В ЕС българите най-често се срещат с искане за секс срещу корупционна услуга

В ЕС българите най-често се срещат с искане за секс срещу корупционна услуга

© ReutersИсторията с това кой е направил снимките на нощното шкафче на Бойко Борисов и последвалите недоказани обвинения, че те са дело на скъпа проститутка, платена за тогавашния премиер от благодарни бизнесмени, създаде впечатление, че сексът като средство за плащане при корупция е занимание изключително на хора по върховете.


Според разпространените тази седмица подробни данни от проучване на "Трансперънси интернешънъл" това изобщо не е така.


В България са получени най-много твърдения от анкетирани, че са били обект - или познават някого, който е бил обект - на предложение от служител за секс като цена за извършване на определена публична услуга, включително в сферата на здравеопазването и образованието.
Общо над 74% от анкетираните близо 40 хил. души в ЕС смятат, че искането за секс като вид валута в корупционна дейност се случва понякога, но само 7% казват, че са преживявали такава ситуация или познават някой, който е попадал в такава.


В България цели 17% отговарят, че са преживявали или познават някой преминал през т.нар. сексторшън (sextortion - изнудване за секс), следвана от 13% в Румъния и също толкова в Хърватия.


Проучването в България е проведено от Kantar TNS BBSS между 13 октомври и 6 декември 2020 г. сред 3 хиляди души с праг на грешката 1.79%.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK