Първият колеж за имами в Германия отваря врати

Първият колеж за имами в Германия отваря врати


Повечето имами в Германия идват от чужбина. Новият ислямски колеж в Оснабрюк цели да промени това. Един от приоритетите е борбата срещу екстремизма, разказва "Дойче веле".


"Това е стъпка в правилната посока", казва Ендер Четин, който е син на турски мигранти, роден и израснал в Берлин. Той е сред първите, записали се да учат в "Ислямския колеж" в Оснабрюк, който отваря врати днес. Четин, който и досега е работил като имам, е убеден, че обучението на имами в Германия е добра идея.
Ислямският колеж среща подкрепа и на най-високо ниво - от страна на министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер, който отговаря за религиозните въпроси. По негови думи откриването на колежа е добра новина за мюсюлманите в Германия. Той изрази и увереността си, че в бъдеще ислямската религия в Германия ще отговаря в много по-голяма степен на очакванията на живеещите във Федералната република мюсюлмани. А и ще се стигне до ограничаване на "вносния ислям", който е доминиран от Турция и от най-голямото ислямско сдружение в Германия "Дитиб".


Обучението ще е на немски


Идеята за откриването на колежа е на изследователи на исляма от университета в Оснабрюк и на германски мюсюлмани с босненски произход. В проекта участват сдружения, които представляват около 500 от 2500-те джамии в Германия. Концепцията бе представена през октомври 2020 г. в Берлин от председателя на колежа Еснаф Бегич - ислямски духовник, произхождащ от Босна, и от професора по ислямска теология в университета в Оснабрюк Бюлент Уджар. Първоначалните очаквания бяха колежът да бъде открит в началото на 2021 г., но пандемията отложи откриването с няколко месеца - до днес.
25-има души са се записали за двегодишния курс в колежа за обучение на имами. Още 25 жени и мъже са включени в курсовете за напреднали. Особеното в случая е, че ще се учи единствено и само на немски. А тези, които вече са завършили теология в някой университет, ще имат възможност да подобрят способностите си за работа с хората. Това е сравнимо с обучението на бъдещите католически и протестантски духовници, които след академичното си образование се учат и на практическа работа с богомолците.


Доказателство за значимостта на колежа в политически план е финансирането на дейността му, в което участват и Федералното министерство на вътрешните работи, и провинция Долна Саксония - те са отпуснали 5.5 милиона евро за петгодишен период.


Обучаващите се са "пъстра смесица"


Професорът по ислямска теология Уджар отбелязва, че записалите се в колежа представляват "пъстра смесица", що се отнася до техния етнически произход и до принадлежността им към мюсюлмански сдружения. "Имаме мюсюлмани с турски, арабски и босненски произход, както и хора, които са били с друго вероизповедание, но са преминали към исляма", казва той пред ДВ. Делът на жените е 20 процента.


По думите на Уджар обучението ще създаде "основните предпоставки" за работа със съответната общност, като завършилите ще овладеят педагогически, литургични и проповеднически умения на немски език. В немалко случаи миряните не разбират докрай своите имами, а това води до проблеми в комуникацията. Особено ако имамите останат неразбрани от младите хора, те могат да се обърнат към екстремистки групировки в мрежата.


"Имаме уникалната възможност да организираме обучението на имами в Германия в съответствие с потребностите на хората в джамиите", казва за ДВ председателят на Централния съвет на мюсюлманите Айман Мазиек. А Ендер Четин е убеден, че в случая става дума за повратна точка в история на мюсюлманите в Германия. Той смята, че в бъдеще интересът към този вид обучение само ще расте. На базата на впечатленията си от срещи с ученици Четин отбелязва, че усеща как младите "все повече и повече предпочитат немския език, когато искат да говорят за своята религия".

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1121 Неутрално  Халал им вяра на Германците . 2. 2 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Ха ха ха ха
  Един мустакат пич се върти в гроба.

  Комунистите са виновни!
 3. 3 Профил на I am Lrrr
  I am Lrrr
  Рейтинг: 265 Весело

  В първия момент прочетох измами и си помислих, че можем да пратим преподаватели..

  Ruler of the planet Omicron Persei VIII
 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Някой знае ли защо през 90-те когато християните от източна Европа си ядяхме ушите от глад, Германия не ни поскаше даизкараме някоя марка там а пазеше места за Айшетата?

 5. 5 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Половин от германските момченца родили се в последните пет години казва

 6. 6 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Казват се Мухамед, Мухамад, Мохамат, Мехмет, Мемет ...

 7. 7 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Исляма следва да бъде забранен като идеология насаждаща разделение, омраза и насилие. 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Немците са сред най-прогресивните европейци. Хитлер не можа да унищожи Европа, на правнуците му ще успеят.

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  " Той смята, че в бъдеще интересът към този вид обучение само ще расте. На базата на впечатленията си от срещи с ученици Четин отбелязва, че усеща как младите "все повече и повече предпочитат немския език, когато искат да говорят за своята религия"."

  И на немски да се говори и пише, ислямът си е ислям ! И един ден ислямистите се обръщат срещу тези, които са ги отгледали и приели за свои членове и са им дали препитание ! Това е реалността.....

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Любопитно
 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1803 Любопитно

  Ще има ли шериатска полиция както в Лондон?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 12. 12 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Идеята за петата колона не е от вчера, ма немците да не са гръмнат в крака с тая идея. Едно е сигурно — туй школо ще е бъкано с хора от “службите”. А бе, аллаху акбар!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 13. 13 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Исляма следва да бъде забранен като идеология насаждаща разделение, омраза и насилие.
  —цитат от коментар 7 на jazzdevil


  + промотираща педофилията, третирането на жените като добитък, пък за гейовете да не говорим какво предписва.

 14. 14 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Германците постъпват много интелигентно. Единственият начин да се бориш радикалния ислям е да инвестираш пари в легално обучение на умерения ислям. Принципа на търсенето и предлагането. Когато има голямо търсене, не е ясно какво купуваш и с какво качество. Когато вече има голямо предлагане на качествена стока, некачествената не може да пробие.

  Единствето умереният ислям може да пребори радикалния. Точно това писах и след повторното публикуване на ислямските карикатури преди година, които отново развалиха религиозния мир. Радикалният ислям има нужда да се подхранва от омраза към християнина. Ако тази омраза я няма, радикалният просто не може да се развие.

  Когато Германия изучи свои имами в умерен ислям, те ще бъдат проповядват точно него на своите енории и така ще намалят до минимум влиянието на радикалите.

  Знам, че сега ще се изсипят един куп хора, които че ми пишат минуси и ще започнат да повтарят, че ислямът трябвада бъде изхвърлен от Европа. Аз, обаче, ще попитам едно:

  Как ще изхвърлите мюсюлманите от Европа, без да ги лишите от гражданските им права? С Хитлеристки методи? Както Хитлер атакуваше евреите след 1933 г? Как ще лишите милиони мюсюлмани, родени в Германия, от тяхното гражданство? Имате ли отговори на тези въпроси или само ще повтаряте наизустени фрази?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 15. 15 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#7] от "jazzdevil":

  През май бях почти цял месец в Узбекистан. Не съм симпатизант на исляма, обаче тия хора се здрависват толкова пъти на деня, колкото пъти се видят. Не видях някой да крещи , в лексиката им псувня няма , извиняват се за най-малкото. Лошото че жените са силно подчинени, пък мъжете се крият като пият алкохол.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 16. 16 Профил на Гергана
  Гергана
  Рейтинг: 843 Неутрално

  В първия момент прочетох измами и си помислих, че можем да пратим преподаватели..
  —цитат от коментар 3 на I am Lrrr


  И аз така :)

 17. 17 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#3] от "I am Lrrr":

  не при религиите става дума за една специфична измама, върху която работят с векове :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 18. 18 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#5] от "novo-star dnevnik-ar":

  това от къде го научи, тавариш трол :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 19. 19 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  ...Когато Германия изучи свои имами в умерен ислям, те ще бъдат проповядват точно него на своите енории и така ще намалят до минимум влиянието на радикалите...
  —цитат от коментар 14 на Lou


  Влиянието на радикалите няма никога да изчезне по простата причина, че каквито и сладки приказки да им говорят тия имами всеки един мюсюлманин като отвори корана и хадисите вътре го заливат призиви за преследване и изтребление на друговерците, самия Мохамед - примера за всеки мюсюлманин е бил един кръвожден престъпник, избил сума невини хора, педофил отвлякъл си 6 годишна булка за поредна жена и пр.

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4242 Весело

  20% от учащите са жени.
  Да са им честити немскиговорящите имамки!

 21. 21 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4242 Весело

  Следващата стъпка - борба за мюсюлмански еднополови бракове.

 22. 22 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Халал да им е на немците бабката, добре се грижи за тях. Напълни ги с доктори и инженери, сега и имами ще ги обгрижват. Все така успешно напред към немски халифат след 50-на години.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 23. 23 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  А ако спазваме принципа за реципрочност, май трябва да има християнки колеж в Турция, или това граничи с абсурда ?
  Защо когато трябва да се правят компромиси, то се налага само цивилизацията да прави компромиси, а останалите никога не правят отстъпки ?
  Това прилича на мирно завладяване на чужди държави и територии.

  кратък
 24. 24 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#11] от "mitko11":

  Шериатска полиция вече имаше в едно германско градче, но след продължително обществено недоволство я забраниха. Все пак това беше преди 10 години, когато имаше някаква свобода на словото и човек можеше да изрази несъгласие. Сега времената са други. Западът живее в диктатура на малцинствата, която вече започва да навлиза и в България благодарение на едни безродни политици и медии, които се продадоха...

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3151 Весело

  Обучението ще е на немски

 26. 26 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 483 Любопитно

  Хммм... дано в тази насока не вземем пример от Германия. Баба Меркел започна официалната исляминизация на страната си и Евросъюза, през 2015 г., а към днешна дата започва и официална подготовка и създаване на специалисти за разпространяване на ислямската религия в Германия.
  Та по този повод се сещам за стар виц. Двама пътни полицаи спират автомобил за проверка по пътя от Берлин за Хановър, единият разглежда документите на водача, обръща се към колегата си и весело казва – аркадаш, слушай само какво смешно име има този човек ... Гюнтер Мюлер.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 27. 27 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1058 Разстроено

  Всеки ден, ако не е статия за "лошата Германия", ще е статия за "обратните"!?.
  А до 2040 ще сме 5 милиона, жалко за младите поколения.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 28. 28 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":

  Защото батко им така им нареди.
  Кой има полза, ако високообразовани и квалифицирани хора отидат да работят в Европа ? Помислете.
  Ами тогава Европа става сила, увеличава икономическата си мощ и подобрява нивото на образованост и начетеност.
  И ... става конкуренция.
  По-добре е да е слаба и нискообразована.
  Познайте до три пъти кой го иска това.
  А, май е онзи, който под егидата "зелена карта" обира същите тези образовани и с професии хора.
  А на Европа остана нисковолтовите я сирийци, я афро-антарктидци, я обикновени родни цигани.

  кратък
 29. 29 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  професионалните руснаци гледм се загрижили дълбоко за добруването на победените немци

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3151 Весело

  В първия момент прочетох измами и си помислих, че можем да пратим преподаватели..
  —цитат от коментар 3 на I am Lrrr


  И аз!

 31. 31 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#27] от "proventuss"
  Скоро колеж за и...и мами, на целокупния български народ.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 32. 32 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Ашколсун! Sic transit gloria mundi!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 33. 33 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Правилно постъпват...

 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  До коментар [#19] от "jazzdevil":

  Въобще не им трябва да се задълбават в Корана и ахадис!
  От къде са дошли в Германия?
  Азия и Африка!
  Там какво се вихри с техните близки роднини?
  Баща ти талибе, брат ти идилец, брат'чеда ти у Нигерия се "бори" за шериат, отвличайки и колейки ученици. И на всички белите, американците и европейците им виновни за всички беди в живота!
  Та за какво ти е Коран, та да си "светнат" в чии редици трябва да си?

 35. 35 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2393 Разстроено

  Поне към Виена ще минат направо един ден, а не оттук натам......

 36. 36 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Браво, отлично, само така. Честито на германистанците.
  После няма да се оплакваме като почнат ежедневни атентати, нали?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 37. 37 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 903 Неутрално

  В Родопите отдавна има такива "колежи" . С благословията на главния мютфия, дпс, данс и в последните години - борисов и пеефски.

 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3151 Весело

  До коментар [#19] от "jazzdevil":И на всички белите, американците и европейците им виновни за всички беди в живота!Та за какво ти е Коран, та да си "светнат" в чии редици трябва да си?
  —цитат от коментар 34 на xm...


  Опс!
  Пропуснах евреите!
  Ама те са си по дифоут, та ...

 39. 39 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Явно бая народ сме прочели "измами" в заглавието, но имайки предвид доктрината, която пропагандират надали сме прочели погрешно...

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 40. 40 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Оня с мустачките се върти като пумпал в гроба, първо разни чернилки и тарамбуки опрашват немките, а сега и това. Халал да име , танте се оказа агент на Масква.

 41. 41 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Когато махалото дълго време се държи в едната посока, а после се пусне, то не застива в средата, а отива в другата посока, в другата крайност.
  Бъдете разумни, не правете така, че да се насъбере напрежение у обикновения трудов германец и накрая махалото да тръгне в другата крайност.
  Тогава задължително се появява някой със симпатични мустачки и въдворява ред.

  кратък
 42. 42 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Германците постъпват много интелигентно. Единственият начин да се бориш радикалния ислям е да инвестираш пари в легално обучение на умерения ислям. Принципа на търсенето и предлагането. Когато има голямо търсене, не е ясно какво купуваш и с какво качество. Когато вече има голямо предлагане на качествена стока, некачествената не може да пробие. Единствето умереният ислям може да пребори радикалния. Точно това писах и след повторното публикуване на ислямските карикатури преди година, които отново развалиха религиозния мир. Радикалният ислям има нужда да се подхранва от омраза към християнина. Ако тази омраза я няма, радикалният просто не може да се развие. Когато Германия изучи свои имами в умерен ислям, те ще бъдат проповядват точно него на своите енории и така ще намалят до минимум влиянието на радикалите. Знам, че сега ще се изсипят един куп хора, които че ми пишат минуси и ще започнат да повтарят, че ислямът трябвада бъде изхвърлен от Европа. Аз, обаче, ще попитам едно: Как ще изхвърлите мюсюлманите от Европа, без да ги лишите от гражданските им права? С Хитлеристки методи? Както Хитлер атакуваше евреите след 1933 г? Как ще лишите милиони мюсюлмани, родени в Германия, от тяхното гражданство? Имате ли отговори на тези въпроси или само ще повтаряте наизустени фрази?
  —цитат от коментар 14 на Lou


  Много лесно ще стане-както националсоциализма е обявен за престъпна идеология, така може да стане и с исляма. Да крайна мярка е,но тежките времена изискват крайни мерки.Който иска да остане в Германия не трябва да носи символи или да практикува ритуали, които са ислямски.

 43. 43 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 731 Неутрално

  ======Знам, че сега ще се изсипят един куп хора, които че ми пишат минуси и ще започнат да повтарят, че ислямът трябвада бъде изхвърлен от Европа. Аз, обаче, ще попитам едно: Как ще изхвърлите мюсюлманите от Европа, без да ги лишите от гражданските им права? С Хитлеристки методи? Както Хитлер атакуваше евреите след 1933 г? Как ще лишите милиони мюсюлмани, родени в Германия, от тяхното гражданство? Имате ли отговори на тези въпроси или само ще повтаряте наизустени фрази?
  —цитат от коментар 14 на Lou


  Японците как са ги измели, а сега и изобщо не ги допускат да припарят до Япония, а гледам че тях никой не се е засилил да ги обвинява, че нарушават някакви си "демократични ценности". Япония все още си е в класацията на държавите ненарушаващи човешки права. Даже сигурно е на челните места. Дори е от победените страни през ВСВ и пак не се чувства длъжна да се самоунижава.

 44. 44 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Халал им вяра на Германците .
  —цитат от коментар 1 на bxr35608444


  И кво?
  Ше имат повече Халал продукти на трапезата.Между другото лецемерието на католицизма е по-опасно от Исляма!😎👀😷

  Много съм прост
 45. 45 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#15] от "kasko":

  Болшинството от тия хора не са чели никога корана, исляма за тях е едно културно наследство изразяващо се в няколко обичая в годината и набор от семейно-обществени порядки - колкото по-малко знаят за същината на религията, към която условно се числят - толкова по-добре за всички.

 46. 46 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#7] от "jazzdevil":През май бях почти цял месец в Узбекистан. Не съм симпатизант на исляма, обаче тия хора се здрависват толкова пъти на деня, колкото пъти се видят. Не видях някой да крещи , в лексиката им псувня няма , извиняват се за най-малкото. Лошото че жените са силно подчинени, пък мъжете се крият като пият алкохол.
  —цитат от коментар 15 на kasko


  То и нашите помаци са така.Ако всички мюсюлмани бяха такива надали някой щеше да има нещо против исляма.Ама не са.

 47. 47 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 610 Весело

  Аллах Акбар!

  Марс е изконна Американска територия!
 48. 48 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  УЖАССССС!!!!
  В ЦЕНТЪРА НА ЕВРОПА...
  ШВАБИТЕ СА ЯЛИ ТВЪРДЕ МНОГО БОЙ
  И СЕГА НЯМАТ КУРАЖ ДА КАЖАТ НА ЧАЛМИТЕ:
  "NEIN!!!"

 49. 49 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  ОСВЕН,ЧЕ ТАКОВА "ОБУЧЕНИЕ" Е БЕЗПОЛЕЗНО ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЕС ,ТО Е И БЕЗСМИСЛЕНО!!
  КОРАН ,ЧЕТЕН НА НЕМСКИ НЕ Е КОРАН!!
  ТАКА,ЧЕ НА КАКВО ЩЕ СЕ ОБИЧАВАТ "СТУДЕНТИТЕ"???

 50. 50 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Радикализацията се случва най-вече сред необразовано, неграмотно и бедно население. Колкото по-глупав и неграмотен си, толкова си по-лесен за промиване на мозъка и индоктриниране. Имами, които са под контрола на немската държава (малко или много) ще са добър инструмент точно срещу това. Германците никак не са глупави.

 51. 51 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2295 Весело

  Аз така като гледам немците само ще дават пари, а какво ще се учи ще решават пак ислямистите. Явно на СА и Катар им писна да се харчат за обучение на имами и го прехвърлят на "толерантните европейци", а те разбира се кълват на гола кукичка. Я идете в Долна Саксония и им кажете да дадат пари за обучение на православни свещеници...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 52. 52 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 461 Весело

  Ами на бъдещите имами честито. И да не забравят да им построят джамии.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 53. 53 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 711 Неутрално

  най-накрая се сетиха, че не е добра идея обучени фанатици с чужда идентичност цял живот да промиват мозъците на местните простаци и ще ги заменят с подходящо промити мозъци

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 54. 54 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Ами на бъдещите имами честито. И да не забравят да им построят джамии.
  —цитат от коментар 52 на Александр Г. Дугин (№55)


  това ще е със сигурност част от обучението, че джамията трябва да е гарсониера под наем в блока и молитвите да се казват на ум

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 55. 55 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#42] от "Мусаши":

  Знаеш ли какъв ще бъде "плодът" на тези твои мерки? Забраната на исляма ще създаде огромно религиозно търсене сред мюсюлманите и чувство на омраза към християните. Тогава ще се появят радикалните мюсюлмани, проповядващи Джихад. Те ще започнат да набират все повече и повече "партизани", които да правят атентати и да избиват хора на улицата. Германия ще се превърне в една касапница. Когато нараняваш религиозните чувства на един човек, той се радикализира и загърбва рационалното си умерено мислене. Чувства се унизен, обиден и жадува отмъщение. И срещу кого ще извърши това отмъщение? Срещу анонимния Мусаши от форума? Няма как. Ще го извърши срещу случайни невинни хора на улицата. Ще ги застрела, ще ги блъсне с камион или ще ги взриви с бомба.

  Националсоциализмът е политическа идея, а не религия. И то не каква да е политическа идея, а такава, избила милиони в лагери, в градове и на бойните полета. Нацоналсоциалицмът проповядва шовинизъм и расова дискриминация. Затова е забранен. Религията е нещо съвсем различно. Никой не избира религията си, а я наследява от предците си. Аз лично не съм религиозен, но не съм против другите хора да бъдат. Както християните имат право да почитат своя Бог, така и мюсюлманите имат същото право. Това е една от свободите от хартата за правата на хората. Оставям настрана държави, известни със системни нарушения на тези права. Но ние сме Европа, старата Демокрация. Не сме Ориента.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 56. 56 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Ха ха ха ха Един мустакат пич се върти в гроба.
  —цитат от коментар 2 на Крадливото ромче


  Мустакатият пич е бил в съюз с мюсюлмани и срещу християни. Нацизмът и ислямизмът са си лика-прилика в много отношения.

 57. 57 Профил на Freerider
  Freerider
  Рейтинг: 78 Неутрално

  В момента на началната страница една под друга са тези статии:

  Унгария забрани ЛГБТ темите в училище с нов закон против педофилията
  17:03, 15 юни 21 / Свят 135

  Първият колеж за имами в Германия отваря врати
  15:49, 15 юни 21 / Свят 55

  Идеална илюстрация за тотално различните посоки, в които отиват различните европейски страни. Тези, които са избрали да се съхранят като култура, ценности и традиции и тези, които са избрали.......обратното.

 58. 58 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#42] от "Мусаши":Знаеш ли какъв ще бъде "плодът" на тези твои мерки? Забраната на исляма ще създаде огромно религиозно търсене сред мюсюлманите и чувство на омраза към християните. Тогава ще се появят радикалните мюсюлмани, проповядващи Джихад. Те ще започнат да набират все повече и повече "партизани", които да правят атентати и да избиват хора на улицата. Германия ще се превърне в една касапница. Когато нараняваш религиозните чувства на един човек, той се радикализира и загърбва рационалното си умерено мислене. Чувства се унизен, обиден и жадува отмъщение. И срещу кого ще извърши това отмъщение? Срещу анонимния Мусаши от форума? Няма как. Ще го извърши срещу случайни невинни хора на улицата. Ще ги застрела, ще ги блъсне с камион или ще ги взриви с бомба. Националсоциализмът е политическа идея, а не религия. И то не каква да е политическа идея, а такава, избила милиони в лагери, в градове и на бойните полета. Нацоналсоциалицмът проповядва шовинизъм и расова дискриминация. Затова е забранен. Религията е нещо съвсем различно. Никой не избира религията си, а я наследява от предците си. Аз лично не съм религиозен, но не съм против другите хора да бъдат. Както християните имат право да почитат своя Бог, така и мюсюлманите имат същото право. Това е една от свободите от хартата за правата на хората. Оставям настрана държави, известни със системни нарушения на тези права. Но ние сме Европа, старата Демокрация. Не сме Ориента.
  —цитат от коментар 55 на Lou


  Стига глупости. Всеки сам избира дадена религия и дали изобщо да е религиозен. Дядо ми и баба ми бяха мюсюлмани, ама баща ми не е.От какъв зор ще го причисляваш към дадена религия, като не е религиозен.
  И религията е идеология. Също като националсоциализма. Заради исляма са избити в пъти повече хора, отколкото заради националсоциализма. И като досега нямаше никакви ограничения да не би да нямаше атентати?Нямаше ли Ислямска държава?

 59. 59 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#58] от "Мусаши":

  Добре, ще го обясня така.

  Всеки човек има вътрешно самоопределения за себе си. На какво се държи то? Та четири колони - език, религия, родова памет и национална памет. Аз съм българин, кръстен християнин, с предци от Чирпанско, Бургаско и Одринско. Говоря български като майчин език. Ако някой ми се опита да ми събори само една от тези четири колони, ще получи само моята омраза и ще ме амбицира да се боря за загубеното.

  Твоите четири колони не ги знам какви са. Но и ти ще си против аз да дойда и да ти ги съборя, нали?

  Мюсюлманите в Европа са по същия начин. Те са различно асимилирани - някой на 100 %, други на 0 %. Тяхната религия е една от техните колони. Ако им отнемеш религията, ще разклатиш равновесието им. Те още повече ще я търсят и ще я намерят - в лицето на джихадистите, които ще се борят за кърваво отмъщение.

  И ще дам пример - ако днес България бъде завладяна от мюсюлманска държава и всички църкви биват съборени, аз ще стана ревностен религозен християнин и ще се боря за религията си. Защото това е посегателство срещу една от моите четири колони. същото ще направят и мюсюлманите в Европа.

  Ти искаш да прилагаш огън и меч. Но огънят и мечът носят само смърт и разруха, а не мир и просперитет.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 60. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#58] от "Мусаши":Добре, ще го обясня така. Всеки човек има вътрешно самоопределения за себе си. На какво се държи то? Та четири колони - език, религия, родова памет и национална памет. Аз съм българин, кръстен християнин, с предци от Чирпанско, Бургаско и Одринско. Говоря български като майчин език. Ако някой ми се опита да ми събори само една от тези четири колони, ще получи само моята омраза и ще ме амбицира да се боря за загубеното. Твоите четири колони не ги знам какви са. Но и ти ще си против аз да дойда и да ти ги съборя, нали? Мюсюлманите в Европа са по същия начин. Те са различно асимилирани - някой на 100 %, други на 0 %. Тяхната религия е една от техните колони. Ако им отнемеш религията, ще разклатиш равновесието им. Те още повече ще я търсят и ще я намерят - в лицето на джихадистите, които ще се борят за кърваво отмъщение. И ще дам пример - ако днес България бъде завладяна от мюсюлманска държава и всички църкви биват съборени, аз ще стана ревностен религозен християнин и ще се боря за религията си. Защото това е посегателство срещу една от моите четири колони. същото ще направят и мюсюлманите в Европа. Ти искаш да прилагаш огън и меч. Но огънят и мечът носят само смърт и разруха, а не мир и просперитет.
  —цитат от коментар 59 на Lou


  Извънредните ситуации изискват извънредни мерки.Който иска да живее и приеме европейските норми ,култура и цивилизация да остане .Който не иска чемодан,воскал, Масква. Или където си избере.Всеки сам да избере религията ли му е по-важна или благополучието.Който пък се радикализира да следва екстрадация и отнемане на гражданство.
  Арабите в Израел що не са радикализирани като тези в Газа?Ами си трайкат. Кучето скача според тоягата.

 61. 61 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Ти явно изобщо не приемаш Правата на човека. Говориш ми да отнемане на гражданство? Сериозно ли? Онзи с мустаците по същия начин започна и после до бункера ститна. Невъзможно е да отнемеш гражданство на човек, който е роден в съответната страна. Все едно аз да кажа, че не те харесвам, щото си радикален, и да ти отнема българското гражданство. Или Байдън да каже, че не харесва Тръмп и да му отнеме американското гражданство. Разбираш ли колко абсурдно звучи? Явно не. Няма смисъл да спорим повече. Ако всички европейски лидери мислеха като теб, жална ни майка. ВСВ щеше да ни се види детска приказка.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 62. 62 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  В Германия и турци и германци би трябвало да са доволни. Турците сигурно са си направили сметка, че така работните места за имами ще останат за самите тях.

 63. 63 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Ами на бъдещите имами честито. И да не забравят да им построят джамии.
  До коментар [#52] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  Ще им построят разбира се. В Германия събират данък религия. Посочваш от коя религия си и съответно парите ти отиват за нея.
  Няма да се изненадам обаче, ако турците декларират, че са атеисти, за да не плащат.😁

 64. 64 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Ти явно изобщо не приемаш Правата на човека. Говориш ми да отнемане на гражданство? Сериозно ли? Онзи с мустаците по същия начин започна и после до бункера ститна. Невъзможно е да отнемеш гражданство на човек, който е роден в съответната страна. Все едно аз да кажа, че не те харесвам, щото си радикален, и да ти отнема българското гражданство. Или Байдън да каже, че не харесва Тръмп и да му отнеме американското гражданство. Разбираш ли колко абсурдно звучи? Явно не. Няма смисъл да спорим повече. Ако всички европейски лидери мислеха като теб, жална ни майка. ВСВ щеше да ни се види детска приказка.
  —цитат от коментар 61 на Lou


  Ами тя ще се види като детска игра ВСВ само след няколко десетилетия, когато ще има Ислямска република Франция, Джамахирия Германия и Британостан.Европа загива демографски, културно,цивилизационно.
  Пък ти си продължавай да плашиш с оня с мустаците.

 65. 65 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#11] от "mitko11":

  ВЕчЕ Я ИМА БИЯТ В БЕРЛИН

 66. 66 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 554 Неутрално

  По-демократично го давайте държавни чиновници. Кво седите и драскате ислямофобски коментари

 67. 67 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Това изчадие адово баба меркел... Дано дойде някой нов като Хитлер, който обаче да насочи яроста си срещу педофилите като Меркел, ислямстите и тези черни, на които все расизъм им се пеивижда! Може и нов Кемал Ататюрк - неразбраният от европеските либерасти ГЕРОЙ! Един ТУРЧИН гений! Пиша турчин с главни букви, защото той беше на път да изкорени ислямизма от Турциа, а не като немско френските педофили да иска ислямизиране на Европа!

 68. 68 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#64] от "Мусаши":

  Предпочитам да дойдат китайците - те не са ислямисти и показват как трябва да се държим с мюсюлманите (справка - уйгурите).

 69. 69 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Ха ха ха ха Един мустакат пич се върти в гроба.
  —цитат от коментар 2 на Крадливото ромче


  Ефрейторчето не е имал проблеми с признаването на исляма. Дори съветници е пращал при шаха на Иран и усилено е ухажвал Турция. А в армията на Ромел, която е вилнеела из Северна Африка е имало щатен имам. Най-показателна обаче е хърватската дивизият на СС, от която са останали куп снимки с фесове на главите. Същите, които са отговорни за множество престъпления срещу мирното население, пред коит бледнеят всички обвинения от времето на разпада на Югославия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK