Шеф на компания за чипове и сензори оглави "Ферари"

Шеф на компания за чипове и сензори оглави "Ферари"

© ReutersФерари" (Ferrari) се обърна към мениджъра от технологичната индустрия Бенедето Виня, за да преведе производителя на луксозни спортни автомобили, известен със своите ревящи високооктанови двигатели, през промени, водещи към нова ера на безшумно електрическо задвижване.


52-годишният италианец Виня понастоящем управлява най-голямото подразделение на производителя на чипове STMicroelectronics (ST), където работи от 1995 г. и помага за авангардна екранна технология, използвана в ранните Apple iPhone.


Неговото назначение запълва шестмесечна вакантна позиция начело на автомобилния производител, след като бившият главен изпълнителен директор Луис Камилери се пенсионира през декември по лични причини след близо две години и половина на поста.
Председателят на управителния съвет Джон Елкан, потомъкът на семейство Аниели, който контролира Ferrari чрез инвестиционната си компания Exor, заяви, че компанията е щастлива да приветства на борда лидер в технологичната индустрия.


"Неговото дълбоко разбиране на технологиите, движещи голяма част от промяната в нашата индустрия, и доказаните му иновации, изграждане на бизнес и лидерски умения ще укрепят допълнително Ferrari и неговата уникална история на страст и производителност", каза той.

  • Ferrari, която вече предлага хибридни модели, обеща да достави първата си електрическа кола до 2025 година.

Пиетро Солидро, анализатор в Bestinver, коментира, че назначаването на Виня трябва да намали притесненията на пазара относно бъдещето на Ferrari и пътя му към първия собствен електрически автомобил. "Вярваме, че той ще може допълнително да ускори способността на Ferrari да изпреварва гребена на вълната на технологиите от следващо поколение в сравнение с останалите в автомобилния сектор", каза Солидоро.


Елкан ръководи компанията временно, откакто Камилери подаде оставката си. През април той заяви, че новият главен изпълнителен директор на Ferrari трябва да притежава "всички подходящи качества, включително важните технологични умения", като отхвърли първоначалните спекулации, че новият шеф може да има опит в производството на луксозни стоки или търговия на дребно.

  • Виня е президент на групата Analog, Micro-electromechanical Systems and Sensors на ST, най-големият и най-печеливш оперативен бизнес през 2020 г. Той ще напусне на 31 август, се казва в изявление на производителя на чипове, и ще започне във "Ферари" на следващия ден.

Въпреки че наскоро коригира финансовите си цели за 2022 г. поради пандемията от коронавирус, Ferrari записа печалба миналата година и не отложи плана си за въвеждане на нови модели. Виня обаче е изправен пред няколко предизвикателства на върха на автомобилния производител в ерата на електрическата мобилност.


Той ще трябва да съживи представянето на "Ферари" във Формула 1 след най-лошия състезателен сезон от 40 години през 2020 година. Също така ще трябва да управлява новата стратегия за разширяване на марката на компанията, без да подронва ексклузивността, която поддържа нейните премиум цени и печалба.


Шеф на компания за чипове и сензори оглави "Ферари"

© Reuters


Ето още подробности за новия изпълнителен директор на Ferrari


- Бенедето Виня е завършил физика в Университета на Пиза и е прекарал последните 26 години в производителя на чипове STMicroelectronics (ST).


- На 52 години той ръководи подразделението на ST, отговарящо за сензорите и микроелектромеханичните системи (MEMS), най-големият и най-печеливш бизнес на компанията през 2020 г.


- Отделът ST на Analog, MEMS и Sensors, където Виня беше назначен за президент през януари 2016 г., имаше приходи $3.89 млрд. през 2020 г.


- Виня се присъединява към ST през 1995 г. и ръководи първите стъпки на компанията в MEMS, като помага за изграждането на нейната силна пазарна позиция при активираните с движение потребителски интерфейси


- С неговия екип бяха сред пионерите на "триосния жироскоп", дебютирал в iPhone 4, който позволява на екрана да се адаптира към портретен или пейзажен формат, докато потребителите завъртат смартфона. Тази сензорна технология вече се използва във всички мобилни телефони, както и за ADAS (усъвършенствани системи за подпомагане на водача) навигация и активна безопасност в автомобилите.


- Признат лидер в индустрията и иноватор, Виня има повече от 200 патента и е автор на множество публикации. През 2013 г. той спечели както наградата за изпълнител на годината на MEMS Industry Group, така и европейската награда SEMI.


- Член е на борда на MEMS & Sensor Industry Group от юни 2019 г. От февруари 2020 г. Виня членува в Консултативния съвет за електронен клъстер (CAB) към Агенцията за наука, технологии и изследвания (A * STAR) в Сингапур.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK