За пръв път НАТО обяви Китай за риск за сигурността

За пръв път НАТО обяви Китай за риск за сигурността

© ReutersЛидерите на страните от НАТО обявиха за пръв път, че поведението на Китай създава "системни предизвикателства към основаният на правила международен ред" и този текст в заключтелния документ от срещата им в Брюксел ще диктува и политиката на алианса в бъдеще.


Подобен език, според наблюдатели, е приет заради призивите на САЩ за повече единство на демократичните западни държави срещу световния възход и сближаване на големи автократични режими като руският и китайският. Тонът е доста по-твърд от решението на Г-7, взето ден по-рано и посрещнато с критики от Пекин за намеса във вътрешните му работи.


Генералният секретар Йенс Столтенберг подчерта, че Китай не е противник на атлантическия алианс, а оформящата се стратегия за следващите десетина години има за цел "да отговори на предизвикателствата от икономиката, която скоро ще е най-голямата в света" и "вече е с вторият по големина бюджет за отбрана и с най-големите военноморски сили".
Това е промяна във фокуса на отбранителен съюз, създаден да защитава Европа от съветската заплаха по време на студената война. Но за това си има причина, според Столтенберг. Той заяви, че расте военното присъствие на Китай от Балтика до Африка и са започнали съвместни руско-китайски учения в евро-атлантическия район, поради което НАТО трябва да се подготви.


"Китай ни наближава. Виждаме ги в кибер пространството, виждаме Китай в Африка, но също и мащабни китайски инвестиции в собствените ни критично важни видове инфраструкктура", обясни той, имайки предвид обекти като пристанища и телеком мрежи. "Трябва да отвърнем заедно като алианс."


За пръв път НАТО обяви Китай за риск за сигурността

© Reuters


След 4 години, в които президентът Доналд Тръмп наричаше НАТО "отживелица", Джо Байдън заяви на европейските съюзници, че САЩ имат "свещено задължение" да ги защитават, "НАТО е изключително важен за нас и искам Европа да знае, че САЩ са тук".


Столтенберг съобщи още за договореност страните членки да увеличат вноските си в бюджета на НАТО. Става дума за 3 вида бюджети, които основно са за нуждите на администрацията и централата на алианса, докато огромната част от отбранителните разходи са отговорност на членовете. Това означава също, че е отговорено на притесненията на Франция, че така само ще се отклонят средства от реализирането на националните приоритети.


30-те държави препотвърдиха ангажимента си да постигнат до 2024 г. бюджети за отбрана, равняващи се поне на 2% от БВП на техните икономики.


Лидерите одобриха стратегическите предложения, известни като НАТО 2030, с които да се реформира алиансът. Те включват:


- повече политически консултации
- план за изработване на обновен документ за стратегическо планиране, който за пръв път да включи и възхода на Китай
- фокусиране върху нови технологи, способни да прекъснат нормалното функциониране на бизнеса и обществото до степен да нанасят тежки щети.


Има споразумение за план за действия на НАТО за намаляване последиците от климатичните промени, които се възприемат като застрашаващи сигурността на страните членки. Става дума за бдителност, адаптиране към промените и намаляване на последиците от тях. Адаптирането означава включване на климатичните промени в пълния спектър от действия - от отбранително планиране и способности до готовност на гражданите и провеждане на учения.


Алиансът потвърди, че вратите му са отворени за всички демократични държави в Европа, включително Украйна и Грузия. "Потвърждаваме решението от срещата на върха в Букурещ през 2008 г. за това, че Украйна ще стане член чрез План за действие по членството в качеството на неотменна част от този процес. Твърдо подкрепяме правото на Украйна самостоятелно да определя бъдещето и външнополитическия си курс без външна намеса", пише в заключителния документ.


За пръв път НАТО обяви Китай за риск за сигурността

© Reuters


Германският канцлер Ангела Мерлкел, която напуска поста си след изборите на 26 септември, говори за това, че е важно към Китай да се подхожда като към потенциална заплаха, но и че действията на Пекин трябва да се възприемат в по-широк план.


"Ако погледнете към кибер заплахите или хибринните заплахи или сътрудничеството с Русия, не можем просто да пренебрегваме Китай. Но и не бива това и да се надценява, трябв да открием правилния баланс", каза тя пред журналисти, цитирана от "Ройтерс".


Агенцията припомня, че за съюзниците са важни и икономическите връзки с Китай. Търговията на Германия в кризисната 2020 г. с китайците е надхвърляла 212 млрд. евро. Пекин притежава американски правителствени дългови книжа за 1.1 трилиона долара (към март 2021 г.), а търговията със САЩ и възлизала през миналата година на почти 560 милиарда долара.


Според Байдън, който в сряда ще се срещне в Женева с руския си колеги Владимир Путив, и Русия, и Китай не действат "по начин, съответстващ на това, на което се надявахме".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK