Германия опасно изостава в защитата срещу атаки с дронове

Германия опасно изостава в защитата срещу атаки с дронове

© gids-hamburg.deГерманският институт за отбрана и стратегически изследвания (GIDS) - анализаторското звено на министерството на отбраната, предупреди за сериозна слабост на Германия в защитата срещу атаки с безпилотни летателни апарати. Това е нарастваща заплаха за военните, но в случай на терористични атаки - и за цивилното население, твърдят военните изследователи, цитирани от ДПА. Експертите от института в Хамбург проучиха международния пазар и хода на боевете за Нагорни Карабах, където миналата година Азербайджан победи Армения с дронове.


"Казано много драстично: Ако Бундесверът трябваше да се бори срещу Азербайджан в този специфичен конфликт, едва ли щеше да има шанс", заяви подполковник Михаел Карл, експерт в GIDS по съвременна война и нови технологии. "От оръжейните системи, които бяха използвани - като бойни безпилотни летателни апарати и безпилотни камикадзе - нямаше да можем да се защитим адекватно. Липсата на адекватна противовъздушна отбрана сама би била самоунищожение."


GIDS е резултат на сътрудничество между командната академия на Бундесвера и университета "Хелмут Шмит"/Университета на Бундесвера в Хамбург. Институтът разглежда проблемите на политиката за сигурност и съветва политиците и военното ръководство.
Под. Карл използва примери, за да илюстрира колко лесно е сега да се снабди една армия или организация с дронове. По-специално в Китай и Турция пазарът вече е изключително разнообразен - от много малки до такива с голям обхват - над 4000 километра, и възможност за пренасяне на полезен товар до 200 килограма.


"Не е нужно много въображение, за да си представите какво можете да направите с него. Дронът вече се превърна в оръжието на малкия човек", подчерта Карл. Например можете да си купите малък рояк дронове с размер на кибритена кутия в магазините, подходящи за разузнаване, но и за носене на експлозиви или химически или биологични оръжия. Един от тези дронове струва около 12 щатски долара. Можете да ги купите в опаковки от 60 - това прави $720. С това можете да нанесете много щети.


Ако рояк безпилотни самолети атакува пехотен взвод в гората, войниците дори няма да чуят собствената си смърт как идва", каза той.


Не трябва да се пренебрегват новите възможности за действие, които сравнително евтините и високоефективни безпилотни летателни апарати откриват за международен тероризъм. "Тук планирането се отдалечава от атентатора самоубиец и се насочва към безпилотния апарат камикадзе."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK