"Най-голямото тайно общество" - 5 факта за партията в Китай

"Най-голямото тайно общество" - 5 факта за партията в Китай

© Associated PressТя твърди, че в нея членуват над 90 млн. души, но начинът, по който управлява втората световна сила, е забулен в тайна. Непрозрачността е характерен белег на Китайската комунистическа партия (ККП), която на 1 юли празнува стогодишнина.


Родена в нелегалност, ККП остава вярна на своите марксистко-ленински корени, а вътрешното ѝ функциониране е скрито за външни погледи, при все че е монополизирала властта и обществения дебат в Китай.


Това "най-голямо тайно общество в света", както го определя китаистът Жан-Пиер Кабестан, живее в симбиоза с държавата. При това положение е трудно да се прецени господството му върху страната отделно от господството върху администрацията - в редица обществени сгради са настанени и държавни, и партийни органи, а мнозина служители заемат и длъжности в ККП.


Кога е създадена?
Според официалната история ККП не е била учредена на 1 юли 1921 г., а на 23 юли, на първия "конгрес" с 13 участници, събрали се в най-строга тайна в бившата Шанхайска френска концесия. Двайсет години по-късно, без да е сигурен в точната дата, бъдещият основател на народната република Мао Цзедун произволно обявява, че годишнината е на 1 юли.


Кой членува в нея?


Партията твърди, че наброява 92 млн. членове, но списъците им остават неизвестни. Понякога воалът се приповдига, както през 2018 г., когато печатът разкри, че Джак Ма - най-известният мултимилиардер в Китай, е член на ККП.


Организацията е "само" втората по големина политическа партия в света след "Бхаратия джаната" на индийския премиер Нарендра Моди, в която се смята, че членуват 180 млн. души.


Как се финансира тя?


Бюджетът на ККП не се оповестява. Партията има собствени средства, формирани от членски внос (от 0,5 до 2 процента от доходите на всеки член). През 2016 г. официално издание спомена, че членският внос от предходната година е възлязъл на 7.08 млн. юана (920 млн. евро по сегашния курс).


Разделено на броя на членовете, това прави под 80 юана (10 евро) на човек годишно. Имуществото ѝ също е обгърнато в мъгла. Но партията е начело на цяла финансова империя, пряко управлява също така предприятия, хотели и заводи, обяснява за АФП Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет в Хонконг.


Колкото до заплатите на ръководството ѝ, за тях не се знае нищо, при все че партийните кадри по принцип са приравнени към служителите в йерархията на държавната администрация. Редица от тях обаче получават привилегии в натура (служебно жилище и кола, домашна прислуга и т.н.), които не са отразени в основните им заплати.


Въпросът за богатството на висшите китайски ръководители е още по-деликатен и чуждестранните медии, рискували през 2012 г. да повдигнат темата, бяха санкционирани от режима. А в самия Китай борецът с корупцията Сюй Чжъюн, настоявал за прозрачност относно имотното състояние на управляващите, през 2014 г. бе осъден на четири години затвор.


Тайните събрания


Мащабните публични форуми на партията като конгресите ѝ, свиквани веднъж на пет години, редовно приключват с почти единодушно приети решения. За разлика от тях заседанията на Централния комитет (с 200 членове) и Политбюрото (с 25) протичат при закрити врата; националната телевизия само предава с глас зад кадър монолозите на генералния секретар Си Цзинпин. Дебатите, ако има такива, не стават обществено достояние, нито резултатите от евентуални гласувания.


Вътрешните напрежения в апарата ѝ впрочем могат да се изострят, както показа през 2012 г. отстраняването на изгряващата звезда на режима Бо Силай, съперник на Си Цзинпин. В контраст с разделенията в западните демокрации "прикриването на вътрешните напрежения дава на ПКК възможност да демонстрира стоманено единство срещу нейните врагове и враговете на Китай", обяснява Кабестан.


Колко са жертвите?


Според оценки на повечето чуждестранни специалисти по история на Китай между 40 и 70 млн. души са загинали вследствие на политиката, водена от партията след идването ѝ на власт през 1949 г. (от чистките, глада, предизвикан от Големия скок напред, репресиите в Тибет, Културната революция, клането на площад "Тянанмън" и т. н.).


Запитан от АФП, организационният отдел на ККП не даде отговор каква е официалната оценка на партията за техния брой. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Колко трогателно! Аз викам да им шитнем чинията от Бузлуджа..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Във всички епохи е имало общества, стъпили върху определена идеология, контролиращи основните ресурси и, разбира се, охраняващи ги за себе си.
  Използвайки силата на капитала и властовите позиции, които той осигурява - контролът се възпроизвежда.

 3. 3 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci4":

  Вероятно вече са си направили копие. С подобрения.

 4. 4 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Нека също така да споменем цитирайки данните на Световната Банка, че за 30 години повече от 750 милиона души в бяха измъкнати от крайна бедност в Китай (international poverty line) и това само за 30 години. Също така Китай е държавата с най-голяма средна класа в света, докато на запад средната класа се топи. Китай е най-големия производител на автомобили в света от 2009, най-големия производител на стоки в света от 2011, най-големия износител в света от 2012, най-голямата средна класа в света от 2015, най-много милиардери в света от 2016, най-много патенти от 2011, най-бързите суперкомпютри от 2010, водещи в AI от 2016, главния мотор на световната икономика от 2010, най-голям БВП (PPP) от 2014. Тези неща ги твърди професора от Харвард Кенеди Скул Graham Allison, който е ученик на Хенри Кисинджър. Същия каза, че ако не сте видяли Китай в областа в която работите, явно спите.

  Е това са видими резултати.

  "World Bank data
  In 1990 there were more than 750 million people in China living below the international poverty line - about two-thirds of the population. ... This suggests that overall, 745 million fewer people were living in extreme poverty in China than were 30 years ago."

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Китайските дигитални комунисти са заплаха за света.
  Въпрос на време е икономическата и културната им експанзия да доведе до политическа и военна...!
  Да му мисли бункерния от североизток- той има над 4 000 км. граница с тях!

 6. 6 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 568 Весело

  До коментар [#1] от "venci4":

  Малко сме закъснели с подобен бизнес, трябвало е да им шитнем мумията на Гошо Тарабата, макар че и бизнесът с мумии не е особено сигурен според един от вицовете на 2000-а година:

  Стьопките закъсали за пари. Чудят се какво ценно имат за да го продадат и някой предлага мумията на Ленин. На кого да я продадат? Ами на евреите, той нали бил половин евреин. Вдигат телефона и се обаждат в Израел: Продава се мумията на Ленин, колко давате?

  — А, ние такова не купуваме. Един такъв при нас преди 2000 години взе, че възкръсна…

  73! Go Go
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci4":

  "Бузлуджа" вече стана международен проект, сума ти чужди архитекти идват, гледат и цъкат с уста, фондация "Гети" отпуснаха средства, сега тече консервация.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Истината е, че Китай се управлява доста по-добре от другата държава с толкова население, пък дневник да си пуска и по 30 подобни статии ако ще.

 9. 9 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Комунисти с конкурентна капиталистичека икономика.
  Труден играч.

 10. 10 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2412 Весело

  По брутен вътрешен продукт на глава от населението, Китай е на 72-ро място в света по данни на ООН, (на 68-мо място по данни на Световната банка)!
  Върхушката на комунистическата партия обаче, със сигурност живее много по-добре от средностатистическия китаец. Но това там не прави впечатление, тъй като продължителния комунистически диктат деформира обществото до неузнаваемост...
  Пример за такива трайни деформации са Русия и Северна Корея!


  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 11. 11 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Обаче Северна Корея е проблем. Но всичко е точно.

 12. 12 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  те и при пигмеите в Арфрика ходят, снимат филми, голям интерес има. Мисля че е по-голям отколкото към комунистите у нас.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Комунисти с конкурентна капиталистичека икономика.Труден играч.
  —цитат от коментар 9 на enter_k


  По-скоро модерен вариант на ленински НЕП с китайски характеристики > най-успешният икономически модел за момента в Света.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1730 Любопитно

  Във форума има много фенове на комунизма но никой от тях не иска да отиде да живее в някоя комунистическа държава като Китай, Куба, Северна Корея или Венецуела. Защо ли??? 🤔

 15. 15 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#14] от "constatator":

  защото няма да са от тамошната номенклатура.
  единственият им шанс е тук да ги освободят отново...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 16. 16 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1733 Разстроено

  "Най-голямото тайно общество"

  Уфффф....сега тая депеша ли дойде за изпълнение? Ма малко уважение към мислещия читател де, малкинко поне....всички работим за насъщния, ама все пак....

 17. 17 Профил на so
  so
  Рейтинг: 359 Разстроено

  70 милиона трупа, какво е това в името на правилната партийна линия?! А ние сме седнали да се кахъриме за някъв КОВИД... Трябват жертви. И разбира се, държавни имоти, вили, автомобили с шофьори и прислуга за вярните на партията и нейната линия.

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  "Родена в нелегалност, ККП остава вярна на своите марксистко-ленински корени, а вътрешното ѝ функциониране е скрито за външни погледи, при все че е монополизирала властта и обществения дебат в Китай."

  В икономически план ККП определено не следва своите марксистко-ленински корени. :-)

  Иначе, в самата конституция на страната е записано, че ККП има водеща роля в управлението на Китай. Факт достоен за съжаление, защото в политиката, както навсякъде другаде има нужда от конкуренция. Когато само един човек / партия / компания управлява рано или късно се стига до корупция и злоупотреба с власт.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Весело

  До коментар [#16] от "georgievb":

  Ако "мислещият читател" сте Вие веднага преминавам в друга категория!

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  "Организацията е "само" втората по големина политическа партия в света след "Бхаратия джаната" на индийския премиер Нарендра Моди, в която се смята, че членуват 180 млн. души."

  Това не го знаех. :-) Иначе партията на Моди (BJP) е не по-малко корумпирана и непрозрачна в своя характер от ККП (CCP).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Китайските дигитални комунисти са заплаха за света.Въпрос на време е икономическата и културната им експанзия да доведе до политическа и военна...!Да му мисли бункерния от североизток- той има над 4 000 км. граница с тях!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Границата между КНДР и КНР е доста по-къса и са по-скоро съюзници :-) Китай по принцип няма експанзионистина политика в западен стил , не завладява колонии и не се ангажира , а предпочита да си купува каквото му е нужно и най-вече да ПРОДАВА !!! Има известно влияние в някои страни в Африка, но както се оказа не е хукнал да си защитава придобивките военно като СССР когато им спретнат някаква война или преврат = просто каквото е купувал от предните го купува от следващите. Не им налага икономически или идеологически модел.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci4":"Бузлуджа" вече стана международен проект, сума ти чужди архитекти идват, гледат и цъкат с уста, фондация "Гети" отпуснаха средства, сега тече консервация.
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf


  ХАХА цъкали в почуда за ПРИМЕРА за безкрайноста на ГЛУПОСТА /за безкрайноста на вселената все още няма твърдо доказателство!!/Естествено че този артефакт най висш пример за безгроничието на човешката глупост трябва да бъде съхранен .Учени и туристи от цял свят ще идват да изследват това ""творение ""

 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Във форума има много фенове на комунизма но никой от тях не иска да отиде да живее в някоя комунистическа държава като Китай, Куба, Северна Корея или Венецуела. Защо ли??? 🤔
  —цитат от коментар 14 на constatator


  Вашите се изнасят на запад - нашите остават за да си върнем своето ТУК !

  Не е вярно, че никой не отива в социалистически страни - познавам няколко души.
  :-) за пример само в град Хо Щи Мин (бившия Сайгон - Виетнам) всяка година има около 2 МИЛИОНА бебета родени от чужденки.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Във форума има много фенове на комунизма но никой от тях не иска да отиде да живее в някоя комунистическа държава като Китай, Куба, Северна Корея или Венецуела. Защо ли??? 🤔
  —цитат от коментар 14 на constatator


  Защото трудно дават гражданство. Иначе Куба е прекрасно място. В Китай и С. Корея езикът ще ти бъде доста труден. Но обмислям вариант да си изкарам старините в евтина, топла и сигурна страна с по-нисък стандарт от България.

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Разстроено

  "Според оценки на повечето чуждестранни специалисти по история на Китай между 40 и 70 млн. души са загинали вследствие на политиката, водена от партията след идването ѝ на власт през 1949 г. (от чистките, глада, предизвикан от Големия скок напред, репресиите в Тибет, Културната революция, клането на площад "Тянанмън" и т. н.)."

  От изброените трагични събития в историята на Китай най-много загинали има по време на така наречения "Голям скок напред", който в крайна сметка се превръща в "Голям скок назад"!!! И за тази огромна трагедия довела до смъртта на милиони селяни най-голяма вина има глупака Мао, който му хрумва "гениалната" идея всеки селянин да стане металург.... и хората вместо да си гледат земята и реколтата са принудени да се занимават с домашни доменни пещи в задният им двор.

  Ето повече подробности:


  https://www.greelane.com/bg/хуманитарни-науки/история-и-култура/the-great-leap-forward-195154/

  П.П. Така се получава когато в една държава военен вземе цялата власт и почва да раздава акъл как да се управлява икономиката й... примера с Мао е много показателен за това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Азия ... смърди на комунизъм

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 27. 27 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#24] от "Лео":

  това ще да, трудно дават гражданство :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 28. 28 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Не знам какво точно е "тайното общество" в Китай, може би то съответства с народопсихологията на етноса хан, но тук, в Европа ни налазиха не толкова многобройни, но за сметка на това изключително кресливи "общности", които искат да разрушат модела, създал най-голямото благоденствие и просперитет в човешката история.

  Panta rhei....
 29. 29 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#28] от "Molossian":

  не вярвам фашистите да получат втори шанс в Европа, колкото и да с кресливи.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 30. 30 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Китай дава по 1000 точки на всеки гражданин, изкуствен интелект ги отнема или добавя, паднеш ли под 600, не може да купиш дори билет за влак.

  Наказанията и наградите на базата на социалната активност стават реалност в Китай, след като през лятото на 2014 г. Държавният съвет на комунистическата страна издаде нов и зловещо звучащ документ на име “План на създаването на система за социален кредит”. Колкото и дълъг и бюрократично скучен да е документът, той представя радикална идея - създаване на единна система за оценяване на всеки един гражданин на база на неговото поведение. Единственият съдия, разбира се, е Китайската комунистическа партия (ККП).

  Така по оруелски червената власт създава свят, в който повечето от ежедневните дейности на хората непрекъснато се наблюдават и оценяват: какво си купуват в магазина или онлайн; къде прекарват деня си; кои са приятелите им и как общуват с тях; колко дълго гледат видеа или играят на игри; кои такси и данъци плащат.

  Идеята е проста - всички граждани са “родени” с 1000 точки, които обаче могат да станат повече, ако живеят според добродетелите на ККП, извършват доброволческа дейност или купуват одобрявани от партията продукти като памперси например вместо алкохол. Точките обаче могат да бъдат и значително орязани, ако гражданин не се вписва в работната си среда, ако финансите му са бъркотия или имат глоба за неправилно пресичане. Най-високият рейтинг за един гражданин е AAA, след което той се спуска надолу към АА, А. Най-нисък е рейтингът D за граждани с по-малко от 600 точки в сметката им за социални кредити.

  Нисък резултат води до значителни последствия - блокиране на работни места, отказ от добро училище за децата, забрана за пътуване и невъзможност за отпускане на банков кредит.

  Тези с най-много точки пък ще се възползват от достъп до апетитни работни места в държавната администрация, бизнес лицензи, контакти, поръчки, субсидии и обучение.

  Планът предвижда единната система социален кредит на всички 1,4 млрд. жители на Китай да бъде въведена в цялата страна до 2020 г. От обявяването му насам правителството експериментира с варианти на системата в различни градове с напълно реални последици.

  През март 2018 г. държавната Комисия по национално развитие и реформи се похвали, че

  на повече от 9 млн.

  души е отказана

  продажба на

  самолетен билет

  за вътрешен полет, а на още 3 млн. било забранено да купят билет за влак заради нисък социален кредит. Табели по гарите в редица градове предупреждават гражданите, че качването на високоскоростен влак без билет, нередно поведение или тютюнопушене могат да повлияят негативно на резултата им в “Индивидуалната кредитна информационна система”.

  Комунистическата власт използва заплахата от технологични черни списъци, за да превърне престъпниците във виртуални граждани от втора класа. Официалното обяснение е, че тази система ще засили прозрачността и продуктивността в търговията, обществото и правните отношения, създавайки една пирамида, на върха на която е доверието. “Ако доверието е нарушено някъде, рестрикции се налагат навсякъде”, гласи философията на китайския план за пълен контрол.

  Системата все още се развива, затова е твърде рано да се знае колко инвазивна ще стане, но някои се тревожат, че социалният кредит може да се използва за лесен и автоматичен разгром на политическото несъгласие.

  Поддръжниците на програмата я възприемат като средство за насърчаване на добрите практики в обществото, а не като нарушаване на личното пространство. Според властите в същината на социалната кредитна система е опит да се контролира китайската огромна, хаотична и слабо регулирана пазарна икономика,

  да накаже

  компаниите,

  които продават

  отровна храна

  или фалшиви

  лекарства,

  да разкрие лекарите, които вземат подкупи, и хората, възползващи се от уязвимите. Просоциалните дейности, които вдигат рейтинга, включват даряване на кръв, доброволческа работа, подкрепа за възрастните, показване на професионална етика и личен морал и грижа за публичната собственост. Ползите в тези случаи могат да бъдат намаление на обществени такси и приоритет при записване на децата в училище или при получаване на финансова помощ. Добрият гражданин ще се радва и на достъп до по-бърз интернет или ускорено получаване на виза за Европа.

  Съденето на поведението става по различни начини на различните места. Неплащането на битови сметки и данъци, извършването на измами, говоренето по телефона при шофиране, вандализмът, домашното насилие, плагиатството, разхождането на куче без каишка, разпространението на фалшиви новини, пускането на силна музика и дори играенето прекалено дълго време на видеоигри намаляват социалния кредит. Тогава наказанията са отказване на основни услуги, забрана за вземане на заем и покупка на имот или луксозна кола, невъзможност за престой в скъпи хотели, ограничения за записването на децата в определени училища или за наемането на работа във финансовата сфера.

  Според западни експерти по Китай кредитната оценка ще е по-висока, ако купувате продукти, които режимът одобрява, например памперси, и по-ниска, ако купувате такива, които не допадат на властта като видеоигри или алкохол.

  Извън областта на покупките политическата ангажираност също може много да повлияе на социалният кредит: публикуването на политически изказвания без разрешение или дори публикуване на реални новини, които китайското правителство не одобрява, може да понижи рейтинга. Правителството ще е способно да взема предвид и поведението на приятелите и роднините на граждани, за да определя тяхната оценка. Така антиправителствена публикация на ваш близък приятел ще понижи собствения ви кредит.

  Постепенно стремежът за оцеляване

  ще изолира

  дисидентите от

  техните приятели

  и останалата част от обществото.

  Когато излезете от вратата на дома си, действията ви във физическия свят също попадат в мрежата за наблюдение. Правителството събира огромни количества информация чрез видеокамери, разположени по улиците из целия град. Ако извършите престъпление или просто пресичате неправилно, алгоритми за разпознаване на лица сравняват лицето ви от видеозаписа със снимка в националната база данни за лични документи. И не минава много време, преди полицията да се окаже на вратата ви.

  Списъкът на негативните дейности е изключително дълъг и включва очевидно антисоциални неща като шофиране пиян или предлагане на подкуп и по-малко очевидно неприемливи поведения като еретични дейности, нарушаване на социалния ред и неуспех да покаже добродетелта на домакинството.

  Една от най-шокиращите части от системата е програма за наблюдение на съседите.

  Държавата

  плаща на

  избрани воайори,

  чиято задача е да записват поведението на хората, което влияе върху техния социален кредитен рейтинг. Китайката Джоу Аини например получава по $ 50 на месец, за да наблюдава съседите си като “колекционер на информация” в малко градче в провинция Шандун. Тя записва наблюденията си в тетрадка и след това я споделя с местна правителствена служба, която определя резултатите.

  Когато бъде завършена, в гигантската обща база данни ще влезе и информация от полицията, съдилищата, данъчните институции, банките и работодателите, както и от редица частни компании, които партията се опитва да вербува за идеята си. Докторите, учителите, местните управници и бизнесите ще бъдат оценявани допълнително за професионализъм и почтеност.

  Междувременно, за да изчислят оценката, частни компании, работещи с правителството, постоянно преравят огромни обеми съдържание в социалните медии и данни за пазаруване онлайн.

  От 2015 г. насам се използва национална мрежа, която събира информация от централните и регионалните власти за вкарване на китайци в “черен списък” и ограничаване на възможността им да си купят билет за самолет или за скоростен влак. “Това е част от система, която един ден може да бъде свързана с програмата за социален кредит, макар че

  има съмнения

  дали Китай ще

  успее да установи

  единна система,

  или ще се примири с няколко по-малки мрежи”, посочва анализ на “Блумбърг”.

  През 2015 г. Народната банка на Китай дава лиценз на осем компании, които да започнат изпитания на социални кредитни системи. Сред тях са “Сезам кредит”, която е собственост на най-големия електронен магазин в света “Алибаба Груп”, инвестиционният холдинг “Тенсент”, най-голямата компания за споделено пътуване в страната “Диди Чуксинг” и най-големия сайт за запознанства “Байхе”. Тези компании работят в тясно сътрудничество с държавата, като създават и тестват софтуерна система и алгоритми, които да правят оценките на субектите. Експериментът е насочен към най-значимите дейности в живота на днешните хора-потребители. На първо място кредитирането и търговията, придвижването и любовните отношения.

  Чужденците също попадат на мушката на правителството. В Иу, провинция Джъдзян, където от 2017 г. има система за оценяване на хората със стойности от 0 до 200, чужденците са включени в тестовата схема. При добър кредит те получават преференциални заеми, а при лош не им се издават виза и разрешително за работа.

  “Преди правителствата не можели да държат гражданите под постоянен надзор. Но когато изобретили печата, станало по-лесно да управляват общественото мнение, а радиото и киното позволили да се отиде още по-далече в това отношение. А тайната на личния живот приключи, когато стана възможно, телевизорите, едновременно не само да приемат, но и да предават обратно всичко, което говорят и вършат хората, както и какви програми и по колко време гледат”, пророкува британецът Джордж Оруел в антиутопичния си роман “1984”. Очевидно не само медиите и аналитиците смятат, че тоталитарният план на вожда Си Цзинпин е копие на Оруел. За да пресече подобни аналогии още в зародиш поне сред младите китайци, през март 2018 г. червената власт забрани световноизвестните романи на Оруел “Фермата на животните” и “1984”. Романите на Оруел са се видели опасни на китайските цензори, защото описват абсурдите на тоталитарната държава. Властите дори блокират блогове и сайтове, в които се срещат думите и фразите “доживотен”, “безсмъртен”, “култ към личността”, “емиграция”, “срамно”. Забранена е дори безобидната буква N - предполага се, защото се приема за знак на несъгласие.

  В края на 2018 г. неправителствената организация “Фрийдъм хаус” предупреди, че демокрацията линее заради ограничената свобода в интернет. Пояснява се, че кохорта от държави се насочва към цифров авторитаризъм по китайски модел, който включва широка цензура и автоматизирани системи за надзор. В резултат на това за осма поредна година се отчита спад на глобалната интернет свобода.
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7261339

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Комунисти, сър - навсякъде са такива.

 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#28] от "Molossian":не вярвам фашистите да получат втори шанс в Европа, колкото и да с кресливи.
  —цитат от коментар 29 на Apophenia


  И аз не вярвам в това, както и нацистите да получат втори шанс в Европа, или комунистите втори шанс в Европа.

  Просто защото тези три престъпни и кървави идеологии (фашизъм, нацизъм и комунизъм) доведоха до смъртта на десетки милиони европейци през 30-те и 40-те години на миналия век. Европейците има историческа памет за тези трагични и смъртоносни години, едва ли ще се излъжат отново и ще допуснат откровени нацисти, фашисти и комунисти на власт.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#22] от "Blaga Yankova":

  Така е, грандоманска история, гледат и невярват на очите си. А ако знаят, че е построена изцяло с бригадирски труд, т. е. безплатен...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2695 Любопитно

  До коментар [#23] от "dark'star":

  Хайде бе Таньо, качи се на авиона и прескочи до Сайгон, разгледай го и после мръдни встрани да видиш как живеят местните. Препоръчвам ти хотел Каравел, имаше много як бар с рок банди, а и локацията е много добра. Ама и там са фасадни комунисти с капиталистически привички и ако не си в "другарската" схема те чака голяма мизерия.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 35. 35 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2208 Любопитно

  До коментар [#23] от "dark'star":


  :-) за пример само в град Хо Щи Мин (бившия Сайгон - Виетнам) всяка година има около 2 МИЛИОНА бебета родени от чужденки.
  —цитат от коментар 23 на dark'star


  Интересно как става това в град с население 9 милиона....

 36. 36 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Див капитализъм а не комунизъм.
  Ако беше комунизъм США нямаха да гледат от страни, да цъкат през зъби и да са съжаляват че някои от нещата в Китай не могат да ги направят у себе си.

 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Весело

  До коментар [#35] от "lz73":

  Звучи като фантастика... :-) Made by Dark star. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#4] от "Шоршо":

  Да не мислиш, че това нямаше да стане без ККП? Гледай другите другите азиатски тигри. На първо място Тайван, където и до сега упралвява Гоминдан. Корея, Сингапур,Хонконг. Тези държави бяха икономически добре-даже по-добре- още преди Китай да се превърне в това, което е. Тайван се беше превърнал в център на проводството на процесори още преди в континентален Китай да са почнали да се учат да правят собствени телевизори.
  Това са естествени процеси. Източните азиатци и в частност китайците притежават много качества да развиват силна икономика и това не зависи от ККП. Нищо чудно даже, ако го нямаше загубеното време и ресурси хвърлени в преследване на учените, "производство" на стомана в еднометрови пещи и гонене на врабчета Китай да беше станал икономическа сила още преди 20 години.

 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  типична мафия

  (коректно би било да я наричат "държавнокапиталистическа", както и останалите подобни мафии, но те отдавна си откраднаха термина "комунистически" - по почин на крадливата двойка Маркс-Енгелс, теоретиците на УСЪВЪРШЕНСТВАНЕТО на капитализма до тоталитарна система)

  само едно нещо ще посоча:
  "... привилегии в натура (служебно жилище и кола, домашна прислуга..."
  голеееееми "комунисти", а? с прислуга
  "комунисти"-милиардери, а?
  няма място за "свобода равенство братство" - и точно по тази причина е неправилно да им се признава самоназоваването "комунисти".

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Не знам какво точно е "тайното общество" в Китай, може би то съответства с народопсихологията на етноса хан, но тук, в Европа ни налазиха не толкова многобройни, но за сметка на това изключително кресливи "общности", които искат да разрушат модела, създал най-голямото благоденствие и просперитет в човешката история.
  —цитат от коментар 28 на Molossian


  Моделът създал най-голямото благоденствие = този на СССР бе разрушен ... както и първите републики са били разрушавани от околните монархии в предни епохи, но както показва Китай всеки следващ социализъм е все по-съвършен и по-мощен > Това е бъдещето ... все едно дали ви харесва

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#40] от "dark'star":

  Е, ти вече се изтропа. Товно в СССР най-голямото благоденствие. Като дори нашата скромна държавица осигуряваше по-добър живот от Големия брат. Неслучайно рускините идваха на талази. А ние дори не бяхме най-развитата държава в блока.
  А това дето го правят Китай в някаква степен мяза на НЕП-а. Само дето комунистите се уплашиха и не оставиха възможността за свободна стопанска инициатива.

 42. 42 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Това е запазената марка на болшевизъма.
  Ленин развива теорията на болшевишката партия в Британския Музей, четейки документите за Йезуитския Орден - потайно църковно общество за налагане на католицизъма на Свети Игнаций Лайола.
  Болшевизъмът и западната демокрация са несъвместими помежду си. Съвременните руски историци описват диктатурите на Ленин и Сталин като людоедски. Подобни са режимите в Китай и Северна Корея. Исторически и в Европа е имало подобни режими, но са били премахвани за десетилетие.
  Болшевизъмът е типична азиатска реминисценция на клиентелизъма, но в държавни, дори имперски мащаби. Исторически и стопанско ще бъдат унищожени.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 43. 43 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  До коментар [#40] от "dark'star":


  Моделът създал най-голямото благоденствие = този на СССР бе разрушен ...
  —цитат от коментар 40 на dark'star


  Благоденствие в СССР?! А стига бе! На какви медикаменти си?

 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Весело

  ... Родена в нелегалност, ККП остава вярна на своите марксистко-ленински корени, а вътрешното ѝ функциониране е скрито за външни погледи, при все че е монополизирала властта и обществения дебат в Китай ...

  Набор от стандартни пропагандни клишета.

  Пръво на пръво - ми то и Чаеното движение е било родено "нелегално", камо ли революционна партия през 20-те, при това с активното "бабуване" на Коминтерна.

  Второ на второ - ККП от поемането и от Мао "покитайчва" прословутите "марксистко-ленински корени". На практика това си е още от "ранна детска възраст". При това фундаментално - както за субекта и ролята на хегемона, така и в частта за интернационализма. Особено за интернационализма!
  ККП на Мао и наследниците му е националистическа по своята същност, а отделните "проблясъци на интернационализъм" - разбирайте "братската помощ" като тази в Корея или Виетнам, Камбоджа - са всякога в синхрон именно с тази основна линия, като се стига чак до там, че "братското рамо" в Камбоджа за кхмерите и войната после срещу Виетнам е на практика борба за ограничаване на влиянието на СССР, носителят на "интернационализма", в региона.

  Трето на трето - за "скритостта".
  Емчи нормално, бе другарки и дрогари на Франсата от пресата! Вие какво, на поляната ли очаквате да ви правят шоу и да ви посвещават в своите си вътрешни работи?
  Ми че тя Пелоси в Щатите въртя тайна вътрешна кампания срещу Сандърс в полза на Хилари Клинтън, както се разбра после от публикуваните тайни указания!

  И накрая - за монополизирането на властта и общественият дебат.
  Баси откритието!
  И к'во?
  Тя и при Мао беше такава, даже още по-тоталитарна, ама след като отърваше на Запада - станахме първи дружки.

  Въобще ... ако ще я караме бурбътъ с хинезите по тоя начин ...
  По-сериозно, бе хора!

 45. 45 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  92-та милиона китайски терориста вече протягат ръце към глобуса.

 46. 46 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  До коментар [#40] от "dark'star":

  благоденствие?
  за партийната номенклатура - със сигурност
  т.е. в СССР имаше типично олигархично управление

  това нито е социализъм, нито комунизъм
  а благословен от св.св.Маркс-Енгелс и осъществен от пророците им Улянов-Джугашвили държавен капитализъм с тоталитарно еднопартийно управление

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 47. 47 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Във всички епохи е имало общества, стъпили върху определена идеология, контролиращи основните ресурси и, разбира се, охраняващи ги за себе си.Използвайки силата на капитала и властовите позиции, които той осигурява - контролът се възпроизвежда.
  —цитат от коментар 2 на zxe00613919


  Вярно е това, но не за пръв път голямата разлика в различните общества и епохи отново е в размера.
  И не става дума само и единствено във финансово отношение ( въпреки че и там няма прошка) но в целокупния живот и това е най-неприятното.
  Само като им видиш манифестациите и ти е достатъчно, а ако опиташ и от сопата, я оцелееш, я не.

 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  До коментар [#41] от "filofob":

  1) номенклатулата - от средния и нагоре ешелони наистина благоденстваше

  2) НЕП не е уплашил никого от болшевишките вождове, но за плановете на Сталин да поведе "освободителен поход" (вж. Последната република на В.Суворов) повече е подхождал режим на гигантска казарма (или затвор... абе дисцип), затова е прекратена (но пак пусната за нуждите на следвоенното възстановяване)

  3) китайските вождове на държавнокапиталистическата ("комунистическа") партия осъзнаха обаче, че завладяването на света може да се получи не с оръжието "армия", а с инструмента "НЭП" - затова го въведоха и усъвършенстваха за икономическа агресия. И засега тя работи. Успоредно усъвършенстват и армията си, така че ако някой реши да възроптае срещу "мирното" превземане, да не смее силно да се възмущава...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 49. 49 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  Китай и Индия са с по 1,4 млрд. население, с 50 млн. разлика.
  Вижте бвп на Индия и вижте на Китай. Фактите говорят, че китайците се справят много добре.

  Любовта ще спаси света!!!
 50. 50 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Комунисти с прислуга?! Баф мааму - тия верно са построили светлия комунизъм! :)

 51. 51 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1536 Неутрално  До коментар [#5] от "selqnin":
  Кон с капаци, а се загрижил за бушмените. Сериозен проблем имат сънародниците на Бидона, с огромния обем американски дълг държан от чайниците и задаващата се гражданска война или разпад на федерацията им. С идването на комуниста Байдън, двете комунистически страни могат да спретнат един зрелищен спектакъл , като за последно.

  Тиква под наем.
 52. 52 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Весело

  " Мащабните публични форуми на партията като конгресите ѝ, свиквани веднъж на пет години, редовно приключват с почти единодушно приети решения. За разлика от тях заседанията на Централния комитет (с 200 членове) и Политбюрото (с 25) протичат при закрити врата; националната телевизия само предава с глас зад кадър монолозите на генералния секретар Си Цзинпин. Дебатите, ако има такива, не стават обществено достояние, нито резултатите от евентуални гласувания."

  Даа ! Другарите в Пекин отдавна са се превърнали в религиозна секта за промиване на мозъци, налагане на терор, корупция и сплашване на инакомислещите ! Е, добре дошли в Китай, за който още не е осъзнал каква е реалността в тази азиатска държава !

 53. 53 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Света се командва или от такива комунистически диктатори или от мафиотско-банкерски масонски групировки.Китайските вождове при падане на системата автоматично стават мафиоти,както е у нас и пак си живеят добре

 54. 54 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#38] от "filofob":

  същото и у нас, разни русофили ни обясняват за небивалия просперитет донесен от савецката власт като сравняват спрямо какво е било преди един век... а не какво са постигнали околните държави без савецка власт...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 55. 55 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#39] от "Николай Теллалов":

  а национал- социалистите от Германия да продължаваме ли да наричаме фашисти

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#38] от "filofob":

  И аз така мисля между другото. И затова според мен, дори на власт да не бъде ККП то страната ще продължи да се развива много добре, даже по-добре от настоящите темпове.

  Само една поправка, от няколко години в Тайван (Китайско Тайпе) не управлява Гоминдана. След провеждането на последните два президентски избори Гоминдана изгуби изборите и на власт дойде ДПП (Деморкатическа прогресивна партия) и президентката от същата партия Цай Инуън.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  До коментар [#53] от "Сд":

  " Света се командва или от такива комунистически диктатори или от мафиотско-банкерски масонски групировки.Китайските вождове при падане на системата автоматично стават мафиоти,както е у нас и пак си живеят добре"

  Много е лесно да живееш добре, но паразитирайки на гърба на другите ! Трудното е да направиш живота им по - добър, без да ги експлотираш или лъжеш ! Мафията не ни липсва, имаме си я в преизобилие и тук, у нас !

 58. 58 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  И преди и сега ККП е мафия!

 59. 59 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  До коментар [#50] от "koliok5":

  Другарят слуга, вдъхновен от решенията на конгреса на ККП отиде да почисти тоалетната на другаря експлоататор.

 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#49] от "hope":

  Това е точно така. Още повече че имат почти еднакъв старт, защото настоящия КНР се създава на 1 октомври 1949 (национален празник на страната), а настояща Индия на 15 август 1947 г. (денят на независимостта - национален празник на страната). Индия е демокрация (макар, че е далеч от най-демократичните държави в света), а Китай е диктатура. И въпреки това в своето развитие (икономическо, социално, технологично, военно и т.н.) Китай е далеч напред пред Индия. За мен лично тази разлика в развитието на двете държави се дължи не толкова в политическите системи в двете държави, а по скоро на качествата и способностите като народ. "filofob" в коментар [#38] мисля, че добре го е обяснил.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 553 Весело

  Истината е, че Китай се управлява доста по-добре от другата държава с толкова население, пък дневник да си пуска и по 30 подобни статии ако ще.
  —цитат от коментар 8 на chepokalipsis

  Нещо да кажеш за действащата вече "точкова система"?
  А за повсеместното "видеонаблюдение" с лицево разпознаване?
  А за вирусчето от Ухан, дето втора година вилнее по света?
  Явно не си живял по време на социализЪма, та още имаш жълто около устата и приемаш всичко с телешки възторг!

 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Любопитно

  Родена в нелегалност, ККП остава вярна на своите марксистко-ленински корени, а вътрешното ѝ функциониране е скрито за външни погледи
  ==========
  Добре че е така.....!
  Иначе.....ако Китай се демократизира....жална и майка на тая планета върху която живеем.....!
  Днес.....само около 12% от китайците имат право на туризъм по света.

  Bukalemun
 63. 63 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  До коментар [#55] от "Apophenia":

  не

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 64. 64 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  До коментар [#62] от "eti mehter":

  ти нали си в туристическия бизнес, не би трябвало да се притесняваш, а точно обратното

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  Днес.....само около 12% от китайците имат право на туризъм по света.
  —цитат от коментар 62 на eti mehter


  Ети, от къде измисли тази глупост!? Всеки китаец, който няма криминално досие и разполага с достатъчно пари има право да пътува. По бедните китайци пътуват до близките съседни държави в ЮИ Азия (като Тайланд и Камбоджа например), а по-заможните китайци пътуват до ЕС, Австралия, НЗ, даже чак до САЩ и Канада.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Любопитно

  До коментар [#52] от "samoedin":

  Даа ! Другарите в Пекин отдавна са се превърнали в религиозна секта за промиване на мозъци,....
  ==========
  Даа.... И аз така мисля....
  Тогава на другарите от Пекин трябва да им благодарим, че вършат това благородно и много трудно дело.....
  Да умееш да управляваш милиард и половина души....карайки ги да мислят в една посока.....един път си е феноменално.........
  Добре че преди 30 години....оня мега бунт на площад Тян Ан Мън....не успя.
  Ако беше успешен....днес всеки трети мигрант по света щеше да е китайски.

  Bukalemun
 67. 67 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 148 Весело

  Шайката Гроб лапа евросуджук от Урсула -
  народа е на салам народен 🎃🤣🇹🇷

 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#65] от "Иво":

  Пардон, Ивчо....объркал съм се....
  Не било 12, а 9%......

  https://youtu.be/tCrAen7YI9M

  Bukalemun
 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Партията "живее в симбиоза с държавата."
  Ние от 30 години нямаме ръководеща партия БКП, пък ГЕРБ се сраснаха с държавата също, като нея.

 70. 70 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#14] от "constatator":

  Китай има толкова общо с комунизма, колкото ние с демокрацията.

 71. 71 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Да живее братската - Джунгуо Гунчандан!

  Комунистите са виновни!
 72. 72 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Малкочко ще ви поправя, да сме точни в израза:

  "Най-голямото тайно общество" - 5 факта за КОМУНИСТИЧЕСКАТА партия в Китай. Тя твърди, че в нея членуват над 90 млн. души, но начинът, по който управлява втората световна сила, е забулен в тайна

  Начинът ... може да е забълен в тайна, но резултатите, резултатите са видни за цял свят:
  https://www.youtube.com/watch?v=IqP938FY7zQ - Топ 10 най-големи градове в Китай, с бюджет кой колкото Гърция, кой колкото Аржентина, кой колкото 3-4 страни взети заедно.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 73. 73 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Весело

  До коментар [#65] от "Иво":Пардон, Ивчо....объркал съм се....Не било 12, а 9%......https://youtu.be/tCrAen7YI9M
  —цитат от коментар 68 на eti mehter


  Хаха.... сега отново си се объркал, защото и 9% е някаква твоя измишльотина. :-D

  A, относно видеото дето си споделил, ще ти препоръчам да не вярваш на всичко което гледаш в YT, това е почти същото като да повярваш на хилядите глупости и измишльотини, които циркулират в FB!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#69] от "Роси":

  Да, има нещо вярно в това.

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Доста от човечкото достижение в наука ,технологи и търговия бяха почти подарени или откраднати от ВЕЛИКИЯ Китайски пролетарият.Сега е време тяхното общество да създаде такива достижения, но с опита ни от големия брад и сателитите съм скептичен в продукта. Ако се спомене ,че в един момент личността и правата и' нямат никакво значение,конкуренцията със творчеството си отиват т.е. развитие само с подмазване .Това обачè ще оцелее 50-100 годни и така ние няма да видим този светъл миг. Няма как..

 76. 76 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Весело

  До коментар [#66] от "eti mehter":

  "Да умееш да управляваш милиард и половина души....карайки ги да мислят в една посока.....един път си е феноменално........."

  Искаш да кажеш да им промиваш мозъците в една посока........

 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#76] от "samoedin":

  Искаш да кажеш да им промиваш мозъците в една посока..
  ======
  Искам да кажа че за западното полукълбо, Китай е все още една загадка.
  И не се смей.....понеже смешния си ти....!
  А те дори не ти обръщат внимание дали си смешен или не....
  Тревогите на САЩ към тази държава не са напразни.....

  Bukalemun
 78. 78 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#73] от "Иво":

  A, относно видеото дето си споделил, ще ти препоръчам да не вярваш на всичко което гледаш в YT
  =======
  Може би.....
  Може би и въпросното видео да дава твърде оскъдна информация...

  Bukalemun
 79. 79 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Баш конгресите да ги изкарвате тайни... :)))) Не знам как е в Китай, ама едва ли е по-различно от това, което беше тук. И то е, че дори година след събитието придворните журналютки и полит-просветници предъвкват и коментират всеки детаил, жест или звук, имал място на трибуната.

 80. 80 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  До коментар [#77] от "eti mehter":

  " Искам да кажа че за западното полукълбо, Китай е все още една загадка.
  И не се смей.....понеже смешния си ти....!
  А те дори не ти обръщат внимание дали си смешен или не....
  Тревогите на САЩ към тази държава не са напразни....."

  Би ли ми посочил нещо, каквото и да е, което да е згадка за Запада спрямо Китай ?

 81. 81 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Весело

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Нали знаеш, че фондацията е само пощенската кутия? Наш човек дарява пари под условие да се вложат за построяване, ремотни..... на нещо си, и фондацията ги предава за целта. Удържа си някакъв процент за папкане и нашата преса гърми: "Американската фондация Гети даде пари за ремонт на Чинията"!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 82. 82 Профил на stest
  stest
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#23:"dark'star"][/quote] за пример само в град Хо Щи Мин (бившия Сайгон - Виетнам) всяка година има около 2 МИЛИОНА бебета родени от чужденки."

  Стана ми интересна тази твоя информация.Градът е около 9 милиона жители според Гугъл.да предположим нещо което е невъзможно- всички са възрастни и във фертилна възраст това прави 4.5 милиона двойки.Може би също всички жени там са и чужденки.Значи трябва да раждат на всяка втора година за да има 2 милиона бебета на година родени от чужденки.Разбираш ли колко си лесен за опровергаване или пък ако наистина си го повярвал ,колко си прост.

 83. 83 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Анализирайте (ако ви е възможно) развитието на Китай през последните 50 години в сравнение с това на другите "велики държави" и след това пишете слабограмотните си мнения. Не се оставяйте да ви промиват мозъците. Кучетата лаят, керванът си върви, независимо от вашите заклинания и безсилието на конкуренцията. Грамотен човек само може да се смее на редакционния подбор и коментарите на форумната глутница.
  Слийп тайт ю олд морънс.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 84. 84 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Във форума има много фенове на комунизма но никой от тях не иска да отиде да живее в някоя комунистическа държава като Китай, Куба, Северна Корея или Венецуела. Защо ли??? 🤔
  —цитат от коментар 14 на constatator

  ===
  За да може да пробутвате банално тъпите си опорки!
  Прост народ - слаба държава.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 85. 85 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Отговор на въпросът, колко ефективно се управлява Китай, дават резултатите на неговото развитие, но този отговор го разбират само грамотните хора, нали?

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK