Отблъскване, ограничаване, ангажиране: Планът на ЕС за Русия

Жозеп Борел

© Reuters

Жозеп БорелЕвропейската комисия представи днес нов план за приложение на европейската политика спрямо Русия, който ще бъде предложен за одобрение на лидерите на ЕС на срещата им идната седмица в Брюксел, където отношенията с Москва ще бъдат един от акцентите.


Планът залага на три глагола - "отблъскване", "ограничаване" и "ангажиране", заяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел в сряда.


"Изборите, направени от руското правителство през последните години, създадоха негативна спирала в нашите отношения", каза Борел, като добави, че опитите на Москва да разцепи ЕС не са се увенчали с успех и съюзът продължава да е единен в отношението си към Русия.

"При сегашните обстоятелства възстановяването на партньорството е далечна перспектива. ЕС трябва да се подготви за по-нататъшно влошаване на отношенията", предупреди първият дипломат на ЕС.

В същото време той заяви, че "санкциите не са политика" и че те могат да доведат до допълнително изостряне на отношенията.
"Надявам се, че няма да са необходими повече санкции", каза Борел, като направи паралел с Беларус, за да обясни, че те ще зависят от поведението на Москва. ЕС реши да излезе от персоналните санкции на приближени на беларуския президент Алексендър Лукашенко и да наложи икономически санкции на Минск след отвличането на пътническия самолет на "Райънер" и ареста на журналиста Роман Потасевич в края на май.


"Отблъскване, ограничаване и ангажиране"


Борел обясни, че трите глагола ще обозначават действията, които ЕС ще извършва, за да реализира петте водещи принципа в политиката си към Русия, ако подходът бъде одобрен от лидерите. Принципите са пълно прилагане на споразуменията от Минск, укрепване на връзките с източните партньори на ЕС и други съседи, засилване на устойчивостта на ЕС, избирателна ангажираност по въпроси от европейски интерес и подкрепа за руското гражданско общество.


Отблъскване ЕС ще прилага по отношение на нарушения на човешките права, на международното право и на правото на страните членки и по отношение на защитата на демократичните ценности.


В тази група действия ще е и политиката спрямо Украйна, където ЕС ще продължи да подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Киев и ще настоява Москва да прилага Минските споразумения.


Ограничаване ще е обозначава действията на ЕС в защита на европейските интереси и пренебрегването им от Русия, обясни Борел. Той добави, че ЕС трябва по-системно и категорично да отбива руски атаки и зловредни действия, да развие защитата си от кибератаки и отбраната си, както и стратегическите си комуникации за отблъскване на руските хибридни атаки и дезинформацията.


В тази група са отношенията и с държавите от Източното партньорство, където се препоръчва засилване на европейската подкрепа.


Ангажирането, наречено от него още "позитивен контекст", ще бъде използвано по въпроси, свързани с общественото здраве, борбата с климатичните промени и техническите аспекти на икономическите отношения. Европейската дипломатическа служба предлага облекчаване издаването на визи за млади хора, за представители на академичните среди и за студентски обмен, както и заделянето на финансиране за пътувания на млади руснаци в Европа, както и за подкрепа на гражданското общество.


Екипът на Борел предлага сътрудничество с Москва и по международни въпроси, свързани с борбата с тероризма, енергийните патенти, ситуацията в Близкия изток, Иран и Либия, Арктика, където Русия има силни позиции.


"Знам, че има скептицизъм, защото се твърди, че няма добра воля, но Русия е необходим и понякога неизбежен играч", каза Борел, напомняйки, че Москва е част от Близкоизточния квартет и член на борда на ядрената сделка с Иран.


В анализа, предложен на европейските лидери, се казва, че ЕС трябва да работи и за ограничаване на ресурсите на Русия. Попитан какво означава това, Борел заяви, че ЕС трябва да се стреми да намали енергийното потребление на твърди горива в рамките на зелените си приоритети и като резултат това ще доведе до намаляване на енергийната зависимост от Русия.


Той напомни, че газопроводът "Северен поток 2" не е европейски, а германски проект и "ние не можем да кажем на германците какво да правят с инвестициите си".

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 147 Неутрално

  На презентации го докарват. Истината е, че без болезнени мерки няма да стане. Няма как в един момент и алъш веришът с Русия да върви и да се възпрат авантюрите на Путин.

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  "Той добави, че ЕС трябва по-системно и категорично да отбива руски атаки и зловредни действия, да развие защитата си от кибер атаки и отбраната си,"

  Развитието на отбраната е поставено в изречението на подбрано място за да не изпъква.
  Но без засилването на отбраната, ЕС не може да направи нищо срещу политици, които си служат с насилие.

  подпис
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Роскосмос се оплакаха, че били принудени да ограничат космическата си прокрама, защото не болучават от САЩ електтроника и сензори.
  Ролята на ЕС е ясна. Не трябва да допускаме европейски фирми да помагат на Русия да заобикаля отраниченията. Дори ЕС трябва да поеме инициативата за създаване на нови пречки за индустрията на Русия

  подпис
 4. 4 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1706 Весело

  С една дума да обобщя:
  - ако можем да спечелим пари, ще ги спечелим и нещо няма да ни спре.
  - ако не можем, тогава сме за защита на човешките права.

  Бих казал, че това е една мъдра и политически издържана позиция.

 5. 5 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Роскосмос се оплакаха, че били принудени да ограничат космическата си прокрама, защото не болучават от САЩ електтроника и сензори
  —цитат от коментар 3 на Иван K

  ЕС трябва да им спре стъклото за лампите за електрониката им...

 6. 6 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  оставете ГУЛАГ-а на Вовата Путкин да си загине в собствения сос !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 7. 7 Профил на
  Рейтинг: 201 Неутрално

  ЕС трябва да започне да инвестира ударно в Украйна и да я превърне в пълноценен буфер срещу Русия. Нека тя да поеме тежестта на борбата с Путин, на ЕС не му трябва да се конфронтира директно и да пилее средства и енергия.

 8. 8 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Западна европа има абсолютно грешна представа за Русия и как трябва да се действа с нея. Германия най-вече налага този тон, но когато се опарят ще им уврът главите. Добре ,че е Полша, която им е дишала вмирисаните ватенки, та да има някой в ЕС да възпира чепигите. Румъния също ми харесва как ги порязва.

 9. 9 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1706 Любопитно

  ЕС трябва да започне да инвестира ударно в Украйна и да я превърне в пълноценен буфер срещу Русия. Нека тя да поеме тежестта на борбата с Путин, на ЕС не му трябва да се конфронтира директно и да пилее средства и енергия.
  —цитат от коментар 7 на


  И като от къде ще ги вземе парите за тия "инвестиции" в Украйна? Щото това е страна с население колкото 6 Българии, та нема да стане с некое и друго евро. Затова питам.

 10. 10 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Роскосмос се оплакаха, че били принудени да ограничат космическата си прокрама, защото не болучават от САЩ електтроника и сензори ..
  —цитат от коментар 3 на Иван K


  Което звучи, меко казано странно..

  Да припомним - освен Росскосмос, спряха и автозаводите в Русия..

  ---------------
  "«АвтоВАЗ» остановил конвейер из-за глобального дефицита Об этом сообщает "Рамблер". ..
  ----------------
  "Российские автозаводы могут встать из-за нехватки чипов
  Нехватка полупроводников ударит по российскому автопрому.."
  -------------

  "Фолксваген-Русия" спря , спряха производство ж.п. заводите , заводите за агротехника, за телевизори , за битова техника, за корабно оборудване, за комуникации ..

  Загубите - милиони на ден..
  А чиповете- СИ СЕ ВНАСЯТ ОТ КИТАЙ ?? Не са спитали, китайците да бълват чипове..


  Въпрос - къде ли, отиват чиповете в Русия?
  И що пикът на дефицита на чипове, кой знае защо, съвпада с пика на производство на ваксина "Спутник".. ???

 11. 11 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Роскосмос се оплакаха, че били принудени да ограничат космическата си прокрама, защото не болучават от САЩ електтроника и сензори.Ролята на ЕС е ясна. Не трябва да допускаме европейски фирми да помагат на Русия да заобикаля отраниченията. Дори ЕС трябва да поеме инициативата за създаване на нови пречки за индустрията на Русия
  —цитат от коментар 3 на Иван K


  Кои европейски фирми, на каква Русия помагат, какви ограничения се заобикалят???????

  Народе ??????????

 12. 12 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Единственото свестно нещо в изказването:

  ""При сегашните обстоятелства възстановяването на партньорството е далечна перспектива. ЕС трябва да се подготви за по-нататъшно влошаване на отношенията", предупреди първият дипломат на ЕС."

  Не искат да назоват нещата с истинските им имена - Русия не е приятелска държава.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5137 Неутрално
 14. 14 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 495 Неутрално

  ...."Отблъскване, ограничаване, ангажиране: Планът на ЕС за Русия......."

  Ъъъъъ, планът е....ъъъъъъ.....каквото каже шефа отвъд голямата локва. Нито Русия, нито Китай са заплаха за Европа. Заплахата е Америка, която е превърнала Европа в послушен неин протекторат а НАТО в бухалка само и единвено обсужваща нейните интереси.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 773 Неутрално
 17. 17 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 146 Неутрално

  Изолиране - това е най-добрият план!

 18. 18 Профил на
  Рейтинг: 201 Неутрално

  До коментар [#9] от "georgievb":

  Много просто. Най-големите бенефициенти на евросредства на глава на населението са Унгария и Полша. Досега те изпълняваха ролята на буфер, но с Украйна плътно в руслото на Запада, геостратегическата им тежест изчезва и средствата могат да се пренасочат към по-важни места. Пък и Орбан и Качински се оказаха едни националистични, евроскептични наглеци, тъй че не би трябвало (уж) да имат против по-малко европейско влияние.

 19. 19 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 964 Весело

  Спукаха се да ги ограничават ...със СП-2 напр. Първата тръба е пълна,втората след 2 месеца. ЕС пирува в газов екстаз.

 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Какви права се спазват в НАЦИСТКА УКРАЙНА ?? Ако ЕС не си изтегли нацистите , Русия има рецепта за нацисти !

 21. 21 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  От текста "В тази група действия ще е и политиката спрямо Украйна, където ЕС ще продължи да подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Киев и ще настоява Москва да прилага Минските споразумения."

  А не трябва ли да се настоява и Киев да прилага Минските соразумения?
  Преди време в Брюксел имаше среща на украинска делегация с ЕК. Официалните украински лица казаха "ние не можем да изпълним Минските споразумения (в този им вид)". След срещата ЕК публикува комюнике в което в частност пишеше че ЕК "приветства усилията на Украина по изпълнение на Минските споразумения". Написах до ЕК запитавне защо Киев казва че няма да изпълни Минските съглашения, а Брюксел казва че приветства усилията на Киев по изпълнението им. Отговориха ми формално, чети комюникето.....Мисля че правят лоша услуга на Киев като не го стимулират да изпълнява споразуменията.

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  Борел , който се самоунижи като отиде на килимчето на Путин в Кремъл след осъждането на Навални , откъдето го изритаха най-безцеремонно, продължава да унижава авторитета на ЕС. Дали това прави в качеството си на "полезен идиот" или на "човекът на Путин", както мнозина го наричаха много преди да стане комисар по външната политика на ЕС, няма значение. Политиката към Русия , която планира да провежда е абсолятно неадекватна , погрешна и вредна за ЕС. Тя с нищо няма да е по-различна от досегашната, а имено никаква сериозна реакция и съпротива на ЕС към агресиите, анексиите и окупациите на чужди територии на европейски страни от страна на Русия, отказ от подпомагане на страните , жертви на руската агресия , насърчаване агресивната политика на Путин чрез продължаване търговските отношения с тази страна.

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  Изолиране - това е най-добрият план!
  —цитат от коментар 17 на ACER


  Левичарският запад прави точно обратното.

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  ЕС трябва да започне да инвестира ударно в Украйна и да я превърне в пълноценен буфер срещу Русия. Нека тя да поеме тежестта на борбата с Путин, на ЕС не му трябва да се конфронтира директно и да пилее средства и енергия.
  —цитат от коментар 7 на


  И като от къде ще ги вземе парите за тия "инвестиции" в Украйна? Щото това е страна с население колкото 6 Българии, та нема да стане с некое и друго евро. Затова питам.
  —цитат от коментар 9 на georgievb


  Отговорът е прост. Ще ги вземе като Западът спре да ивнистира в Русия и насочи парите за инвестиции в Украйна.

 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  Бля,бля🤧.
  —цитат от коментар 16 на von_seeckt


  Веднъж да се съглася с теб. Само не разбрах ти доволен ли си от това "Бля,бля" на Борел или не. Щото аз определено не съм.

 26. 26 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Направо ИЗОЛИРАНЕ.
  Ама не искат. Щото трилиони са изнесли там руските олигарси.
  И ще си платят за това.
  Повтарят отново поведението, което имаха спрямо Хитлер - мълчаха му, огъваха се и отлагаха - и накрая платиха с много кръв.
  Трябваше да се изолира света от двамата убийци - Хитлер и Сталин и да ги оставят да си прегризят гърлата. Докато взаимно се унищожат.
  Сега - същата мекушаваст.
  Сега Путин поне знае, че срещу него е целият свят.

 27. 27 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1031 Гневно

  До коментар [#7] от " ":

  ЕС трябва ударно да инвестира в собствената си икономика и да престане да се занимава с глупости Но най вече трябва да се прочисти от сганта дето си първо си създаде ,а след това и внесе

  гошо
 28. 28 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1179 Весело

  Отблъскване, ограничаване, ангажиране: Планът на ЕС за Русия
  ****************************************

  Планът на Русия: Искандер.

  Мараба, С-ДС доносници!
 29. 29 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Отговорът е прост. Ще ги вземе като Западът спре да ивнистира в Русия и насочи парите за инвестиции в Украйна.
  —цитат от коментар 24 на tacheaux


  Кой Запад, какво инвестира?? Ми инвестират ФИРМИ !!

  Които са си частни! А руски частни фирми - инвестират , където си искат..
  Да не говорим за Китай !

  Още живеете в 19 век в главите ви кънтят залпове на "Аврора" и си мислите, че още в света е Социализъм ..


  Къв тайнствен Запад ви е в главите, недоумявам .. ??

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  "......опитите на Москва да разцепи ЕС не са се увенчали с успех...."

  Москва ще ви цепне когато и където трябва. Няма спасение!

 31. 31 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Изолиране - това е най-добрият план!
  —цитат от коментар 17 на ACER


  Ми да изолират!
  Ей износа на Русия автомобили - най-много Русия изнася "Шкода" , чак след това "Хюндай" ..

  ----------------
  Статистика по экспорту SKODA из России:
  2016 - 109 тыс.шт.
  2017 - 130 тыс.шт.
  2018 - 140 тыс.шт.
  2019 - 150 тыс.шт.
  ----------------

  150 000 "Шкоди" по средна цена 20 000 е 3 000 000 000 евро БВП за Путин в 2019 ..

  Аре да удари ЕС , "Фолксваген" де , та да видим как???

  Пък руски капитали, имаше по едно време в "Опел" - към 20% ..
  А да удари ЕС и "Опел" и да го изолира ..


  Абе, в главите ви е, даже не 19, а 18 век и все един Запад и Изток ви се мержелееят и ви кънтят залпове на "Аврора"....

 32. 32 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1481 Весело

  дранг нах Остен?

  Хитлер пробва въднъж, на ЕС може да им се отвори парашута, ама внимателно де!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  "При сегашните обстоятелства възстановяването на партньорството е далечна перспектива."
  Да става все по-далечна.

 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  Единственото което въобще НЕ интересува Русия е планът на ЕС :-)
  ... ако Байдън и Путин са се разбрали НАТО и ЕС ще се изнесат на подскоци и припълзявания , ако не са се разбрали ... ще стане пак същото, ама по трудния начин

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Той напомни, че газопроводът "Северен поток 2" не е европейски, а германски проект
  ==================================================================
  Ама нали и Южен поток беше български проект? Не европейски, ама те американци го спряха, вярно.

  Свободата, Санчо...
 36. 36 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 878 Неутрално

  "При сегашните обстоятелства възстановяването на партньорството е далечна перспектива."Да става все по-далечна.
  —цитат от коментар 33 на Роси

  Да останем с един изтребител.

  Свободата, Санчо...
 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  "Ама нали и Южен поток беше български проект? Не европейски, ама те американци го спряха, вярно."
  До коментар [#35] от "Bornagain":

  Немците 10 години си го защитаваха потока и успяха. Нашият Плевню го предаде победоносно, а Боко го затри подмазвачески. Иначе ЮП беше в пъти по-перспективен и перфектно разработен.

 38. 38 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Бившия германски канцлер Шрьодер бе издигнат от Путин на висок и отговорен държавен пост - председател на надзорния съвет на „Роснефт“ и председател на съвета на директорите на „Северен поток-2". Въпреки огромната си натовареност, г-н Шрьодер намери и време да се ожени щастливо за пети път.

  Нека ЕС първо да покаже как ще ограничи и отблъсне Шрьодер от Путин.
  След това всички страни ще приложат видяното на практика.

 39. 39 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Бившия германски канцлер Шрьодер бе издигнат от Путин на висок и отговорен държавен пост - председател на надзорния съвет на „Роснефт“ и председател на съвета на директорите на „Северен поток-2". Въпреки огромната си натовареност, г-н Шрьодер намери и време да се ожени щастливо за пети път.Нека ЕС първо да покаже как ще ограничи и отблъсне Шрьодер от Путин.След това всички страни ще приложат видяното на практика.
  —цитат от коментар 38 на Боян Баянов


  Шрьодер е всъщност зъл нинджа Ороку Саку ..

 40. 40 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Социалистът Шрьодер е осъществил мечтата на всеки друг социалист
  - да стане богат капиталист.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#24] от "tacheaux":

  Голям ташак! И какво колективният запад може да получи от Украйна? Щото, каквото може, го взима синът на Байдън...

 43. 43 Профил на
  Рейтинг: 201 Неутрално

  До коментар [#41] от "poitoucharante":

  Нещо по същество имаш ли да кажеш? Щото в момента говориш като чалната в главата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK