В коя възрастова група са най-многото евроскептици и русофили в България

В коя възрастова група са най-многото евроскептици и русофили в България

© ReutersТе са по-малко от 1 милион души и макар активната част от живота им да е минала след 1989 г. над една трета (36.4%) са гласували през април за партиите на статуквото в България, а броени дни след вота още повече (41.4%) са казали, че биха гласували за същите.


От всички възрастови групи - и след преминаването през Лукановата зима, краха при Жан Виденов, популизма с "800-те дни" на Саксккобургготски и корупционния застой при ГЕРБ - те са останали най-оптимистични в оценката си за политическата система в България, като почти една четвърт (24.4%) от тях казват, че тя работи общо взето добре. В същото време са най-критични към състоянието на ЕС, защото 31.4% смятат, че политическата му система е "малко счупена", а още 9% - че е "напълно счупена". Почти четирима от десет (37%) искат ЕС да върне правомощия към националните държави.


Предполага се, че именно тяхното поколение се е борило България да влезе в ЕС и НАТО, но днес 78.8% от тях смятат, че Русия трябва да е съюзник или партньор на Европа. Над една четвърт (26.5%) казват, че след 20 години управление на Владимир Путин това е "страната, споделяща нашите интереси и ценности". Близо две трети (62.5%) са готови да си поставят руска ваксина срещу коронавируса без да имат реална независима оценка за ефективността или безопасността ѝ.
Това са част от характеристиките на българските граждани между 50 и 59 години, резултат от национално представително проучване на "Алфа Рисърч" в периода 8-13 април 2021 г. То е част от голямо изследване на нагласите на гражданите в 12 страни от ЕС по поръчка на Европейския съвет за външна политика.


Разговор на "Дневник" за проучването с Весела Чернева от Софийския офис на ЕСВП можете да гледате тук.


В момента е трудно да се определи колко голяма е електоралната тежест на тази демографска група (956.6 хиляди души по официалната статистика на НСИ към 31.12.2020 г.), защото не е ясно каква част от българските граждани в нея реално са в страната. Възможно е тя да е намалена от завръщането заради пандемията на десетки хиляди по-млади българи от миграция още миналата година. Както и да е повлияна от това, че почти 10% от 50-59-годишните в анкетата казват, че вече са пенсионери.


По много въпроси те са най-големите песимисти. Но разочарованието им често се споделя в почти същите - или на моменти по-големи - мащаби и от предходната възрастова група на 40-49-годишните (други 1.050 млн души според НСИ). А това означава, че са обезсърчени и онези, чиито активни младежки години са съвпаднали с най-динамичния икономически възход на България от десетилетия насам, възможностите от членството в ЕС и свободата да пътуват, следват и работят в чужбина.

  • И в тази възрастова група над 40 години е пълно с русофили - 21.1% казват, че Русия споделя нашите ценности и интереси, а 53.6% - че е необходим партньор. Почти нищо не се променя при тези българи, които не познават от Русия нищо друго, освен режима на Путин - 30-39-годишните (23.2% и 54%) и 18-30-годишните (22.2% и 49.2%).

При 50-59-годишните обаче има отчетлива симпатия към откровено проруска и антиевроатлантиеска партия като "Възраждане" - за нея казват, че на 4 април са гласували 3.2% и 4.2%, отговарят, че при нови избори биха гласували за нея. Останалите възрастови групи дори не са близо до такъв резултат, показващ не просто симпатии към Русия, но и превръщането им в политически фактор в България.Сред българите от тази група, която заема доста постове в политиката и управлението, както и обучава децата на България, са и най-многото откровени противници на ЕС. Тук най-малко (57.6%) казват, че еврочленството е нещо добро за България и най-много (15.3%) - че е нещо лошо. Дори при 60-69-годишните подобен песимизъм е на ниво 7.6%.


Според 15.5% в групата на 50-59-годишните ЕС трябва да се разпусне, защото страните членки ще са по-добре без него. Със същия отговор следват 8.2% от 60-69-годишните българи и 6.9% от 40-49-годишните.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK