На живо

Коронавирусът по света: СЗО предупреди Европа, че пандемията не е свършилаДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
ЕС настоява за нова мисия, която да търси произхода на SARS-CoV-2

Европейският съюз настоява за ново разследване на произхода на пандемията от COVID-19, идентифицирана за първи път в централен Китай, на фона на критиките към мисията на Световната здравна организация, организирана съвместно с китайски учени.


Проучването на СЗО през януари и февруари е "недостатъчно и неубедително", се казва в изявление на американската мисия към ООН в Женева, разпространено миналия месец,с което се призовава за "провеждането на навременна, прозрачна и основаваща се на доказателства втора мисия", включително в Китай.


"Разследващите се нуждаят от пълен достъп до всичко, което е необходимо, за да се намери наистина източникът на тази пандемия," заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел, посветена на предстоящата през уикенда среща на върха на Г-7.


Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел каза: "Светът има право да знае точно какво се е случило, за да може да научи уроците."


Проект на текст, който ще бъде одобрен след разговорите ЕС-САЩ. идната седмица в Брюксел, се казва: "Ние призоваваме за напредък в прозрачно, основано на факти и ръководено от експерти второ изследване на СЗО за произхода на COVID-19, което да се извърши е без външна намеса."


Президентът на САЩ Джо Байдън заяви през май, че американските разузнавателни агенции изучават възможността вирусът SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, да се е появил в резултат на авария в лаборатория в Китай, припомня Ройтерс.


Първата мисия на СЗО приключи с предположение, че вирусът вероятно е бил предаден от прилепи на хора чрез друго животно и че лабораторен инцидент е малко вероятен.


Дипломати от ЕС заявиха пред Ройтерс, че подкрепата на ЕС за ново проучване е предимно символична, тъй като блокът няма да участва пряко.

СЗО: При 30% ваксинирани в Европа нови COVID вълни са неизбежни

Световната здравна организация призова в четвъртък европейците да пътуват отговорно през летния ваканционен сезон и предупреди, че континентът "в никакъв случай не е вън от опасност" в битката срещу COVID-19 въпреки спада на инфекциите през последните седмици.


"С увеличаване на събиранията, по-голямата мобилност на населението и с наближаващите големи фестивали и спортни прояви, СЗО Европа призовава за повишено внимание", каза европейският ръководител на здравната агенция на ООН Ханс Клуге.


"Ако решите да пътувате, правете го отговорно. Бъдете наясно с рисковете. Използвайте здравия разум и не застрашавайте трудно спечелените победи", каза Клуге.


През последните два месеца новите случаи на COVID-19, смъртните случаи и хоспитализациите са намалели, което накара 36 от 53 държави в региона да започнат да облекчават ограниченията.


Броят на съобщените инфекции с COVID-19 през миналата седмица достигна 368 хил., една пета от седмичните случаи, регистрирани по време на пика.


Клуге заяви, че така нареченият вариант Delta, който за първи път е идентифициран в Индия, е обезпокоителен, тъй като е по-заразен, много от уязвимите групи на възраст над 60 г. остават незащитени, тъй като не са ваксинирани.


Държавите трябва да се поучат от втората вълна след спада на случаите миналото лято. Тъй като само 30% от жителите в 53-те държави на европейския континент са получили първата си доза ваксини, това няма да е достатъчно, за да се предотврати нова вълна от вируса, предупреди той.


Коронавирусът по света: СЗО предупреди Европа, че пандемията не е свършила

© Associated Press

ЕС може да се откаже от 100 млн. дози "Джонсън и "Джонсън"

ЕС може да не използва възможността за закупуване на допълнителни 100 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 на "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson), съобщи Ройтерс.


Според агенцията доверието към единствената еднодозова ваксина, която първоначално се смяташе за решаваща за ускоряването на ваксинационните кампании в Европа, спада заради проблеми с доставките и опасения заради редки тромбози.


Като част от първоначалната поръчка "Джонсън и Джонсън" се ангажира да достави 55 млн. дози на ЕС до края на юни, но до момента е изпратила само около 12 млн.


Две партиди, произведени в САЩ, с милиони ваксини са задържани в продължение на седмици, докато Европейската агенция по лекарствата оценява тяхната безопасност след случаи на замърсявания във фабрика, управлявана от подизпълнителя на компанията в Балтимор "Емерджент" (Emergent).


"Джонсън и Джонсън спряха за кратко доставките до ЕС през април заради много редки, но сериозни случаи на образуване на кръвни съсиреци.


ЕС има договор с американската компания за поръчка на 200 млн. дози от ваксината и имаше възможност да закупи допълнително още толкова. Крайният срок за заявяване на останалите 100 млн. дози изтича в края на юни, но все още не е взето решение дали да се използва, казват източниците на Ройтерс.


Коронавирусът по света: СЗО предупреди Европа, че пандемията не е свършила

© Associated Press

САЩ ще купят 500 млн. дози ваксини за бедните страни

Президентът на САЩ Джо Байдън планира да закупи и да дари 500 млн. дози от коронавирусната ваксина на "Бионтех"/"Пфайзер" на повече от 90 държави, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.


Съобщението за дарението на ваксина - най-голямото досега от една държава, идва в навечерието на срещата на Г-7. ЕС вече обяви, че до края на годината ще дари 100 млн. дои ваксини.


Американският производител на лекарства Pfizer и неговият германски партньор BioNTech ще осигурят 200 млн. дози през 2021 г. и 300 млн. през първата половина на 2022 г., които след това САЩ ще разпределят в 92 държави с по-ниски доходи и Африканския съюз.


САЩ вече обещаха да дарят около 80 млн. дози до края на юни, както и 2 млрд. долара за програмата на СЗО за осигуряване на ваксини за развиващите се страни COVAX.


Съобщението на Байдън идва на фона на нарастващия натиск към Вашингтон, където вече са ваксинирали с една доза 64% от пълнолетното население, да заделят от собствените си количества на други държави, които отчаяно търсят ваксини.


Коронавирусът по света: СЗО предупреди Европа, че пандемията не е свършила

© Associated Press

"Фейсбук" удължава дистанционната работа на служителите си

"Фейсбук" (Facebook) съобщи, че служителите му ще имат възможността да работят от вкъщи дълго време, включително и в чужбина, предаде Франс прес.


Решението се различава от позицията на "Епъл" (Apple), която се опитва да върне персонала в Купертино.


От 15 юни служителите на "Фейсбук", които могат да изпълняват задълженията си извън офисите, ще имат възможност да поискат удължаване на дистанционната работа.


Главният изпълнителен директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг е изчислил, че половината от персонала на платформата може да работи дистанционно 10 г.


Компаниите от Силициевата долина бяха сред първите в САЩ, които затвориха офисите си в началото на пандемията. Служителите на "Туитър" (Twitter) получиха възможност да работят от вкъщи за неопределено време.


"Гугъл" (Google) и "Майкрософт" (Microsoft) също залагат на хибридни системи. "Епъл" би искал служителите му да се върнат на работа поне три дни седмично от есента, но част от служителите смятат, че такава стъпка ще е прибързана. /БТА

Европарламентът призова за отнемане на патентите за ваксините срещу COVID-19

Европейският парламент призова за временно премахване на патентите за ваксините срещу COVID-19, за да се ускори разпространението им по света. За позицията гласуваха 355 депутати , 263 бяха "против" и 71 се въздържаха.


Предлага се да започнат преговори със Световната търговска организация. Според ЕП най-важно е доброволното лицензиране (когато носителят на правата решава на кого и как да преотстъпи патента) и предаването на технологии към държави, които произвеждат ваксини. Евродепутатите настояват ЕС бързо да премахне пречките пред износа на ваксини, а САЩ и Великобритания да свалят забраната за износ на ваксини и суровини за тяхното производство.


Европарламентът пресмята, че за ваксинирането на 70% от световното население са необходими 11 млрд. дози. Досега са поставени 1.6 млрд. дози, от които едва 0.3 на сто - в 29-те най-бедни държави.


Европейската комисия обаче вече внесе от името на ЕС предложение в СТО, според което и сега има достатъчно начини производителите на ваксини да предоставят ноу-хау на партньори и акцентира, че от първостепенно значение са премахването на търговските пречки и увеличаване на производствения капацитет.

50% от европейското население е имунизирано срещу COVID-19, в България - 15%

Повече от половината европейски граждани вече са получили поне по една доза ваксина срещу COVID-19, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в навечерието на срещата на върха на Г-7, която ще обсъжда и осигуряването на ваксини за по-бедните страни.


100 млн. души са със завършен ваксинационен цикъл.


По данни на европейската здравна агенция ECDC 49.8% от европейските граждани са получили първата доза ваксина, а 25.7% са с две.


България запазва последното си място по ваксинации в ЕС, като се отдалечава още повече от останалите държави. 14.7 на сто от българските граждани имат по една доза ваксина, а на 11.2% са поставени две.


За сравнение Латвия, която е предпоследна в ЕС е ваксинирала напълно 15.7% от гражданите си и е поставила по една доза на 29.2%.


Най-голям обхват ваксинационната кампания е постигнала в Малта, където напълно ваксинирани са 49.7% от населението, а 65.8% са с първа доза. Унгария бързо се доближава до първата в Европа с 47.2% напълно ваксинирани и 59.2% с една поставена доза.


Румъния има една трета от гражданите си с първа доза, а всеки четвърти е с поставени две. В Гърция срещу
COVID-19 вече са имунизирани 26% от населението, 44.7% са с първа доза.


ЕС си постава за цел да ваксинира до края на юли 70% от възрастното си население.


Коронавирусът по света: СЗО предупреди Европа, че пандемията не е свършила

© Associated Press

6148 души умряха от COVID-19 за ден в Индия

Индия отбеляза световен рекорд по брой на смъртни случаи от ковид за един ден - 6148, предаде Ройтерс. Това стана, след като източният щат Бихар, един от най-бедните индийски щати, коригира данните си, като добави починалите у дома или в частни болници.


Предишният тъжен рекорд беше в САЩ, където на 12 февруари бяха регистрираха 5444 смъртни случая от COVID-19 овид за един ден.


През последните 24 часа в Индия бяха регистрирани 94 052 нови случая на заразяване с коронавирус, с които общият им брой стигна 29.2 милиона.


Общият брой на смъртните случаи е 359 676, съобщи индийското здравно министерство.


Коронавирусът по света: СЗО предупреди Европа, че пандемията не е свършила

© Associated Press

Пакистан ваксинира задължително работещите

Пакистан направи ваксинирането срещу коронавирус задължително за всички работници и служители в държавния и частния сектор, предаде ДПА.


Решението на Националния команден и оперативен център цели до края на годината да бъдат ваксинирани 70 млн. души.


"Всички служители в държавния сектор ще трябва да бъдат ваксинирани до 30 юни", се посочва в изявление на центъра, без да се определя краен срок за частния сектор.


Пакистан има направени вече 10 млн. дози ваксини срещу COVID-19.


"Колкото повече хора ваксинираме, толкова ще сме по-защитени", каза финансовият министър Асад Умар.


Пакистан, с население 220 млн. души, стартира ваксинационна кампания през февруари, като първоначално се изправи пред недоверие от страна на гражданите и недостатъчни доставки на ваксини, но миналия месец започна масова имунизация.


Близо 300 000 души се записват за ваксинация всеки ден, каза Умар.


Междувременно спадът на новите случаи на коронавирус окуражи властите да предприемат допълнително облекчаване на епидемиологичните мерки, позволявайки офисите на работят на пълен капацитет и вдигайки забраната междуградският обществен транспорт да работи два дни седмично.


През последните 24 часа Пакистан регистрира 1118 новозаразени, с което общият им брой достигна 936 131. Починалите от COVID-19 са 21 453. /БТА


Коронавирусът по света: СЗО предупреди Европа, че пандемията не е свършила

© Associated Press

Тревожно увеличаване на инфекциите в Лисабон

Португалското власти обявиха, че ще забавят процеса на смекчаване на противоедимичните мерки в столицата Лисабон и в още три области - Брага, Вале де Камбра и Одемира, заради обезпокояващо увеличаване на новозаразените, предаде Франс прес.


В тях дистанционната работа остава задължителна, където е възможно, до 27 юни. Ресторантите ще приключват работа в 22.30 ч., докато в останалата част на страната те ще работят до 1 ч след полунощ.


В другите части на страната, където броят на новозаразените не буди безпокойство, се удължава работното време за редица обекти и дейности, връща се публиката в спортните зали и обекти, но при намален капацитет.


Правителството на Португалия обяви, че тестовете за COVID-19 ще са задължителни за фирмите с над 150 служители и за прояви с повече хора, като например спортни, културни и семейни срещи.


Баровете и дискотеките остават затворени до края на август./БТА

Украйна остава в локдаун и през лятото

Украйна ще предложи на правителството да остави в сила локдауна през лятото въпреки спада в броя на новозаразените с COVID-19, съобщи здравният министър Виктор Ляшко, цитиран от "Ройтерс".


Във бяха регистрирани нови 1385 случая с коронавирус и 77 починали. Разпространението на инфекцията намалява от 8 седмици.


"Въпреки подобряването на положението не бива да забравяме, че COVID-19 не е преодолян", каза Ляшко на правителствено заседание, предавано по телевизията.


По думите му нито една европейска страна, в която се е подобрила ситуацията с инфекциите и ваксинацията, не е отменила изцяло ограничителните мерки. Министърът не уточни кога правителството ще реши да удължи действието на локдауна в страната, която е сред най-тежко засегнатите в Европа от пандемията.


Досега в 41-милионната Украйна са установени около 2.22 млн. заразени с коронавируса, от които 51 410 са починали. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Ако нещо беше хубаво щяха ли да го налагат със сила?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#2] от "asen_g":

  да, странно, явно пакистанците не ги лови...или всъщност не искат да рискуват?
  В Украйна на 2,2млн заразени 51х са си отишли. Значи за Пакистан екстраполирано това би било 5млн души

 4. 4 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Все повече си мисля, че локдауните работят като вица за човека, дето го било жал да отреже опашката на кучето и всеки ден режел по малко. В крайна сметка вирусът пак минава през всеки и си взима който е податлив, само че става забавено.

  Нали целта беше здравната система да се подготви - излиза, че всъщност няма капацитет да се подготви, много трудно слизат новите терапии и похвати, кара се на паника и някакви заучени схеми...и накрая хем локдаун, хем боледуване, хем и здравната система не е готова.

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Неутрално

  От 220 милиона починалу 22 хиляди която няма и 0.001% обаче положението било катастрофално. Очеизвадно става със всеки изминал ден, че без масово излизане на улицата няма да приключи скоро този геноцид...пардон грижа за хората
  —цитат от коментар 2 на asen_g


  Същото като в Индия....починалите едвам се събират в няколко процента. Те от дизентерия почиват в пъти повече там, но никой не говори за това.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  тцтцтцтц...
  ся факт-чекърите ше борят две конспирации по-малко:
  за изкуствения характер на бируса и за задължителната ваксинация :)))

 7. 7 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  6148 души за 2 милиарда индийци, са колкото 18 фуши за 6 милиона българи, а унас йм7раха по 100-200.

 8. 8 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Всичко е ясно - Китай е създал вируса, за да ликвидира Индия.
  Просто като бял ден!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 9. 9 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2786 Любопитно

  Индия, Пакистан и Китай имат сериозна нужда от драстична редукция на народонаселението си.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  "Индия отбеляза световен рекорд по брой на смъртни случаи от ковид за един ден - 6148, предаде Ройтерс. Това стана, след като източният щат Бихар, един от най-бедните индийски щати, коригира данните си, като добави починалите у дома или в частни болници."

  Пламне ли Индия, положението на всички държави, свързани с тази огромна азиатска държава, ще се стъжни ! За съжаление там Ковида сега излиза извън контрол ! Великобритания има повод да бъде силно притеснена - наводнена е от индийци и пакита !

 11. 11 Профил на Живко Харизанов
  Живко Харизанов
  Рейтинг: 0 Неутрално


  Починали от ковид в Израел и България за последните 49 дни:

  Израел: 58% ваксинирано (с две дози) население - 94

  България: 9% ваксинирано (с две дози) население - 2651

  Гъстотата на населението в Израел е 7 пъти по-висока отколкото в България.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries
  https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

 12. 12 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Никой не говори, само ти неизвестно как си информиран...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 13. 13 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Индия има между 2008 и 2018 по 7 човека на 1000 починали средно. Ние имаме 14. Обаче паника тук нямаше. И в момента смъртността на Индия от Ковид е по-ниска от тази в България.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 14. 14 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 416 Неутрално

  50% от европейското население е имунизирано срещу COVID-19, в България - 15%

  Малко над 12% са в Бг според официалната статистика.

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Весело

  "50% от европейското население е имунизирано срещу COVID-19, в България - 15%"

  "По данни на европейската здравна агенция ECDC 49.8% от европейските граждани са получили първата доза ваксина, а 25.7% са с две."

  Явно Великобритания вече не я смятат в Европа 😂😂😂, може би защото имат 54.2% с две дози и 77.3% с една доза и днес ще ударят общо 70 милиона дози и това разваля статистиките на ЕС?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Любопитно

  До коментар [#5] от "padrino":Никой не говори, само ти неизвестно как си информиран...
  —цитат от коментар 12 на Apophenia


  Никой в "либералните" медии не пише за това, но явно ти си от тези с разбирането за плоската земя 😂😂😂
  По официални статистика над 300 ХИЛЯДИ деца (до 12 години) умират от дизентерия в Индия всяка година, но не виждам някой да се е загрижил за това в Европа нали? Тук се пише само за модерният "ужас" Ковид ......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1759 Любопитно

  До коментар [#2] от "asen_g":

  Какви 22 000 починали от 220 млн? Само в България от COVID са починали почти 18 0000, а населението на България е твърде далеч от 220 млн.!

 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  А може ли цялата статистика - колко изобщо на този ден и от какво? И да е сравнена с аналогичните данни от 2019!

 19. 19 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Ако нещо беше хубаво щяха ли да го налагат със сила?
  —цитат от коментар 1 на radelmarfx


  тебе кой искаше да те насили!?

 20. 20 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1759 Разстроено

  Къде пък намериха 15% ваксинирани в България?! В една друга статия днес показват почти 650 000 (напълно) ваксинирани. Това са под 10% от населението. Пак там графиката показва, че са поставени общо около 1,5 млн. дози. Ако сметнем, че ваксинираните с Янсен (която изисква само една доза) са малко, за (напълно) ваксинираните са отишли близо 1,3 млн. дози. Значи има само още около 200 000 българи с една доза. Това не са и 3% от населението на България! Нямаме дори и 13% от населението, което да е получило поне една доза ваксина! Това е абсолютно недостатъчно за колективен имунитет!

 21. 21 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2397 Неутрално
 22. 22 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#10] от "samoedin":

  *Великобритания има повод да бъде силно притеснена-наводнена е от индийци и пакита!*

  Мани я ти Англията те са тъпи и пияници, как могат ще се оправят сами.
  Какво да правим ние дето сме наводнени с най умния и правилен и знаещ материал!?

 23. 23 Профил на Агент Провокатор
  Агент Провокатор
  Рейтинг: 76 Неутрално

  В UK напук на ваксинациите случаите пак тръгнаха нагоре !

 24. 24 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Във всички статистики за епидемията средните показатели се изчисляват на базата на 6,9 милиона българи. Всъщност без 2,4 милиона емигранти (според отговор на МВнР на запитване на емигрантската ни общност в Чикаго) у нас остават 4,5 милиона души, от които един милион са деца, които не се ваксинират. Не че сме цъфнали и вързали, но изчисленията трябва да са точни. При 1,5 милиона ваксинирани с две дози до две седмици, не сме толкова зле. Отделно природно ваксинираните (прекарали болестта) - официално към 500 000, неофициално - с безсимптомни, лекосимптомни и средто тежки случаи, останали без тестване и без интерниране, със сигурно са поне 1,5 милиона.

 25. 25 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  50% от европейското население е имунизирано срещу COVID-19, в България - 15%
  ▪️▪️

  ГЕРБ 👎👎👎

  "Чуждестранен агент"
 26. 26 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1759 Любопитно

  До коментар [#24] от "Petio Petkov":

  "на базата на 6,9 милиона българи. Всъщност без 2,4 милиона емигранти"

  За пръв път виждам подобно предположение- че населението на България включва и българските граждани живеещи постоянно в чужбина. При преброяването на населението на САЩ се включват всички реално живеещи там- дори и нелегалните имигранти, пък какво остава за българите с двойно гражданство. Според Вас, голяма част от населението на света го броят по 2 пъти (някои и повече)?!

 27. 27 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1759 Любопитно

  До коментар [#24] от "Petio Petkov":

  "При 1,5 милиона ваксинирани с две дози до две седмици, не сме толкова зле"

  Това пък как го изчислихте?! В ежедневната статия за COVID статистиката днес графиката показва, че в България са сложени общо около 1,5 млн. дози. Но това не значи, че те са сложени на 1,5 млн. българи, по една доза на всеки. Пак в тази статия показват, че почти 650 000 българи са напълно ваксинирани, под 10% от населението на България. За тях са отишли почти 1,3 млн. дози. Значи остават около 200 000 българи с една доза, които ще са (напълно) ваксинирани до 3 седмици (повече за ваксиниранте с АстраЗенека). Това е под 3% от населението на страната, т.е. ще имаме под 13% (напълно) ваксинирани. Твърде малко за колективен имунитет!

 28. 28 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#24] от "Petio Petkov": Твърде малко за колективен имунитет!
  —цитат от коментар 27 на plamen_b


  На вас кой ви пречи? Нали сте имали желание и сте рискували да се имунизирате с нещо недостествано и без ясни странични ефекти в годините... Проблеми нямате вие и вашето обкръжение, което е имунизирано ако нямате и за в бъдеще странични ефекти. За какво Ви е на вас лично "колективен имунитет"? Всеки има глава на раменете и преценява рисковете.

  За щастие в България явно колкото и манипулации да има от медии, тулупи и всякакви "експерти" по медицина, умните хора са доста повече от к@лъфите и не искат да рискуват и без това намаляващото ни население заради някаква недоказана "голяма" опасност. Дори и на хартия нищо не направиха със смъртността от корона. Ясно е че ви плащат ама плочата се изтърка. Вземете направете нещо смислено като изказване за да си оправдаете парите. Най-малкото и официалната статистика показва под 1% нови случаи...нищо не е, а до зимата я камилата я камиларя. Колективен имунитет щеше да има ако не бяха затворили миналата година. Сега е прекалено слабо разпространението.

  Ако имаме управление от тулуп ще има затваряне, ако имаме държавническо управление ще гледаме напред без глупостите на 2020 и началото на 2021ва.

  Един Българин
 29. 29 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#19] от "znaesht":

  Него още никой не го е насилил - човекът се съпротивлява. Явно вас са ви из насилили щом сте ваксинирани. А може би не са ви и насилвали, а сами сте си ... "дали".

  Честито на печалившите :)))

  Един Българин
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  "Пакистан направи ваксинирането срещу коронавирус задължително за всички работници и служители в държавния и частния сектор, предаде ДПА."

  Това със сигурност е COVID-19 новината на деня, даже и на месеца. Защото официално Пакистан се превърна първата държава в света в която ваксинирането става задължително за голяма част от населението (всички работещи хора).

  Само за справка, ваксинирането не е задължително в страните, които в момента има най-много ваксинирани хора. Имам в предвид Малта, Израел, Чили, Унгария, САЩ, Китай и други....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  До коментар [#13] от "Darkman":

  Така е, всъщност по отношение смъртност от COVID-19 България е на първо място в ЕС. И на едно от челните места в света (мисля, че в топ 10 или топ 20).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  До коментар [#26] от "plamen_b":

  Да, при националните преброявания се извършва преброяване на населението намиращо се в страната към момента на преброяването, без да се включват българите живеещи в чужбина.

  За българските граждани живеещи в чужбина трябва да има отделни преброявания. Дали те се правят от българската държава и власти е друг въпрос.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Щом Пакистан могат да въведат задължителна вакса за работниците дори и в частния сектор и никой не мъцва , смятай че тука е въпрос на време да стане реалност. КонспирациЙ,а?

 34. 34 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  До коментар [#24] от "Petio Petkov":

  Вашата стъкмистика е направо трепач! Оптимистика един вид. Нищо, той пак ще дойде и тогава ще си проличи разликата.

 35. 35 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  "50% от европейското население е имунизирано срещу COVID-19, в България - 15%""По данни на европейската здравна агенция ECDC 49.8% от европейските граждани са получили първата доза ваксина, а 25.7% са с две."Явно Великобритания вече не я смятат в Европа 😂😂😂, може би защото имат 54.2% с две дози и 77.3% с една доза и днес ще ударят общо 70 милиона дози и това разваля статистиките на ЕС?
  —цитат от коментар 15 на padrino


  Заглавието е объркващо и май нарочно е направено. Една доза не значи че си ваксиниран! Зглавието трябваше да бъде 25% от Европейците са ваксинирани. Не 50%.
  В САЩ една доза не се смята за пълна ваксинация, Дори и след две дози трябва да изчакаш две седмици за да има ваксината пълен ефект. До вчера са ваксинирани с по две дози 141 милиона или 43% и с една доза са 172 милиона или 52%. И при това тук се смята че вансинирането не върви добре защото е необходимо поне 70% да бъдат ваксинирани. Разбира се ред-неците и други разни селяндури не искат да се ваксинират и това е проблем. Започнаха да правят лотарии само за ваксинираните. В Калифорния се теглят имена от базата с данни от ваксинираните и се раздават награди от по $50К. В Някои щати наградата е $1М. Разбира се в селски щати на Вирджиния дават подарък пушка като се ваксинираш. Да се надяваме че в Алабама няма да ти разрешат да излупаш сестра си като награда. (който е Алабама си знае какво значи това)
  Британците също добре вървят. Велика Европа нещо изкиха.
  Още по-интересна е "Велика" Русия с тяхната безаналогова ваксина Смъртник V. Само 5% и то ако искате да им вярвате. А какво да кажем за Великия Китай? Само 800 хил са напълно ваксинирани. Иначе според ККП умрелите са има, няма 100 човека, и толкова няма май. Ако им вярвате де.

  California Über Alles
 36. 36 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3940 Весело

  50% от европейското население е имунизирано срещу COVID-19, в България - 15%

  Е, ние в Ориента яваш-яваш го даваме.
  Последната епидемия от чума - Шотландия - 1645, Англия - 1665, Швеция, Дания, Германия, Естония - 1710, Франция - 1720, Италия - 1743, България - 1837.

 37. 37 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  "Пакистан направи ваксинирането срещу коронавирус задължително за всички работници и служители в държавния и частния сектор, предаде ДПА."Това със сигурност е COVID-19 новината на деня, даже и на месеца. Защото официално Пакистан се превърна първата държава в света в която ваксинирането става задължително за голяма част от населението (всички работещи хора). Само за справка, ваксинирането не е задължително в страните, които в момента има най-много ваксинирани хора. Имам в предвид Малта, Израел, Чили, Унгария, САЩ, Китай и други....
  —цитат от коментар 30 на Иво


  Ne e задължително но трябва да е. не можеш да оставиш неуки селяци да си играят със здравето на всички. Както са задължителни ваксините са Морбили, Полио и други и без тях нер можеш да си запишеш детето на училище така и тази ваксина трябва да е задължителна. Иначе не можеш да ходиш на работа, на училище, да се возиш в обществен транспорт, в самолет, да ходиш на кино, театър, концерти, ресторанти. Ако искаш живей сам в грората. Ако искаш да си част от обществото ще се ваксинираш.
  Китай въобще бе го давай за пример. те изнасят и правят политика с 80% от ваксините си Вътре в Китай са ваксинирали само 800,000. Нямат дори и милион ваксинирани което е под 1%. Нито там нито в Индия броят умрелите. Дават цифри които нямат нищо общо с реалността. В Русия също. От Ковид почти никой не умира но по някаква странна причина умрелите са се увеличили със стотици хиляди от миналата година.

  California Über Alles
 38. 38 Профил на ascot
  ascot
  Рейтинг: 148 Неутрално

  Щом Пакистан могат да въведат задължителна вакса за работниците дори и в частния сектор и никой не мъцва , смятай че тука е въпрос на време да стане реалност. КонспирациЙ,а?
  —цитат от коментар 33 на pavur

  Конспирациите са само в твоята глава. Естествено, че в един момент ще станат задължителни, ако вируса продължава да мори толкова хора.
  Както в миналото са станали задължителни много други имунизации - хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, детски паралич, шарка, туберкулоза, рубеола и др.

 39. 39 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 747 Разстроено

  Последни сме не само по показателите, които зависят от правителството. Последни сме и там, където нещата зависят от нас гражданите...
  Добиваме все по-силен манталитет на примирени изоставащи, мрънкащи мързеливци, неамбициозни примиренци. Отделно най-бавно усвояваме нови неща в технологии, обществените отношения, образование, здравеопазване.
  Системата не само е калпава сама за себе си, но създава и възпитава и такива граждани.
  Живеещите на по-висока скорост българи се чувстват изолирани и особняци спрямо масата.

 40. 40 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 690 Неутрално

  "6148 души умряха от COVID-19 за ден в Индия" - Китай харесва това

 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  До коментар [#34] от "vankata1":

  Неговата статистика си беше наистина абсолютна стъкмистика. Например, те броят отделно тези, които са преболедували COVID-19 и тези, които са се ваксинирали. А на практика има доста хора, които са преболедували първо, а след това са се ваксинирали.

  Освен това никой не знае точно колко са прекарали тази нова болест безсимптомно. Можем само да гадаем по този въпрос.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Този Кацарски се е впил като кърлеж в стла на министъра на здравеопазването и няма да се пусне сам!

 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  До коментар [#37] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Този път не съм съгласен с теб Понтифе.

  Първо, задължителното ваксиниране на всички хора срещу COVID-19 е много противоречив и спорен въпрос (controversial както му казвате вие в САЩ). Точно заради това няма нито една демократична държава в света, която да е направила ваксинирането задължително срещу тази нова болест (тук включвам и твоята втора родина САЩ). Убеден съм, че това положение ще остане така и занапред.

  Второ, много повече от 1% от китайското население е ваксинирано. Над половината население в Китай вече е ваксинирано поне с една доза (777 милиона души). Там ваксинирането не е задължително, но препоръчително. Ето повече подробности за темпа на ваксиниране в Китай:

  https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/countries-and-territories/china/


  П.П.
  Тук е мястото впрочем да кажа, че аз седя някъде по средата между двата края по тази тема, нито отричам правото на всеки да се ваксинира, да се рекламира това, да се дават парични бонуси за ваксинираните и т.н. нито отричам правото на тези, които не искат да се ваксинират в крайна сметка да не го правят. Трябва да има свободен избор за всеки как да постъпи за себе си.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 54 Разстроено

  https://bg-voice.com/мвнр-ето-колко-българи-живеят-в-сащ-и-к/
  Да, може и да ни е тъжно, може и да ни се плаче, но много по-малко сме останали в държавата от тези 6,9 милиона, колкото се водим - вижда се от цитиран в чикагския сайт официален отговор на МВнР. А и българската статистика е достатъчно убедителна. Габрово от почти 100 000 е под 40 000, според приятел - общински съветник там. Дори София намалява за последната година с 20 000 (Медиапул, 22.4.2021).
  При мен конкретно от родата, която цялата се води в България, 13 са в Торонто, 4 - в Саутхемптън, двама - в Испания. Един от племенниците предстои да замине с приятелката си в САЩ. Прави повече от половината ми роднини. Тук сме останали повечето пенсионери. И така е в доста семейства около мен. Та оттук сметките, че медицинската статистика, включително тази за ваксинирането, е по-трагична, отколкото е всъщност. За 2,4 милиона българи, сред които и 19-те ми роднини, грижа имат вече други здравни системи.

 45. 45 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Весело

  До коментар [#15] от "padrino":

  Падрино, само ти ли не си разбрал , че собствено желание Великобритания вече не е член на ЕС? Как да ви включват в статистическите данни , след като изрично се отказахте?

  Продължаваш да ни обясняваш без да се интересуваме от ситуацията във Великобритания. След като го правиш, реших да погледна каква е реално ситуацията и какво виждам като последни новини. Обединеното окралство отчита рекорден брой новозаразени с Ковид за ден от Февруари. 7540 лабораторно потвърдени нови случая на заразени с Мовид в ЮК, най висок ръст на заразените за ден от 26 Февруари насам. Шест човека са починали в 28 дневният пееиод след като са дали положителен резултат за Ковид. 10% от британските региони 38 от 380 отчитат нива на болни от ковид над 100 на 100 000 което е най висок брой считано от Март 23...

  Та шампиони сте по ваксиниране, изчеткай се тук във форума, странно защо май нова вълна се задава при вас.
  Я кажи защо правителството ви вашето британското не ви пуска дс напускате страната?

  Давай явно още усилия са необходими за да получиш орден от кралицата...

 46. 46 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Весело

  До коментар [#37] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Понтиф, наскоро се изказа, че винаги анализираш, търсиш доказателства и аргументи, щото много мислиш и си аналитичен.
  Та никой не изказва сргументи в подкрепа на задължителна имунизация, най важното здравните специалисти и вирусолози не го правят.
  Как да разбираме коментарът ти?
  Днес си се събудил без аналитичността си ли?

  ПП Онзи ден ми звъннаха от болницата за да ме уведомят, че ако желая мога да отида и да се ваксинирам. Отфоворих им не желая, благодариха ми и ми пожелаха приятен ден...

 47. 47 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#37] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Този път не съм съгласен с теб Понтифе. Първо, задължителното ваксиниране на всички хора срещу COVID-19 е много противоречив и спорен въпрос (controversial както му казвате вие в САЩ). Точно заради това няма нито една демократична държава в света, която да е направила ваксинирането задължително срещу тази нова болест (тук включвам и твоята втора родина САЩ). Убеден съм, че това положение ще остане така и занапред. Второ, много повече от 1% от китайското население е ваксинирано. Над половината население в Китай вече е ваксинирано поне с една доза (777 милиона души). Там ваксинирането не е задължително, но препоръчително. Ето повече подробности за темпа на ваксиниране в Китай:https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/countries-and-territories/china/ П.П.Тук е мястото впрочем да кажа, че аз седя някъде по средата между двата края по тази тема, нито отричам правото на всеки да се ваксинира, да се рекламира това, да се дават парични бонуси за ваксинираните и т.н. нито отричам правото на тези, които не искат да се ваксинират в крайна сметка да не го правят. Трябва да има свободен избор за всеки как да постъпи за себе си.
  —цитат от коментар 43 на Иво


  Когато имаш пандемия карантината е задължителна, това се е прилагало още от хилядолетия. Хората дори и без научни знания са разбирали интуитивно че трябва да се разделят болните от здравите и да се прекъсне движението за да се спре разпространяването. Това са го правили дори и преди да разбират как и защо се предава заразата от един на друг.
  Ако не искаш да се ваксинираш аз пък не искам да ме заразяваш мене и децата ми. Така може ли? Стой си в къщи и сме ОК.
  Аз наприме взимам имуносъпресънти. Ако аз съм направил всичко възможно за да не бъда заразен и да не пренасям заразата, мисля че аз имам моралното право да ходя на работа и на обществени места. Ако ти не искаш да се ваксинираш но искаш да имаш същите права като мене без да понесеш съответната отговорност, тогава морално ли е да дойдеш в офиса ми, да ме заразиш и аз да умра. Според тебе е морално да ме убиеш по този начин и децата ми да са сираци, защото ти се страхуваш от ваксините или не ги разбираш или просто чакаш Тръмп да ти позволи да се ваксинираш? Къде е морала тука? Къде е обществото? И защо тези които поемат отговорност трябва да умрат а тези които не да живеят? При това положение ако ти ме заразиш поради това че не вярваш на ваксини, те са против твоята вяра и морал, не е ли морално аз като знам че умирам да дойда в офиса и да ти пръсна черепа за възмездие че децата ми ще са сираци заради тебе? Това отговаря на моя морал и на моите виждания. Живот за живот, и двамата ще си отидем от този свят почти заедно, доволни че сме живяли и умряли с вярата си и принципите си. Така става ли? Или викаш аааа не, така не е морално.

  California Über Alles
 48. 48 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Не точно ваксиниран, а боцнат. Те и много "зависими" могат да се похвалят със същото.

 49. 49 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Любопитно

  До коментар [#47] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Нещо не ти разбирам логиката, ако е възможно да ми я разясниш.
  Защо Аз трябва да си стоя във къщи, не съм аз този, който се притеснява, щом ти си толкова притеснен и загрижен за здравето и живота си, вземи лични мерки за да се предпазиш, ако си преценил , че на обществени места риска е прекалено висок, не ходи на такива. Откъде на къде ти ще ограничаваш и изискваш от мен аз да не ходя?

  Както правилно отбелязваш, ако съм болен се затварям карантинно и така, но ако не съм не виждам аргументи да ме ограничаваш понеже теб те било страх.
  Теб може да те е страх да не умреш и при автомобилна катастрофа, мен това какво ме касае, че да искаш да не шофирам примерно...

 50. 50 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  До коментар [#23] от "Агент Провокатор":

  Не думай!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  "50% от европейското население е имунизирано срещу COVID-19, в България - 15%"
  Ами в България много дървени философи, дето всяват паника в населението, че ваксините са страшно вредни и лошо ни се пише след някоя друга година.

 52. 52 Профил на ziy481058904
  ziy481058904
  Рейтинг: 18 Неутрално

  "ЕС може да се откаже от 100 млн. дози Джонсън и Джонсън"

  Дето се вика, битият-бит, ваксинираният-ваксиниран.

 53. 53 Профил на ziy481058904
  ziy481058904
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Ами в България много дървени философи, дето всяват паника в населението, че ваксините са страшно вредни и лошо ни се пише след някоя друга година.
  —цитат от коментар 51 на Роси


  А залагаш ли си гъ..а, че не са?

  Ако не, просто си замълчи, никой не те е назначавал за персонален здравен съветник.

  Здраве и политика, не смесват добре.

 54. 54 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Браво на САЩ. Другите да не се услушват, ако ЕС и тя даде 500 млн. Дози Япония, Корея Великобритания и останалите и те поне 200 млн. Ако дадат ще могат да се ваксинират 600 млн. Човека от бедните държави, през други канали ако се ваксинират още толкова и долу горе ще се защитет рисковите групи...

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  "Пакистан ваксинира задължително работещите"
  В Пакистан се освестиха, в България, не.

 57. 57 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#37] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Понтиф, наскоро се изказа, че винаги анализираш, търсиш доказателства и аргументи, щото много мислиш и си аналитичен.Та никой не изказва сргументи в подкрепа на задължителна имунизация, най важното здравните специалисти и вирусолози не го правят. Как да разбираме коментарът ти?Днес си се събудил без аналитичността си ли?ПП Онзи ден ми звъннаха от болницата за да ме уведомят, че ако желая мога да отида и да се ваксинирам. Отфоворих им не желая, благодариха ми и ми пожелаха приятен ден...
  —цитат от коментар 46 на mso011053684


  Напротив, всички вирусолози и лекари ти казват че трябва да се ваксинираш. За момента няма открити специални състояния или болести които да не ти позволяват да се ваксинираш. Даже хора които са в химио терапия или страдат от автоимунни заболявания са с предимство да се ваксинират.
  Цялата истеря около Астра Занека е точно това - истерия предизвикана от политиците, не от вирусолозите или лекарите. Жени които взимат противозачатъчни средства имат над хиляда пъти по-голям шанс да умрат от противозачатъчените отколкото от ваксината. Жени умират всеки ден от хормоналните противозачатъчни. Умират от инсулти най-вече или от тромбози. И това е така още от 60те години. И това се знае и е прието като приемлив риск ако искаш да се чукаш и душата да е в Рая. Рискът от Астра Занека е над хиляда пъти по-малък. НО! Няма политик с топки който да го каже това. Затова и всички се препарираха и забраиха тази ваксина. В Британия обаче си я използват и са доста напред с ваксинацията и с общия имунитет.
  Абсолютно всяко лекарство което взимаш, както и всяка храна може да предизвика в малък % от хората влошаване на състоянието и смърт. Същото е и с ваксините. Ако слушаш вирусолозите те ще ти кажат че до сега само за последните 50 години поради ваксините са спасени над 300 милиона човешки живота. Има вероятност 100 или 200 човека за това време да са умрели от необичайни реакции от тези ваксини. Това ще ти кажат лекарите и учените. Тръмп ще ти каже че Демократите са човекоядци и искат да те чипират, нищо че той самият и цялото му семейство се ваксинираха още през Януари. Едни от първите. Въпреки това и до днес той отказва да каже и една добра дума за ваксините. Има хора всякакви. Преди няколко години родители забраниха на лекарите да дадат животоспасяващо лекарство на 5 годишния им син. Казаха им че ще умре или ако оживее ще бъде със страшни увреждания. те отговориха че Джизъс ще му помогне, а ако умре това значи че Джизъс така е искал. Детето умря. Щата заведе дело и ги осъди и двамата. Сега са в затвора. Според тях Джизъс така е наредил. Според нормалните хора те са фрикове които си убиха детето и сега заслужено гният в затвора.
  Аз не оспорвам факта че в съвременните либерални и демократични общества имаш право да откажеш ваксина. Аз оспорвам морала на тези които го правят. Ако си религиозен или не си завършил 7ми клас и мислиш че съществува технолгия с която да те чипират - ОК. В демокрациите имаш и това право. НО! Нямаш право да ме поставяш мене и семейството ми под риск. Стой си в къщи и не се бутай сред хората да ги заразяваш.

  California Über Alles
 58. 58 Профил на ziy481058904
  ziy481058904
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Напротив, всички вирусолози и лекари ти казват че трябва да се ваксинираш.
  —цитат от коментар 57 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Няма такова нещо като "трябва". Става дума за експериментални продукти. Неодобрени официално.

  Всеки сам си преценя. Утре ако се инвалидизираш, няма "вирусолози и лекари" да ти бутат количката, пука им на черупката на тях, те са прибрали комисионните.

  По-кротко малко.

 59. 59 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  ЕС може да се откаже от 100 млн. дози "Джонсън и "Джонсън"

  Е квото кажат началниците от Файзър.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 60. 60 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Весело

  До коментар [#55] от "Georgi Danov":

  Всъщност благата на цивилизацията са права. Същата цивилизация е решила, че аз въшливият имам право и мога да бъда на същите места както и ти профилатиращият се. От тук в момента в който хванеш тоягата ти ще си в нарушение и ти ще бъдеш изпратен на спокойствие в институция, а аз ще продължа да се наслъждавам на правата си...

 61. 61 Профил на Georgi Danov
  Georgi Danov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "ziy481058904":

  лъжеш. официанло одобрени са.
  "неодобрени официално" нито се произвеждат нито се прилагат.

 62. 62 Профил на Georgi Danov
  Georgi Danov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "Georgi Danov":Всъщност благата на цивилизацията са права. Същата цивилизация е решила, че аз въшливият имам право и мога да бъда на същите места както и ти профилатиращият се. От тук в момента в който хванеш тоягата ти ще си в нарушение и ти ще бъдеш изпратен на спокойствие в институция, а аз ще продължа да се наслъждавам на правата си...
  —цитат от коментар 60 на mso011053684


  можеш, стига да спазваш правилата. наслаждавай се, сигурен съм че се мислиш за голям тарикат, бидейки паразит който на гърба на другите използва блага за които не си е мръднал пръста. ама понеже станахте много таррикатите в БГ, минават чат-пат такива бедствия до пооредеете.

 63. 63 Профил на ziy481058904
  ziy481058904
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#58] от "ziy481058904":лъжеш. официанло одобрени са. "неодобрени официално" нито се произвеждат нито се прилагат.
  —цитат от коментар 61 на Georgi Danov


  Официално НЕОДОБРЕНИ са.

  Все още се ТЕСТВАТ.

  Изпитанията им приключват 2023та година. Имат временно разрешение за употреба в извънредна обстановка за който желае да участва в експеримента.

  Това са фактите.

 64. 64 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Весело

  До коментар [#57] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Всъщност ваксините са спасили много повече от 300 млн. човека и тяханата полза е безпорна. Въпросът е, че заболяванията съответно ваксините за тях са различни. Някой заболявания са високоопасни и за тях ваксините са задължителни. Някой не са такива и за тях ваксините са пожелателни. Ковид ваксината е пожелание, затова и ми предложиха да се ваксинирам и отказът ми не беше проблем. След като е пожелателно ваксинирането по никакъв начин не нарушавам общественият ред избирайки да не се ваксинирам. Мерките за предпазване от заразяване са ясни, дистснция, маски дезинфекция, при необходимост измерване на температурата на място и така. Това е положението, сега че някой предполагам и ти е решил за себе си че нещата са по страшни по никакъв начин не води до последствия каквито и да е било за другите.
  Пак казвам ако това което е дадено от отговорните за целта органи теб не те устройва, предприемаш лични твои мерки, а не държиш сметка с очакване другите да ги предприемат.

  Простичко е такя действат обществата.

 65. 65 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Веселото настроение е останало от предният ми коментар.

 66. 66 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#62] от "Georgi Danov":

  Всъщност спазвам правилата. Съдейки по начина на водене на дискусията предполагам, че съм в пъти по отговорен от теб. Проблемът е, че ти си измисляш някакви свои си правила и ме обвиняваш, че мен не ме е грижа да ци спазвам.

  Точно така е, въобще не ме вълнува ти какво си мислиш, че следва аз да спазвам.

 67. 67 Профил на Georgi Danov
  Georgi Danov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#63:"ziy481058904"][/quote]


  да, не лъжеш а заблуждаваш. съвсем целенасочено.

  "неодобрен" е еквивалент на "отхвърлен".

 68. 68 Профил на ziy481058904
  ziy481058904
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#67] от "Georgi Danov":

  Пий си аспирина и не се обяснявай да не те удари някой тромб от нерви.

  Наврял си се в експеримент с ваксини, твоя работа.

  Що ти е да завличаш и други?

 69. 69 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Весело

  До коментар [#67] от "Georgi Danov":

  Всъщност неодобрен означава че не е взето решение окончателно, а се тества. Отхвърлен означава че след като е тествано е взето решение че не става, няма да се допуска за ползване.

  Както вече казах, ти си измисляш разни неща, а след това недоволстваш и обвиняваш, че другите не ги спазвали...

 70. 70 Профил на Georgi Danov
  Georgi Danov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#68] от "ziy481058904":

  баш пък от теб акъл ще взимам.

 71. 71 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Булгар-булгар ваксина не ще!

 72. 72 Профил на ziy481058904
  ziy481058904
  Рейтинг: 18 Неутрално

  "СЗО: 30% ваксинирани в Европа нови COVID вълни са неизбежни"

  ХМ? преди 15 минути имаше статия всеки "втори" европеец ваксиниран. Сега излиза всеки трети...

  Или някой лъже зверски или европейците са намерили начин да връщат ваксините в 14 дневен срок, като китайско менте поръчано през интернет?

  Кое от двете е?

 73. 73 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1664 Весело

  До коментар [#71] от "Таралеж":

  Болестта е ендемична вече :))) Нови вълни ще има така или иначе :)))

  Като грипа, всяка година нов щам :)))

  Тая ваксина... Абе ще бъде иронично ако освен тромбите, спонтанните аборти, почнете да развивате инфертилност, ракови образувания, автоимунни проблеми и тнн и освен това сте болни от новия щам на короната :)))

 74. 74 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 831 Неутрално

  "ЕС може да се откаже от 100 млн. дози "Джонсън и "Джонсън"..."

  Значи окончателно (и доброволно) ЕС се запътва към четвърта вълна наесен...

 75. 75 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 450 Неутрално

  На всички много ни се иска да е минало, но за съжаление май още не е...

 76. 76 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 831 Неутрално

  "САЩ ще купят 500 млн. дози ваксини за бедните страни..."

  Сериозно "съревнование" с Великобритания. Дано и други страни се включат достатъчно сериозно...

 77. 77 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#57] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Всъщност ваксините са спасили много повече от 300 млн. човека и тяханата полза е безпорна. Въпросът е, че заболяванията съответно ваксините за тях са различни. Някой заболявания са високоопасни и за тях ваксините са задължителни. Някой не са такива и за тях ваксините са пожелателни. Ковид ваксината е пожелание, затова и ми предложиха да се ваксинирам и отказът ми не беше проблем. След като е пожелателно ваксинирането по никакъв начин не нарушавам общественият ред избирайки да не се ваксинирам. Мерките за предпазване от заразяване са ясни, дистснция, маски дезинфекция, при необходимост измерване на температурата на място и така. Това е положението, сега че някой предполагам и ти е решил за себе си че нещата са по страшни по никакъв начин не води до последствия каквито и да е било за другите.Пак казвам ако това което е дадено от отговорните за целта органи теб не те устройва, предприемаш лични твои мерки, а не държиш сметка с очакване другите да ги предприемат.Простичко е такя действат обществата.
  —цитат от коментар 64 на mso011053684


  Пожелателни са ваксините за сезонен грип, защото смъртността от него е 0.3%. Смъртността от Ковид е поне 2.8%. Ваксината е пожелателна поради слаба политическа воля и разрастването в последните години на антинаучни движения като плоскоземците, тия с чипирането, и ред други шамандури които вярват че правителството слага специална отрова във водата за да направи белите мъже импотентни и черните мъже да чукат жените ни. Даже Алекс Джоунс продава мехлем срещу тази "отрова" който струва $20 и трябва да си мажеш всеки ден задника с него. Така е в Америка. В ЕВропа също не е по-добре, след като Испанското правителство открито проповядваше Изпанските градани да ходят и да прегръщат Китайците на летището за да им покажат че са добре дошли и да изтъкнат Европейските ценност. И това през Март 2020. Също си направиха и масова манифестация на 1ви Май 2020. В Германия течаха "документални" филми за празни болници в които нямало никой, значи Ковид не съществува и нещо май това е световна конспирация. Така че не очаквай здрав разум при взимането на политически решения. Фалта че почти всички държави се изплашиха и въведоха задължителна карантина трябва да ти покаже че ситуацията не е пожелателна както при сезонния грип, То и при него при по-сериозни епидемии се затваряха училищата. Къде беше пожеланието по време на карантината? В която и държава да си си го изпитал. В някои даже глобяваха и арестуваха. Къде ти беше тогава логиката че ти несе страхуваш и който се страхува да си седи в къщи. Ти си бабит, здрав и непобедим, що па ти ще се съобразяваш със страхливците. Който се страхува да си седи в къщи, ти па що да седиш в къщи. Къде беше тогава ти да ги научиш кое как е? Кое беше пожелателното тогава? И как така стана че сега ваксините са пожелателни. Аз ти обясних. Нищо не се е променило. Просто много по-лесно е да затворят заведения и обществени места и да не те пускат никъде без маска. Сега да те накарат да те ваксинират трябва да те гонят като кожел по горите. Не става. Загтова и е пожелателно. А ао не разбираш защо трябва поне 70% да се ваксинират ... точно в този форум няма да мога да ти обясня. особено когато поставяш въпроса не от гледна точка на обществено здраве а от гледна точка на това кой е страхливец и кой не е. Моли се да не те хваща. Аз познавах един такъв смелчага в БГто. Той твърдо и дълбоко вярваше че Ковид няма и че Бил Гейтс ще го чипира. Е хвана Ковид и някак си повярва. Отрва се на косъм. Сега вярва че Американците са измислили Ковида. Защо ... аз не мога да ти кажа. И пак няма да се ваксинира заради чиповете на Гейтс. Да сте живи и здрави. такива са реалностите на живота сега.

  California Über Alles
 78. 78 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  "Европейският парламент призова за временно премахване на патентите за ваксините срещу COVID-19, за да се ускори разпространението им по света."

  Когато Сулю и Пулю започнат да произвеждат ще се сбъдне мечтата на антиваксърите хората за умират още в пункта за ваксиниране.

  подпис
 79. 79 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#77] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Всъщност по желание е и ваксината за Ковид. Факт.
  Сега във всичките ти коментари в дискусията по темата е пълно с някакви безумни за мен супер странни аргументи, които не намирам смисъл да коментирам. Държавите се изплашиха и въведоха карантините в началото когато нямаше яснота за какво става дума и когато натиска над системите за здравеопазване и спешната помощ беше понвисок от капацитетите на тези системи.
  Този период премина, знае се вече достатъчно много и съответно са въведени съответните мерки.
  Не разбрах много добре логиката, могат да ме затворят в къщи ограничавайки ми правата, но не могат да ме ваксинират задължително ако е наложително? Непонятно ми е, ако кажат че следва задължително да се ваксинираме, ще се ваксинираме, има задължителни ваксинации, даже няма да е прецедент. Та пак да задам плахо въпросът, защо според теб не е задължителна ваксинацията?

  Всъщност каквото и да си мислиш е без значение, защото ще е твоето си мнение, което уважавам, но не поражда никакви задължения за мен.

 80. 80 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Весело

  До коментар [#74] от "Kosta Delev":

  Ужас, какво ще правим?
  Няма да се тревожиш, ти си в ЮК, вашето правителство вече започна търговски преговори с Астра Зенека за разработване на нова ваксина която да работи и за новите щамовеме. Като са готови ще ви боднат още два пъти и ще избегнете може би новата вълна...

 81. 81 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 265 Неутрално

  От 220 милиона население в Пакистан починали са 22 хиляди която няма и 0.001% обаче положението било катастрофално.

  Очеизвадно става със всеки изминал ден, че без масово излизане на улицата и мирно протестиране няма да приключи скоро този геноцид...пардон грижа за хората

  Дневник как този коментар беше квалифициран като подходящ за цензуриране - само Вие си знаете.

 82. 82 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#71] от "Таралеж":

  Япония съще не иска, не е само "булгар-булгар"

 83. 83 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 265 Весело

  До коментар [#77] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Понеже виждам че имаш данни за смъртността от сезонен грип и ковид и според тях смъртността от Ковид в в пъти по голяма дали случайно имаш информация какво стана със сезонния грип?

  Същия този от който преди Ковид всяка година умираха между 1 и 2 милиона души. Рамките са груби понеже в онези години никой не измерваше с такава педантична точност починалите.

  Апропо както данните за Индия изведнъж набъбнаха понеже били забравили починалите у дома и в частни болници. И много забавно как смъртността е огромна но някък си данните от предходни години за смъртността по дни изчезнаха мистериозно та човек трудно може да прецени дали тези 6К починали са част от умиращите по принцип 15К на ден в Индия или са отгоре.

 84. 84 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Фазер държи за ташацитенЕМА и ако се появи нещо ново ,леко стискат ,онея цвърчат, лобистите шарят кинти и Янсен е на пангара. Едните розова вакса хахахаха, я бегай бе ....

 85. 85 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#77] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  2.8% от кое?

 86. 86 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#77] от "Pontif New Dnevnik SUCK":2.8% от кое?
  —цитат от коментар 85 на k_


  Ot zаразените.

  California Über Alles
 87. 87 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#77] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Понеже виждам че имаш данни за смъртността от сезонен грип и ковид и според тях смъртността от Ковид в в пъти по голяма дали случайно имаш информация какво стана със сезонния грип? Същия този от който преди Ковид всяка година умираха между 1 и 2 милиона души. Рамките са груби понеже в онези години никой не измерваше с такава педантична точност починалите.Апропо както данните за Индия изведнъж набъбнаха понеже били забравили починалите у дома и в частни болници. И много забавно как смъртността е огромна но някък си данните от предходни години за смъртността по дни изчезнаха мистериозно та човек трудно може да прецени дали тези 6К починали са част от умиращите по принцип 15К на ден в Индия или са отгоре.
  —цитат от коментар 83 на asen_g


  Аз мисля че винаги са измервали достатъчно точно умрелите от всички заболявния. Едва ли за голяма държава с толкова много щати измерването е 100% точно, но е достатъчно точно. Знае се колко умират от инфаркти, от рак, от кой тип, от катастрофи, от самоубийства и да, от грип също. Аз не знам колко са точно. Вероятно в различните държави са различно. И за различни години също са различни цифрите.
  Тази години мисля че нямаше много случаи на починали от грип защото имаше дълга карантина и заразените от сезонен грип бяха малко. Майка ми обаче го изкара на 80 години. Бяхме изплашени че е Ковид но се оказа само грип.

  California Über Alles
 88. 88 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#86] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Как са определя брой на заразени?
  От къде идва числото и с какъв порядък грешка е определено?

 89. 89 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#86] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Как са определя брой на заразени?
  От къде идва числото и с какъв порядък грешка е определено?

 90. 90 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 831 Любопитно

  До коментар [#74] от "Kosta Delev":Ужас, какво ще правим?Няма да се тревожиш, ти си в ЮК, вашето правителство вече започна търговски преговори с Астра Зенека за разработване на нова ваксина която да работи и за новите щамовеме. Като са готови ще ви боднат още два пъти и ще избегнете може би новата вълна...
  —цитат от коментар 80 на mso011053684


  Не можах да ти разбера смисъла...
  ЕСТЕСТВЕНО, че ще има нови ваксини всяка година - както при грипа.

 91. 91 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Болниците веднъж на ден изпращат данни в здравната служба на щата и в централата на CDC, което е федералната служба за заразни болести. те събират и обработват цифрите и ги публикуват.
  Ето ти един сайт на който всеки ден се ъпдейтват заразените и починалите.
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/
  Каква е точността ... аз не знам. Сигурен съм че има заразени хора които нямат симптоми и тях никой не може да ги преброи. Има други с леки симптоми които никога не отиват на лекар и тях не можеш да преброиш. Има починали някъде по малки села където лекаря няма да се занимава да ги изследва след смъртта и да разбере дали е Ковид или е пневмония или нещо друго. Особено за стари хора които има и други заболявания. Но общо взето в САЩ никой няма причина да лъже в цифрите защото по никакъв начин не е свързано с пари, власт или други облаги или политика.
  Всички тези цифри се сравняват с данните за предишни години. Ясно е че броя на починалите от инфаркт или рак или инсулти не би трябвало да се променя драстично от една година до друга. така че има модели и статистика по които можеш също да разбереш какъв % починали се дължи на Ковид и кои се дължат на традиционни заболявания за които има данни от години. Тези статистике се правят не заради Ковида а като цяло за оценка на общественото здраве. Например може да видиш как нараства рак на белип дроб в годините когато хората са пушили и как после спада когато повечето престават да пушат. Тези статистики се правят и с цел ако някъде има скок в определини заболявания да се потърси каква е причината. Така че това си е най-обикновен начин за събиране на данни и статистическата им обработка. Няма нио свръхестествено тука и не е някаква конспирация събирането на данни за Ковид.

  California Über Alles
 92. 92 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#91] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Благодаря за отговора.
  Когато не знаем с какво грешка е определено едно число имаме проблем "голяма муха-малък слон".
  След като не знаем може да се опитаме да направим оценка, колко е все пак числото.
  Според различни оценки заразените са около 5 до 10 пъти повече от реално установените с тестове.
  Това зависи основно от интензивността на тестване.
  Повече плътност на тестове - по-малко пъти повече реално налични и обратно.
  Става въпрос за ПЪТИ повече, не ПРОЦЕНТИ.
  Аз все пак не съм чул някой да твърди и прави оценка, че например тестовете успяват да хванат например 80% от всички налични някъде.
  И след като оценката на реално заразените са 5-10 пъти повече, то означава че твоето число се дели на 5 или 10 и се получава 0.4-0.6%.
  Възможно ли е бройката на починалите също да са реално занижени с пъти, за да стигнат отново до 2.8%?
  Няма как да са починали с пъти повече хора от ковид по села и паланки защото починал човек, дори и да живее отдалечено е събитие.

  За сайта, на който по неясна за мен причина се позовават медии и хора.
  Сайтът е частен сайт на някакъв руснак, живеещ в Чикаго. Миналата година в началото на паниката, когато се появи аз го поразчовърках и установих смущаващи подвеждания в данните поне за две държави в началото - Италия и Иран. Общо взето в началото поне се занимаваха с доста професионални манипулации на данните, но засечките не им излизаха.

  За статистиката.
  Да, много данни се събират и анализират. Интерпретацията е важна и трябва да се прави професионално и добросъвестно за да се обясни процес или явление като се отчитат много фактори, които влизат с различни коефициенти в урванението.
  Без структурирани данни не може да се направи факторен анализ.
  Със сигурност се прави някъде, но това което се представя на публиката звучи наивно за професионалистите.

  Например погледни за различните държави в Европа тук:
  https://euromomo.eu/graphs-and-maps/

  Кой фактор определя общата смъртност?
  Защо в някои държави е черта, а в други с определени дори много интензивни пикове?
  Защо всичко започва след паниката и стартирането на паниката от СЗО, след като вируса е налице поне от няколко месеца в Европа - доказано?
  Как така САРС е доказан наличен в почти цяла Европа от януари, а хората почват да мрат яко само в някои държави в началото на март като по команда?
  Кой е определящия фактор?

 93. 93 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  "...СЗО: При 30% ваксинирани в Европа нови COVID вълни са неизбежни..."

  Будалкането продължава с неудържима сила. Значи имунитет се добива САМО с непроверените достатъчно ваксини с ВРЕМЕННО разрешение за използване? Аре, бре! А защо сериозни учени твърдят, че дори леко преболедувалите получават ПОЖИЗНЕН имунитет? Ако това е вярно, всичките преболедували и неваксинирани отдавна са минали 60%. Колективният имунитет трябва да е налице. Ама тогава алъш-веришът отива на кино. ТЕ затова ли се бориха?
  Затова очаквайте още будалкане и нови опити за зомбиране на "матрияла". Аферата на века едва сега започва.

 94. 94 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#90] от "Kosta Delev":

  Кое не си разбрал?
  Виждам от отговорът ти разбрал си.
  Аз не разбирам защо се тревожиш, вие сте защитени от вашето правителство.

 95. 95 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#91] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Благодаря за отговора. Когато не знаем с какво грешка е определено едно число имаме проблем "голяма муха-малък слон".След като не знаем може да се опитаме да направим оценка, колко е все пак числото.Според различни оценки заразените са около 5 до 10 пъти повече от реално установените с тестове. Това зависи основно от интензивността на тестване.Повече плътност на тестове - по-малко пъти повече реално налични и обратно.Става въпрос за ПЪТИ повече, не ПРОЦЕНТИ.Аз все пак не съм чул някой да твърди и прави оценка, че например тестовете успяват да хванат например 80% от всички налични някъде.И след като оценката на реално заразените са 5-10 пъти повече, то означава че твоето число се дели на 5 или 10 и се получава 0.4-0.6%.Възможно ли е бройката на починалите също да са реално занижени с пъти, за да стигнат отново до 2.8%?Няма как да са починали с пъти повече хора от ковид по села и паланки защото починал човек, дори и да живее отдалечено е събитие.За сайта, на който по неясна за мен причина се позовават медии и хора.Сайтът е частен сайт на някакъв руснак, живеещ в Чикаго. Миналата година в началото на паниката, когато се появи аз го поразчовърках и установих смущаващи подвеждания в данните поне за две държави в началото - Италия и Иран. Общо взето в началото поне се занимаваха с доста професионални манипулации на данните, но засечките не им излизаха.За статистиката.Да, много данни се събират и анализират. Интерпретацията е важна и трябва да се прави професионално и добросъвестно за да се обясни процес или явление като се отчитат много фактори, които влизат с различни коефициенти в урванението.Без структурирани данни не може да се направи факторен анализ. Със сигурност се прави някъде, но това което се представя на публиката звучи наивно за професионалистите.Например погледни за различните държави в Европа тук:https://euromomo.eu/graphs-and-maps/ Кой фактор определя общата смъртност?Защо в някои държави е черта, а в други с определени дори много интензивни пикове?Защо всичко започва след паниката и стартирането на паниката от СЗО, след като вируса е налице поне от няколко месеца в Европа - доказано?Как така САРС е доказан наличен в почти цяла Европа от януари, а хората почват да мрат яко само в някои държави в началото на март като по команда?Кой е определящия фактор?
  —цитат от коментар 92 на k_


  Хващаш ме малко неподготвен. Аз не знам с каква точност са тези данни. Това не значи че хората които се занимават с това не знаят.
  При заразаните може да имаш обективна грешка, защото имаш асимптоматични заразени, които самите те не знаят че са заразени. При починалите няма как да не ги преброиш. С каква точност е поставена диагноза на смъртта на всеки починал ... това не знам. трябва да приемем че и там може да има малка грешка. Но сметката накрая не е чак толкова трудна. Като знеш какви са трендовете за всички болести в последните 50 години, като знаеш колко са умрели ораз 2019 и от какво ... не мисля че е токова трудно това което е отгоре да се предпише на Ковид. За % си прав че може да мръдне малко надолу, заради евентуалния по-голям брой заразени които не са описани и регистрирани. Но като цяло не мисля че е проблем да се съберат данните и да се обработят. Не виждам и кой би спечелил от манипулиране на данните. Не и в развитите страни. Просто не видам каква е мотивацията да не се публикуват истинските данни. Аз не вярвам на теориите за световни конспирации.
  Вярвам обаче че в диктарурите също знаят данните но ги крият и манипулират защото те винаги манипулират общественото мнение. Путин никога няма да каже че всичко е зле и че не могат сами да си произведат ваксината. Затова и в такива държави медиите са контролирани, чуждите медии са обявени за врагове и каквото каже диктатора това е истината.
  При всяко положение такава епидемия скоро не е имало. И бяхме поне малко по-подготвени поради епидемията от САРС през 2003. Да се надяваме да оцелеем и от тази и за следващата да бъдем още по-подготвени.

  California Über Alles
 96. 96 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До колкото си спомням европейските престъпници от ЕМА одобриха ваксината на Джонсън, след като тя беше вече спряна в САЩ заради тромбози. После същите престъпници защитиха тромбонната ваксина на Оксфорд - Астра Зенека, въпреки, че повечето държави в ЕС я бяха спряли.

  ЕМА се държи като поддръжник на големите корпорации вместо да съблюдава за здравето на гражданите на ЕС, кавато трябва да й е функцията.

 97. 97 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#90] от "Kosta Delev":Кое не си разбрал?Виждам от отговорът ти разбрал си.Аз не разбирам защо се тревожиш, вие сте защитени от вашето правителство.
  —цитат от коментар 94 на mso011053684


  Аз не съм защитен от правителството си (ваксинирането не е задължително), а от упованието си на науката. Във Великобритания са малцина тези, които не приемат това, което им казват учените. В България май е ТОЧНО ОБРАТНОТО - бай Ганьо е много по-учен от учените... Затова и положението е плачевно и ще продължава дълго време да е плачевно.

 98. 98 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  До коментар [#20] от "plamen_b":

  Сметките са са без децата, бременните, болните от други болести и тн..
  Не на глава от цялото население.

 99. 99 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Пандемията се превръща в ендемия.
  Когато винаги тук таме по света има огнища на увеличена зараза. Предизвикани от новите варианти които се размножават върху неваксинираните хора.
  Ваксините ще се променят за новите варианти, хората ще се ваксинират отново, антиваксърите ще стават база за поява на нови варианти, ваксините ще се променят за новите варианти, антиваксърите пак ще са база за нови варианти ….
  Ендемия…..

 100. 100 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Весело

  До коментар [#97] от "Kosta Delev":

  Коста, Коста...
  Я сега каци ми ти на мен защо така ги обиждащ управляващите във Обединенонто Кралство?
  Викаш при вас тези които не приемат казаното от учените са малцина?
  Добре де вие какво сте такива, че да ги поставите да ви управляват?
  Или не успяваш да направиш връзката между смисълът на първото и второто изречение от коментарът?
  Значи в първото изречение казваш, че ваксинирането не е задължително, понеже правителството така е решило. Във второто обясняваш че учените май казват обратното, че трябва всички да се ваксинират и че само малцина не го приемат това. Странно как пък тези малцината до един сте го сложили в управлението....

  Веселиш и то хубаво, не спирай да пишеш...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK