С нова програма ЕС търси мястото си в космоса и увеличава инвестициите

С нова програма ЕС търси мястото си в космоса и увеличава инвестициите

© ReutersСателитна навигация, наблюдение на земята и по-сигурни комуникации ще са сред основните пера на инвестициите по новата космическа програма, която Европейският съюз започна официално до 2027 г.


Агенцията на ЕС за космическата програма (EUSPA) ще осъществява надзор на всички дейности, извършвани от ЕС в орбита.


Според Европейската комисия новата програма се обявява в момент, когато космосът минава през сериозни трансформации и индустриализация и Европа трябва да се адаптира и да премисли подхода си.
В последните години американските космически предприемачи бяха гръбнак на пробивите на САЩ в сектор, където Европа се опасява, че изостава. Американските, както и китайските инвестиции са за милиарди долари, а Пекин наскоро изпрати първите астронавти на собствената си нова космическа станция.


Трите "парчета от пъзела"


EUSPA ще съществува отделно от Европейската космическа агенция (ESA), която не е структура на ЕС и в която членува и Великобритания, и ще я използва като технически съветник и партньор, през който се придобива и разработва индустриално оборудване. Според подписано вчера споразумение, дало възможност за начало на европейската програма, ЕС ще предостави на космическата агенция общо 9 млрд. евро до 2027 г. или по-голямата част от космическия си бюджет (14.88 млрд. евро).


Идеята е Еврокомисията да е "проектен мениджър", който съобразява насоката на работата със съвременните предизвикателства, пазарно ориентираната EUSPA да проектира и разработва нови космически услуги, а ESA да отговаря за технологиите. Според ЕС тези организации са "парчета от същия космически пъзел".


"Със създаването на първата в историята интегрирана космическа програма Европейският съюз подсилва стратегията си за да впрегне силата на космоса, за да подсили искрата на икономиката си след COVID, да се справи с климатичните промени, прехода към дигитализация и да подсигури автономията и суверенитета си", се казва в съобщение на сайта на EUSPA.


Според блока свързаните с космоса работни места в ЕС би трябвало да се увеличат до 400 хил. В "Титър" EUSPA написа, че споразумението с ESA дава възможност за европейско лидерство в космоса.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK