Бенет "отлага мечтите си" за анексия на Западния бряг заради либерали и ислямисти

Нафтали Бенет с външния министър и негов наследник след две години Яир Лапид.

© Associated Press

Нафтали Бенет с външния министър и негов наследник след две години Яир Лапид.Ултранационалистът с кипа, който иска анексия на по-голямата част от окупирания Западен бряг, отхвърля всякаква палестинска независимост и иска и по-строг подход към палестинските бойци и Иран - така изглежда Нафтали Бенет, ако някой погледне позициите му от последните години.


От снощи обаче той е утвърден за премиер на Израел, и то начело на сложна коалиция, в която ще трябва да отстъпи министърпредседателския пост за две години. Препятствията пред първия религиозен (макар и много умерен в религиозността си) премиер в историята на Израел, носещ кипа и спазващ предписанията за шабат, и седемте му места в парламента предполагат, че поведението му на власт ще е доста различно от заявките, които прави, откакто влезе в политиката.


Какво ще промени Бенет като премиер за две години начело на коалиция от осем партии?


Разнородна коалиция, която иска да обединява
Бенет и Лапид предупредиха, че вероятно ще загърбят част от програмите си. Това би било неизбежно, ако се имат предвид основните формации в осемпартийната коалиция - от либерали и крайнодесни, през отцепници от досега управлявата "Ликуд" и бившия партньор във властта Бени Ганц, до първата арабска партия във властта. Дори само един от участниците да пожелае, мнозинството ще се разпадне и ще поведе Израел към пети поред избори за малко над две години.


Още когато обявяваше постигнатото с центриста Яир Лапид споразумение, той предупреди, че няма да има възможност за резки движения на власт. "Няма да се наложи на никого да се отказва от идеологията си, но всички ще трябва да отложат осъществяването на част от мечтите си", каза той.


Когато се заклеваше, Бенет се зарече да "обедини нацията" и да съсредоточи усилията си не върху спорните теми, а върху реформите в образованието и здравеопазването, в намаляването на тежестта на бюрокрацията (впрочем той е смятан за ултралиберален в икономическата политика). По-важен от всички регионални теми ще е и бъдещият бюджет, който трябва да е първият, приет от 2019 г. насам (неуспехът в приемането на последния доведе и до разпад на правителството и нови избори).


Усилията за преодоляване на разделенията са важни в страна, където дори само поддръжката или отхвърлянето на досегашния премиер Бенямин Нетаняху станаха повод за големи протести в последната година и особено след като започна съдебният процес срещу него.


Новият премиер аргументира влизането си в съюза с нуждата да се преодолее политическата задънена улица, след като от пролетта на 2019 г. досега нямаше избори с траен резултат, и предупреди за риск след десет или повече гласувания страната да се разпадне "камък след камък". Част от усилията на Бенет по време на мандата му обаче вероятно ще отиват само за удържане на коалицията.


В нея ключови ресори отиват в различни партии - Лапид е външен министър, доскорошният съюзник на Нетаняху Бени Ганц остава министър на отбраната, бивш негов партньор, Авигдор Либерман, е финансов министър. Наскоро отцепилият се от "Ликуд" Гидеон Саар поема правосъдието, лидерът на ислямистите от "Раам" Мансур Абас вероятно ще има функция, близка до вицепремиерската.


От селищата до еднополовите бракове


Един от примерите е свързан с палестинците. Поне две от организациите в съюза - "Ямина" на Бенет и "Нова надежда" на отцепника от партията на Нетаняху Гидеон Саар - са привърженици на изграждането на нови еврейски селища в окупирания Западен бряг. Това няма да срещне подкрепа от центристите като "Има бъдеще" на Лапид, нито от левите формации, а още по-малко от Абас. Много експерти не очакват Бенет да приеме тактика, различна от тази на Нетаняху, който се опитваше да направлява конфликта, без да го реши. Лапид, обратно, е изразявал подкрепа за решение с две държави, но тази тема сега не е на дневен ред за него.


Абас също така отхвърля признаването на еднополовите бракове, а то е в програмата на част от партиите. "Раам" иска увеличаване на разходите за регионите, населени предимно с араби, което някои в правителството трудно ще приемат. Самият Бенет вероятно ще трябва да се бори с всички вляво от политическия спектър, които искат разхлабване на религиозни ограничения в израелското общество, например свързани с работата по време на шабат.


Бенет с лидера на ислямистката партия "Раам" Мансур Абас.

© Associated Press

Бенет с лидера на ислямистката партия "Раам" Мансур Абас.


"Файненшъл таймс" отбелязва, че способността му да влиза в различни роли - от технологичен предприемач, натрупал стотици милиони с продажба на бизнеса си в САЩ, и рупор на крайнодесните до глас на обединението - говори повече за Бенет от крайните коментари, които е правил по пътя към върха на израелската политика (по-нататък изданието цитира отречени от него коментари, че в армията е "убил много араби и в това няма проблем"). Негов дългогодишен приятел казва, че той винаги внимателно прецизира образа си и като политик винаги еволюира.


Това не отменя задачата пред Бенет да задоволява избирателите си, които му помогнаха да стане първият премиер от набиращ сили лагер, който вярва в разширяването на селищата в Западния бряг.


В Израел има и по-тревожни гласове - във в. "Аарец" например се отбелязва, че нагласата за "избрания народ" с "божествено право" върху земята, където в момента живеят и милиони палестинци, в последните години се е просмукала далеч отвъд базата. Така Бенет може да установи режим, който да нарушава права, да употребява сила срещу демонстранти и произволно да задържа араби, а политическата доктрина на олицетворявания от него религиозен ционизъм може да е унизителна както за неевреи, така и за светски настроените евреи, които бяха доминиращ фактор в държавата.


Палестинският президент Махмуд Абас нарече промяната "вътрешен въпрос за Израел", а движението "Хамас", което контролира Газа, обясни, че не очаква промяна в "окупационните правителства" (Израел се изтегли от Газа през 2005 г., но две години по-късно я постави под въздушна, наземна и сухопътна блокада заедно с Египет).

© Associated Press

Палестинският президент Махмуд Абас нарече промяната "вътрешен въпрос за Израел", а движението "Хамас", което контролира Газа, обясни, че не очаква промяна в "окупационните правителства" (Израел се изтегли от Газа през 2005 г., но две години по-късно я постави под въздушна, наземна и сухопътна блокада заедно с Египет).


След Нетаняху


Цяло поколение Нетаняху бе неоспоримият първенец на израелската политика. От Цар Биби, както бе известен, до Crime Minister, както пишеше на плакати на протестиращи, прекаралият общо 15 години (три през 90-те и след това времето от 2009 г. досега) на поста допринесе за острия десен, националистически завой в израелския дискурс, изострил позициите в израелското общество.


Отслабилият до краен предел израелската левица и съден за корупция и злоупотреба с доверие Нетаняху обаче ще се запомни и с много пробиви. Примери са десетилетието на икономически подем до началото на пандемията и превръщането на Израел в силен глас на международната сцена въпреки мащабите, и то най-често по теми, различни от палестинския конфликт, в който предпочиташе да не влага много енергия след краткотрайна инициатива за преговори при връщането на власт през 2009 г. (тогава той подкрепяше решението на конфликта чрез създаване на две държави, израелска и палестинска). Съюзникът му, предишният американски държавен глава Доналд Тръмп, освен това нареди преместване на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, в чиято източна част палестинците искат да е столицата им.


Венецът на дипломатическите усилия на Нетаняху - макар и не без помощта на Тръмп - обаче бяха споразуменията за нормализация с четири арабски и други мюсюлмански държави. До миналата година само две арабски страни имаха такива - съседните Египет и Йордания - но за няколко месеца към тях се прибавиха Обединените арабски емирства, Бахрейн, Мароко и Судан. Критиците на Нетаняху виждаха в това безпринципен съюз, който (поне в Залива) се прави основно заради Иран и който ще е за сметка главно на палестинците. Преди почти две десетилетия Саудитска Арабия даде нов тласък на инициатива, обвързваща признаването на Израел със създаването на палестинска държава.


В последните години съпротивата срещу Нетаняху в "десния" лагер се задълбочи, имаше разкол в собствената му партия, а към него се появиха критики, че прави всичко само за да избегне съдебния процес. След вчерашния вот на доверие за Бенет той по навик седна на предвиденото за премиера място.


"Религиозен" не означава "поддръжник на Бенет" - ултраортодоксалните подкрепят Нетаняху и един от тях поиска тази седмица новият премиер да свали кипата си.

© Associated Press

"Религиозен" не означава "поддръжник на Бенет" - ултраортодоксалните подкрепят Нетаняху и един от тях поиска тази седмица новият премиер да свали кипата си.


По някои теми - като Иран например - не се очаква промяна. И Бенет, подобно на Нетаняху, отхвърля сделката за ограничаване на иранската ядрена програма, подписана от шест сили, от която Съединените щати по-късно се изтеглиха и за чието подновяване се водят преговори във Виена. Предупреждава, че тъй като Израел не е страна по споразумението, ядрените амбиции на ислямската република са негова естествена мишена.


По други именно Нетаняху и усилията му да свали правителството може да се окаже нужната спойка за разнородните партньори. Нетаняху предупреди, че "ще се върне", и никой от коментиращите темата в Израел или в чужбина не е изключил напълно такъв сценарий.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1476 Весело

  Този ще излезе Еврейският Слави.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 2. 2 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  Евреите не щат да има една държава с равни права в нея за евреи и араби, докато това е така и терора над палестинците продължава там винаги ще има проблеми.

 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Докога светът ще търпи еврейският апартейд, етническо прочистване и геноцид спрямо палестинците???

  Докато ЕС и САЩ само размахват пръст, евреите издевателстват без да им пука! И си въртят бизнеса със същите, дето уж ги критикуват!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Весело

  " Негов дългогодишен приятел казва, че той винаги внимателно прецизира образа си и като политик винаги еволюира."

  Всички еволюират ! Особено когато се окажат във властта !

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Весело

  Биби гледаше встъпването с вид, все едно, че му бъркат ... с двесте ...

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Весело

  " Негов дългогодишен приятел казва, че той винаги внимателно прецизира образа си и като политик винаги еволюира." Всички еволюират ! Особено когато се окажат във властта !
  —цитат от коментар 4 на samoedin


  Катарзис му се вика нАучно!

 7. 7 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  Бравос!
  Оцеляването на Израел зависи от либерализъма и ислямизъма!🐪🐷🐪🐷🐪

  Много съм прост
 8. 8 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Либерали и ислямисти в коалиция ХАХА
  едните искат еднополови бракове, другите мечтаят за Шериат и бой с камшик за поглеждане на друга жена. 🤣

 9. Либерали и ислямисти в коалиция ХАХАедните искат еднополови бракове, другите мечтаят за Шериат и бой с камшик за поглеждане на друга жена. 🤣
  —цитат от коментар 8 на Milko


  Важното е, че на Шъ шъ Бибитко му бръкнаха отзад.

 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Не дай Боже сляпо да прогледне! Селтакът и понятие си няма от политика, ама за власт и майка си ще продаде. В историята на Израел, наред с Рабин, тоя се очертава най- гнусния предател.
  Говори се, че религиозните лидера са му прочели "Пулса де нура", демек е пътник😇

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Докога светът ще търпи еврейският апартейд, етническо прочистване и геноцид спрямо палестинците???!
  —цитат от коментар 3 на Боян Таксиров


  Бах го у геноцида, Газа води статистиките по най- голям прираст на население!
  По- важното за теб е, че поне за сега си ходиш на гей парадите напълно необезпокояван. Не ги мисли арабите...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Този за Израел е като Корнела за БСП - води ги към закриване.
  Което много ме радва! Всичките тези боклуци нямат място.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  До коментар [#11] от "tolex":

  Че на наш Баце Му го врътнаха същият нУмер, ако сте забравили!

  Биби покрай войницата, която спретна, беше в пика си. И се облизваше за предстоящите избори, защото неминуемо щеше пак да победи.
  Тези го резнаха през кръста в дванайсет без пет, само и само да не се отиде на избори.
  Не вярвам коалицията да изкара дълго, но меануайл Биби ще се спихне, а може и у панделата да го вкарат.
  Което е и целта на упражнението!

 16. 16 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1041 Весело

  "Абас също така отхвърля признаването на еднополовите бракове"
  Браво Махмуд,браво Абас !!!!
  Депутатът ислямист от мюсюлмански братя , от чието присъствие в правителството недоумяват дори Египет и Саудитска Арабия изглежда е единствен от това правителство.от който ще излезе нещо полезно и положително.

 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  При толкова много проблеми в Израел водеща е новината дали щели да признаят еднополовите бракове .

 18. 18 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  При толкова много проблеми в Израел водеща е новината дали щели да признаят еднополовите бракове .
  —цитат от коментар 17 на Мусаши


  Ами те четеш статията като Дявола Евангелието.
  Черно на бяло си пише кои са приоритетите на премиера:
  "Когато се заклеваше, Бенет се зарече да "обедини нацията" и да съсредоточи усилията си не върху спорните теми, а върху реформите в образованието и здравеопазването, в намаляването на тежестта на бюрокрацията (впрочем той е смятан за ултралиберален в икономическата политика). По-важен от всички регионални теми ще е и бъдещият бюджет, който трябва да е първият, приет от 2019 г. насам (неуспехът в приемането на последния доведе и до разпад на правителството и нови избори)."

  Ти обаче едно си знаеш.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 19. 20 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#12] от "tolex":

  От такъв мангал като теб,и сапун не става.

 20. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Не бих искал да съм на мястото на Бенет- предстоят му трудни компромиси и много отстъпки, а при скорошното му падане от власт и на него няма да му се иска да е на негово място...

 21. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Съдбата на Борисов прилича на съдбата на Нетаняху.

 22. 23 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Палестинците стъпиха накриво на олимпиадата в Мюнхен с това че избиха невинни спортисти. До тогава общо взето се трупаше симпатия към каузата им защото представете си няколко милиона "тракийци" да ни се изсипят отнякъде в България, да си създадат държава Тракия и да почнат да ни изселват на югоизток.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 23. 24 Профил на riy15648635
  riy15648635
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Евреите не щат да има една държава с равни права в нея за евреи и араби, докато това е така и терора над палестинците продължава там винаги ще има проблеми.
  —цитат от коментар 2 на Billy Pilgrim


  Абе, умчо. 20 процента от гражданите на Израел са араби с равни права на израелците , включително и да си правят собствени партии и да гласуват за тях. Само ти още не разбрал тая малка подробност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK