На живо

Коронавирусът по света: Дългият COVID засяга всеки трети преболедувал

Коронавирусът по света: Дългият COVID засяга всеки трети преболедувал

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
ЕС очаква 900 млн. дози ваксини до края на годината

Европейската комисия изчислява, че страните членки ще получат около 900 млн. дози ваксини срещу COVID-19 през втората половина на годината. Това е със 100 млн. дози по-малко, отколкото се очакваше преди месец, съобщава Ройтерс.


Информацията е била дадена на европейските лидери от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен по време на срещата им в Брюксел.


Документът показва, че ЕС очаква да получи през третото тримесечие около 497 млн. дози от четирите, одобрени производители на ваксини "Бионтех"/"Пфайзер", "Астра Зенека", "Модерна" и "Джонсън и Джонсън". През четвъртото тримесечие очакваното количество е 399 млн. дози.


Около 220 млн. европейци или около 60% от населението на ЕС са получили поне по една доза ваксина, съобщи още Фон дер Лайен на лидерите.

Разработиха тест, прогнозиращ ефективността на ваксините срещу COVID-19

Изследователи от Оксфордския университет съобщиха, че са разработили метод за прогнозиране на ефикасността на новите COVID-19 ваксини, съобщи Ройтерс.


Той работи чрез кръвен тест и може да е алтернатива на големите клинични изпитвания, които са все по-трудни за провеждане.


Учените са изследвали концентрацията на различни антитела, отговорни за борбата с вируса в кръвта на доброволци, имунизирани с ваксината на "Астра Зенека". Като са сравнили данните на участниците, които по-късно са се разболели от симптоматичен COVID-19 и тези, които не са, те са разработили модел, с който се надяват да могат да предвидят колко мощна би била защитата от ваксините.


"Данните могат да се използват за екстраполиране на оценки на ефикасността за нови ваксини, където не могат да се провеждат големи опити за ефикасност", казват те в своя доклад, публикуван в четвъртък.


Набирането на участници за големи клинични изпитвания, за които са необходими десетки хиляди участници става все по-трудно заради увеличаването на ваксинираните хора и последващото намаляване на циркулацията на вируса.


Коронавирусът по света: Дългият COVID засяга всеки трети преболедувал

© Associated Press

Ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" е ефективна срещу "Делта" варианта

Ваксината "Бионтех"/"Пфайзер" (BioNTech/Pfizer) е високо ефективна срещу варианта "Делта" на COVID-19, заяви в четвъртък представител на производителя в Израел, цитиран от Ройтерс.


За първи път идентифицирана в Индия, мутацията "Делта"Delta се превръща в доминиращ в световен мащаб вариант на коронавируса, според Световната здравна организация. Европейската здравна агенция предупреди, че до август над 90% от случаите в ЕС ще са "Делта".


"Данните, с които разполагаме, натрупани от изследвания, които провеждаме в лабораторията и включващи данни от онези места, където индийският вариант е заменил британския като преобладаващ, сочат, че нашата ваксина е много ефективна, около 90% , за предотвратяване на коронавирусна инфекция", каза Алон Рапапорт, медицински директор на "Пфайзер" в Израел, пред Army Radio.


Засега твърдението не е потвърдено с допълнителни доказателства от централата на компанията.


Израел, с една от най-напредналите кампании за ваксиниране, използва основно ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер". Според ръководителят на отдела за обществено здраве в Министерството на здравеопазването на Израел Шарън Алрой-Прейс, коментира пред агенцията, че все още няма достатъчно данни да се направи заключение за ефективността на ваксината срещу "Делта".


В Израел са установени около 200 случая на индийския вариант.


Анализ на службата за обществено здраве на Англия, съобщи, че ваксините на "Бионтех"/"Пфайзер" и на "Астра Зенека" осигуряват повече от 90% защита срещу хоспитализация от варианта "Делта".


В Израел повече от половината от населението от 9.3 млн. са получили и двете дози на "Пфайзер", което позволи премахването на повечето икономически ограничения.


Но през последните дни новите случаи се увеличават през последните дни и здравните власти призоваха родителите да ваксинират своите 12-15-годишни деца.


Според здравните власти около 65% от населението на Израел е защитено срещу COVID-19, било чрез ваксинация или чрез възстановяване от болестта, но това не е достатъчно за осигуряване на "колективен имунитет".


Коронавирусът по света: Дългият COVID засяга всеки трети преболедувал

© Associated Press

Едва 20 млн. руснаци са ваксинирани

Едва под 14% от руското население е ваксинирано, съобщава Ройтерс.


Русия е ваксинирала 20 млн. души срещу COVID-19 от население от над 144 млн. към 18 юни, заяви в четвъртък ръководителят на надзорния орган за потребителско здраве, цитиран от агенция Интерфакс


Властите се оплакаха публично от бавния темп на ваксинационната програма въпреки наличието на ваксини. За да увеличат защитатената популация те въведоха набор от мерки за принуждаване на хората да се ваксинират, включително изискване за имунизация за достъп до работа.


Броят на новите инфекции се увеличава, като някои експерти се опасяват, че страната е пред нова вълна, а броят на защитените хора е твърде малък и вероятно ще се наложи въвеждането на нови ограничения.


Над 20 хил. нови заразени и 568 смъртни случая са регистрирани през последното денонощие в Русия. Това са най-високите стойности от края на януари, като властите ги обясняват с бързото разпространение на варианта "Делта". 8598 от новите случаи са в Москва, където са починали 92-ма души за денонощието, пише БТА.


Русия е най-силно пострадалата от COVID-19 държава в Европа.

Всеки трети преболедувал е с дълъг COVID

Един от трима преболедували COVID-19 е имал симптоми в продължение на поне 12 седмици, съобщава Ройтерс, като се позовава на резултатите на мащабно проучване за наблюдение на коронавируса, извършено от "Имперския колеж" в Лондон.


Всеки десети съобщава за тежки симптоми, продължили над три месеца. Изследването предполага, че става дума за над 2 млн. души във Великобритания с т.нар. "дълъг COVID".


"Нашите открития рисуват тревожна картина на дългосрочните последици за здравето на COVID-19, които трябва да бъдат отчетени в политиката и планирането", каза Пол Елиът, директор на програмата за изследване на университета.


Симптомите варират от умора и мускулни болки до задух и болка в гърдите. Авторите допускат, че не всички те са резултат от инфекцията и може да се дължат на други причини, тъй като са често срещани.


Резултатите показват, че по-възрастните хора са по-склонни да страдат дълго от COVID, като вероятността се увеличава с 3.5% с всяко десетилетие от живота.


Персистиращите симптоми са по-разпространи сред жените, пушачите, хората с наднормено тегло, живеещите в бедни райони или постъпилите за лечение на инфекцията в болница. Те са по-реднки при хората от азиатски произход.


Проучването, подкрепено от британското правителството, се основава на данни чрез самоотчитане от 508 707 възрастни между септември 2020 г. и февруари 2021 г.


Коронавирусът по света: Дългият COVID засяга всеки трети преболедувал

© Associated Press

Рекорд на нови случаи на COVID-19 в Бразилия

Бразилия регистрира рекорд със 115 228 нови случая на коронавирусна инфекция за последните 24 часа, съобщи бразилското здравно министерство, цитирано от Ройтерс.


За последното денонощие в страната са починали 2392-ма души от COVID-19.


Бразилия, която е една от най-силно засегнатите от пандемията страна в света, регистрира над 18 млн. случая на заразени с коронавирус от началото на епидемията.


Броят на починалите се увеличи до 507 109, сочат данните на министерството на здравеопазването. /БТА

"Делта" ще доминира в Европа през лятото

"Делта" вариантът на коронавируса, открит за пръв път в Индия, ще се разпространи в цяла Европа през лятото, съобщи Европейският център за превенция и контрол на заболяванията.


Базираната в Стокхолм институция очаква до началото на август с "Делта" да са свързани 70% от новите случаи на COVID-19. До края на август те ще са вече 90 на сто.


Има голяма вероятност вариантът "Делта" да циркулира широко през лятото, особено сред по-младите хора, които не са приоритетни за ваксиниране, каза директорът на европейската агенция Андреа Амон.


"Това може да се превърне в риск за по-уязвимите да се заразят и да прекарат тежко болестта или да умрат, ако не са напълно ваксинирани, посочи Амон в изявление, цитирано от БТА.


Повече за прогнозите за развитието на пандемията в Европа през лятото прочетете тук.

Половината испанци вече са ваксинирани

Испания е ваксинирала половината от 47-милионното си население с първа доза, а близо 32%, или над 15 млн. души, и с втората, съобщи Министерството на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.


При ваксинирани рекордни за последните 24 часа 680 540 души Испания вече е поставила близо 37.6 млн. дози, което прави възможно постигането на целта на правителството от 70% напълно имунизирани до август.


От седмици броят на новозаразените в Испания спада и затова тя се готви от събота да премахне задължителното носене на маски на открито, съобщава БТА.


"Няма да е нужно да се носи маска навън и в открити пространства, стига да може да бъде спазвана дистанцията от 1.5 м", заяви здравният министър Каролина Дариас.


Тя каза, че здравните власти не са особено обезпокоени от настъпването на варианта "Делта": "Правили сме го вече при варианта "Алфа", който не се отрази на хоспитализациите. Знаем как да спрем вируса във всичките му варианти".

Израел отлага приема на туристи

Израел, една от водещите държави в борбата с коронавируса, отлага с месец намерението си да приема туристи заради увеличаване на новите случаи на заразяване с COVID-19, предаде ДПА.


Туристите ще могат да започнат да влизат в Израел, без предварително разрешение едва от 1 август, потвърди израелското министерство на туризма. В неделя вътрешният министър съобщи във Фейсбук, че туристите ще могат да пристигат от 1 юли.


В понеделник обаче бяха отчетени над 100 новозаразени за денонощие - повечето свързани с варианта "Делта". Това е най-големият брой нови случаи от два месеца.


В края на май Израел, който на практика запечата границите си след началото на пандемията, започна да приема ограничени групи ваксинирани туристи, което беше първа стъпка на отваряне.


Над 5.5 млн. души от деветмилионното израелско население са имунизирани с първа доза, а около 5.2 млн. и с втора, благодарение на успешна, особено в началото, ваксинационна кампания. Напоследък обаче в нея настъпи известен застой, отбелязва БТА.


С нарастването на новозаразените отново се увеличава и броят на имунизациите.

Меркел насърчава ваксинирането като се имунизира с различни ваксини

Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че тя се е подложила на ваксинация с две различни ваксини срещу COVID-19, за да насърчи хората да не се страхуват, ако са съветвани да бъдат имунизирани с различни ваксини, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.


Офисът на канцлера потвърди във вторник, че 66-годишната Меркел е била ваксинирана с първа доза от ваксината на "АстраЗенека" на 16 април и втори път с препарата на "Модерна".


Говорителят на германския канцлер Щефен Зайберт заяви, че Меркел е избрала да се ваксинира с "АстраЗенека", когато е имало притеснения за сериозни странични ефекти от ваксината.


"И така сега тя може би е в състояние да премахне страховете на хората, които са били или са разтревожени от имунизацията с две различни ваксини", каза Зайберт.


Коронавирусът по света: Дългият COVID засяга всеки трети преболедувал

© Associated Press


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Неутрално

  Оказа се по-смела и умна от вожда.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Меркел още като пионерче в ГДР е получила ваксинация "прокремъл".

 3. 3 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1484 Неутрално
 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1888 Любопитно

  "Израел отлага приема на туристи"

  Хем те ваксинирани, хем се страхуват да се срещат с други ваксинирани?! Що за глупост?!

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Неутрално

  До коментар [#4] от "ju.li":

  Явно знаят нещо, което ни се спестява.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Първата ваксина на Меркел, пред камерите е с витамин С.
  Втората ваксина на Меркел пред камерите е с физиологичен разствор.
  Ако се наложи трета ваксина пред камерите - с глюкоза.
  А населението понеже е изпълнително по дефиниция, върви след вожда.

  кратък
 7. 7 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Има един елементарен въпрос, на който нито един от факторите, говорещи по телевизиите не дава отговор:
  "Защо броят на починалите след старта на ваксиниране в света е повече, отколкото броят на починалите преди ваксинацията ?"

  кратък
 8. 8 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Има един елементарен въпрос, на който нито един от факторите, говорещи по телевизиите не дава отговор:"Защо броят на починалите след старта на ваксиниране в света е повече, отколкото броят на починалите преди ваксинацията ?"
  —цитат от коментар 7 на Мариана Кълвачева


  ъммм, виждали ли сте данните от Израел и Обединеното Кралство?

  You don't know what you don't know.
 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6014 Весело

  До коментар [#7] от "Мариана Кълвачева":

  Защото има хора, които пишат "разствор"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Както винаги, коментират се подробностите, а не същината на въпроса.
  Е как да вървим напред.

  кратък
 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Между временно започна да търси среща с Путин. Случайност?

 12. 12 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мариана Кълвачева":

  Лъжеш. Дай факти.

 13. 13 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Путин с коя ваксина е?

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#4] от "ju.li":

  В родната ти Русия как е положението?
  Защо въведоха задължителна масова ваксинация? Тъпи ли са?

 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4590 Любопитно

  "Офисът на канцлера потвърди във вторник, че 66-годишната Меркел е била ваксинирана с първа доза от ваксината на "АстраЗенека" на 16 април и втори път с препарата на "Модерна"

  Това вече си е експеримент особенно като се има предвид, че "Модерна" никога досега не е произвела официално нито едно хапче за каквото и да е било от 2010 година насам когато е създадена като компания та камо ли ваксина..........

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4590 Весело

  ъммм, виждали ли сте данните от Израел и Обединеното Кралство?
  —цитат от коментар 8 на meteowrite


  На тях не може да се вярва, едните са евреи а другите напуснаха "разума" 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#13] от "Явор":

  Не мога да ви помогна, щом не различавате иронията в даден текст, обърнете се към специалист.

  кратък
 19. 19 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#14] от "Явор":

  Разбира се, чета ги във вестник Стършел, там е пълно с такива новини, но щом се намират папалюги, които да вярват, значи родната образователна система е дала добър резултат.

  кратък
 20. 20 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#17:"padrino"][/quote]

  Народна поговорка:

  "Ако се чудиш как да направиш нещо - направи го като евреите.
  Да си виждал някъде еврейн да се мине?"

  You don't know what you don't know.
 21. 21 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#16] от "padrino":

  Ти в качеството ти на какъв специалист го твърдиш това?

 22. 22 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мариана Кълвачева":

  Разпространяването на фалшиви новини не е ирония.
  Дай факти, че "броят на починалите след старта на ваксиниране в света е повече, отколкото броят на починалите преди ваксинацията". Това твърдиш в пост 7.

 23. 23 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Когато се ваксинирах посочих, че нямам претенции за избор на ваксина. Но смесването на различни ваксини ми идва прекалено. Не бих го направил.

 24. 24 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#22] от "Явор":

  Добре, вчера постнах тук един линк, ще го направя и сега.
  Ако имате търпение го изгледайте докрай.
  Ако нямате търпение има публикувани графики, точно по вашия въпрос.
  Данните за България са на десетата минута и седма секунда.
  ------
  https://www.youtube.com/watch?v=7hHnCWLVNO4

  кратък
 25. 25 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мариана Кълвачева":

  Ти от Пламен Пасков ли се информираш?
  Затова ти е такова нивото.

 26. 26 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#25] от "Явор":

  Същото мога да кажа и за вашето ниво на ниенформираност/при разговор на обществено място, когато разговаряш с непознат е прието да се използва учтивата форма на обръщение/.
  И как ми отговаряте трийсет секунди след като ви посочих линка ?
  Май въобще не сте го гледали.
  А преди това, още на седмата секунда вече ми поставихте минус.
  Това говори за висока интелигентност и прозорливост, Ванга би ви завидяла.

  кратък
 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4590 Любопитно

  До коментар [#16] от "padrino":Ти в качеството ти на какъв специалист го твърдиш това?
  —цитат от коментар 21 на Явор


  Не е нужно да си специалист, за да си зададеш елементарният въпрос: Мога ли да се доверя на компания която не е произвела нищо, от създаването си досега и на която ПЪРВОТО производство е РНК ваксина........?  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мариана Кълвачева":

  Ако отделям по 10 мин на всички антиваксъри като Пламен Пасков, няма да ми остане време да прочета нищо сериозно.

 29. 29 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#28] от "Явор":

  В устата ви само Пламен Пасков, това ли запомнихте ?
  Той само публикува мнения на Ройтерс и други чужди агенции и личности.
  Той не казва своето мнение !
  Това забелязахте ли го или не сте гледали нищо?
  Само видяхте кой е вестоносеца.
  Не убивайте вестоносеца, той няма вина.

  кратък
 30. 30 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#27] от "padrino":

  Ти нали си фен на АstraZeneca.

  "In March 2013, Moderna and AstraZeneca signed a five-year exclusive option agreement to discover, develop, and commercialize mRNA for treatments in the therapeutic areas of cardiovascular, metabolic, and renal diseases, and selected targets for cancer"

  AstraZeneca сигурно са тъпи. Дай им някой съвет.

 31. 31 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мариана Кълвачева":

  Пламен Пасков публикува мнения на такива като него.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 593 Неутрално

  "Меркел е ваксинирана с различни ваксини"

  Затова ли здравното й състояние систематично се влошава?
  Ей така реторично питам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4590 Любопитно

  До коментар [#27] от "padrino":Ти нали си фен на АstraZeneca."In March 2013, Moderna and AstraZeneca signed a five-year exclusive option agreement to discover, develop, and commercialize mRNA for treatments in the therapeutic areas of cardiovascular, metabolic, and renal diseases, and selected targets for cancer"AstraZeneca сигурно са тъпи. Дай им някой съвет.
  —цитат от коментар 30 на Явор


  И затова Астра Зенека са водещи в областта на кардиологичните лекарства. Платиха на някой друг да им извърши черната и тежка работа и след това си взеха всичките резултати за тях. Патентоваха си лекарствата и си заработват милиарди....А през това време Модерна никога не е произвела нищо за пазара, винаги до момента са работели черната работа на други. Парите които Астра им дадоха (240 милиона) са джобни пари в света на фармацевтичните компании. Ако Астра смятаха, че компанията може да им предложи нещо щяха да ги купят, но те просто се оттеглиха след като получиха това за което си платиха. Това говори достатъчно поне за мен, но всеки си има собствено мнение по въпроса. Ти си имаш твоето, аз си имам моето виждане.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Поредното смешно проучване с дълъг ковид. А колко дълъг? Тъпотии

 39. 39 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  “Всеки трети преболедувал е с дълъг COVID”

  Да се разбира всеки трети е хиперхипохондрик дето каквото и да го заболи следващите месеци го отдава на Кашлицата

 40. 40 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  “Меркел насърчава ваксинирането като се имунизира с различни ваксини”

  Да сложи още поне 2-3 ваксини за по сигурно. Може и да насърчим хората да ходят да изкупят аптеките и да почнат с яденето да пият и по две шепи хапчета, няма значение има ли нужда или дали е вредно, насърчаване е важно да има за да работи икономиката и фармашефовете да си изплащат яхтите.

 41. 41 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#22] от "Явор":


  Има повишаване на тенденцията в почти всички държави. Както кривата намалява и с началото на ваксинирането почва да се повишава в 95 процента от държавите

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  До коментар [#37] от "padrino":

  Така е. В тази връзка преди време имах големи очаквания към евентуалната ваксина на Санофи, които уж са с най-голям опит в тази област, а и не само, а те дори не успяха да създадат годна, ефикасна, такава.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 44. 44 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#4] от "ju.li":


  Знаят си колко има полза от ваксините :). Очевидно са напълно безсмислени, иначе не биха имали повод за притеснение

 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5063 Неутрално

  До коментар [#16] от "padrino":Ти в качеството ти на какъв специалист го твърдиш това?
  —цитат от коментар 21 на Явор


  В качеството на специалист по всичко! И най-вече на специалист по Европейския Съюз! :-)

 46. 46 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 207 Неутрално

  "Всеки трети преболедувал е с дълъг COVID - ...Авторите допускат, че не всички те са резултат от инфекцията и може да се дължат на други причини, тъй като са често срещани..."

  Тоест може да са, може и да не са - хайде по-леко с гръмките заглавия.

 47. 47 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1489 Весело

  До коментар [#20] от "meteowrite":
  достатъчно дълго съм живял с евреи, за да не вярвам на "поговорки", та ето
  ти един виц, седят евреин и арменец пред синагогата и просят . Цял ден евреите пускат пари в шапката на евреина и нищо за арменеца. Към края на деня равина минава покрай арменеца и му казва, иди пред вашата църква, тук даваме само на нашите. Арменеца се обръща към евреина и му казва, ех Кеворк тия ще ни учат нас как се прави бизнес.

  Тиква под наем.
 48. 48 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  А всеки, дето не е прекарал нито дълъг, нито къс COVID, го е прекарал безсимптомно. Айде да се разотиваме!

 49. 49 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1489 Любопитно

  До коментар [#29] от "Мариана Кълвачева":
  защо си губите времето да обедите някой че тревата е зелена, след като той е убеден че е синя.
  Магарето спорило с тигъра, че тревата е синя. Тигъра казал, да отнесем въпроса към лъва. Лъва потвърдил че тревата е синя и наказал тигъра един месец да не се вясва в гората. Когато наказанието изтекло, тигъра попитал лъва защо е наказан, като много добре знае че тревата е зелена. Наказанието беше за това че ме заниваш с въпроси на които знаеш отговора и губиш и моето и твоето време в безмислени спорове с най глупавото животно в гората.

  Тиква под наем.
 50. 50 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#49] от "TzZar":

  Може би, защото колкото и да е отчайващо положението, трябва от някъде да се почне.
  "Няма по добра среда за един диктатор, от безропотно мълчащото мнозинство."
  Трудно е, съпротивата е голяма, но всеки ден трябва да правим по една малка крачка в правилната посока.
  Пък който има способности и желание, нека се замисли.
  Ако ще и само малцина да възприемат и разбират, пак си струва заради тях усилията, а покрай тях дано и някой друг размърда карфицата.

  кратък
 51. 51 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 794 Неутрално

  А госпоица Меркел, на която признавам, фен съм, смята че е фертилна и приема противозачатъчни, та е сменила ваксината или ... Това ли измислиха - да била стимулирала ваксинирането. След като не е умряла от първата доза на Астра Зенека, втората нямаше да я събори.

 52. 52 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  "Израел, една от водещите държави в борбата с коронавируса, отлага с месец намерението си да приема туристи заради увеличаване на новите случаи на заразяване с COVID-19, предаде ДПА."

  Кво стана с най-ваксинираната държава? Аз като заклет ваксър съм в шок!?!?!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 53. 53 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 71 Неутрално

  Това според мен е грешен начин да се гледа на нещата. Просто след прекаран ковид всички хронични болести, които имаш, се обострят за известно време. Примерно баба ми и играеше кръвното бая време. Аз нямам хронични болести и просто нямах обоняние 3 седмици + обриви. Ново е за имунната система и стават аномалии.

  всичко е суета, Боку ни обра
 54. 54 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#53] от "chegobara":

  Аз пък есента на 2019 имах дълъг "изобщо не знам какъв вирус". Просто ме хвана в кофти момент и понеже майките почивка нямат, след това 6 месеца не бях във форма.

  Обаче тогава нямаше някой да следи за влачещи се неразположения, а жените са по принцип тренирани да не мрънкат. Сега обаче всички хипохондрички с "фибромиалгия" ще си пишат дълъг ковид.

  Впрочем тия дни видях случай на грешна диагноза - жената била с рак, а те го пишат "дълъг ковид".

  Иначе към диагнозата спадат и всякакви неопределени хипохондрии, кофти настроения и глезотия.

  Другите пък не са с дълъг ковид или пост ковид, а с нелекувана и непроследена вирусна пневмония.

  Трети пък са шокирани от самия престой в болницата и/или прекарани други инфекции, лепнати оттам.

 55. 55 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#42] от "Billy Pilgrim":

  Ако харесвах Русия, щях да съм там.
  Но смятам, че решението им за масово ваксиниране е правилно. Което е рядко срещано явление при тях.

 56. 56 Профил на Vlater
  Vlater
  Рейтинг: 478 Неутрално

  При мен и семемейство ми, продължи около 2 седмици. В продължение на няколко месеца - от време на време чустваме леки симптоми. Интересното е че симптомите се проявяват по едно и също време. Обяснявам си го с това, че вероятно се срещаме с различни варианти на вируса през няколко седмици

  Ако симтомите бяха вследствие на първоначалния вирус, нямаше да се проявават например при мен и друг член от семейството по едно и също време.

 57. 57 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#55] от "Явор":

  Ами това казвам, щом ти харесва прав ти път, ходи си там. Не искай ние да сме като Русия.

 58. 58 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#57] от "Billy Pilgrim":

  Щот не си видял официалните данни за украйна
  800 000 починали за миналата година, но не са от ковид
  Такива данни нямат и по време на 2 СВ
  100 от ковид другите 300 000-400 000 никой даже не ги е тествал

 59. 59 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#46] от "shymi":

  Заглавията им по темата ковид отдавна са етикет
  ОПАСЕН ПОДВЕЖДАЩ АЛАРМИЗЪМ!

 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4780 Любопитно

  "Израел отлага приема на туристи"Хем те ваксинирани, хем се страхуват да се срещат с други ваксинирани?! Що за глупост?!
  —цитат от коментар 4 на ju.li


  Не е глупост. По скоро е страх от новата делта (индийска) мутация на вируса. Евреите сигурно биха го нарекли предпазливост. И този страх не го изпитват само израелските политици, същата реакция имаше и в Австралия и Нова Зеландия. И там антиепидемичните мерки са много строги и ограничаващи подобно на Израел.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  С антиваксърите Ковида ще става все по-дълъг , докато стане перманентен.

 62. 62 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1908 Весело

  До коментар [#7] от "Мариана Кълвачева":
  ""Защо броят на починалите след старта на ваксиниране в света е повече, отколкото броят на починалите преди ваксинацията ?"

  Защо ако сравниш с броя на починалите преди появата на вируса и починалите след ваксинацията ще отчетеш още по-голямо нарастване.

  подпис
 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7809 Неутрално

  А за "Модерна" как стои въпроса, тя защитава ли от "Делта" варианта?

 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  "Израел отлага приема на туристи"

  А България от 28 този месец почва да пиема туристи от Русия , въпреки , че там има нов пик на заразяванията с ковид19.

 65. 65 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 931 Весело

  "...ваксините на "Бионтех"/"Пфайзер" и на "Астра Зенека" осигуряват повече от 90% защита срещу хоспитализация от варианта "Делта"..."

  В Дневник тази информация полит-коретно се превръща съответно в заглавието:

  "Ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" е ефективна срещу "Делта" варианта"

 66. 66 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Кога откриха делтата, кога откриха, че е по-смъртоносен, кога разбраха че пфайзера и АЗ са ефективни, кога им почерня гъза?

 67. 67 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Оказа се по-смела и умна от вожда.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Вождът го изкара. Както и Нинова.

 68. 68 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Е като е ефективна що растат случаите, като има толкова много ваксинирани по Европата?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 69. 69 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#66] от "kimaf":

  Виж ся, сигурно си умен и си забелязал, че в тази пандемия информация, която трябва да стане вярна, става вярна за 24 часа и всички учени я приемат, а медиите възпяват след часове.

  Всичко останало може да отвиси и 12 месеца и да се спомене в бележка към бележката на 12-та страница на някакъв пейпър, погребан в девета глуха в нишов журнал.

 70. 70 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Всички ваксини са ефективни, срещу всички варианти на този вирус. Ако не са, това означава, че вирусът е друг. Разликата между вариантите е скоростта на заразяване и симптомите.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 71. 71 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Кога откриха делтата, кога откриха, че е по-смъртоносен, кога разбраха че пфайзера и АЗ са ефективни, кога им почерня гъза?
  —цитат от коментар 66 на kimaf


  Приятел, Делтата е информация от вчера и онзи ден.
  Аз преди малко вече четох за Гама, който е завладял Перу и било въпрос на време кога ще дойде в Европа.
  Мисля че до края на ваканцията спокойно ще минем цялата гръцката азбука :)

 72. 72 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Супер! Във вторник ми беше първата ваксина, в началото на юли втората.

  Winora forever
 73. 73 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#61] от "pro_bono":

  Ти погледни отличниците при ваксинираните - Великобритания и Израел, и новият бум особено в UK.
  За вчера има над 15 хил. нови случаи. В Израел 1/4 от новите случаи са на хора с 2 ваксини.

 74. 74 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Да, бе, да - ефективна... Те за това в Израел връщат карантината.

 75. 75 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#61] от "pro_bono":

  Точно ,антиваксърите са причината за продължаване на инфекцията ,сега масовия отказ от ваксини и у нас ще принуди всеки следващ управляващ ще не ще да принуди населението да се ваксинира ,защото трудно ще се получи отново прибиране по домовете и държавата да компенсира неработещите нищо ,а в същото време не желаят и ваксина .Кой ще поеме разходите ,а и здравните работници ще бъдат ли съгласни срещу символични суми да си рискуват отново живота и здравето ,заради здравето на антиваксърите ,щото като се разболеят тичат първи по болници и кабинети на лекари ,даже се крият и заразяват и останалите най умишлено .

 76. 76 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#71] от "gabrovski":

  Края на ваксинацията скоро няма да дойде ,ЕС е поръчал поне по 4 ваксини на човек до 2023 ,най вероятно следващите ще са подобрени видове на сегашната ,включваща и мутациите ,които се появявят .Ще видим естествения отбор какво ще покаже ,ваксинираните с антитела ли ще преживеят или неваксинираните ,които не рискуват да се ваксинират заради хипотитетична опастност .

 77. 77 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#76] от "edin drugii":

  Много едноцветно ги представяш нещатата.
  Къде е групата неваксинирани с антитела?

 78. 78 Профил на dale4nata
  dale4nata
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мариана Кълвачева":

  Дайте точни данни,моля.В света какво означава? В световен мащаб в момента ваксинират богатите държави и тези които произвеждат ваксини - Китай, Русия, Индия.... В останалата не малка част ваксините са много оскъдни. И там за съжаление ще продължат да умират хора. Само в Бразилия са починали половин милион по официални данни от Ковид-19.

 79. 79 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Кво се оказа са, че всеки е минал ковид и вече светът е прекрасен. Ама дали е така?

  Приказка без край
 80. 80 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 432 Неутрално

  "Данните, с които разполагаме, натрупани от изследвания, които провеждаме в лабораторията и включващи данни от онези места, където индийският вариант е заменил британския като преобладаващ, сочат, че нашата ваксина е много ефективна, около 90% , за предотвратяване на коронавирусна инфекция", каза Алон Рапапорт, медицински директор на "Пфайзер" в Израел, пред Army Radio.

  Засега твърдението не е потвърдено с допълнителни доказателства от централата на компанията.

  Значи ако някой каже че ваксините не работят, му се скача - уууу фалшиви новини, дай линк и прочие.

  Обаче ако фирмата производител каже че ваксината е ефективна но не представи доказателства, не само че никой не ги пресира ами даже и заглавието на статията кърти просто.

 81. 81 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#76] от "edin drugii":

  Въпросът тук е кое е по-добрия вариант?
  Да оставиш до го изкараш с минимален шанс под 1% от усложнения и получиш естествен имунитет както при предишния ковид който мина, взе си своето но масата получи естествен имунитет или да се ваксинираш по 4 пъти в годината до края на живота си с експерименталтите препарати.

 82. 82 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Кога откриха делтата, кога откриха, че е по-смъртоносен, кога разбраха че пфайзера и АЗ са ефективни, кога им почерня гъза?
  —цитат от коментар 66 на kimaf


  Е как кога - някъде средата на 2019г когато се планираше всичкото цирк който се лее точно като айде да не казвам какво.

 83. 83 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#78] от "dale4nata":

  Дори и в най-богатата държава САЩ започват да дават назад и признават, че ще разчитат на естествения имунитет до 70%.
  Е, ние ще като не толкова богати ще сме с 20% третирани и 50% естествен имунитет.
  Ако няма паника, няма да има и повишена смъртност както е в половината европейски държави, където нямаше излишни жертви преди да е забита първата игла дори.

 84. 84 Профил на ascot
  ascot
  Рейтинг: 187 Неутрално

  До коментар [#80] от "asen_g":

  Както пише в цитата, който си постнал, те разполагат с данни, че работи.
  Ти разполагаш ли с данни, че не работи?

 85. 85 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#76] от "edin drugii":

  Абе селски за какъв подбор дрънкаш тука. Тази чума не може да се отрази на никакъв подбор. За една година починаха 2м човека от свят пълен с над 8 милиарда човека.

  Спри да дрънкаш глупости и насаждаш психоза.

  Ако имаше реално смъртносен и високозаразен вирус за който няма лечение с тая степен на глобализация вече щяхме едно 2 милиарда да ги редим на купчини. Ако не сме се изтребили от анарахията преди това.

  Едно време като е имало чумна епидемия всичкото крал и аристокрация се е изнасяла от столиците и се е покривала яко, защото онова е било неличимо заболяване което коси яко. Сега всичкото политик се хили от телевизорите което показва не че са много смели а просто какво е нивото на опасност реално.

 86. 86 Профил на ascot
  ascot
  Рейтинг: 187 Неутрално

  До коментар [#83] от "k_":

  Без източник това е фейк нюз.

 87. 87 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#86] от "ascot":

  Кое точно ги се вижда фейк?
  Че в много държави в Европа общата смъртност за последната година и нещо е черта и няма никакво увеличение ли?
  Ходи на еуровомо сайта и разгледай графиките.

 88. 88 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  извинявайте, но подобни програми има от преди 30 години
  даже и наука има за това химиметрия

 89. 89 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1641 Любопитно

  Това вече си е експеримент особенно като се има предвид, че "Модерна" никога досега не е произвела официално нито едно хапче за каквото и да е било от 2010 година насам когато е създадена като компания та камо ли ваксина..........
  —цитат от коментар 16 на padrino


  Сигурно и за автомобила на Бенц са казвали същото през 1886 г.

 90. 90 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1641 Гневно

  До коментар [#83] от "k_":Без източник това е фейк нюз.
  —цитат от коментар 86 на ascot


  Източник няма и не може да има. Кой нормален човек в САЩ е луд да каже, че ще остави още няколко стотици хиляди да умрат и "ще разчитат на естествения имунитет до 70%" за да им излезе по-евтино? И в САЩ има простотия, заради която едва 45,3% от цялото население са (напълно) ваксинирани, и още 8,2% имат само една доза. Интересното е, че най-бедният щат Мисисипи (с доста висок процент гласували за Тръмп и най-голям процент чернокожо население) е на опашката: 29,1% са (напълно) ваксинирани и още 6,6% са с получили една доза.

  Но чак толкова изостанали щати като България (най-бедната страна в ЕС) няма. Виждате ли връзката?!

 91. 91 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2797 Любопитно

  До коментар [#75] от "edin drugii":

  “здравните работници ще бъдат ли съгласни срещу символични суми да си рискуват отново живота и здравето ,”

  Ами, антиваксърите трябва ли и без “символична сума” да рискуват “живота и здравето” си?

  Всъщност кое е водещото във Вашата пропаганда? Ако е “символичната сума”, печатат се пари (и това се прави) и всеки получава банкерска заплата заради риска да го управляват ваксъри или други тоталитаристи;
  Ако е рискът, то всеки ден рисуваме “живота и здравето си” - я стена ще падне (като на ул. Алабин); я здравеняк, “ваксиниран” с поли-опиати ще се надене върху нас (както се случи с Милен Цветков); я някой ни наводни за да изкара печалба от наловената риба в източения язовир; я някойумрял от студ (премръзнал, настинал с грип/Ковид и умрял) щото “умник” му вдигнал цената с измислена квота “въглероден отпечатък” (да я бяха кръстили тая глупост “Диаме тен отпечатък” или поне графитен - по-цивилизовано е!).
  Или акцентът е върху “отново”, защото здравните инвалиди в пазарджиското търговско дружество “Болница” не могат да станат по-инвалиди или със “символичните суми” са си купили мечтания лукс и нямат въображение (като Безос) за по-скъп лукс?

 92. 92 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2797 Весело

  До коментар [#22] от "Явор":

  Ето ги данните за България:
  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W23.png

  Броят на починалите след старта на ваксинацията е по-висок от преди ваксинацията. А той от своя страна е два пъти по-висок от преди Ковид истерията - от 16 хил. души, починали в повече, 2020 г. срещу 2019 г., ководни са 7123, а другите, почти 9 хил., са починали от ковидни мерки и пропаганда.

 93. 93 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#90] от "plamen_b":
  Да, числата са такива.
  Президент Байдън се провали в инциативата да ваксинира 70% от населението на САЩ до 4ти юли.
  Колкото толкова.
  Вашето изказване е расистко от най-долна проба.

 94. 94 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 708 Гневно

  Що за простотия е това, няколко статии да са публикувани накуп, а коментарите да са общи за всички! Това май е някакъв вид шизофрения!

  Sapere aude
 95. 95 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#78] от "dale4nata":

  Вижте пост № 24.

  кратък
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK