Лидерът на Северна Ирландия се оттегли заради сделката за Брекзит

Лидерът на Северна Ирландия се оттегли заради сделката за Брекзит

© Associated PressНай-големите партии в Северна Ирландия имат седем дни да съставят правителство, след като лидерът на Демократическата юнионистка партия (ДЮП) Арлийн Фостър официално уведоми парламента, че се оттегля от поста първи министър на областта, предаде "Ройтерс".


ДЮП се очаква да номинира за длъжността социалконсерватора Пол Гиван, но ако националистическата Шин Фейн откаже да излъчи заместник първи министър, то това ще означава, че регионалната изпълнителна власт не е в състояние да работи и може да последват предсрочни избори.


Шин Фейн настоява номинирането на първи министър и заместник първи министър да бъде придружено от прилагането на културните елементи на така нареченото споразумение Ново десетилетие, нов подход (New Decade, New Approach), с помощта на което миналата година беше възстановен принципът на подялбата на изпълнителната власт.
Споразумението включваше мерки за опазване на ирландския език и езика на ълстърските шотландци под формата на поправки към Закона от 1998 г., който даде възможност Северна Ирландия да има свой регионален парламент след десетилетия на пряко управление от Лондон. Новият лидер на ДЮП Едуин Путс заяви днес пред радио Би Би Си-Ълстър, че е ангажиран с прилагането на "всички аспекти на (споразумението) "Ново десетилетие, нов подход", но добави, че положенията в споразумението, отнасящи се до ирландския, не могат да бъдат предварително условие за избора на първи министър.


Фостър, която пое управлението на Северна Ирландия през 2016 г., беше свалена от власт през април, след като мнозинство сред депутатите от ДЮП подписаха писмо с искане за вот на доверие. Причината за това бяха обвинения към Фостър от страна на мнозина в несправяне по въпроса за преговорите за Брекзит.
Демократическата юнионистка партия (ДЮП)


Имаше огромно влияние, докато крепеше правителството


на бившия британски министър-председател Тереза Мей на власт. Тогава Арлийн Фостър успяваше да се противопостави на всякакви компромиси за Северна Ирландия в преговорите с Европейския съюз за Брекзит.


Решението на Фостър партията да подкрепи приемника на Мей Борис Джонсън имаше обратен на очаквания ефект, след като той наруши една от важните за ДЮП граници, от които тя никога не би отстъпила, а именно да приеме искането на Брюксел за търговски бариери между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство.


Произлезлият от това Протокол за Северна Ирландия оставя областта в търговската сфера на ЕС, чрез което се избягва установяването на митническа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, но това разгневи пробританските юнионисти, защото така се подкопава мястото на Северна Ирландия в Обединеното кралство. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK