Китай превзема европейските пристанища

Китай превзема европейските пристанища


Пирея, Ротердам, Антверпен, а може би скоро и Хамбург - Китай вече притежава дялове или терминали в 14 европейски пристанища, изброява "Дойче веле". Какво цели тази експанзия?


Фирмата HHLA, която управлява хамбургското пристанище, води преговори за евентуално дялово участие в собствеността на един от контейнерните терминали с китайската държавна корабоплавателна компания Cosco. Споразумение още не е сключено, но щом бе разпространено съобщение за пресата по въпроса, разговорите очевидно са на финалната права.


Търговията с Китай е изключително важна за третото по големина европейско пристанище. Корабите на Cosco акостират в Хамбург от близо 40 години насам. Експертите казват, че с евентуалното китайско дялово участие в Хамбург Пекин ще запълни последната голяма празнина по трасето на своя "Морски път на коприната".
Нещо повече - партньорството може да открие и привилегирован достъп на китайците до италианското адриатическо пристанище Триест, където фирмата от Хамбург миналата година придоби мажоритарен дял от собствеността над новия терминал. Така Китай би могъл по заобиколен път да се добере и до Триест, а това ще е решаващ ход за неговата експанзия към Централна и Източна Европа.


"Загуба на суверенитет"


Китайската фирма Cosco и свързаната с нея China Merchant вече притежават собствени терминали или дялови участия в 14 европейски пристанища. Сред тях са всички важни пристанища на континента - от Ротердам и Антверпен през Хавър, Билбао, Генуа и Валенсия до Марсилия. По изчисления на американски експерти повече от две трети от собствеността на 50-те най-големи контейнерни терминала в света вече се контролират от китайците. "Така Европа загуби част от своя суверенитет", констатира още миналата година бившият френски премиер и познавач на Китай Жан-Пиер Рафарен.


Разпродажбата на европейските пристанища започна през 2016-а, когато банкрутиралата Гърция беше принудена от т.нар. тройка кредитори (МВФ, ЕС и ЕЦБ) да приватизира пристанището в Пирея. Китайците с радост се възползваха от тази възможност и получиха на смехотворно ниска цена от 280 милиона евро пълен контрол над това стратегическо пристанище.


Днес Пирея е номер четири в Европа след Ротердам, Антверпен и Хамбург. Гръцкото пристанище е крайна точка по "Морския път на коприната" от Китай през Индийския океан към Червено море. Но Пекин контролира и входа към към по-нататъшното трасе през Суецкия канал - чрез една морска база в Джибути в региона на Африканския рог.


"Морският път на коприната" не е маркетингов трик


Какви са политическите резултати от увеличаващото се влияние на Китай в някои държави личи по примера с Гърция. "Преди ЕС да обяви символични санкции срещу Китай през март, Гърция се опитваше да бави резолюцията и да я разводнява. Нима това е случайност?", попита бившият еврокомисар Гюнтер Йотингер в своя статия за германския печат.


Китай започна инвазията към европейските пристанища от Пирея

Китай започна инвазията към европейските пристанища от Пирея


Експанзията на Китай едва ли може да бъде спряна. "Не можем да държим китайците отговорни за това, че са постъпвали умно. Можем да виним само себе си, че сме били толкова глупави", казва френският президент Макрон по повод стратегическата цел на Китай да играе все по-съществена роля в европейската икономика. И действително страните от ЕС бездейно наблюдаваха как Китай методично изкупува технологични фирми в цяла Европа.


"Когато през 2013 година китайското ръководство обяви проекта си за "Нов път на коприната", мнозина в Европа сметнаха, че това е някакъв маркетингов трик", казва Гюнтер Йотингер. Всъщност китайският президент Си Цзинпин говореше съвсем сериозно, както междувременно личи от изградената търговска мрежа.


В Европа Китай помага предимно на държави като Гърция или Унгария, които са по-бедни от останалите западноевропейски страни. Високопоставен европейски дипломат заяви пред вестник "Ди Велт", че китайската стратегия е да обвърже тези страни с помощта на милиардни инвестиции в инфраструктурни проекти, създавайки по този начин една "приятелски настроена към Китай Европа".

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  После китайският капитализъм не знаел какво прави, а?

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  "Не можем да държим китайците отговорни за това, че са постъпвали умно. Можем да виним само себе си, че сме били толкова глупави", казва френският президент Макрон по повод стратегическата цел на Китай да играе все по-съществена роля в европейската икономика.
  —цитат от коментар 1 на Статията


  Глупостта ни може да бъде победена единствено чрез дълготраен тотален бойкот на всичко китайско. Доста утопично, но осъществимо.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1147 Любопитно

  Като са искали Китай да не си купува пристанища, да ги бяха конфискували още навремето от частни в държавни ръце и да не може да са предмет на сделки. Как се наричаше процеса на одържавяване, имаше характерен много удобен за лодка думичка термин и се използваше да се очерня социализма, който беше разкатал собствеността на чорбаджиите от "царско" време. Help me to remember it!

  мурзилка
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4433 Весело

  Ние пък отказахме на китайците, и предпочетохме Киро Домусчиев и ТИМ, нищо, че са за "жълти стотинки", но поне са наши момчета, българи...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1147 Весело

  *лодка думичка= опорна дума, опорка, гаден автокоректор!

  мурзилка
 6. 6 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Китай бавно, славно, леко, тихо и сигурно си плете кошницата.
  Да му мислят тия дето:
  1. Джендър идеологията им е приоритет Но.1
  2. “Канонизират” рецидивисти.
  3. Всеки честен полицай който си е свършил работата е заплашен от затвор
  4. Граничната им полиция е ферибот до Африка за транспортиране на нелегални емигранти.

 7. 7 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Цитат:
  Пирея, Ротердам, Антверпен, а може би скоро и Хамбург - Китай вече притежава дялове или терминали в 14 европейски пристанища, изброява "Дойче веле". Какво цели тази експанзия?
  ...
  "Така Европа загуби част от своя суверенитет", констатира още миналата година бившият френски премиер и познавач на Китай Жан-Пиер Рафарен.
  Дойче веле

  -----
  Внимание! Тревога!!

  Дойчето Веле дъни ПРОТИВ чуждестранните инвестиции и ни мъти главите, че дошлите у нас ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИТОРИ* осъществвявт експанзия в полза на чужди държави и България губи част от своя суверенитет!

  Ако Дойчето веле е право, то се оказва, че сме били мамени през цялото време за целите на т.нар. чуждестранни инвеститори!
  Жълтопаветници бдете!

  ---
  заб.* - не е лошо привържениците на Геренските Виртуози да прочетат дописката и да имат 1 наум за ПОПЪЛЗНОВЕНИЯТА на Диксън-а...

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3639 Весело

  ... "Не можем да държим китайците отговорни за това, че са постъпвали умно. Можем да виним само себе си, че сме били толкова глупави", казва френският президент Макрон ...

  И да си припомним сънародникът на другара Микрон - Фуше.
  И прословутата му забележка: "Това е по-лошо от престъпление, това е грешка!"

  Да припомним и един друг санародник на другара Микрон - небезизвестният Напальон.
  Та той на един от генералите си, който дошъл да го пита да му даде план за битката отговорил: "Карта имате, нели? Е там всичко е дадено!"

  Та и с Пирея е така.
  А и пътят на търговските потоци към и от Пирея, ( и Солун), от време оно именно географски е дефиниран нагоре през Македония и Сърбия към Унгария и нататък из Централна и Западна Европа. И обратно ...
  Туристите също "щъкат" по него.
  Военните кампании също се движат по този коридор, прочее ...

  Ама тогава Западът беше потънал в хедонизма след победата в Студената война и бяше замаян от опиата на Фикушима ... Опс! ... Фукуяма, де. Че бил дошъл краят на историята, "белият човек" е станал богоравен и му остава вече само да кльопа, да се забавлява и подпръцква ...

 9. 9 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  Бедни подпомага... Антверпен,Ротердам и Хамбург са от най-бедните. А иначе работата с Китай е...както казваше дядо ми не ми трябва от мечка каишка (щото мечката остава отвързана)

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3639 Весело

  Глупостта ни може да бъде победена единствено чрез дълготраен тотален бойкот на всичко китайско. Доста утопично, но осъществимо.
  —цитат от коментар 2 на дедо Андро


  Само дето тогава нЕма да разбЕреш, че си победил.
  Щото нЕма да имаш талавизур, та да ти го обЯвят, нито талапон, където да го прочетеш у Фейса ...

 11. 11 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Не е луд този който яде зелника а този който му го дава.
  Как ще продаваш пристанища и ключова инфрастрктура на частни компании или Китай.
  Това са стратегически ресурси които трябва да бъдат държавна собственост (па било то и управлявани от частна компания).

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1658 Разстроено

  Гърците първи предадоха "франта"...
  Иначе, всяко докосване до китайските и руски пари е ТОКСИЧНО!!!

 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#7] от "Аскет":

  Баба ми казваше, че по царско време е било най-добре. Родителите ми не са видяли много, ама аз май ще видя и трите страни на медала.

 14. 14 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Навремето във Виена продавачките по магазините, пък и даже в подлезите, масово знаеха руски. Тогава Русия си плетеше "бавно, славно, леко, тихо и сигурно" кошничката.
  Къде е тя сега, се вижда.
  Та, ред е на Китай.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  Навремето във Виена продавачките по магазините, пък и даже в подлезите, масово знаеха руски. Тогава Русия си плетеше "бавно, славно, леко, тихо и сигурно" кошничката.Къде е тя сега, се вижда.Та, ред е на Китай.
  —цитат от коментар 14 на Killing Joke


  Пич, само да та светна, че редом до Шрьодер в борда се мъдри и бившата Външна министерка на Австрия. Плюс едни ръководни другари от ВР.

  Това по въпроса за кошничката ...

 16. 16 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#1] от "Лео":

  Това не е капитализъм а политика на една могъща държава. България правеше същото по време на комунизма с т.нар. външно-търговски фирми, където определени назначени подставени лица въртяха фирми на запад с държавни пари и разбира се се занимаваха с промишлен шпионаж, трафик и с легален бизнес, разбира се в много по-малък мащаб от Китай. САЩ правят същото чрез военните си - финансират експанзията на някои компании (технологични, телекомуникационни и оръжейни най-вече)

 17. 17 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  На китайците им е през пушката, ще дедо им андро щял да не купува китайски стоки, пък ако ще да го последва и целият народ на республиката. Ние сме колкото половин техен голям град, но с четвърт от икономическите възможности на тоя техен град. Да не забравяме и ще далеч не харчим целият държавен и частен бюджет за китайски стоки. Практически въобще няма да усетят нищо, ако цяла България и дори целият Балкански полуостров спре да купува от Китай.

  мурзилка
 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4485 Любопитно

  Както написах преди време Китайците бавно, но сигурно завладяват територии по света. Докато останалите се занимават с обсъждане на "мерки" и "санкции".
  В Африка не остана държава в която те да нямат вече огромно влияние, но в Европа политиците си мислят, че живеят на друга планета.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2789 Неутрално

  Ще се помпа една гоялма " анти китайска " истерия , което няма да попречи на водещи американски фирми да търгуват ! Навремето за всичко са виновни евреите , сега руснаци и китайци ..:) Ще ударят греда ..

 20. 20 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#15] от "xm...":

  Ами, що не? Западняците винаги са взимали лесни пари с усмивка :) Страшно ме светна, не знаех, че хората обичали лесните кинти.
  В същото време руснаците си продават имотите из цяла Европа на ниски пари. Ето ти и едни лесни имоти даже.

 21. 21 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#12] от "selqnin":

  Едва ли са платили в юани. Знаеш ли, ако сащ не бяха допуснати долара да може да се ползва извън страната, като международна валута, Китай нямаше да могат да си купят пристанища в ЕССР.

  мурзилка
 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Късогледството и алчността на бизнеса създадоха чудовището Китай. Ако експанзията му продължава скоро мнозинството европейци ще заживеят по китайски.
  Е, да, за елита това няма да важи.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 23. 23 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#14] от "Killing Joke":
  Да ти кажа къде е:
  В Крим в източна Украйна, владее Беларус, Сърбия, северна македония, и изглежда без проблем има достъп и може да унищожи складове с оръжие в Чехия и България и газопроводи до Германия.
  И това всичкото защото Еврозелките проспаха 2 десетилетия.
  С Китай ще е още по зле.

 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4485 Неутрално

  Навремето във Виена продавачките по магазините, пък и даже в подлезите, масово знаеха руски. Тогава Русия си плетеше "бавно, славно, леко, тихо и сигурно" кошничката.Къде е тя сега, се вижда.Та, ред е на Китай.
  —цитат от коментар 14 на Killing Joke


  В Лондон обучаваха персонала в Харродс на Мандарин още преди 10 години. Китайците на едно влизане оставяха по една годишна заплата, за да си пазаруват от там.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#22] от "Боян Таксиров":

  Големият проблем на Китай е, че техният модел не е привлекателен. Ако беше, отдавна да са на мястото на САЩ. Ама никой не иска да живее като китаец. Да му бачка някой Цън Мин за жълти стотинки - ооо, разбира се. Ама да живее като китаец - ноу, тенкс.

 26. 26 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  "Можем да виним само себе си, че сме били толкова глупави", казва френският президент Макрон"...

  Макроне, Макроне, то да беше проблема само с прицтанищата на рамо да си го носиш.
  А какво правим с усилената подмяна на местното европейско население с не-толкова цивилизовано?
  Какво правим със изнасянето на почи цялото индустриално производство на Изток?
  Или още-по-най важни са правата на сексуланите девиатори...

  Panta rhei....
 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4485 Любопитно

  Ще се помпа една гоялма " анти китайска " истерия , което няма да попречи на водещи американски фирми да търгуват ! Навремето за всичко са виновни евреите , сега руснаци и китайци ..:) Ще ударят греда ..
  —цитат от коментар 19 на dejmos


  Тази истерия е само за масите. Сигурен съм, че помниш как Германия обявиха, че Китай е най-големият им задграничен търговски партньор...

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3639 Весело

  До коментар [#20] от "Killing Joke":

  Явно си се налапал с клишета.
  На тия нива "лесни кинти" нЕма. Отработват си ги.
  Погледни СП-2, виж поведението на Австрия не само за газовите проекти, но и общополитически ...

 29. 29 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#19] от "dejmos":

  Всичкото това е стратегия на паразитите политици, да отвличат вниманието на народа си встрани, докато те самите го ограбват.

  мурзилка
 30. 30 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#24] от "padrino":

  Ще ги обучават, разбира се. Английските университети масово приемаха китайци. Взимаха им с широка усмивка таксите и им смъкваха още по няколко кожи за наеми, стоки от магазини като споменатия от теб и чайче от "онзи фенси-шменси магазин за чай, дето е отворен 1658 година".
  Ама я им кажи да живеят като китайци - веднага ще се намръщят, ще ти обяснят за това как са поданици на кралицата и ще ти тръшнат вратата под носа.

 31. 31 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#28] от "xm...":

  Слагай повечко многоточия, така засилваш мистерията от типа "това само ви казвам, а колко още знам..."

 32. 32 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Както написах преди време Китайците бавно, но сигурно завладяват територии по света. Докато останалите се занимават с обсъждане на "мерки" и "санкции".В Африка не остана държава в която те да нямат вече огромно влияние, но в Европа политиците си мислят, че живеят на друга планета.
  —цитат от коментар 18 на padrino


  Подценява се Китай...

  Едно време, преди разпускането на СССР, светът се делеше на три:
  1) Западен,
  2) Източен
  и
  3) Необвързани страни (Третия свят), които се намираха извън сферите по т.1 и 2.

  Безспорен водач на Необвързаните беше Китай, там беше и Югославия.
  Та Китай осъществяваше, съобразно устава на ООН и двустранни договорки, ОГРОМНА БЕЗВЪЗМЕЗДНА* помощ, която надхвърляше помощите за същите страни от Запаза и Изтока.
  Колко една помощ може да е безвъзмездна - отделен въпрос.

  Т.е. Западът, Изтокът и Китай осъществяваха някакви хуманни действия за подпомагана на действително слаби и бедстващи страни, одрусани при колониализма.

  ----
  заб.* - една от най-смехотворните акции на жълтопаветниците след избухването на демокрацията у нас бе да се заведат дела, с главно потърпевшо лице Андрей Луканов, бе именно ЗАЩО била предоставяна БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ за страни от Африка, без жълтопаветниците да знаят, че това е осъществявано по Устава на ООН.
  Естествено делата се спихнаха, но какъв ДЕМОКРАТИЧЕН шум беше, какви надежди за връщане на МИЛИАРДИ второ направление.

 33. 33 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  До коментар [#3] от "Маршалов":

  Мероприятия на народната влат!

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4537 Любопитно

  До коментар [#10] от "xm...":

  "Щото нЕма да имаш талавизур, та да ти го обЯвят, нито талапон, където да го прочетеш у Фейса ..."

  Този стил на писане за оригинален ли го смятате? Е, не е оригинален! Но е показателен за нивото на интелекта!

 35. 35 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 958 Неутрално

  В Африка не остана държава в която те да нямат вече огромно влияние, но в Европа политиците си мислят, че живеят на друга планета.
  —цитат от коментар 18 на padrino

  Мисля редно е тогава горките африканци, живеещи с $1 на ден, които сега гледат да преплуват Средиземно Море и да акостират в Европа, да се ориентират към Джибути, откъдето с гемии могат да се насочат към Китай - да видим там как ще ги приемат, дали както ние - с жилища, ваучери за храна, и приемане на културните им особености.

  Ей това поне Макрон, Меркел и Урси могат да направят - да кажат братя африканци, вече Китай е вашият патрон, оттам изисквайте убежище и помощи.

 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  До коментар [#32] от "Аскет":

  Необвързаните ги предвождаше Индия, а не Китай!

 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  " Експанзията на Китай едва ли може да бъде спряна. "Не можем да държим китайците отговорни за това, че са постъпвали умно. Можем да виним само себе си, че сме били толкова глупави", казва френският президент Макрон по повод стратегическата цел на Китай да играе все по-съществена роля в европейската икономика. И действително страните от ЕС бездейно наблюдаваха как Китай методично изкупува технологични фирми в цяла Европа."


  Затова колкото и шамари да получава Макрон, все ще му е малко ! Като се продавате на китайците, сега ще им сърбате попарата........

 38. 38 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  До коментар [#32] от "Аскет":Необвързаните ги предвождаше Индия, а не Китай!
  —цитат от коментар 36 на xm...


  Тцъ...
  Няма такова нещо!
  Абсолютен, непререкаем и едноличен вожд бе, и май си остава, Китай.

 39. 39 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#30] от "Killing Joke":

  Ти с какво по добре живееш от един китаец? С коя социална група се сравняваш?

 40. 40 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Не знам за Хамбург, но Пирея разцъфна при китайците. Продажбата на пристанището е едно от най-умните неща които гърците са правили (макар и под натиск тогава).
  Преди приватизацията Пирея беше западнало пристанище. Големите кораби не можеха да спират там, а персонала беше 12 или 20 хиляди човека и пристанището генерираше огромни загуби. Китайците построиха нови кейове и сега Пирея е едно от най-натоварените пристанища. Голяма част от стоките които влизаха през Ротердам се насочиха към Пирея. Сега гръцката държава прибира едни солидни постъпления от пристанището, а гръцкия транспортен бизнес цъфти.

 41. 41 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Превземането не се ли наричаше инвестиция? Когато Дънди Прешас превзема добива ни на злато, това е инвестиция и стратегически инвеститор, ако китайска или руска компания го направи - това вече е лошо и е превземане. Когато Майкрософт и Гугъл монополизират ИТ сектора на операционните системи и практически цялата информационна мрежа на света, това е правилно и хубаво.

  ДВ проводник на лицемерие и пропаганда.

 42. 42 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#21] от "Маршалов":

  Toва е най-смешния коментар за деня! Взеки долар еъв валутния резерв на страна различна от САЩ е долар подарен БВП на САщ.

 43. 43 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Нали има свободен пазар бе, какво мрънкате. Това е невидимата ръка на пазара, е...в случая е китайска, ама това няма принципно значение. И нашите литища ги управляват разни западни компании, но всички ни убеждават колко прекрасно и професионално е това.

 44. 44 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#39] от "von_seeckt":

  Както виждаш - пише се за Запада и за самият китайски модел. Според теб, един западняк би ли живял в подобна система?

 45. 45 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Все пак има и числа, които казват, че нетната международна инвестиционна позиция на Германия е 3 трилиона долара, а на Китай 2. Така че не върви точно немците да реват.

 46. 46 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#44] от "Killing Joke":

  Пак общи приказки. Няма такова нещо като западняк, има безработен,бачкатор,чиновник,фермер,милионер и т.н. Какво точно сравняваш?

 47. 47 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#9] от "uq":

  "бедните" са ти посочени, няма нужда да манипулираш текста... Унгария, Гърция... и бедни е условно, спрямо по развитите западни държави.

  Колкото до изброените пристанища, те са фирми... за да се продават на китайците, значи имат някакви проблеми... примерно трябват им свежи пари за инвестиции или акционерите искат по високи приходи... лакомията е затривала не един г.з

 48. 48 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#40] от "potop":

  Е, да ама виж замърсяването. Нали разбираш, че демократичната медиа така ще извърти нещата, че китайците пак да са виновни и да са направили нещата непоносими за някой. Ако всичко е наред и бизнеса процъфтява, тогава пускаме Грета Тумберг или Грийнпииз и те ги разкостват по добре познат демократичен модел.

  Всички вече разбрахме, че каквото лошо се случи по света - виновни са или китайци или руснаци - взривят се складове за да се прикрие някаква кражба, хоп, ето ги руснаците, имат едни много способни шпиони, които са в състояние да влезнат и в най-секретните обекти. Изчезнат ли пари или секретни документи от сейф - има отпечатък от руски таен агент, нещата са ясни.
  Ако нещо добро се случи, няма съмнение, че Америка го е направила или най-малкото нейния посланик. Ние дишаме благодарение на Америка.

 49. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  До коментар [#38] от "Аскет":

  Китай никога! не е бил член на Движението на необвързаните държави!

  И Движението е от 60-те, основано от Тито, Неру и Насър.

 50. 50 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1221 Весело

  Велето пак рони крокодилски сълзи за лошия Китай, който налива пари в Европа видиш ли.

 51. 51 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#46] от "von_seeckt":

  Отново те питам - можеш да си представиш, ако щеш, безработен англичанин. Според теб, ще иска ли той да живее в система като китайската, или не?

 52. 52 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Загрижили са се за пристанището на Хамбург, а това, че бивши германски политици са в ръководствата на "Газпром" и "Роснефт" не го коментират !

 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3639 Весело

  ... Затова колкото и шамари да получава Макрон, все ще му е малко ! Като се продавате на китайците, сега ще им сърбате попарата........
  —цитат от коментар 37 на samoedin


  Не, че нещо, ама тогава Макрон никой не го беше чувал.
  Президент беше оня пухкав дугар с меченцето - Холанд.
  А пристанището го продадоха под натиска на Германия на Меркел.

 54. 54 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#51] от "Killing Joke":

  Ако сравняваме безработен англичанин с безработен китаец си прав, положението на англичанина е по добро.

 55. 55 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Някои ден Китай ще управлява вдички части на света без Америка.

 56. 56 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Китай превзема европейските пристанища ......а и Израелските също.......

 57. 57 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  Глупостта ни може да бъде победена единствено чрез дълготраен тотален бойкот на всичко китайско. Доста утопично, но осъществимо.
  —цитат от коментар 2 на дедо Андро


  Не може, защото ще изпофалират масово европейските фирми, които "произвеждат" в Китай. :-) Проблема не са потребителите, а ръководителите на държавите в ЕС, както и органите на ЕС, които продължават да прецакват всички европейски фирми и граждани със "зелени" и "социални" идиотии! Докато е по-изгодно да се произвежда в Китай и да се доставя в ЕС, няма никакъв шанс да се спре Китай!

 58. 58 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Хорър стори Харродс в Лондон склад. Магазин.
  Чудовищен размер...

  Не сте имал напредвид всички??
  Пак е много.

  Влизаш в Лондон с кеш в дисаги равна на една заплата.
  Бодро тръгваш си с дрънкулки да се фукаш пред родата

  До коментар [#24] от "padrino":
  Навремето във Виена продавачките по магазините, пък и даже в подлезите,
  масово знаеха руски. Тогава Русия си плетеше "бавно, славно, леко, тихо и сигурно" кошничката.Къде е тя сега, се вижда.Та, ред е на Китай.
  —цитат от коментар 14 на Killing Joke

  В Лондон обучаваха персонала в Харродс на Мандарин още преди 10 години.

  Китайците на едно влизане
  оставяха по една годишна заплата,
  за да си пазаруват от там.

 59. 59 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#54] от "von_seeckt":

  Но аз не говоря за това, то е ясно, че е по-добро.
  Аз казвам следното - ако примерно богатият китаец Си Мин е в Англия, Джон с кеф ще му вземе парите. Ако ще, с години ще му ги взима и ще го тупа по гърба, ще го води на мачове на Родъръм и ще къркат в пъба.
  Но в момента, в който Си Мин опита да накара Джон (или Ханс, или Пиер) да приеме водещата роля на ККП и другаря Ши, или каквито и да са китайски ценности, или примерно му се обясни как Китай трябва да е световен лидер, на Си Мин любезно ще му се заговори я за човешки права, я за екология и ще бъде пратен на сещаш-се-къде веднагически.
  На мен ми е трудно да повярвам, че разни форумни анализатори сочат как Китай изкупува всичко (за това се говори и пише от поне десетина години), а Западът, видиш ли, нищо не подозира.

 60. 60 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  """'Китай превзема европейските пристанища""'" дааа...... а заради политиката на САЩ в Австралия не само ги "превзеха" на 100 годишна концесия но и под вещото ръководство на американски подлоги сега и не работят даже и хиляди са на улицата безработни....... Ъхъъъ.......

 61. 61 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  До коментар [#38] от "Аскет":Китай никога! не е бил член на Движението на необвързаните държави!И Движението е от 60-те, основано от Тито, Неру и Насър.
  —цитат от коментар 49 на xm...


  Сигурно не се изразявам достатъчно точно...

  Говорех за ИЗКЛЮЧИТЕЛНОТО икономическо и политически влияние на Китай и то много отдавна.

  Даже в този период запазната и източната пропаганда си бяха плюли в устата и храчеха БЕЗПОЩАДНО Китай - вкл. за насаждането на маоистки идеи,а в резултат от тях и маоистки и партизански движения в ЦЯЛ свят (извън Запада и Изтока)

  Що се отнася до икономиката/инвестиции (за което пиша и което е уж темата на ДВ) това го узнах случайно от един учебник, където под линия бе дадено кой колко безвъзмездна помощ дава на Необвързаните по линия на ООН-то - доколкото си спомням (не съм съвсем сигурен, минаха някъде 40 години) Китай даваше едва ли не наравно със САЩ и СССР. Тогава това ме впечанли много, защото под въздействието на пропагандата бях останал с впечатление, че Китай е рядко изостанала държава.

  А колко са били извън линията на ООН-то - можем само да гадаем.

 62. 62 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Това със загубата на суверенитет ми идва малко пресилено. Първо, ако са купили и купуват евтино, въпроса е кой продава под цената и какъв му е интереса. А ако персонални интереси влияят на цените при такъв тип сделки, да бъдат проверявани, разследвани и осъждани по съответния ред.
  Но така или иначе, тези пристанища не са отпътували за Китай, те оперират по законите на съответната страна, където се намират и ако не ги спазват, попадат под ударите на съответните членове в тях. А това, че някаква фирма е собственик на пристанище насред Европа, да не би да означава, че могат да разрешават или забраняват тяхното законосъобразно изолзване от всички желаещи или да осигурят "безмитно" нахлуване на китайски стоки?

 63. 63 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  "'''Китай превзема европейските пристанища"""" и не е "превзеха" а "инвестираха милиарди" е точната фраза........

 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Запад в Изтока проникна
  (минало свършено, fact accompli).

  Изток в Запада прониква
  (сегашно историческо, процес).

  Схващате ли разликата?
  Май не

  До коментар [#52] от "pepisky":

  Загрижили са се за пристанището на Хамбург, а това, че
  бивши германски политици са в ръководствата на "Газпром" и "Роснефт"
  не го коментират !

 65. 65 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Е Китай като купува нещо да не би да го носи в Китай? Поддържа пристанището, осигурява работа и реално създава по добра инфраструктура и конкурентна среда.

 66. 66 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Някои ден Китай ще управлява вдички части на света без Америка.
  —цитат от коментар 55 на Gunners


  Де да ги знаеш...

  ДЕСЕТКИ пъти съм спускал един лаф от Наше Село...

  За да уплашиш (завземеш) едно село не е нужно да биеш всички - достатъчно е да набиеш НАЙ-ГОЛЕМИЯ бабаит.

  Та, ако кинезите са чели тази низпославана от мен наша Мъдрост, не се знае как ще подходят...

  Искам да кажа, че може би клечат на брега на реката и чакат...

 67. 67 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Гърците първи предадоха "франта"...Иначе, всяко докосване до китайските и руски пари е ТОКСИЧНО!!!
  —цитат от коментар 12 на selqnin


  Ахааа, значи само руските и китайските интереси са вредни за нас? Ако бяха индийци? Или от Саудитска Арабия примерно? Или израелци? Хайде решете - или пари или национални интереси. Не може хем парите да са по-важни, хем пък зависи кой ги дава, защото националните интереси били по-важни...

 68. 68 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Износът на Австралия е паднал 18 пъти за две години благодарение на САЩ ..... 200 долара на тон желязна руда губят всеки ден и това не е всичко а само върха на копието забито в гъза на австралийската икономика от САЩ....цели структурно определящи индустрии в Австралия се сриват! ... да си правят сметката всички експортно ориентирани икономики в Европа........ че Германия може да го отнесе яко първа и да повлече всички......

 69. 69 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Китай стигна до Грузия и Осетия......в Грузия проектите бяха за две пристанища и 4 индустриални зони плюс завод за електромобили и т.н........ следващата стъпка беше Бургас, Варна.....индустриалната в Пловдив и летището в Пловдив и т.н .......но благодарение на нашите американски приятели проекта беше стопиран в Грузия и разбира се в България......... и изядохме бастуна......благодарение на нашите атлантически подлоги...... милиарди инвестиции загубихме ........

 70. 70 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Ей сега този китайски "копринен път" ще го заврем в "Трите морета", дето всички проекти на екорелигиозните евроидиоти се давят! Същите всячески давиха и СП-2, па накрая се задавиха.

 71. 71 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2464 Любопитно

  На мен лично друго ми направи впечатление !!! ...... Тва че """Китай превземал европейските пристанища""" е старо и не е новина........ по интересно ми стана за НОВОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА SWAP на ТУРЦИЯ С КИТАЙ.......САЩ ще са диви и щастливи......... https://www.hurhaber.com/erdogan-merkez-bankasi-nin-doviz-rezervini-acikladi-434161.html

 72. 72 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  "Триморието" ще е изключително вредно почити за всички участници в проекта......и затова Гърция бяга от него като дявол от тамян и няма нито една силна Европейска икономика която да иска да участва в него......"но ни подкрепят" иначе "искрено"... ....... Европейският съюз ще бъде счупен по вертикала от юг на север беден от богат.....хубавото е че няма да се реализира този проект, просто един инвестиционен фонд ще събере малко пари от участниците....... лек американски рекет....... За момента само 20 милиона евро сме дали през ББР, ама знае ли човек може да са станали и 100.......хахахаха.......

 73. 73 Профил на gooodnight
  gooodnight
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Просто забранете вноса на пластмаса в ЕС и товарите от Китай ще спаднат 50 пъти!!!

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Засега само пристанища. После ще пристигнат и китайците.

 75. 75 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  До коментар [#18] от "padrino":
  "Както написах преди време Китайците бавно, но сигурно завладяват територии по света. Докато останалите се занимават с обсъждане на "мерки" и "санкции".

  И с климата се занимават. Това е най-важната им грижа. Руските анексии и окупациите на чужди територии в европейски страни не ги тревожи , нито търговската експанзия на Китай, нито това , че вече във всеки голям европейски град има китайски квартал с китайски заселници , които се занимават с търговия. В София китайският квартал е Илинци с поне 7-8 хиляди китайски жители.

 76. 76 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  "Можем да виним само себе си, че сме били толкова глупави", казва френският президент Макрон по повод стратегическата цел на Китай да играе все по-съществена роля в европейската икономика. И действително страните от ЕС бездейно наблюдаваха как Китай методично изкупува технологични фирми в цяла Европа."

  Макрон като си признава ,че е бил толкова глупав , защо има намерение отново да се кандидатира за президент?

 77. 77 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  До коментар [#46] от "von_seeckt":Отново те питам - можеш да си представиш, ако щеш, безработен англичанин. Според теб, ще иска ли той да живее в система като китайската, или не?
  —цитат от коментар 51 на Killing Joke


  Китайското общество е непонятно за европеецс!
  Абсолютна истина!

  Помнищ ли, как китайците скачаха в Хонконг, та да защитят домашен насилник и убиец?

  Ето я и историята..
  Poon Hiu-wing , която била на 20 години и учила за козметичка и Chan Tong-kaiна 19 отишли за Свети Валентин в Тайван ..
  Да, но дошло до опаковане на нещата в един Розов куфар .. и се скарали..
  Кое да е отдолу и кое-отгоре .. Poon Hiu-wing казала червиви приказки, казала че детето не е от него и тя си има любовник - много по страстен от него , на Chan Tong-kai му причерняло .. и се стигнало до схватка..

  Победил Chan Tong-kai , опаковал бременната Poon Hiu-wing в същия този розов куфар, дето тя викаше за него "мой е! мой е! .. както искам, така ще опаковам в него!" и до там ..

  Всичко това, Chan Tong-kai го е разказал в полицията .. да, ама са го съдили само за използване на кредитните карти , а не за убийството , щото за него трябва да иде в Тайван.. Съден е на 29 месеца затвор за картите
  Да, ама той не ще и да стъпи в Тайван ..

  "В Тайван не ми хареса, хотела мръсен и шумен, в банята хлебарки".. и не могат да го есктрадират, щото Хонконг с никого няма екстрадиция!

  Ето и линк!

  https://www.scmp.com/news/hong-kong/law-and-crime/article/3005990/body-folded-suitcase-gruesome-details-emerge-hong-kong

  Те ти и червендалестото ББС

  https://www.bbc.com/news/world-asia-china-50148577
  .."The murder behind the Hong Kong protests:"

  А хората от Хонконг?
  Ми застанаха зад убиеца .. това е обществото там, кой ще иска да е сред китайци??

 78. 78 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Мисля редно е тогава горките африканци, живеещи с $1 на ден, които сега гледат да преплуват Средиземно Море и да акостират в Европа, да се ориентират към Джибути, откъдето с гемии могат да се насочат към Китай - да видим там как ще ги приемат, дали както ние - с жилища, ваучери за храна, и приемане на културните им особености.
  —цитат от коментар 35 на Камен


  Ей го негърският квартал в Гуанчжоу , пазарът..

  https://varlamov.me/2014/china2put5/37.jpg

  https://varlamov.me/2014/china2put5/36.jpg

  https://varlamov.me/2014/china2put5/35.jpg

  https://varlamov.me/2014/china2put5/40.jpg

  https://varlamov.me/2014/china2put5/43.jpg

  https://varlamov.me/2014/china2put5/44.jpg

  Негрите в Китай си бачкат .. това е истината!

 79. 79 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 958 Неутрално

  тези пристанища не са отпътували за Китай, те оперират по законите на съответната страна, където се намират и ако не ги спазват, попадат под ударите на съответните членове в тях. А това, че някаква фирма е собственик на пристанище насред Европа, да не би да означава, че могат да разрешават или забраняват тяхното законосъобразно изолзване от всички желаещи или да осигурят "безмитно" нахлуване на китайски стоки?
  —цитат от коментар 62 на tsvetko_51

  В момента всички контейнерни терминали са претоварени. Контейнеровозите направиха маса пари, вдигнаха транспорта от Китай тройно и четворно спрямо 2020. Най-големите фирми са Маеркс (Дания), Хапаг-Лойд (Германия), и МСЦ (Италия) - но ги следват Коско и Йанг Минг.
  Е като има задръстване на терминала и 20 кораба чакат да се разтоварят, кого мислиш, че ще обслужат с предимство китайките терминани - германци, датчани, или китайци?

 80. 80 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  България правеше същото по време на комунизма с т.нар. външно-търговски фирми, където определени назначени подставени лица въртяха фирми на запад с държавни пари и разбира се се занимаваха с промишлен шпионаж, трафик и с легален бизнес, разбира се в много по-малък мащаб от Китай.
  САЩ правят същото чрез военните си - финансират експанзията на някои компании (технологични, телекомуникационни и оръжейни най-вече)
  —цитат от коментар 16 на uq


  Сещам се за "Кинтекс" и за Гебрев - наший народний херой !

  -----------------
  . В друг поверителен доклад за създаването на „Сироко“ министър Христо Христов посочва, че „за прикриване собствеността на фирмата местният администратор издаде бланкова (чиста) цесия, която ще се съхранява в БВТБ“

  Уставният капитал е определен в размер на 30 000 швейцарски франка, които КАТП трябва да плати. Щатът е около десет души. За генерален представител на дружеството е упълномощен директорът на дирекция „Задгранични фирми, дружества и износ” в КАТП Емилиян Гебрев, който прави предложението за създаването му. Той е с висше икономическо образование, а баща му е служител в системата на МНО.
  Регистрацията на дружеството във Вадуц се оказва проблемна. Гебрев го регистрира с друго име и със средства, предоставени от д-р Димитър Скендеров.."
  ----------------

 81. 81 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Е като има задръстване на терминала и 20 кораба чакат да се разтоварят, кого мислиш, че ще обслужат с предимство китайките терминани - германци, датчани, или китайци?
  —цитат от коментар 79 на Камен


  Който си е платил за спота - той се обслужва първи ..
  Ако са няколко - се обслужват по реда на идването, освен ако не възникне друго ..

  Австралийските кораби с въглища, нали помниш ЧАКАХА по ШЕСТ МЕСЕЦА за да бъдат разтоварени.

  Станало някакво объркване на документи ..

 82. 82 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#72] от "MPetr":

  Колега, никак не ми е смешно. В перспективата на тази тройка са още три регазцификатори на скъп втечнен газ от САЩ. В същото време Турция проучва с два кораба своето газово находище Сакария в Черно море. След като похарчи в кооперация с най-големите западни компании кръгло 5 милиарда долара без ефект, Турция сама се захвана с търсене. И резултатйтеналице. След два месеца се чака доказване на прогнозните газови запаси от 450 милиарда кубометра... Но, ще трябва да се оправдава инвестицията в регазификаторите на балтийския бряг.

 83. 83 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1888 Неутрално


  Големият проблем на Китай е, че техният модел не е привлекателен.
  Ако беше, отдавна да са на мястото на САЩ.
  —цитат от коментар 25 на Killing Joke


  Техните модели са абсолютно непривлекателни ..
  И имат 56.7% от световната стомана за 2020 , над милиард тона - като 90% си я преработват и я изнасят във вид на изделия:

  https://www.irsteel.com/Content/media/image/2020/06/2302_orig.png

  А на мястото на САЩ - със 90 милиона тона - отдавна е Индия !

 84. 84 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#51] от "Killing Joke":

  Мъдрецът е казал - со благо, со кротце, и со малко кютек...и ще заживее както му кажат. Просто още не е дошло времето китайците да започнат с кютека :).
  От друга страна, китайците са сигурно единствените, които могат да освободят Африка от африканците. За пример: като започна корона истерията в Китай, и понеже те си падат малко спиричуъл, и като решиха че черните са потенциални вирусо разносители...та в Китай в град Гуангжо, където е основната африканска имигрантска общност, по класически китайски обичай ги изхвърлиха от хотели и апартаменти на учлицата, където ги биха и доубиха с метални тръби (по някаква причина китайците си падат да трепят хора с метални тръби, това още не съм го проумял защо, може би им напомня бой до смърт с бамбуков прът?). Някои от черните успяха да се докопат до пристанището, но се съмнявам да са доплували до Африка.
  Те така, да ти обясня как се решават демографски различия по китайски :). По принцип отначало има приятелска търговия, после бой с метална тръба.

 85. 85 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  До коментар [#51] от "Killing Joke":Мъдрецът е казал - со благо, со кротце, и со малко кютек...и ще заживее както му кажат. Просто още не е дошло времето китайците да започнат с кютека :).От друга страна, китайците са сигурно единствените, които могат да освободят Африка от африканците. За пример: като започна корона истерията в Китай, и понеже те си падат малко спиричуъл, и като решиха че черните са потенциални вирусо разносители...та в Китай в град Гуангжо, където е основната африканска имигрантска общност, по класически китайски обичай ги изхвърлиха от хотели и апартаменти на учлицата, където ги биха и доубиха с метални тръби (по някаква причина китайците си падат да трепят хора с метални тръби, това още не съм го проумял защо, може би им напомня бой до смърт с бамбуков прът?). Някои от черните успяха да се докопат до пристанището, но се съмнявам да са доплували до Африка.Те така, да ти обясня как се решават демографски различия по китайски :). По принцип отначало има приятелска търговия, после бой с метална тръба.
  —цитат от коментар 84 на mirohero


  Е това вече е преекспониране..
  Заради медиите и нагнетяване на истерия..

  От черните квартали навремето е тръгнала в Китай и ебола- ама никой не е изпадал в паника..

 86. 86 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#83] от "sim4o":


  И имат 56.7% от световната стомана за 2020
  —цитат от коментар 83 на sim4o


  Точно това е проблемът на Китай - налага се да преживява с отпадъчните индустрии на Запада.

  Както циганите в София "имат" 90% от събирането на боклука, но няма да изместят кореняк-софиянците никога в нищо, дори да го докарат на брой, така и Китай никога няма да задмине Запада. И човекът горе ти обясни защо.

 87. 87 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  До коментар [#83] от "sim4o":

  И имат 56.7% от световната стомана за 2020
  —цитат от коментар 83 на sim4o


  Точно това е проблемът на Китай - налага се да преживява с отпадъчните индустрии на Запада.

  Както циганите в София "имат" 90% от събирането на боклука, но няма да изместят кореняк-софиянците никога в нищо, дори да го докарат на брой, така и Китай никога няма да задмине Запада.
  И човекът горе ти обясни защо.
  —цитат от коментар 86 на iazdakaja


  Защото нямат модели!

  Китай не може да предложи, достатъчно модели..! Много аргументирано ми беше обяснено ..
  Няма - и толкоз!

  Иначе Китай вярно преживяват нелошо , с индустрията дето им я даде Запада - и са на положителен търговски баланс с милиарди долари ..

  С парите си купуват разни работи - купиха дял в "Пежо-Ситроен" , а от там и в "Опел", купиха "Волво" купуват и дялове в електроника и разни фирми , а сега си били взели и пристанищата ..

  Но дори и целия свят да купят - не могат да стигнат Запада !
  В Китай е различно , китайското общество разъждава по съвсем друг начин - видя ли ги в Хонконг?
  Излязоха на бунт и протести и се биха с полицията, та да защитят домашен насилник и убиец на бременни жени..

  Китайска им работа ..

 88. 88 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#87] от "sim4o":

  Откъде знаеш как разсъждава китайското общество, като то няма свободата да си каже как мисли и какво иска? Там нито има свобода на словото, нито демократични избори, нито основни човешки права се съблюдават. Само можеш да предполагаш, аз пък предполагам, че са същите като всички други, но под ботуш.

  В Хонгконг - нормална човешка реакция: преди 25 години мислеха, че 50 години са много, Китай ще се демократизира както Изт.Европа и те ще влязат в нормална държава. Да, ама вече мина половината време, Китай даже се влошава. И хонгконгци са изнервени, щото свободата им, репутацията им и скъпите им имоти отиват на кино, ако там стъпи комунистически крак.
  Нормално. Кой не би реагирал така?

 89. 89 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  До коментар [#87] от "sim4o":Откъде знаеш как разсъждава китайското общество, като то няма свободата да си каже как мисли и какво иска?
  .. ...
  В Хонгконг - нормална човешка реакция..
  И хонгконгци са изнервени.. Нормално. Кой не би реагирал така?
  —цитат от коментар 88 на iazdakaja


  По делата ги познаваме !

  Ето примерно историята в Хонконг:


  Ето я и историята..
  Poon Hiu-wing , която била на 20 години и учила за козметичка и Chan Tong-kaiна 19 отишли за Свети Валентин в Тайван ..
  Да, но дошло до опаковане на нещата в един Розов куфар .. и се скарали..
  Кое да е отдолу и кое-отгоре .. Poon Hiu-wing казала червиви приказки, казала че детето не е от него и тя си има любовник - много по страстен от него , на Chan Tong-kai му причерняло .. и се стигнало до схватка..

  Победил Chan Tong-kai , опаковал бременната Poon Hiu-wing в същия този розов куфар, дето тя викаше за него "мой е! мой е! .. както искам, така ще опаковам в него!" и до там ..

  Всичко това, Chan Tong-kai го е разказал в полицията .. да, ама са го съдили само за използване на кредитните карти , а не за убийството , щото за него трябва да иде в Тайван.. Съден е на 29 месеца затвор за картите
  Да, ама той не ще и да стъпи в Тайван ..

  Ето и "Саут Чайна Морнинг Поуст"..

  https://www.scmp.com/news/hong-kong/law-and-crime/article/3005990/body-folded-suitcase-gruesome-details-emerge-hong-kong

  Ей го и червендалестото ББС:

  https://www.scmp.com/news/hong-kong/law-and-crime/article/3005990/body-folded-suitcase-gruesome-details-emerge-hong-kong
  .. The murder behind the Hong Kong protests .. "

  И по делата гледай - ей след като цял Хонконг застават, като един - зад Chan Tong-kai , значи не понасят станивковската Истанбулска и не търпят розови фашисти, да им налагат гейценности!

  Хонконгците са мъже от старата класа - не искат фуста да им се качва на главата!

  "Истабулската, да си я завре Станишката отзад! .." викат хонконгците .. "Млад Chan Tong-kai курбан не даваме , няма да познаете, комунисти ! "..

  И ето го случая - ето как реагират хонконгците - и е ясно, какви са възгледите им и нагласите им

 90. 90 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  В Хонгконг - нормална човешка реакция..
  Кой не би реагирал така?
  —цитат от коментар 88 на iazdakaja


  Абсолютно вярно!
  "Вакъл Chan Tong-kai курбан не даваме , долу ръцете от него "..


  "Истабулската, да си я завре Станишката отзад! .."

  А вие приятели, как считате - прави ли сме аз и iazdakaja??

  Та всеки мъж, някаква кифла може да го ядоса , както Poon Hiu-wing му е пилила нервите на момчето и да си отпусне ръката !

  Прав ли е , млад Chan Tong-kai , дето не иска да се яви доброволно пред съда, прави ли са хонконгците , да го защитават?

 91. 91 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#89] от "sim4o":

  Те са изнервени от няколко години вече - със или без тая история - днешните младежи ще са още в активна възраст след 25 години и са директно засегнати от съдбата на Хонгконг - затова се бият като тигри по улиците.
  Тепърва ще се нажежава положението, някой виждат там следващата Палестина...

 92. 92 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  До коментар [#89] от "sim4o":Те са изнервени от няколко години вече - със или без тая история - днешните младежи ще са още в активна възраст след 25 години и са директно засегнати от съдбата на Хонгконг - затова се бият като тигри по улиците.
  Тепърва ще се нажежава положението, някой виждат там следващата Палестина...
  —цитат от коментар 91 на iazdakaja


  Нормална човешка реакция, всеки от младите хонконгци мислено се поставя на мястото на млад Chan Tong-kai.
  Някаква кифла му скача по к..ра .. и той си отпуска ръката! После искат да го арестуват , да го екстрадират и да го изправят пред съд.. и ти би се яко изнервил.

  А бъдната им съдба се очертава нелицеприятна - ще ги ограничават със всякакви Истанбулски, джендърправа и т.н. животът им , ще го трови в бъдеще някаква Poon Hiu-wing.

  И се бият по улиците, като лъвове :

  "Вакъл Chan Tong-kai курбан не даваме , долу ръцете от него ! Истанбулската, да си я завре Станишката отзад! .."..

 93. 93 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  В Хонгконг - нормална човешка реакция.
  Нормално.
  Кой не би реагирал така?
  —цитат от коментар 88 на iazdakaja


  Абсолютно!

  Отвори ли линковете, дето съм ги дал за подробности ?

  Ето "Саут Чайна пост":
  ----------------------------
  ‘Chan Tong-kai said his girlfriend told him the father of her unborn baby was her former boyfriend and showed a video of her having sex with another man .."
  ----------------------------

  То тази кифла, сама му показва клип - как прави секс с друг!

  А теа са отишли за Свети Валентин на екскурзия!!!! Кифлата му е дуднала с месеци , да я води някъде..
  Смятай!

  Poon Hiu-wing , която била на 20 години и учила за козметичка и Chan Tong-kaiна 19 отишли за Свети Валентин в Тайван .

  И младежите на Хонконг се бият, кат тигри по улиците ..
  Нормална човешка реакция, всеки от младите хонконгци мислено се поставя на мястото на млад Chan Tong-kai.

  "Истабулската, да си я завре Станишката отзад! .."

  А вие, приятели, бихте ли реагирали като хонконгците ??

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK