопитно

  До коментар [#7] от "stanislavdi":

  Абсолютно вярно.
  И точно затова не трябва повече да ползваме тяхната парична система. Защото може закона да важи само на тяхна територия, но злоупотребяват със система, която се ползва в почти целия свят.
  Затова всички банки трябва да спрат да използват долар и да минат на евро. За какво ни е долар в европа, като си имаме евро??

 84. 84 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Само че: цитат: """" Стратегията за национална сигурност, която се занимава с тези "нови заплахи", трябва да осъзнае, че врагът не е набор от конкретни корумпирани индивиди, а самата структура на глобалния капитализъм.""""" така пишат умните хора в САЩ, а политиците правят точно обратното се оказва........ https://www.the-american-interest.com/2020/09/21/the-financial-infrastructure-of-corruption/ ............. и друго пишат ама не е за четене май !!! ......... """""" След приемането на законодателството през 2010 г. Съединените щати постигнаха споразумения със 113 държави и юрисдикции. Скоро след като САЩ преминаха FATCA, останалата част от богатия свят последва примера. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) внедри „Общия стандарт за отчитане“ (CRS) през 2013 г., система за автоматичен обмен на данъчна информация между държавите.

  Но въпреки че Съединените щати може да са вдъхновили CRS, те не са го подписали !!!! . Докато САЩ настояват, че страните автоматично споделят финансова информация за американци със средства в чужбина, САЩ не са задължени да споделят автоматично същата информация за активите на чужденци в САЩ. Финансовата прозрачност е еднопосочна улица. Както казва Булоу, „Съединените щати са "тормозили" останалия свят, за да премахнат финансовата тайна, но не са приложили същите стандарти към себе си.“ Резултатът от тази пропаст в американските стандарти е един вид обратен финансов поток, при който анонимните пари се връщат обратно в Съединените щати от страните, които контролират в чужбина........ а сега ще стане точно обратното, ако тази политика се приложи глобално а не само за Западните Балкани".......... тотално неадекватно решение, което налага прецедент ..... https://www.the-american-interest.com/2020/09/08/the-laboratories-of-financial-secrecy/ ........... https://1.bp.blogspot.com/-srcnwhsbJBo/XxbNGM4dBjI/AAAAAAAAfds/dkrLnnvU_64jOF-77oM3lM0VQIBXxMa2QCLcBGAsYHQ/s1600/17-07+tema+1.jpg хахахаха.......

 85. 85 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#76] от "Pontif New Dnevnik SUCK":ми те всичките, аре не всичките,ама 90% от пишещите тука съветскилизачи са останали в 82 година. другитеса техните наследници, които иматдесет думи: банкстери, неотроцкисти,алабала някакви такива измислиции не са забили един пирон в живота си сами.
  —цитат от коментар 79 на mihail_p


  Така е, и аз понеже съм живял достатъчно в Соца ги надушвам такива хитреци веднага. Да не говорим за подходите им разработвани в АОНСУ. Винаги взимат нещо което е общоизвестна истина и ти го поднасят като че ли Империалистите ТАЙНО се опитват да направят това или онова но ни и нашите страшни разветки, като майор Деянов ги разкрихме. Да ама НЕ. Долара е Световни Пари след ВСВ и е приет от всички с консенсус и това не е тайна за никой. Да не говорим че това е просто индекс за разплащане между контрагенти и причината да се използва долара е че от 200 години нито политическата, нито икономическата, нито правната, финансова или монетарна системи на са сменяни. Погледни в Европа само колко държави се разпаднаха, обединиха и си написаха нови конституции. Смениха си парите, икономическите системи, че и правните и монетарните. Къде е ГДР сега заедно с валутата им? Къде е СССР? Югославия? Къде е Дойч марката? Кога е написана Конституцията на сегашна Германия? Колко пъти са последните 100 години е пренаписвана? Колко пъти е пренаписвана нашата конституция? Колко пъти се смени лева? И през всичкото това време си имаше долар и инвестиция в долади винаги се е изплащала. Аз имам в Къщи около 70,000 лева от след НРБ които Майка ми била сложила нялъде и забравила. После имало още една или повече обмени и сега тези пари не са в обръщение и не мога да взема и една стотинка за тях. Ето защо Лева не е Световни пари! Също и с Рублата и с другите валути. Затова транзакциите между всички световни контрагенти се измерват в долари а после ако искат могат да си плащат помежду си с кокошки или любеници. Никой не ги кара да използват долари. САЩ с нищо не печели от това че долара е Световни пари. Моята заплата не се увеличава или намалява в зависимост от това дали путин и мадуро си продават неща в долари, евро или злато. Това е само индекс. Ако долара падне като цена поради вътрешно икономически причини в САЩ, с този ефтин долар аз не мога да си купя същите неща на международния пазар. По-евтин долар за мене означава че ще плащам повече за петрол, френско вино, германски коли. Никой не ощетявам.
  Но такива обидени партийци като тоя боклук по-нагоре били разкрили тайната която Американците така ревниво пазели за да не се надигнел целия свят срещу тях. Защото чрез долара държели в зависимост всички и им ограбвали икономиките и природните блага и затова стрина Гинка от Бухово няма пари за чорапи. Заради долара и империализЪма е. След Соца бякои сънародници поумняха, отидоха на гурбет тук и там. Понаучиха някой език. Четат по Гуглето и друга информация. Но масата си остана с полит информациите от 80те. За тях Русбльонката, руските самовари, които всеки партиен секретар в НРБ имаше в буфета си и Москвича са върха на щастието и ... Ех, ако само още малко бяхме почакали долара да се срине ... и .. сега още щяхме да раздаваме ние картите за морето.

  California Über Alles
 86. 86 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Истината е, че в България пусна дълбоки корени руският олигархичен модел на корумпиращо управление, който и икономически, и политически подкопава единството и силата на Евроатлантическия алианс.
  Под натиска на Путин и на кръговете зад ДПС правителството на Борисов в ущърб на Украйна изгради транзитен газопровод от Русия до нейния Балкански бастион за насаждане на нестабилност - Сърбия и пропускаше руските транспортни самолети с оръжие за Белград. Вашингтон предупреждаваше многократно София за това. Но Борисов вместо да се опомни, продължи да лъже. Сега цената за тази политика ще плаща отново българският народ.

 87. 87 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  UNITED EU UNIONЗападните Балкани се очертават да станат зона без корупция ;)Нова Швейцария.А чертаехме план друга да стане зона Швейцария нова...
  —цитат от коментар 66 на dnevnikar


  По-скоро Швейцария ще стане Босна на Алпите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 88. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7223 Неутрално

  Оня оранжев паун нищо не направи, освен да се перчи, но Байдън не се церемони.

 89. 89 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Не е ясно по какъв именно повод се е наложило тояно сега да се подписва такъв указ, но мисля че думата Западните би трябвало да се изпусне - не само Западните но и целите Балкани се нуждаят от стабилност. Щеше да бъде по-справедливо и далновидно.

 90. 90 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Не е ясно по какъв именно повод се е наложило тояно сега да се подписва такъв указ, но мисля че думата Западните би трябвало да се изпусне - не само Западните но и целите Балкани се нуждаят от стабилност. Щеше да бъде по-справедливо и далновидно.

 91. 91 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Не е ясно по какъв именно повод се е наложило тояно сега да се подписва такъв указ, но мисля че думата Западните би трябвало да се изпусне - не само Западните но и целите Балкани се нуждаят от стабилност. Щеше да бъде по-справедливо и далновидно.

 92. 92 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#54] от "nabliudatelnica":

  Спри да се "информираш" само от нашата (западната) преса и ще разбереш много неща. Тук има огромна антируска пропаганда, в Италия по същия начин простите хорица си мислят, че тук ядем деца и слушаме алкайда по цял ден. Те са жертва на тяхната си пропаганда.

  Ето Лавров какво казва днес за долара, криптовалутите и западната банкова система изобщо. Всъщност той отговаря на въпроси отправени от политически лидери и университетски преподаватели, Кисинджър му задава въпрос, бившия президент на Австрия имаше въпрос. Неговите думи никога няма да достигнат до западната преса за широката публика, поради простата причина, че днешния човек ако статията е по-голяма от 20 реда не я чете.

  Лавров казва това, което е скрито от пресата - как Русия прави инициативи за кибер сигурност, за продължаване на договора за ракетите среден обсег, за минските споразумения и ред други инициативи, които са отказани от запада.

  За сваления самолет в Украйна каза, че САЩ отказали да представят сателитни снимки от момента на свалянето на самолета?!?! Нали уж Русия е виновна, дайте сателитните снимки, за да се види всичко. Защо съда "вярва" на скалъпени доказателства?

  Да получаваш само едностранно манипулирани неща, не означава, че си информиран!

 93. 94 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  "Кой изби осем хиляди момчета и мъже в Сребреница?"

  Осем хиляди не е избил никой. Първите години след събитието се говореше за 4 хиляди, като помпането не спира, до година ще са 10 хиляди.

 94. 95 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#71] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Йоана бил в борд към долара!?! Китайците знаят ли за това?!? Другитр глупости няма да ги коментирам, защото са по-дребни! Гледам си посъветвал момчето да чете, ама май не той трябва да заляга над книгите. :-)

 95. 96 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#71] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Йоана бил в борд към долара!?! Китайците знаят ли за това?!? Другитр глупости няма да ги коментирам, защото са по-дребни! Гледам си посъветвал момчето да чете, ама май не той трябва да заляга над книгите. :-)
  —цитат от коментар 95 на stargate


  Бумби, не те знам какво си чел и кога си го чел, но Юана се манипулира от ККП само и единствено спрямо Долара. ККП не се интересуват от ексчейндж рейта спрямо Йоената или Паунда или Еврото а само и единствено спрямо Долара. Всички решения на ККП да променят курса чрез декрет са спрямо Долара. Останалите валути се преизчиляват по този курс. Ако някога чуеш че ККП е обявила нов курс на Юана спрямо Евро или Йена, моля те пиши ми.

  California Über Alles
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK