Откъде извира мюсюлманската омраза към евреите

Откъде извира мюсюлманската омраза към евреите


Какво подклажда омразата на много мюсюлмани към евреите? Как се раждат образите на "вечния враг" и на богатите алчни евреи, които били превзели цялата световна икономика? Коментар на Абдеррахмане Амар за "Дойче веле".
Какво подклажда омразата на много мюсюлмани към евреите? Как се раждат образите на "вечния враг" и на богатите алчни евреи, които били превзели цялата световна икономика? Коментар на Абдеррахмане Амар.


Омразата към евреите, изпитвана от много мюсюлмани, няма нужда от конкретен повод - обикновено тя се предава от поколение на поколение, понякога в продължение на векове. На антисемитизма се обръща внимание предимно в случаите, когато омразата към евреите си проличи ясно по време на демонстрации или терористични актове.


А всъщност антисемитизмът е твърде ежедневна нагласа, характерна както за много мюсюлмани, така и за не-мюсюлмани. В своята прикрита форма антисемитизмът често остава незабелязан. Сред мюсюлманите омразата към евреите се подхранва най-вече от всевъзможни истории за евреите, които се разказват в семейна среда, из джамиите или циркулират в медиите. Става дума предимно за разкази, в които евреите са представени като "вечния враг".


Обидната дума "евреин"
Думата "Yahoudi" (евреин) се използва от много мюсюлмани като ругателна. В нея те влагат обиден смисъл като "алчен","предател" или дори "заговорник". Освен в разговори този схематизиран образ на евреина се среща и в романи, филми и телевизионни сериали.


Въпросната съзнателна или подсъзнателна представа за евреите, характерна за много мюсюлмани, се базира не на актуален опит в общуването с евреи, а изцяло на религиозни текстове или отдавна отминали исторически събития. Всички те обаче датират от годините на остра конфронтация между мюсюлмани и евреи във времето, когато възниква ислямът.


Затова много мюсюлмани и до днес са в плен на тези образи от миналото. Това им позволява да твърдят, че днешните евреи са наследници на онези евреи, които са се борили срещу пророка Мохамед и мюсюлманите. Това обяснява и призиви като "И знайте, о евреи, че армията на Мохамед ще се завърне!", които прозвучаха както в ислямския свят, така и в Европа - по време на демонстрации, предизвикани от последния конфликт в ивицата Газа.


В Корана има текстове, които повеляват на мюсюлманите да се отнасят с евреите като с братя. Но има и други пасажи, които призовават мюсюлманите да се борят срещу евреите. Макар тези пасажи да имат точно определен контекст и да могат да бъдат тълкувани по най-различен начин, онези, които оправдават с тях омразата си към евреите, твърдят, че те са валидни за всяко време и на всяко място.


Легендата за световното еврейско господство


В хода на ислямската история, много векове преди Холокоста, е имало времена, в които евреите са били изправяни пред избора или да приемат исляма, или да се простят с живота. В най-добрия случай те са били принуждавани да плащат своего рода "защитен" данък, какъвто са можели да си позволят само най-заможните сред тях.


Сред факторите, които насърчават този антисемитизъм и до днес, е липсата на значим напредък в промишленото и технологично развитие на мюсюлманските държави. Този техен провал нерядко се оправдава с твърдението, че евреите са превзели цялата световна икономика.


Затова борбата срещу антисемитизма изисква най-вече противопоставяне на подобни негативните образи и разкази. А религиозните текстове би трябвало най-сетне да започнат да се тълкуват в съответствие с техния исторически и локален контекст.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK