Здравето на лидера в Северна Корея - тайна, пазена с десетилетия

Ким Ир-сен (снимката му е от 1965 г.) умира от инфаркт през 90-те години на миналия век, но за смъртта му от години има спекулации

© Associated Press

Ким Ир-сен (снимката му е от 1965 г.) умира от инфаркт през 90-те години на миналия век, но за смъртта му от години има спекулацииЗдравословното състояние на севернокорейските лидери е обикновено строго пазена държавна тайна в ядрената държава, управлявана от семейната династия Ким от основаването й през 1948 г. Настоящият ръководител, за когото се смята, че е на 37 години, разпали нови спекулации, когато в началото на юни изглеждаше доста отслабнал.


Миналата седмица държавните медии необичайно засегнаха този въпрос, като цитираха неназован жител на Пхенян да казва, че всички са обезпокоени за своя "изтощен" лидер. Ето как през годините севернокорейското правителство е съобщавало за здравето на върховния вожд.


Пропусната годишнина


В началото на 2020 г. се нароиха догадки за здравето на Ким, след като той не бе показан от държавните медии, отразили честването на 15 април на годишнината от рождението основателя на държавата Ким Ир-сен. Държавните медии не споменаха и не обясниха това отсъствие въпреки интензивните спекулации и слухове в международните медии. През май южнокорейската разузнавателна агенция каза, че Ким изпълнява задълженията си нормално, но е ограничил публичната си дейност заради опасенията от коронавируса.


"Дискомфорт"
През 2014 г. предположенията, че необичайно продължителното отсъствие от публични прояви може би се дължи на влошеното здраве на Ким, бяха подсилени от рядко срещано съобщение по севернокорейската телевизия, че той изпитвал "дискомфорт". Това веднага бе възприето като косвено признание, че е болен.
От предварително записан документален материал, излъчен по държавна медия, личеше, че Ким сякаш трудно ходи. Впоследствие високопоставен севернокорейски представител, пристигнал на рядко визита в Южна Корея, отрече младият лидер на страната да е бил болен. Пред южнокорейски представител той казал тогава, че "няма никакъв проблем".


Тайна смърт


Смъртта на Ким Чен-ир, баща и предшественик на Ким Чен-ун, починал от сърдечен удар бе обявена на 19 декември 2011 г., като официалните медии съобщиха, че той е починал на 17 декември. Според севернокорейските държавни медии смъртта му е била белязана от спад в температурите, тъгуващи мечки и ята свраки.


Опровергаване на съобщения


През октомври 2008 г., след като представители на САЩ и Южна Корея казаха, че той вероятно е получил инсулт преди няколко месеца, държавните медии обявиха, че съобщенията за здравословното състояние на Ким Чен-ир са неверни. Френски лекар, лекувал Ким в Пхенян, каза пред френски вестник, че севернокорейският лидер е прекарал инсулт, но не се е подложил на операция и се е възстановил. Година по-рано самият Ким отрече, че е в лошо здраве, и нарече публикациите, в които се твърдеше, че проявявал симптоми на заболяване, "художествена измислица".


Забранено снимане


Дядото на Ким Чен-ун, основателят на Северна Корeя Ким Ир-сен, имаше отзад на врата си голяма неоперабилна буца с размерите на топка за тенис. Затова на държавните медии беше забранено да го снимат под определен ъгъл. Ким Ир-сен управлява Северна Корея до смъртта си през 1994 г. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK