За три четвърти от българите няма проблем с финансирането на медиите

За три четвърти от българите няма проблем с финансирането на медиите

© European UnionИздатели, анализатори на медийния пазар и някои политици може да изразяват загриженост за оцеляването на местни и национални медии при сегашния им модел на финансиране, но това не важи за огромна част от българите. Три четвърти (75%) от участвали в проучване за онлайн достъпа до новини, поръчано от Института на "Ройтерс" за изследване на журналистиката, смятат, че частните медии в страната нямат такъв проблем и печалбите им не са намалели спрямо ситуацията преди 10 години.


Само 14% от българите в допитването изразяват загриженост, а 10% отговарят, че не знаят.


По принцип в обхванатите от годишната анкета държави е малцинство групата, знаеща, че има влошаване на приходите на комерсиалните медии. Но в нашата част от Европа само хърватите показват същата като на българите увереност, че няма проблем, близо са още Словакия (71%), Румъния (62%) и Унгария (61%).
От България идва и най-много несъгласие правителството да помага на частни медии, които не могат да оцелеят самостоятелно - 22% са "за", 56% са "против" и 23% казват, че не знаят как да отговорят на такъв въпрос.


Подобен резултат говори, че отговорилите в допитването българи нямат представа (или не ги интересува) за това какво се случва финансирането на частните медии в страната през последните години, как и дали то се отразява на заплащането на самите журналисти и в крайна сметка - за ефекта върху качеството на новините, които получават.


В поредица доклади от различни европейски инститции бе критикувана концентрацията в ръцете на проправителствени олигарси, непрозрачността в разпределянето от управляващите на средства от бюджета и еврофондовете към такива медии и антоцензурата в резултат на натиск на политически и бизнес интереси над журналистите.

 • Анкета на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) показа миналата година, че според почти 14% от отговорилите новинари нивото на доходите им през последните 3 години чуствително се е понижило. Други над 34% казват, че "по-скоро се понижи", а още 29.2% - че няма промяна. Иначе казано, 77% от журналистите говорят за стагнация и намаляване на доходите им от 2017 г. насам.

Същото проучване на АЕЖ, което не претендира за представителност, но е уникално със събирането на мненията на журналисти, показва, че те потвърждават, че "скритото финансиране и разпространение на ,,PR материали", които не са обозначени като такива, продължава да бъде проблем без решение". Около 16% са сигурни, че това е широко разпространена практика. А близо 17% имат впечатление, че това се случва в други ресори на медията, в която работят. Всеки трети респондент (34.6%) заявява, че се е сблъсквал с подобни PR практики, макар и това да е само изключение.


Това допълнително компрометира журалистиката и обърква обществеността за това как медиите набират средства. Но "Ройтерс" посочва и други причини. Загрижеността как се финансират частните медии по принцип е по-висока там, където населението повече се интересува от новини. Има зависимост и с това дали хората плащат за онлайн достъп до новини (в България го правят средно 15%, макар че реалният показател сред активното население е над 20%), което пък е по-популярно в общества, където има устойчива традиция на абониране за медийни издания.


Важно е и дали българите вярват на новините и отговорът е, че с 32% вярващи на това, което четат и гледат страната е близо до дъното сред 46 държави, наблюдавани от анализаторите на световната агенция. Според тях това е признак на силно поляризирана медийна система.Преди две години "Репортери без граници" дори нарече тази ситуация "медийна гражданска война" в България. В доклада на "Ройтерс" по показателя нетно недоверие (разликата между имащите и нямащите доверие в новините) САЩ водят с минус 15 пункта (44% имат и 29% нямат), което се обяснява с острото политическо противопоставяне в годината на президентските избори и в частност с дълбокото недоверие на симпатизантите на републиканците. Следва България с минус 12 пункта баланс между доверие и недоверие в новините, Франция (-8) и Унгария (-6).


Да помогне ли държавата


Българите също така не вярват, че има нужда държавата да помага на частни медии, изпитващи финансови затруднения. От включените в анкетата европейски държави тук е най-големият дял (56%), които са против държавна помощ (22% са "за" и 23% нямат мнение). Но това не е изключение, защото почти същият брой несъгласни правителството да се намесва има в Гърция (54%), Чехия (53%), Испания (51%) и Германия (50%).


Единствено в Португалия, където медиите са особено тежко ударени от кризата, повече (41%) подкрепят, отколокото да се противопоставят (35%) на държавна помощ за тях. Обратното е в страни като Дания и Швеция, където отдавна има схеми за подкрепа на журналистиката с обществени средства.Важни уточнения


За значението на резултатите от проучването е нужно да се направят и някои уточнения.


Институтът на "Ройтерс" е част от Департамента по политика и международни отношения в Оксфордския университет, а анкетата е на YouGov и локалните партньори на тази агенция. Тя организирана в края на януари и началото на февруари онлайн сред 2018 души в България, но в доклада се посочва, че това става в страна с най-ниското в Европа ниво на навлизане на интернет в живота на хората (т.нар. internet penetration) - 67%. Това е доста зад Румъния (74%) и като цяло е в групата на латиноамерикански държави като Колумбия (63%), Мексико (65%) и Перу (68%).

 • Друга особеност е, че когато питат за доверие към новините на конкретни медии, авторите са събрали на едно място доста разнообразни и разнокалибрени като възможности брандове. Едни присъстват единствено в онлайн пространството (какъвто е "Дневник" например), други разпространяват съдържание и в телевизионния и радио ефир и като печатни издания, а има и такива, които промотират новините си през интернет портали и търсачки или са обвързани с популярна електронна поща. Повечето от тях предоставят свободен достъп до сайтовете си, но седмичникът "Капитал" е с платен достъп до съдържанието.


България е сред страните, за които няма национално представителни квоти по възраст, пол, регион и ниво на образование.


Тази година за пръв път от 10 години е върнато зачитането на групата, хората в която казват, че не се интересуват особно от новини (не са чели, гледали или слушали такива през последния месец). Но в предишни години делът на тази група е бил в рамките на 2-3% от всички анкетирани, поради което не смята, че отговорите ѝ не променят съществено крайните резултати и сравненията между държавите.


Авторите напомнят, че като цяло онлайн анкетите трябва да се възприемат като представящи по-скоро нагласите на хората, които потребяват новини онлайн и колкото по-малък е делът на internet penetration в една държава, толкова повече резултатът от анкетата се отдалечава от реалното положение сред цялото население.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Народопсихологията е следната: "по телевизора казаха, по радиото чух, във вестника прочетох"...обаче на кого е ТВ-програмата, по кое радио и в кой вестник за много хора не е важно. Приемат на доверие /75 %/, като лапнишарани. Особено по селата, в малките и средните градове.

 2. 2 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2350 Весело

  :)))) Понякога ми се струва, че България се оказа в ЕС и НАТО поради пълно недоразумение.

  "Чуждестранен агент"
 3. 3 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 771 Неутрално

  От всичкото написано оставам с впечатление, че автора се опитва да каже, че финансовото положение в българските медии не е добро. Предлагам Медиапул да изкарат данни какви приходи и от какви дейности имат, а така също и заплатите на работещите в медията. После и други медии ако го направят, всеки ще си направи сметката зле ли са или са си много добре. С другата теза която се прокарва за финансиране от държавата съм изцяло против, то и до сега има финансиране за удобните, а и не само с популяризиране на някакви европейски програми от почти всички миностерства

 4. 4 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#2] от "putinxujlo":

  Браво Колумб, откри Америка!


  До коментар [#1] от "save_knforest":

  Вестници? Колко е тиража най-големия български всекидневник? 20000-30000? Вестниците отдавна умряха. А младите изобщо нямат телевизори, аз който на 33, от 18 годишен и до ден днешен нямам телевизор, а пък какво остава за някой под 30 или под 25 години. В България свободни медии няма, може би единствено донякъде БНР. Останалото е на издръжка на шайката, олигарси и/или чужди държави.

 5. 5 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#3] от "Niko Kostantinov":

  Ако си напиша мнението за автора, разбира се без никакви обиди, веднага ще ме блокират. Толкова за "свободите медии", а иначе да автира се опитва да наменке, че народонаселението трябва да бъде задължено да си плаща за "свободни медии", под формата на данък или друга форма, която идва от данъците му.

 6. 6 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Какви социални мрежи използвате-Фейсбук


  Без коментар.

 7. 7 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2350 Разстроено

  До коментар [#4] от "Шоршо":

  :((( Това впечатление се дължи на пренасищането на страната с хора подобни ти.

  "Чуждестранен агент"
 8. 8 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#4] от "Шоршо"::((( Това впечатление се дължи на пренасищането на страната с хора подобни ти.
  —цитат от коментар 7 на putinxujlo


  Аз от 18 годишен не живея на територията, така че споко в свой води си. :-)

 9. 9 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Предлагам Медиапул да изкарат данни какви приходи и от какви дейности имат, а така също и заплатите на работещите в медията.
  —цитат от коментар 3 на Niko Kostantinov


  Аз имам най-голямо доверие на БНТ и БНР.
  Там работят професионалисти
  и медиите се финансират от държавата.

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  Странно - медиите смятат за нормално един човек да получава парите си от държавата или от някаква фирма, но те самите трабва да бъдат финансирани щедро с някакви пари, събрани от нас, но идващи уж от космоса. Който и да ги разпределя, се превръща в този, дето поръчва музиката, няма значение дали е министър или НПО.

  Еретик
 11. 11 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 140 Любопитно

  Нема проблем ,но единствените обективни медии са финансираните от дедо Спонсор и разбира се Неделчо от Пикъ.🥳👍

  Много съм прост
 12. 12 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 563 Весело

  До коментар [#10] от "Костадин Иванов":

  Иска да си плащаш за пропагандата с която ще те обливат, както е в Германия. Класика!

 13. 13 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 594 Неутрално

  В БЪлгария една твърде голяма част от населението разбира капитализма като "печалбите са лични, разходите/загубите - общи". Откъде, накъде държавата трябва да подпомага частни медии, произвеждащи продукт за вътрешна употреба???

  Do or do not. There is no try. Yoda
 14. 14 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  От всичкото написано оставам с впечатление, че автора се опитва да каже, че финансовото положение в българските медии не е добро. Предлагам Медиапул да изкарат данни какви приходи и от какви дейности имат, а така също и заплатите на работещите в медията. После и други медии ако го направят, всеки ще си направи сметката зле ли са или са си много добре. С другата теза която се прокарва за финансиране от държавата съм изцяло против, то и до сега има финансиране за удобните, а и не само с популяризиране на някакви европейски програми от почти всички миностерства
  —цитат от коментар 3 на Niko Kostantinov


  А защо не започнем с агенция пик? Колко държавни средства са постъпили там през последните 10 години, например.

 15. 15 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Абе как точно да са зле медиите, като папат реклами от частни фирми, папат и грантове да ни зомбират с новото нормално и лапат политически инжекции, да плюят в статии очернящи неудобни на запада страни и отделни личности, чужди и наши извън и вътре в предизборна обстановка. Въобще, медиите са доста богати и много, много далеч от обективни.

  мурзилка
 16. 16 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1473 Весело

  "Същото проучване на АЕЖ, което не претендира за представителност, но е уникално със събирането на мненията на журналисти,"
  👀😆😁
  АЕЖ =???
  Агенция Една Жена каза... 💡 💭 😁

 17. 17 Профил на el_comendante
  el_comendante
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Меко казано трябва да си луд за да вярваш на телевизията, жълти вестници, фейсбук и разни платени медии, които гордо са посочили и техният спонсор (разни НПО та).

  Обичам нещата да са прости а не хората да са такива!
 18. 18 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Същите тези българи нямат проблем с нищо, стига да имат салатка и ракийка... Не са алчни.

 19. 19 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 356 Неутрално

  А ТИ плати ли на Недялко?
  КАК ПАРТИИТЕ СИ ОСИГУРВАТ МЕДИЕН КОМФОРТ? (документи)
  От БОЕЦ се сдобихме с документи от Министерство на културата, от които става ясно, че през 2019г. ГЕРБ, ВМРО-БНД, НФСБ и Атака са политическите партии, които финансират „ПИК НЮЗ“ ЕООД чрез договори за медийно отразяване. За медийно отразяване в ПИК са платили и от Областната администрация на София област, начело с Илиан Тодоров от квотата на Атака. Така, общо сумата, която жълтият сайт е получила, е близо 60 000лв., с които всички ние, през партийните субсидии и разходите за дейността на администрацията, плащаме заплатите на Недялко Недялков, Ива Николова и тяхната ПИК. Към тази зловеща картина на публично субсидиране следва да се прибави и липсата на каквато и да е прозрачност във финансирането на електронните издания – дейност, с която държавата настоятелно отказва да се занимава.
  В замяна на това, „журналистите“ от жълтите медии ни гонят по улиците и очернят в своите дописки опозиционери, смели журналисти и граждански активисти. До това положение нямаше да се стигне, ако ГЕРБ и техните партии-патерици, повече от 11 години отказват да приемат законодателство, което да урежда контрола върху електронните медии. Комисията за регулиране на съобщенията не се занимава с тази дейност, доколкото в чл.2, ал.5, т.6 от Закона за радиото и телевизията се сочи, че той не се отнася за електронните варианти на вестници и списания. Така у нас няма регулаторен орган, който да санкционира онези уебсайтове, които незнайно защо някои наричат медии, за непрестанния им и напоителен език на омраза, клевети и обиди, и на политическа пропаганда. Стига се до абсурдната ситуация политически лица от ГЕРБ да злословят, позовавайки се на жълтите „медии“. Например, Тома Биков по делото му в СРС, образувано по иск на БОЕЦ за изказване, с което накърнява доброто име на сдружението, се защитава с аргумент, не че казаното е истина, а че не той е първоизточникът на тези твърдения. Биков се позовава на анонимна дописка в tribune.bg – сайт, в който самият той е посочен като автор, но не и на самата дописка. Картината става още по-зловеща, понеже българският съд в своята практика (например, решение №253/29.01.2014г. по гр.д. №1251/2012г. на ВКС) сочи, че при клевета отговорност носи само първият клеветник, докато всеки следващ, ако се е позовал на публикувано по-рано мнение от друг автор, не може да носи отговорност за това, че се е доверил на добросъвестността на първия. Това становище оневинява клеветниците, доколкото у нас медийната среда позволява съществуването на анонимни статии, несъществуващи автори и такива пишещи с псевдоними, с което позоваването другиго е най-сигурният начин за избягване от отговорност.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 20. 20 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Ако не са медиите един ден и св.Петка ще се окаже от мургавите, разбира се след Св.София ;-))

 21. 21 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Чудо голямо - в Германия как е ? В Италия ?

 22. 22 Профил на Alexander Kotcev
  Alexander Kotcev
  Рейтинг: 264 Неутрално
 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  Да бе, ще плащам (чрез данъците си) да облъчват населението с BLM, LGBTI+ и каква ли още не пропаганда. Да смучат там грантове от ДП на САЩ (Америка за България) и Дедо и да оставят само форумите, щото аз това ползвам от БГ-медиите. За получаване на истински новини си има всякакви канали. Ако искат да са на печалба от Дневник трябва да се замислят дали някой иска да чете всеки ден какво е казал Бойкикев и какви са хомофоби белите мъже, или примерно искахме да видим качествена статия за поредния ислямист колил хора в Германия (каквато още няма).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#21] от "Тони КОСТОВ":

  Не ни интересува...империи...които им било дадено да владеят света, за период от време.

 25. 25 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Чудо голямо - в Германия как е ? В Италия ?
  —цитат от коментар 21 на Тони КОСТОВ


  Явно се натиска да стане както е в Германия, на жилище по 52,50 евро на тримесечие, а плащащите нямат никакво влияние как се харчат парите им в медиите!

 26. 26 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Да бе, ще плащам (чрез данъците си) да облъчват населението с BLM, LGBTI+ и каква ли още не пропаганда. Да смучат там грантове от ДП на САЩ (Америка за България) и Дедо и да оставят само форумите, щото аз това ползвам от БГ-медиите. За получаване на истински новини си има всякакви канали. Ако искат да са на печалба от Дневник трябва да се замислят дали някой иска да чете всеки ден какво е казал Бойкикев и какви са хомофоби белите мъже, или примерно искахме да видим качествена статия за поредния ислямист колил хора в Германия (каквато още няма).
  —цитат от коментар 23 на Тюфлекчия


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 27. 27 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#23] от "Тюфлекчия":

  Точно, да смучат.

 28. 28 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 579 Неутрално

  "няма проблем" е различно от "не им пука" и "не ги интересува", нали знаете?
  Тва е като педерасите - ако не ги харесваш, те ти казват, че ги мразиш.
  Пасив агресив или на кратко - прогресив пропаганда.
  и да.. не ни пука от къде се финансирате. и на вас не ви пука... защото парите не миришат.

 29. 29 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#4] от "Шоршо":

  Датата 12 февруари 2021 ще да е била особено щастлива за Петьо Блъсков – дългогодишен, неуморен труженик в служба на властовата пропаганда, неизменен подгласник и ретланслатор на властта и особено на последните 12 години борисовщина. Борисовщина, която прояде като черна болест обществения организъм чрез пълното разграждане и обезличаване на институциите, обезкървяването им откъм експертен потенциал и превръщането им в автоматичен гумен печат на всякакви безумни и дори престъпни хрумки и прищевки на Негово Величество Вожда. Всичко това обаче никога не би било възможно без активното съдействие на т.нар. четвърта власт, без плеядата журналисти и издатели, хвърлили се да слугинстват на Падишаха. Някои от тях бяха действително заставени да го направят – но други, като Блъсков, го правеха изцяло доброволно и с ищах. Вследствие на което, с течение на времето станаха милионери. Някои по-бавно, но други – като Блъсков и Недялко от ПИК – доста бързо.

  Сумарните задължения на семейство Блъскови към КТБ – в лично качество и чрез техни фирми – възлизат на 7.5 милиона лева. Няма данни дори един лев от тези дългове да е постъпил в масата на несъстоятелността на фалиралата банка. И това е само малка част от огромното финансиране, отпуснато от КТБ през различни фирми (много от тях бушони), с което беше реализирано превземането на медийния сектор от тандема Пеевски-Василев. Към днешна дата това фактически значи основно и единствено Пеевски, доколкото Василев е в безсрочно „изгнание“ в Сърбия. Властта на Пеевски в медийния сектор – включително и в блъсковия „Труд“ – продължава да е безспорна, въпреки скорошната мимикрия на продажба на официално неговите вестници на купувача на Нова Телевизия, United Media Group.  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 30. 30 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#28] от "cnu40695109":

  Напротив, миришат. Не случайно хората казват, че да работиш с пари е най-мръсната работа.

 31. 31 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 579 Неутрално

  който иска пари от държавата, да ходи в бнр и бнт.. тамън ше настане конкуренция и може и да се вдигне качеството и.
  пари за частни медии от държавата под каквато и да е форма НЕ ТРЯБВА да се дават!

 32. 32 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 356 Неутрално


  Заради милиони и офшорки Недялко от Пик брани Иван Гешев като Матросов

  Подкрепящият Гешеф с цялото си тяло – Недялко Недялков, издател на Пик, организира контрапротест на протеста срещу номинирането на Гешев за главен прокурор. Недялко пише прочувствен апел във Фейсбук към всички, които уважават независимостта на държавното обвинение, да се присъединят към него и да си носят свирки, вувузели и прочие атрибути за шумопроизводство.

  Храбрият Недялко обаче не обелва и дума, нито надува вувузел за офшорките „LANBRAY“ LTD „GRAYBLOCK“ LTD. Не казва какво общо има с тях. Колко милиона, свързани с КТБ, е прекарал през тях? Откъде и за какво е получил тези милиони? Кой му ги е дал? Какво е тяхното предвижване във времето? За да бъдат укрити ли са „минавали“ през „LANBRAY“ LTD и „GRAYBLOCK“ LTD?

  В сайта 5gmedia.bg подробно е описан пътя на недялковите милиони. За тях е разбрала мегаструктурата КПКОНПИ, пише там, но по (не)известни причини прокуратурата си мълчи. Гешев мълчи.

  Затова и следващият въпрос е към Иван Гешев. Защо е толкова гневен и словоохотлив, когато се нахвърля върху този или онзи бизнесмен, политик или журналист, а не споменава дори с една дума Недялко Недялков? Нали главният прокурор Сотир Цацаров нареди ДАНС и Финансовото разузнаване да извадят списъците с офшорки и скрити банкови сметки и свързаните с тях. Това беше през май, а вече изтича юли…
  Гешев е толкова чевръст в акциите си, а за продажбата на в-к „Уикенд“ (за около 8 млн евро…), например, дори не си мръдва пръста. Не го прави и за продажбата на сайта „Блиц“ и в-к „Шоу“, които според самия Недялко, са купени от Делян Пеевски. С какви милиони е станало, след като по това време депутатът от ДПС е декларирал, че притежава мижава сума в банка и стар „Опел“?...

  Силно съмнителни казуси циркулират в публичното пространство, но Гешев го няма да се заеме с тях. Гешев е в Добрич, където още един свидетел трябва да бъде ударен защото свидетелствал по „Суджукгейт“...

  През това време Недялко се хвърля на амбразурата като Матросов да брани своя идол. Защото знае, че ако последният реши да спазва закона, Недялко ще закъса сериозно.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 33. 33 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 67 Любопитно

  Само на либералите им е проблем финансирането на медиите. При положение, че либералната преса взима милиони от чуждестранни фондации, с какви очи говорят за финансирането на медиите ? Ето например Дневник е политически вестник на ДеБъ и освен банери на Ристьо и статии в тяхна възхвала няма нищо, което на напомня на обективна журналистика.

 34. 34 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 67 Любопитно

  Само на либералите им е проблем финансирането на медиите. При положение, че либералната преса взима милиони от чуждестранни фондации, с какви очи говорят за финансирането на медиите ? Ето например Дневник е политически вестник на ДеБъ и освен банери на Ристьо и статии в тяхна възхвала няма нищо, което на напомня на обективна журналистика.

 35. 35 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Българинът все още не се интересува нито от къде идват парите и къде отиват, затова е беден и го лъжат и крадат.

 36. 36 Профил на martoto
  martoto
  Рейтинг: 73 Неутрално
 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Това че хората уж са много недоверчиви, не означава че не гласуват доверие на още по-несигурни източници и това си личи по всички важни въпроси, включително и политически. Кобид, ваксиниране или не, резултати от избори са доста показателни.
  А с финансирането има реален проблем. Ако не ги финансираш, те стават маши на всякакви полу и съвсем криминални структури и/или на правителството, защото дори когато не са финансирани директно, държавата е много голям рекламодател и поръчките отиват при тези, които свирят за тях.
  Ако тръгнеш директно да ги финансираш, те освен че ще станат железно с тези, които са на власт, ами ще се разпищолят и ще искат още и още.
  Та кой от къде ще черпи информация и на кого ще вярва си остава личен избор.
  Лошото е, че се налага да се мисли, а това не ни е силната страна:)

 38. 38 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Ами, прави са

  Дали тоя олигарх, или оня... Окопали са се като свински черва.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 39. 39 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 862 Разстроено

  За съжаление девиацията много отдавна се превърна в "норма" в масовото съзнание...!

 40. 40 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  А каква част от народонаселението въобще има рецептори за да възприема, анализира и прави изводи ? После се сърдите на проф.Иво Христов.

  кратък
 41. 41 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 579 Неутрално

  журналистите трябва да се адаптират към новия свят. журналистиката умря, защото няма нужда от нея. адаптурайте се, прогресисти!
  ако на всяка дейност, която отпада като нужда започнем да отделяме пари от бюджета и спонсорираме с медиен данък в случая, къде ще му излезе края?
  стягайте се и се преквалифицирайте в нещо от което има смисъл!

 42. 42 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  "От България идва и най-много несъгласие правителството да помага на частни медии, които не могат да оцелеят самостоятелно - 22% са "за", 56% са "против" и 23% казват, че не знаят как да отговорят на такъв въпрос."

  Вижте, социалиЗъма свърши. Нали 30 години точно частните медии ни набиваха в главите строгите пазарни принципи. Сега, виждате ли, изведнъж се оказа, че то не било съвсем така. Съвсем прав си е българина - частното си е частно.
  Америка за България като финансираше и финансира медии, всичко беше ОКей, пък сега сме се загрижили за финансирането. Не може "хем, к...в г... хем душата в Рая".

 43. 43 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 678 Любопитно

  Може би цифрите са малко завишени, но не са далеч от истината. Разбира се, аз съм заклет циник (да ме прощава колегата със същия псевдоним!) - за голяма част от българите наистина няма проблем с финансирането на медиите... стига да са (от) правилните (хора).
  За мен обаче най-големият проблем е невъзможността (или нежеланието?) най-накрая да се отървем от проклетия "който не е с мен е против мен" манталитет.

  Ами... глупав човек съм, да.
 44. 44 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Рев за комунизъм! Частните медии трябва да се финансират единствено от пазара! Много интересно ако се проведе такова проучване в САЩ какви ще са резултатите?!?

 45. 45 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2682 Весело

  Само ... 10% отговарят, че не знаят

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 46. 46 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#44] от "silverman":

  Стига с тоя сащ, там медиите са същата мизерия. Едните са платени от републиканците, другите от демократите. Единственото хубаво е момичетата, които казват прогнозата по испано говорящите канали.

 47. 47 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Добре, а какъв е проблемът медиите да въведат абонамент? Който иска да ги чете га си плаща. Така е напълно справедливо: медиите да се издържат от читателите си.
  Ама българинът не искал да плаща. Не че не иска въобще да плаща, не иска да плаща да го облъчват с левичарска пропаганда, да го манипулират и да му внушават, че е изостанал след като не подкрепя БЛМ и ЛГБТИ или пък да хвалят напълно безкритично Борисов и политиката му. За да може човек да получи някаква предства какво става в тази държава ще не ще трябва да чете и едните и другите и да търси някакъв баланс сред многобройните манипулации и внушения.
  Ако медиите искат подкрепа от читателие трябва да са максимално обективни, да представят новините точно и изчерпателно, да не пропускат "неудобни" новини, да представят анализи с всякакви гледни точки на автори с различни политически убеждения.
  Нормално е държавните телевизионни канали да се плащат от държавата, но пък сме свидетели как управляващите винаги са прокарвали собствената си политика чрез подмяна на ръководството и смяна на популярните водещи.


 48. 48 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Логичен е въпросът, защо в предизборната кампания Дневник "изостава" с новините. Това има, наглед косвена, но всъщност пряка връзка със финансирането на медиите. Което е странно, предвид че БКП(БСП+ДПС+ГЕРБ) едва ли ще дадат пари за реклама.
  Къде и кога ще видим, че Автомагистрали отново са отказали да предостави сключените с подизпълнители договори, въпреки решението на съда.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 49. 49 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#47] от "pamela":

  Точно така! Защо изобщо са ни медии при толкова много информация в нета..
  Ся медиантите ше кажат е тогава ше ви спрем нета, за да си плащате за нашата информация.
  Нещо такова е прогресизма..
  Който иска да лиже гъзове на държавна заплата - да отива в бнт, бнр. Останалите ДА СЕ ОПРАВЯТ. ПАЗАР!

 50. 50 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 47 Весело

  Има прублем с финансирането на ТКЗС-то 🎃🤣

 51. 51 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  В България НЯМА независими медии. Тенденцията е манипулациите и внушенията да стават все по фини и изтънчени.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 52. 52 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 600 Неутрално  До коментар [#46] от "chepokalipsis":

  Да така е! Затова човек трябва да си търси каналите за информация в туитър, ютюб и т.н., да си направи платени абонаменти и т.н. Не е о.к. обаче с пари на данъкоплатците да се финансират медии!

 53. 53 Профил на bokster
  bokster
  Рейтинг: 278 Неутрално

  7/8 от българите са идиоти, защото ги мързи да четат.

 54. 54 Профил на Down Tempos
  Down Tempos
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Как пък веднъж не ме попитаха мене в тия проучвания или някой от тук присъстващите? Ходят при бабите и дядовците да разпитват и да си правят фейк нюз.

 55. 55 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  В България НЯМА независими медии. Тенденцията е манипулациите и внушенията да стават все по фини и изтънчени.
  —цитат от коментар 51 на Боян Таксиров


  Няма такова нещо в света като "независими" медии, не само в България.

 56. 56 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Медиите трябва да се само финансират. Аз съм абсолютно против да се дават пари на педераси като дневникарите, бнт, бнр и прочие сган.

 57. 57 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Какъв проблем да имат - всеки може да открадне един Каолин и да си издава вестниче с Карабоев...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 58. 58 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Българинът никога не е имал усет кога го лъжат медиите. Имам предвид масовият българин. Още от времето на соца ни е било внушено, че всичко, казано по телевизията и вестника, е самата чиста истина. Всеки вярва на това, което чуе. Експериментът на Ку-ку са Козлодуй доказа това. С творческия похват на Орсън Уелс кукувците внушиха на публиката една лъжа и много хора се вързаха. По същия начин Уелс преди около 80 години е имитирал "нападение на извънземни", внушавайки на слушателя измамна достоверност, но самите слушатели са били предупредени тогава, че това е радиошоу и то на Хелоуин. И въпреки това са повярвали.

  Лъжата в медиите не е само във фалшивите новини, а в премълчаните новини. Едно журналитическо правило казва, че едно събитие, ако не е било съобщено и разгласено, значи не се е случило. Например - на някой предизборен митинг някой политик изрече фразата, че е "построил половин милиард магистрали", но неговите подчинени медии лекичко откажат да съобщят този гаф. Никой не узнава за събитието, значи то не се е случвало.

  Българскинът няма културата да проверява и истинноста на новините. Четенето на новини само от един източник никога не е сигурно. Ако една новина присъства само в една медия и в никоя друга, има проблем, нещо не е наред. Защото всяка редакция си има своя политика и сито, през което да задържа "нежеланите" новини и да пуска желаните. Нарича се "автоцензура".

  И тук стигаме до собствеността на медиите. Медия без пари и реклами не работи. Парите в България са малко, така че без издръжка не върви. А колко пари ще получи редакцията, зависи от Чичко Паричко. И неговите интереси, неговите приятели, неговата партия. Но българинът няма представа кой е собственик на дадена медия. По същия начин не се интересува и кой е производителят на евтиното сирене, което си купува от бакалията. Важното е сиренето да има вкус на сирене и медията да даде някакви новини. А какво е качеството, не е важно.

  И знаете ли кое е най-страшно? Че същият този наивен българин след 2 седмици ще избира Народно събрание и ще решава кой да управлява България за 4 години и кой да разпределя милиарди данъци и европейски пари. Невежият българин, досущ като онази неука старица, хвърлила съчки на кладата, ще решава съдбата на всички ни.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 59. 59 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#58] от "Lou":

  Даването на лесни европари освен че доизглажда мозъчетата, не спомага и с абсолютно нищо за менталното развитие на нацията.
  Затова е по-добре да ги няма. Не само, че спира еволюцията, а създава деволюция и регрес на лесни пари и консуматорство. 0 мотивация за мисъл, 0 мотивация за образование, 0 мотивация за развитие, 0 мотивация за работа, 100 мотивация за следване на инструкции как да се гепят парите.. и резултатите няма да закъснеят. Те вече са тук, но ефекта ще се задълбочава още.

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално


  "с 32% вярващи на това, което четат и гледат страната е близо до дъното сред 46 държави"
  Изненада! Че ние по кое не сме на дъното.

 61. 61 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#60] от "Роси":

  Гледай го от положителната страна.
  По всичко сме първи... ама изотзадзе.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK