На живо

Коронавирусът по света: Ваксината на "Астра Зенека" може да работи като бустер

Коронавирусът по света: Ваксината на "Астра Зенека" може да работи като бустер

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Трета доза "Астра Зенека" увеличава антителата

Трета доза от ваксината COVID-19 на Оксфордския университет и "Астра Зенека" (Oxford-AstraZeneca) предизвиква силен имунен отговор, показаха резултати от изследване, публикувано в понеделник.


Проучването на Университета в Оксфорд установи, че подсилващата (бустерна) доза увеличава отговора на антителата и Т-клетки. Освен това проучването показа, че и при 45 седмици между двете дози имунният отговор се усилва.


Британското правителство обсъжда планове за провеждане на кампания през есента за усилване на защитата на ваксината, след като три пети от британците вече са получили и двете дози ваксина срещу COVID-19.


Андрю Полард, директор на Оксфордската група за ваксини, каза, че доказателствата, че ваксината предпазва от настоящите варианти за продължителен период от време, означават, че подобен бустер може да не е необходим.


"Към този момент с високо ниво на защита на населението на Обединеното кралство и без доказателства за това, че е необходимо, е неприемливо даването на трета доза сега във Великобритания при положение, че в други страни ваксините недостигат", каза той.


По-ранни изследвания показаха, че ваксината на "Астра Зенека" има по-висока ефективност, ако периодът между двете дози се увеличи от четири на 12 седмици.


Резултатите развенчават опасенията, че векторните ваксини на "Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън" могат да загубят ефикасност, ако са необходими ежегодни ваксинации, заради риска тялото да произведе имунен отговор срещу използвания във ваксината вектор, доставящи генетичната информация.


"Имаше известни опасения, че няма да можем да използваме тази ваксина в режим на бустер ваксинация, но получените данни не предполагат това", заяви пред Ройтерс авторът на изследването проф. Тереза Ламбе от Оксфордския институт за ваксините "Дженър".


Коронавирусът по света: Ваксината на "Астра Зенека" може да работи като бустер

© Associated Press

Богатите държави свалят ограниченията

Двадесетте най-богати държави в света са премахнали половината от търговските ограничения, въведени заради COVID панделията, съобщи Световната търговска организация, цитирана от Ройтерс.


Докато мерките, ограничаващи търговията падат, икономиките от Г-20 имат какво още да правят по отношение на свободното движение на медицински препарати и съставки, жизненоважни за спасяване на човешки животи", заяви генералният директор на организацията Нгожи Оконджо-Иуеала.


Около 49% от ограниченията върху търговията са били преустановени през средата на май, сочи доклад на СТО.

С всеки трети ваксиниран Швеция облекчава COVID ограниченията

Швеция ще облекчи много от ограниченията, свързани със забавяне на разпространението на COVID-19 на 1 юли, позволявайки повече хора да се събират на стадионите и в заведенията, съобщи Ройтерс.


"Разпространението на инфекцията рязко е намаляло," заяви министърът на здравеопазването Лена Халенгрен. "Беше дълго и трудно време и ние преживяхме три вълни, но благодарение на ваксинациите ситуацията се подобрява", добави тя.


От следващия месец ще бъде отменено и ограниченото работното време на заведенията. Броят на седящите зрители на открити стадиони също ще се увеличи до 3000 от 500 и повече, ако стадионът е разделен на сектори.


Препоръките да се срещате само с хора от едно домакинство и носенето на маски в обществения транспорт също ще бъдат отменени.


Повече от 57% от пълнолетните шведи вече са получили първа доза ваксина, а всеки трети е напълно ваксиниран.


Повече от 14 хил. души, диагностицирани с COVID-19, са починали в Швеция, многократно повече от останалите скандинавски страни, но по-малко от други европейски държави, които наложиха по-строги мерки.

Рекорден брой починали в Москва и Санкт Петербург

Руската столица Москва и вторият по големина град Санкт Петербург отчетоха рекордна смъртност сред заразените с коронавирус от началото на пандемията. В Москва починалите за денонощие са 124 души, в Санкт Петербург - 110.


Само в Москва починалите според официалните данни са над 22 хил., в цялата страна - 133 хил. (според руската статистическа служба Росстат са повече). В двата главни руски града регистрираният първо в Индия вариант Делта стана причина за нова вълна и рекордни стойности на новозаразените. Властите свързват това със слабия интерес към ваксинационната кампания - в Русия едва 11% бяха имунизирани към средата на май, в момента са малко под 15 на сто.


В резултат Москва и други градове вече въведоха ограничения, общо 20 от 85 региона направиха ваксинирането задължително. От днес тя започва в руската столица, но кметството на Москва обяви - за втори път от средата на юни насам - че е свършила една от ваксините" "Ковивак". Недостиг на една от дозите на основната руска ваксина "Спутник V" бяха регистрирани в няколко други региона, но властите уверяват, че проблемът е временен и предстоят нови доставки.

22 държави приемат вече COVID сертификатите при пътуване

Двадесет и две държави вече издават и приемат европейските сертификати за COVID, които показват здравния статус на пътуващите.


Европейската комисия съобщи, че 20 държави от ЕС, както и Исландия и Норвегия, вече са свързани в общата система за проверка на сертификатите, която официално ще стартира на 1 юли. Има техническа готовност за включване и на Швейцария в европейската система.


Засега седем европейски държави още не издават европейския документ: Нидерландия, Румъния, Швеция, Кипър, Малта, Унгария и Ирландия.


Според регулацията, с която ще се формализира използването на сертификата, държавите имат шестмесечен преходен период, в който могат да не въвеждат европейския документ, а да използват национален. Предимството на европейския е, че той ще ще приема автоматично и не е необходимо да се ходи на лекар, за да бъде получен. Сертификатът показва дали пътникът е бил ваксиниран, преболедувал е COVID-19, или е тестван с отрицателен резултат 48-72 часа преди пътуването.


Междувременно Германия вече поиска да забрани пътуването по несъществени поводи до Португалия заради избухването на огнища от инфекции от силно заразния вариант "Делта".


Коронавирусът по света: Ваксината на "Астра Зенека" може да работи като бустер

© Associated Press

Гърция дава 150 евро за ваксиниране срещу COVID-19

Гърция ще предложи на младите парична награда за първата доза ваксина срещу COVID-19, като част от усилията на правителството за повишаване на нивата на ваксинация преди разгара на летния сезон, съобщи Ройтерс.


С около 33% от 11-милионното население, напълно ваксинирано досега и нарастващите опасения заради по-зарязния "Делта" вариант на коронавирус, правителството проучва нови начини да убеди гърците да се ваксинират.


"С първата доза на ваксината те ще получат предплатена карта със 150 евро. Това е дълг към младежта, подарък от благодарност", каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис


Около 940 хил. гърци на възраст между 18 и 25 г., които са получили поне една доза от ваксината срещу COVID-19 или ще го направят до края на годината, ще имат право да получат паричния бонус или така наречения "свободен пропуск", съобщи правителството.


Парите ще могат да се харчат от 15 юли за почивка или за културни събития. Ваксинираните младежи ще получат и безплатен мобилен интернет за един месец.


Гърция е отчела общо 420 905 заразени и 12 664 смъртни случая от коронавирус от началото на пандемията.


Коронавирусът по света: Ваксината на "Астра Зенека" може да работи като бустер

© Reuters

Гърция иска тест за ваксинирани със "Спутник V"

Гърция реши да изисква PCR тест от ваксинирани с руската ваксина "Спутник V" след критики от Германия и Франция, че е прекалено небрежна с туристите, пише "Юрактив".


През април гръцкият министър на туризма Харис Теохарис увери руснаците, че националният комитет по ваксинация на Гърция включва руската ваксина като еквивалент на европейските ваксини за целите на пътуването.


Но сертификатът за COVID-19 на ЕС признава само ваксини, одобрени за европейския пазар, макар да позволява държавите да включват и препарати, разрешени от СЗО.


Руската ваксина "Спутник V" обаче няма лиценз от СЗО, за разлика от китайските "Синофарм" и "Синовак". Тя се използва в Унгария и в Словакия. Така европейските туристи могат да влизат в Гърция без допълнителен скрининг, докато руските - не, тъй като сертификатът се издава само на европейски граждани, уточнява "Юрактив".


На срещата на върха на ЕС миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел, подкрепена от френския президент Еманюел Макрон, критикува Гърция, тъй като ваксината не е одобрена от европейския регулатор и не е известно каква е ефективността й спрямо варианта "Делта".
.
България също признава за ваксинирани, пристигащи чужденци, имунизирани с руската ваксина срещу COVID-19.


Коронавирусът по света: Ваксината на "Астра Зенека" може да работи като бустер

© Associated Press

Португалия карантинира неваксинирани британски туристи

Португалия ще карантинира задължително пътниците от Великобритания, които не са напълно ваксинирани, реши правителството след скок на инфекциите при отварянето за чужди туристи.


Британските граждани без ваксина ще трябва да се поставят под карантина за 14 дни от понеделник поне до 11 юли в дома си или на посочено от властите място.


Великобритания, един от най-големите източници на чуждестранни туристи в Португалия. От вторник Германия смята Португалия за "зона с вирусен вариант", което ще затрудни туристическите пътувания.


Причината за увеличаването на инфекциите в Португалия е вариантът "Делта", на който се дължат вече над 70% от новите случаи в района на Лисабон.


Испания също реши да върне изискването за британски граждани, почиващи на Балеарските острови, дори те да са ваксинирани. В петък Лондон постави Майорка в списъка на безопасните дестинации, след завръщането, от които не се налага тестване и карантина.

В Италия маските на открито не са задължителни

От понеделник цяла Италия е бяла зона, тоест с почти никакви рестрикции заради коронавируса, предаде АНСА.
Отпада и задължителното носене на маски на открито, наложено преди седем месеца. Но разпространяващият се вариант делта на вируса поражда безпокойство. През юни новозаразените се умножиха четирикратно в сравнение с май. Това крие риск от налагане на локални червени зони в страната. /БТА

Премиерът на Люксембург е с COVID-19

ЦПремиерът на Люксембург Ксавие Бетел даде положителна проба за коронавирус, след като в четвъртък и петък присъства на срещата на върха на ЕС в Брюксел, предадоха ДПА и "Ройтерс".


48-годишният Бетел си е направил сам тест, резултатите от който са били потвърдени с PCR тест. Той има леки симптоми, включително повишена температура и главоболие, но планира да продължи работата си дистанционно. Премиерът ще остане под карантина 10 дни.


По време на двудневната среща Бетел е бил в контакт с много европейски лидери, но правителството не смята друг държавен или правителствен ръководител за близък контакт на Бетел, потвърди говорителка на премиера. В Люксембург за близък контакт се смята присъствието на двама или повече души в затворено помещение, на по-малко от два метра и без маска, в продължение на повече от 15 минути, отбелязва ДПА.


Говорител на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта в туитър, че на срещата са били спазвани хигиенните правила, добавя БТА.


Люксембургският премиер е получил първа доза от ваксината на "Астра Зенека", която му е била поставена на 6 май. По график той е трябвало да получи втора доза тази седмица.


Коронавирусът по света: Ваксината на "Астра Зенека" може да работи като бустер

© Reuters

Саудитска Арабия въвежда ограничения за неваксинираните

Неваксинираните в Саудитска Арабия няма да могат да работят и да се събират от 1 август, съобщи БТА, като се позовава на "Ройтерс" и ТАСС.


Достъпът до държавни учреждения и частни компании, пътуването в обществен транспорт, както и посещаването на търговски, културни, развлекателни, спортни, икономически, научни, социални и други мероприятия ще бъдат разрешени само за ваксинираните. Нарушителите ще бъдат глобени 40 хил. саудитски риала (над 10 хил. долара).


Рияд започва програма за ваксинация на непълнолетните на възраст от 12 до 18 години.


Над 70% от жителите вече са получили ваксина. Говорител на здравното министерство съобщи, че няма нито един смъртен случай сред ваксинираните, които са се разболели от COVID-19.


Коронавирусът по света: Ваксината на "Астра Зенека" може да работи като бустер

© Associated Press

Пандемията се забавя, но локдауните се завръщат

Най-големият град в Австралия Сидни влезе в двуседмичен локдаун от събота, за да овладее внезапен прилив на коронавирус, а руският Санкт Петербург обяви рекорден брой на жертвите, след като няколко европейски държави премахнаха ограниченията въпреки глобалното разпространение на силно заразен вариант COVID-19.


Докато напредъкът във ваксинацията чувствително намали инфекциите в много, предимно богати, държави, възходът на варианта делта, появил се в Индия, предизвика опасенията от нови вирусни вълни.


Бангладеш обяви, че ще наложи нова национален локдаун от понеделник, като офисите са затворени за една седмица и е разрешен само медицински транспорт.


Нова Зеландия, позовавайки се на "множество огнища" в Австралия, обяви тридневно прекратяване на споразумението си за пътуване без карантина с по-голямата си съседка.


Министърът за реакция COVID-19 Крис Хипкинс заяви, че мораториумът цели да се обмислят нови мерки, които да позволят запазването на пътуванията между двата острова. Сред тях е тестване преди всички полети за всички пътници и екипаж .


ЮАР също затегна ограниченията след взрив на инфекциите, които се увеличават с 18 хил. дневно. Забранени са всички събирания е и въведен вечерен час. Ресторантите продават само храна за вкъщи. Училищата ще започнат да затварят от сряда, но плажовете и парковете остават отворени. В 12 африкански държави случаите на COVID-19 растат бързо.


В световен мащаб пандемията все още се забавя, като Световната здравна организация (СЗО) отчита най-малък брой нови случаи в света от февруари насам и намаляване на смъртните случаи от COVID-19.


"В момента има много притеснения относно варианта делта," каза шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, добавяйки, че лесната преносимост и все още ниският обхват на ваксинации са повод за тревога.


Делта е най-лесно преносимият от досега установените варианти на инфекцията и вече е регистриран в поне 85 държави по света. Според специалистите вариантът е толкова заразен, че достигането на т.нар. колективен имунитет от ваксинирани и преболедували трябва да достигне 80%, за да се овладее.


Въпреки че няколко проучвания показват, че ваксините са малко по-малко ефективни срещу делта, те все още са високо ефективни, но само след втората доза.

Москва въвежда задължителна ваксинация

Работещите в услугите в Москва ще бъдат ваксинирани в опит да се овладее новата вълна на коронавирусната инфекция, с която засега властите не успяват да се справят въпреки увеличените ограничения.


За част от служителите се връща задължителната дистанционна работа, а за работещите от сектора на услугите се въвежда задължителна ваксинация. Освен това се въвежда и пропуск, който ще се използва при ходене на ресторант, съобщава БТА.


Московчани ще трябва да свалят от интернет портала на Москва QR код, потвърждаващ, че са били ваксинирани, че са прекарали зараза в последните шест месеца или че имат отрицателен тест за коронавируса, не по-стар от 72 часа.


Засега не е обявен общ локдаун, както през пролетта на 2020 г.


В събота руският домакин на Евро 2020 в Санкт Петербург отчете най-високата дневна смъртност на COVID-19 от началото на пандемията. Според официални данни градът, който вече е домакин на шест мача и ще приеме четвъртфинал в петък, е регистрирал 107 смъртни случая.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (291)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 900 Неутрално

  А Путин уж вече беше преборил короната и даже щедро предлагаше Спутника навсякъде, където му обърнат малко внимание, ти да видиш.

 2. 2 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Локдауните ?
  Нямаше ли българска дума? Ами пишете го тогава цялото изречение на чуждици.
  Локдаутине ритърн ин Бългерия.
  Найс, а ?

  кратък
 3. 3 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1296 Весело

  Локдауните т.е. идиотщините се завръщат.

 4. 4 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Еми да, да медийте да продължават да излъчват шарлатани като мангъров и чорбанката дето 'то не се знае още за ваксините' и 'то това е като едно лятно грипче', пък после да се чудят всички откъде им идват пълните болници и локдауните.

  You don't know what you don't know.
 5. 5 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 989 Весело

  Без изненади - The great reset, трябва да бъде довършен.

 6. 6 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Локдауните т.е. идиотщините се завръщат.
  —цитат от коментар 3 на Иполит Матвеевич


  не ти пречат, ако по цял ден си висиш дома да пишеш коментари по форуми :)

  You don't know what you don't know.
 7. 7 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Абе ваксинирайте, бе!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иполит Матвеевич":

  А вие как предлагате да се овладее ръста на заразените и плътно следващия го ръст на нуждаещите се от хоспитализация? Може би да направят телевизионен формат тип Кашпировски с някои виден антиваксър? Който да обяснява че това е лека кашлица и няма проблем дори да не можеш да дишаш и се скъсваш от кашлица, това е от самовнушение.

 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#4] от "meteowrite":

  Хич и не се чудим но лошото е че ние ваксинираните ще патим наравно с антиваксърите. Щото не може да се направи локдаун само за неваксинирани, като затворят заведенията и училищата наесен ще важи за всички.

 10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 468 Любопитно

  До коментар [#2] от "Мариана Кълвачева":

  Локдауните ?Нямаше ли българска дума? Ами пишете го тогава цялото изречение на чуждици.Локдаутине ритърн ин Бългерия.Найс, а ?
  —цитат от коментар 2 на Мариана Кълвачева


  Напишете ми изреченитето "отворих си бутилка бира, налях си я в халба и включих компютъра си" без да ползвате чуждици?
  А локдаун си е хубава дума - означава заключване на затворниците в килиите...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4319 Весело

  "Работещите в услугите в Масква ще бъдат ваксинирани"

  Дневник...... Масква?😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 694 Весело

  >Локдауните се завръщат

  Това досега беше демо версия.
  Локдауните тепърва започват!

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Разстроено

  За съжаление демаркационната линия между ваксинирани и неваксинирани ще остане още дълго...
  Изборът е личен...

 14. 14 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#1] от "herbaltea":

  И малобританците така. Уж бяха преборили короната, па взеха, че се препънаха у нея, ти да видиш.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Кой, ако не точно най-изявените сатрапии, да поведат парада?

 16. 16 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  “Локдауните се завръщат“

  Хаха, още ли вервате че ваксините и “мерките” подобряват ситуацията? Някой трябва да е много глупав за да се връзва още на тези дивотии. След толкова “мерки” и ваксинации на ви още малко локдаун а сме още в началото на лятото.

 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  А Путин уж вече беше преборил короната и даже щедро предлагаше Спутника навсякъде, където му обърнат малко внимание, ти да видиш.
  —цитат от коментар 1 на herbaltea


  На фона на всичко това :"Въпреки рекордния брой заболели в Русия в понеделник се възобновяват редовните полети с България "
  ЧЕСТИТО ! Честито радевче , рашковче , .............А може и Стойчо Кацаровче !

 18. 18 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#4] от "meteowrite":Хич и не се чудим но лошото е че ние ваксинираните ще патим наравно с антиваксърите. Щото не може да се направи локдаун само за неваксинирани, като затворят заведенията и училищата наесен ще важи за всички.
  —цитат от коментар 9 на m17


  точно заради това се ядосвам на такива като Чорбанката и Мангърката. И на медиите, които ги канят и им дават трибуна редовно.

  You don't know what you don't know.
 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#9] от "m17":

  Брей, коги бееме сички хора, пък ся ти ни разделяЖ и на ний и вий. Гаче ли няма още 1000 вида дискриминации. Като си въкциниран, нещо повече от другите ли се самочувстваш?

  мурзилка
 20. 20 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Превеждам:"отворих си бутилка бира, налях си я в халба и включих компютъра си"
  Ето:"Направих си сок от бъз, седнах на сянка в градината, взех си една хубава книжка и прекарах прекрасен следобед."
  А леваците нека се наливат с бира защото им трябва бирен корем, нека се облъчват от електронните си устройства и нека си образуват нерви, от които никой нищо не печели.
  Наздраве.

  кратък
 21. 21 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#9] от "m17":

  Не разбра ли, че дори с ваксина пак си податлив на чисто нов вариант и на още неродени варианти? Тоест все едно си без ваксина. Сори, пак си на първото квадратче. Уж е наука, но всъщност каквото решат писарушките, това е науката. Да не си мислеше, че с една ваксина ще се сдобиеш с комплект от лично усещане за праведност плюс всички стари свободи...суийт съмър чайлд, майна...

 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#19] от "Маршалов":

  Да, чувствам се 96% по-малко вероятно умрял от корона.

 23. 23 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1110 Любопитно

  Никакви ваксини няма да спрат Короната, ама пък се отвори як бизнес за фармацията. А в България и за личните лекари, на които плащат по 10 лева за поставена доза, яко...

 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4319 Любопитно

  Превеждам:"отворих си бутилка бира, налях си я в халба и включих компютъра си" Ето:"Направих си сок от бъз, седнах на сянка в градината, взех си една хубава книжка и прекарах прекрасен следобед."А леваците нека се наливат с бира защото им трябва бирен корем, нека се облъчват от електронните си устройства и нека си образуват нерви, от които никой нищо не печели.Наздраве.
  —цитат от коментар 20 на Мариана Кълвачева


  Предполагам, ти не ползваш никаква електроника, за да пишеш тук?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 694 Весело

  Много хора си мислят, че нещата ще приключат с ваксинирането.

  Искам да ви успокоя :-) Нещата тепърва започват. Ще има нови щамове, нови локдауни, нови ваксини. В крайна сметка има и много други вируси!

  И робството е било грижа за живота и здравето на хората, нищо, че някои Плоскоземци са твърдели обратното!

 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#18] от "meteowrite":

  Чорбанката поне си изпати лично и полежа в болница и от тогава е по-умерен. Силно се надявам и Мангърката да го хване по-здраво и да полежи на респиратор 1 седмица че да му дойде акъла.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#22] от "m17":

  Аз се чувствам 100% невероятно умряла от корона и без ваксина.
  Но пък процентната вероятност да получа инсулт поради всеобщото ниво на ковид тъпизъм се качва с всеки ден.

 30. 30 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 468 Весело

  До коментар [#20] от "Мариана Кълвачева":

  Пак ползвахте чуждица - jardin...
  А ако съдим по рейтинга ни, Вие се облъчвате от електронните си устройства повече от мен... Наздраве!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 31. 31 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#8] от "m17":

  Не, естествено! Много по-добре се овладява ръста на заболяемостта със затворени паркове, изкъртени пейки, затворен Декатлон, затворени мебелни магазини, маски на открито и закрито, вечерен час.
  Момчета и момичета, не разбрахте ли, че епидемията следва естествения си ход и никакви идиотщини не й влияят. Това се доказа еднозначно за изминалата идиотска година и половина.

  ПП. Аз съм се ваксинирал и вече съжалявам, че се ваксинирах, защото издевателствата си продължават ...

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#17] от "doroteus":

  Помните ли как Кацаров ни обясняваше че ще направи протокол, ще взима "адекватни мерки" и ще управлява епидемията най-най-правилно. Ама това е лесно да го казваш докато си в опозиция, лесно е и да пенсионираш някои стар враг като ти падне. Ама е много, много тегаво да направиш процедура че и да я спазваш, особено като тя би засегнала голяма и влиятелна група хора. Щото тия хора имат връзки и в новото правителство, имат стотици хиляди прегладнели и изнервени служители....

 33. 33 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2008 Любопитно

  От зимата призовавам, Ваксинирайте се!!! Дори ваксината да не е в състояние напълно да ни защити, то преодоляването на бариерите за свободно движение ще е от полза!
  Надявам се здравното министерство или журналисти да проучат и напишат колко човека от новозаразените или с тежко протичане на болестта са с ваксини и какви? Оказа се че ваксинираните с китайската ваксина или със Спутник не са предпазени!!!!
  В Русия в момента е мор, въпреки техните 4-5 ваксини!
  С жената се ваксинирахме с АЗ, двете дози и си взехме сертификата. В момента всички врати са отворени пред нас.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 34. 34 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#18] от "meteowrite":Чорбанката поне си изпати лично и полежа в болница и от тогава е по-умерен. Силно се надявам и Мангърката да го хване по-здраво и да полежи на респиратор 1 седмица че да му дойде акъла.
  —цитат от коментар 26 на m17


  Жилав е гадът, ходи без Маска в Ковид отделението. Няма справедливост, доста Праведници спазваха стриктно Мерките, но загубиха Битката с Ковида...

 35. 35 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Странно ми е, че хем се ваксинираха, хем отново влизат в локдаун.
  А ние не се ваксинирахме, а на практика нямаме болни.

 36. 36 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мариана Кълвачева":

  българската дума "затваряне" ИЗОБЩЕ НЕ Е ПОДХОДЯЩА! Щата може да се затвориш с в ктая с готино гадже или с вино и хубава книга.
  ДУМАТА ЗА ТАЗ РАБОТА Е ТОЧНО "ЛОКДАУН"! ЗАТВАРЯТ ТЕ В ТЯСНА КИЛИА ПОД НАБЛЮДЕНИЕ 24/7 И С ПОСТОЯННО ВКЛЬЧЕНА РАДИОТОЧКА НА ПАРТИЙНАТА ПРОПАГАНДА: НЕ ЦЕЛУВАЙ, НЕ ПРЕГРЪЩАЙ, БЪДИ ОТГОВОРЕН КЪМ ДРУГИТЕ, НИЩО, ЧЕ НА ТЯХ НЕ ИМ ПУКА ЗА ТЕБ! ОБИЧАЙ И ВЕРВАЙ САМО НА ГОЛЕМИЯ БРАТ!
  От затваряне се излиза що годе нормално. От ЛОКДАУН - само полудел, ненормален или скланен към крайно насилие. че и ревнуващ хората, които дават на късо ваксъродауните. С желание да ги разкъсаш: ти как така не ебаваш големия брат бе, а!
  ЛОКДАУНА СИ Е ЛОКДАУН. ИНСТРУМЕНТ НА ДЯМВОРА ЗА КОНТРОЛ И ЕЛИМИНАЦИЯ.

 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  "Според специалистите вариантът е толкова заразен, че достигането на т.нар. колективен имунитет от ваксинирани и преболедували трябва да достигне 80%, за да се овладее."

  А, подобен висок процент на ваксинирани в момента няма в нито една държава, включително Малта, Израел, ОК... а на глобално (планетарно) ниво да не говорим.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#21] от "lil_alex":

  Айде глупости, всички ваксини дават много добра защита от всички шамове - защита от тежко боледуване и смърт. И то си личи в общества напреднали с масова ваксинация - в Израел няма един умрял ваксиниран, в САЩ забрави за тая драма, във Великобритания също ръста на заразените е в неваксинираните.

 39. 39 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иполит Матвеевич":

  ++++
  Много по-лесно е да се обвиняват хората, които не са се ваксинирали точно с въкцина която уж пази от ковидЯ, едва ли не от всичките щамове и да им се уравни, че всичките са гадни антиваксъри, че блокирането е заради тях и т.н. А пък аз си имам всички редовни въкцини, без такава за ковидЯ.

  мурзилка
 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Весело

  "Достъпът до държавни учреждения и частни компании, пътуването в обществен транспорт, както и посещаването на търговски, културни, развлекателни, спортни, икономически, научни, социални и други мероприятия ще бъде разрешен само за ваксинираните. Нарушителите ще бъдат глобени 40 хил. саудитски риала (над 10 хил. долара)."

  Или с други думи неваксинираните саудитци могат да си седят само в вкъщи и до парка (ако има такъв изобщо). Ако няма парк, то тогава разходка до близката пустиня. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иполит Матвеевич":

  Не знам защо трябва всеки път да изтъквате идиотизмите от миналата пролет. Да, това бяха масивни глупости, направиха ги заради масовия страх от неизвестното. И да, повечето обшества ги направиха - Европа, Азия, Америка. Единици държави не се подадоха на паниката. И да, тия мерки бяха с нулева стойност и затова отпаднаха както виждате. Сега никой не затваря паркове и не кърти пейки.
  Но това не отговаря на въпроса "как да предотвратим препълването на болниците ДНЕС".

 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  А в България и за личните лекари, на които плащат по 10 лева за поставена доза, яко...
  —цитат от коментар 23 на geordgeo


  Нали уж ваксинацията беше безплатна?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#38] от "m17":

  Не знам защо ваксинираните са толкова уверени, че са защитени от смърт. Не знам и доколко разбират механизма, по който ковид убива, донякъде не без помощта на лекарите.

  Ваксината само запознава имунната ти система с вируса. След това вече никой няма сигурност като се срещнеш с вируса в диво състояние доколко имунната ти система ще се държи адекватно и ще спаси нещата, преди вирусът да нанесе поражения. Това предстои да го видим през ноември.

  Защото короната, ако нямаш късмет, атакува белите дробове. Лекарите обаче, по незнайна причина, се бавят да разпознаят и овладеят вирусната пневмония, която в някои случаи е доста агресивна. Вкл. от хора, които преборват вируса, но после ги оставят да се давят в собствен сос от пневмония. Да видим как васината ще спасява от това.

  И да не забравяме, че до голяма степен който имаше да умира от вируса, си отиде и втори път няма как да умре. Останалите...ами при тях и без това смъртността е доста ниска, та ако не умреш, ще се радваш, че е от ваксината, а може просто да не си податлив на вируса. Каквито са до 80% от хората, ако не и по-голям процент.

 44. 44 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2008 Весело

  До коментар [#11] от "padrino":

  Да, Масква! Така си я наричат руснаците!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 45. 45 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Тази статия е поредното доказателство, че вирусът вирее в по-студено време. В момента в Австралия е зима, нормално е да има покачване на заболелите. Всяка пандемия си има жизнен цикъл. Ако ние сме преминали пикът тази зима, то те го преминават в момента.
  Санкт Петербург е най-северната част на Русия. Предполагам и там причината е подобна, но пък руснаците са по-инатливи и от българите като стане въпрос за лечение. До последно ще чакат преди да посетят болница или да се консултират с лекар. За ваксина изобщо да не става въпрос. За тях ваксината е водката.

 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#34] от "probba":

  Верно, жилав е гадът. Но и той е човек, одъртява и му намалява имунитета, не се е ваксинирал. Все има шанс да го хване някои агресивен щам и да го вкара в болницата. Колко по-млади и жилави хора са си отишли ....

 47. 47 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  "Новата" власт с удоволствие ще наложи и тук карантина , че наесен се очакват бунтове срещу машинациите с машините и завръщането на Черепа , Баневи , Арабаджиеви и Ко. на хранилката!

 48. 48 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#29] от "Green Day":

  Те и едни 30 хиляди българи се чувстваха така миналата година ама вече ги изядоха червеите ...

 49. 49 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#41] от "m17":

  Отговорът е като подготвим болниците и стимулираме масово ваксиниране! Всякакви други идиотщини са безсмислени! Всякакви! И идиотщините от миналата пролет, и идиотщините от есента, и идиотщините от тази пролет! Затварянето на Декатлон и мебелните магазини е идиотщина от тази пролет, примерно, не от миналата ... :-)

 50. 50 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 847 Весело

  До коментар [#38] от "m17":Не знам защо ваксинираните са толкова уверени, че са защитени от смърт. Не знам и доколко разбират механизма, по който ковид убива, донякъде не без помощта на лекарите. Ваксината само запознава имунната ти система с вируса. След това вече никой няма сигурност като се срещнеш с вируса в диво състояние доколко имунната ти система ще се държи адекватно и ще спаси нещата, преди вирусът да нанесе поражения. Това предстои да го видим през ноември. Защото короната, ако нямаш късмет, атакува белите дробове. Лекарите обаче, по незнайна причина, се бавят да разпознаят и овладеят вирусната пневмония, която в някои случаи е доста агресивна. Вкл. от хора, които преборват вируса, но после ги оставят да се давят в собствен сос от пневмония. Да видим как васината ще спасява от това. И да не забравяме, че до голяма степен който имаше да умира от вируса, си отиде и втори път няма как да умре. Останалите...ами при тях и без това смъртността е доста ниска, та ако не умреш, ще се радваш, че е от ваксината, а може просто да не си податлив на вируса. Каквито са до 80% от хората, ако не и по-голям процент.
  —цитат от коментар 43 на lil_alex


  Леле, ти удари Мангъров у дерека!!!
  Как някой световен мозъчен тръст от вирусолози още не те е привлякъл?

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 51. 51 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#43] от "lil_alex":

  Ковид е преди всичко най-опасен за съдовете, после идва моментът с пневмонията която също е много страшна и агресивна.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 52. 52 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#14] от "bulgarin.":

  Препъването на нациите ,които почти се ваксинираха е поради малкото на брой неваксинирани ,които се разболяват и разпространяват на други такива ,напр в Нова Зенландия ,заради заразен австралиец ,влязъл само за 3 дни ,обявиха локдаун навсякъде ,въпреки липсата на други заразени засега .....

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#43] от "lil_alex":

  Хич не ми трябва да знам механизъма, аз не съм специалист по молекулярна биология че да мога да го разбера. Аз вярвам на статистиката и на очите си. И статистиката казва съвсем ясно - ваксинираните не умират, общества където масово са ваксинирани си живеят нормално и няма тълпи в болниците. И моите очи казват същото - познавам няколко умрели неваксинирани и нито един умрял, даже и разболял се ваксиниран. Пък вие може да си мислите и да си пишете каквито глупости си искате.

 55. 55 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#47] от "Dankol":

  Нали се сещаш ,че бунтовете няма да намалят броя на заразените ,нито пък някой ще се съгласи безплатно и безропотно отново да лекува някой ,който месеци наред е отказвал безплатна ваксина ,всеки ще си плаща дяволъка .

 56. 56 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#48] от "m17":

  Ммм, май имаше доста тежки санкции за разпространение на фалшива информация. Официалната е 18к, така че ти вече подлежиж на глоба. Поне да беше написал че предполагаш че има 30к жертви, иди-дойди, ама твойто си е твърдение.

  мурзилка
 57. 57 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#38] от "m17":

  Още ли не разбра, че няма значение каква защита имаш. Писарушката бие печата и Бам! "за да опазим най-податливите", за да не допуснем нов щам, "out of an abundance of caution" и пак си на първото квадратче. Ще си намерят и учени, и лекари да се разпишат под тази позиция и готово. Впрочем историята как се създаде ковид речника, как се наложиха така познатите вече модели, е много интересна и е най-вече въпрос на усилване на едни мнения и заглушаване и дори демонизиране на други.

  В крайна сметка каквото се реши да е официално, това е - дори с научни факти не може да спориш. Искаш свобода след ваксина? Ама ти живееш в общество, не мислиш ли за другите, ще прегърнеш баба си и ще я убие индийският щам...

 58. 58 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  Работещите в услугите в Масква ще бъдат ваксинирани"

  Дневник...... Масква?

  Като изгледа човек клипа с "Меди Доганов е мой приятел, философ" и спира да се учудва на такива неща!

 59. 59 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 532 Неутрално
 60. 60 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#28] от "Consumer":

  Няма личен лекар ,който да си рискува работата ,за да издаде на някой антиваксър валшива бележка ,след което да се носи и наказателна отговорност за това .

 61. 61 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  Цитат:
  Локдауните

  -----
  Като го чуя тва локдаун и се изприщвам...
  Цял свят като малоумни повтарят ли повтарят.

  Ми имаме си думи за тия работи - запиране, залостване, под ключ, заптисване.

 62. 62 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#37] от "Иво":

  Напротив, щом няма ударно разпространение на вируса значи има малко податливи. Т.е има доста ваксинирани и доста преболедували т.е ваксинирани естествено. Раберете, няма друг начин да спре произволна болест - докато всички не се ваксинират, били естествено, било изкуствено няма да спре.

 63. 63 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#54] от "m17":

  Може да си и ядрен физик, но има балкан разлика между фината теория и клиничната практика. Аз не съм лекар и не играя такъв по ТВ, но видях достатъчно случаи на неглижирана пневмония и - който оцелее. Повечето се оправят бавно, някои по-възрастни на втората фаза на заболяването си заминават задушени.

  Сега е горещо лято, лесно е в тоя момент ваксините да работят. И миналата година беше същото, а дори нямаше и един ваксиниран, освен експерименталните една шепа хора.

 64. 64 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 391 Весело

  "Работещите в услугите в Масква ще бъдат ваксинирани"Дневник...... Масква?😂
  —цитат от коментар 11 на padrino


  Грешката е вярна;
  не само аз, а мнозина обичат да говорят на развален руски, все с любов ;)

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 65. 65 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  До коментар [#28] от "Consumer":

  За съжаление, има много такива...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 66. 66 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Аз рядко коментирам каквото и да е злободневно, но този път не мога да се въздържа.
  На път сме да извършим автогеноцид, и то заради алчността на шепа хора с интерес в туризма. Цяла Европа затваря за руски туристи, ние си отворихме бузите с две ръце за самолетите, пълни с руснаци, сакън бетонните чудовища по морето да не останат празни.
  Ватенките са пламнали от ковид, масово неваксинирани, масово нагли и арогантни, както обикновено. Задава се поредния апокалипсис за средния българин, защото той ще мре от ковид, а не собственика на бетонното чудовище.
  Беснея, защото едва оживях от ковид и знам, че има и повтаряне и потретване. Само не знам оживява ли се от тях.

 67. 67 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Те и едни 30 хиляди българи се чувстваха така миналата година ама вече ги изядоха червеите ...
  —цитат от коментар 48 на m17


  Е и ?
  Има си болести от които хората умират.
  Не си ли чувал ?

 68. 68 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Весело

  "Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел даде положителна проба за коронавирус, след като в четвъртък и петък присъства на срещата на върха на ЕС в Брюксел, предадоха ДПА и Ройтерс."

  Да се тестват за ковид и неговия сексуален партньор - нали лично пред нидерландския премиер, наскоро, в разговора му с Орбан се похвали, че бил гей и майка му го била мразела за това ! Да, Рюте и той да си направи един тест ! Орбан - той отнесе най много слюнки срещу своя антиЛГБТ закон и от двамата, така че и там не е лошо да се види какво е положението........

 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  До коментар [#28] от "Consumer":Няма личен лекар ,който да си рискува работата ,за да издаде на някой антиваксър валшива бележка ,след което да се носи и наказателна отговорност за това .
  —цитат от коментар 60 на edin drugii


  А, няма. Ти така си мислиш. Тук имаше един съфорумец, който се похвали, че е направил точно така. Платил си е на личния лекар за ваксинация, която реално не е направена. И си взел сертификата след това пак от него. Има много лични лекари, които за пари биха направили това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#57] от "lil_alex":

  Глупости, съвсем лесно е да се предвиди какво ще стане в бъдеще - постепенно всички хора ще се имуниччираме, било естествено, било изкуствено и нещата ще се върнат към нормалното си състояние. Да, някои общества ще се страхуват повече, години наред ще има тестове и сертификати но като цяло живота ще си продължи. Щом си е продължил след чумите и холерите не се и съмнявам че един силен грип ще промени света.

 71. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  До коментар [#62] от "m17":

  Зависи за коя държава и район говорим. В България няма ударно разпространение на вируса, но в други части на света има такова разпространение.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 72 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#30] от "Nil satis nisi optimum":

  Напротив, облъчвам се само, когато се налага да си заработвам заплатата.
  Никога не пиша в събота и неделя, може да проверите.
  А доста хора така са закачени към телефоните си, че и на улицата минават покрай познати без да забележат.
  Но приказката бе за чуждиците.
  За това явление са виновни тези, които имат влияние над обществото, това са преди всичко политиците, не по-слабо значение имат журналистите и учителите.
  Неслучайно вече 30 години не се приема закон за българския език, както във Франция има закон за чистотата на френския език.
  Хората си пазят държавата, а нашите са си продали държавата.
  Има разлика.
  Апропо, според вас на колко години е дежурният редактор, да е жив и здрав ?

  кратък
 73. 73 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#9] от "m17":

  Вадете си сертификат, ламинирайте го и го носете на шията с каишка. Да се вижда отдалече. И да не забравяте да го подновите след половин година. Колкото да блокирането на държавата, не върши работа.

 74. 74 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  До коментар [#36] от "scott":

  Който иска да си се локдаунва, след като толкова му е акъла, който има мозък той открай време си е лоъпнат.

  кратък
 75. 75 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#18] от "meteowrite":Чорбанката поне си изпати лично и полежа в болница и от тогава е по-умерен. Силно се надявам и Мангърката да го хване по-здраво и да полежи на респиратор 1 седмица че да му дойде акъла.
  —цитат от коментар 26 на m17


  Аз никой не искам да кълна да ходи в болница и да лапа маркуча, дори и да се прави на много отворен. Чорбанов макар и да беше закъсал здраво, пак изправи гънките в мозъка с 'то ваксината на Пфизер била претупана процедура дрън-дрън'. Мангъров сега обяснява, че в болницата били хора дето не трябвало да бъдат и че вече сме готови с колективния имунитет.

  Най-гадното според мен е, че вече не лъжат с прости лъжливи фати (да кажат, че ваксината е отровна, например), а правят лъжливи разсъждения върху действителни факти (например, че досега ваксини средно са се удобрявали за 5г, а пфизер за 1, следователно е претупана). Това нещо не знам как се бори, но от 1 година насам медиите не само не помагат, а го влошават.

  You don't know what you don't know.
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#48] от "m17":

  Да, бая народ си отиде без време, отровен с антибиотици, лишен от адекватно лечение за реалното си заболяване, и с мозък, изпържен от паника и пропаганда.

 78. 78 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#70] от "m17":

  О, ще го промени и още как. Винаги е имало тероризъм, но точно след 11 септември въведоха толкова много закони и правила, че нещата са вече много различни за обикновения човек. Да, продължава си животът, сега просто ще е с повече пречки и неудобства. Добре че си родих децата, иначе щеше да е пълна гадост за едно раждане вече и по горните дупки да бъркат...

 79. 79 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  До коментар [#42] от "Иво":

  Няма безплатен обяд. Касата плаща.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 80. 80 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел даде положителна проба за коронавирус, след като в четвъртък и петък присъства на срещата на върха на ЕС в Брюксел, предадоха ДПА и "Ройтерс".
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  ...както и на Баба Злата Шуреят ....., който за съжаление НЕ присъства на срещата на върха в Брюксел

 81. 81 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#54] от "m17":

  Хаха, а по какво точно си специалист, по
  До коментар [#63] от "lil_alex":

  Сега е време да посочиш на колегата спИцИалист по незнам какво, че пневмониите се причиняват основно от бактерии и микози и че поне някои от интубираните биват заразявани от вътреболнични инфекции от резистентни бактерии, които причиняват други видове смърт, не само задушаване, но често като причина за смъртта се изписва това което е модно в момента. Пък и не върви да си признаят лекарите, че са заразили някой пациент и той е починал от това.
  https://www.puls.bg/aktualno-c-6/vtrebolnichni-infektsii-kakvo-oznachava-tova-n-18682

  мурзилка
 82. 82 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#49] от "Иполит Матвеевич":

  Съгласен съм че подготовката на болниците и ваксинирането са правилни мерки. НО когато имаш активен епидемичен процес, единствения начин да го контролираш са мерки като маски и ако е много зле - локдаун. Щото помните - с мерки и локдаун стигнахме до 12 хиляди човека в болниците. Без мерки лесно биха стана 20,30,50 хиляди. И с толкова хора никаква подготовка няма да ти помогне - ще измират масово хората в коридорите на болниците, както беше миналата година в Италия.

 83. 83 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#13] от "selqnin":

  Няма линия. Ваксинираните могат да се заразят, разболеят и да заразяват другите. Евентуално, ще боледуват по - леко.

 84. 84 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 269 Неутрално

  2 години ви се занимавам с глупостите. После се ваксинирах. Баста.
  От тук нататък ще се наложи да ме арестувате ако искате да ми налагате малоумните си мерки.

 85. 85 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иво":

  скоро и в европа .първо почнаха диктатурите "на каишка'' саудитска арабия ,пакистан идва и нашия ред.

 86. 86 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2596 Разстроено

  До коментар [#60] от "edin drugii":


  До коментар [#69] от "Иво":

  Масова практика е, иначе няма как да ги запишат. Познавам лично такива, че даже се и подсмихват каква са я свършили, жената се вижда с тях, аз отдавна съм ги отсвирил.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 87. 87 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Любопитно

  До коментар [#22] от "m17":

  То и от починалите не се знае, колко са ОТ ковид и, колко С ковид. Няма статистика. Всичко в един кюп.

 88. 88 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#81] от "Маршалов":

  Не, има бързо развиващи се вирусни пневмонии. Вторичната бактериална е друго нещо, но да, има вирусна пневмония и се вижда на скенер, рентген и дава отклонения при изследванията. Не се лекува, но се облекчава с локални кортикостероиди и някои видове антибиотици. Само че това е работа на лекарите да го предвидят и овладеят. Оттам идва и задушаването и да, процесът се развива много бързо. Не за седмица, а за ден-два.

 89. 89 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Без мерки лесно биха стана 20,30,50 хиляди.
  —цитат от коментар 82 на m17


  Глупости на търкалета! И двата пъти - есента 2020 и пролетта 2021 - мерки се вземаха чак когато кривата на заболеваемостта беше започнала да спада т.е. беше започнала да спада и без тъпите и идиотски ограничения, които се наложиха само за да се успокоят малко истериците-хипохондрици, защото квиченето им леко изнервяше Боци преди изборите ... :-)

 90. 90 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Авторката на тая гнусутия трябва да се засрами.
  В Америка 40 000 човека гледат НБА.
  В Европа 40 000 човека гледат футбол.
  В България има 16 заразени и 0 починали, плажовете са пълни.
  На нея и се привижда локдаун.

 91. 91 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  [quote#89:"Иполит Матвеевич"][/quote]

  Лъжеш. Мерките се взимаха по време на ръст на случаите и скоро след това тенденцията се обръщаше и се оформяше пик.
  Най-видимо е при отмяна на присъствено обучение на ученици.

  You don't know what you don't know.
 92. 92
  Dankol
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 93. 93 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#91] от "meteowrite":

  Лъжа ли? Хайде, погледни кривите тук и се сети на кои дати влизаха идиотските и безсмислени мерки в България:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/

  Ще бъда добър и едната ще ти я подскажа - 30.11.2020 (понеделник) ... :-)

 94. 94 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#54] от "m17":

  Умен си като на агънцето майка му.

  1. Период на наблюдение за ваксинираните, около месец-два, за неваксинираните минимум година и половина.
  2. Най-податливите на вируса (комбинация от генетична предразположеност+слана имунна система, но най-вече първото) вече дадоха фиря. В математиката се разглеждат едни независими и зависими събития, но се опасявам, че няма да ме разбереш.
  3. В началото доста хора бяха убити в болниците, защото погрешно ги интубираха и слагаха на вентилатори или защото ги лишаваха от животоспасяващи "трампанарски" лекарства.
  4. С времето вирусът в все по-малко смъртоносен. Последната мутация се характеризира основно с главоболие, хрема и болки в гърлото- няма неврологични усложнения, няма дори температура. Информация за хоспитализирани дори не публикуват. Нови смъртни случаи- 1-2 на ден. Не е от *ваксинирането" с генната терапия и сам можеш да си прочетеш колко от българите са с поставени две дози от експерименталната субстанция.

  ...лесно мога да стигна до 10-15.

 95. 95 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  По света - и у нас...
  "Надявам се, че чухте новината, що всекиму би тук възрадвала душата!" /Молиер, Тартюф/
  Официално съобщение от МЗ - имаме си вече делта, имаме си и бета.
  https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/sedem-sluchaya-na-delta-variant-i-edin-na-beta-var/?fbclid=IwAR3EhY8yYx3WKeSetABkREyngOdEMCo-y32cZVONij6M1DdJ_Vk0hKSjLiA

 96. 96 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#95] от "Patsis":

  Голям праз! ... :-)

 97. 97 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#91] от "meteowrite":Лъжа ли? Хайде, погледни кривите тук и се сети на кои дати влизаха идиотските и безсмислени мерки в България: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/ Ще бъда добър и едната ще ти я подскажа - 30.11.2020 (понеделник) ... :-)
  —цитат от коментар 93 на Иполит Матвеевич


  https://www.mon.bg/upload/24568/zap3172_OKSht-RZI-1211-otmenena-27112020.pdf

  12 Ноември 2020?

  You don't know what you don't know.
 98. 98 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  До коментар [#71] от "Иво":

  Скоро май и у нас ще има. Според математиците - след 4 до 6 седмици - в края на юли и началото на август...

 99. 99 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#94] от "klecho":

  Интересно като вируса отслабвал, какви бяха тия 12 хиляди човека в болниците само преди 3-4 месеца. Сигурно са били само с болки в гърлото.

 100. 100 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 131 Весело

  Фанал го е на гей парада 🎃🤣

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK