Изкушения навсякъде: Затлъстяването убива мексиканските деца

Приблизително така изглежда обичайната дневна маса на Даниела - около 6 хиляди калории, преди момичето да започне упорито да опитва да отслабне, но не успява.Даниела е на 11 години, когато лекар й казва, че няма да живее повече от още шест или седем години. С тегло 75 килограма - приблизително два пъти препоръчителното за нейната възраст, мексиканското момиче току-що е претърпяло лек инфаркт.


Това се случва преди две години. Тя все още помни болката в гърдите си. Тогава е диагностицирана и с диабет. Даниела добре познава болестта: видяла е как осем души от семейството ѝ умират от нейните усложнения.


"Лекарят ми каза, че ще умра, че дори няма да навърша 18 години", разказа тя в дома си в Тескоко, в покрайнините на мексиканската столица. Днес Даниела е на 14 години и тежи 81 килограма.
"Ройтерс" не успява да се свърже с лекаря, който по-рано е лекувал Даниела в друго заведение, но колегата му, който сега следи случая, потвърди колко сериозен е проблемът на Даниела.


"Вместо да отслабна, добавих повече", казва тя.


Храни и напитки, които обичайно поглъща 18-годишната Присила от Аколман всеки ден - около 5200 калории - преди тя да влезе в програма за отслабване. На 15 години тя е тежала 113 кг и след операция на стомаха успява за 2 години да отслабне до 83 кг.

© Reuters

Храни и напитки, които обичайно поглъща 18-годишната Присила от Аколман всеки ден - около 5200 калории - преди тя да влезе в програма за отслабване. На 15 години тя е тежала 113 кг и след операция на стомаха успява за 2 години да отслабне до 83 кг.


"Ройтерс" пресъздаде в таблица, какво яде момичето в обикновен ден, а диетолог в нейната клиника изчисли, че това са около 6600 калории.


Даниела е едно от около 150 момичета и момчета, лекувани от лекари, диетолози и психолози в педитричната болница "Федерико Гомес" в град Мексико през последните 12 години. Момичето и още седем души се съгласиха да говорят пред "Ройтерс" в присъствието на майките и здравния си работник за борбата им за овладяване на здравословни проблеми и отслабване.


"Ройтерс" разговаря и с четирима възрастни за дългогодишната им борба със затлъстяването още от детството. Един от тях по-късно почина от усложнения от диабет. Агенцията се съгласи да не публикува фамилините имена или снимки, които биха разкрили самоличността им, тъй като почти всички са непълнолетни, а някои, включително Даниела, се считат от клиниката за уязвими.


Въпреки усилията да се ограничат продажбите на нездравословна храна за деца и да се облага консумацията на подсладени напитки, проблемът с диабета в Мексико се влошава.


Само за две години делът на населението, страдащо от болестта, скочи с цял процентен пункт до 10.3% - един от най-високите показатели в света - тъй като повече от десетилетие лоши хранителни навици започнаха да се отразяват в държавната статистика.


Типична дневна маса на 17-годишния Карлос преди да започнепрограма за отслабване. Това са общо 5850 калории на ден. На 16 години той е тежал 137 кг, което е два пъти препоръчиелното за възрастта и ръста му.

© Reuters

Типична дневна маса на 17-годишния Карлос преди да започнепрограма за отслабване. Това са общо 5850 калории на ден. На 16 години той е тежал 137 кг, което е два пъти препоръчиелното за възрастта и ръста му.


"Това е диабетична бомба със закъснител", казва Бари Попкин, професор в Училището за глобално обществено здраве "Гилингс" в Университета на Северна Каролина. Той е изучавал затлъстяването и други заболявания, свързани с храненето, а отскоро и връзката с COVID-19.


По време на пандемията проблемът стана още по-тревожен. Попкин казва, че е ясно, че свързаните с храненето заболявания - затлъстяване, диабет, хипертония и други - увеличават смъртността от COVID-19 в Мексико, която са сред най-високите в света.

 • Данните за смъртността в Мексико показват, че от над 230 000 души, починали от COVID-19 към 15 юни, около 45% са имали хипертония, 37% са имали диабет и 22% са били със затлъстяване.

Толкова много изкушения


Висококалоричните изкушения са навсякъде, включително магазинът на майката на Даниела на ъгъла, предлагащ лакомства, които се продават в бедни квартали: газирани напитки, чипс и пакетирани сладкиши. Даниела, която има и проблем с бъбреците, казва, че следва максимално плановете си за упражнения и хранене - и харесва вкуса на някои плодове и зеленчуци.


Но е трудно да се контролира диабетът ѝ и когато кръвната ѝ захар спадне, тя се нуждае от сладкиши, за да я регулира. "Това ми създава голяма тревога и тогава имам нужда от нещо сладко."


Анхелика, майката на Даниела, разказва, че се страхува всеки ден за живота на единствената си дъщеря. И двете са лекувани от психолог. "Толкова е трудно, защото тя не се оправя", каза Анхелика. - Тя се влошава.

 • Над 80% от мексиканците консумират безалкохолни напитки ежедневно, показва мексиканско правителствено проучване за храненето от 2018 г. Над половината от тийнейджърите ядат пакетирани закуски, сладкиши или десерти всеки ден.

Бецабе Салгадо, диетолог в детската болница, обяснява, че съставките в преработените храни са "до известна степен пристрастяващи", тъй като са по-вкусни, както и евтини и широко достъпни. Научни изследвания - включително едно от университета в Мичиган - показаха, че преработената храна, голяма част от която е висококалорична, наистина може да има пристрастяващ потенциал.


Повече от половината от възрастното население на Мексико работи неофициално. Родителите често печелят по-малко от дневната минимална заплата от 144 песо (7 щатски долара) и пътуват дълги часове, казва Салгадо. Не им остава нито време, нито пари за закупуване и приготвяне на питателни ястия. "Хранителните навици са лоши", допълва той.


Типичните храна и напитки, поглъщани от 47-годишния Самуел - общо 8200 калории. Кадърът е заснет през февруари, ден преди той да се подложи на мозъчна операция за премахване на съсирек от инсулт. "Съжалявам, че не се погрижих за себе си, че не си проверявах годишно нивото на кръвна захар."

© Reuters

Типичните храна и напитки, поглъщани от 47-годишния Самуел - общо 8200 калории. Кадърът е заснет през февруари, ден преди той да се подложи на мозъчна операция за премахване на съсирек от инсулт. "Съжалявам, че не се погрижих за себе си, че не си проверявах годишно нивото на кръвна захар."


Драстични мерки


Присила претърпява на 16 години операция на стомашния ръкав, при която в името на отслабване се отстранява част от стомаха. Осъзнаването колко огромен е проблемът ѝ, я връхлита, когато на 15 години тя тежи 113 килограма, т.е. колкото баща си.


В един типичен ден тя би погълнала над 5200 калории. Присила има метаболитно заболяване и разказва, че дори с упражнения и хранителен план загубата на тегло спряла, което се стигнало до операцията. "Когато се опитах да отслабна, навсякъде имаше изкушения", каза тя. Днес тя е на 18 и тежи 83 килограма.


"Това беше истински подвиг, особено защото бях свикнала да ям нездравословна храна, сладкиши... Непрекъснато", допълва момичето.


Сенатът на Мексико забрани продажбата на храни с лоша хранителна стойност и високо съдържание на калории в и около училищата. Храната също трябва да бъде с етикети с ясно обозначение, ако съдържа високо съдържание на сол, захар или мазнини.


Но от САЩ, Европейският съюз, Канада и Швейцария, където се намират някои от най-големите световни хранителни компании, публично притиснаха Мексико да забави инициативата, позовавайки се на пандемията от COVID-19, "която оказа значителен натиск върху хранително-вкусовата промишленост." Петима държавни служители, депутат и две организации за защита на потребителите заявиха за "Ройтерс", че лобистки групи са спрели инициативата.


Със 137 килограма на 16 години - повече от два пъти препоръчителното тегло, Карлос дава положителен тест за COVID-19 през януари и прекарва един месец в болница. Голяма част от това време лежи в детско интензивно отделение.


17-годишният Густаво е ял и пил това, което е на масата - около 5600 калории дневно - преди майка му от Сан Луис Аюкан да го заведе на диетолог, притеснена от теглото му.

© Reuters

17-годишният Густаво е ял и пил това, което е на масата - около 5600 калории дневно - преди майка му от Сан Луис Аюкан да го заведе на диетолог, притеснена от теглото му.


В средата на хола му сега има кислородна бутилка, докато график, залепен в хладилника, описва срещите с диетолога, белодробния специалист и тестовете за COVID-19.


Карлос, който вече е на 17 и участва в същата програма като Даниела и Присила, каза, че е започнал да преяжда, когато натискът се е засилил в училище. Опитите за промяна на хранителните му навици многократно се провалят - той обикновено поглъща 5850 калории на ден.


"Събудих се и осъзнах, че ако не направя някаква промяна, винаги ще си бъда такъв: никога няма да съзрея; винаги ще имам това тяло", казва Карлос. "Понякога тялото ми иска нещо захаросано, но аз казвам "Не".


Няколко показателни факта


При мексиканските момичета и момчета, но особено момичетата, средният индекс на телесна маса (ИТМ или BMI) се покачи с един от най-стръмните темпове в световен мащаб през последните 35 години, установиха изследователи от Imperial College London, сравнявайки данни от 200 държави.


Андреа Родригес, изследовател, който изучава данните от Мексико, казва, че през 1985 г. мексиканските момичета на 19 години са имали среден ИТМ 20.7 и са на 155-о място сред своите връстници. Но до 2019 г. този показател се е повишил до 24.2 единици и страната вече е на 19-о място.


Момчетата от същата възрастова група следваха същата тенденция, макар и далеч не толкова драматично. Родригес казва, че средният им ИТМ от 22.4 е поставял страната на 41-во място в световен мащаб през 1985 г., но се е повишил до 24.2 и сега са на 34-то място през 2019 г.


Затлъстяването е широко разпространено сред мексиканските деца и възрастни и се влошава, показват данните на правителството за 2018 г.


Болестите, които учените и правителствените служители свързват с лошото хранене, се разраснаха, затруднявайки здравната система на Мексико.


Има 8.6 милиона мексиканци на възраст над 20 години с диабет, или 10.3% в тази група от населението, показват данните на правителството за 2018 г.; това е увеличение с повече от един процентен пункт спрямо шест години по-рано.


Фотогалерия: Опасно хранително изкушение дебне навсякъде в Мексико >


Още повече са имали високо кръвно налягане - около 15.2 милиона възрастни, или 18,4%, увеличение с почти два процентни пункта през същите шест години. Въпреки че правителствената оценка не посочва причини, здравните служители обвиняват за това лошите хранителни навици. Заместник-министърът на здравеопазването Уго Лопес Гател нарече безалкохолните напитки "течна отрова".


За шест години процентът на мексиканците на възраст 20 или повече години, които са или със затлъстяване, или с наднормено тегло, се е увеличил с почти четири процентни пункта до 75.2%; общо 39.1% са с наднормено тегло и 36.1% сас със затлъстяване.


Сред децата до четиригодишна възраст 8.2% са с наднормено тегло. Тези проценти се увеличават рязко с възрастта: 35.6% от мексиканците на възраст между 5 и 11 години и 38.4% от тези между 12 и 19 години са с установено наднормено тегло.


Затлъстяването се появи като основен проблем в Мексико, след като търговска сделка със САЩ и Канада през 1994 г. направи евтината, нездравословна храна лесно достъпна, замествайки традиционната им диета, отбелязват изследователи в доклад от 2012 г., публикуван в International Journal of Occupational and Environmental Health.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  „Жириновски предложи да се забрани на руснаците да тежат повече от 80 кг.

  Държавата харчи твърде много пари за лечение на затлъстели хора,
  докато гражданите с нормално тегло „получават по-малко пари от държавата".
  По негово мнение страната трябва да определи максимално допустимото тегло.
  „Нека определим 80 килограма“, каза той в ефира на радио „Комсомолская правда“. За длъжностните лица той предложи да тежат до 100 кг.“ - mk.ru/politics/2021/02/21/zhirinovskiy-predlozhil-zapretit-rossiyanam-vesit-bolshe-80-kg.html

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Затлъстяването при децата е световен проблем.Основна е ролята на семейството , особено не много образованите.Това важи разбира се и за България.

 4. 4 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Егати, това дори аз няма да мога да изям!

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  “Затлъстяването се появи като основен проблем в Мексико, след като търговска сделка със САЩ и Канада през 1994 г. направи евтината, нездравословна храна лесно достъпна, замествайки традиционната им диета, отбелязват изследователи в доклад от 2012 г., публикуван в International Journal of Occupational and Environmental Health.”

  Поне знаят как да решат проблема.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на opl03649627
  opl03649627
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Не е лесно да си човек в 21 век. С инстинкти, натрупани за милиони години в съвсем различни условия, където тия "вредни храни" биха осигурили енергия за убиването на 10 мамута и биха спасили много животи от глад и изтощение.

 7. 7 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 326 Разстроено

  В Мексико се славят с това, че консумират най-много от напитката, която Роналдо отмести от камерите.
  Затлъстяването ще става все по-голям проблем в световен мащаб. Най-тъжното е, че вместо да се борим в посока редуциране на вредните храни, големите компании все повече пропагандират, че да си с наднормено тегло не е лошо. Ето за пример тези дни четох, че Виктория secret сменя своите "Ангели" с жени с наднормено тегло. Защо? За да се приеме от обществото, че това е нещо нормално? Това е като да приемем някоя болест за нещо нормално и вместо да я лекуваме - да захранваме нейната сила.
  Обществото трябва да разбере, че прекомерното хранене, приемане на безумно много калории, захар и транс мазнини са вредни и затлъстяването е начинът, по който тялото ни казва "Спри бе човек!".

 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Затлъстяването при децата е световен проблем.Основна е ролята на семейството , особено не много образованите.Това важи разбира се и за България.
  —цитат от коментар 3 на pro_bono  —————

  Това се опитват да внушат корпорациите като Нестле и Монделиз. Проблемът е в семейството и образованието. Нека сложат един акциз от 200% на всички пакетирани продукти със захар и ще видим колко бързо ще се решат проблемите, само дето световният капитал трябва да печели на гърба на децата.

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1329 Весело

  Дневник, партийната линия отвъд океана е, че дебелофобията (т.нар. fatphobia) е много по-опасна от килограмите и че никой не може да контролира тялото си дългосрочно.
  Ще изпуснете финансирането, ако продължавате така.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Гледам едни видеа от Азърбейджан, как се готви в едно традиционно тяхно семейство. Ако, аз готвя продукти с такова качество и по такива рецепти, 80% от доходите ни ще отидат за храна

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Половината мексиканчета в Столипиново са дебелаци. Семействата им също.

 12. 12 Профил на opl03649627
  opl03649627
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Проблемът може да се реши само с естествен и полов отбор, както се решава и всеки друг проблем в природата. Но ще са нужни десетки хилядолетия докато изчезне тоя ген и се разпространи некой друг, отговорен за пристрастяването към зеленчуци, риба и пр.

 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  В Мексико се славят с това, че консумират най-много от напитката, която Роналдо отмести от камерите.Затлъстяването ще става все по-голям проблем в световен мащаб. Най-тъжното е, че вместо да се борим в посока редуциране на вредните храни, големите компании все повече пропагандират, че да си с наднормено тегло не е лошо. Ето за пример тези дни четох, че Виктория secret сменя своите "Ангели" с жени с наднормено тегло. Защо? За да се приеме от обществото, че това е нещо нормално? Това е като да приемем някоя болест за нещо нормално и вместо да я лекуваме - да захранваме нейната сила.Обществото трябва да разбере, че прекомерното хранене, приемане на безумно много калории, захар и транс мазнини са вредни и затлъстяването е начинът, по който тялото ни казва "Спри бе човек!".
  —цитат от коментар 7 на themtrx


  ——
  Същото е с хормонално-психичните проблеми на деца с тежко детство, припознали се днес като жена, утре като мъж. И това трябва да приемем за нормално, вместо да се помогне на семействата да живеят по-спокойно и щастливо и да отглеждат щастливи деца.

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Един малък умник тук вчера разправяше как кока колата не била вредна. Не е вредна ако пиеш по една на седмица. И хамбургера не е вреден ако е един в месеца.

  Дайте нещо за новите епизоди на моето 300 килограмово тяло, в Америка е голямата трагедия с младежите, обедняването на ниската класа и ГМОто буквално ги съсипва.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Проблемът може да се реши само с естествен и полов отбор, както се решава и всеки друг проблем в природата. Но ще са нужни десетки хилядолетия докато изчезне тоя ген и се разпространи некой друг, отговорен за пристрастяването към зеленчуци, риба и пр.
  —цитат от коментар 12 на opl03649627


  ——-
  Диабет тип 2 не е генетично заболяване.

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Да се поучат от тия на север - те са като фиданки. В тяхна чест хапнах една одринска толумбичка ...

 18. 18 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1813 Весело

  Лесно е :))) Затвори си устата и се движи повече :))) По малко ядене, повече движение, въпрос на дисциплина :))

  По време на средновековието дебелите са били рядкост и на почит :)))

  Ако пък дебелите се обиждат.. Ми стойте си дебели... Няма да живеете дълъг живот и не е мой проблем колко ще се мъчите в последните години :)) Щом така сте решили, поемете отговорност за последствията...

 19. 19 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#10] от "hope":

  Стига глупости. Я дай рецептата за този пилаф. Ей сега ще ти я раздробя до 3-4 лв. Порция максимум. Все пак хората там карат с по 200-300 евро на месец.

 20. 20 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1813 Весело

  До коментар [#18] от "Ramon Asvalda":

  Най интересното е, че онези успешно свалили килограмите си и са се задържали на здравословно тегло, около 4 % някъде са, са били мотивирани да го направят, само след лек сърдечен удар или друг проблем :)))

  Нищо не мотивира дебелите да отслабнат, както кратък танц с онзи с косата :))))

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2251 Весело

  "Затлъстяването се появи като основен проблем в Мексико, след като търговска сделка със САЩ и Канада през 1994 г. направи евтината, нездравословна храна лесно достъпна"

  Знаех си, че капиталстите и колонизаторите са виновни, но защо защо не го написаха още в началото на стията. Наложи ми се да прочета до край.

  подпис
 22. 22 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Тъпчат се като невидели, а после - олелеее, болен съм!
  Няма снимки на дебелите и болни деца, но съм сигурен, че по-голямата част от тях са от индиански произход.
  Сами преди век е било обратното - бедните са били слаби, а богатите - дебели.
  В Америка най-дебели са негрите и реднеците, т.е. най-слабообразованата част от популацията, а диабетът е най-разпространен сред коренното население.

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  За съжаление индустриалното хранене залага априори на по-голяма консумация на "лоши" мазнини и захари и за бедните хора една здравословна диета е скъпа.
  ПП
  За редактора: многократно превеждате "school of" в университети като "училище" , в случая "Училището за глобално обществено здраве "Гилингс" ". Все пак за една академична институция не е ли по добре да запазите "Школа", от латинския корен, там "школа" е поне с ранг факултет? Имайте предвид че Университетът на Северна Каролина в Чапъл Хил е сред водещите изследователски комплекси, а Gillings School of Global Public Health често е с ранг #1 сред подобни школи в САЩ и води проекти в над 60 страни по света.
  https://sph.unc.edu

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Че рънътъ (основно ментетата) водела до затлъстяване - туй е част от проблема.

  Друга част от проблема е ЗАСЕДЯВАНЕТО/ОБЕЗДВИЖВАНЕТО - с тия компютри, телефони, гаджети, маджети, коли и пр. се стига до там, че употребените калории не се горят и резултатът е налице.
  ------

  Понеже ТИКОЙ тукана не се сети да ме пофали, отново ще го направя Ази.

  Единствен Ази във Вселената (признайте си, бе!!!) намилах МНОГОКРАТНО покрай короната и нейната истерията, че ПРЕДИ короната всички фактори говореха как ОБЕЗДВИЖВАНЕТО било Бич №1 на елите държави и водело до безброй болести и болестни състояния.

  А покрай короната какво се направи!?
  С БЕЗУМНИ забрани ТОТАЛНО СЕ ОБЕЗДВИЖИ населението в т.нар. бели, десни, пазарни, демократични и жълтопаветни държави - т.е. насложи се психически терор + обездвижване - т.е. короната се оказа минумам два бича в един!

  Признайте си, че Ази единствен говорих за ОБЕЗДВИЖВАНЕТО като прокоронавирусен фактор...
  Признайте си и ще ви олекне!

 26. 26 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  какво мексико, тук плющим майонеза краси като невидели, а хлапетиите търчат из парка с половин литър монстър. това последното как въобще е е легално е загадка за мен

 27. 27 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#25] от "Аскет":

  Няма спорт , който да те спаси при прием на 5 - 6 000 калории на ден. Дори да си колоездач в Тур де Франс. При нужда от 2000-2500 (това е за мъж на 30г. 80 кила) това са 3000+ калории ненужни, което се равнява на каране на колело 6 часа или джогинг по 3-4 часа.

 28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5954 Весело

  "Га ги яде кифтетата, не рева, а?"
  (Шишо Бакшишо)

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 29 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Като дете търчах по цял ден и обядвах таратор с хляб
  На 60 съм и изглеждам на 40
  Не зная от яденето ми в детството или генетично съм такъв

 30. 30 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Преди няколко дни имах безплатни ваучери за KFC и си взех 8 менюта-Кола-400 гр,картофки-100 гр,бургер с пилешко.Най-тежко ми стана от Кока колата и трябваше да отида на тренировка, за да ми излязат тези калории от захарта и кофеина.

 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Весело

  Тако/такос за закуска, за обяд, за вечеря, за междинна закуска, отделно всичко друго, какво друго да се случи!? Соло мехиканос...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 32. 32 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Достатъчно е да погледнеш снимките - гърмят на колосално количество въглехидрати, предимно захар. Достатъчно е да разкарат няколко от тия ултра сладки боклуци и нещата ще започнат да се подобряват. Може да се започне с 1л-овата бутилка кола например...

 33. 33 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#26] от "karatista":

  Имам много сериозни притеснения, че ние (40+) ще сме първото поколение, което ще трябва да се грижи за по-младите от него, вместо за предишните. Тия деца не спират да ги пият тея боклуци и после на 25 имат проблеми за които аз не си и представям на 40.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 34. 34 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Затлъстяването при децата е световен проблем.Основна е ролята на семейството , особено не много образованите.Това важи разбира се и за България.
  —цитат от коментар 3 на pro_bono

  И на “образованите” също.
  Средно статистическото дете в С. Америка е вземало 10 курса антибиотик до десетата си година. (В България вероятно20). Никой не е сигурен какъв е точно ефекта на антибиотиците, особено в ранна възраст, но се знае че при пилетата те ускоряват наддаването на тегло.
  Децата, които не са кърмени поне 6 месеца имат ТРИ ПЪТИ повече шансове да страдат от затлъстяване. Храните боклук само допълват графата; храните наблъскани с антибиотици, естроген, хормон на растежа, захар, сол и консерванти.
  Обездвижването слага последната мазка в картината.
  Всъщност най-малко вредното в цялата картина е това с което ни проглушиха ушите през последните 40 г - мазнините от животински произход.

 35. 35 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  До коментар [#25] от "Аскет":Няма спорт , който да те спаси при прием на 5 - 6 000 калории на ден. Дори да си колоездач в Тур де Франс. При нужда от 2000-2500 (това е за мъж на 30г. 80 кила) това са 3000+ калории ненужни, което се равнява на каране на колело 6 часа или джогинг по 3-4 часа.
  —цитат от коментар 27 на Doge


  Не ме четеш и това йе!
  Откак съм в Интернетя (2005 г.) поне по 10-тина пъти годишно изпадам в ЕУФОРИЯ и низпославам към НЕРАЗУМНИТЕ това, което съм изпитал връз гърба си и знам.

  Правило № 1, по-скоро Правило № 0, за тези, които искат да намалят теглото по ЗДРАВОСЛОВЕН начин или пък да не пълнеят, е следното:

  Храната трябва да се пие!*

  Т.е. храната трябва да се обработи МЕХАНИЧНО в устата до такова състояние, че да стане практически течна (кашеста) и ЧАК тогава да се преглътне!

  Conditio sine qua non!!!

  Много пъти съм обяснявал ЗАЩО е така от АКАДЕМИЧНА гледна точка - сега ме мързи и ще пропусна!

  Можеш да извършиш следната ЕКСПЕРТИЗА - наблюдавай как се хранят лица с излишно тегло и лица в нормално телосложение.

  В 99.99% от случаите пълните се хранят бързо - гълтат като невидели, нормалните ядат бавно и си преживят, преживят, преживят, и по някое време си ИЗПИЯТ храната.

  -
  заб.* - не е мое Правилото. Доколкото знам е от Йогите.

  заб.** - другото ЗЛАТНО правило е - което може да се яде сурово - да не се готви!
  и т.н.

 36. 36 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#26] от "karatista":Имам много сериозни притеснения, че ние (40+) ще сме първото поколение, което ще трябва да се грижи за по-младите от него, вместо за предишните. Тия деца не спират да ги пият тея боклуци и после на 25 имат проблеми за които аз не си и представям на 40.
  —цитат от коментар 33 на Тюфлекчия


  Така стана, че сред хора по на 25-35 години започнаха да се ширят сърдечни проблеми, инфаркти ...... .

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 37. 37 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Да обобщим дискусията...

  Рано или късно ВСИЧКИ ще се съгласите с мен, че в световен мащаб върви поточното производство на:
  1) инфантилни дебили,
  2) дебилни инфантили
  и
  3) всякави шизоиди,
  и то не как да е, а с изпреварващи темпове и в съкратени срокове.

  Отнася се със страшна сила и за отношението към Храната, Водата (заменена с течности-ментета) и Начина на Живот!

 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Храната е живот,но храната е и смърт. Друг въпрос е,че много от"здравословните"храни всъщност са вредни.

 39. 39 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Де да бяха само мексиканските деца...
  Основен проблем на съвременият свят. Като начало разкарват лт менюто всякамви газирани напитки и сокове, втора стъпка престават да готвят и консумират пържени храни. Трето увеличават здраво зеленчуци и плодов, четвърто увеличават движението. Пето започват ако трябва и насила прилагане на поне 10 минути ежедневни специални упражнения за изгаряне на мазнини...
  И това се спазва всеки ден....

 40. 40 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Лекар предписва някакви хапче за отслабване, но пациентът забелязвя, че липсва указание кога се вземат хапчето преди или след ядене.
  На въпроса на пациента, "преди" или "след" ядене лекарят отговаря - "вместо"

  подпис
 41. 41 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Да, не са само мексиканците и китайците станаха пухкави.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 42. 42 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1813 Весело

  До коментар [#36] от "zz_s":

  Тези деца са отгледани от такива прекрасни хора и такова прекрасно общество като вас :))) Нищо чудно, че са почнали да пият, пушат и ядат от стрес :)))
  За тях пенсии няма да има също между другото ама това не е ваш проблем, вашата работа е минала ся само да изкътате до дупката на последните средства пък след вас потоп :)))

  Много е лесно да сочиш младите ама тея млади не са изникнали като гъби след дъжд, някои все пак е бил отговорен за тяхното създаване и отглеждане :)))) Да тея млади трябва да поемат отговорност за грешките и решенията си рано или късно, но преди да могат някои друг е решавал вместо тях :)))) Ако родителите не са натискали детето да си мие зъбите примерно, то с право може да обвинява родителите си в небрежност, когато порасне и осъзнае защо е трябвало :))) Не можеш да очакваш отговорност от един мозък на 5 - 13 г....

  Броя на пръсти родителите, които са си свършили работата в полза на детето, неговото здраве и бъдеще :))))) Жалко... Да бяхте ползвали кондоми...

 43. 43 Профил на opl03649627
  opl03649627
  Рейтинг: 22 Неутрално

  До коментар [#16] от "hope":

  И кой говори за това? Става въпрос за вродената любов към определени храни.

 44. 44 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Да обобщим дискусията...Рано или късно ВСИЧКИ ще се съгласите с мен, че в световен мащаб върви поточното производство на:1) инфантилни дебили,2) дебилни инфантилии3) всякави шизоиди,и то не как да е, а с изпреварващи темпове и в съкратени срокове.Отнася се със страшна сила и за отношението към Храната, Водата (заменена с течности-ментета) и Начина на Живот!
  —цитат от коментар 37 на Аскет

  Ами на знам за другите, но аз няма да се съглася с теб.
  Корпорациите, произвеждащи вредни храни и напитки, със сигурност имат интерес от повишената консумация на своите продукти, но държавите, които имат проблем със затлъстяването - едва ли.
  Просто защото това в един момент неимоверно ще натовари здравните им системи.

 45. 45 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#26] от "karatista":Имам много сериозни притеснения, че ние (40+) ще сме първото поколение, което ще трябва да се грижи за по-младите от него, вместо за предишните. Тия деца не спират да ги пият тея боклуци и после на 25 имат проблеми за които аз не си и представям на 40.
  —цитат от коментар 33 на Тюфлекчия


  най-вероятно така ще стане. те не можаха едни цигари да забранят в заведенията, въпреки че има закон за това, какво остава за другите работи.

 46. 46 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Много народ ги мързи да купуват сурови продукти и да готвят храни с ниско съдържание на наситени мазнини и захар. Просто им е по-лесно да купуват готова храна, гарнирана с обилно количество кетчуп и майонеза.
  Ако се купуват по-малко, но качествени продукти и храната се приготвя вкъщи, цената няма да е по-висока от готовата.
  Навремето по-бедните са били по-слаби, защото са се хранели предимно с постна храна. И сега ако затлъстелите минат на диетата на предците си и поемат същите количества ще отслабнат за нула време.
  Отслабването изисква силна воля и ако затлъстелите я имаха нямаше да се докарат до тези килограми. Не разбирам как хем виждат, че нещата излизат от контрол, хем продължават да се тъпчат. И търсят всякакви външни причини и оправдания.

 47. 47 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#37] от "Аскет":
  Другото, по-сериозно възражение срещу "теорията" ти е, че развитите държави имат интерес в полагане на усилия населението да расте здраво, образовано и интелигентно, за да може да работи за просперитета на въпросните държави, не можеш да очакваш от един болнав дебил да произвежда качествени продукти, да мисли конструктивно и напредничаво, да има воля и качества да реализира идеите си и пр. и пр.
  Най-развитите европейски държави - Норвегия и Швеция, дори доскоро са поддържали правителствени програми за принудителен стерилитет при маргинални групи и етнически малцинства като цигани и саами, с цел държавата да редуцира разходите по отглеждане на деца, от които няма да излязат читави поданици.

 48. 48 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Правило № 1, по-скоро Правило № 0, за тези, които искат да намалят теглото по ЗДРАВОСЛОВЕН начин или пък да не пълнеят, е следното:

  Храната трябва да се пие!*
  Т.е. храната трябва да се обработи МЕХАНИЧНО в устата до такова състояние, че да стане практически течна (кашеста) и ЧАК тогава да се преглътне!

  Conditio sine qua non!!!
  —цитат от коментар 35 на Аскет


  Наистина се изнанедвам!
  Вместо връз това съобщение да се изсипе ДЪЖД от плюсове, някакви са ми цъкнали минус.

  Какъв извод изтеглям!
  Не само 1 и 1 не можете да съберете, 0 и 0 не умеете!

  Това е наистина Правило № 1 на ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ!
  Всеки, ако се замисли за 1 (една) секунда и си спомни това, което е учил в училище, ще разбере защо е така, а не иначе! Даже да отмахнем ХИЛЯДОЛЕТНИЯ ОПИТ, довел до Извода.
  А се плющят минуси...

  Да ви кажа честно - цвъкналите минуси за мен са не само ХРАНИТЕЛНИ самоубици, но и престъпници спрямо децата си, да не говорим, че имат само една гънка - за да акат...

  Голяма нищета, голяма трагедия!

 49. 49 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Интересно, че за 35 години индексът ИТН на мексиканците се е увеличил рязко, а в същото време същият индекс на севернокорейците не е мръднал и метър, а от скоро бяха наложени нови ограничения заради липса на достатъчно храна. Сравнение в ръдта на живеещите на север и на юг корейци показва, че южните са с 10-15 см по-високи, а само преди 80 години такава разлика не е имало.

  В това отношение Мексико и КНДР да двете крайности. Но в КНДР все пак има едно момче, страдащо от наднормено тегло - Дебелото Ким.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 50. 50 Профил на opl03649627
  opl03649627
  Рейтинг: 22 Неутрално

  До коментар [#46] от "pamela":

  Това е зависимост като всека друга. Ако беше толкова просто немаше да има дебели, наркомани, алкохолици, комарджии, нимфоманки и пр. Просто това поема контрол над мозъка ти и винаги намира начин да те излъже. Психологически капан.

 51. 51 Профил на opl03649627
  opl03649627
  Рейтинг: 22 Неутрално

  п.с. Забравих и пристрастените към мобилни устройства, форуми и т.н.

 52. 52 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  "Дневник" моля ви не давайте такива статии, че пенсионерите в България със 150 евро пенсия припадат.

  ДБ=БКП
 53. 53 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 105 Весело

  Да муат салам народен той е диетичен 😁🎃

 54. 54 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 105 Неутрално

  До коментар [#52] от "anonimnii":

  Тиквата дава 50 лв за изборите 😁🎃

 55. 55 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  .... Просто им е по-лесно да купуват готова храна, гарнирана с обилно количество кетчуп и майонеза. Ако се купуват по-малко, но качествени продукти и храната се приготвя вкъщи, цената няма да е по-висока от готовата......
  —цитат от коментар 46 на pamela


  Като изключим кетчъпа и майонезата, които общо са видими, има една друга разлика в домашната и готовата храна, по-малко видима - съставките. Пре термичната обработка дали е с краве масло или маргарин - вкусовете са сходни, но не и последиците. Дали сгъстяването е станало чрез редуциране на водата, или чрез добавяне на нишесте, дали вместо домати не са добавили кетчъп, а и продуктите в майонезата. Реално диетичното ястие често е доста по-скъпо от недиетичното.
  Т.е. със сигурност домашно приготвената храна е по-диетична от готовата - въпросът е дали има време за нейното приготвяне?

 56. 56 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  До коментар [#55] от "pontius_glarus":

  На мой познат му откриха подагра, и му дадоха списък с храни, които да не яде. Голям списък, уплашен той попита какво може да яде? И направи друго - промени навиците си - намали двойно порциите си, и си позволи по-скъпи неща, а на бюрото му задължително има бутилка минерална вода, по някой път и втора. Почти не отслабна, но елиминира проблемите си.

 57. 57 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  Често въглехидратите са набеждавани за пълнеенето, но в Италия ядат до припадък макарони, а във Франция са шампиони с техния хляба - и нямат големи проблеми с килограмите си? Защо?

 58. 58 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  До коментар [#55] от "pontius_glarus":

  Вярно е, че родителите на малки деца нямат много време.
  Може да се намерят по-лесни и бързи рецепти за домашно приготвена храна. Важното е да се изградят правилни хранителни навици на децата, а не да се разчита на готови храни или сандвичи.

  До коментар [#50] от "opl03649627":

  Няма начин човек да не се усеща, че има проблем преди да е стигнал до пристрастяване. Все пак храната не е дрога за да е зависимостта толкова силна.
  Нито една зависимост не може да се пребори без силно желание за промяна и воля.
  Има много случаи когато подложени на лечебна диета и правилен хранителен режим хора с наднормено тегло го нормализират, но след това пак натрупват килограми защото се връщат към старите си навици.

 59. 59 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Хайде и аз да дам един съвет, гладувайте един път седмично, който може без вода, който не може, с вода.

 60. 60 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  "Затлъстяването се появи като основен проблем в Мексико, след като търговска сделка със САЩ и Канада през 1994 г. направи евтината, нездравословна храна лесно достъпна, замествайки традиционната им диета"

  Империализма виновен за дебелите в Мексико, а също и за гладните в Африка - парадокс. :)

 61. 61 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#10] от "hope":Стига глупости. Я дай рецептата за този пилаф. Ей сега ще ти я раздробя до 3-4 лв. Порция максимум. Все пак хората там карат с по 200-300 евро на месец.
  —цитат от коментар 19 на Doge


  Пържи пилето в масло, само това ще кажа.
  Времето, което инвестира в готвене също трябва да се калкулира.
  Да отидеш в гората да береш плодове и да си направиш сладко, как ти звучи? Докато отглеждаш деца, не в пенсионна възраст.

  Ето ти видео:

  https://youtu.be/0V90kL6Rrr4

  Любовта ще спаси света!!!
 62. 62 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Империализма виновен за дебелите в Мексико, а също и за гладните в Африка - парадокс. :)
  —цитат от коментар 60 на realguru


  Дебелите водят на недохранените при съотношение 2 към 1!

  Прилагам следното доказателство!

  FOOD
  852,690,529 Undernourished people in the world
  1,711,913,483 Overweight people in the world

  https://www.worldometers.info/

 63. 63 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 659 Неутрално

  В Мексико се славят с това, че консумират най-много от напитката, която Роналдо отмести от камерите.
  —цитат от коментар 7 на themtrx

  11% захар. – 220 г в двuлитрова бутилка, четири пръста захар на дъното на бутилката, една чаша и половина...

  @)----,--'--
 64. 64 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Има начини да се подтисне апетита, с амфетамин примерно. А в Мексико такива медикаменти има колкото искаш.

  ... с двеста...
 65. 65 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Често въглехидратите са набеждавани за пълнеенето, но в Италия ядат до припадък макарони, а във Франция са шампиони с техния хляба - и нямат големи проблеми с килограмите си? Защо?
  —цитат от коментар 57 на pontius_glarus

  Между хляб и хляб има голяма разлика.
  От нашия хляб се пълнее, защото пшеницата, от която се приготвя, няма нищо общо с онази, от която нашите баби са месили хлябовете за семейството.
  Хибридни сортове, устойчиви на лоши атмосферни условия, с по-висок рандеман, но с по-лоши хранителни качества, това са причините.

 66. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#65] от "Toshko Afrikanski":

  Не е само това, а и в смилането на брашното. В миналото е било доста по-едро мляно поради наличните технологии, оттам и по-запазени хранителни съставки.

 67. 67 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#66] от "daskal1":
  Да.

 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#58] от "pamela":

  За съжаление изследванията през последното десетилетие показват, че храните могат да имат ролята на дрога при определен химически състав който индустрията развива и предлага (мазнини, захари, сол, стабилизатори). Явно се развиват зависимости, и като при повечето такива, ще има един процент (12-15%) силно зависими хора. За съжаление д-р Маргарет Чен от СЗО говори за една катастрофална глобална тенденция в това отношение...

 69. 69 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  До коментар [#65] от "Toshko Afrikanski":

  Не съм голям специалист по хляба, но знам че има 2 вида пшеница:
  мека (с голям рандеман, и твърда (с по-малък).

  Напоследък открих в любимата ми пекарна хляб, направен с твърда пшеница (ту българска, ту гръцка). Цената е различна, но вкусът също.

  Меката пшеница има и друго име - фуражна. Хлябът направен с нея е по-евтин.

 70. 70 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  "...че храните могат да имат ролята на дрога при определен химически състав който индустрията развива и предлага (мазнини, захари, сол, стабилизатори)...."

  особено като се добави Е 621, вещество, което има и друго име - "китайска сол"(продават я в китайските ресторанти). С това вещество колкото повече ядеш, толкова повече искаш да ядеш. Добавя се в много от полуготовите храни - разни чипсове, снаксове и т.н. Има чудесен ефект добавена в месния ястия, колбаси, наденици, осигурява т.нар. вкус "умами". Лошото е, че с нея се прекалява.

 71. 71 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  ....:Не е само това, а и в смилането на брашното. В миналото е било доста по-едро мляно поради наличните технологии, оттам и по-запазени хранителни съставки.
  —цитат от коментар 66 на daskal1


  Може и да си прав с по-едро смляното брашно, но определено тогава хората са били по-гладни. Между другото през Средновековието нещата са били още по-страшни - за бедните хляб с неособено добре пречистено брашно (т.е. с пясък), и като резултат на 20 години зъбите ако не са опадали са вече изтрити.
  В България сега гладни няма, разликата между бедните и богатите е в храната, която консумират. А от евтината храна гарантирано се пълнее.

 72. 72 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#69] от "pontius_glarus":
  Е то и аз не съм специалист, просто съм чел публикации по въпроса и защо днешният бял хляб е вреден.

 73. 73 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Яжте леща. Богата на протеини и без холестерол.

  Една яхния леща, е добре може с два кренвирша за вкус.

 74. 74 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Много народ ги мързи да купуват сурови продукти и да готвят храни с ниско съдържание на наситени мазнини и захар. Просто им е по-лесно да купуват готова храна, гарнирана с обилно количество кетчуп и майонеза. Ако се купуват по-малко, но качествени продукти и храната се приготвя вкъщи, цената няма да е по-висока от готовата. Навремето по-бедните са били по-слаби, защото са се хранели предимно с постна храна. И сега ако затлъстелите минат на диетата на предците си и поемат същите количества ще отслабнат за нула време. Отслабването изисква силна воля и ако затлъстелите я имаха нямаше да се докарат до тези килограми. Не разбирам как хем виждат, че нещата излизат от контрол, хем продължават да се тъпчат. И търсят всякакви външни причини и оправдания.
  —цитат от коментар 46 на pamela

  И ти вярваш в митове.
  Този британски кардиолог го развенча преди няколко години
  https://www.bbc.com/news/health-24625808
  Той направи простото наблюдение, че през последните 40г количеството на наситени мазнини, които американците поемат, не се е увеличило, а дори намаляло.
  Въпреки това избухва епидемия от сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване. Следователно трябва да търсим причината другаде.
  Виж последното руско императорско семейство. Мислиш ли, че са яли потни храни? https://www.google.ca/search?q=romanov+family&client=safari&hl=en-ca&sxsrf=ALeKk03IuXTswnLALIeoghpW52BOTcBv1A:1624213714088&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=r36f3bXUszQ3QM%2CvlGi6gX98YvpzM%2C_&vet=1&usg=AI4_-kQbh_1X9KhUqXsrqLWSz-AbCwTQ6w&sa=X&ved=2ahUKEwjMoN7L66bxAhXiYd8KHYekCawQ_h16BAgbEAE #imgrc=r36f3bXUszQ3QM Може би, ако са били вярващи през постите, но иначе месото е било във всяко ядене. Не са ходили пеша, не са работили на полето. кой от тях е дебел?
  Погледни и другите кралски фамилии или богати хора от това време. Дебели на практика няма.
  Затлъстяването от друга страна съвпада с отказа на майките да кърмят децата си и с увеличената консумация на захар и заместителите и, като екстрат сироп от царевица. Иначе за готвенето си права. Но допреди 40 г в България, а малко преди това в и в Германия, Америка и пр. основната мазнина за готве беше свинската мас. Много от тия баби сега са по на 90; дядовците по малко заради пиенето и пушенето.

 75. 75 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Лесно е :))) Затвори си устата и се движи повече :))) По малко ядене, повече движение, въпрос на дисциплина :))По време на средновековието дебелите са били рядкост и на почит :)))Ако пък дебелите се обиждат.. Ми стойте си дебели... Няма да живеете дълъг живот и не е мой проблем колко ще се мъчите в последните години :)) Щом така сте решили, поемете отговорност за последствията...
  —цитат от коментар 18 на Ramon Asvalda


  Опс, през средновековието, дебелите са били с по-сериозна естествена защита (виж в нета, за по-лесно, намери си от какво се нуждае имунната система когато се бори с болест) и заради това са били на почит — щото е нямало адекватни лекарства и антибиотици. То и днес в нЕкои райони на Африка, дебелите са на почит точно по същите причини. Проблема е че се оставяш да дебелееш, въпреки че не ти е нужно и доказано е вредно, т.е. липсва ти воля...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 76. 76 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  До коментар [#58] от "pamela":

  Всъщност описа пристрастяване, пристрастяване към храната. Минаваш на диета и си оправят теглото, а след диетата "по стария начин" което си е точно пристрастяване. Отделно, че мозъка ни няма "СТОП" за по-големи количества на захар и сол, щото се срещат рядко в естествената ни среда...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 77. 77 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Хубаво е да се борим срещу затлъстяването, но едно "научно" разследване не може по никакъв начин да премахне популярния култ за боготворене на тлъстите хора, който се шири в Щатите. Нагледен пример как популярната либерална теза за "включването" работи срещу човешкото здраве.
  https://bit.ly/3q9Mz2g
  https://bit.ly/35EecHb

  И да допълня - суперлативите за мексиканската кухня са много повече от расистките внушения как бедните надебелявали когато им предоставят обилна храна. Айде, холан.

 78. 78 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#8] от "hope":

  В Мексико има акциз на кока кола-та, облагат ги с акциз като алкохола. Като резултат Кока Кола я блъскат с глюкозо фруктозен сироп, щото е по-евтин, вместо добрата стара захар от захарната тръстика.ч

 79. 79 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#58] от "pamela":

  Храната не е дрога, захрта е дрога. Преди 100 години, с едно пакетче небет шекер хората са карали с месеци. Сега това го пият тийнейджърите само в голямото междучасие от лафката. И между другото да ми дават проблемите в Мексико е крайно неетично, нека се разходят до което и да де българско училище и пак да си пишем.

 80. 80 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 105 Весело

  Нерде Мексико нерде Мешерето 😁🎃

 81. 81 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Според мен тука се смесват нещата. Тези хорица за съжаление страдат от диабет и проблеми с метаболизма, а не от " нездравословни " храни. Диабета и проблемите с метаболизма се причиняват от други фактори, някой недокрай изяснени. Какво общо имат те с храненето ?
  Ако си мислите, че в България нямаме проблеми с тези опасни заболявания се лъжете. На един мой съученик преди месец му ампутираха единия крак, заради диабет, а той не мога да кажа, че е преяждал.
  Просто чукайте на дърво, да не ви хване диабет или проблеми с метаболизма. Здравословното хранене няма нищо общо с тази работа.

 82. 82 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 105 Весело

  Мексиканските цигани богати нема криза 😁🎃

 83. 83 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 105 Весело

  Не става само с лапане трябва и копане с мотиката 😁🎃

 84. 84 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#65] от "Toshko Afrikanski":

  При социализма 200 кг от декар добив на пшеница се смяташе за добър, 300 за впечатляващ. Сега вадят 600, но вкусът на хляба няма нищо общо с оня, който имаше хляба от селските фурни. А пък дори и от хлебозаводите.
  Започвахме деня с банички, милинки и боза, обядвахме ориз със хляб, и вечеряхме картофи с хляб. За десерт компот с хляб, мляко с ориз. Не стояхме гладни, а ребрата ни се четяха.
  Сегашната храна е боклук. Може би само скумрията от океана е същата.

 85. 85 Профил на Mitko Rangelov
  Mitko Rangelov
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#8] от "hope":
  Иронията е че колкото повече се движеш толкова по малко ти се яде

 86. 86 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Дреме ми за мексиканските деца! чак и на първа страница го сложили

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 87. 87 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#44:"Toshko Afrikanski"][/quote]

  Хранителната индустрия произвежда болести. И печели.
  Здравната система няма нищо против - прави по-голям оборот. И печели.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 88. 88 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#46] от "pamela":Това е зависимост като всека друга. Ако беше толкова просто немаше да има дебели, наркомани, алкохолици, комарджии, нимфоманки и пр. Просто това поема контрол над мозъка ти и винаги намира начин да те излъже. Психологически капан.
  —цитат от коментар 50 на opl03649627


  Аз таквоз,.за нимфоманките те как се лекуват? Какво гълтат за профилактика и колко пъти на ден?

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 89. 89 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Да си копаеш гроба със зъби не е само израз !!!

 90. 90 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#8] от "hope":В Мексико има акциз на кока кола-та, облагат ги с акциз като алкохола. Като резултат Кока Кола я блъскат с глюкозо фруктозен сироп, щото е по-евтин, вместо добрата стара захар от захарната тръстика.ч
  —цитат от коментар 78 на bretschneider


  —-
  В България, като няма акциз, пак е с царевичен сироп.

  Любовта ще спаси света!!!
 91. 91 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Истински случай. Имало един поп който ходел от село на село да служи на църквата. Веднъж колегата му в съседното село бил настинал и той трябвало да го замести на служба. Служил той цял ден и се изморил накрая и ситръгнал обратно вкъщи към неговото село.

  Но бил гладен след цял ден служение и вече се смрачавало и минал покрай селската кръчма и си рекъл да влезе да яде първо преди да се прибере. Поръчал си пържола свинска с боб и почнал да яде.

  Хората в кръчмата почнали да се споглеждат един друг в недоумение, как така попа от другото село яде месо по време на пости. И почнало да се шепне от уста на уста как тъй чудо невиждано поп да яде месо на пост.

  Накрая вече един селянин не се сдържал и му казал на попа

  - Е отче, ти как ядеш месо по време на пости ? Нашият поп тука не ни дава да ядем месо

  Попа отговорил

  - И аз не давам. Върви и си купи

 92. 92 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#69] от "pontius_glarus":Е то и аз не съм специалист, просто съм чел публикации по въпроса и защо днешният бял хляб е вреден.
  —цитат от коментар 72 на Toshko Afrikanski  —-
  Имам позната техноложка, която дозира добавки за мелниците. Казва, че машината отчита висок белтък, вкл. глутен, а хляб не става. Добавят ензими, другите неща не ги запомних.
  Докато стане 10 см. пшеницата се пръска 5 пъти със всякакви отрови, като добавим инсектицидите и хербицидите в почвата, най-добре да не ядем пшеница.
  Кило бяло брашно от лимец е 8,50 лв., от традиционна пшеница 1 лв..

  Любовта ще спаси света!!!
 93. 93 Профил на Kostadin Kolarov
  Kostadin Kolarov
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Странно е, че някои хора търсят причини извън себе си за прекомерното си и неразумно хранене!?!

 94. 94 Профил на Kostadin Kolarov
  Kostadin Kolarov
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Странно е, че някои хора търсят причини извън себе си за прекомерното си и неразумно хранене!?!

 95. 95 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  Хайде и аз да дам един съвет, гладувайте един път седмично, който може без вода, който не може, с вода.
  —цитат от коментар 59 на von_seeckt


  Разумен съвет, напр. ден понеделник.
  Но защо БЕЗ ВОДА? Цели 24 часа!

 96. 96 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#60] от "realguru":

  Чети повечко, ще ти е от полза, няма да навреди. Попрочети малко от критиките за програмите за подпомагане на бедните, какви семена и от кой са им давани, какви са промените в дългосрочен план от прилагането им и така...

 97. 97 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  "Но от САЩ, Европейският съюз, Канада и Швейцария, където се намират някои от най-големите световни хранителни компании, публично притиснаха Мексико да забави инициативата,"
  Изключително лицемерие.

  Panta rhei....
 98. 98 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  На първо гледане от снимките прави впечатление, че на всяка маса има Кока Кола и някакъв сок. Това са напитки пълни със захари. Наскоро гледах някъде, че в Мексико се консумира повече Кола отколкото в САЩ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 99. 99 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Любопитно

  До коментар [#22] от "Toshko Afrikanski":

  Объркал си се нещо Тошко, индианците са доста малък процент от населението на Мексико, най-голямата част са Местизос (мексиканци със смесен етнически произход).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 100. 100 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 226 Неутрално

  "Ако пък дебелите се обиждат.. Ми стойте си дебели... Няма да живеете дълъг живот и не е мой проблем колко ще се мъчите в последните години :)) Щом така сте решили, поемете отговорност за последствията..."

  То тъй му иде на всеки нормален човек, който се грижи за здравето си, да рече.
  Ама отговорността за последствията, за много болести, които идат с надебеляването, е и върху обществото като цяло, щото се товари здравната система - тя нали е солидарна.

  Може би би било добре да се приеме закон, според който за болести, причинени от надебеляване, застоял живот и злоупотреба с алкохол и/или цигари (тоест болести, които болният, ако е живял по-здравословно, е можел да предотврати) болният да получава по-нисък процент финансиране от обществените здравни фондове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK