Жертви и разрушения след мощно торнадо в Чехия

Жертви и разрушения след мощно торнадо в Чехия

© ReutersНеобичайно силно торнадо премина през няколко града в южната част на Чехия, като според местни метеоролози скоростта на вятъра в него вероятно е надхвърляла 330 км/ч.


Поне трима са загиналите, десетки са ранените, а град Моравска Нова Вес изглежда като бойно поле.


Регионалният директорат на полицията за района на Южна Моравия потвърди, че няма данни за пострадали български граждани, в българското посолство в Прага не са получавани сигнали за съдействие от наши сънародници, съобщи външно министерство. Мисията ни продължава да следи ситуацията и е в готовност да окаже помощ при необходимост на телефони.: +420 222 212 011; +420 222 211 258, в спешни случаи в извънработно време: + 420 774 790 991.
Жертви и разрушения след мощно торнадо в Чехия

© Reuters


Това е най-мощното подобно явления в модерната история на страната и първото торнадо от 2018 г. насам.


Според чешката телевизия "масови" щети има в 7 населени места. Представител на местната власт в Хруски каза, че половината градче е на практика изравнено със земята.


Жертви и разрушения след мощно торнадо в Чехия

© Reuters


Районът на природното бедствие е около Ходонин, на границата със Словакия и Австрия, които изпратиха свои екипи на помощ.


Спасителните операции продължиха и през нощта сред къщи с отнесени покриви, фасади, които са надупчени като от артилерийски шрапнели, и леки коли и дори камиони, смачкани като играчки.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK