Мафиотският скандал в Турция: какво издава той за турската душевност?

Турско семейство гледа поредния видеоклип на Седат Пекер в Истанбул.

© Associated Press

Турско семейство гледа поредния видеоклип на Седат Пекер в Истанбул.Един мафиот разкрива мръсните тайни на турското правителство и видеата му в "Ютюб" стават сензация. Защо турците изпитват удоволствие от това "воайорство"? Какво издава успехът на Седат Пекер за турската душевност, обяснява "Дойче веле".


Видеозаписите, които мафиотът Седат Пекер публикува в социалните мрежи, държат цяла Турция под напрежение. До момента той е пуснал девет видеа в "Ютюб" и всяко едно става вирално, пораждайки шумни заглавия в медиите. В тях Пекер повдига ужасяващи обвинения срещу известни политици от управляващата партия и хора от близкото обкръжение на властта: твърди, че са замесени в убийства, изнасилвания, трафик на наркотици, злоупотреба със служебно положение и други криминални деяния.


Видеата на мафиота Пекер, които обикновено се появяват в неделя, докарват цяла Турция до екстаз. От началото на май досега няма друга тема, която да е предизвикала повече вълнения в Турция. Психиатърът Илкер Кючюкпарлак смята, че случаят "Пекер" разкрива важни черти от турската душевност. В интервю за ДВ той обяснява защо видеата на мафиота се гледат по близо 100 милиона пъти и какво точно привлича хората към този тип разкрития.


Телевизията и воайорският нагон
"Има едно състояние на духа, което бихме могли да наречем "порнографско". Интересуват ни въпроси като: какви разкрития се правят, кой е притиснат до стената, какво се случва зад затворените врати? С това се задоволява воайорски интерес - да можем да видим какво се е случило там, където нашият поглед иначе не прониква. Хората изпадат във възторг от многото имена на такива, които са "оцапани" - министри, бизнесмени и др. Пекер лепи на тези хора грозни прякори, обижда ги, заплашва ги. Затова в широки части от обществото навярно цари въодушевление от съдържанието на видеата. От всичко това може да се зароди даже симпатия към мафиота", казва Илкер Кючюкпарлак.


В крайна сметка, казва по-нататък психиатърът, се поражда един вид "емоционално задоволяване", от това, че хората съпреживяват нещо, което се е случило зад непроницаемите стени на "елитните среди". "Много телевизионни предавания, които хората в Турция гледат със страстен интерес, се базират именно на воайорски нагони. Такова е например риалити шоуто "Survivor". В него също редовно се появяват видеа с различни разкрития, което поражда огромна динамика, породена от задоволяването на воайорски нагласи и превръща предаването във феноменално телевизионно събитие. Мисля, че видеата на Седат Пекер създават същата динамика", казва психиатърът Илкер Кючюкпарлак.


Мафиотският скандал в Турция: какво издава той за турската душевност?

© Associated Press


Дали тази склонност към воайоризъм не е свързана с увреденото чувство на справедливост в обществото? "Тази личност доскоро се е изказвала в полза на правителството по разни митинги - от името на управляващите е заплашвал критиците на властта, че "ще се къпе в тяхната кръв". Разкритията на един инсайдер винаги имат тежки последици. Те са автентични, защото човек отвътре изважда на показ част от истината и същевременно признава своята собствена вина", обяснява Кючюкпарлак.


"Пекер умее да инструментализира емоциите"


Симпатията, която някои турци изпитват към Седат Пекер, може да се обясни по следния начин, казва той: "Пекер е добър оратор, той умее да инструментализира емоциите. Той е автентичен: показва ярост там, където е уместно, и се разчувства толкова, колкото е необходимо. Това е точно същата тактика, която използват и водачите на секти. Всичките им речи съдържат известна доза емоция, а съдържанията тогава избледняват." А на кои чувства залага Пекер в своите видеа?


"Пекер е ту гневен, ту развеселен, а понякога дори забавен. Демонстрира решителност. Понякога подчертава колко голямо е личното му страдание и влиза в ролята на жертва. След това отново го завладява гневът и т.н. - това имам предвид, когато казвам, че инструментализира емоциите. Той постоянно мени настроенията си - първо показва тъга и мъка, после изведнъж избухва така енергично в ярост и гняв, че никой не е в състояние да сметне Пекер за жертва или за човек, който е изгубил играта", казва психиатърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK