Япония съживи 44-годишен реактор след 10-годишна пауза

Япония съживи 44-годишен реактор след 10-годишна пауза

© ReutersРъководителят на голямо разследване за ядрената катастрофа в Япония и бивш старши съветник в кабинета предупредиха тази седмица за рестартирането на 44-годишен реактор, заявявайки, че индустрията и правителството не са взели предвид поуките от Фукушима.


Kansai Electric Power, която обслужва Осака и нейните индустриални околности - район с приблизително същата икономическа продукция като Мексико - рестартира в сряда реактор номер 3 в своята станция Михама в Западна Япония, след като той бездейства 10 години.


Реакторът е най-старият, който е вкаран в употреба след катастрофата през 2011 г. и се нуждаеше от специално одобрение, за да удължи работата си над стандартния 40-годишен срок. Повечето реактори в Япония остават затворени, след като аварията разкри недостатъци в регулирането и надзора.
Тацуджиро Сузуки, бивш заместник-председател на Комисията по атомна енергия на кабинета, заяви пред "Ройтерс" в началото на седмицата, че има съмнения относно начина, по който е получено одобрението за рестартирането. Той заяви, че е притеснен от липсата на прозрачност и използването на субсидии, за да се повлияе на общественото мнение в района така, че да получи необходимото одобрение за рестартиране.


Гигантско земетресение край североизточното крайбрежие на Япония през март 2011 г. породи цунами, при което загинаха повече от 15 000 души и бе унищожено охлаждането в ядрената станция Фукушима Дайчи. Експлозии разтърсиха мястото, когато започна топене на реакторите и изхвърлянето на огромни облаци радиоактивни вещества, които се разпръснаха над сушата и морето. Слабият надзор, позволяващ на Tokyo Electric да омаловажи риска от цунами, беше един от недостатъците, подчертани в кризата.


"Изглежда, индустрията и правителството не са си научили уроците на Фукушима", каза Сузуки, който е в консултативния съвет на парламентарна комисия по ядрена безопасност.


Служители на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността (METI), което подкрепя ядрената енергия, за да захранва промишлеността на Япония, посетиха до началото на тази година префектура Фукуи 110 пъти за период от две години.


Посещенията във Фукуи, включително ръководителят на мощната агенция за природни ресурси, предизвикаха неотдавнашно изслушване в парламентарна комисия. Субсидия от 2.5 милиарда йени (23 милиона долара) беше договорена за местните общности, преди губернаторът на Фукуи да даде съгласието си за рестартирането.

 • Kansai Electric бе компанията, която най-много разчиташе на ядрената енергия преди Фукушима, като около половината от произведената електроенергия е идвала от ядрени централи.

През 2019 г. ръководителите на Kansai Electric признаха, че са получили пари и подаръци на стойност 360 милиона йени от служител от град, край който е една от другите им атомни централи. "Те не са се променили, това е моето впечатление, въпреки скандала, свързан с рушвети", каза Сузуки. Kansai Electric изпълни изцяло план за подобряване на бизнеса след скандала, каза говорител пред "Ройтерс", отказвайки да коментира одобрението от местните власти за върнатия в употреба реактор. Министерството потвърди броя на посещенията на длъжностни лица във Фукуи и заяви, че пътуванията са "за обмяна на мнения".


Кийоши Курокава, който ръководи най-голямото разследване на най-тежката ядрена криза след Чернобил, определи в своя доклад за 2012 г. Фукушима като неизбежна катастрофа, "причинена от човека".


В Япония все още преобладава т.нар. силозен манталитет (нежелание да се споделя информация между отделни звена дори на една и съща компания - бел. ред.) сред ръководителите и групово мислене сред администраторите, което поставя организационните интереси над дълга към обществото за гарантиране на безопасност, каза Курокава.


"Винаги е важно да попитате какви са санкциите за лошо корпоративно поведение. Ако няма такива - а в Япония няма такива - тогава надзорът е безсмислен", каза той и добави, че е "загрижен" за рестартирането.


Михама е един от 16-те реактора, които са получили предварително или окончателно одобрение за рестартиране. От одобрените блокове на една четвърт всъщност е удължен експлоатационният живот. "Това трябваше да стане при изключителни обстоятелства, но в случая не изглежда толкова изключително", каза Сузуки.


Преди Фукушима общо 54 реактора доставяха около една трета от електроенергията на Япония. Обществеността редовно продължава да се противопоставя на ядрената енергетика, сочат социологическите проучвания.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Японците нямат ли си Миглена Кунева Пръмова ?

  кратък
 2. 2 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Този е съживен , а нашите в Белене са мъртво родени...

 3. 3 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Любопитно

  Глупави японци. Веднага да им се наложат зелени санкции и Гретето с яхтата да извърши един заплашителен рейд към японските острови.
  Тия за слънчева и вятърна енергия не са ли чували?

 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Весело

  Реакторът може и първо поколение да е ама щом е японски може да се пуска обаче ние ще чакаме супермодерните американски реактори 6-то поколение!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3119 Весело

  Явно след като от аварията във Фукушима не се пръкна мутационна Годзила сега ще се надяват на нещо от централата край Осака ...

 6. 6 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Глупави японци. Веднага да им се наложат зелени санкции и Гретето с яхтата да извърши един заплашителен рейд към японските острови. Тия за слънчева и вятърна енергия не са ли чували?
  —цитат от коментар 3 на georgievb


  Направо конвой да прави с дюрекса на Ицик!

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Неутрално

  Гладът налага какво ли не.
  В случая - гладът за енергия.

  Не вярвам да гръмне.
  Но съм притеснен от поредното доказателство, каквото е това "кърпене на положението", при това "на парче" в такава държава като Япония, че поради политически натагадъчени решения под лаишки идеологически натиск са разбишкали много сериозно основни системи на цивилизацията.
  Да припомня Залцгиттер в Германия по-миналата зима, да не говорим за Калифорния, че и Тексас ...

 8. 8 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Е то ядреният реактор не е нещо чак толкова сложно. Винаги аварийте стават заради човешка грешка или катаклизъм, а не заради машините.

  всичко е суета, Боку ни обра
 9. 9 Профил на Иво Желев
  Иво Желев
  Рейтинг: 72 Гневно

  Как смеете?- Грета Турнберг

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Весело

  Как смеете?- Грета Турнберг
  —цитат от коментар 9 на Иво Желев


  Търсете ме в кръчмата! - "по-късната" Грета Тунберг.

  Пиянството на едно дете ...

 11. 11 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Хубаво върви иронията за зелената енергия и подигравките, но...
  Все пак трябва да се обърне внимание, че в случая става дума за това, че се доизчерпва ресурс на стар реактор, а не се строи нов.
  Ама важното е да върви хейта :)

 12. 12 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 116 Неутрално

  Японците нямат ли си Миглена Кунева Пръмова ?
  —цитат от коментар 1 на Мариана Кълвачева


  Една гръмнала централа сложи краят на една империя, на злото.
  Една гръмнала централа не беше краят за Япония.
  Сигурен съм, че една гръмнала централа би била краят на България.
  Който има поне малко акъл, да му мисли.

 13. 13 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Японците си играят с огъня.
  Катастрофата във Фукушима е била напълно предвидима.
  Реактора е от 60те трябвало е да бъде закрит още през 90те години на 20 век.
  Но те го оставят да работи поне 10 години над предвиденият му живот.
  Реактора е бил опасен от старо поколение.
  2000 година е направен анализ и се е оказало че не е сигурен точно поради опастност от наводнение.
  Направени са препоръки. Нищо от което не е изпълнено.
  2011 следва катастрофата от Фукушима.

 14. 14 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Японците нямат ли си Миглена Кунева Пръмова ?
  —цитат от коментар 1 на Мариана Кълвачева


  Или Жак- Ивото Кустомото да прелети с въртолет над АЕЦ-а и да го обяви за опасен. Както се случи с нашия.

 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Весело

  [quote#12:"Destino"][/quote]

  Като си ликвидираме ядрената енергия и почнем да внасяме ток от Турция ще цъфнем и вържем. Турция е пионерът в използването на АЕЦ!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Японците си играят с огъня.Катастрофата във Фукушима е била напълно предвидима.Реактора е от 60те трябвало е да бъде закрит още през 90те години на 20 век.Но те го оставят да работи поне 10 години над предвиденият му живот.Реактора е бил опасен от старо поколение.2000 година е направен анализ и се е оказало че не е сигурен точно поради опастност от наводнение.Направени са препоръки. Нищо от което не е изпълнено.2011 следва катастрофата от Фукушима.
  —цитат от коментар 13 на МиГ-29


  Частника гледа само печалбата. Ако беше държавен АЕЦ-а, японското правителство щеше веднага да го е закрло и проблем нямаше да има. Половината Тих океан вече е радиоактивен и не му се вижда края. Все още изпуска радиоактивна вода в милиони литри. Докато навремето, в Чернобил два месеца след взрива до днес, един радиоактивен атом не е излязъл оттам. Каквото излезе при взрива- това беше. Държавата лимитира щетите и последствията до минимум. И това никой не може да го отрече. Освен ако е пълен олигофрен.

 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  Всичко е ток и жица!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5640 Неутрално

  Да ги поканим, има какво да съживят и у нас

 19. 19 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 116 Весело

  [quote#12:"Destino"]
  —цитат от коментар 15 на Julian Mall
  Като си ликвидираме ядрената енергия и почнем да внасяме ток от Турция ще цъфнем и вържем. Турция е пионерът в използването на АЕЦ![/quote]

  Турция все още не е пионер в използването на АЕЦ.
  Не виждам нищо лошо, от това да внасяме ток от Турция, ако това е по-евтино и безопасно за България. Рискът от експлуатацията на АЕЦ ще се носи от Турция.
  С няколко ГОЛЕМИ фотволтаични, вятърни и газови централи може да се реши въпросът с производството на ел енергия. + няколко големи ПАВЕЦА за акумулиране.
  България е една от няколкото страни в Европа / света където това е лесно за правене.
  Производството на ток вече е лесна работа, и не е нужно да е централизирано.
  Иска се само малко акъл. Ех, тази турска думичка...

 20. 20 Профил на tsefan_92
  tsefan_92
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Японският 44 годишен реактор, не функциониращ от 10 години със сигурност е по- изправен и модерен от нашите реактори. До кога комунистите от ОПГ ГРОБ и компания ще разграбват страната ни?

  Да изринем ГРОБ-авите комунисти с 200! Да си върнем държавата!
 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Весело

  До коментар [#19] от "Destino":

  Много сложно, бе!
  В тази линия на прогрес най-добре би било просто да си инсталираме един ама наистина мно'о гоуем контакт!
  И - пей сърце!

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  Е то ядреният реактор не е нещо чак толкова сложно. Винаги аварийте стават заради човешка грешка или катаклизъм, а не заради машините.
  —цитат от коментар 8 на chegobara


  Чернобилската авария стана заради човешка грешка , ако некадърността и безотговорността могат да се нарекат гришки , докато аварията във Фукушима стана вследствие на безпрецедентен природен катаклизъм.

 23. 23 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#2] от "pro_bono":

  Не се безпокой ,сега като дойдат другите комунисти на власт ,няма да пропуснат да вложат поне 10 милиарда уж за строителство на нова ядрена централа ,друг е въпроса ,че 9 милиарда от тях ще ги откраднат най брутално ,накрая ще се окаже ,че централата издъхнала от старост и не може да произвежда ток .

 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Гаранция ,че за да стават такива далавери и в Япония ,някой от нашите червени другари с фирми в енергетиката е стигнал до там и е в основата на всичко ставащо ,японец не може да измисли такива врътки за разлика от нашия гений .

 25. 25 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 755 Неутрално

  [quote#22:"tacheaux"][/quote]
  Чернобилската авария стана заради човешка грешка , ако некадърността и безотговорността могат да се нарекат гришки , докато аварията във Фукушима стана вследствие на безпрецедентен природен катаклизъм.

  Грешката в Япония е фундаментална и заложена още в проекта. Построена е на бряг, на който рано или късно щеше да дойде цунами. Е, дойде рано.
  Безпрецедентен катаклизъм?!...Земетресение в Япония. Че кога е имало земетресения в Япония, че да са очаквали подобно безпрецедентно нещо.

 26. 26 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1158 Весело

  "През 2019 г. ръководителите на Kansai Electric признаха, че са получили пари и подаръци на стойност 360 милиона йени от служител от град, край който е една от другите им атомни централи."

  В Япония държавните служители корумпират теб.

  360 млн. йени са 2,7 млн. евро между другото

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 27. 27 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 747 Неутрално

  "....Те не са се променили, това е моето впечатление, въпреки скандала, свързан с рушвети...."
  И там ли ? Между другото "рушвет" е турска дума. На японски сигурно значението не е точно такова.

 28. 28 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Правилно! И ние бихме могли да съживим напълно изправните 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй.

 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  Правилно! И ние бихме могли да съживим напълно изправните 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй.
  —цитат от коментар 28 на ivanpopov


  +++ те са си наред , само трябва да ни разрешат да ги включим
  :-) и със съживяването на 1 и 2 блок ще се справим, ако разрешат

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  До коментар [#29] от "dark'star":

  От 1-ви и 2-ри е демонтирано оборудването и спомагателните агрегати. Няма да стане да ги подкараме. Но другите два биха свалили цената на тока поне с 20%.

 31. 31 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Любопитно

  До коментар [#20] от "tsefan_92":

  Как точно ще е по модерен?

 32. 32 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Любопитно

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  Всъщност двете аварии са доста сходни. И при двете има умишлено неглижиране на мерките за безопасност и поредица от обстоятелства довели до катастрофата. При проектирането на ЯЦ природните катаклисми както ги наричат се взимат под внимание...

 33. 33 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Любопитно

  До коментар [#24] от "edin drugii":

  Май много се уповаваш на японците и манталитетът им...

 34. 34 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  . „Руcкaтa cтрaнa внacя иcк в aрбитрaжa в Пaриж зa 1 млрд. eврo,
  cлeд чeтири гoдини ни ocъждa зa 620 млн. eврo и бългaрcкaтa cтрaнa пo никoму нeизвecтни причини нe oбжaлвa, нo и вeднaгa cи плaщa“
  „Пет години след като България е изплатила изцяло оборудването, поръчано на Русия за АЕЦ „Белене", повече от половината от него не е доставена, а доставеното се „търкаля като старо желязо", заяви в интервю пред Би Ти Ви министърът на енергетиката и икономиката в две правителства с участието на БСП и дългогодишен депутат от партията Румен Овчаров.

 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  [quote#22:"tacheaux"]
  —цитат от коментар 25 на rvr12572942
  Чернобилската авария стана заради човешка грешка , ако некадърността и безотговорността могат да се нарекат гришки , докато аварията във Фукушима стана вследствие на безпрецедентен природен катаклизъм.Грешката в Япония е фундаментална и заложена още в проекта. Построена е на бряг, на който рано или късно щеше да дойде цунами. Е, дойде рано.Безпрецедентен катаклизъм?!...Земетресение в Япония. Че кога е имало земетресения в Япония, че да са очаквали подобно безпрецедентно нещо. [/quote]

  Такова цунами не е имало в Япония от поне 150 години или откакто тези природни бедствия се измерват. Имаше построена предпазна стена против цунами , която беше прехвърлена от водната стихия до такава степен , че зад нея на стотици метри разстояние бяха изхвърлени големи кораби.

 36. 36 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Японците като застаряваща нация имат все по-стари хора, които да взимат решения, за които бъдещето вече не е важно, та какво ще стане след 20 години, когато няма да са живи, не е приоритет за тях.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 37. 37 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Любопитно

  До коментар [#35] от "tacheaux":

  И?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK