Изкуствен интелект ще започне да модерира коментарите във "Фейсбук"

Изкуствен интелект ще започне да модерира коментарите във "Фейсбук"

© FacebookКомпанията "Фейсбук" (Facebook) ще започне да използва изкуствен интелект при модериране на коментарите в едноименната социална мрежа. Така ще се проследяват конфликти и обиди и ще бъдат докладвани на администраторите. Целта на системата Conflict Alert е да се намали агресивният тон при дискусии, най-малкото като се позволи администраторите да забавят темпото на публикациите и така да охладят страстите в спора.


В съобщение в блога на компанията се обяснява, че при засичане на спорове или на потенциално назряващи конфликтни ситуации в коментарите системата ще ги маркира и ще изпрати известие до администратора на общността. Освен това публикациите с нецензурен или неподходящ език ще бъдат отбелязвани с предупреждение за модериране. Информация за такива коментари също ще бъде изпратена до модераторите на групи.


Самите администратори и модератори - а това са над 70 милиона души всеки ден - ще получат нови инструменти, които според разработчиците ще намалят нивото на агресивност. По-специално скоро ще бъде възможно да се ограничи честотата на коментари от конкретен потребител, както и честотата на коментиране под определени публикации.
Заедно с новата система за анализ на коментари администраторите на групи във Facebook ще получат инструменти за "формиране и подобряване на културата на общуване". Сега те вече ще имат достъп до статистика за членовете на групата, която ще показва броя на техните публикации и коментари, броя на изтритите съобщения и блокиранията.


През 2020 и 2021 г. Facebook цензурира публикации и коментари, свързани с политиката и коронавирусната пандемия. По-специално социалната мрежа забрани публикуването на съдържание с речи на бившия президент Доналд Тръмп.


Повечето съобщения в социалната мрежа относно COVID-19 бяха маркирани с полета за препоръки за четене на официалната позиция относно пандемията. Някои от публикациите, особено тези, които критикуваха съществуващите мерки за борба с разпространението на коронавируса, бяха блокирани. В края на май обаче Facebook обяви, че повече няма да изтрива съобщения за изкуствения произход на COVID-19. Компанията обясни, че е променила правилата в светлината на разследванията за причините за коронавируса и след консултация със здравни експерти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK