От Гоце Делчев до Коридор №8 - как се стигна до българското "не" за Северна Македония

От Гоце Делчев до Коридор №8 - как се стигна до българското "не" за Северна Македония

© Associated PressПреди малко над 7 месеца България официално заяви, че не може да приеме преговорната рамка за Северна Македония в Европейския съюз. Направи го и снощи. Още миналата година правителството на Бойко Борисов цитира набор от поставени пред Скопие - и неизпълнени - условия и декларация, приета от Народното събрание 11 месеца по-рано.


Така за общо година и половина в българското публично пространство се създаде впечатление, че Северна Македония от много години не изпълнява конкретни условия, които България ѝ е поставила. В действителност те бяха формулирани едва по-миналата есен, много след Договора за добросъседство, подписан от тогавашния премиер Борисов и колегата му Зоран Заев, а София невинаги е държала на тях.


Факт е, че днес - зарази слабо обясняване в Европа на позицията си или заради изначално погрешен подход - България попадна в дипломатическа самоизолация по темата. Как се стигна дотук? "Дневник" обобщава основните политическите реакции в хода на сегашното обтягане на напрежението между София и Скопие, затруднили работата по нерешените въпроси.


13 септември 2019 г.
Българо-македонската историческа комисия не успя дори да разговаря за Гоце Делчев. Правителствата бяха поставили краен срок до октомври за изготвяне на общ текст в комисията, съставена съгласно Договора за добросъседство от 2017 г.


Тогава Северна Македония очакваше покана за преговори с ЕС заедно с Албания. България казваше, че при спазване на добросъседските отношения подкрепя евроатлантическия път на Северна Македония и призоваваше и другите страни в ЕС да го направят.


30 септември 2019 г. - условия основно за историята


На свикана от него консултативна среща президентът Румен Радев поиска "назабавни действия за национална позиция" и "задължителен успех" на комисията като условие за влизане в ЕС. Обяви, че кабинетът ще формулира "ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес", заедно с "конкретни междинни цели" на всеки последователен етап.


Борисов обяви, че България има десетки инструменти за блокиране на македонското членство.10 октомври 2019 г. - позицията на парламента


Пет дни преди Европейския съвет, на който Борисов поиска да се одобри начало на преговори със Скопие, България постави пред Северна Македония списък с условия за членство чрез т. нар. Рамкова позиция, приета от парламента с огромно мнозинство.


Условията за допускане на Първа междуправителствена конференция (същинско начало на преговорите), достъпни тук, включваха отказ от употреба на термина "македонски език"; изпращане на нота от Северна Македония за отказ от претенции към едноименния географски регион; отказ от претенции за "македонско малцинство" в България (този ангажимент е и в договора); "конкретни резултати" в историческата комисия за отношението към Гоце Делчев, ВМОРО-ВМРО и Илинденско-Преображенското въстание. Като основен говорител на тези искания се очерта лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов.


Скопие заяви, че не може да се отправят искания от 19 в. при решаване на проблеми в 21-ви, тъй като днес "не се преговаря за език и идентичност".

Договорът за добросъседство не обвързва спазването на клаузите в конкретни срокове с подкрепата на България за членството в ЕС. Ангажиментът на Северна Македония към отказ от териториални претенции (отнася се и за България) и към намеса във вътрешните работи в полза на "лица, които не са нейни граждани" (единствента "изрично македонска" точка) са записани в документа, т. е. Северна Македония веднъж вече е поела тези ангажименти.


Рамковата позиция е първото формулиране на конкретни условия за начало на македонските преговори, откакто идването на Заев на власт през 2017 г. стана крачка към нормализиране на българо-македонските отношения.


15-17 октомври 2019 г. - френското "не"


Франция обяви предварително позицията си за даване на покана за преговори за Северна Македония и Албания заради нуждата от реформа на преговорния процес. По-късно Заев, аргументирал нуждата от отстъпки пред Гърция и сближаване с България заради евроатлантическия път, подаде оставка, след като Париж остави пътя затворен. На съвета на 17 октомври Борисов нарече френското вето "историческа грешка".


3 януари 2020 г.


Заев подаде оставка, бе формирано т. нар. техническо правителство с представители и на опозицията. Изборите бяха насрочени за 12 април.


25 март 2020 г. - принципна покана за преговори


България одобри по принцип преговорите със Северна Македония и Албания и този път имаше консенсус сред европейските лидери. Каракачанов обаче обвърза "реалното начало на преговорите" на Скопие с редица условия.


Няколко седмици след това, пред телевизия "Сител", Борисов не каза дали България би блокирала началото на преговорите със Северна Македония, но остави впечатлението, че отговорът е "да":


"Всичко е в ръцете ви... историческата комисия да намери приемлив текст, който да не ни спъва, а да ни обединява."


Бойко Борисов,

бивш премиер на България


Той отправи и "най-приятелски съвет" "историците да ни дадат текст, който да можем да подкрепим, да е приемлив за двете страни".


12 април 2020 г. - отложени избори


Изборите в Северна Македония не се състояха заради коронавируса; отлагането бе за неопределено време, но след европейски натиск политическите партии постигнаха консенсус и вотът бе насрочен за 15 юли.

Вирусът и проточилата се предизборна обстановка отложиха срещите на съвместната комисия, посочвани от Борисов и Заев като инструмент за решаване на двустранните спорове (въпреки че историята е само точка в договора и част от Рамковата позиция), за да не стават историците заложници на предизборната кампания. Българските изисквания не бяха тема в тежките месеци на пандемията.

Май - септември 2020 г. - затишие пред буря


България отправи няколко предупреждения, че подкрепата за Скопие няма да е безусловна и може да не одобри преговорната рамка с ЕС през лятото. Заяви го през май и президентският съветник и бивш македонски външен министър Денко Малески.


9 септември 2020 г. - заплахата


Вицепремиерът Красимир Каракачанов потвърди, че без пробив в историческата комисия България ще бъде принудена да наложи вето през есента.17 септември 2020 г. - обяснителният меморандум


България изпрати т. нар. разяснителен меморандум в Брюксел, чието съдържание изтече първо през македонски медии. С него София потърси поддръжка за схващанията си за македонската история и поиска двустранните отношения със Северна Македония да са част от преговорната рамка заедно с новата формулировка за езика и отказа от твърденията за македонско малцинство и натиск върху България чрез "инструментализиране на многостранни формати".

Темата за "македонското малцинство" бе върната в дневния ред от решение на ЕСПЧ през май и погрешно наложената престава, че съдът в Страсбург очаква от България признаване на такова малцинство.

Нагнетяването на напрежение продължи през октомври с <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/10/08/4124157_evroparlamentut_odobri_rezoljuciiata_v_podkrepa_na/comments/#comments">дебат</a> и <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/10/08/4124157_evroparlamentut_odobri_rezoljuciiata_v_podkrepa_na/comments/#comments">резолюция</a> за върховенствоно на закона в Европарламента, разгневили Бойко Борисов и създали в представата на бившия премиер връзка между дебата в пленарната зала, ОМО "Илинден", ЕСПЧ и предполагаем официален натиск на Северна Македония за признаване на такова малцинство - възмущението на Борисов по-късно намери израз и в необичайно <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/11/29/4145077_borisov_ot_rezoljuciiata_na_evroparlamenta_nauchih_che/">интервю</a> за "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Скопие официално не е предявявало такива претенции, но избягва публично да се разграничава от темата, вероятно заради общественото мнение.

Нагнетяването на напрежение продължи през октомври с дебат и резолюция за върховенствоно на закона в Европарламента, разгневили Бойко Борисов и създали в представата на бившия премиер връзка между дебата в пленарната зала, ОМО "Илинден", ЕСПЧ и предполагаем официален натиск на Северна Македония за признаване на такова малцинство - възмущението на Борисов по-късно намери израз и в необичайно интервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Скопие официално не е предявявало такива претенции, но избягва публично да се разграничава от темата, вероятно заради общественото мнение.


9 октомври 2020 г. - едномесечен ултиматум


България и Северна Македония си дадоха още месец за решение на спора за Гоце Делчев при посещение на външния министър Буяр Османи в София. Докато на срещите на Османи с Борисов и външния министър Екатерина Захариева обаче се говореше основно за пробив в историческата комисия, кабинетът вече споменаваше отново и условията от приетата година по-рано Рамкова позиция.


След серия срещи на комисията (на снимката са съпредседателите ѝ, професорите Драги Георгиев и Ангел Димитров) с незадоволителни резултати в българското общество се откроиха алтернативни <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/10/05/4122708_ne_samo_severna_makedoniia_ne_se_spravia_s_minaloto_-/">гласове</a> с искане историческата комисия да промени начина си на работа и условията пред нея да се конкретизират. Български културен клуб - Скопие <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/10/06/4123340_obshtata_istoriia_ne_moje_da_bude_otkradnata_-/">отправи</a> същото предложение.<br />

© Анелия Николова

След серия срещи на комисията (на снимката са съпредседателите ѝ, професорите Драги Георгиев и Ангел Димитров) с незадоволителни резултати в българското общество се откроиха алтернативни гласове с искане историческата комисия да промени начина си на работа и условията пред нея да се конкретизират. Български културен клуб - Скопие отправи същото предложение.


16 октомври 2020 г. - комисията против политическия натиск


Комисията отново се препъна в Гоце Делчев. Историците заявиха, че никой не може да им дава срокове да решава политически въпроси.


Зам.-председателят доц. Наум Кайчев обясни за "Дневник", че не е сигурен, че едномесечният срок, поставен от политиците, е само за работата на комисията. По-късно от македонската част на комисията се появи твърдението, че проблемът е в правителствата и в София, и в Скопие.


10 ноември 2020 г. - без пробив на Заев и Борисов


Визита на Заев в София не даде резултат, като "недостатъчен" бе определен и пробивът в преговорите по темата с посредничеството на Берлин.


Към този момент България бе очертала трите си сегашни искания към Северна Македония като "червени линии", но упорито създаваше на запад схващането, че алтернатива на тези искания може да е признаване на българските корени на езика и народа.


Северна Македония отказва разговори за езика с аргумента, че въпросът засяга македонската идентичност, а днес не може да се преговаря нито за едното, нито за другото.


17 ноември 2020 г. - българското "не"


На Съвета по общи въпроси на ЕС (какъвто имаше и вчера) България потвърди, че блокира преговорната рамка за присъединяване на Северна Македония с три групи искания:

- използване на израза "официален език на Северна Македония";
- изработване на пътна карта за изпълнение на Договора за добросъседство;
- изрично потвърждение от македонска страна, че името на страната не съдържа претенции към български територии и че тя се отказва от всякакви твърдения за "македонско малцинство".

Така България спря да аргументира позицията си с история и вместо това поиска горните промени в преговорната рамка. Европейските държави обаче отхвърляха вкарване на двустранни проблеми в преговорната рамка, това е преобладаващата позиция и днес. Германия иска евроинтеграцията да не става заложник на такива спорове.


Заев по-късно протегна ръка към България по исторически теми, като заяви, че България е администратор, а не окупатор на македонските земи през Втората световна война, но разгневи македонците. Той същевременно прие идеята за пътна карта за договора с България (известно време двете правителства търсеха точната дума, но в Скопие "анекс" се оказа неприемлива).


7-8 декември 2020 г.


Разширяването изпадна от дневния ред на ЕС до края на годината, отчасти заради българските искания. Това попречи на Германия, като председател на Съвета на ЕС до 31 декември, да помогне за пробив.


Всъщност вниманието на западни политици в месеците преди това бе към българското вето, но Нидерландия също бе спънка пред евроинтеграцията, като не подкрепяше Албания. <br /><br />Премахването на разширяването от дневния ред обаче доведе до <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/12/09/4149935_iracionalna_vredna_za_makedoncite_poziciia_-_zaev_s/">най-острите критики</a> към българската позиция, отправяни от Заев до момента - нарече я ирационална и вредна, "безотговорна геостратегическа грешка". "През 21 в... не е европейско да пишете историята на друг народ."<br />

© Associated Press

Всъщност вниманието на западни политици в месеците преди това бе към българското вето, но Нидерландия също бе спънка пред евроинтеграцията, като не подкрепяше Албания.


Премахването на разширяването от дневния ред обаче доведе до най-острите критики към българската позиция, отправяни от Заев до момента - нарече я ирационална и вредна, "безотговорна геостратегическа грешка". "През 21 в... не е европейско да пишете историята на друг народ."


Декември 2020 - март 2021 г. - нова тактика


Паралелно с този разговор обаче, отвъд размяната на реплики през медиите, бе подхванат друг. България промени тактиката.


София започна да акцентира върху положението на българския бизнес, застоя по проектите от общ интерес като Коридор №8 и словото на омразата и липсата на напредък по Договора за добросъседство. Северна Македония назначи в началото на декември специален представител за България в лицето на бившия премиер Владо Бучковски. Започна размяна на документи с предложения за излизане от кризата. Тогава по информация на "Дневник" всяка страна изготви собствено предложение и визитите на Бучковски целяха да слеят двете в един документ с постигане на компромис.


Бе договорено излъчването на БНТ в Северна Македония и на МРТ - в България, МИА отвори кореспондентски пункт в София и подписа с БТА споразумение за обмен на данни. Великотърновският университет стана първият чуждестранен, който ще открие филиал в Северна Македония.


От 4 април досега - застой, но и много дискусии


Служебното правителство на България, назначено от президента Радев, се позова на Рамковата позиция на парламента, за да обясни защо не може да промени политиката към Северна Македония. София обяви за приоритет диалога със Скопие. Според Радев заради темата България изведнъж станала много интересна в Европа.


Премиерът Стефан Янев и външният министър Светлан Стоев приеха еврокомисаря за разширяването Оливер Вархеи, Стоев имаше и отделна среща с Османи миналата седмица. Радев разговаря веднъж с Пендаровски през май очи в очи и два пъти със Заев - в Брюксел и София - в последните седмици.

© Прессекретариат на Държавния глава

Премиерът Стефан Янев и външният министър Светлан Стоев приеха еврокомисаря за разширяването Оливер Вархеи, Стоев имаше и отделна среща с Османи миналата седмица. Радев разговаря веднъж с Пендаровски през май очи в очи и два пъти със Заев - в Брюксел и София - в последните седмици.


Миналата седмица Заев бе в София без очаквания за успех, но предаде ново предложение на Янев, което България в момента разглежда. Според "24 часа" идеята съдържа компромис и нова формула за езика, която може да е приемлива и за двете страни.


Скопие предпазливо отрече заради силния обществен натиск и обвиненията на опозицията, че Заев крие предложения до Борисов преди посещението си. Към него имаше и критики, че дошъл въпреки затворената врата за компромис преди 22 юни, и че се е оставил на Борисов да го използва за вътрешнополитически схватки с Радев. Заев е на друго мнение - самата визита и всяка възможност за диалог е пробив.Подобна ситуация възникна и преди визитата му през ноември и напомни, че политическият пейзаж и общественото мнение връзват ръцете на македонското ръководство.


Постоянна промяна


Сегашният ход на разговорите и този на събитията от последната година и половина припомнят, че българският подход към темата се люшка в търсене на компромис, който двете общества ще могат да приемат. Това е важно, защото крайното решение, което ще отвори пътя на Северна Македония с ЕС, може да не е идентично нито с Рамковата позиция, нито с очакванията за компромис в "общата история", нито с няколкото условия, официално дадени от българската страна. В последното съобщение на МВнР за българската позиция например темата как ще се нарича езикът отсъства.


Българските искания дълго не получиха в Скопие очакваното внимание, но и интересът на София месеци наред бе по-скоро към взаимно приемлив компромис за Гоце Делчев като символичен повод да се допуснат преговори, при това в момент, когато комисията изобщо не се събираше. Едва след като блокира преговорната рамка за Северна Македония, България започна да се вглежда по-сериозно в нерешените двустранни проблеми отвъд историята.


Скопие подцени дългия списък с искания от София. На пръв поглед държавите дълго се задоволяваха публично да призовават за пробив за Гоце Делчев преди решението за преговори - навярно защото и от двете страни на границата въпросът бе представен като спешен приоритет, а не като процес, който иска време и огромно търпение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (161)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  Балкански инат, политическа неумност и липса на дипломатически умения.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Балкански инат, политическа неумност и липса на дипломатически умения.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да,такава е Северна Македония...

 3. 3 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  ...политическа неумност и липса на дипломатически умения.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Да си очаквал нещо повече от Захариева и Каракачанов?
  Само виж биографията на пазарджишкото Кате и всичко е ясно! Дипломацията ѝ е хоби.

 4. 4 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Не, тази статия хронологично показва възможни два варианта:
  - наивност и некомпеентност на могъщия ни вожд, най-умният, най можещият, най-човеколюбивият;
  - нарцисизъм и простотия на гореспоменатия.

 5. 5 Профил на pascaldevel
  pascaldevel
  Рейтинг: 86 Неутрално

  За мен като човек от 21-ви век е безкрайно глупаво да ги спираме с такива аргументи. Историческите събития са минало. Предно спирана на македноците беше под давлението на Агенг Иван (Каракачака), за да си направи ПР за изборите, а и за да лапа от македонците такси за лични карти. В добавка глупака Борисов и Катка Дипломатка. Дали не е тя тази министърка, за която се споменава в книгата "Интервю с диктатор" на О. Стефанов?

  Трудно е да се повярва, че този героичен народ, който Хан Аспарух доведе тук през 681 г. е същият, който допусна да бъде управляван цели 12 години от криминален престъпник.
 6. 6 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#3] от "мики маус":

  Ако не беше Катето да забрани на вожда ни да говори глупости, сега щеше да се пишеш, че по народност си от Свазиленд.

 7. 7 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 877 Весело

  Хахаха,
  Аценце, дори Стюпида аргументира по-добре нелепата си позиция. Ти си тотал щета, а се бараш международник.
  Всички знаем, че пишеш тези нелепици, заради прокопиевите интереси у Бюрмия, ама малце кадърност, от твоя страна, нямаше да е излишна. Поне паретата ще продължат да капят, щото скоро няма да видим Фировията да започва преговори...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#6] от "evtimvz":

  Това, че Борисов е по-глупав от Захариева, не я прави нито достатъчно умна, нито достатъчно кадърна да оглави МВнР.

 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1025 Весело

  - Чакай да ти кажа нещо за Александър Македонски...

  -И не, не отпуштај, знам што ќе ми кажеш дека не е македонец. Тој е Македонец! Тој е Македонец, а јас сум Македонец и ние сме негови наследници!

  - Абе, чакай нещо да ти кажа бре!

  - Те молам, нема да те слушам, ти велам - тој е Македонец, а ние сме негови наследници!

  - Абе ей, ти знаеш ли, че е бил педераст?!

  -Па, сите Грци се такви!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Авторът вика на бялото черно. Тези условия страната ни поставя още по времето на социализма. Това, че в Скопие се правят на ударени, си е техен проблем.

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Българското вето за Р. Македония ще остане в историята като едина от най-успешните операции на ГРУ на Балканите

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Българското вето за Р. Македония ще остане в историята като едина от най-успешните операции на ГРУ на Балканите
  —цитат от коментар 14 на cinik

  И най-големия провал на американското военно разузнаване на Балканите.

  Свободата, Санчо...
 20. 20 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Жалка история. Като в Гласовете ви чувам на Талев. Българските, сръбските и гръцки македонци се избиват помежду си, вместо да се борят с турците. След Освобождението на останалата в Османската империя Македония в БГ й казват “там, в турско”. Какво имат да делят? Какво се надхващат? А на братята македонци истинският проблем е Албания. Те си знаят защо. И си знаят на чия страна ще застанат евроатлантиците при конфронтация.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#5] от "kkl22685545":

  Да, историческите събития са минало, но с фалшификацията на миналото не може в 21-ви век да се строи настояще.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Жалка история. Като в Гласовете ви чувам на Талев. Българските, сръбските и гръцки македонци се избиват помежду си, вместо да се борят с турците. След Освобождението на останалата в Османската империя Македония в БГ й казват “там, в турско”. Какво имат да делят? Какво се надхващат? А на братята македонци истинският проблем е Албания. Те си знаят защо. И си знаят на чия страна ще застанат евроатлантиците при конфронтация.
  —цитат от коментар 20 на serenalipuma  До коментар [#20] от "serenalipuma":

  Османската империя е била бита "карта" и затова българите,гърците и сърбите почват спор за Македония...
  Албанците и Албания не са проблем за македонците...

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1142 Любопитно

  Що за глупости...?
  Съвсем последователни сме, а за "самоизолацията" автора съди по кое?
  Това, че други са на друго мнение?
  Ай сиктир бе!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 27. 27 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  А бе да си се взимат със сърбите и марш в евразийския

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Пълни идиоти са тия макета.Тед Кочеф да е жив и здрав сам казва : АЗ СЪМ БЪЛГАРИН,НЯМА ТАКОВА НЕЩО МАКЕДОНИЯ"!!!! Да питат и старата имиграция по света,ама не не им е изгодно!!!

 31. 31 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 228 Весело

  Бе тоя Гоце умря преди 100 години -
  Сега си имаме Гоце от Сирищник 😁🎃🇻🇳

 32. 32 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Активни разработки на руските и сръбските служби. България няма НИКАКЪВ интерес от вето върху членството на Република Македония в ЕС. Толкова е глупаво това с ветото, че човешкият мозък не може да го отработи. Та нали влизането на Македония в ЕС /и то преди Сърбия!/ е най-големия ужас за титовските фенове на запад!
  И това го пиша с пълното съзнание за народността на дядовците ми и бабите ми, сите с корени ОТТАМ!

 33. 33 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  Явно сте и сляп. След 1903 в Македония се води гражданска война между двете ВМРО-та и т. нар. сръбска и гръцка пропаганда ( привържениците за присъединяване към Гърция или Сърбия). Мера според мера е много хубав филм описващ живота на един от най-големите български революционери там - Дилбер Илия - години наред водил партизанска война с гръцките и сръбските продажници. Накрая заедно с два сподвижници е отровен, от друг българин.

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  Абе какво ни занимавате с тая провинция :)

  Един ден доброволно ще се върне при нас, ама има доста вода да изтече до тогава. :)

 35. 35 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":
  Хахахаха! Хахахаха! Когато избраха албанеца за шеф на парламента, той дръпна речта си на албански и албанците дружно изпяха АЛБАНСКИЯ химн в македонския парламент. Все едно в БГ Карадайъ + аркадаши да изпеят Истиклял маршъ, химна на Турция. Иначе проблем с албанците нямат, никакъв, а? За по-нататъшно надхващане и преливане от пусто в празно съм пас. Капито?

  https://www.24chasa.bg/novini/article/6194336 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#33] от "Vassil Stoychev":

  Вие прочетохте ли поста ми? Хайде отново го прочетете...

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1725 Разстроено

  Дневник кОпа дънцето ...

 39. 39 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Стигна се до тук, защото братята ни около Вардар си мислят, че още са в югославия и номерцата им ще продължат да минават!
  Този път не са познали - ключа за началото на техните преговори е тук и ако искат да го получат ще трябва да покажат поне малко уважение...
  Иначе ние3 не бързаме...

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Дневник, започвате от 2019, защо?
  Я вземете потърсете маааалко повече

  https://www.mediapool.bg/plevneliev-i-borisov-reshiha-bulgaria-da-ne-podkrepi-makedoniya-za-es-news200584.html

 42. 42 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":
  Пардон, намерих кой точно линк да ти пратя, там цитират саксите от свободна европа, а те имат бая фриволно отношение към истината, когато касае обичаните горещо от тях славяни. Албанския химн се пее, не македонския. Ето ти друг, извади си още 10000000 със същото съдържание, в това число и от македонската преса, ако си мотивиран. Със здраве!

  http://epicenter.bg/article/Vizhte-koy-podpali-fitila-v-makedonskiya-parlament--Video--/126272/7/0

 43. 43 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Надявам се, че това е само първата стъпка към изработването на истинска национална политика към историята. Грябва да се говори за геноцид на българското население и в Югославия, и в Гърция. Тези дни е годишнина - юни 1913 - от изпращането на 7000 българи от Егейска Македония в гръцки концлагер на остров Трикери. от тях оцеляват само 1800. Историята има огромно значение за бъдещето и то трябва да се разбира и историческата истина да се пази.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Виждаме ясна последователност в българската позиция и проявена твърдост в отстояването на националния интерес, за сега. Задава се нов парламент, в който се знае, че нищо не се знае. Кашата забъркана от национален предател комунист Г. Димитров ще продължи, а наследницата БСП още не се е извинила.

 47. 47 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Едно знам, че България в крайна сметка ще бъде губещата страна от македонския въпрос.

 48. 48 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Относно езика - някъде бях чел, че при последното си посещение Заев бил предложил, че македонци и българи били говорили еднакъв език но международно признат като два.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 49. 49 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Сърбоманията трябва спре! И не само вето към СРМ, вето и за Сърбия!

 50. 50 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  И като се сетя за българина де се кланя на Лепа Брена и весна.... Не знам как може

 51. 51 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#48] от "DDR":

  Да си говорят на квото искат. Като правят езика им единия им професор се хваща за главата и казва: "Как и да го въртим все на български излиза"

 52. 52 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#5] от "kkl22685545":
  Спирането на македонците е резултат от действията на Сърбия и СССР за изкореняване на българското самосъзнание от македонците. Затова първо Сърбия им казва вие не сте българи, вие сте македонци поради страх от голяма българска националност около границата й. Основоположник на македонизма е Стоян Новакович сръбски политик. Изкореняването на българското съзнание е ставало само с насилие, гонения и затвори. То продължава и сега и ако България спре да оказва натиск за промяна на действията на институциите в РСМ спрямо българите там, това е отказ от национално достойнство. Който го направи ще бъде низвергнат у нас.

 53. 53 Профил на totju
  totju
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Поставените от България критерии са много ясни, от много дълго време се повтарят и не сме в никаква “дипломатическа самоизолация”- пълни глупости в платена статия.

 54. 54 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#42] от "serenalipuma":

  Провокациите на албанците в Македония дразнят,но те нямат никакъв шанс да се отцепят от Македония. Никакъв.

 55. 55 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Абе, дайте да пуснем античките в ЕС, вижте как хубаво ни се мазнят. Вярно, ще ни мазнят докато склоним, пък после ще ни мразят отново, ама нали искаме да сме европейци, трябва да сме над нещата.

  Бати тъпата теза!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 56. 56 Профил на knu201006282
  knu201006282
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Висшист започнал да говори, за да уговори някаква игра значи е в беда. Учен да те защити от " селските черти " и " градските мечти " значи, че греши, защото най-голямата беда е планетната мечта . Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани. София (2014).

 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  До коментар [#47] от "Hristo Daskalov":

  Май натам отиват нещата.....

  Bukalemun
 58. 58 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#54] от "deaf":
  Абсолютно никакъв. Като косовските албанци. И те нямаха никакъв шанс да отцепят Косово. Отцепиха го марсианците. Почта се с блаблабла-то. Чао!

 59. 59 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4213 Весело

  Смакедонците няма да издържат още дълго, буквално сънуват нощ след нощ милиардите от предприсъединителните фондове, да могат да си ги харчат както "те си знаят", но не, не идват, идват трохи...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 60. 60 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Това че България и Македония лъжат не следва, че форумът се състои от идиоти само. Глупости са спорът е за идентичност, език и Гоце Дельчев. Истината е, че двете страни имат тери5ториални и малцинствени претенции. И вчера българският заместник министът най-сетне ясно го изиска от Македония - да се откажат от териториални и малцинствени претенции и да се пшодпишат на лист хартия...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 61. 61 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  А шкафчо казА ли какви са били пурите?

 62. 62 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти кое би им харизал от нашата история за да си имат и те някаква устория. Самуил ли, Кирил и Методий ли, или Гоце Делчев?

 63. 63 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#54] от "deaf":Абсолютно никакъв. Като косовските албанци. И те нямаха никакъв шанс да отцепят Косово. Отцепиха го марсианците. Почта се с блаблабла-то. Чао!
  —цитат от коментар 58 на serenalipuma  До коментар [#58] от "serenalipuma":

  Това твоето се нарича ТРОЛЕНЕ! Смесваш едно историческо събитие с друго...

 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4512 Любопитно

  "От Гоце Делчев до Коридор №8 - как се стигна до българското "не" за Северна Македония"

  Проблема не е само с Гоце Делчев, в настоящите македонски учебници по история все още пише, че цар Самуил бил някакъв "македонски" цар.

  Пише още за някаква жестока българска окупация на Македония през ВСВ, но не пише нищо за убийствата и репресиите на хиляди българи в югославската република Македония след 1944 г.

  Освен това в македонската конституция са споменати имената на няколко малцинства, между които албанци, турци, роми (там маи им казват египтяни), но не се споменава нищо за българи. Все едно в РСМ не живеят никакви граждани от български произход. Изобщо властите на тази страна трябва да направят много преди да почнат преговори за членство в ЕС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Решението на проблема е просто да се стъпи на истината, такава каквато е:
  - За езика. Ясно е, че става на въпрос за един и същ език, а официалния български и официалния македонски са двете му официални кодификации. Българския е кодифициран много по-рано. И те от 70 години се развиват в различни посоки. Македонския под силно сръбско влияние, а българския под руско.

  - За нациите. Българите и македонците също произлизат от един народ. Българския е националното самосъзнание развило се през Възраждането 19-ти век, а Македонското след Първата Световна Война при определени леви интелектуалци и с много подкрепа от Коминтерна, а масово след Втората Световна Война. Вече сме две отделни нации и това е факт. Няма да станат отново българи.

  - За историята. С много малки изключения славянското население преди ПСВ се е чувствало българско. Имало е малцинство, което се смятало за сръбско и за гръцко. Не би трябвало да е проблем за никого днес, кой какъв се е чувствал едно време. Освен това чувствата се променят. Джордж Вашингтон англичанин ли е или американец?

  - Македония има право на цялото българско историческо наследство на своята територия, защото това е част и от тяхното минало. Просто във всички исторически източници то се е наричало българско и такова трябва да се приеме и от тях, ако искат да са обективни. С мултиперспектвните си измишльотини, без никаква фактология, само стават за смях.

  - Македонизма трябва да престане с анти-българските си прояви и омраза. Македонци и българи нямат по-близки народи и това поведение не е приемливо. Трябва да бъдат отворени всички архиви и да се реабилитират всички жерти, пострадали заради това какви се чувстват - било то българи или македонци. Трябва да спре очернянето на всичко българско.

  - Като най-близки нации трябва да изграждаме сътрудничество по между си. Да имаме добри инфраструктурни връзки, да има културен обмен и т.н. България винаги е имала добро отношение към Македония и това си личи само от това колко улици в България са кръстени на хора и места от Македония.

 66. 66 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Макетата бяха наследници на Александър Велики, упс гърците им взеха тази опорка след дългогодишно вето за членство в НАТО.

  Сега на макетата им е останал сал цар Самуил и Гоце Делчев, ама ако искат да влезнат в ЕС е време да се откажат от тях, ако требе ще ги чекаме и 20 годин.

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 67. 67 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Едно знам, че България в крайна сметка ще бъде губещата страна от македонския въпрос.
  —цитат от коментар 47 на Hristo Daskalov


  Да. Поне това е сигурно.

 68. 68 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#66] от "Полковник Паликъщов":

  Скоро и с един албански орел до вентилатора и работите са ясни

  http://m.focus-news.net/?action=news&id=2880198

 69. 69 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Истината е, че днк-то на сърби, македонци, българи и румънци е толкова близко, че отдавна трябваше да сме една държава, но великите сили нямат сметка от това

  всичко е суета, Боку ни обра
 70. 70 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5798 Неутрално

  Нито крачка назад от историческата истина и факти.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 71. 71 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Едно знам, че България в крайна сметка ще бъде губещата страна от македонския въпрос.
  —цитат от коментар 47 на Hristo Daskalov


  До коментар [#47] от "Hristo Daskalov":

  Едно знам - когати искаш да угаждаш на всички и във всичко, накрая престават да те забелязват. Многократно проверено и в живота и в геополитиката.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на Kalin Kostov
  Kalin Kostov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник, моного дати, много числа, но все безсмислени. Важните дати са: септември 1912 - май 1913, а числата са:
  България – близо 87 000 души, в т. ч. 14 000 убити в сражения, 19 000 починали от болести, 50 000 ранени и над 3000 безследно изчезнали;
  Сърбия – 39 000 убити, умрели и ранени;
  Гърция – близо 29 000 души (около 5000 убити и над 23 000 ранени);
  Черна гора – близо 9500 души (в т. ч. 2800 убити).

  От там трябва да почне решаването на споровете!

 74. 74 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  До коментар [#43] от "spiegel":

  Гърците надминаха в омразата си към на и омеазата на германците към евреите, като унищожиха не само българите в Солун но заличиха и гробищата ию. Даже хитлер не си е позвелил да затеие еврейското гробище в Берлин.
  Днес в централното гробище на Солун има какви ли не, само българи няма. Културният геноцид също е геноцид според определението на международния съд, който се занимава с това. Виж втатията във Википедия. За да е налице геницид не е нужно да има физическо изтребление на една етническа група, въпреки, пе и това е налице в Македония. Достатъчно е да има целенасочена политика за премахване на определена етническа група. Точно какъвто е случаят с българите в Македония.
  Искат от нас да забеавим собсрвения си геноцид в Македония
  Германците да внимават с оризивите за пренаписване на историята. Алтернативното тълкуване на историята кое е винове за загубата на Пурвата световна вийна, описано в ена книжка наречена Моята Бирба имале диста конкретнипоследствия.

 75. 75 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  Не се стигна до гласуване и следователно няма българско вето. Ако имаше гласуване сигурно и други държави щяха да са против Македония да започне преговори. България мълчаливо е подкрепяна от много страни.
  А словоизлиянията на Аце Петроски показват , че Дневник повече от Заев съжаляват за българското "не". Не прочетох , обаче нито дума за правата на българите в Македония , които системно се нарушават. Те са подложени на гонения , а българската държава не ги защитава. Затова македонците се страхуват да изразят гласно и публично своето българско самосъзнание. В миналото за това са били убивани или пращани в концентрационните лагери на Тито. В днешно време са уволнявани и подлагани на публичен тормоз като са наричани изменници и национални предатели. Няма нито един македонец с българско самосъзнание на държавна служба или на работа в македонска медия като журналист. Македония не е демократична държава. В Македония не се спазват елементарните човешки права и няма свобода на словото. Македония не отговаря на критериите да бъде не само член , но и кандидат член на ЕС. Това трябва да разберат европейците. Задачата на българската дипломация е да предпази ЕС от членуване на коментирновска държава с индоктринирано, враждебно настроено към своите съседи население.

 76. 76 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Ти остави историята и езика.
  А какво да кажем за откритата агревисна и анти-българска пропаганда.
  Български цивилни паметници биват поругавани, български знамена горени, български министри наричани “фригидни кучки” от държавни служители с висок ранк, българите биват наричани “татари” в официалните учебници във ФИРОМ.
  И това е малка част от гаврата с България и Българите във ФИРОМ.
  Само луд би допуснал тази про-сръбска кочина с ЕС.
  Вето вето и пак вето!!!!

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  северномакедонците чакат някой голям да ни извие ръцете

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 81. 81 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  Баш са си проблем. Косово беше сръбско, но с висока раждаемост от албанците, те станаха мнозинство там и се откъснаха. По същия начин и в РСМ. Постепенно ще станат мнозинство и макетата изчезват. Ще учат и говорят само албански.

 82. 82 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  Виждаме ясна последователност в българската позиция и проявена твърдост в отстояването на националния интерес, за сега. Задава се нов парламент, в който се знае, че нищо не се знае. Кашата забъркана от национален предател комунист Г. Димитров ще продължи, а наследницата БСП още не се е извинила.
  —цитат от коментар 46 на xso16686927


  БСП играят на патриотична вълна и подкрепят българскатапозиция , но в същото време подкрепят националния предател Г. Димитров. Считат се за наследници на БКП, а не са се извинили за всички предателства и престъпления на тази партия. Затова считам , че днешната им позицията за Македония не е искрена и е фалшива. БСП не са българска партия. По-право може да се каже , че са партията на българите с руско самосъзнание. В този смисъл те са етническа партия , подобна на ДПС , която е партия на българските граждани с турско самосъзнание.

 83. 83 Профил на dimitar_cupovski
  dimitar_cupovski
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До коментар [#74] от "blondofil":

  Да ама не ви стиска таквото на Гърците да им кажете че са направили геноцид на Славянското население във Беломорието. Македония се отита и през Гражданската война 1946-1949 и от 1991 год насам но получи едно вето и хиляди разселени и избити Македонски Славяни.
  Слава им на всичките им саможъртви.

 84. 84 Профил на dimitar_cupovski
  dimitar_cupovski
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До коментар [#75] от "tacheaux":

  ОМО Илинден? Права?

 85. 85 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Приоритетите на ДБ - да подарява българска история на РСМ и да се "бори за правата" на гейовете.
  —цитат от коментар 11 на anonimnii


  Хайде стига с внушенията, а!
  Скоро твърдеше, че служебното правителство и Радев ще клекнат пред северомакедонците. Е, не клекнаха. Но ти си хейтваше.
  Сега си се прехвърлил да манипулираш по отношение Демократична България.
  А какво ще кажеш за предателството на Борисов при срещата му със Заев?

 86. 86 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":Баш са си проблем. Косово беше сръбско, но с висока раждаемост от албанците, те станаха мнозинство там и се откъснаха. По същия начин и в РСМ. Постепенно ще станат мнозинство и макетата изчезват. Ще учат и говорят само албански.
  —цитат от коментар 81 на Vlado Nikolov  До коментар [#81] от "Vlado Nikolov":

  Добре де,как предлагаш македонците да променят РЕАЛНОСТТА? Да почнат етническо прочистване на албанците по примера на Милошевич ли? Или какво друго?

 87. 87 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  До коментар [#83] от "dimitar_cupovski":


  До коментар [#83] от "dimitar_cupovski":

  Важно е да се помни.ще му дойде времето.

 88. 88 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  До коментар [#32] от "elena_pipilota":

  Я питай твоите братовчеди, какво мислят за теб. Прадядо ми е избягал след ПСВ от там, носейки баба ми на ръце в буквалния смисъл (мир на праха ѝ). До 1944 са поддържали някаква връзка, после - край. Промиха им съзнанието. Ние станахме татари и окупатори, а те - наследници на Александър Македонски.

 89. 89 Профил на dimitar_cupovski
  dimitar_cupovski
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До коментар [#86] от "deaf":

  Няма защо. Албанците са винаги били интегрална част на Република Македония.

 90. 90 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3985 Весело

  " Скопие подцени дългия списък с искания от София. "

  Ах, тази лоша София ! Претенции след претенции, коя от коя все по - неясни, а горките от Скопие не смогват да ги изпълняват и пак никой не ги " отразява" ! Тц тц тц......

 91. 91 Профил на dimitar_cupovski
  dimitar_cupovski
  Рейтинг: 174 Любопитно

  До коментар [#87] от "blondofil":

  Мда на едно сиртаки, със едно узо във някоя таверна във кавала или Драма, можеби?

 92. 92 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  До коментар [#34] от "realguru":

  Няма. Ще ги претопят албанците до 50 години. Косово ще се обедини с Албания, а после и РСМ тръгва нататък.

 93. 93 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#86] от "deaf":

  Колкото и да го мислите имат само една опция. Откъсване на албанската част и размяна на население. Същото но в много по - ограничен регион го беше предложил Любчо Георгиевски и го смачкаха, скоро положението ще бъде безвъзвратно и цялата Вардарска ще бъде поалбанчена.

 94. 94 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Голямата наша грешка, на българските политици изобщо, е - че трябваше, като Гърция, да държим на своето още в самото начало, когато все още се наричаше Северна Македония, БЮРМ!!!
  А ние се правихме на разбрани, на приятели, на братя - докато отсреща не само ни крадяха, но и обиждаха и подиграваха!А ето, че след толкова години, Гърция постигна своето.Но те бяха постоянни и непреклонни, и ни заплахи, ни закани ги накараха да отстъпят.
  Докато нашите нефелни политици - ту така, ту иначе.Ей го и Борисов - пример, та дрънка.Френското вето било "историческа грешка", а после той наложи вето - само след няколко месеца!
  Важното е обаче да не се поддадем на натиска, който ще се увеличава отвън, както ще се увеличават и подобни публикации у нас!Разбирам, че е добре СМ да е в ЕС, но ако днес си затворим очите за преиначаването на историята ни, лъжите и кражбите спрямо нея, от страна на СМ, то утре ще имаме още по-сериозни проблеми, защото вече в ЕС, макетата съвсем ще озвереят спрямо нас и тогава ще щат и езика ни да нарекат македонски и населението в Пиринско да има статут на малцинство!

 95. 95 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  До коментар [#91] от "dimitar_cupovski":

  Сега на дневн ред е разглеждането, исъждането и последствията от целенасоченото унищожаване на българите във ФИРОМ.

 96. 96 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#86] от "deaf":Няма защо. Албанците са винаги били интегрална част на Република Македония.
  —цитат от коментар 89 на dimitar_cupovski


  Да, през 2001 г. бяха много интегрална част.

 97. 97 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  До коментар [#50] от "rincewind":

  Както харесвам Весна, Шабан, Есма, така харесвам Бийтълс, Лед Цепелин, Металика. Просто хубава музика. Народната ни музика си е отделно. Имаме невероятен фолклор.

 98. 98 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#86] от "deaf":Колкото и да го мислите имат само една опция. Откъсване на албанската част и размяна на население. Същото но в много по - ограничен регион го беше предложил Любчо Георгиевски и го смачкаха, скоро положението ще бъде безвъзвратно и цялата Вардарска ще бъде поалбанчена.
  —цитат от коментар 93 на zxp53317185  До коментар [#93] от "zxp53317185":

  Това с "поалбанчена" няма как да стане. Все едно валонците в Белгия да "валонсат" фландърците.
  В крайна сметка Македония може наистина да се разпадне на две отделни държави. Не е болка за умиране.

 99. 99 Профил на dimitar_cupovski
  dimitar_cupovski
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До коментар [#92] от "Vlado Nikolov":

  То има и православни и католици Албанци, и да се претопиме, няма лошо, не сме шовинисти како милите ни Източни съседи.

  То и сега има теза да Мияците и Берзитите са въснощ били Албанци във миналото, така да малък проблем за нас.

 100. 100 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  До коментар [#54] от "deaf":

  То и Косово нямаше шанс да се отдели от Сърбия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK