На живо

Коронавирусът по света: Дания отменя правилата за маски на обществени места

Коронавирусът по света: Дания отменя правилата за маски на обществени места

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Дания отменя правилата за маски на обществени места

Дания отмени днес правилата за задължително носене на маски на почти всички обществени места, предаде ДПА. Правителството и повечето парламентарни партии се споразумяха да отменят правилата, които бяха в сила от месеци. Сега от датчаните ще се изисква да носят маска само в обществения транспорт и то когато пътуват прави. Задължението за носене на маски ще отпадне напълно на 1 септември.


Датските власти постепенно облекчават антиковидните ограничения от пролетта, а почти всички сфери на обществения живот отново се отварят, с изключение на нощните клубове, които ще подновят работа през септември. Броят на новозаразените в Дания обаче леко се повиши с разхлабването на мерките, но впоследствие отново отбеляза спад, като вчера бяха регистрирани едва 315 новозаразени, което е най-малък показател от февруари насам.


Според последни данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията в Дания новозаразените са средно 215 на 100 хил. жители през последните 2 седмици, което е най-висок подобен показател сред страните от Европейското икономическо пространство.

Германската опозиция се обяви за разследване за коронавируса

Заместник-лидерът на германската опозиционна партия "Свободни демократи" (FDP) Волфганг Кубицки говори за перспективата за анкетна комисия в Бундестага за това как правителството управлява коронавирусната криза. "Трябва да има парламентарно разследване по този въпрос след изборите на 26 септември", заяви в събота Кубицки на партийна конференция в Тюрингия.


Той е и вицепрезидент на Бундестага и критикува, наред с други неща, закупуването на "негодни маски" от министъра на здравеопазването Йенс Шпан. "Човешка и правна бъркотия е да караме хората да вярват в безопасността, която не съществува", каза Кубицки.


Той също така каза, че трябва да бъдат разследвани стратегията за тестване и твърдението, че отделенията за интензивно лечение в цялата страна са били в критично състояние заради пандемията.

Гърция може да пусне COVID тестове и по бензиностанции

В стремежа си да разшири възможностите на гърците сами да се тестват за коронавируса, правителството намекна в петък, че не изключва разпространяването на такива комплекти да става не само от супермаркети, както бе обявено по-рано, но и от бензиностанции, зоомагазини, пекарни и дори обществени перални.


В момента тестовете се раздават само в аптеките, но Асоциацията на гръцките фармацевти (PFS) обяви на 8 юни, че ще спрат да ги дават безплатно в края на месеца, като реакция на индикациите, че правителството обмисля да разшири своите пунктове за доставка.


От днес е удължено до 22:30 ч. работното време на магазините на дребно, като ограничението от един клиент на 25 кв. м площ няма да важи, ако някой иска да си купи тест без да чака на опашка отвън.


Коронавирусът по света: Дания отменя правилата за маски на обществени места

© Associated Press

Германия обмисля разхлабване на мерките

Германия регистрира най-малък брой нови случаи на коронавирус за денонощие от почти девет месеца и се обмисля възможността за облекчаване на правилата за носене на маски, предаде "Асошиейтед прес".


Институтът "Роберт Кох" съобщи днес, че за последните 24 часа са регистрирани 549 новозаразени с COVID-19. За първи път от 21 септември броят на новите случаи е под 1000, макар че показателите за уикенда обикновено са относително ниски заради по-малкото направени и отчетени тестове. Германия е регистрирала повече от 3,7 милиона случая на коронавирус от началото на пандемията. С отчетените 10 починали от КОВИД-19 за последните 24 часа общият им броя в страната достигна 89 844 души.


Броят на новозаразените спадна рязко през последните седмици и започнаха дискусии за промени в правилата за носене на маски. Здравният министър Йенс Шпан каза пред медийната група "Функе", че трябва да бъде приложен постепенен подход - първо да отпадне за носенето на маски на открито, а за носенето им на закрито решенията да се взимат "малко по малко" за районите с нисък темп на разпространение на инфекциите и високи показатели на ваксинирани срещу COVID-19.

Експерт: Отпадъчни води са надежден индикатор за коронавируса

Отпадъчните води са надежден индикатор за това как се развива борбата срещу пандемията на коронавируса и могат да осигурят ранни предупреждения за вълна от инфекции, според германски експерт, цитиран от ДПА. "Технологията е напълно разработена, методите са налични - системата може да бъде създадена по всяко време. Единственото, което наистина липсва, е политическата воля", каза пред агенцията Сузане Лакнер, професор по управление на отпадъчните води в Техническия университет в Дармщат.


Университетът е една от само двете референтни лаборатории в цяла Европа, които подреждат пробите за отпадъчни води. Лабораторията е анализирала проби от около 50 пречиствателни станции за отпадни води на целия континент. Изследователи по целия свят са доказали, че е възможно да се използват пречиствателни станции като система за ранно предупреждение, каза Лакнер.


"По принцип виждате развитие по-рано в отпадъчните води, отколкото в медицинската сфера", каза Лакнер. "Информацията, че се задава проблем, идва между четири и 10 дни, в зависимост от технологията." Според Лакнър чрез изследване на отпадъчните води е възможно да се видят две основни неща: Едното е увеличаването или намаляването на концентрацията на вируса - т.е. дали повече хора са заразени или по-малко - и другото е кои варианти на коронавируса циркулират. За целта лабораториите използват проби, които така или иначе се вземат от пречиствателни станции, така че държавата не е длъжна да полага допълнителни усилия, за да получи тази информация, каза Лакнер.

Москва удължи "неработните" дни до 20 юни, докато заразените се увеличават

Увеличаването на новозаразените с коронавирус в Русия стана причина столицата Москва първо да въведе "неработни" дни до началото на седмицата, а след това да ги удължи до 20 юни. В Санкт Петербург, втория по големина град, също бяха въведени мерки.


Увеличаването на новите случаи принуди властите да вземат сериозни мерки. Това става в момент на продължаващи усилия да се насърчат руснаците да се ваксинират против коронавирус. В Москва се ограничава работното време на кафенета и ресторанти, спортни площадки в парковете няма да могат да се ползват, затварят хранителните обекти в търговските центрове. Забранява се сядането на пейки и ще се наказва с глоба.


Кметът на Москва Сергей Собянин обясни, че има много тежко болни в последните дни. Само на 12 юни в столицата са регистрирани над 6700 новозаразени, рекорд от декември миналата година. В Санкт Петербург спират развлекателните събития в заведенията, затварят детските стаи в ресторанти и кафенета и затварят хранителните обекти в търговските центрове, от 14 юни посетители във фен зоната на европейското първенство ще трябва да носят маски, препоръчва се дистанционна работа.


Някои експерти свързват ситуацията в Русия с ниския дял ваксинирани, който се обяснява със слаб интерес.


Коронавирусът по света: Дания отменя правилата за маски на обществени места

© Associated Press

Над 60 дрона наблюдават Гуанчжоу

Флотилия от 60 дрона лети над южния китайски град Гуанчжоу, за да следи хората да си стоят у дома, и предупреждава излезлите навън да носят маска, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. Управляваните от полицията безпилотни летателни апарати са снабдени с камери и високоговорители, от които звучат послания, че най-добрата защита срещу заразата е да не се излиза навън.


Дроновете се прибавят към вече действащата в Китай мрежа за следене, включително чрез мобилните телефони, на здравето и телесната температура на гражданите и за карантиниране на онези, които живеят или са пребивавали в зона с повишен риск от зараза.


Китай до голяма степен ликвидира случаите на вътрешно пренасяне на коронавируса, но напоследък в Гуанчжоу нараства броят на заразените с варианта делта, идентифициран първо в Индия. През предходното денонощие в многомилионния град са били установени шест нови такива случая, с което общият им брой там е надхвърлил 100.

Португалският президент се обяви против връщането на мерки

В Португалия, и особено в столицата Лисабон, вече от месец нараства броят на новите случаи на коронавирус. Президентът Марселу Ребелу де Соуза обаче отхвърли гневно днес възможността в страната пак да бъдат въведени рестрикциите, наложени през зимата, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. "Няма да отстъпим. Въпросът не е да знаем дали можем или трябва, това няма да стане. Не и с мое участие", заяви президентът десноцентрист, който няма изпълнителни пълномощия, но оказва влияние върху решенията на социалистическото правителство на премиера Антониу Коща.


"Оправданието за някои санитарни превантивни мерки е на първо място броят на починалите. След това - да се избегне непоносим натиск върху националната здравна система", посочи Де Соуза. Той подчерта успехите на ваксинационната кампания, успяла да ограничи смъртните случаи и броя на хоспитализираните.


В Португалия, с около 10 млн. жители, миналата неделя близо 4 млн. души (39 процента от населението) вече бяха получили първа доза ваксина срещу COVID-19, а 2.3 млн. бяха напълно ваксинирани (23 на сто).
Според здравните власти към днешна дата в страната има 325 хоспитализирани с ковид - максимум от април, но далеч по-малко от около 6900-те пациенти в началото на февруари. Сред европейските държави Португалия е отчела тези седмица най-голямо увеличение на новите случаи в сравнение с предходната - 23 на сто.


Постепенното вдигане на ограниченията, започнало през март, навлезе миналата седмица в нов етап в по-голямата част от страната, но не и в Лисабон, където са регистрирани повече от половината от 700-те нови случая на коронавирус през последното денонощие.

Над 70 хил. новозаразени в Индия

Индийското министерство на здравеопазването съобщи днес за малко над 70 хиляди нови случая на коронавирус през последното денонощие - най-малкия брой от 31 март, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. Запазва се тенденцията за отслабване на епидемичната вълна, която връхлетя Индия през пролетта, отчасти заради появата на варианта делта, идентифициран за първи път в страната през април. В нейния пик в началото на миналия месец броят на новите случаи на коронавирус на денонощие надхвърляше 400 хил.


Миналата седмица обаче той трайно се стабилизира на равнище под 100 хил. В резултат властите в редица индийски щати пристъпиха към смекчаване на ограничителните мерки, въведени с цел овладяване на новата епидемична вълна.


Общият брой на потвърдените заразени в Индия, с население от повече от 1.3 млрд. души, надхвърли 29.5 млн. Страната е на второ място в света по този показател след Съединените щати. Броят на смъртните случаи обаче остава висок: над 3900 заразени са починали в Индия през последното денонощие. Смъртните случаи, свързани с коронавируса, вече са повече от 374 хил. Индия е на трето място в черната статистика след САЩ и Бразилия.


В пика на епидемичната вълна броят на починалите за денонощие надхвърляше 4000.

Англия ще отложи разхлабването на мерките

Отмяната на част от противоепидемичните мерки в Англия се отлага с четири седмици заради увеличаването на новите случаи на коронавирус, съобщава Би Би Си.


Източници на британския обществен оператор обясняват, че повечето правила, които трябваше да отпаднат днес, остават в сила. Ще останат затворени например нощните клубове, препоръчва се дистанционна работа, където и когато е възможно. С промяната биха отпаднали ограниченията за социалните контакти.


Частичното разхлабване трябваше да бъде на 21 юни. Очаква се обаче британският премиер Борис Джонсън да потвърди промяната, а с това може да се стигне до напрежение в редиците на консерваторите.


Решението за отлагане се очаква в момент на призиви от учени да се изчака заради увеличаващите се случаи на делта вариант на SARS-CoV-2 (преди известен като "индийския" вариант, но СЗО въведе гръцки букви за обозначаването им). Според здравни експерти трябва да се изчака още хора да бъдат ваксинирани, както и да се продължат изследванията за това дали ваксините прекъсват връзката между заразяванията и хоспитализациите, или просто я отслабват.


Коронавирусът по света: Дания отменя правилата за маски на обществени места

© Associated PressВсичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (145)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Макрон горе-долу обяснил на Борис Джонсън, че Северна Ирландия не е част от Великобритания, и го призовал "да действа професионално". Изследванията на общественото мнение във Франция (те им казват "сондажи") пък показали, че Джонсън е по-популярен от Макрон и Льо Пен, взети заедно.

  (из вражеския печат)

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Ако някой си мисли, че Ковид а е свършил много се лъже. Есента пак почват локдауните...

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Разстроено

  Англичаните научиха урока по трудния начин... съдейки по спада на темпа на ваксиниране ние още не сме го научили...на есен отново ще е трудно...

 6. 6 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#4] от "Daria ":

  Това зависи от нас - ако успеем да се се ваксинираме в достатъчна степен 70% + - няма да има повече локдауни.

  Моралът не е порок!
 7. 7 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  индия - страната на дезинтерията и кастите .
  страната , в която милиони серат , пикаят и се мият в Ганг .
  индия - страната на кърито и население над 1.3 милиарда плюс/минис 5 % .

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#6] от "dnk":

  Вярваш ли? Щото нали казаха, че ваксинираните ще пътуват свободно, ама нещо не става точно така. И като ваксинират 70% ще кажат - ама то трябва 90%, айде пак локдаун ако ще за един протекъл нос, като в Австралия.

  Не че нещо, ама почнахме с "две седмици да се подготви здравната система" и доста хора повярваха, че като се стегне тая ми ти система и отваряме всичко, а лекарите си лекуват заболелите и никой не усеща какво става. А то какво стана...

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  “Флотилия от 60 дрона лети над южния китайски град Гуанчжоу, за да следи хората да си стоят у дома, и предупреждава излезлите навън да носят маска”

  Ако за някой това не е много притеснително значи тази цивилизация по добре да свършва.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 418 Неутрално

  То е ясно защо България е в челото по смъртност от ковид. Нарича се еволюция/ естествен подбор.

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Любопитно

  Какво стана с "чудодейната" сАвеЦка "ваксина"???
  И като си помисля колко държави и правителства се набълбукаха с нея...

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5719 Любопитно

  Португалия, 10 милиона, 300 човека в болница и вече напъваме за рестрикции, при положение, че половината от възрастното население вече е ваксинирано?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  “Англия ще отложи разхлабването на мерките”

  Хаха, едни от най ваксинираните още ще стоят с мерки. Казвам аз че е пЛандемия ама хората още верват че някой ги пази като им ограничава основни човешки права.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Напълно разбирам, без да съм съгласен с мнението на хората, които не искат да се ваксинират. Едно не разбирам, защо се опитват да убедят хората, които са ЗА ваксинирането и ско могат да ги привлекат към църквата на истината от последна, получена от т.н. социални мрежи, инстанция.
  И бих добавил, че ако бях на мястото на кой да е от иначе мнго уважаваните и обичани от привържениците на твърда ръка началници - такива като джуджи, др.Си ( за др.Ким и да не споменаваме), бих приложил една съответна твърда мярка: В случай че човек отказал ваксиниране се разболее, да си плаща по пълната програма ако иска помощ, след като е отказъл "безплатна', разбирай платена от всички нас възможнмост да се предпази. Така де, човек трябва да носи отговорност за своите постъпки и решения.

 19. 19 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 139 Неутрално

  До коментар [#6] от "dnk":

  Тоест предлагаш да дадем на изнудвачите си каквото искат и да се надяваме че няма да поискат още ?
  Не ми се струва удачен планът " ТИ " !

 20. 20 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  “както и да се продължат изследванията за това дали ваксините прекъсват връзката между заразяванията и хоспитализациите, или просто я отслабват.”

  Поредния цирк, след като на блъскаха хората с този недоказан търговски продукт сега тепърва ще изследват има ли полза всъщност това боцкане за намаляване на Кашлицата. Човечеството в огромната си част е крайно просто, правят го на маймуна година и половина но урока малко хора си научиха.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4446 Любопитно

  Единствените засегнати от това забавяне са нощните клубове всичко друго си работи тук при мен в Шотландия.

  What can open at Level 1
  Places and business that can open at Level 1 include:
  cafés, pubs and restaurants
  all shops and stores
  all close contact services including hairdressers, barbers and beauty salons
  gyms, leisure centres and swimming pools
  tourist accommodation
  all visitor attractions
  all public buildings like libraries and community centres
  all entertainment (apart from nightclubs and adult entertainment)
  stadiums and events – with maximum numbers

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 23. 23 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#4] от "Daria ":

  Аз отдавна писах че пЛандемията ще свърши само когато хората изритат тия политици от властта

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  Емчи ... беше хладно и мокро - и случаите се увеличиха.
  Ще се затопли и отново ще зачезне ковида.
  Вирус, деге ...

 25. 25 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Ти специално нищо никога няма да научиш, все не си в час :)

 26. 26 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1090 Весело

  Русоробите елегантно изпускат едни 260 000 умрели в повече от корона само от миналата година - савецката стъкмистика е под пара!

  Да му мислят крепостните, олигарсите и чиновниците има кой да ги лекува. Но сестрата на Шойгу, нищо че беше депутатин не успяха...

 27. 27 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1090 Весело

  А, и взеха да се тръшкат масово и "ваксинираните" с пътника, цирк. Жужето 100% си е сложил западна ваксина!

 28. 28 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#6] от "dnk":


  Не съм съгласен, трябва си поне 99 процента ама не само един път ами поне 3-4 пъти да се ваксинираме, ей така да вкараме от няколко марки че тия фармашефове и те семейства имат да хранят. Но това тази година, иначе догодина пак същото щото ако не го направим ще има локдаун. Абе всяка година по 3-4 ваксини срещу Кашлицата, това е решението

 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#15] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Това е много абсурдно и подкопава всяко смислено обсъждане на ваксинирането. Идеята на ваксинирането е да се намали броя на податливите и така да се избегне масово заразяване на много хора и от там претоварване на здравната система. Но някакви хора си въобразиха че можем да седим затворени вечно - докато се ваксинират 100%, докато престанат да се появяват нови мутации и накратко до безкрай. Което е физически невъзможно - дори 100% да се ваксинираме, пак ще има някаква малка бройка защото ваксината не дава абсолютна гаранция. И това не е проблем точно щото са малко.

 30. 30 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 898 Весело

  До коментар [#16] от "Billy Pilgrim":

  Според сектата Карантинистите от 14-ия ден, Ваксината е само част от Мерките за борбата с Пандемията, която продължава вечно! 🤣

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#17] от "ztc481059775":

  А ако се заразите и умрете след дълго и скъпо лечение, ние от кой да си търсим парите похарчени за вашето лечение ?

 33. 33 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 139 Неутрално

  Ха ха , каква стана тя ?? Нали бяха най ваксинираните , Джонсън нали се снима в Пъба с бира в ръка , защо разпоредбите се променят от ден до пладне ?
  Някой да не си помисли че всичко това се дирижира НЕЕЕ не няма нищо умишлено , всичко е просто случайност , Ех ако се стегнат за още 2 - 3 седмици англичаните със сигурност ще преборят пандемията !

 34. 34 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#18] от "tsvetko_51":

  Аз пък може да искам всеки който пие алкохол, пуши цигари, не се движи, яде боклуци и т.н, да си плаща когато се разболее. Как го приемаш това?

 35. 35 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#12] от "ztc481059775":

  Човек би помислил, че не разбирате, че с този тип "мислене" сте част от проблема, а не от решението му...?!

 36. 36 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Весело

  До коментар [#25] от "Billy Pilgrim":

  За съжаление на Вас стоенето " в час" не Ви е помогнало особено...всъщност на никого не е помогнало стоенето точно в този "час"...

 37. 37 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 597 Неутрално
 38. 38 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#22] от "padrino":


  Айде бе, навсякъде се влиза с парцал на носа и всичко е ограничени до не знам си колко процента от капацитета. Иначе ваксините са страшна работа, уплашиха много Кашлицата, толкова в уплашиха че видиш ли се появи още по страшен вариант дето не се влияел от ваксината :)

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Напълно разбирам, без да съм съгласен с мнението на хората, които не искат да се ваксинират. Едно не разбирам, защо се опитват да убедят хората, които са ЗА ваксинирането и ско могат да ги привлекат към църквата на истината от последна, получена от т.н. социални мрежи, инстанция.
  —цитат от коментар 18 на tsvetko_51


  ++++++++
  Много добре описва тношението ми към т. нар. "кресливи малцинства". Същите са и войнстващите вегани (защото има и вегани, които са схванали, че храната е личен избор).

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 43. 43 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#32] от "m17":

  Кой си ти че да си търсиш пари заради лечението на някой друг?

 44. 44 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Весело

  До коментар [#40] от "crq15625101":

  Господине, въображението и "креативността" Ви устойчиво са в ляво от нулата!!!
  Кой колкото може...

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#22] от "padrino":

  Разбира се! Британия победи коронавируса и британците отдавна забравиха какво е това. Нищо, че е единствената европейска държава, в която се увеличават регистрираните новозаразени
  И докато в цяла Европа пандемията стихва, в Британско заразените си увеличават в пъти...
  Пишман британецо отцеругател, изтупкай се отново в гърдите като орангутан, както го правеше ежедневно през последните месеци. Разкажи ни как в Британия забравиха за коронавируса. После може да се скриеш пак между тревите...

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#39] от "ztc481059775":

  Вие някога виждали ли сте човек пострадал от ваксина. Ама не според ЕЖЖ а с медицински доказателства. За сведение, в САЩ има фонд за компенсиране на такива хора и за 30 години съществуване е изплатил 9 милиона долара. Това са жълти стотинки, основно са хонорари за дела от типа "1 ден температура след ваксиниране". Това са 30 години, милиарди дози всякакви ваксини !!!

 48. 48 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Само Москава се върна на доста големи нива !

 49. 49 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1917 Любопитно

  Не знам по бетономорието дали се усещат, че и това лято англичани, скандинавци и руснаци НЯМА да има.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#43] от "Billy Pilgrim":

  Аз съм платец на НОИ, внасям си осигуровките и съответно имам здравни права. И всички които се лекуват от здравната каса го правят И С МОИТЕ ПАРИ. И съотно, имам право да коментирам и харченето на тия пари.

 51. 51 Профил на yfn571067707
  yfn571067707
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  "Забранява се сядането на пейки и ще се наказва с глоба."

  САФПАДЕНИЕ?!1 ДААМАНЕ1!!

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Какво стана с "чудодейната" сАвеЦка "ваксина"???И като си помисля колко държави и правителства се набълбукаха с нея...
  —цитат от коментар 14 на selqnin


  Става това:
  Швейцария 1246 умрели на милион
  Швеция 1431 умрели на милион
  Франция 1688 умрели на милион
  Русия 866 умрели на милион
  Сега остава да кажеш, че само "сАвеЦката" статистика лъже.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 54. 54 Профил на ztc481059775
  ztc481059775
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#50] от "m17":

  Твоите 75лева и 40 стотинки няма да ги пипаме. Обещавам. Можехме да спасим 50-60 тежко болни от ковид с тях. Но щом такава ти е волята...

  Шефа на ной.

 55. 55 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4446 Весело

  До коментар [#46] от "bulgarin.":

  😂😂😂😂😂😂
  Хубавец си ми ти Андрешко 😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 56. 56 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  "Увеличаването на новозаразените с коронавирус в Русия"

  Ако вирусите можеха да се трепат с пропаганда ... ама не може :)))

  А руската вакЦина явно не действа ?!

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Кога най-после ще излезе шефът на СЗО и най-отговорно ще заяви "Не знаем как да преборим пандемията, затова мерки и ваксини ще има докато я преборим! Мерките са, за да не се заразяваме, ваксините са, за да може заразените да го минат по-леко. И така до живот."

 59. 59 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 1056 Весело

  "Забранява се сядането на пейки и ще се наказва с глоба."
  ___________________________________

  Кви са недомислени Мерки?
  Пейките трябва да се ИЗКЪРТЯТ, защото винаги ще има нарушители. Да звъннат на бургаският кмет да ги светне как се бори ОРЗ.

 60. 60 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#47] от "m17":

  Виждал съм. Дъщерята на моя съученичка беше цял живот в инвалидна количка, а животът и продължи до 17 годишна възраст, Бог да я прости.
  А американците са такива плащачи, че доказано застрахователите им носят от 10 кладенеца вода да докажат че точно тоя случай не го покрива застраховката. Хиляди хора умират, защото им е отказано лечение, защото застрахователите са отказали да платят. Това са факти не си го измислям! Там няма ..манго никога не е плащал ама ще го лекуваме че е животозастрашаващо. Ако ти откажат застрахователите, умираш и толкова

 61. 61 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  В петък, и днес сутринта, разбрах за два тежки инсулта, единият на куриер на фармацевтина фирма, другият на медицински представител към друга такава фирма. И двамата скорошно ваксинирани, и естествено, по никакъв начин няма да попаднат в графите, усложнения след ваксинация. Единият на 42, другият на 36 г.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2584 Любопитно

  До коментар [#32] от "m17":

  Ако се ваксинирате, заразите и умрете след множество скъпи PCR теста и прескъпи карантии, ние, отговорните граждани за собственото си здраве, от кого да си търсим парите?

 64. 64 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#57] от "ztc481059775":

  Това желание "да си траеш" някакси ви е много близко на душата. Тогава си трайте и се скрийте някъде, тук обсъждаме свободни хора.

 65. 65 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#61] от "hamiltonf":

  Айде глупости, от 130 милиона ваксинирани американци как пък нямаше поне един такъв случаи да го раздухат антиваксърите. А вие, в държава с постатвени едва 800к ваксини познавате вече двама и то за една седмица !?!

 66. 66 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2584 Любопитно

  До коментар [#50] от "m17":


  “имам здравни права.”

  Тия “права” включват ли безсмъртие, вечна младост, “суперменска” сила или поне Орлов поглед? Или под права разбирате поставянето на живота на другите под карантина. Тъй де, Вие сте луд и другите като станат луди, по-лесно ще се разбирате. “Разбирате” в Бацевия смисъл “крадете”.

 67. 67 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#65] от "m17":

  Много повече познавам, коментирали сме го това. Който иска, в каквото си иска да вярва, ама ако някой си мисли, че реалността намира отражение в медицинските статистики, трябва да е много наивен...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 68. 68 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#18] от "tsvetko_51":

  Да обясня, нещата са в малко по-друга плоскост с това "да си плащат". Разбираш ли тогава защо никой не прави ваксинацията задължителна? Право на избор.. баба им, има сума ти задължителни ваксини но...тази не е, НИКЪДЕ!
  Отговорът е простичък...дават ти да подпишеш информирано съгласие чаткаш ли?
  Второто е...... стандартно можем да оставим хората да се карат и да се хванат за гушите за и против ваксините, вместо да се поеме отговорност и държавата да си влезе в ролята.
  Тааааа е такива едни а такива като тебе кълват на голата кука и се хвърлят да си плащатз да не им плащам аз. Не им плащаш, не бой се, много повече плащаш за къщата в Барселона и за руско-турски паток

 69. 69 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#60] от "uq":

  Стига с тия глупости, дори при старовремските ваксини сериозните странични ефекти са ултра-мега-редки а в нашата задръстена държава едва ли не всеки познава тежко пострадал. Всеки втори се лекува с ракия и малко преди да умре отива при доктор. И после близките му обясняват "добре си беше ама отиде в болница и там го умориха"

 70. 70 Профил на ztc481059775
  ztc481059775
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#64] от "m17":

  Обрисувах ти логическата конструкция ни що повече.

  Разумното/неразумното харчене на обществени средства е въпрос на гледна точка.

  Извода както винаги е, че колективизма не е устойчив модел за развитие.

 71. 71 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#54] от "ztc481059775":

  Пожелавам ви лично да се сблъскате с ковид и да се убедите как е "обикновена нашлица". И като стане, не си и помисляйте за болница, все пак докторите са шарлатани а лекарствата им са отровни.

 72. 72 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#69] от "m17":

  Е нали беше много тарикат, познавате ли. Да познавам и? Сега се стига глупости. Глупости ама....Ани си изплака очите.

 73. 73 Профил на ztc481059775
  ztc481059775
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#61] от "hamiltonf":Айде глупости, от 130 милиона ваксинирани американци как пък нямаше поне един такъв случаи да го раздухат антиваксърите. А вие, в държава с постатвени едва 800к ваксини познавате вече двама и то за една седмица !?!
  —цитат от коментар 65 на m17


  Според ВАЕРС в САЩ смъртните случаи от ваксината са хиляди а страничните реакции стотици хиляди

  Типично се докладват само около 1% от усложненията и смъртните случаи, нека всеки сам да си сглоби реалната картинка.

 74. 74 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#71] от "m17":

  И аз ти пожелавам лично да се сблъскали с ковид и да разбереш дали докторите са шарлатани а лекарствата -отрови

 75. 75 Профил на ztc481059775
  ztc481059775
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#54] от "ztc481059775":Пожелавам ви лично да се сблъскате с ковид и да се убедите как е "обикновена нашлица". И като стане, не си и помисляйте за болница, все пак докторите са шарлатани а лекарствата им са отровни.
  —цитат от коментар 71 на m17


  Благодаря за клетвите. Да се връща.

  Само за протокола. Дори и температура не вдигнах, нито се разкашлях.

  Толкова за "чумата на века".

 76. 76 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#65] от "m17":

  Ще ти кажа и още нещо, за последният месец двама доктори от Ямбол си заминаха, вторият преди 8 дное, и двамата след втора игла, естествено - нищо по въпроса. Във Форума има поне 2 джипита, питай ги, те лесно ще проверят дали е истина.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2584 Любопитно

  До коментар [#47] от "m17":

  “Вие някога виждали ли сте човек пострадал от ваксина.”

  А Вие виждали ли сте човек, пострадал от “не ваксина”, примерно чаша вода?

  И за “виждането” - ръстът от заболелите от морбили през 2019 г., когато заразяването тръгна от болницата в Разлог, се дължеше на ваксинирани - от 56 заболели 27 са били ваксинирани, 16 не ваксинирани и за 13 “няма данни”. “Няма данни” пише и за имунитета на ваксините, които рекламирате.

 78. 78 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#75] от "ztc481059775":

  Ми имал си късмет. Вируса е гаден, не е толкова страшен колкото се втълпява, но е гаден. Докторите обаче наистина са безсилни общо взето на тоя етап, аспирин и късмет, това е

 79. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2584 Любопитно

  До коментар [#18] от "tsvetko_51":


  “В случай че човек отказал ваксиниране се разболее, да си плаща по пълната програма ако иска помощ, след като е отказъл "безплатна', разбирай платена от всички нас възможнмост да се предпази. Така де, човек трябва да носи отговорност за своите постъпки и решения.”
  А в случай, че човек е отказал да се храни (обявил гладна стачка), ще му се предостави ли медицинска помощ? А ако човек се е разболял (умрял от инсулт, инфаркт), защото някой си “умник” го поставил в смъртна стресова ситуация (карантина, игло-бодене, отнето предимство на кръстовище), “умникът” ще носи ли отговорност за своите постъпки и решения?

 80. 80 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#71] от "m17":

  Леле! Короноидите, които се насираха от страх, след боцкането с препаратите се помислиха за безсмъртни и недосегаеми, и почнаха с клетвите. Жалки същества!
  И все пак бъдете здрави!

  ПП. За протокола - Чумата я изкарах няколко дни без обоняние и вкус, дори без Кашлица и Сополи.

 81. 81 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#47] от "m17":

  9 милиона хахахаха .
  по фонда за увреждания от ваксини само в америка са изплатени над 4 милиарда :https://www.bmj.com/content/365/bmj.l4294
  за три фискални години в южна африка са изплатени 19.3 милиарда ранда ...

 82. 82 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#78] от "uq":

  A защо са безсилни? Айде поне да го лекуваха като други вируси...защото ако те тръшне друг вирус, си има пътечка - система, оводняване, следене, снимка, овладяване на пневмонията с инхалации. И изведнъж вирус, който хем е гаден, хем те оставят на едното нищо. Парадоксално, но у дома си платихме 100% всичко, защото в болницата щяха да направят нещата по-зле.

 83. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  До коментар [#69] от "m17":

  “при старовремските ваксини сериозните странични ефекти са ултра-мега-редки”

  При “старовремските ваксини” страничните ефекти са малко, защото се поставят на доказано здрави хора, но не на хронично болни или в напреднала старост.

  “Всеки втори се лекува с ракия и малко преди да умре отива при доктор. И после близките му обясняват "добре си беше ама отиде в болница и там го умориха"

  Всъщност, всеки втори умира у дома си, дори без да е викана “Бърза помощ”; “Ракията” е препоръчано дезинфекционно средство от СЗО, дори срещу Ковид и даже в 70% концентрация.
  Поради липсата на епикриза (а с Ковид истерията и забрана на аутопсия), в обществото се ширят различни обяснения. И ще продължат да се ширят докато няма методи за излекуване (от СПИН, рак, синдром на Даун и стотици други синдроми и симтоми).

 84. 84 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#18] от "tsvetko_51":Аз пък може да искам всеки който пие алкохол, пуши цигари, не се движи, яде боклуци и т.н, да си плаща когато се разболее. Как го приемаш това?
  —цитат от коментар 34 на Billy Pilgrim


  Тази идея е валидна и извън Ковид-дискусията. Дори донякъде е въведена чрез акцизите върху тютюн и алкохол. Трябват допълнителни идеи как да се обложат кофти храната и обездвижването.

 85. 85 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Като се държим като роби и търпим да ни унижават, все така ще ни третират.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 86. 86 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#61] от "hamiltonf":Айде глупости, от 130 милиона ваксинирани американци как пък нямаше поне един такъв случаи да го раздухат антиваксърите. А вие, в държава с постатвени едва 800к ваксини познавате вече двама и то за една седмица !?!
  —цитат от коментар 65 на m17


  Да го раздухат, да го раздухат, колко да го раздухат? Нали ще го обвинят във всяване на паника, фалшиви новини и други неща, с които рискуват затвор и пари. Една жена каза срещу няколко милиарда бюджет за адвокати е несериозно. И аз познавам един случай, но мога ли да го докажа? Здрава жена на 30+ умира 2 седмици след поставена ваксина от инсулт. Германците ДОКАЗАХА, че има такива случаи, американците СПРЯХА една от ваксините, вие продължавате да искате доказателства...

 87. 87 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#80] от "Bond007":

  Герой си ти, герой.

 88. 88 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#47] от "m17":9 милиона хахахаха .по фонда за увреждания от ваксини само в америка са изплатени над 4 милиарда :https://www.bmj.com/content/365/bmj.l4294 за три фискални години в южна африка са изплатени 19.3 милиарда ранда ...
  —цитат от коментар 81 на pavur


  Така е по-евтино. И това са само доказаните случаи.

 89. 89 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#34] от "Billy Pilgrim":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++.

 90. 90 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2584 Весело

  До коментар [#78] от "uq":

  “Вируса е гаден”

  Когато нагъчкаш индивиди като сардели за “промишлено производство” (самолет, автобус, свинеферма, птицеферма), всеки вирус е гаден - индивидуалната имунна система не смогва да отразява атаките на мутиралите индивидуални вируси у другите индивиди. Дори и херпесът тогава може да е смъртоносен.

 91. 91 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#75] от "ztc481059775":

  И Чорбанов така разправяше ама "втория път" едвам го спасиха в болницата. Забелязвате ли че напоследък не е говорил глупости по медиите, срам го е.

 92. 92 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#84] от "Густав":

  Как да обложат кофти храната, след като тя представлява сигурно над 70% от общата трапеза?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 93. 93 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#91] от "m17":

  едвам ?
  че той там лежал по -малко от седмица ?
  бах тея знахари !
  ората лежат с месеци , тоа за няколко дена го дигнаха от гроба .

 94. 94 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#81] от "pavur":

  Айде малко факти а не измислици (измислиците дори на английски са си измислици):
  https://www.mediapool.bg/informiranoto-saglasie-ne-svalya-tsyalata-otgovornost-pri-stranichni-reaktsii-ot-vaksinite-news315760.html

 95. 95 Профил на ztc481059775
  ztc481059775
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Трябват допълнителни идеи как да се обложат кофти храната и обездвижването.
  —цитат от коментар 84 на Густав


  Ами да партията и колектива казват "движи се" и ти се движиш. Партията и колектива казват "не яж" и ти не ядеш....

  Психопати сър. Това е колективизма.

 96. 96 Профил на ztc481059775
  ztc481059775
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#94] от "m17":

  Измислици са само в главата ти. 4 милиарда са изплатили САЩ за обезщетения на ваксинирани със добре изпитани ваксини (не експериментални като тези).

  Файзър е глобявана множество пъти за фалшиви данни от проучвания и корупционни практики, както и за проблеми с качеството на продуктите им. Последният път ги бяха глобили 2-3 милиарда.

  Смятай какъв цирк се заформя със тези очевадно зле забъркани буламачи лансирани от корумпирана фирма с множество злоупотреби.

  Ще бъде епично.

 97. 97 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#94] от "m17":

  абе за изплатените суми за увреждания говорим , не за кой ква отговорност носел .
  то е ясно , че здравеопазването сега е ''предоставяне на медицински услуги'' , демек - бизнес .

 98. 98 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#96] от "ztc481059775":

  https://violationtracker.goodjobsfirst.org/industry/pharmaceuticals

  ndustry: pharmaceuticals
  Penalty Total since 2000: $56,047,506,711
  Number of Records: 944

 99. 99 Профил на ztc481059775
  ztc481059775
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#75] от "ztc481059775":И Чорбанов така разправяше
  —цитат от коментар 91 на m17


  Не знам кой е Чорбанов и не ме интересува.

  Според статистиката на СЗО на всеки 1 регистриран Ковид позитивен има 9 други, които така и не разбират, че са "болни".

  Сега ако и срещу любимото си СЗО се изплюете, ще е повече от ясно, че сте тролове платени от Пфайзър.

 100. 100 Профил на ztc481059775
  ztc481059775
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#98] от "pavur":

  Точно! И това са само случаите, в които ги хващат в издънка.

  Реално нещата са много, много по-зле.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK