Швейцарците отказаха да плащат още за нови климатични политики

Швейцарците отказаха да плащат още за нови климатични политики

© ReutersШвейцарските гласоподаватели отхвърлиха в неделя три предложения за опазване на околната среда, включително нов закон, чиято цел е да помогне на страната да постигне целта си за намаляване на въглеродните емисии съгласно Парижкото споразумение за изменението на климата.


Новият закон за CO2 беше отхвърлен с минимална разлика - 51.6% от гласувалите се противопоставиха на общонационалния референдум, проведен в системата на пряка демокрация в страната.


Резултатът е поражение за швейцарското правителство, което внимателно подготви и подкрепи новия закон, включващ мерки като увеличаване облагането за автомобилно гориво и налагане на такса върху самолетните билети.
Отхвърлянето означава, че сега ще бъде "много трудно" за Швейцария да постигне целта си за намаляване на въглеродните емисии през 2030 г. до половината от нивата от 1990 г. и до 2050 г. да стане нетно неутрална по отношение на емисиите, заяви министърът на околната среда Симонета Сомаруга.


"Днешното "Не" не е "Не" на защитата на климата, това е "Не "на закона, по който гласувахме, каза Сомаруга на пресконференция, цитирана от "Ройтерс". Дебатите през последните няколко седмици показаха, че много хора искат да засилят защитата на климата, но не и с този закон."


От Би Би Си припомнят, че според противниците на закона Швейцария е отговорна само за 0.1% от глобалните емисии, и се съмняват, че подобни политики биха помогнали на околната среда. Някои анализатори коментират, че швейцарците - които традиционно се гордеят със своите зелени политики - са изнервени от поемането на някакви икономически рискове, докато страната се възстановява от пандемията.


Сега правителството ще се стреми да разшири противоречиви мерки като задължение за вносителите на горива да инвестират в проекти за опазване на климата и да се опита да постигне нов консенсус с населението относно политиките в областта на климата, добави тя.


Също така беше отхвърлено предложение, което щеше да направи Швейцария едва втората държава в света, която да забрани изкуствените пестициди, както и друго предложение за намаляване на тяхната употреба чрез пренасочване на субсидии към фермери, които вече не използват тези вещества.


Поддръжниците твърдят, че пестицидите са свързани със здравни рискове, докато противниците отвръщат, че забраната на пестицидите би довела до по-скъпи храни, загуба на работни места за швейцарската хранително-вкусова промишленост и по-голяма зависимост от вноса.


Антоанета Гилсен, един от авторите на инициативата за изкуствени пестициди, заяви, че резултатите не означават, че швейцарците не са загрижени за околната среда, а в момента са по-притеснени от непосредствени проблеми. "На хората им е много трудно да мислят за проблеми в бъдеще и не виждат тези проблеми като особено наложителни, каза тя. Когато им е трудно по време на пандемията на COVID-19, те мислят повече за непосредствени проблеми."


Отделни референдуми в подкрепа на временен закон, осигуряващ финансова подкрепа за бизнеса по време на пандемията на COVID-19, и закон за предоставяне на допълнителни правомощия на полицията за борба с тероризма бяха одобрени съответно от 60% и 57% от избирателите.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  То се очакваше,швейцарците са консервативни комунисти,и не верват в затоплизъма!🥳👍

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Да дадат референдума на Бг съда да го признае за нагласен и да се анулира.....

 3. 3 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  Разумен народ - уредена държава.

 4. 4 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Хвала на тия Швейцарци! Показват, че не са им промити мозъците от затоплистката идиотия. То да беше само идиотия - иди-дойди. Но, работата опира до това, че крайната цел е всъщност да ни точат с още данъци. И не ме разбирайте криво - аз лично съм силен привърженик на новите енергии и нямам абсолютно никакво съмнение, че особено фотоволтаичната енергия, заедно с перките ще достигнат едно 80% от енергийния микс без никакви проблеми - перки и солари са по-евтини за експлоатация и построяване, отколкото същата мощ от атомни или топло-централи. Защото технологиите са зрели и цените продължават да падат за тия неща. Нямам никакво съмнение, че и проблемът с базовите мощности ще има, при това няколко различни решения - батерии, сгъстен въздух, ПАВЕЦ и пр.
  Нямам съмнение, че електро-колите са бъдещето. НО - с механизмите на Невидимата Ръка на Пазара, а не директивите на някакви малоумни бюрократи. Свободният Пазар е единственият естествен път. Климатични промени причинени от човешка дейност в глобален и дълговременен мащаб никой не е доказал. Затоплянето е част от естествени цикли. Останалото са политически спекулации. Подкрепата за Зелените тепърва ще намалява, особено когато някой се опитва да ти бърка в джоба, без ти да получаваш никаква реална стойност срещу новите данъци, с които искат да те облагат!

 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  По-високи цени на горивата и по-високи цени на самолетните билети,за да напълнят нечий джобове. Не,благодаря.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  Гретето ей ся ша ги напцуе!
  Как смеят!

  Как смеят да имат собствено мнение, че и да не се подчиняват?!!!!
  Тази мръсна, мръсна Швейцария!
  Там не се диша напра'о!

 7. 7 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Изглежда по тази логика по-голяма част от държавите спокойно могат да си карат без политики в посока намаляване на глобалното замърсяване и затопляне, понеже са "отговорни" за по-малко от 1% от световните климатични проблеми. Като извадим от уравнението и глобалните сили, които по принцип не виждат проблем със затоплянето, излиза, че никой не е отговорен за това :)

  Ще рече човек , че има нещо сбъркано в термометрите по целия свят, които всяка година отчитат затопляне :) ще да е някаква термометърска конспирация :):)

  Интересно ми е какви обяснения биха дали форумните "разбирачи", противници на "климатичната конспирация", когато след 15-20 г. започнат по-сериозни стихии по нашите ширини, а Банско и Боровец почнат да го карат само на снежни оръдия :):)

 8. 8 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  Повече прайдове требат у Берн, със зелени пера в ауспусите

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 9. 9 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 467 Весело

  Я какъв шамар извъртяха швейцарците на своите власти,и как властите тръгнаха да обясняват и да се гънат ,че било заради ковида!

 10. 10 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Разумен народ - уредена държава.
  —цитат от коментар 3 на ivanpopov


  Щях да напиша същото.
  Хората не приемат някаква измислена еквилибристика , за да се повишават и без това високите цени. Има редица други начини да се намалят някои вредни емисии , като например добре уреден и евтин публичен транспорт — такава стъпка се направи в Люксембург , като от началото на тази година (ако не ме лъже паметта) градския транспорт е безплатен . 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  Я какъв шамар извъртяха швейцарците на своите власти,и как властите тръгнаха да обясняват и да се гънат ,че било заради ковида!
  —цитат от коментар 9 на pilis


  Тоз ковид прекрасна работа ша излезе!
  Пенкилер за всякакви издънки и простотии!

 12. 12 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Браво на швейцарците.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 13. 13 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Лоша демокрация - не може така гражданите да решават такива фундаментални въпроси - тия решения трябва да се взимат само от компетентни експерти като Ал Гор, Сашка Кортез, Гретето, Майка Зайка фон дер Лайен и Джо Деменцията.

 14. 14 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Изглежда по тази логика по-голяма част от държавите спокойно могат да си карат без политики в посока намаляване на глобалното замърсяване и затопляне, понеже са "отговорни" за по-малко от 1% от световните климатични проблеми. Като извадим от уравнението и глобалните сили, които по принцип не виждат проблем със затоплянето, излиза, че никой не е отговорен за това :)Ще рече човек , че има нещо сбъркано в термометрите по целия свят, които всяка година отчитат затопляне :) ще да е някаква термометърска конспирация :):)Интересно ми е какви обяснения биха дали форумните "разбирачи", противници на "климатичната конспирация", когато след 15-20 г. започнат по-сериозни стихии по нашите ширини, а Банско и Боровец почнат да го карат само на снежни оръдия :):)
  —цитат от коментар 7 на debruckere


  Ами няма такова отчитане на по-високи температури всяка година. Април 2021г беше най-студеният във Великобритания от 100 години насам .Тази пролет беше най-студената в България от 23 години. В средата на юни още ходим с връхни дрехи.И зимните курорти си имат достатъчно сняг.Каролев караше сноуборд в Банско през май.
  Притектителното е дали летните курорти ще имат посетители заради липсата на слънце.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  Разумен народ - уредена държава.
  —цитат от коментар 3 на ivanpopov


  Както пее Ерсте Алгемайне ...

  Wir Schwyzer, wir sind sauber.
  Wir waschen sogar das Geld!

 16. 16 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  То се очакваше,швейцарците са консервативни комунисти,и не верват в затоплизъма!🥳👍
  —цитат от коментар 1 на Тошо Кочев


  Разберете се с десидентката! Тя обяви, че на този реферндум капиталистите са победили комунистите.

 17. 17 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  ...аз лично съм силен привърженик на новите енергии и нямам абсолютно никакво съмнение, че особено фотоволтаичната енергия, заедно с перките ще достигнат едно 80% от енергийния микс без никакви проблеми...
  —цитат от коментар 4 на transvaal


  Мда - само трябва да намериш копчето за изключване на физичните закони...

 18. 18 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Браво на Швейцария! Ето на това е демократична държава за пример!

 19. 19 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Изглежда по тази логика по-голяма част от държавите спокойно могат да си карат без политики в посока намаляване на глобалното замърсяване и затопляне, понеже са "отговорни" за по-малко от 1% от световните климатични проблеми. Като извадим от уравнението и глобалните сили, които по принцип не виждат проблем със затоплянето, излиза, че никой не е отговорен за това :)Ще рече човек , че има нещо сбъркано в термометрите по целия свят, които всяка година отчитат затопляне :) ще да е някаква термометърска конспирация :):)Интересно ми е какви обяснения биха дали форумните "разбирачи", противници на "климатичната конспирация", когато след 15-20 г. започнат по-сериозни стихии по нашите ширини, а Банско и Боровец почнат да го карат само на снежни оръдия :):)
  —цитат от коментар 7 на debruckere


  Гълфстрим спира .Започва ледников период.Има и филм.На морето ще играем хокей.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 20. 20 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Браво на Швейцария! Ето на това е демократична държава за пример!
  —цитат от коментар 18 на Драгомир Дончев


  В някои отношения! Там в някой кантони жените получиха право да гласуват на местни реферндуми 90 те години на миналия век.

 21. 21 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  Нас жителите на ЕС няма да ни питат! Направо ще ни щавят яко! Наточиха се трилиони да откраднат другарите!

 22. 22 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Гретето ей ся ша ги напцуе!
  —цитат от коментар 6 на xm...

  Мда. Швецария не е Швеция, макар често да ги бъркат :)

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 23. 23 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Резултатът е поражение за швейцарското правителство, което внимателно подготви и подкрепи новия закон, включващ мерки като увеличаване облагането за автомобилно гориво и налагане на такса върху самолетните билети.

  Да си дойдем на думата плебса трябва да киха още пари а за климата някой го е еня точно толкова колкото и за обещственото здраве.

  Шамара е хубав, звучен и добре заслужен - изплющя почти толкова добре както го зашлевиха Геронтофила онзи ден.

 24. 24 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Все повече държави проглеждат за климата и плащането на трилиони долари от западните данъкоплатци за този дето духа.Тръмп отново излезе прав,за това ще се върне с гръм и трясък и фалшификациите на левицата в САЩ няма да мине...

  shlshlshlshl
 25. 25 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#7] от "debruckere":

  "Ще рече човек , че има нещо сбъркано в термометрите по целия свят, които всяка година отчитат затопляне :) ще да е някаква термометърска конспирация :):)"

  2021 е много студена и яко ще им развали статистиката. До скоро ходехме с якета и парното работеше.

 26. 26 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#7] от "debruckere":

  "Ще рече човек , че има нещо сбъркано в термометрите по целия свят, които всяка година отчитат затопляне :) ще да е някаква термометърска конспирация :):)"

  2021 е много студена и яко ще им развали статистиката. До скоро ходехме с якета и парното работеше.

 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  До коментар [#7] от "debruckere":"Ще рече човек , че има нещо сбъркано в термометрите по целия свят, които всяка година отчитат затопляне :) ще да е някаква термометърска конспирация :):)"2021 е много студена и яко ще им развали статистиката. До скоро ходехме с якета и парното работеше.
  —цитат от коментар 26 на z_axis


  Как доскоро?Аз и днес ходих с яке. В средата на юни.

 28. 28 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#7] от "debruckere":"Ще рече човек , че има нещо сбъркано в термометрите по целия свят, които всяка година отчитат затопляне :) ще да е някаква термометърска конспирация :):)"2021 е много студена и яко ще им развали статистиката. До скоро ходехме с якета и парното работеше.
  —цитат от коментар 26 на z_axis


  Статистиката е малко като лафа за добрия счетоводител който не те пита колко печлба си изкарал а ти задава въпроса колко данъци искаш да платиш :)

 29. 29 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 767 Неутрално

  На тоя зелен тероризъм трябва да се даде сериозен отпор, защото ще стане прекалено късно. И това важи най-вече за глупавата зелена сделка на ЕС. САЩ и китайците ще дадат заден или ще ограничат съвсем малко, а Европа ще фалира и мизерства без енергия и с баснословни цени на основни неща.

 30. 30 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3016 Весело

  Зелените рекетьори са се вторачили в Европа понеже европейците имат повече пари да плащат като данъци.
  Други могат да замърсяват много повече, ама там пари няма, а освен това и да има управляващите им не клякат толкова лесно да налагат допълнителни данъци.

 31. 31 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Ората го казаха при референдума за Брекзита- пейзаните са прости и податливи на пуринска пропаганда и не требе да решават таквизи важни за " елита" въпроси. Ако е за хомо- сватби може ,ама за тва....Екскюз ми пипъл, бат ю ар имбесайлс !

 32. 32 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#4] от "transvaal":

  До тук - съгласен.
  Остава да се разберем и за турската експанзия ...

 33. 33 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  И другите не искат, ама не ги питат, докато в Швейцария има работеща пряка демокрация.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 34. 34 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Каква добра новина!
  Е, сега е ред на останалите европейци да се осъзнаят и направят своя избор когато ги призоват да гласуват.
  Ако дотогава поради извънредното положение здравните власти не отменят всички избори.

 35. 35 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#7] от "debruckere":

  Термометрите дето отчитат глобалната температура цъфнаха как се калибрират в изтеклите мейли на оня университет в Лондон преди няколко години.
  Питай си факт чекърите.
  Дали след 25 г ще има сняг на Банско никой не може да каже в момента.
  То и ледниците на Хималаите отдавта трябваше да 6а степени според учените, както предвиждала преди 30г ама те са.

 36. 36 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#17] от "jazzdevil":

  И дръжката за изключване на КПД.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Ама швейцарците, като гласуват мислят, не тръгват с рогата напред.

 38. 38 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#17] от "jazzdevil":

  Ще ти бъде от полза да попрочетеш малко. Цялото инфо го има в нета. И да, фотоволтаиците с последните постижения в акумулиране на енергия са доста по-евтини от строежа на атомни и топлоцентрали за същата мощ. В момента в Калифорния се строи 1000 Мвт акумулираща станция на база на сгъстен въздух. Резервори са обемите на стари мини, километри забои и тунели. В момента се приключва споразумение между Британска компания и Мароко. Ще има в пустинята парк от фотоволтаици с мощ 10 хиляди мегавата (10 пъти голям атомен реактор), 4 кабела по дъното на океана с над 3000 км до Англия. А вие си живейте с представи от 19-ти век. Фотоволтаиците са една от най-големите революции в енергетика и индустрия. Преди месец в Германия отчетоха, че перки и солари вече трайно надхвърлят 50% от енергийния микс. В световен мащаб, перки и солари вече са над 10% от микса, като поне три четвърти от държавите в света въобще нямат от новите енергии. Вижте какво правят в Австралия, която излезе начело на света с фотоволтаици. Огромни количества енергия стават достъпни благодарение на новите технологии, диверсифицира се производството на енергия до ниво домакинства и малки фирми, но и на ниво гиганти със стотици мегавати централи. Една Полша, дето нямат кой-знае колко слънце имат вече 4 Гвт инсталирани фотоволтаици, в Турция са над 7 Гвт само соларите, без да броим вятърните турбини. Събудете се и се информирайте.

 39. 39 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  ..нямам абсолютно никакво съмнение, че особено фотоволтаичната енергия, заедно с перките ще достигнат едно 80% от енергийния микс без никакви проблеми - перки и солари са по-евтини за експлоатация и построяване..
  —цитат от коментар 4 на transvaal


  Въобще не е така ..

  Нито са по-евтини, нито може да има енергийна система основаваща се на силно неравномерни източници..

  Аре като начало:

  https://www.youtube.com/watch?v=ObvdSmPbdLg

  https://www.youtube.com/watch?v=N-yALPEpV4w&t=43s

  https://www.youtube.com/watch?v=RqppRC37OgI

  https://www.youtube.com/watch?v=Wtc_L0QloRg&t=277s

 40. 40 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Защото технологиите са зрели и цените продължават да падат за тия неща.
  Нямам никакво съмнение, че и проблемът с базовите мощности ще има, при това няколко различни решения - батерии, сгъстен въздух, ПАВЕЦ и пр. Нямам съмнение, че електро-колите са бъдещето!
  —цитат от коментар 4 на transvaal


  Електроколите наистина са бъдещето.. а иначе след налети 16 трилона долара дотации - ВЕИ са далече не от 80%, а дори и от 25% ..

  И не фотоволтаиците са основната ВЕИ мощност ..

  Ето за 2017 ..

  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/biomass_primary_EU-1024x552.png

 41. 41 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Вижте какво правят в Австралия, която излезе начело на света с фотоволтаици.
  —цитат от коментар 38 на transvaal


  Ми айде да видим точно Австралия, а??!!

 42. 42 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Ей Австралия , Куинс от преди 2 седмици :

  https://www.youtube.com/watch?v=8NTBgb16kyo

  Пак Южна Австралия, преди 2 седмици :

  https://www.youtube.com/watch?v=n2MH_ObaaaI

  И пак Австралия:

  https://www.youtube.com/watch?v=goKh9MJ-fB8

  https://www.youtube.com/watch?v=IX2wqgikIJU


  И да си представим , че имаш фирма, с производство и за беда си в Австралия ..

 43. 43 Профил на Dedo
  Dedo
  Рейтинг: 20 Неутрално

  екологията на земята ще бъде тотално съсипана, няма надежда, добрата новина е че още едно две поколения ще сме ок със сигурност, а дори и по дълго. всичко друго са еквилибрстики на политици и разни мечтатели че може нещо да се направи.

 44. 44 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мусаши":

  Днес на морето не може да се влезе ,защото водата е още студена ,вече 20 дни баровете на плажовете са затворени и няма един човек на иначе обзаведените и подредени плажове ,което не е било никога , вече сме почти в голям сезон ,същото ми казаха и хора в Барселона ,ледена водата в морето ,не става за къпане ,климата се променя но не към прегряване ,просто са по топли зимите ,но летата са по хладни .

 45. 45 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Ще видят те като им се разтопят ледниците и им наводнят Цюрих.
  Те не знаят ли, че до 2020 г. поради затоплянето ще се вдигне нивото на световния океан и Манхатън ще е под вода - това го знам от Ал Гор през 2002 г. с прочутия му филм "Неудобната Истина".
  Пардон, сега коя година бяхме?

 46. 46 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#38] от "transvaal":

  Май ти си тоя дето може да попрочете малко повече ама не от напудрените пропагандни памфлетчета, с които си се набълбуквал досега за ВЕИ. Гледам пак си тръгнал да ми сравняваш НОМИНАЛЕН КАПАЦИТЕТ на фотоволтаици с базови ядрени мощности - някъде из тия платени публикацийки не са ли споменали колко ток се получава от тия 10 000МВт фотоволтаици от 7 вечерта до 10 сутринта? Пък и тръгнал да се хвали с 3000км високоволтови далекопроводи по дъното на океана - как не са се сетили да пуснат и едни допълнителни кабели до Калахари - 13 000км и така да решат нощния проблем на волтаиците - загубите по такова трасе надали надхвърлят 1%...

 47. 47 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Ще има в пустинята парк от фотоволтаици с мощ 10 хиляди мегавата (10 пъти голям атомен реактор), 4 кабела по дъното на океана с над 3000 км до Англия.
  А вие си живейте с представи от 19-ти век.
  —цитат от коментар 38 на transvaal


  Представите ми са от преди 2 години..

  Пак имаше засилване за фотоволтаици из пустините и се оказа, че пясъкът и вятърът им разказват играта ..

  Надраскват и нацапват защитното покритие и тршбва някой да го чисти с вода , или по друг подходящ начин - иначе енергията намалявала била с 22% и даже и повече ..

  Този проблем как са го решили??

  Ако наистина е решен - що само Мароко, що не се направят из целия свят?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK