Иран може да избере днес потенциален наследник на Хаменей за президент

Иран може да избере днес потенциален наследник на Хаменей за президент

© Reuters



Избор или назначаване? В западни и близкоизточни медии се води задочен дебат кой е правилният термин за президентските избори в Иран, чийто първи тур е днес. За иранската държава надпреварата между четиримата останали кандидати е "сериозна"; за критиците ѝ единственият сериозен въпрос е дали Раиси ще спечели от първи тур или ще му се наложи балотаж.


"В изборите въпросът е изцяло за ерата след Хаменей," писа преди време Близкоизточният институт в САЩ, като имаше предвид възрастния аятолах Али Хаменей, върховния водач на Иран, фигура над всяка президентска власт. Хаменей е на поста от 1989 г., след смъртта на основателя на ислямската република, аятолах Рухоллах Хомейни.


Кой ще е президент, е важно, защото макар Хаменей да е най-важната власт в страната, държавният глава има правомощия в области като индустриалната и външната политика. За отношенията със Запада е от значение и дали победителят е "хардлайнер" или "реформист", по-отворен към САЩ и към взаимодействие със света - двете основни крила, оформили се в последните десетилетия.


Любимецът на властта




Пътят на Раиси към президентството сякаш се разчиства още на първия тур, след като трима от седем кандидати се отказаха от участие в изборите - двама хардлайнери и един реформист. Ултраконсервативният духовник впрочем се смяташе за фаворит на Революционната гвардия и през 2017 г., когато Хасан Рохани спечели втори мандат (а не може да управлява повече от два последователни).


Четири години по-късно, когато реформистите (крилото на Рохани) биват обвинявани за състоянието на икономиката, тежко засегната от възстановените американски санкции заради излизането на САЩ от ядреното споразумение, името на Раиси вече бе утвърдено и като потенциален наследник на Хаменей. Лагерът на Раиси, който обичайно носи черен тюрбан, храни дълбоко недоверие към САЩ, поддържа статуквото, в което Революционната гвардия и други структури на иранската държава ръководят икономическото развитие, отхвърля идеята за повече чужди инвестиции и диалога с "врага" Вашингтон (макар да подкрепя сегашните преговори за иранската ядрена програма). Задочна подкрепа дойде от 82-годишния Хаменей, който официално поиска "силен президент", за да се опълчи на "сатанинската" държава.


Ебрахим Раиси не е непременно следващият върховен водач на Иран - в това качество е споменаван в медии в страната и синът на сегашния лидер, Моджтаба Хаменей.

© Reuters

Ебрахим Раиси не е непременно следващият върховен водач на Иран - в това качество е споменаван в медии в страната и синът на сегашния лидер, Моджтаба Хаменей.


Раиси, който е на 60 г., оглавява иранската съдебна власт, една от най-натоварените с власт позиции в правителството. Той бе опонент на Рохани през 2017 г., но загуби. Твърди, че има родословна връзка с пророка Мохамед. Правозащитници твърдят, че като съдия в революционния съд на Техеран в последните години от властта на Хомейни е свързан с убийствата на хиляди противници на режима.


По-късно, през 2016 г., оглавява фондацията "Астан Кудс Разави", която управлява един от най-важните поклоннически обекти в родния му Машхад и която има бизнес интереси в редица сфери на живота в Иран. Остава три години на поста, а след като поема правосъдието, влиза и в Събранието на експертите, което ще избере следващия аятолах. В кампанията си наблегна на борбата с корупцията.


Съмнения


Активността може да падне до 40-41% (според официални проучвания) при 73% през 2017 г. Отчасти това се свързва с отчаянието от икономическата ситуация, отчасти - с коронавируса и с факта, че едва 1% са ваксинираните в една от най-тежко засегнатите страни в региона. Проблем може да е и усещането, че властите се опитват да насочат кампанията към определен резултат в полза на Раиси. Бившият управител на иранската централна банка, реформистът Абдолнасер Хемати, заяви, че има риск от фактически "държавен преврат" в Иран заради апатията и разочарованието на иранците десетилетие след масовите протести на изборите през 2009 г.


На иранските избори броят на опиталите да се кандидатират традиционно е трицифрен или четирицифрен - тази година го направиха общо 600 души. Одобрените кандидатури обаче бяха само седем. Те, също по традиция, са малко - за това отговаря Съветът на пазителите, неизбираем орган, който, редом с множество други желаещи, дисквалифицира и деветима изтъкнати реформатори. Направи го изненадващо и с бившия председател на парламента, хардлайнера Али Лариджани и той не скри изненадата си.


Загадката Ахманинеджад


Дисквалифициран и бе и бившият президент Махмуд Ахмадинеджад - някога агресивен хардлайнер, силно враждебен към САЩ и Израел, който полага усилия да се представи като противник на системата, въпреки че бе преизбран през 2009 г. при съмнение за манипулиран вот и насред репресии на опозицията. Дванайсет години по-късно той звучи коренно различно и обвини разузнаването, че е пропито от врагове, инфилтрирано от Израел, целенасочено е поддържал поне две антиправителствени протестни вълни от последните години, показва недоверие и към реформисти, и към хардлайнери.


Във "Форин полиси" се появи коментар, че целта на Ахмадинеджад далеч не е победата на изборите. След двата си мандата (2005-2013 г.) и очакваното си дисквалифициране той се обяви за "либерален демократ и жертва на режима" и добави: "Не съм онзи Ахмадинеджад, за когото мислите." Според "Форин полиси" той чака смъртта на Хаменей, за да се възползва от предстоящия според него хаос и да се намести в системата.


Тази седмица Ахмадинеджад бе интервюиран от телевизия "Ал Арабия" - саудитска, но базирана в Обединените арабски емирства и поддържаща антииранската линия на Рияд и Абу Даби. Той се опита да се представи като мост между двете регионални сили и обяви, че те могат да свършат много заедно, дори да прекратят войната в Йемен, започната през 2015 г. от престолонаследника принц Мохамед бин Салман срещу поддържаните от Иран бунтовници хути.


И докато Ахмадинеджад извършва трансформацията си и влиза в конфликт с разузнавателния апарат, а службите му препоръчват "психиатър", същите структури се оказаха замесени в друг скандал: Хейдар Молехи, министър на разузнаването по време на Ахмадинедад, заяви, че е наредил на Съвета на пазителите да дисквалифицира реформиста и бивш президент Хашеми Рафсанджани през 2013 г. (тогава спечели Хасан Рохани), защото подкрепата за него достигала 60-70 на сто. Съветът на пазителите отрече да се е състоял точно такъв разговор, но потвърди, че имало среща с Мослехи.


Същата телевизия, интервюирала Ахмадинеджад и неотклоняваща се от официалните позиции на водещите сили в Залива, обръща внимание, че за победата на Раиси може би ще допринесе разнобоят в лагера на реформистите - някои от тях далеч не застават зад Хемати, а намекват, че предпочитат бойкот. Открити призиви за бойкот имаше както от престолонаследника в изгнание Реза Пахлави, така и от намиращия се под домашен арест опозиционен лидер Мирхосеин Мосави, важна фигура за протестиращите от 2009 г.


Абдолнасер Хемати

© Reuters

Абдолнасер Хемати


"Състезанието е сериозно"


Всичко това увеличава шанса да има победител с над 50% от вота още на първия тур. Ако Раиси все пак не получи мнозинство още утре, на балотаж с него ще е именно Хемати, когото проучванията остават на второ място. Хемати обещава повече жени във властта и ограничаване на дейността на религиозната полиция, нападаща жените, които носят по "неправилен начин" хиджаб, и публикуване на резултати от разследването за убийствата на протестиращи през 2019 г. (според някои сведения - над 1500).


В оттеглянето на кандидати в последния момент няма нищо необичайно. но оставането на любимия кандидат на властта буди подозрения, че този път се полагат целенасочени усилия за победата на хардлайнера. Огъня на недоволството и призивите за бойкот се подклаждат от някои дисквалифицирани кандидати.


"Политическото състезание е сериозно," заяви вчера Съветът на пазителите. "Медията и хората свидетелстват, че това е добро състезание." Като доказателство се цитират и трите президентски дебата.


Рохани не бе съгласен и дори изпрати писмо до Хаменей, за да поиска по-качествено съревнование. Върховният водач призна, срещу някои от отхвърлените кандидати е имало известна несправедливост. Вчера Рохани се обърна и към иранците с призив "недостатъците на дадена институция или група" да не ги отказват да гласуват.


Преговори по време на кампания


Изборите съвпадат с продължителни преговори за иранската ядрена програма, докато Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай опитват да договорят връщането на САЩ към споразумението за нея, от което те се изтеглиха по време на президента Доналд Тръмп. Президентът Джо Байдън иска гаранции, че Иран, който в момента нарушава клаузите на споразумението, ще се върне към него преди да бъдат свалени американските санкции срещу ислямската република.


Преговорите се водят във Виена и вече са в шестия си кръг. Те са непреки, като делегациите на САЩ и Иран не се срещат очи в очи. Снощи катарската телевизия "Ал Джазира", отразяваща събитията Иран по-неутрално, цитира представители на иранската делегация с думите, че държавите са близко до споразумение. Иранската страна се старае да създаде усещането, че каквато и да е власт, реформистка или хардлайнерска, може да завърши споразумението и решението не се отлага заради изборите.


Още в началото на преговорите тази година обаче експерти коментираха, че едва ли ще има развръзка преди изборите, защото това би наклонило везните в полза на реформистки кандидати, а Хаменей и Революционната гвардия поддържат схващането, че връщането на санкциите е отчасти по вина на управляващите в момента. В последните месеци бяха в ход кампании за дискредитиране на властта, например на външния министър Мохамад Джавад Зариф (когото Хемати обяви, че ще покани в правителството си, ако спечели). Как и дали оптимизмът на иранската делегация във Виена ще повлияе на резултата, предстои да се види.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  На мюслитата в Турция,Иран,Палестина и прочие,все САЩ им е виновен,че са некадърни до костите на мозъка и без западна помощ и инвестиции са КРЪГЛИ НУЛИ!!Системата им е пропита от ислямска корупция и мафиотщина!!!Ужас !!!За това младите очите им все на запад и с краката си гласуват за пропадналите ислямски режими!!!

  shlshlshlshl
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3549 Любопитно

  58 милиона гласоподаватели от 83 милионна население.....
  Малко са държавите които могат да се похвалят с подобен коефициент на съотношение при гласуване....

  Bukalemun
 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  " Раиси, който е на 60 г., оглавява иранската съдебна власт, една от най-натоварените с власт позиции в правителството. Той бе опонент на Рохани през 2017 г., но загуби. Твърди, че има родословна връзка с пророка Мохамед. Правозащитници твърдят, че като съдия в революционния съд на Техеран в последните години от властта на Хомейни е свързан с убийствата на хиляди противници на режима."


  Затова иранците ще продължават да гладуват и мизерстват, затова с Иран ще се свързват само новини за войни, атентати, взривени военни и цивилни обекти, изказвания на разни техни висши генерали как този и онзи трябва да бъде изличен от картата на света, обогатяване на уран и т.н ! Тия хора са опасни за самите себе си !!!

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  " Лагерът на Раиси, който обичайно носи черен тюрбан, храни дълбоко недоверие към САЩ, поддържа статуквото, в което Революционната гвардия и други структури на иранската държава ръководят икономическото развитие, отхвърля идеята за повече чужди инвестиции и диалога с "врага" Вашингтон (макар да подкрепя сегашните преговори за иранската ядрена програма). Задочна подкрепа дойде от 82-годишния Хаменей, който официално поиска "силен президент", за да се опълчи на "сатанинската" държава."

  Когато трябва да паднат санкциите, наложени ни от САЩ и ЕС, преговорите "със " сатаниската държава " са напълно легитимни и оправдани :

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/31090441.html


  Иначе - ще унищожаваме " неверниците", както изисква от нас Мохамед ! Ислямисти ! Без коментар !

 5. 5 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1096 Разстроено

  А по времето на шаха наричаха Техеран "Париж на изтока".Четяха "Плейбой",иранките ходеха с къси поли,караха "Пежо".Лошо било...Оправяйте се,ненормалници.Я се стегнете,хванете ги ония брадати ненормалници обръснете ги публично и си живейте живота.Баси...

 6. 6 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Иран докато не си създаде атомно оръжие няма да има покой за него. Достатъчно е да погледнат наоколо и виждат какво ги чака - Ирак, Сирия,Либия, Ливан - опустошение за десетилетия. Нямат ли заплаха, която да не може да се пренебрегне, рано или късно ще ги нападнат по някакъв начин.


 7. 7 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Ако при нас си мислим, че е зле, в Иран е ужас. Горките нормални хора, които са се родили в тази държава, която от прогресивна и напреднала преди 50-60 години е затънала в междуособици и кланови и религиозни пипала. Можеха да са нормална, цивилизована държава, а са като средновековно царство с добавени съвременни технологии.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 8. 8 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2221 Любопитно

  58 милиона гласоподаватели от 83 милионна население.....Малко са държавите които могат да се похвалят с подобен коефициент на съотношение при гласуване....
  —цитат от коментар 2 на eti mehter


  Преди малко четох за повече от 59 млн. и 67 000 изборни секции.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 9. 9 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Всички вече забравиха, че САЩ и съюзниците сключиха договор, слес което америкатнците едностранно излядзоха от него. Не виждам защо Иран трябва да има някакво доверие на хора, за които договорите са къс хартия, с който утре могат да си избършат.... Само от сила разбират, всичко друга е лошо решение, защото няма договор, който САЩ да спазват.

 10. 10 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Китай и Иран подписаха всеобхватна сделка, целяща да очертае хода на техните икономически, политически и търговски отношения през следващите 25 години предава Bloomberg.

 11. 11 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1583 Весело

  На мюслитата в Турция,Иран,Палестина и прочие,все САЩ им е виновен,че са некадърни до костите на мозъка...
  —цитат от коментар 1 на dfjftriktrcdt


  "Палестина" ли чух? Това е било област от Римската империя, с еврейско коренно население и племена конекрадци и разбойници. Така пише в учебниците по история. В старите учебници, не пренаписаните от кликата безделници на Шори, и предназначени за полезните идиоти...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 12. 12 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  ЗА КВО ИМ Е ПРЕЗИДЕНТ , КАТО СИ ИМАТ АЙТОЛАХ????

  Комунистите са виновни!
 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  Китай и Иран подписаха всеобхватна сделка, целяща да очертае хода на техните икономически, политически и търговски отношения през следващите 25 години предава Bloomberg.
  —цитат от коментар 10 на georgievb


  Това е старо.
  Сделката я сключиха демонстративно точно преди преговорите във Виена.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Весело

  ЗА КВО ИМ Е ПРЕЗИДЕНТ , КАТО СИ ИМАТ АЙТОЛАХ????
  —цитат от коментар 12 на Крадливото ромче


  Щото някой требе и да бачка в управлението, а не само да се дава акъл "отгоре".

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Весело

  Ако при нас си мислим, че е зле, в Иран е ужас. Горките нормални хора, които са се родили в тази държава, която от прогресивна и напреднала преди 50-60 години е затънала в междуособици и кланови и религиозни пипала. Можеха да са нормална, цивилизована държава, а са като средновековно царство с добавени съвременни технологии.
  —цитат от коментар 7 на fpyyh


  Е, добре де, ама бива ли така през просото с лозУнгите?

  От къде в "прогресивният и напреднал Иран" на Шахиншахът се появиха огромните маси иранци, които тръгнаха подир Хомейни да правят революция?
  Ако сте малолетен и нямате спомен от репортажите тогава - да бяхте погледнал снимките в нета на тълпите.
  И не бяха само те!
  Освен тези на Хомейни има и още едно крило - марксистко.
  Освен това го има и азерското крило в Иран.

 16. 16 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  [quote#14:"xm..."][/quote]

  Там трябва да изпълняваш повелята на пророка. Акъл не се иска.

  Комунистите са виновни!
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  [quote#14:"xm..."]
  —цитат от коментар 16 на Крадливото ромче
  Там трябва да изпълняваш повелята на пророка. Акъл не се иска. [/quote]

  Вие май наистина не сте в час що е то статутът на аятолаха и как се стига до него.

 18. 18 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  [quote#17:"xm..."][/quote]

  Най-обикновен маниак , който е начело на Иран. Те това е статута на аятолаха !
  Между него и лидера на ИДИЛ няма разлика

  Комунистите са виновни!
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#18] от "Крадливото ромче":

  Глупости, драги!

 20. 20 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#18] от "Крадливото ромче":Глупости, драги!
  —цитат от коментар 19 на xm...


  Ми а разкажи ни тогива. Драги

  Комунистите са виновни!
 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#20] от "Крадливото ромче":

  Ликбез отдавна съм се отказал да ви правя.

 22. 22 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Президентът на Иран реално е министър-председател.

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 23. 23 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#20] от "Крадливото ромче":Ликбез отдавна съм се отказал да ви правя.
  —цитат от коментар 21 на xm...


  Ми щот не знаеш.

  Комунистите са виновни!
 24. 24 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 440 Неутрално



  Всички мазни критици на Иран , иранския народ и иранските управляващи йезуитски пропускат , че за да се стигне до революцията и управлението на аятоласите през 1979 година причината не е Хомейни и неговата революция , а превратът спретнат от ЦРУ срещу перфектно демократично избраното правителство на Мосадък през далечната 1953 година .
  Единственият " грях " на демократично избрания Мохамед Мосадък е бил , че е поискал справедливи концесионни такси и отчисления от добива на нефт осъществяван от Американски и Британски компании . Тогава на никого и през ум не му е минало да го обвинят , че е спечелил нечестно изборите , а просто ЦРУ и МИ 6 му спретват военен преврат и поставят на власт своята марионетка Шахиншаха Мохамед Реза Пахлави . Ръководител на преврата е Кермит Рузвелт , който дава ,че ЦРУ може да организира и извършва преврати дори на демократично избрани правителства в напълно неутрални държави .
  За 20 - на години въпросният американски пудел дотолкова граби писва и дотяга на иранския народ , че през 1979 година народа прави революция маха от власт Шахиншаха и предпочита да постави начело Аятолах Хомейни . А също и да изгони от управлението всички паразити свързани по някакъв начин със Запада и смучещи богатствата на страната . Само за една от банковите сметки на Шахиншаха се знае , че съдържа 16 000 000 000 милиарда тогавашни Долари . Колко всъщност са откраднати и изнесени на запад само Господ знае . Естествено всичко откраднато и изнесено на запад е блокирано и конфискувано от правителствата там след революцията през 1979 година . Нито един цент не е върнат обратно на иранския народ .



 25. 25 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#24] от "bxr35608444":

  Сега поне нямат грижи за концесии

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK