За пръв път повечето републиканци в САЩ подкрепят еднополовите бракове

За пръв път повечето републиканци в САЩ подкрепят еднополовите бракове

© ReutersМнозинство от републиканците в САЩ за първи път подкрепят еднополовите бракове, сочи проучване на Gallup, публикувано в сряда, като рекордните 70% от всички респонденти подкрепят гей браковете.


Изследването показва значително увеличение на одобрението за еднополовите бракове от 2015 г. насам, когато те бяха легализирани в цялата страна след решение на Върховния съд и 60% от американците казаха на Gallup, че са за гей бракове.


Към онзи момент годишното проучване на Gallup на ценностите и вярванията, което също измерва подкрепата за смъртното наказание и контрола на раждаемостта, установи, че 37% от републиканците подкрепят гей браковете - цифра, която сега се е увеличила до 55%.
"Една от най-поразителните тенденции, която (нашето изследване) показва (е, че) американците могат да променят мнението си по даден въпрос доста забележително за доста кратък период от време", каза анализаторът на Gallup Джъстин Маккарти пред фондация Thomson Reuters. "И сега виждаме мнозинство от републиканците, които за първи път подкрепят."


Републиканската партия в исторически план е била по-консервативна в социално отношение и по-малко желаеща да прокарва правата на ЛГБТ +, като при администрацията на Тръмп например на транссексуални служители е забранено да се присъединяват към американската армия.


Според "Кампания за правата на човека", зщитаваща ЛГБТ+ правата 29 държави по света, включително Норвегия, Португалия и Южна Африка, са легализирали еднополовите бракове.


Президентът на Чили Себастиан Пинера този месец заяви, че ще се стреми да ускори законопроекта за еднополови бракове, който от години се проваля в исторически консервативната южноамериканска държава, макар тук да признаха еднополовите граждански съюзи през 2015 г. Подобно законодателството също се обсъжда в Япония, Литва и Тайланд.


Проучването на Gallup също разкрива разделение между поколенията в отношението в САЩ към проблемите на LGBT +, като възрастните хора имат по-консервативни възгледи от младите или тези на средна възраст.


Подкрепата за еднополови бракове е 84% сред 18-34-годишните в сравнение със 72% сред тези между 35 и 54 години и 60% при хората над 55 години.


"Още от самото начало (на нашето проучване) в началото на 90-те години виждаме, че младите американци са най-големите двигатели на промяната в подкрепа на правата на гейовете", каза Маккарти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK