На живо

Коронавирусът по света: Русия обяви рекордна смъртност, масовата ваксинация е под въпрос

Коронавирусът по света: Русия обяви рекордна смъртност, масовата ваксинация е под въпрос

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Поставените дози ваксина по света достигнаха 3 млрд.

Над 3 милиарда дози ваксина срещу COVID-19 вече са поставени по света, съобщи Франс прес, като се позова на официални данни.


Прагът от един милиард дози бе преминат за 20 седмици след началото на първите масови ваксинационни кампании през декември. Вторият милиард беше постигнат за шест седмици. По-малко от четири седмици бяха необходими за достигане на третия милиард.


Около 40 процента от поставените дози по света са в Китай (1.2 млрд.). Следват Индия (329 млн.) и САЩ (324 млн. дози).


В ЕС са поставени общо 357 млн. дози на 50 процента от населението. 32 на сто от жителите на блока са напълно ваксинирани. Начело в това отношение е Малта, над 70 процента от чието население са с поставени две дози.

Ирландия връща ограничения на закрито

Ирландия ще ограничи посещаването на барове, кафенета и ресторанти само до ваксинирани и преболедували от COVID-19. Мярката, предизвикана от разпространението на делта варианта на коронавируса, означава, че отварянето в понеделник на затворените през декември обекти няма да се състои.


То ще изчака въвеждането на нова система за сертификати за ваксиниране. Храненето и пиенето на открито са позволени от юни. Подобни ограничения вече въведе Москва, но Ирландия става първата в ЕС, прибягнала до тях. В момента по данни на Европейския център за контрол на заразните болести страната е на пето място от 31 държави по дял на нови случаи на заразени.

Гърция представи схема за повече свобода за ваксинираните

Приключилите ваксинирането срещу коронавируса ще могат да се радват на повече свобода в развлеченията съгласно правителствен план, даващ възможност бизнесът да избира дали да обслужва само ваксинирани.


Другите цели са да се стимулира кампанията за ваксиниране и да се постигнат нива на колективен имунитет в обществото. Кина, мултиплекси и стадиони ще могат да допускат много повече хора и без задължение да са с маски на закрито, когато става дума за напълно ваксинирани или възстановили се от COVID-19 през последните 6 месеца.


Правителствена платформа ще позволява на бизнеса да избере дали да се регистрира за тази категория или за смесен вариант. Във втория случай броят на хората ще е по-малък и редом с ваксинираните ще допускат такива с отрицателен тест за коронавируса.

Еврокомисията набеляза пет лекарства срещу COVID-19

Европейската комисия идентифицира 5 медикамента за лечение на коронавирусна инфекция в ЕС. Става дума за четири моноклонални антитела и за имуносупресор. Клиничните изпитвания на коктейлите с антитела вече се наблюдават от европейската лекарствена агенция, а имуносупресорът, който има разрешение за употреба за други заболявания, може да получи одобрение и за пациенти с COVID-19.


Еврокомисията иска до края на годината да определи 10 потенциални терапии, като сключи договори за доставка с част от производителите по примера на ваксините. Петте продукта са в напреднал етап на разработване и три от тях могат да получат разрешение за употреба до октомври 2021 г. Имуносупресантът е барицитиниб, като производителят му "Ели Лили" вече е подал заявление за удължаване на разрешението за употреба за индикация COVID-19.


Моноклоналните антитела са комбинация от бамланивимаб и етезевимаб на "Ели Лили", комбинация от казиривимаб и имдевимаб от "Регенерон" и "Рош", регданивимаб на "Целтрион" и сотровимаб от "Глаксо Смит Клайн" и "Вир биотехнолоджи". Окончателният подбор на медикаментите ще бъде направен през есента заедно с държавите членки. Еврокомисията вече сключи договор за съвместна поръчка на моноклонални антитела (казиривимаб и имдевимаб), чиято доставка ще започне в края на годината.

Брюксел призова за бдителност за варианта "Делта"

Европейската комисия призова държавите да са бдителни и в готовност за връщане на ограниченията заради бързото увеличаване на инфекциите заради "Делта" варианта на коронавируса в ЕС.


В писмо, изпратено в понеделник до правителствата на 27-те страни членки, Комисията подчертава, че заради въвеждането на COVID сертификатите от 1 юли, националните власти трябва да уважават препоръката за пропускане без допълнително тестване и карантиниране на напълно ваксинираните и преболедувалите, правилата за пътуване на семействата с деца и цветната карта на европейската здравна агенция за степента на епидемиологичния риск.


Препоръчва се, ако се обмисля връщане на ограничения, да се започне с карантиниране и с тестване при пристигане от високорискови зони, като се избягва налагане на забрани за пътуване. Еврокомисията заяви, че не смята за уместна забраната, въведена от вторник от Германия за влизане на пътници от Португалия.


Берлин обяви Португалия за зона с високо разпространение на варианта "Делта", след като от 1 юни Лисабон премахна всички ограничения и проверки за британските туристи, въпреки високото разпространение на варианта на Острова.

Русия обяви рекордна смъртност, масовата ваксинация е под въпрос

За денонощие в Русия са починали 652-ма заразени с коронавирус - най-голямата стойност от началото на пандемията. Подобен брой жертви не е регистриран от 24 декември - тогава за денонощие починаха 635 души. В последните дни, вследствие основно на варианта на коронавируса, известен като Делта, антирекорди отчитаха неколкократно Москва и Санкт Петербург.


Новите случаи са малко над 20 хил. С това заразените от началото на пандемията стават почти 5.5 млн. Официалният брой починали е 134 545 души.


Оперативният щаб за борба с коронавируса междувременно се отказва от идеята да бъдат ваксинирани 60% от възрастните до есента. Това сочат данни на телевизия "Дожд" на базата на директиви, изпратени от щаба в руските региони.


Новата цел е да бъдат имунизирани 30-35 на сто от населението, като според документите на "Дожд" като ваксинирани ще се определят и хора само с първа доза. В статистиката за колективния имунитет според същите документи ще се вземат предвид и преболедувалите. Правителството отрича да са отменени плановете за масова имунизация, но според източници на телевизията в два региона целите се изместват - 60% трябва да се ваксинират до края на годината.


Ускоряването на масовата ваксинация в голяма част от руските региони бе решение, взето заради доминиращия вече, открит в Индия вариант на вируса, с цел по-бързо да се ограничи разпространението му. Властите на национално ниво, както и тези в Москва, Санкт Петербург и другаде, изтъкват ниския дял имунизирани - за цяла Русия той е едва 11%, въпреки че страната разработи няколко собствени ваксини.

Полша обмисля задължително ваксиниране на лекари

Полша може да направи ваксинирането задължително за лекари и други здравни работници, както и за други хора в "най-висок риск" от зараза.


Варшава отчита успех в имунизацията на над една трета от пълнолетното население, тъй като от общо 38 млн. души население най-малко 12.7 млн. с напълно ваксинирани. Убеждаването на онези, които все още не са получи дози, обаче се оказва трудна задача, пише "Ройтерс".

"За съжаление оставаме с впечатлението, че ударихме някакъв таван - трудно се убеждават неубедените, защото вече минахме през всички аргументи и други действия," цитира агенцията здравния министър Адам Недзелски. Затова, като се говори за най-уязвимите, се имат предвид и по-възрастните групи, "но преди всичко докторите".

Варшава също така допуска, че във втората половина на август ще има нова вълна на базата на увеличаващите се случаи в държави като Великобритания.

Австралийски вицепремиер бе глобен за липса на маска

Австралийският вицепремиер Барнаби Джойс бе глобен за неспазване на правилото за носене на предпазна маска, предаде "Ройтерс".


Джойс е допуснал нарушението, докато е бил на бензиностанция на около 500 км северно от Сидни. Очевидец видял, че вицепремиерът е бил без маска, докато е плащал за бензина, и се обадил се на гореща телефонна линия за нарушение на закона.


От последвалата проверка станало ясно, че 54-годишен мъж е бил без маска, намирайки се в търговския обект, съобщи полицията на щата Нов Южен Уелс. Джойс, чието име не се споменава в изявлението на полицията, е бил глобен с двеста австралийски долара (151 щатски долара) за нарушаване на здравните правила.

Авиокомпании и летища в Европа очакват хаос заради COVID сертификатите

Организации, представляващи най-големите авиокомпании и летища в Европа, предупредиха, че ще настане хаос и пътниците ще чакат с часове на опашки, ако страните не координират по-добре въвеждането в действие на европейския COVID сертификат, предаде "Ройтерс".


Системата за цифрови ковид сертификати за пътуване на ЕС трябва да влезе в сила в четвъртък, но Международният съвет на летищата, организацията "Авиокомпании за Европа" и Международната асоциация за въздушен транспорт предупредиха в писмо националните лидери, че рискът от хаос е реален и че има голяма фрагментация и много различия в подхода към сертификатите в отделните страни.


Дигиталните сертификати имат QR кодове, които показват дали пътниците са ваксинирани срещу COVID, преболедували са неотдавна и вследствие на това имат имунитет, или са с негативен тест. Те ще бъдат използвани за пътувания в ЕС от 1 юли, но ще изискват допълнителни проверки и специално оборудване за разчитане на кодовете.


В писмото се казва, че единственият начин да бъдат избегнати огромни опашки и закъснения през пика на летния сезон е ваксинационните сертификати и пътническите формуляри да бъдат обработвани дистанционно, преди пътникът да пристигне на летището. Проверки трябва да се правят само в страната, от която пътникът тръгва, а не в тази, в която пристига, а националните правителства трябва да предоставят оборудване за четене на кюар кодове, се допълва в писмото.


Коронавирусът по света: Русия обяви рекордна смъртност, масовата ваксинация е под въпрос

© Associated Press

Турция спира полетите от 6 страни

Турция спира полетите от 6 страни заради нови варианти на коронавируса, съобщи днес турското министерство на вътрешните работи, цитирано от турските медии и "Ройтерс".


Преустановяват се полетите от Бангладеш, Бразилия, Република Южна Африка, Индия, Непал и Шри Ланка. Лицата, които пристигат от други места, но са били в някоя от изброените страни, ще трябва да представят негативен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, и трябва да бъдат подложени на 14-дневна карантина, се казва в изявление на министерството.


Хората, пристигащи от Афганистан или Пакистан, ще бъдат подложени на 10-дневна карантина.
Лицата, идващи от Великобритания, Иран, Египет и Сингапур, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването.

В САЩ се чуват призиви за задължително ваксиниране

Щеше да е хубаво, ако можеше САЩ да достигнат групов имунитет единствено чрез инициативи за насърчаване на ваксинирането срещу ковид като раздаване на билети за спортни събития и безплатна бира, пише за в. "Ню Йорк таймс" главният здравен експерт на Университета на Индиана Арън Каръл. Американците не обичат да им се нарежда какво да правят, а представителите на властите обикновено предпочитат да развържат кесията, вместо да трябва да налагат наказания.


Някои хора дори разглеждат задължителното ваксиниране като неамериканско, но всъщност то е част от историята на основаването на САЩ. По времето на Американската революция ваксинирането срещу едра шарка е масова практика в Европа. По тази причина британската армия като цяло не била засегната от болестта, но с армията на колонистите се случило точно обратното.


Ген. Джордж Вашингтон обаче си дал сметка, че задължителното ваксиниране е необходимо за спечелването на войната, и през 1777 го заявил и в Конгреса. Въпреки че срещнал съпротива, Вашингтон успял да прокара задължителното ваксиниране. В резултат на това нито един полк на революционната армия не бил изваден от строя от болестта и в крайна сметка колонистите спечелили войната.


Коронавирусът по света: Русия обяви рекордна смъртност, масовата ваксинация е под въпрос

© Associated Press


Днес ваксинационната кампания в много райони на САЩ е в застой и почти всички смъртни случаи от COVID-19 са сред неваксинираните, изтъква Каръл.


Когато преди много време Съединените щати се бореха с едрата шарка, необходимо бе въвеждането на задължителното ваксиниране, за да може достатъчно хора да бъдат ваксинирани. Същото важеше и за борбата с полиомиелита. Почти всички най-сериозни заразни болести в страната - морбили, заушката, рубеолата, коклюшът и дифтерията, са победени чрез въвеждането на задължително ваксиниране в училищата. В резултат повечето деца биват ваксинирани и с течение на времето тези деца стават възрастни, които са ваксинирани.


Ето така страната се сдобива с групов имунитет. Този процес обаче може да отнеме десетилетия, а COVID-19 е нещо извънредно и не разполагаме с толкова време. Малко вероятно е САЩ да се справят с пандемията, без да въведат задължително ваксиниране, обобщава здравният експерт.

Нова Зеландия отменя някои мерки

Нова Зеландия съобщи днес, че ще отмени въведените заради коронавируса ограничения в столицата си и ще възобнови свободната от карантина зона за пътувания с части от Австралия. COVID ограниченията в Уелингтън ще бъдат премахнати в края на днешния ден, съобщи на пресконференция ресорният министър Крис Хипкинс.


Те бяха наложени на 23 юни, след като здравните власти алармираха, че австралиец е прекарал три дни в Уелингтън и е дал положителна проба при завръщането си в Сидни. Отменено бе временно и споразумението за свободно пътуване между двете страни, което е в сила от април.


Не бяха открити нови случаи на коронавирус в Нова Зеландия след посещението на австралиеца. От понеделник се подновява пътуването между Нова Зеландия и австралийските щати Южна Австралия, Тасмания и Виктория. Пътуващите трябва да предоставят отрицателен тест за COVID преди заминаване и да не са посещавали щатите, които не са част от зоната за пътуване без карантина.

Карантина за 5000 души след ученически празненства в Майорка

Близо пет хиляди души са поставени под карантина в Испания след ученически тържества на остров Майорка, довели до случаи на заразяване с ковид, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.


Властите регистрираха почти 1200 случая на заразяване, свързани с тържествата в Майорка, заяви Фернандо Симон, който координира действията по борба на испанските власти с коронавируса.


Младежите, празнуващи края на приемните изпити за университета, създадоха "перфектната почва за разпространение" на вируса, тъй като на тържествата е имало хора от цяла Испания и от чужбина, каза Симон на пресконференция. Понастоящем властите са проследили 5126 души, които са пътували до Майорка. Над 900 случая на заразяване с ковид в осем испански региона имат връзка с празненствата на средиземноморския остров.

В Германия всяко второ заразяване е с Делта

Всяко второ ново заразяване с коронавирус в Германия вероятно е с варианта Делта, заяви днес Институтът за заразни болести "Роберт Кох", предаде ДПА, цитирана от БТА.


Най-малко 35 процента от случаите на заразяване са с варианта Делта, но данните са отпреди няколко дни и е възможно действителният процент да е 50, каза ръководителят на института Лотар Вилер на среща с министрите на здравеопазването на германските провинции.


През втората седмица на юни заразените с варианта Делта на коронавируса са били само 15 процента от общия брой на заразените. Вариантът Делта е по-заразен от варианта Алфа, който досега беше основният вариант на коронавируса в Германия. Той се разпространява особено много сред хора, които все още не са ваксинирани, сред хора на възраст под 60 години и по време частни събирания.


Вилер прогнозира, че разпространението на варианта Делта ще доведе до увеличаване на общия брой на заразените с коронавирус. Германските федерални и регионални лидери преразглеждат действащите правила за хората, пристигащи в Германия, в светлината на опасенията от разпространяване на варианта Делта.


Няколко регионални премиери настояват за по-строги правила за пристигащите, за да се избегне влошаване на ситуацията с вируса, отбелязва ДПА.


Коронавирусът по света: Русия обяви рекордна смъртност, масовата ваксинация е под въпрос

© Associated Press


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (108)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на meteowrite
    meteowrite
    Рейтинг: 796 Неутрално

    Индия преди около месец беше добър пример за кофти комбинация от гаден щам и 'лабави мерки.

    You don't know what you don't know.
  2. 2 Профил на proventuss
    proventuss
    Рейтинг: 696 Неутрално

    "В Германия всяко второ заразяване е с Делта"
    400 новозаразени за днес......

    Лигата на необикновените почтени джентълмени.
  3. 3 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 1712 Неутрално

    Идеите за задължителна ваксина перфектно обслужват отвратителната пропагандна машина на североизточните степи и блата....
    Моля , не правете подобни неумности!?!!

  4. 4 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1225 Неутрално

    Идеите за задължителна ваксина перфектно обслужват отвратителната пропагандна машина на североизточните степи и блата....Моля , не правете подобни неумности!?!!
    —цитат от коментар 3 на selqnin


    Не е вярно. Ако американците са ЗА задължителното ваксиниране, това е за да пазят демокрацията, живота и здравето (well-being) на гражданите у тях и по света.

  5. 5 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 2894 Неутрално

    https://www.yahoo.com/news/vaccinated-people-dying-delta-variant-104813911.html

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  6. 6 Профил на pepisky
    pepisky
    Рейтинг: 1030 Неутрално

    Прогнозите за спокойно лято май няма да се сбъднат.

  7. 7 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1225 Неутрално

    Индия преди около месец беше добър пример за кофти комбинация от гаден щам и 'лабави мерки.
    —цитат от коментар 1 на meteowrite


    И пак броя заразени на фона на общото население беше по-нисък от доста европейски страни.

  8. 8 Профил на bruno__dante
    bruno__dante
    Рейтинг: 1109 Любопитно

    ся антиваксърите ша напуштат ли США?

  9. 9 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1225 Неутрално

    Прогнозите за спокойно лято май няма да се сбъднат.
    —цитат от коментар 6 на pepisky


    Както си го направиш.
    Да си видял в "развития" свят медия или управляващи, които да пропагандират "хакуна матата"?

  10. 10 Профил на Consumer
    Consumer
    Рейтинг: 2331 Весело

    До коментар [#8] от "bruno__dante":

    Ако могат да вземат със себе си и нашите антиваксъри и да се преселят на друга планета.

    Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
  11. 11 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4276 Любопитно

    "Ген. Джордж Вашингтон обаче си дал сметка, че задължителното ваксиниране е необходимо за спечелването на войната и през 1777 г. го заявил и в Конгреса. Въпреки че срещнал съпротива, Вашингтон успял да прокара задължителното ваксиниране. В резултат на това нито един полк на революционната армия не бил изваден от строя от болестта и в крайна сметка колонистите спечелили войната."

    Интересна история, но с грешно заключение. Защото американските колонисти (а всъщност бунтовници сепаратисти - така биха наречени с днешна дата) са спечелили войната благодарение на огромната помощ, която те получават от Франция. Ако не беше френската подкрепа и и френските войници едва ли те щяха да спечелят войната срещу британските лоялисти в колониите.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  12. 12 Профил на asen_g
    asen_g
    Рейтинг: 381 Неутрално

    В САЩ се чуват призиви за задължително ваксиниране

    Това да го разбираме като имаше протест на обикновенни хора който желаят задължително ваксиниране или по скоро като грантаджийски медии започват да опипват почвата :)

    Ето статистика за Австрия за смъртността по години:

    https://www.statista.com/statistics/579846/death-rate-in-austria/

    за 2020 отива на 9.9 спрямо 9.8 за 2019

    Ето статистиката за Италия за смъртността по години:

    https://www.statista.com/statistics/568024/death-rate-in-italy/

    За 2020 отива на 10.7 колкото е била и през 2017. И нараства от 10.5 за 2019.

    Ебаси пандемията която не може да се различи върху годишните стойности за смъртност ами трябва да я търсим в няколкото седмици бясна пропаганда и уморяване на хора по старчески домове и болници.

    И преди някой да заобяснява за мерките ето и данните за онези без мерки в Швеция който трябваше да са измрели до крак:

    https://www.statista.com/statistics/525530/sweden-death-rate/

    За 2020 имаме увеличение до 9.6 от 8.6 за 2019. Интересното е че 9.6 е бил и през 2012 - или с две думи нищо различно не се е случило по света за последните 10 години от гледна точка на смъртност.


  13. 13 Профил на meteowrite
    meteowrite
    Рейтинг: 796 Неутрално
  14. 14 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4276 Любопитно

    "Малко вероятно е САЩ да се справят с пандемията, без да въведат задължително ваксиниране, обобщава здравният експерт."

    А, относно това мнение на американския здравен експерт.... колко му е на американското правителство да направи ваксинирането задължително... вече имат примери за подобни решения от други държави. Първо беше Пакистан, после КСА (Саудитска Арабия), както Русия.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  15. 15 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4276 Любопитно

    Не е вярно. Ако американците са ЗА задължителното ваксиниране, това е за да пазят демокрацията, живота и здравето (well-being) на гражданите у тях и по света.
    —цитат от коментар 4 на Лео


    Ако мнозинството американци са ЗА задължителното ваксиниране, то и аз не виждам нищо нередно. Въпросът е дали те наистина са ЗА подобна мярка. Или само здравни експерти като този от статията Арън Каръл са ЗА приемането на подобна мярка.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  16. 16 Профил на Pomak
    Pomak
    Рейтинг: 655 Неутрално

    09:03
    В САЩ се чуват призиви за задължително ваксиниране

    Мдааа
    Това ще стане, и не само там. Навсякъде. Тези статии са само за да свиква стадото.
    Във началото още съм писал , че доброволното ваксиниране в Първо действия, става задължително в Трето.
    Тази работа изглежда е много дебела.
    Мда

  17. 17 Профил на padrino
    padrino
    Рейтинг: 4283 Любопитно

    [quote#13:"meteowrite"][/quote]

    Което е абсолютно същото като статията която посочва Дерибеев, но в 63 страници вместо в една....
    В крайна сметка има 93000+ случая от новата разновидност и смъртност от 0.13%.
    Аз не виждам къде е новината? Повече хора (като процент) умират от диабет или сърдечна недостатъчност, но не го правим водеща новина нали?

    Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
  18. 18 Профил на dosetliv
    dosetliv
    Рейтинг: 1576 Любопитно    Щом от 117 погинали от Ковидя пеесе са били напълно ваксинирани, туй иде да ни покаже, че Защитата на Ваксината е 57%.

  19. 19 Профил на Billy Pilgrim
    Billy Pilgrim
    Рейтинг: 2354 Неутрално

    “В САЩ се чуват призиви за задължително ваксиниране”

    Либерал-талибаните подготвят почвата. Аз все пак вярвам в мъдростта на американския народ, мисля че хората там няма да позволят такова брутално нарушаване на човешките права

  20. 20 Профил на padrino
    padrino
    Рейтинг: 4283 Неутрално

    [quote#18:"dosetliv"][/quote]

    Това ти твърдение означава още, че ТИ лично си мислиш, че ваксинираните НИКОГА няма да умрат ли?
    Време е да се опиташ да мислиш....ако можеш разбира се.
    Ваксината не те прави безсмъртен......това ако не разбереш, всичко друго е загуба на време. Слагай шапката от фолио и внимавай да не паднеш от края на земята......

    Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
  21. 21 Профил на Vlater
    Vlater
    Рейтинг: 439 Неутрално

    До коментар [#12] от "asen_g":

    Интересна работа! По статистиката - Великобритания е същото - незначителен процент увеличение, други страни гледам имат подобно развитие.

    А ето и стастиката - общо случаи/смъртност спрямо населението на 10 държави: първите 9 във вирусната таблица и България

    Държава | Общо случаи % | Общо смъртни случаи %
    САЩ | 10.37% | 0.19%
    Индия | 2.18% | 0.03%
    Бразилия | 8.62% | 0.24%
    Франция | 8.82% | 0.17%
    Русия | 3.75% | 0.09%
    Турция | 6.35% | 0.06%
    Великобритания | 6.97% | 0.19%
    Аржентина | 9.70% | 0.20%
    Италия | 7.05% | 0.21%
    България | 6.11% | 1.53%

    "Ултра-убийствения-яко-ще-се-мре" индийски вариант на вируса изглежда най-безобиден

  22. 22 Профил на Billy Pilgrim
    Billy Pilgrim
    Рейтинг: 2354 Неутрално

    До коментар [#15] от "Иво":

    Абе не е съвсем така. Има си едни морални граници дето не трябва да се преминават дори и мкожеството да е “за”.

  23. 23 Профил на gabrovski
    gabrovski
    Рейтинг: 542 Неутрално

    "В САЩ се чуват призиви за задължително ваксиниране"

    То може и да се чува ама нЕма да стане.
    Освен че забравят какво се случи преди няколко месеца на Капитола.
    Има хора които са готови да излязат и да защитават правото си за избор. На всичкото отгоре са въоръжени.

  24. 24 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1225 Неутрално

    [quote#15:"Иво"][/quote]

    Важно е "мнението на експерта" на кого уйдисва. Защото е много лесно медиите и социалните мрежи да разпространяват едното и да спират другото. А на политиците да си изберат едното и да го гласуват като задължително. Да сте чували за година и половина от началото на пандемията някой да се е събрал лекарски съвет от специалисти, които да излязат с някакво научно-обосновано мнение? Няма. Само СЗО препоръчват, но и те не могат да докажат защо.

  25. 25 Профил на padrino
    padrino
    Рейтинг: 4283 Любопитно

    Ултра-убийствения-яко-ще-се-мре" индийски вариант на вируса изглежда най-безобиден
    —цитат от коментар 21 на Vlater


    Много точно написано. Колкото и да е "убийствен" и "заразен" новата вариация определено не убива "масово" Цифрите на позитивните тестови резултати изглеждат едва ли не ужасяващи, но действителността е точно противоположна. Просто доказва, че ваксините действат. Хората се "заразяват", но сега го изкарват на крак, вместо да им трябват интубации или седмици в болниците. В ОК "заразените" растат като цифри, но не и като умиращи или имащи нужда от интензивно отделение.

    Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
  26. 26 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 2046 Неутрално

    Добре бе да го Ева, нали ние сме тука опашкарите а у Германия всички са ваксинирани с две дози файзер и една доза астра зенека и са дисциплинирани с маска на устата и на г3а ! Какви нови заразени?

  27. 27 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 2046 Неутрално

    До коментар [#25] от "padrino":

    Е това ли значи "действат" - да се заразяват хората? Може па да е по- заразен ама по-малко опасен тоя индийски индиянец а да не е от ваксините. Както се казва, като погледнем Марадона и Мил Джагър...от спорта ще да е не от дрогата

  28. 28 Профил на padrino
    padrino
    Рейтинг: 4283 Любопитно

    Добре бе да го Ева, нали ние сме тука опашкарите а у Германия всички са ваксинирани с две дози файзер и една доза астра зенека и са дисциплинирани с маска на устата и на г3а ! Какви нови заразени?
    —цитат от коментар 26 на uq


    Можеш ли да посочиш само една официална публикация в която по безспорен начин да е ДОКАЗАНО, че ако си ваксиниран никога няма да се заразиш? Защото аз си мисля, че ваксините имат съвсем друго предназначение.....

    Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
  29. 29 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 2046 Весело

    До коментар [#28] от "padrino":

    Така е, като се ваксинираш против туберкулоза, и си се разболява човек ама кара по-леко просто. Също и с едрата шарка карат си я хората, просто не влизат в болница

  30. 30 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1635 Неутрално

    Америка не е това, което беше ...

    Предразсъдъците са за ограничените.
  31. 31 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 2046 Неутрално

    До коментар [#30] от "Нефертити":

    САЩ не е Америка. САЩ не е това, което беше да, като резултат от политиката, че САЩ е страна на емигранти и ще се приемат много и всякакви емигранти, както и разпространяваните митове за американската мечта и страната на неограничените възможности. САЩ се напълни с индийци, пакистанци, китайци, руснаци, латиноси а това са хора, за които ценностите върху които са построени САЩ не значат нищо, конституцията, президентите... не са нищо за тях, те не приемат културата и нормите на обществото на САЩ а вече тези хора са мнозинство. Институциите и законите са в крайна сметка отражение на обществото, така че е въпрос на време и те да рухнат.

  32. 32 Профил на asen_g
    asen_g
    Рейтинг: 381 Неутрално

    До коментар [#4] от "Лео":


    [quote#4:"Лео"][/quote]

    Ако Американците бяха за Ваксинирането - чисто и просто щяха да се ваксинират и точка. Очевидно е че едни 175 милиона от тях не са за Ваксинирането.

  33. 33 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4009 Неутрално

    До коментар [#11] от "Иво":

    Сама по себе си ситорията е интересна, защото Джордж Вашингтон се заразява от дребна шарка и има тежко боледуване при пътуването си до Барбадос 1751 г., 26 години по-рано. И, дребната шарка е донесена от войниците идващи от Англия и Германия (закупени за "колониалната война" от британците). Вашингтон през 1775 забранява идването на граждани от окупирания от британците тогава Бостън, където върлува епидемията, а пре 1776 праща 1000 имунизирани американски доброволци да окупират Бостън и да въведат военно положение в града за да спрат разпространението на вируса на дребната шарка.
    Също, много индиански племена са унищожени от тази епидемия при общуване с търговци и военни от воюващите страни.

  34. 34 Профил на otrqdnik
    otrqdnik
    Рейтинг: 1908 Неутрално

    Проблемът на производителите на препарати, е че вируса дъни само зимните месеци, а производството е целогодишно, затова новия летен щам е налице. Летния щам е изгубената връзка между вирусологията и икономиката.
    Като знам каква къща отпра една българска ПиАрка за 10г слугинаж, представям си доктора колко ще гушне за това изказване. Според думите на доктора сега е времето да се нападне Русия - американските редици стегнати, ваксинирани, здрави, а руските натръшкани от вирус. До Москва няма да видят никакъв зор.

  35. 35 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 3823 Неутрално

    До коментар [#33] от "daskal1":

    С инките и ацтеките същото се е случило, когато са се "запознали" с конкистадорите.

    Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
  36. 36 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1213 Неутрално

    До коментар [#25] от "padrino":

    Все повече ме съмнява дали на някого е "трябвала" интубация. В смисъл разказите са, че човекът си е в съзнание и буквално му слагат упойка, за да го интубират. Още повече, че излязоха данни как в началото са слагали тръби в гърлото дори при много малки затруднения в дишането, с цел да се предпази персонала от аерозоли - буквално да им запушат устите.

  37. 37 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1444 Неутрално

    Кой на каквото иска да вярва, негово решение. Но освен изменение или не чак толкова голямо на смъртността, факт е че болници и спешни отделения бяха добре запълнени. И ако попитате и поговорите с ваши познати, минали оттам и не влезли в статистиката на починалите, може би ще се убедите, че 'грипчето" не е от най-безобидните.
    Доколкото ваксининирането се покрива от публичните средства, както и престоя в болницата, аз вместо задължително ваксиниране, бих приложил малко жестока, но според мен справедлива мярка.
    Отказваш ваксиниране и ако случайно те хване "грипчето" или си плащаш пълната сметка в болницата, или стоиш в къщи, пиеш чай ( или каквото те акъл учи) и чакаш да ти мине. Не виждам защо на човек, на който с нашите пари сме осигурили някаква възможна защита, а той нехае, трябва пак ние с нашите пари да се грижим за него, че и да слушаме вопли, как линейката дошла бавно, в болницата не му осигурили ВИП обслужване и т.н.

  38. 38 Профил на Боян Баянов
    Боян Баянов
    Рейтинг: 1624 Неутрално

    "В Германия отказаха да считат за ваксинирани
    инжектираните със „Спутник V“, 28.06.2021 г.
    https://iz.ru/1185239/2021-06-28/v-germanii-otkazalis-schitat-vaktcinirovannymi-privitykh-sputnikom-v

  39. 39 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 2046 Неутрално

    До коментар [#37] от "tsvetko_51":
    Цецкооо я са малко по-така.......защо с нашите пари са ти купили на тебе ваксина, която пък според мене не е нужна. От къде на къде? Тая ваксина дето "сте ми я осигурили с вашите пари" всъщност сте ми я купили с МОИТЕ пари , защото аз се осигурявам на максимална заплата вече над 20 години, НЕЗАВИСИМО че аз не съм я искал. Аз искам МОИТЕ пари да бъдат похарчени за АДЕКВАТНО лечение в болница АКО ми се наложи, а не с тях да купуват ваксина на Цецко, че той след това и да дудне във форума, че той с неговите пари ми бил плащал на мен

  40. 40 Профил на Irina Gergova
    Irina Gergova
    Рейтинг: 503 Неутрално

    "ваксинационната кампания в много райони на САЩ е в застой и почти всички смъртни случаи от COVID-19 са сред неваксинираните, изтъква Каръл."

  41. 41 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 2046 Неутрално

    До коментар [#40] от "Irina Gergova":

    Това трябва да се чете не "изтъква" а "изтърва". Значи има умрели И сред ваксинираните. Е да ви имам ваксината

  42. 42 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 1570 Неутрално

    До коментар [#5] от "дерибеев":

    Благодаря за препратката. В края на статията:

    Според анализа на Асошиейтед прес, само 0,8% от починалите от COVID-19 в САЩ през май, където варианта Delta бе около 20% от случаите, са сред ваксинираните.

    An analysis from the Associated Press indicated that only 0.8% of COVID-19 related deaths in the US in May, where the Delta variant made up about 20% of cases, were among vaccinated people.

  43. 43 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 2046 Неутрално

    До коментар [#32] от "asen_g":

    Хе хе, забелязваш ли как не им отърват фактите на некои! Бият ти минуси на коментара ама нищо не казват, няма какво да кажат

  44. 44 Профил на meteowrite
    meteowrite
    Рейтинг: 796 Неутрално

    До коментар [#37] от "tsvetko_51":Цецкооо я са малко по-така.......защо с нашите пари са ти купили на тебе ваксина, която пък според мене не е нужна. От къде на къде? Тая ваксина дето "сте ми я осигурили с вашите пари" всъщност сте ми я купили с МОИТЕ пари , защото аз се осигурявам на максимална заплата вече над 20 години, НЕЗАВИСИМО че аз не съм я искал. Аз искам МОИТЕ пари да бъдат похарчени за АДЕКВАТНО лечение в болница АКО ми се наложи, а не с тях да купуват ваксина на Цецко, че той след това и да дудне във форума, че той с неговите пари ми бил плащал на мен
    —цитат от коментар 39 на uq


    Corrupt mind.

    You don't know what you don't know.
  45. 45 Профил на meteowrite
    meteowrite
    Рейтинг: 796 Неутрално

    До коментар [#37] от "tsvetko_51":Цецкооо я са малко по-така.......защо с нашите пари са ти купили на тебе ваксина, която пък според мене не е нужна. От къде на къде? Тая ваксина дето "сте ми я осигурили с вашите пари" всъщност сте ми я купили с МОИТЕ пари , защото аз се осигурявам на максимална заплата вече над 20 години, НЕЗАВИСИМО че аз не съм я искал. Аз искам МОИТЕ пари да бъдат похарчени за АДЕКВАТНО лечение в болница АКО ми се наложи, а не с тях да купуват ваксина на Цецко, че той след това и да дудне във форума, че той с неговите пари ми бил плащал на мен
    —цитат от коментар 39 на uq


    Апропо, цената на ваксината барабар с транспорт, съхранение, поставяне и тн е сигурно стократно по-ниска от разходите за грижи за тежкоболен от ковид. Just sayin'.

    You don't know what you don't know.
  46. 46 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 2046 Весело

    До коментар [#44] от "meteowrite":

    Оооо знаем чужди езици, българският е беден да изрази този силен аргумент , който противопоставяш на написаното.
    Голям смях

  47. 47 Профил на klecho
    klecho
    Рейтинг: 649 Неутрално

    Да обобщим.
    1. Към половината новозаразени са ваксинирани. Не ми се търси да видя колко са ваксинираните общо, но със сигурност не са достигнали заветните 70%. Ако допуснем, че с 60%, то ваксината да дава само 1/3 по-силна защита. Засега. Защото антителата прогресивно намаляват. До края на лятото, разликата ще е в статистическата грешка.
    2. Даже ми се струва и,лишно да споменавам, че ваксинираните Магат да са заразни, според някои индикации, понякога силно заразни.
    3. Досега се твърдеше, че ваксинираните карат леко инфекцията- безсимптомно или със слаби симптоми. Сега разбираме, че един непренебрежимо малък процент умират. Липсва надеждна статистика, за да се оцени истинската смъртност спрямо тази на неваксинираните.
    4. С голяма вероятност ваксинираните ще са по-уязвими към бъдещи щамове, резистентни към ваксината. Справка: original antigenic sin, в гуглето.
    5. Естествено, страничните ефекти. Очаквано появяване през 2023, пик през 2025. Сега положението е "затишие пред буря"- малко като при серопозитивен, който си мисли "Ха, ХИВ. От 6 месеца го имам, но си се чувствам прекрасно. Вярно, изкарах там една седмица с температура в началото, излезе ми един обрив, но за няколко дни всичко ми мина".

  48. 48 Профил на meteowrite
    meteowrite
    Рейтинг: 796 Неутрално

    До коментар [#44] от "meteowrite":Оооо знаем чужди езици, българският е беден да изрази този силен аргумент , който противопоставяш на написаното. Голям смях
    —цитат от коментар 46 на uq


    па смей се

    You don't know what you don't know.
  49. 49
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  50. 50 Профил на Irina Gergova
    Irina Gergova
    Рейтинг: 503 Неутрално

    Бият ти минуси на коментара ама нищо не казват, няма какво да кажат
    —цитат от коментар 43 на uq

    На нормалните хора не им се спори с идиоти.

  51. 51 Профил на crq15625101
    crq15625101
    Рейтинг: 46 Неутрално

    Държави с по 70 % и повече ваксинирани продължават да имат все повече болни , да са в локдаун , ограничения , да носят маски и тн.т
    Обаче не спират да разказват колко е хубаво и как ей сега още мъничко , и ще настъпи бленуваното светло бъдеще !
    И разбира се има и такива които им вярват , и то до степен на фанатизън !

  52. 52 Профил на klecho
    klecho
    Рейтинг: 649 Весело

    До коментар [#33] от "daskal1":

    Даскале, на български на шарката и се вика "едра", ако че на ингилизки е smallpox.

  53. 53 Профил на meteowrite
    meteowrite
    Рейтинг: 796 Неутрално

    До коментар [#45] от "meteowrite":Апропо не апропо...МОИТЕ ПАРИ, похарчени за ВАШИТЕ ваксини, Got it?Really doubt it! Brain Damage
    —цитат от коментар 49 на uq


    Цялата държава е с твои пари правена, а? Мойта ваксина е струвала да кажем 200лв, колко от тях трябва да ти върна по сметка?
    БТВ, мерси че казваш кой как трябва да харчи публичния ресурс. След 2 седмици има избори, чакам те по билборди.

    You don't know what you don't know.
  54. 54 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4009 Неутрално

    До коментар [#28] от "padrino":

    Разбира се че няма такава публикация, но има много сериозни изследвания с изводи, че защитата е на ниво над 80%, а заразен от друг вариант на вируса на Ковид обикновено не умира от него, а прекарва по-леко болестта.
    https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736 (21)00947-8/fulltext
    или
    https://www.nature.com/articles/d41586-020-00502-w

  55. 55 Профил на meteowrite
    meteowrite
    Рейтинг: 796 Неутрално

    2. Даже ми се струва и,лишно да споменавам, че ваксинираните Магат да са заразни, според някои индикации, понякога силно заразни.3. .
    —цитат от коментар 47 на klecho


    Ако успееш да се заразиш от иРНК ще си чудо в медицината. :D

    You don't know what you don't know.
  56. 56 Профил на crq15625101
    crq15625101
    Рейтинг: 46 Весело

    До коментар [#50] от "Irina Gergova":

    Нормалните хора дето сън не ги лови докато не си боцнат някой и друг експериментален препарат !
    Ама какво ли разбираме ние плоскоземците , не вярващи в прилепа от Уханските пещери !
    😄😄

  57. 57 Профил на asen_g
    asen_g
    Рейтинг: 381 Неутрално

    До коментар [#50] от "Irina Gergova":

    Абсолютно точно казано Ирина - ето защо никога не бих си позволил да споря с Вас.

  58. 58
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  59. 59 Профил на meteowrite
    meteowrite
    Рейтинг: 796 Неутрално

    До коментар [#55] от "meteowrite":Това в капацитета си на доктор по молекурлярна биология и вирусология или просто още сънуваш? Събуди се и се опомни - ти си обикновен трол.
    —цитат от коментар 58 на asen_g


    Какъв съм аз няма значение. Фактитие и науката имат.
    И доброжелателен съвет към теб - прочети по темата преди да пишеш по нея.

    You don't know what you don't know.
  60. 60 Профил на klecho
    klecho
    Рейтинг: 649 Весело

    До коментар [#55] от "meteowrite":

    Кофти, трудно разбираш елементарен текст. Пояснявам: ваксинираните не са предпазени от заразяване. Веднъж заразени, на свой ред стават заразоносители. Ако аз (неваксинираният) съм заставен да нося маска, то и ти трябва да си, защото съставляваш по-голяма опасност за моя живот, отколкото аз за твоя.

  61. 61 Профил на meteowrite
    meteowrite
    Рейтинг: 796 Неутрално

    До коментар [#55] от "meteowrite":Кофти, трудно разбираш елементарен текст. Пояснявам: ваксинираните не са предпазени от заразяване. Веднъж заразени, на свой ред стават заразоносители. Ако аз (неваксинираният) съм заставен да нося маска, то и ти трябва да си, защото съставляваш по-голяма опасност за моя живот, отколкото аз за твоя.
    —цитат от коментар 60 на klecho


    С това не споря.

    You don't know what you don't know.
  62. 62 Профил на asen_g
    asen_g
    Рейтинг: 381 Неутрално

    Кой на каквото иска да вярва, негово решение. Но освен изменение или не чак толкова голямо на смъртността, факт е че болници и спешни отделения бяха добре запълнени. И ако попитате и поговорите с ваши познати, минали оттам и не влезли в статистиката на починалите, може би ще се убедите, че 'грипчето" не е от най-безобидните.Доколкото ваксининирането се покрива от публичните средства, както и престоя в болницата, аз вместо задължително ваксиниране, бих приложил малко жестока, но според мен справедлива мярка.Отказваш ваксиниране и ако случайно те хване "грипчето" или си плащаш пълната сметка в болницата, или стоиш в къщи, пиеш чай ( или каквото те акъл учи) и чакаш да ти мине. Не виждам защо на човек, на който с нашите пари сме осигурили някаква възможна защита, а той нехае, трябва пак ние с нашите пари да се грижим за него, че и да слушаме вопли, как линейката дошла бавно, в болницата не му осигурили ВИП обслужване и т.н.
    —цитат от коментар 37 на tsvetko_51


    Цецко кака, заначи няма изменение в смъртността или било малко но болниците били добре запълнени. Цецко направо си изрита надницата днеска. И понеже Цеци няма какво да каже се закача в опорна точка " нека всеки си плаща". Нищо че тази опорна точка предполага освобождаване от социални плащания т.е. реално разпад на социална и здравна система. Щото нали се сещащ Цеци че ако някой се подпише че не желае ваксина и се отказва от последващо бъдещо лечение то за да е справедливо трябва да бъде освободен и от здравни осигуровки. Това последното ще доведе до колапс на установената система, но истински такъв а не ония който го чакаме да дойде от препълнени интензивни отделения от пациенти с хрема и зачервено гърло.

    Та както казах ако съм на твоя работодател на мястото - те изплющявам една надница от воле.

  63. 63 Профил на asen_g
    asen_g
    Рейтинг: 381 Неутрално

    [quote#59:"meteowrite"][/quote]

    Какво си ти знаем всички. По темата четем достатъчно вече 18 месеца. Даже и сега четем как респираторен вирус смазва Европа в летен сезон и пълни къщите с карантинирани хремави антиваксъри

  64. 64 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4009 Любопитно

    До коментар [#52] от "klecho":

    Драги ми "Клечо", ето какво пише по българските речници:

    small pox noun

    Едуард Дженер откри ваксина за лекуване на дребна шарка.
    или
    Edward Jenner discovered the vaccination to cure the small pox.

  65. 65 Профил на themtrx
    themtrx
    Рейтинг: 404 Весело

    До коментар [#1] от "meteowrite":

    Индия винаги е била добър пример за вредите от ниските хигиенни навици. Знаете ли какво представлява река Ганг в Индия?
    Мийте си ръцете редовно и се къпете, не ги мисли мерките.

  66. 66 Профил на crq15625101
    crq15625101
    Рейтинг: 46 Неутрално

    Дневник изоставате , сега четох по другите медии прфесор Радостина (някаква си ) как разпалено обяснява че новия вапиант щял да пробие защитата на умунизираните . 🤭 Явно ще им трябва ъпгрейд или бустерна игла или нещо от сорта !
    Я вижте публикувайте я тази новина че съвсем да чуем какво ще кажат ковидарите спотайващи се в дневничето ! 😉🤭

  67. 67 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4009 Любопитно

    До коментар [#52] от "klecho":

    Но, в същото време сте прав за smallpox - Variola major

  68. 68 Профил на meteowrite
    meteowrite
    Рейтинг: 796 Неутрално

    До коментар [#1] от "meteowrite":Индия винаги е била добър пример за вредите от ниските хигиенни навици. Знаете ли какво представлява река Ганг в Индия? Мийте си ръцете редовно и се къпете, не ги мисли мерките.
    —цитат от коментар 65 на themtrx


    Прав сте. Ще следим UK - там нямат Ганг и (надявам се) си мият ръцете по-често.

    You don't know what you don't know.
  69. 69 Профил на div_petel
    div_petel
    Рейтинг: 29 Неутрално

    "Ген. Джордж Вашингтон обаче си дал сметка, че задължителното ваксиниране е необходимо за спечелването на войната и през 1777 г. го заявил и в Конгреса. Въпреки че срещнал съпротива, Вашингтон успял да прокара задължителното ваксиниране. В резултат на това нито един полк на революционната армия не бил изваден от строя от болестта и в крайна сметка колонистите спечелили войната."
    —цитат от коментар 11 на Иво


    Тази глупост от къде я намери? През 1777 още не са познавали ваксините. Едва през 1796 Едуард Дженер в Англия прави първия експеримент с крави и шарка и минават още доста години преди изобщо някой да разбере що е то ваксина и имунитет.

  70. 70 Профил на klecho
    klecho
    Рейтинг: 649 Неутрално

    До коментар [#64] от "daskal1":

    Мда, за жалост, посредствеността също е заразна. Сигурно тоя, който го е написал се кипи с някоя научна титла.

    Жокер: спомни си, че другото име на болестта е "вариола". Предполагам, вече няма съмнение, че вариолата на български е позната като "едра шарка". Онази, смъртоносната, заради която всички родени преди 1977 имат жиг на рамото. Докато, под "дребна шарка" се разбира множество различни болести- рубеола, варицела, морбили и т.н.

    Ако все още имаш съмнения, иди на долния линк, след това смени езика от български на английски и виж какво ще ти излезе.

    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Едра_шарка

  71. 71 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4276 Любопитно

    До коментар [#22] от "Billy Pilgrim":

    И ти си прав за това. Сигурно имаш в предвид основни човешки права и свободи, които не трябва да се нарушават. И обикновено те са записани в самата конституция на съответната държава (тоест в основният й закон).

    +++

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  72. 72 Профил на klecho
    klecho
    Рейтинг: 649 Неутрално

    До коментар [#67] от "daskal1":
    +++ поздрави

  73. 73 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4276 Любопитно

    До коментар [#33] от "daskal1":

    Да Даскале, мерси за това инфо. Между другото, като спомена за индианските племена се сетих, че повечето местни племена (живеещи по онова време на територията на въпросните разбунтували се колонии на източния бряг (маи бяха 13 на брой)) са застанали на страната на британците. Маи имаше само едно племе, което е застанало на страната на американските бунтовници сепаратисти (наричани американски патриоти при вас в САЩ). Това така ли беше? Или греша?

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  74. 74 Профил на uq
    uq
    Рейтинг: 2046 Неутрално

    До коментар [#70] от "klecho":

    Само не разбрах защо пък родените преди 1977ма. Родените след това също имат такъв белег на рамото.

  75. 75 Профил на ju.li
    ju.li
    Рейтинг: 1770 Неутрално

    Значи, крайно време е, ваксинираните, да бъдат затворени за минимум 8 месеца, защото разпространяват зарази, пък и спомагат за все по-честото мутиране на тези зарази.

  76. 76 Профил на dark'star
    dark'star
    Рейтинг: 2287 Неутрално

    Всеки тоталитаризъм започва с нещо "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО" - жал ми е за САЩ

    КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
  77. 77 Профил на crq15625101
    crq15625101
    Рейтинг: 46 Неутрално

    До коментар [#76] от "dark'star":

    Да , и винаги след ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се уточнява че е в името ( за благото ) на народа !

  78. 78 Профил на Гражданин
    Гражданин
    Рейтинг: 2176 Неутрално

    "Русия обяви рекордна смъртност, масовата ваксинация е под въпрос"

    Русия стана страна от третия свят. За съжаление с ядрен погреб. От много пропаганда ще се затрият сами, дано не завлекат и нас.

  79. 79 Профил на Apophenia
    Apophenia
    Рейтинг: 2358 Неутрално

    До коментар [#76] от "dark'star":

    лъжеш като комунист, не ти жал за САЩ, искаш ако може да ги изпепелят с ядрени ракети :)

    ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
  80. 80 Профил на Явор
    Явор
    Рейтинг: 1119 Неутрално

    "Русия обяви рекордна смъртност"

    След като в продължение на една година в Русия включително по държавните медии плюеха по РНК ваксините и създадоха масово недоверие във ваксините изобщо, сега берат плодовете на ниското ниво ваксинирали се.

    Русия се държи като държава-трол и почти винаги сама създава проблемите си.

  81. 81 Профил на klecho
    klecho
    Рейтинг: 649 Неутрално

    До коментар [#74] от "uq":

    1977 е била годината, в която болестта е сметната за окончателно победена (в България, в света е 1980), в резултат на което се прекратява ваксинацията.

    Щом си виждал белези и при по-млади хора, е възможно някъде, по места, да са правили и след това. Но познавам хора родени през 1978, вече нямат.

  82. 82
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  83. 83 Профил на Kosta Delev
    Kosta Delev
    Рейтинг: 864 Любопитно

    "В Германия всяко второ заразяване е с Делта..."

    Какъв е смисълът тогава да се налагат мнения за забрана влизането в ЕС на британци!?!?

  84. 84 Профил на ivanpopov
    ivanpopov
    Рейтинг: 2082 Неутрално

    Да цитираш във всяко изречение "Дъжд" е все едно да се ориентираш за българската политика не от БТА, а от Блиц.

  85. 85 Профил на Dr_Doolittle
    Dr_Doolittle
    Рейтинг: 1412 Неутрално

    По пути Ленина и по пути Путина вместе со Спутникам .
    Клетата Лайка умря още при експеримента със Спутник II....

    http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
  86. 86 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1213 Неутрално

    До коментар [#74] от "uq":

    Нямат. Имат от проба манту за туберкулоза, но не и за едра шарка - той е по-голям и специфичен. Ако сега изпуснат едрата шарка, ще оцелеят само по-старите поколения. И краварката в левия ъгъл...

  87. 87 Профил на Dr_Doolittle
    Dr_Doolittle
    Рейтинг: 1412 Неутрално

    До коментар [#70] от "klecho":Само не разбрах защо пък родените преди 1977ма. Родените след това също имат такъв белег на рамото.
    —цитат от коментар 74 на uq

    Белегът на лявото ти рамо е от BCG срещу туберкулоза, а този на дясното рамо ( ако имаш) е от Пирке против вариола.

    http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
  88. 88 Профил на Apophenia
    Apophenia
    Рейтинг: 2358 Неутрално

    До коментар [#86] от "lil_alex":

    Не пресолявай манджата :) преди съвременната медицина хората са оцелявали някак, просто ще се наложи отново да раждат по 10-15 деца жените и ако умрат при раждане мъжа трябва да си търси нова. Което означава че мъже те пък трябва да ходят на война, за да има по-малко от тях...

    ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
  89. 89 Профил на Дървен камък
    Дървен камък
    Рейтинг: 10 Неутрално

    Няма как да има масова насилствена ваксинация. Щом хората не искат, не искат и точка.

    The Safety of COVID-19 Vaccinations—We Should Rethink the Policy

    https://www.mdpi.com/2076-393X/9/7/693/htm

    1. Poznan University of the Medical Sciences, Pediatric Hospital, 60-572 Poznan, Poland
    2. Department of Psychology, University of Witten/Herdecke, 58448 Witten, Germany
    3. Change Health Science Institute, 10178 Berlin, Germany
    4. Department of Radiation Oncology, Leopoldina Hospital, 97422 Schweinfurt, Germany
    5. Independent Data and Pattern Scientist, Brinkenbergweg 1, 7351 BD Hoenderloo, The Netherlands
    Abstract
    Background: COVID-19 vaccines have had expedited reviews without sufficient safety data. We wanted to compare risks and benefits. Method: We calculated the number needed to vaccinate (NNTV) from a large Israeli field study to prevent one death. We accessed the Adverse Drug Reactions (ADR) database of the European Medicines Agency and of the Dutch National Register (lareb.nl) to extract the number of cases reporting severe side effects and the number of cases with fatal side effects. Result: The NNTV is between 200–700 to prevent one case of COVID-19 for the mRNA vaccine marketed by Pfizer, while the NNTV to prevent one death is between 9000 and 50,000 (95% confidence interval), with 16,000 as a point estimate. The number of cases experiencing adverse reactions has been reported to be 700 per 100,000 vaccinations. Currently, we see 16 serious side effects per 100,000 vaccinations, and the number of fatal side effects is at 4.11/100,000 vaccinations. For three deaths prevented by vaccination we have to accept two inflicted by vaccination. Conclusions: This lack of clear benefit should cause governments to rethink their vaccination policy.

  90. 90 Профил на Toshko Afrikanski
    Toshko Afrikanski
    Рейтинг: 1859 Неутрално

    По пути Ленина и по пути Путина вместе со Спутникам . Клетата Лайка умря още при експеримента със Спутник II....
    —цитат от коментар 85 на Dr_Doolittle

    В Бг само чугуните искат да се бодат с руската ваксина.
    Другарката Нинова искаше тя да бъде закупена и прилагана тук, но предполагам не е устискала и се е боцнала с некоя вражеска...

  91. 91 Профил на Toshko Afrikanski
    Toshko Afrikanski
    Рейтинг: 1859 Неутрално

    По пути Ленина и по пути Путина вместе со Спутникам . Клетата Лайка умря още при експеримента със Спутник II....
    —цитат от коментар 85 на Dr_Doolittle

    В Бг само чугуните искат да се бодат с руската ваксина.
    Другарката Нинова искаше тя да бъде закупена и прилагана тук, но предполагам не е устискала и се е боцнала с некоя вражеска...

  92. 92 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7145 Неутрално

    "В САЩ се чуват призиви за задължително ваксиниране"
    И тука трябва да се чуват. Достатъчно им обясняваха и ги убеждаваха.

  93. 93 Профил на asen_g
    asen_g
    Рейтинг: 381 Неутрално

    Добър следобед - време е за малко статистика с източници и т.н

    Това да го разбираме като имаше протест на обикновенни хора който желаят задължително ваксиниране или по скоро като грантаджийски медии започват да опипват почвата :)

    Ето статистика за Австрия за смъртността по години:

    https://www.statista.com/statistics/579846/death-rate-in-austria/

    за 2020 отива на 9.9 спрямо 9.8 за 2019

    Ето статистиката за Италия за смъртността по години:

    https://www.statista.com/statistics/568024/death-rate-in-italy/

    За 2020 отива на 10.7 колкото е била и през 2017. И нараства от 10.5 за 2019.

    Ебаси пандемията която не може да се различи върху годишните стойности за смъртност ами трябва да я търсим в няколкото седмици бясна пропаганда и уморяване на хора по старчески домове и болници.

    И преди някой да заобяснява за мерките ето и данните за онези без мерки в Швеция който трябваше да са измрели до крак:

    https://www.statista.com/statistics/525530/sweden-death-rate/

    За 2020 имаме увеличение до 9.6 от 8.6 за 2019. Интересното е че 9.6 е бил и през 2012 - или с две думи нищо различно не се е случило по света за последните 10 години от гледна точка на смъртност.

  94. 94 Профил на asen_g
    asen_g
    Рейтинг: 381 Весело

    "В САЩ се чуват призиви за задължително ваксиниране"И тука трябва да се чуват. Достатъчно им обясняваха и ги убеждаваха.
    —цитат от коментар 92 на Роси


    Чуват се, ти и още 5 човека ни проглушихте ушите последната 1 година. Така че спокойно чуваме ви :)

  95. 95 Профил на antonio_vivaldi
    antonio_vivaldi
    Рейтинг: 1959 Неутрално

    Резултатите от деветомайското победобесие са налице. Сега Путин да прати ОМОН срещу вируса.

  96. 96 Профил на dale4nata
    dale4nata
    Рейтинг: 363 Неутрално

    До коментар [#26] от "uq":

    В Германия всички ваксинирани???? Едва 36 % са пълно ваксинирани. Вирусът има да се вихри между останалите 50 % непреболедуваки и частично ваксинирани.

  97. 97 Профил на dale4nata
    dale4nata
    Рейтинг: 363 Неутрално

    До коментар [#32] от "asen_g":

    Да, има едни милиони в САЩ дето като у нас трудно хващат вяра на ваксините и най-много си патят... Има и статистики за САЩ , кои са те - малцинства от африкански и латино произход, домакини, разни групи анархисти, религиозни и хора с под средно образование преоблдават..Не намирам линка да ви го пусна. Чудя се у нас как изглежда....

  98. 98 Профил на ТумбаЛумба
    ТумбаЛумба
    Рейтинг: 1066 Неутрално

    Няма да има скоро подобрение, докато някои страни не бъдат изолирани, а именно тези като Индия, Пакистан, африкански, т.н. Не виждам защо трябва да се интересуваме дали това им се струва неприемливо и да жертваме нашите си хора заради тези, които си хвърлят бебета в реките и ядат прилепи.

  99. 99 Профил на crq15625101
    crq15625101
    Рейтинг: 46 Неутрално

    До коментар [#92] от "Роси":

    Леко да не оцапаш крачолите ваксинаторке , за такива заплахи можеш да намажеш въжето !
    Все още сте малцинство , при това най страхливата му част , така че слагай парцала на устата и се скривай !!

  100. 100 Профил на Nedyalko Lazarov
    Nedyalko Lazarov
    Рейтинг: 1560 Неутрално

    То от Индия какво добро може да се очаква да дойде. Първо сигани, сега Делта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK