Нидерландското вето за преговори с Тирана отпадна, остава българското за Скопие

Нидерландският премиер Марк Рюте с лидера на Партията на свободата Герт Вилдерс, 1 април 2021 г.

© Associated Press

Нидерландският премиер Марк Рюте с лидера на Партията на свободата Герт Вилдерс, 1 април 2021 г.Нидерландският парламент ще проведе днес формално гласуване, за да подкрепи началото на предприсъединителните преговори на Албания с Европейския съюз.


След вчерашния дебат в парламента въпреки споровете с крайнодясната Партия на свободата и съпротивата ѝ срещу подкрепа за Албания нидерландското посолство в Тирана обяви решението. Одобряването на преговорната рамка ще стане днес, но не се очакват изненади, тъй като вотът е въпрос на процедура.


Мнозинството се обедини около напредъка, осъществен от Албания въпреки продължаващите проблеми, вредата от отлагането на преговорите и факта, че това е само началото на пътя към членството, не краят му.
Това е важно и за България. Албания и Северна Македония са свързани в процеса на преговорите за членство и вето за едната от двете държави предполага, че и другата не може да продължи.


Инициатива за разделянето им се провали. България и Нидерландия досега бяха двете държави с основни резерви към някоя от страните, макар други членки на ЕС мълчаливо да подкрепяха забавянето на процеса. Оттеглянето на нидерландското вето оставя България като основен фактор в забавянето на преговорите. Критици на българското вето често изтъкваха, че то спъва пътя и на Северна Македония, и на Албания, но дори София и Скопие да можеха да постигнат компромис досега, той нямаше да промени нищо в очакване нидерландският парламент да промени позицията си.


Премиерът Еди Рама обяви, че решението е потвърдило подозренията му за "политически" мотиви в отказа на Нидерландия да даде своето "да" - той го обвързваше с парламентарните избори в Нидерландия през март (такъв вот имаше в самата Албания и през април). В действителност Нидерландия дълго отстояваше условия за демократични реформи в изборната система, правосъдието и спорно медийно законодателство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK