Откъде извира мюсюлманската омраза към евреите

Откъде извира мюсюлманската омраза към евреите


Какво подклажда омразата на много мюсюлмани към евреите? Как се раждат образите на "вечния враг" и на богатите алчни евреи, които били превзели цялата световна икономика? Коментар на Абдеррахмане Амар за "Дойче веле".
Какво подклажда омразата на много мюсюлмани към евреите? Как се раждат образите на "вечния враг" и на богатите алчни евреи, които били превзели цялата световна икономика? Коментар на Абдеррахмане Амар.


Омразата към евреите, изпитвана от много мюсюлмани, няма нужда от конкретен повод - обикновено тя се предава от поколение на поколение, понякога в продължение на векове. На антисемитизма се обръща внимание предимно в случаите, когато омразата към евреите си проличи ясно по време на демонстрации или терористични актове.


А всъщност антисемитизмът е твърде ежедневна нагласа, характерна както за много мюсюлмани, така и за не-мюсюлмани. В своята прикрита форма антисемитизмът често остава незабелязан. Сред мюсюлманите омразата към евреите се подхранва най-вече от всевъзможни истории за евреите, които се разказват в семейна среда, из джамиите или циркулират в медиите. Става дума предимно за разкази, в които евреите са представени като "вечния враг".


Обидната дума "евреин"
Думата "Yahoudi" (евреин) се използва от много мюсюлмани като ругателна. В нея те влагат обиден смисъл като "алчен","предател" или дори "заговорник". Освен в разговори този схематизиран образ на евреина се среща и в романи, филми и телевизионни сериали.


Въпросната съзнателна или подсъзнателна представа за евреите, характерна за много мюсюлмани, се базира не на актуален опит в общуването с евреи, а изцяло на религиозни текстове или отдавна отминали исторически събития. Всички те обаче датират от годините на остра конфронтация между мюсюлмани и евреи във времето, когато възниква ислямът.


Затова много мюсюлмани и до днес са в плен на тези образи от миналото. Това им позволява да твърдят, че днешните евреи са наследници на онези евреи, които са се борили срещу пророка Мохамед и мюсюлманите. Това обяснява и призиви като "И знайте, о евреи, че армията на Мохамед ще се завърне!", които прозвучаха както в ислямския свят, така и в Европа - по време на демонстрации, предизвикани от последния конфликт в ивицата Газа.


В Корана има текстове, които повеляват на мюсюлманите да се отнасят с евреите като с братя. Но има и други пасажи, които призовават мюсюлманите да се борят срещу евреите. Макар тези пасажи да имат точно определен контекст и да могат да бъдат тълкувани по най-различен начин, онези, които оправдават с тях омразата си към евреите, твърдят, че те са валидни за всяко време и на всяко място.


Легендата за световното еврейско господство


В хода на ислямската история, много векове преди Холокоста, е имало времена, в които евреите са били изправяни пред избора или да приемат исляма, или да се простят с живота. В най-добрия случай те са били принуждавани да плащат своего рода "защитен" данък, какъвто са можели да си позволят само най-заможните сред тях.


Сред факторите, които насърчават този антисемитизъм и до днес, е липсата на значим напредък в промишленото и технологично развитие на мюсюлманските държави. Този техен провал нерядко се оправдава с твърдението, че евреите са превзели цялата световна икономика.


Затова борбата срещу антисемитизма изисква най-вече противопоставяне на подобни негативните образи и разкази. А религиозните текстове би трябвало най-сетне да започнат да се тълкуват в съответствие с техния исторически и локален контекст.

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izq46648498
  izq46648498
  Рейтинг: 196 Неутрално

  Ъъъ - това не го ли четохме вече??

 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Как от къде. От ислямският фашизъм. А той не е само арабски. Даже най-големият враг на евреите са иранските ислямисти.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3 Профил на Ганчо фюриозо балканико
  Ганчо фюриозо балканико
  Рейтинг: 0 Неутрално

  От Хитлер, как откъде.

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  А защо в турската империя кръвен данък са плащали само християните, а евреите са били исвободени от негокато толкова ги мразят.

 5. 5 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Глупости, всичко идва от създаването на ционистката държава и терора от страна на ционистите към местното палестинско население. До тогава в много държави мюсюлмани и евреи живеят съвсем спокойно. Малко известен факт е че дори в момента в Иран има еврейско малцинство и живее без никакви проблеми. Проблем са ционистите и терористичното им поведение. Всъщност почти всички ортодоксални евреи са не по-малко негативно настроени към ционисткия режим отколкото мюсюлманите.

 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Не само срещу евреите.
  И срещу християните.

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Евреите по вицовете са стиснати ,като габровците,а мюсюлманите ,който е общувал с тях знае,че дори малко да имат ще те посрещнат и помогнат.

 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1318 Весело

  То да беше само към евреите....
  Тея мразят първо себе си, после всичко що се движи😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Монотеистичните религии са най-голямата заплаха за човечеството. Бяха - преди да се появят (национал-)социализмът и либералната демокрация. По някакво странно стечение на обстоятелствата всички тези идеологии имат общ произход...

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 10. 10 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Да не забравяме, че същия измислен и фалшив образ към евреите го има и в Европа пак доста преди Холокоста (Гонението на евреите от Испания и писанията на Мартин Лутер). Така че не е бил само при арабите. А при тях основно се подклажда в наши дни от глупостта на Великобритания да раздели Палестина и Израел в две държави, като за първата въпроса остава неуреден. Как са живели палестинци и израелци в разбирателство преди 1948?

 11. 11 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 948 Любопитно

  "Сред факторите, които насърчават този антисемитизъм и до днес, е липсата на значим напредък в промишленото и технологично развитие на мюсюлманските държави. Този техен провал нерядко се оправдава с твърдението, че евреите са превзели цялата световна икономика."
  ---------------------------------------
  А що са се провалили, м?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 12. 12 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Прастар начин за управление на масите. Нещо като "разделяй и владей". Насъскване на една част от населението срещу друга. Същото е и при Хитлер , същото е и сега с издигането в култ на "умнокрасавщината" и изчегъртването на всички несъгласни с правоверната вяра на Христо , Танас , Радан и Иво Мирчев! И активна работа на оберщурмбанфюрерите : Кмета , Грънеца , Сенсея и останалите умнокрасиви есесовци във форума!

 13. 13 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":

  ми както пише в уикипедия:
  "Момчетата се подбират сред здравите, интелигентните, сръчни и красиви деца на възраст 7 – 10 години"

  те по случайност са все българчета :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 14. 14 Профил на uej56649621
  uej56649621
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Как може да наречеш арабите антисемити, след като самите те са семити? От политкоректни лозунги чак се оплитате и стигате до пълни абсурди.

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#7] от "Сд":

  Което няма да попречи на някои от тях след това да те заколят след като не си у дома им. Много племена имат подобни традиции, включително и сред индианските - посрещни госта, бъди любезен домакин , а след това той е обект на "свободен лов". Няма какво да се прехласваме.

 16. 16 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#14] от "uej56649621":

  кой това, кой е нарекъл арабите антисемити

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 17. 17 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  """мюсюлманската омраза към евреите"" не мисля че Главно мюфтийство и мюсюлманското изповедание ще са доволни и съгласни с подобни тези....... """Омразата към евреите, изпитвана от , няма нужда от конкретен повод - обикновено тя се предава от поколение на поколение""""..... нямам идея защо се тиражират подобни тези....... „Да си припомним, например, ислямска Испания докъм 1000-та година. Османската империя пък даде на няколко пъти закрила на евреите, прогонени от християните. От 1948 година нататък Турция поддържа тясно сътрудничество с Израел, което едва Ердоган напоследък разклати. С други думи - и в двете посоки вървят две успоредни реки от толерантност и радикализъм. Същото важи и за отношението на християнството към евреите и мюсюлманите. Днес Протестантската църква се срамува от агресивното отношение на своя велик предтеча Мартин Лутер към мюсюлманите и евреите. От поне 60 години и Католическата църква се опитва да се отвори към другите вероизповедания”......... https://www.dw.com/bg/легенди-за-омразата-между-християни-и-мюсюлмани/a-18102214

 18. 18 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ганчо фюриозо балканико":

  Хитлер го взема от християнството - знаеш че евреите пребиват с камъни св. Павел и оттам са заклеймени като врагове на християните и цел за изтребление на Свещената война. Освен ние и датчаните - кои християнски страни си спасиха евреите? Прочети Библия от 18-ти век и виж. След Хитлер, Библията е преправена за пореден път. И по-добре така, отколкото още да забранява четенето, къпането, да гори учени и книги и да дава привилегии на синьоноси чернодрешковци, 'щото са синчета на предходни такива. Ислямът следва християнството 6 века назад - точно по времето, когато християните са гонили евреите навсякъде.

 19. 19 Профил на uej56649621
  uej56649621
  Рейтинг: 27 Неутрално

  А евреите къде изобщо са били на почит? Ако погледнеш в българската възрожденска литература, явно и тука не са ги обичали особено. Тогава са били по-известни като чифути.
  Един народ да те мрази, втори; една религия, втора, трета, ама всички? Може би проблемът е в техния телевизор?

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":

  "А защо в турската империя кръвен данък са плащали само християните, а евреите са били исвободени от негокато толкова ги мразят."
  =============
  Евриете са обрязани.

  Еретик
 21. 21 Профил на uej56649621
  uej56649621
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#16] от "Apophenia":

  Елементарната логика сочи, че имам предвид автора на статията.

 22. 22 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Йок. Иде като контратеза на ционисткото движение, от арабския (и ислямския - напр. Иран) ляв национализъм, който дефинира , че Израел и евреите били в "преден пост на западния империализъм" и от все повече очевидния извод, че голямата част от муслимите трудно се сприспособяват в не-мюсюлманско общество - т.е. толерантни са към евреите в рамките на Корана и шерия.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 23. 23 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":

  По същата причина, по която християните са плащали кръвен данък на Византийската империя. Примерно България под Византийско робство. Тогава кръвния данък си е бил част от религията, а исляма си е християнски разкол - имат един пророк отгоре и са прекръстили Гавраил на Джибрил. Днес разликата е доста по-голяма, защото християнството е подчинено на правото и насила не може да бъде, каквото е било през тъмните векове. Ислямските държави не са имали късмет да имат Ренесанс. Ако и ние нямахме, още щяхме да си я караме като роби на килимявките.

 24. 24 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 254 Неутрално

  След безчинствата в Палестина евреите вече имат проблем с цялото човечество, освен с българските евроатланти, естествено. Да си дават сметка че САЩ са в упадък, а арабите всеоще са навсякъде около Израел.

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Те па само да мразеха евреите с мед да ги намажеш :)

  Те мразят всички различни от тях.

  Естествено слагаме уговорката, че не става въпрос за всички мюсюлмани.

 26. 26 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  "Това им позволява да твърдят, че днешните евреи са наследници на онези евреи, които са се борили срещу пророка Мохамед и мюсюлманите"

  Някой може ли да го намери тоя текст дето да потвърди, че евреите са се борили с Мохамед? Това, което пише в корана и хадисите, е че не му повярвали, че бил пророк - оттам той много им се обидил. При някоя от десетките кампании дето Мохамед водил някакъв негов противник се бил скрил в Медина с армията си, Мохамед се повъртял, пробвал да превземе града - не станало, изчакал противника му да си тръгне и когато на свой ред влязал в града заповядал да изколят всички евреи задето били давали храна и вода на ония другия а жените и децата си ги присвоили.

 27. 27 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Изключително опасна и невярна теза се прокарва в статията ....... "мюсюлманската омраза към евреите" или "християнска омраза към евреите" ...... и фактологично е грешна впрочем.... написана от някакъв Абдерахмане Амар (д-р), роден 1982 г., "ислямски учен" и социолог, който работил като телевизионен журналист в Берлин........ Защо се тиражират подобни простотии е въпроса? ........ Как бяха приети 1944 ..... https://rarehistoricalphotos.com/european-refugees-egypt/

 28. 28 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Една крилата фраза на Голда Меир:
  "Мир с арабите може би да е възможен, само когато арабите започнат да обичат децата си повече, от колкото мразят евреите"..
  Или перефразирано- ако най- силното Човешко чувство- любовта към децата, е поставено на второ място, след омразата към други хора, е безмислено и загубено време да се градят илюзии за каквото и било мирно съжителство..

  Разбира се, глупостта и примитивизма на тази група първобитни хора, гарнирана с идиотизма на умопомрачената им религия, умело и ловко се използва от другата чума в човешки образ- социалистите и кохортата им от полезни идиоти, която не изпуска нито една удала се възможност да аранжира и създава постоянните конфликти между мюсюлманите и нормалната част на човечеството, на първо място евреите.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 29. 29 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Всичко е изключително объркващо, когато човек разбере едно - хората могат да си сменят религията. Има християни и мюсюлмани, които приемат Юдаизма (с ортодоксална конверсия дори имат право да емигрират в Израел). Има евреи и християни, които приемат Исляма. Има евреи и мюсюлмани, които приемат Християнството. И въпреки това, тези 3 аврамистични религии винаги са били в конфликт.

 30. 30 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  От това, което съм чел и гледал, все ми се струва, че в този район чувствата са ВЗАИМНИ, поради което не бива да се намесваме в полза или вреда на някои от спорещите от ХИЛЯДОЛЕТИЯ страни.

  Рано или късно те сами ще стигнат до извода, че така не е добре да се живее.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 32. 32 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#8] от "venci4":

  "То да беше само към евреите....
  Тея мразят първо себе си, после всичко що се движи"

  Има логика. Постави се на тяхно място. Кланяш се на най великият пророк, а гяурите и техните държави пак живеят по-добре от теб. Ами изнервя се човек.

 33. 33 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#25] от "realguru":

  "Естествено слагаме уговорката, че не става въпрос за всички мюсюлмани."

  Тази договорка не е достатъчна. Трябва да се спомене, и че искямът е миролюбива религия.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 35. 35 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3022 Весело

  Всяка крушка си има опашка , там е свинска ...

 36. 36 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 608 Разстроено

  До коментар [#28] от "venci4":
  Помислете си за арабите, намиращи се в най-цивилизованите страни на Европа. Образуват кочини, гета, изолират се, правят районите негодни за обитаване от нормални хора.
  Това тук, а представете си там- Газа, Палестина...., в дивотията, неграмотността и цялата безнадеждност на съществуванието им, какво друго им остава освен да мразят.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 37. 37 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  Това, че авторът е арабин ( поне по името), не е причина да му четем свободните съчинения. Евреи има всякакви, като ето тези( определено ортодксални.. а не алт лефт:)):
  https://bit.ly/2Sg3HqG

 38. 38 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1696 Весело

  "Коментар на Абдеррахмане Амар"

  Това жена ли е? Щото логиката му/й наподобява...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 39. 39 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  А евреите къде изобщо са били на почит? Ако погледнеш в българската възрожденска литература, явно и тука не са ги обичали особено. Тогава са били по-известни като чифути.Един народ да те мрази, втори; една религия, втора, трета, ама всички? Може би проблемът е в техния телевизор?
  —цитат от коментар 19 на uej56649621


  Това не е вярно. Например Софроний Врачански е бил благодарен на евреите, че са го отървали да ходи на гей-парад в Истамбул

  "И като са освободихме оттамо, поидохме на общая скеля и преминахме на Юскудар. Ала бях юноша тогива, млад и красен лицем, а тамошни турци - содомити. Като мя видяха, той час ме фатиша да мя изпитват зарад харачийска хартия и найдоша хартия моя недобра. И затвориша ме далеко у една градина, що имаше тамо турци - свиряха, играяха, смеяха са у една одая, що беше близо при пут. Ала аз са смислих защо мя затвориха мене тамо и по случаю имаше ключ от внутре, и той час заключих аз. Ами колико содомите! Они прихождаха и моляха ме да им отворя, подаваха ми из прозорецу жълтици. И аз видях какова е работа, наченах да викам. И имаше насреща доми еврейския. Той час приидоша някои евреи и питаха ме: "Защо викаш?" И аз сказах им вся причина. И поидоша до другаря моего, и подадоша мало пари на харача и свободиша ме от ония содомити."

 40. 40 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Весело

  “ А религиозните текстове би трябвало най-сетне да започнат да се тълкуват в съответствие с техния исторически и локален контекст.”

  Авторът е много смел. За актуализация на корана намига.

 41. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  Евреите и арабите са родственици, при това доста близки ! Авраам има син от своята слугиня Агар, който се казва Исмаил ! Той е родоначалник на арабите, не случайно нашите поробители са били наричани исмаилтяни от нас самите ! От Сара Авраам има син по обещание от Бог - Исак ! Той е имежду патриарсите на евреите ! Проблемът е, че приживе Авраам отпъжда своята слугиня Агар, заедно със сина и, за да не навреди на наследствените права на сина си Исак ! От тогава датира и зародилото се съперничество между двете групи племена, въпреки че приживе данни за лоши отношения между Исак и Исмаил няма ! Впоследствие във своята история, обаче, Израел воюва многократно и с арабски племена ! Та враждата е с доста по - стар корен от този, който предполагаме.......

 42. 42 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Само ако знаехте,какви безобразия вършат в хотелите по морето и вие ще ги намразите.
  Неслучайно всички ги мразят.

 43. 43 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1696 Весело

  А защо в турската империя кръвен данък са плащали само християните, а евреите са били исвободени от негокато толкова ги мразят.
  —цитат от коментар 4 на blondofil


  Много просто. Защото за разлика от християните, мюсюлманите се смятат за продължители на еврейството.

  Мохамед е смятан за ПОРЕДНИЯТ пророк(а не Господ) на същата вяра, която изповядват и евреите. Именно заради това повечето евреи в Палестина са приели Исляма "без дори и подозират това"(по думите на проф. Шломо Занд).

  Затова и по- късно турците приемат гонените сафарди, в империята си, за разлика от европейците.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 44. 44 Профил на further
  further
  Рейтинг: 516 Неутрално

  "Откъде извира мюсюлманската омраза към евреите"

  Що пък само "мюсюлманската"?

 45. 45 Профил на further
  further
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Я вижте туканка има една специална статийка за самоомразата на самите евреи. Известни са с това:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Self-hating_Jew

 46. 46 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  До коментар [#41] от "samoedin":

  Наскоро и аз прокарвах тукана своята теза, която е досущ като твоята, но бях единодушно ОСВИРКАН от аудиторията.

 47. 47 Профил на further
  further
  Рейтинг: 516 Неутрално

  46 и 41, в моя личен лексикон използвам нарицателното "турци" за всички изброени, а и за някои неспоменати също. По-кратко е, принципно всеобхватно, а и не е чак толкова далече от истината. Доволен съм от находката си и с желание обяснявам на всички в какво се състои тя.

 48. 48 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1696 Любопитно

  Впоследствие във своята история, обаче, Израел воюва многократно и с арабски племена ! Та враждата е с доста по - стар корен от този, който предполагаме.......
  —цитат от коментар 41 на samoedin


  В коя история? При завземането на Испания са участвали заедно... Явно затова по- късно ги гонят от там.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 49. 49 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1696 Весело

  Как от къде. От ислямският фашизъм. А той не е само арабски. Даже най-големият враг на евреите са иранските ислямисти.
  —цитат от коментар 2 на Viva la Evolution


  Персите са СПАСИЛИ евреите от Вавилон, и даже са им помогнали да си построят Втория Храм в Палестина.

  В момента има около 10-ина хиляди в Техеран, дето си живеят спокойно там, имат си народен представител в парламента на Иран, и не искат и да чуят, за ционетата.

  Та, явно не са "най-големият враг на евреите", а на ционацистите, образували "еврейска държава" в Палестина...

  Правете разликата!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 50. 50 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1696 Весело

  Я вижте туканка има една специална статийка за самоомразата на самите евреи. Известни са с това:https://en.wikipedia.org/wiki/Self-hating_Jew
  —цитат от коментар 45 на further


  Това е отделно. Това е етикет поставян от ционетата на евреи, дето не са съгласни с тяхната "еврейска държава".

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 51. 51 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#8] от "venci4":

  Преди няколко години един алжирец ми казваше, че най-големите им врагове са шиитите, които почитат братовчеда на Мохамед - Али. След това идвали евреите! Иначе и палестинците никой не ги обича! Те създаваха проблеми ив Египет, ив Ливан, и в Йотдания, че и в Сирия!

 52. 52 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 659 Неутрално

  А не ли заради това, че прокудиха 1,5 млн. палестинци от земите им през 1948 г. и заради погромите в бежанските лагери през 60-те и 70 -те г.?

  А може и да е поради друга причина, Защо ги мразеха милиони немци, австрийци, поляци?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 53. 53 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Има огромна разлика в оригиналната публикация от
  Матиас Кюнцел от 5 август 2020 г. и "писанието" на Абдеррахмане Амар 09 / 06 / 2021.......... Статията на Матиас Кюнцел е класи, класи по класна, макар и силно пристрастна, но особенно във втората си половина е шокиращо информативна и точна от към факти ........ каква е разликата между двете статии, умните ще разберат бързо! А общото е май само снимката над статиите, когато израелското знаме беше изгорено пред Бранденбургска порта в Берлин !!!! В Берлин! ........ http://israelbehindthenews.com/2020/08/05/islamic-antisemitism-characteristics-origins-and-current-effects/
  и свързано също логично със статията мисля е и следващият линк: https://www.dw.com/bg/уроците-по-ислям-стават-официален-предмет-в-баварските-училища/a-56700594

 54. 54 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 504 Весело

  "Легендата за световното еврейско господство"
  маи не е само мо легенда ,ами си е живата реалност

 55. 55 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 504 Весело

  Става дума предимно за разкази, в които евреите са представени като "вечния враг".
  Защо трябва да са враг на някои те са си "вечното зло"

 56. 56 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  А защо в турската империя кръвен данък са плащали само християните, а евреите са били исвободени от негокато толкова ги мразят.
  —цитат от коментар 4 на blondofil


  В грешка си! Щото четеш само Уикипедия.
  Освен евреите, османците никога не са вземали за еничари, руснаци и цигани.
  Наистина, много популярни са били децата от Албания, Гърция, Босна и България.
  Противно на това което се говори, много от тях са отивали за еничари с голямо желание.

 57. 57 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 935 Неутрално

  А същите тия мангути са много против расизма! Но когато е от тях към евреи, не го броят за расизъм.
  Затова бой по чалмите и фераджетата, докато станат пълноценни хора.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 58. 58 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Прастар начин за управление на масите. Нещо като "разделяй и владей". Насъскване на една част от населението срещу друга. Същото е и при Хитлер , същото е и сега с издигането в култ на "умнокрасавщината" и изчегъртването на всички несъгласни с правоверната вяра на Христо , Танас , Радан и Иво Мирчев! И активна работа на оберщурмбанфюрерите : Кмета , Грънеца , Сенсея и останалите умнокрасиви есесовци във форума!
  —цитат от коментар 12 на Dankol  До коментар [#12] от "Dankol":

  Вече за кой ли път ще го кажа,че този принцип "Разделяй и владей" никога не е работил в реалността. Може ли да посочиш поне един пример от който да се вижда,че Хитлер е насъсквал някого срещу евреите? Той принуждава евреите да емигрират от Германия и Австрия,след това събитията така бързо се развиват,че избухва Втора световна война,което го принуждава да събере евреите в Европа в концлагери,тъй като те обявяват война на германците и стават техни врагове.

 59. 59 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  ислямът по никакъв начин не е пречка за нормализиране на отношенията с евреите.  че не Коранът като такъв пречи за нормализирането на отношенията между арабите и евреите, а неговата антисемитска интерпретация и агресивната политика на апартейд и геноцид извършвана от няколко правителства на Израел..... и абсолютно погрешно е че "Омразата към евреите", нямала нужда от конкретен повод -и обикновено тя се предавала от поколение на поколение ........... През 1918 г.  в Палестина се появява първото издание на  протоколите на Сион . Тази форма на антисемитизъм обаче може да достигне само до малко малцинство мюсюлмани. През 1937 г. нацистка Германия започва да подбужда арабите срещу евреите по-систематично и в много по-голям мащаб. Задействащият механизъм беше първият план за разделяне на Комисията на Peel за Палестина, който предвиждаше създаването на миниатюрна еврейска поддържава........
  Берлин обаче открива, че идеята за расов антисемитизъм не намира плодородна почва в мюсюлманските общности. „Нивото на образование на широките маси не е достатъчно напреднало за разбирането на теорията на расата“, пише водещ нацист в Египет. 8 Инструкторът по пропаганда в германското посолство в Техеран стигна до същото заключение: „Широките маси нямат чувство за идеята за състезанието“, обясни той в писмо до началниците си във външното министерство. Затова той препоръча да се постави „целият акцент върху религиозния мотив в нашата пропаганда в ислямския свят. Това е единственият начин да спечелите ориенталците. " .........   Следователно нацистка Германия започна да използва исляма като ключ към разпространението на посланието си сред мюсюлманските маси. „Берлин изрично използва религиозна реторика, терминология и образи и се стреми да се ангажира и да интерпретира религиозната доктрина и концепции“, пише Дейвид Мотадел в основната си работа от 2014 г. „  Ислямът и войната на нацистка Германия“ . „Свещени текстове като Корана ... бяха политизирани, за да подбуждат към религиозно насилие срещу предполагаеми общи врагове.“ ........ Радио Zeesen
  Две години по-късно радиостанция със седалище в Zeesen, малък град на юг от Берлин, стана най-важният инструмент за разпространение на ислямския антисемитизъм. Всяка нощ в продължение на шест години - от 25 април 1939 г. до 26 април 1945 г. - тази станция излъчва омраза към евреите на арабски в мюсюлманския свят. Радио Zeesen не се обърна към публиката като араби, а като мюсюлмани. Джефри Херф, в своето новаторско изследване на  нацистката пропаганда за арабския свят,  подчертава централната роля на ученията на Корана в арабската езикова пропаганда. Телевизионният оператор наел първокласни говорители на арабски, рецитирал корански стихове в началото на програмите и ги подправил с внимателно подбрана арабска музика............ и т.н. http://israelbehindthenews.com/2020/08/05/islamic-antisemitism-characteristics-origins-and-current-effects/

 60. 60 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Обикновени примати. От там извира.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 61. 61 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#10] от "Chubachubs":

  Класика!Разделяй и владей!

 62. 62 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 659 Неутрално

  ... Разбира се, глупостта и примитивизма на тази група първобитни хора, гарнирана с идиотизма на умопомрачената им религия, умело и ловко се използва от другата чума в човешки образ- социалистите и кохортата им от полезни идиоти, която не изпуска нито една удала се възможност да аранжира и създава постоянните конфликти между мюсюлманите и нормалната част на човечеството, на първо място евреите.
  —цитат от коментар 28 на venci4


  Друго си е да си от висшата раса. Събираш овациите на интелигентните цивилизовани седерунгели.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 63. 63 Профил на uej56649621
  uej56649621
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#39] от "blondofil":

  Проявили са се като истински самаряни.

 64. 64 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#59] от "MPetr":

  Значи Хитлер е бил против еврейската държава да бъде създадена в Близкият изток именно за да не се стигне до въоръжен конфликт на евреите с арабите,но в същото време насъсквал арабите срещу тях?! Някаква логика? М?

 65. 65 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#38] от "АБПФК":

  Мъж, роден 1982 г. в Мароко.
  ПП
  Abderrahmane Ammar conducted the interview. He was born in 1982 in Morocco, went to university in Marrakech and Bamberg, and is today an Islamic scholar and freelance journalist.

 66. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Любопитно

  До коментар [#20] от "Костадин Иванов":

  Странно, защото като се чете "Хиляда и една нощ" в академичното тритомно издание, евреите са представени като "зли магьосници", а иранците - като техни помощници.
  Много интересно четиво, особено с историческите бележки, учебник по тотална индоктринация, включително как да приластиш християнска принцеса, тя да ти помогне да убиеш баща и, краля, и да избягате с ограбената съкровищница. Тя, разбира се, става правоверна и една от жените...
  А иначе итересна историически с Абасидите.

 67. 67 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Много добър текст!
  Прекрасно обяснява защо едната общност винаги ще се намира извън Цивилизацията!!!

 68. 68 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Весело

  До коментар [#38] от "АБПФК":Мъж, роден 1982 г. в Мароко.ППAbderrahmane Ammar conducted the interview. He was born in 1982 in Morocco, went to university in Marrakech and Bamberg, and is today an Islamic scholar and freelance journalist.
  —цитат от коментар 65 на daskal1  До коментар [#65] от "daskal1":

  Като почнете да поствате коментари на чужд език,(па бил той и английски),откачам! Не знам на интересни ли се правите или е нещо друго...

 69. 69 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 169 Неутрално

  До коментар [#35] от "SS":

  Господине, нищо лично, но забележката ми към вас е да не употребявате поговорки, на които не знаете смисъла.
  Дразнещо е.
  И за да не съм голословен, тази поговорка идва заради Венецианцианските кораби, които са били огромни за онези времена и с КРУШОВИДНА ФОРМА, и са побирали голям брой наемници. Оръжията, барута, т.е. обоза е бил едно малко, но бързо корабче, което се е плавало след големите кораби - "круши".
  Гърците, които са живеели по крайбрежието, когато са забелязвали големи кораби са чакали появата и на малкото - опашката, тогава са разбирали, че ги очаква глад и смърт.
  Такъв е и смисълът на поговорката ...

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 70. 70 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Омразата на мюсюлманството към еврейството се корени още в зараждането на мюсюлманството и отделянето и от еврейската религия. Цялостната идеология на Мохамед е била за откъсване от евреите които според него не следват религиозните повели и сквернят вярата. Нещо подобно на по-късното зараждане на протестантството и откъсването му от католицизма. Враждата между евреи и палестинци само доналива масло в огъня.

  Интересно е че отношението на Корана към християнството е ласкателно като към онеправдани и преследвани сродни души. Враждата с християнството е запалена от кръстоносните походи и е поддържана от подкрепата за Израел в последния изторически период.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#18] от "Deaddark": Освен ние и датчаните - кои християнски страни си спасиха евреите?

  Датчаните са превозвали евреи до Швеция СРЕЩУ заплащане. Тарифата е била 100 райхсмарки на еврейски нос.

 72. 72 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#46] от "Аскет": Това не е теза, а легенда от религиите .Това са давидовите наследници.

 73. 73 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#52] от "bgkurshum":А не ли заради това, че прокудиха 1,5 млн. палестинци от земите им през 1948 г. и заради погромите в бежанските лагери през 60-те и 70 -те г

  Когато ги прогониха бяха 300 000 . Сега са 1.5, затова Израел не признава правото им да се върнат.
  Когато евреите навлязоха в Ливан, месеци извозваха с камиони оръжие за голяма армия от подземията на лагерите. Натовариха палестинците в кораби и ги изгониха от Ливан. Пристигнаха в Тунис. Преди да слязат от корабите ги разоръжиха и прибраха на сухо в лагери. За командването дадоха една 8 етажна сграда в южното предградие на столицата - в Хамамет. Тя добре стърчеше на брега на морето сред едноетажното градче. След време израелски самолети, зареждани във въздуха, сринаха въпросната сграда.
  Иначе в Тунис, Джерба и други градове има синагоги и доста евреи Търпят се взаимно.


 74. 74 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#58] от "deaf": Бояджия, ЛЪЖЕШ !

 75. 75 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#58] от "deaf": Бояджия, ЛЪЖЕШ !
  —цитат от коментар 74 на ahasver  До коментар [#74] от "ahasver":

  Браво! Много смислен "коментар"...

 76. 76 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#64] от "deaf":

  =====Хитлер насъсквал арабите срещу тях?! Някаква логика? М===== те много неща уж нямат логика на пръв поглед, но политиката и религията не са едно и също нещо а понякога нещата дори стават абсурдни !............. Пример: "Джордж Линкълн Рокуел и членове на Американската нацистка партия присъстват на срещата на върха на нацията на исляма през 1961 г."....... 1961 г. далеч след края на втората световна война !!!! https://rarehistoricalphotos.com/george-lincoln-rockwell-attend-nation-islam-1961/

 77. 77 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Черните в Америка, тези борци за свобода, също мразят евреите. Много са ни идеализациите, никакви основанията. Евреите поне играят открито, всъщност изобщо не крият ни предимствата си, ни недостатъците.

 78. 78 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#76] от "MPetr":

  Защо да е абсурдно?!

 79. 79 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#59] от "MPetr":Значи Хитлер е бил против еврейската държава да бъде създадена в Близкият изток именно за да не се стигне до въоръжен конфликт на евреите с арабите,но в същото време насъсквал арабите срещу тях?! Някаква логика? М?
  —цитат от коментар 64 на deaf


  Логика няма значение дали има, това е факт. Хитлер е искал арабите на своя страна срещу евреите.

 80. 80 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#78] от "deaf":
  """"Защо да е абсурдно?!"""""........ А сега де?..... Е как да не е абсурдно чернокожите, с лидерите на Ку Клукс да се обединяват в САЩ ???........ Религията тук няма никакво значение, ама никакво и го давам за пример!..... чиста политика и само политика и то извратена !!!!! ......написано е ясно "Нацистите и чернокожите мюсюлмани биха могли да бъдат съюзници, тъй като и двете страни търсят една и съща цел - разделяне на расите"....и такива приказки, като на автора на статията , за "мюсюлманската омраза" към евреите.......са смешни и нелепи мисля.....и изключително вредни ! ..... а режима на Хитлер е променял класическата ислямска литература и текстове и това е доказано ! Израелците отдавна са го доказали с факти и документи , факт е че имало такива опити и пропаганда ! .. Докато класическата ислямска литература третира борбата на Мохамед с евреите като незначителен епизод от живота на пророка, хитлеристите го променят и пропагандират като „ основен конфликтът на Мохамед с евреите и като централна тема в "кариерата му" и на враждата се придава "космическо" значение. ”... Цитирам от линка който съм дал по долу........ а иначе има поне 1,6 милиарда вярващи мюсюлмани, или поне 23% от населението на Земята, и едва ли всички мразят евреите заради религията........смешно е!

 81. 81 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#80] от "MPetr":

  Почти всеки текст може да бъде интерпретиран свободно,включитено и класическата ислямска литература. Със сигурност има ислямци,които пък не приемат твоята интерпретация на тяхната литература.
  Обикновено най-много 10% от народа е искрено вярващ. Ти да не мислиш,че всички руснаци дошли тук да ни освобождават от "турско робство" са го направили с религиозни мотиви - да освободят православните братя българи?!

 82. 82 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#79] от "ТумбаЛумба":

  Мразя когато някой не може да чете. Не може буквално. Пак да го кажа. Хитлер е бил категорично против евреите да се заселят в Близкият изток,защото това ще доведе до въоръжен конфликт на тях с арабите. Къде виждаш опит на Хитлер да насъска арабите срещу евреите?! Нещо повече,според първоначалните негови планове,той е замислял да изсели евреите на остров Мадагаскар,но Втората световна война му е попречила...

 83. 83 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 334 Неутрално

  че те кого не мразят!?

 84. 84 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Една крилата фраза на Голда Меир:"Мир с арабите може би да е възможен, само когато арабите започнат да обичат децата си повече, от колкото мразят евреите"..Или перефразирано- ако най- силното Човешко чувство- любовта към децата, е поставено на второ място, след омразата към други хора, е безмислено и загубено време да се градят илюзии за каквото и било мирно съжителство..Разбира се, глупостта и примитивизма на тази група първобитни хора, гарнирана с идиотизма на умопомрачената им религия, умело и ловко се използва от другата чума в човешки образ- социалистите и кохортата им от полезни идиоти, която не изпуска нито една удала се възможност да аранжира и създава постоянните конфликти между мюсюлманите и нормалната част на човечеството, на първо място евреите.
  —цитат от коментар 28 на venci4


  Разбирам, че класираш евреите към нормалната част от човечеството, но чак пък да са на първо място.... С голяма доза условност приемам само една малка част от тях.
  Иначе за чаршафите съм напълно съгласен.

 85. 85 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Само ако знаехте,какви безобразия вършат в хотелите по морето и вие ще ги намразите.Неслучайно всички ги мразят.
  —цитат от коментар 42 на kwy38371721

  Някои хора много се прехласват по евреите, но в същност те не са по-малки боклуци от арабите изобщо.

 86. 86 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Само ако знаехте,какви безобразия вършат в хотелите по морето и вие ще ги намразите.Неслучайно всички ги мразят.
  —цитат от коментар 42 на kwy38371721

  Някои хора много се прехласват по евреите, но в същност те не са по-малки боклуци от арабите изобщо.

 87. 87 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  До коментар [#26] от "jazzdevil":
  Това за обидения Мохамед съм го чувал като интерпретация от араби.
  Като станал популярен в Мека и околностите бившият коняр и новоизлюпен пророк отишъл в Медина с последователите си.
  И там на площада където всички се молели с лице към храма в Ерусалим, нашия човек и хората му се обърнали с лице към Мека, която е в противоположна посока.
  Това както и да го гледаш е кръвна обида за вярата и кютека започнал между двете семитски племена.
  И така досега.
  Като влезе някоя муха в главата на хомо сапиенса, трудно намира път да излезе...

 88. 88 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#84] от "tolex":

  Имах предвид, че са на първо място по омраза от страна на мюслитата.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 89. 89 Профил на Dimiter Karapetrov
  Dimiter Karapetrov
  Рейтинг: 90 Неутрално

  Как откъде! Омразата винаги извира от "сърцето". Вижте форума.
  После вече се намират аргументи и "обяснения" за поддържането ѝ.

 90. 90 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1541 Неутрално
 91. 91 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#87] от "k_":

  Тази история е някакъв фолклор - при превземането на Ерусалим има записано как арабите отиват и се молят на същия храм като евреите - просто стоят леко в страни и не се смесват с другите. А култа към Мека се избистря някъде 100-120г след смъртта на Мохамед - всичките ранни джамии от Мароко до Китай са сочат всъщност към Петра.

 92. 92 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  "Откъде извира мюсюлманската омраза към евреите"

  Не съм сигурен дали това е вярно.
  През 16 век Османската империя , която е била най-голямата мюсюлманска държава тогава, приема изгонените от Испания и Европа евреи и ги приютява на своя земя. Евреите , изгонени от християнска Европа , са приети в Османската империя като пълноправни поданици на султана с всички права като останалите поданици от други религии да строят свои религиозни храмове - синагоги и да изповядват своята религия свободно. Евреите за кратко време се интегрират и издигат на високи позиции в османското общество като играят активна роля в развитието на Османската империя. Българските евреи са наследници на тези евреи, намерили спасение в Османската империя през 15 век , когато са били преследвани и изгонени от християнска Европа.

 93. 93 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#37] от "тулса":

  Не всички араби са мюсюлмани. И обратното също е вярно.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 94. 94 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#80] от "MPetr": Петре, през ВСВ арабите от френските колонии, Тунис специално, са подкрепяли нацистките войски. Към края на войната напредването на антифашистката коалиция принуждава войските на Ромел да се изтеглят на полуостров Кап Бон, очаквайки италианският флот да ги прибере. Вместо това пристигат англо-американците и 240 000 немци и италианци се предават Заради подкрепата на фашистите, американските кораби се готвели да обстрелват пристанището на Бизерта. Един местен евреин ми разказва, че група евреи с моторница отишли до американския кораб и измолили пощада за града.
  На Кап Бон има една долина пълна с изоставена военна техника.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK