Радев повтори от Брюксел, че само от България зависи Скопие да преговаря за членство в ЕС

Президентът Радев при пристигането за днешното заседание в компанията на Урсула фон дер Лайен и премиера Антониу Коща, временен председател на Съвета на ЕС

© European Union 2020

Президентът Радев при пристигането за днешното заседание в компанията на Урсула фон дер Лайен и премиера Антониу Коща, временен председател на Съвета на ЕСВреме е да се разбере от всички, че единствено от ангажирането и резултатите в диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за нашата най-близка страна."


Това посочи президентът Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел, на което ръководи българската делегация. Думите му са цитирани от пресслужбата на държавния глава, като в съобщението не присъства позиция на Радев по нито един от въпросите, които лидерите на страните членки се събраха да обсъждат.


Самият президент е цитиран да казва, че в последния момент е отпаднала от дневния ред на заседанието точката на днешния Европейски съвет да се даде ход на преговорите за членство на Република Северна Македония. Това било постигнато "въпреки неимоверния натиск от европейските партньори".

  • В четвъртък и петък Европейският съвет обсъжда ситуацията с пандемията и ваксинирането, координирането на мерките за свободно придвижване в ЕС, санкциите срещу Беларус, отношенията с Русия и Турция, икономическото възстановяване и докъде е стигнала подготовката за прилагане на Next Generation EU, миграцията и др.

При влизането за първото заседание президентът каза, че през май на предишния Съвет заварил България "в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите с Република Северна Македония и Албания". Според Радев съставеното от него служебното правителство положило "огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена, аргументирана българска позиция на високо ниво".
Какви точно са тези усилия не се посочва в съобщението, в което се говори за "фокусиране върху прагматични решения в диалога между" двете страни, разбирани като "надеждни гаранции, устойчиви и необратими резултати".


Докато България продължава да е критикувана, че опитва да внася в процеса на евроинтеграция на Северна Македония проблеми на двустранните отношения между София и Скопие, президентът заявява днес, че за месец и половина България била доказала, че няма да допусне внасянето на нови проблеми в ЕС.


"Нека не бъдем наивни, сега успяхме не само да отложим тази точка от дневния ред на Европейския съвет, но и да отхвърлим натиска за обвързване на началото на преговори за членство на Република Северна Македония с календарен график и срокове", посочва Румен Радев и изразява готовност за диалог и на най-високо ниво.


Изредени са и нещата, които Северна Македония трябва според президента да промени преди отпадането на българското вето: дискриминацията на граждани в нашата съседка само заради тяхното самоопределяне като българи, устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците до медиите и държавната политика, да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK