Заев, Вучич и Рама обявиха среща в Скопие за още 3 споразумения от "мини-Шенген"

Заев, Вучич и Рама обявиха среща в Скопие за още 3 споразумения от "мини-Шенген"

© Associated PressТочно след месец лидерите на Северна Македония, Сърбия и Албания ще се срещнат в Скопие, за да подпишат още три договора като част от проекта си за регионална интеграция, известен като "мини-Шенген".


Това обявиха в изявлението си след днешната виртуална среща премиерите Зоран Заев и Еди Рама и президентът Александър Вучич.


По време на онлайн срещата на върха, която се провежда седмица след поредния блокирал евроинтеграцията на Скопие и Тирана Съвет по общи въпроси, тримата не навлязоха в подробности за предстоящите споразумения, но обясниха за какво ще се отнасят - сътрудничество и помощ при бедствия, улесняване на вноса и износа между държавите.
"Призоваваме и насърчаваме колегите си в региона да подпишат и проведат сходни договори, така че визията за общо политическо и икономическо пространство на Западните Балкани ще стане важна част от ежедневния живот на гражданите ни чрез общия пазар", продължава съвместната декларация.


За пореден път Вучич, Заев и Рама - чийто проект получи начален тласък около френското вето през октомври 2019 г. - изтъкнаха, че историята и бъдещето им са "европейски" и макар да остават посветени на пътя си към евроинтеграцията, са решени да работят и помежду си.

"Искаме по-рано, а не по-късно, да видим, че четирите свободи на ЕС - движение на хора, стоки, услуги и капитали - се осъществяват из целия регион. И ще направим всичко в ръцете си да се движим към тази цел със силата на примера, който даваме", продължава посланието им.

Освен това на срещата на върха на Берлинския процес на 5 юли лидерите ще изразят поддръжката си за регионалния общ пазар - идея, която ЕС даде сигнал, че подкрепя на предишната среща, но я разграничи от "мини-Шенген" като предимно сръбска инициатива. Критиците на проекта виждат в него опити за съживяване на Югославия в полза на Белград, докато поддръжниците - алтернатива на забавената евроинтеграция. Част от експертите смятат, че проектът се движи добре на думи и бавно на дела, като пътуването с лични карти и договореното премахване на роуминга между страните са сред малкото реални промени.


"Албания е Европа. Северна Македония е Европа. Сърбия е Европа. Западните Балкани са Европа. Свършихме трудната работа, за да направим това част от ежедневния живот."

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  Мислех албанците за по-големи тарикати от скопските бюрмоваци.

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 849 Весело

  Бухаха,
  мини-Шенген щели да правят. Шиптърите ако не се усетят навреме ще си останат в компанията на шумадийците и фиромците, извън ЕС.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 3. 3 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 357 Весело

  ей не се научиха тия албанци :)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 4. 4 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Важните новини:

  Държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш изрази надежда изборите през юли да доведат до намиране на решение върху ветото на България за започване на преговори със Северна Македония за членство в ЕС.
  Министър Закариаш, чиято страна ще предаде ротационното председателство на Словения на 1 юли, очаква, че като страна от същия регион тя ще помогне за намирането на решение на проблема, но подчерта, че българската позиция трябва да се уважава и да не се внасят разногласия в ЕС. Министър Закариаш разговаря с журналисти в Лисабон.

  Ана Паула Закариаш определи дебата между двете страни като „нелек“ и подчерта:

  „Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно. Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че това промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат.“

  Министър Закариаш нарече „важен момент“ това да не се внасят в ЕС разногласия между две страни.

  „Ние трябва да уважаваме българската позиция и направихме това. И е важно в ЕС да не се внасят разногласия и проблеми между две страни. Искаме те да се решат преди дадена страна да се присъедини към Европейския съюз. Затова не можахме да започнем, защото трябваше да дадем време на България да реши това със Северна Македония преди свикването на междуправителствената конференция.“

  Министър Закариаш посочи, че и върху България е упражняван натиск за намиране на компромис.

  „Тук има баланс, така че ние оказвахме натиск и върху България, защото бяхме поставили на масата добро предложение - да се разгледа, да се види дали може да проработи. Също така работим и със Северна Македония и се опитваме да видим дали идва момент, в който да постигнем съгласие по въпроса. Но този натиск все пак има граници.“

  На въпрос на "Хоризонт" реалистично ли е тези избори да променят позиция, около която има много широк обществен консенсус, както и на репликата, че България не е против европейската перспектива на Северна Македония, а просто иска да спре с антибългарската реторика и съвместната историческа комисия да поднови заседанията си, министър Закариаш отговори:

  „Това, което усещам е, че моментът не беше подходящ. На България й трябваше повече време, за да обсъди тези въпроси. Дали ще има избори или не, смятам, че преговорите със Северна Македония трябва да продължат, особено по отношение на пътната карта, която трябва да е ясна. И двете страни се опитват да изразят позицията си - България винаги е казвала, че не е против членството на Северна Македония в ЕС, напротив, иска да е там. Но добавя, че трябва да има яснота по някои аспекти. Затова понякога е необходимо повече време, повече предпазливост и дебатите трябва да продължат. Сигурна съм, че колегите ни от Словения, които са от същия регион, със сигурност могат да подкрепят този процес и да помогнат за придвижването му напред с всички сили. Мисля, че нашите усилия бяха оценени и от България, и от Северна Македония. Но е необходимо време между баланса на натиска, който оказваме и разбирането на ситуацията, която трябва да се постигне. Като председателство ни се искаше да отбележим тази точка, но трябва да разберем обстоятелствата.“

  Държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш изрази надежда изборите на 11 юли в България да доведат до намиране на решение на създалата се ситуация.

  https://bnr.bg/horizont/post/101490439/portugalia-varhu-balgaria-e-uprajnnavan-natisk-za-makedonia-no-nie-go-razbirame

 5. 5 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1223 Любопитно

  Май Западна България ще се превръща в Източна Албания, не без помощта на "българофилите" от српско.

  Тиква под наем.
 6. 6 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1223 Любопитно

  Май Западна България ще се превръща в Източна Албания, не без помощта на "българофилите" от српско.

  Тиква под наем.
 7. 7 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Реакция в Скопие:

  МНР ќе ја провери автентичноста на португалската министерка која вели дека македонскиот јазик бил дел од бугарскиот

  Премиерот Зоран Заев најави дека службите во Министерството за надворешни работи (МНР) ќе ја проверат автентичноста на изјавата на португалската министерка за Европа, Ана Поула Закаријаш, во која вели дека македонскиот некогаш бил дел од бугарскиот јазик, па ќе реагира соодветно.

  https://www.slobodenpecat.mk/mnr-ke-ja-proveri-avtentichnosta-na-portugalskata-ministerka-koja-veli-deka-makedonskiot-jazik-bil-del-od-bugarskiot/

 8. 8 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Добрите и умни момчета на Балканите решиха да сътрудничат.
  Има и едни свърх-тъпички дето 140 години след како се пръкнаха са в връжда с всички съседи.

 9. 9 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 680 Весело

  До коментар [#3] от "KLINGON":

  Нищо ново, не "загряват"! :) :) :)

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 10. 10 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Интересно, дали и кога ще бъде публикувано изявлението на държавния секретар по европейски въпроси на Португалия, Ана Паула Закариаш..

 11. 11 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1223 Любопитно

  До коментар [#7] от "terorio":
  нямате ли си македонски дневник?!

  Тиква под наем.
 12. 12 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Ние нямаме магистрали и бързи влакове до съседните столици - Атина, Скопие, Белград и Букурещ. По границите постоянно има опашки за преминаване.

 13. 13 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#11] от "TzZar":

  Човекът цитира новина, която за нас не е нещо особено, но македонците явно са втрещени: "македонският език е бил дял от българския".

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  "мини Шенген" ми звучи малко като "кючук Париж"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#13] от "Чубрица":
  пропуснал съм "реакция в Скопие" ,което прави коментара ми глупав

  Тиква под наем.
 16. 16 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  И Косово дето е по средата на мини Шенген какво ще го правят? Вучич му точи ножа.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 17. 17 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1223 Любопитно

  Вчера албанския отбор играещ под флага на швейцария, победи сборния отбор на Африка играещ под френски флаг. Балканците са яки пичове , поставени в правилни условия.

  Тиква под наем.
 18. 18 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Медиите в Скопие скочиха срещу португалците - някои от заглавията в сърбоманските парцали "Република" / "Денешен" / "Курир", след изявата на държавния секретар за европейски въпроси на Португалия, г-жа Ана Паула Закариаш:

  ПОРТУГАЛКАТА ЗАКАРИЈАС: Јазикот на Северна некогаш бил дел од бугарскиот јазик!

  Заев велеше дека ова е добар предлог: За Португалија македонскиот јазик бил дел од бугарскиот

  Заев веќе прифатил дека македонскиот јазик е дел од бугарскиот, пораката од Португалија го потврди тоа?

  Същевременно, Заев обяви, че щели да проверят автентичността на казаното от Закариаш, след което да реагират съответно:

  Заев: МНР ќе ја провери автентичноста на изјавата на португалската министерка и ќе реагира

  https://meta.mk/zaev-mnr-kje-ja-proveri-avtentichnosta-na-izjavata-na-portugalskata-ministerka-i-kje-reagira/

 19. 19 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  България - лидер на Балканите:

  „България единствена на Балканите
  внася повече домати отколкото банани“,
  19.04.2021 г. - /www.segabg.com/category-economy/bulgariya-edinstvena-na-balkanite-vnasya-poveche-domati-otkolkoto-banani

 20. 20 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Това е мини-Югославия, не мини-Шнген, за да са готови за съветска, пардон руска република!

  Как няма един политик в тази окаяна държава България, да се срещне с турците и ние направим с тях един МАКСИ–ШЕНГЕН, а и с Гърците, за да търгуваме и партнираме само ние като до онези да не припарваме! Така ще се опоскат, че ще започнат да принасят молитви към Сталин и Тито!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 21. 21 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2845 Весело

  Стига бе, България съвсем ще остане без прЕатели докато мъдрите западнобалканци предприемат конкретни действия.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 22. 22 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#19] от "Боян Баянов":

  Колко изнася?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 23. 23 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 325 Разстроено

  Само г-н Барисов липсва на снимката!😢

  Много съм прост
 24. 24 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Политиката на България ни тласка към Сърбия. Когато пътят ни към ЕС е блокиран, трябва да търсим алтернативи.

 25. 25 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2087 Неутрално
 26. 26 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Чудесни новини! РСМ започна да усеща, че не може само да иска, а трябва и да дава. С това фръцване на обидена мома, Заев направо подканя България-Гърция за общ блок по темата. Мислех да е по-умен.

 27. 27 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#11] от "TzZar":

  Не ги гони, тези ми оправят деня 😄

 28. 28 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#22] от "deutschwagen":
  "Колко изнася?"

  „България е най-големият производител на тикви в ЕС
  Според данните на Евростат за територията на Европейския съюз България е най-големият производител на тикви.
  През 2016 година в нашата страна са се произвели 133 000 тона от оранжевия зеленчук. В тази любопитна класация на второ място е Испания с 97 000 тона произведени тикви, третото място е за Франция с 96 000 тона тикви, а топ 5 се довършва от Германия и Португалия.“
  gotvach.bg/n5-88872-България_е_най-големият_производител_на_тикви_в_ЕС

 29. 29 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#19] от "Боян Баянов":

  Това да не ти е "Бразди"?

 30. 30 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#24] от "146":

  Прав ви път!

 31. 31 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 634 Неутрално

  велика югославия с излаз на тихия океан

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 32. 32 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Вчера албанския отбор играещ под флага на швейцария, победи сборния отбор на Африка играещ под френски флаг. Балканците са яки пичове , поставени в правилни условия.
  —цитат от коментар 17 на TzZar

  Нас не ни касае. Ние сме европейци.

 33. 33 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1035 Весело

  Аз мислех, че Албания и Македония искат в ЕС, а то ще влизат в мини Юго спогодба.
  Трите държави изпитват дълбоки любовни чувства по между си, особено между Албания и Сърбия (вчера беше Видовден там), така че Еди Рама ще му трябва сериозно чувство за хумор занапред, каквото демонстрира тия дни. Ама въпрос на вкус.

 34. 34 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Посланикът на Португалия у нас: Мнението на София за РСМ трябва да бъде уважено

  https://bnt.bg/news/poslanikat-na-portugaliya-u-nas-mnenieto-na-sofiya-za-rsm-tryabva-da-bade-uvazheno-v300088-296612news.html

 35. 35 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Просто нямаме избор. България иска да ни унижи докрай. Иска да ни принуди да кажем, че сме били българи.

  Ако това, което правите, са европейски ценности, тогава по-добре да не сме част от това общество.

 36. 36 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  До коментар [#35] от "146":

  Така де, какво лошо има да казваш истината?

 37. 37 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Тези сладури що не земат да си свалят помежду си границите? Така си се обичат. И накрая да се помолат на Путкин да си ги прибере под крилото му? Те не са за Европа.

 38. 38 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#29] от "zxp53317185":
  "Това да не ти е "Бразди"?"

  Ами външната политика не се "оправя" за един ден.
  Иска 140 години системни усилия - да сееш в браздите, да поливаш, да плевиш, да ториш, да пръскаш срещу вредители, да гониш крадливи птици, да гониш къртици и чак тогава да почнеш да береш плодовете.
  А като си оставил друг да сее в твоите бразди, той няма да ти дава да му береш плодовете и ще ти вика "Бугарски фашистички окупатор".

 39. 39 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Е, България не е Европа. Ами членството не означава, че сте станали европеец. Вие сте последен във всичко, освен в корупцията.
  Ние не сме по-добри, но поне не сме в ЕС.
  Вие сте управлявани от Питин, а не ние. Руснаците са изгонени от нашите област през 1945г.

 40. 40 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Тия са си минно поле за Шенген.

 41. 41 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#39] от "146":

  Не знам дали България е Европа, но за събите като теб е!

 42. 42 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Запис на португалския дипломат, чиято автентичност Заев ще проверява:

  https://www.youtube.com/watch?v=OhMMoPS7sP4&ab_channel=BGNESAgency

  Изявлението на държавния секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш относно македонския език ДНЕС предизвика множество коментари на политиците в РС Македония, предаде БГНЕС.

  Премиерът Зоран Заев дори обеща Министерството на външните работи "да провери автентичността на изявлението на Ана Паула Закариаш". "Ще проверим още днес чрез експертните служби на Министерството на външните работи. Проверката ще бъде за автентичността на това, което беше казано и Министерството на външните работи съответно ще реагира“, каза Заев.

  В Брюксел снощи Ана Паула Закариаш призова да се уважава българската позиция за РСМ и да не се внасят разногласия в ЕС. “Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно. Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че тя промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат", каза държавният секретар и призова да не се внасят разногласия и проблеми между две страни.

  Агенция БГНЕС публикува запис от изявлението на Ана Паула Закариаш, с което се потвърждава автентичността на информацията от кореспондента на БНР Ангелина Пискова от Брюксел. Записът е предоставен на БГНЕС от БНР. /БГНЕС

  https://bgnes.bg/news/zapis-na-portugalskia-diplomat-chiato-avtentichnost-zaev-shche-proverava/?fbclid=IwAR0Y2H7UO5BOKjlTTJ5UzWWxzqFh4qEb-iHUW800212s4H5QxAfX3qxgQKI

 43. 43 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Неутрално

  До коментар [#18] от "terorio":

  Почнали сме да обясняваме, явно, по Европа, за какво става дума...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 44. 44 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#41] от "lz73":

  Знам, че е трудно да се приеме, но аз съм македонец.

 45. 45 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Весело

  До коментар [#35] от "146":

  Вие достатъчно сте унижени, страна без история, пълно с комплексари, и единствената държава в свЕта, за която се знае точната година, точния месец, ден, час и минути, когато е създадена от Коминтерна!
  Жалка история!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 46. 46 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#44] от "146":

  Странно, аз също съм македонец според тебе, но никога не бих написал твоите простотии. Има два варианта. Или си сърбоман или не знаеш какво говориш...

 47. 47 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Весело

  До коментар [#28] от "Боян Баянов":

  Дадоха огромни субсидии, българинът не е глупав, същото бе и с лавандулата, пак №1 в ЕС, ако се изтърват и за доматите, положението ще е същото...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 48. 48 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#24] от "146":

  Айде обратно при тате Тито. Живи и здрави. Когато разберете кои сте и как трябва да се държи една истинска държава в 21-ви век, заповядайте пак.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 49. 49 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#28] от "Боян Баянов":

  Друго?

  Нещо за текущата сметка на платежния баланс няма ли да чуем.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 50. 50 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#29] от "zxp53317185":

  До коментар [#19] от "Боян Баянов":Това да не ти е "Бразди"?
  —цитат от коментар 29 на zxp53317185


  😂😂😂

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 51. 51 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#35] от "146":

  Не че сте, а че сте били българи до 1944. Което е безспорен исторически факт.
  Но дори и да не го признаете, няма как да ви мине кражбата на чужда история, култура и наследство. За това вас Гърция ви "унижава" от началото на 90-те до ден днешен. Смени ви името, националния флаг и ви накара да подпишете, кратко и ясно, че нямате нищо общо с елинската история, култура и наследство. Защото най-безсрамно ги крадяхте. Фейк антички😂

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 52. 52 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#39] от "146":

  Но сме страна с един от най-ниските външни дългове спрямо БВП, покривахме Маастрихтските изисквания с години пред Ковид, имаме силни показатели на банковата система. И безработицата не ни гони 20%.
  Корупцията ни е проблем, но не си прави илюзии, че сме първи. Проблемът при нас по-скоро е съдебната система и върховенството на закона.
  А и не сме имали фабрика за фалшиви новини като вас:

  https://money.cnn.com/interactive/media/the-macedonia-story/

  Сигурно не е по желание на Путин.
  Но може би си прав, че Путин не ви управлява. Управлява ви Сърбия и останалите структури на УДБА, на които Путин им казват какво да правят.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 53. 53 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#51] от "deutschwagen":

  Антиквизацията започна през 2008 г. и ветото от Гърция е преди това заради името.
  Да, имаме много врагове.

 54. 54 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#44] от "146":Странно, аз също съм македонец според тебе, но никога не бих написал твоите простотии. Има два варианта. Или си сърбоман или не знаеш какво говориш...
  —цитат от коментар 46 на lz73


  И така, с какво те обидих? Обиждате всички македонци с блокадата.
  Бъдете това, което искате, но позволете същото и за мен.

 55. 55 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Знам, че е трудно да се приеме, но аз съм македонец.
  —цитат от коментар 44 на 146


  От кои македонци си? От античките педери на Александър? Или от новите титовски македонци?

 56. 56 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Неутрално

  До коментар [#54] от "146":

  Никой не ви казва какви да се чувствате, като се чувствате северномакедонци, браво, това си е ваше право, първи ви признахме, но не крадете чужда история, не обиждайте, не лъжете подрастващите с манипулирани до абсурд учебници по история. И си отвори семейният скрин, виж документите на баба ти и дядо ти, на прабаба ти и прадяда ти, да разбереш поне какви корени имаш, и да не си толкова заблуден.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 57. 57 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 398 Неутрално

  [quote#55:"nikolay."][/quote]

  От тези, които не можете да побългарите.

 58. 58 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 315 Неутрално

  От тези, които не можете да побългарите.
  —цитат от коментар 57 на 146


  Колко повече да те побългарим? Дошъл си в български сайт и пишеш на български език и се опитваш да ме убедиш, че си македонац ))) хайде холан.

 59. 59 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 398 Неутрално

  [quote#58:"nikolay."][/quote]

  Дойдох да видя как мислите.
  Разочароващо е колко силно ни мразите.
  Удивително е колко щастливи са българите от блокадата върху нас. Точно както да спечелихте световни шампиони по футбол.

 60. 60 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Просто нямаме избор. България иска да ни унижи докрай. Иска да ни принуди да кажем, че сме били българи.Ако това, което правите, са европейски ценности, тогава по-добре да не сме част от това общество.
  —цитат от коментар 35 на 146


  Ние искаме да знаем само какво се е случило с 1 милион българи след 1944 година! Избити или помакедончени? Защо се препоава омраза към съседите(татари препитаващи се с грабежи)?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  "Ако България продължи с блокадата ние нямаме друга продуктивна алтернатива. Разбира се, че има други алтернативи, но те не са добри за нас. При тази нежелана ситуация ще трябва да прокарваме Европа у дома и да продължаваме да преговаряме с България. С една дума, ако Европа не идва при нас, ние ще я вкараме при нас"
  Това бил план "Б" на Пендаровски и СРМ.

 62. 62 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 105 Весело

  Да вземат и ходжата на Косово 🎃🤣☪️

 63. 63 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Да се взимат, след като се обичат.

 64. 64 Профил на MioD MyoD
  MioD MyoD
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#56] от "hamiltonf":
  Мојата баба и дедо биле крстени во српска црква а мојата прабаба и прадедо во блгарска и српска. Едниот бил од едно село а другиот бил од друго село каде имало разна јуриздикција на егзархијата и патријаршијата. Тоа значи од две доседни села прадедото бил србин а прабабата блгарка или двајцата биле македонци?

 65. 65 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#53] от "146":

  Имате видения за врагове.
  Всичко ви се крепи на Коминтерновската омраза с която сте заченати:)
  Апропо трите държави заедно имате БВП почти, колкото на България. Защо да ви мразим?!

 66. 66 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 398 Неутрално

  [quote#60:"Корки"][/quote]

  Твърдите, че ние ги убихме.С това не наричате убийци.
  С дядо ми не бяхме принудени да бъдем македонци. Дядо ми беше принуден да бъде българин или сръбин. Ейм не успя.

 67. 67 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#53] от "146":Имате видения за врагове. Всичко ви се крепи на Коминтерновската омраза с която сте заченати:)Апропо трите държави заедно имате БВП почти, колкото на България. Защо да ви мразим?!
  —цитат от коментар 65 на Да вярваме на истината


  Не знам. Странна е такава омраза. Толкова сте богати че можеме да ви завидиме.

 68. 68 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 398 Неутрално

  [quote#58:"nikolay."][/quote]

  И какво друго да направя? Навън е +40. Приятелите ми ми казват да ве игнорирам, но ми е интересно да прочета вашите „европейски“ мисли.

 69. 69 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 485 Гневно

  А ние междувременно висим като малоумни по границата с Гърция въпреки че сме в ЕС. Защото е много сложно да драснем едно двустранно с гърците и да си ходим спокойно на плаж.

  Я да си бачкаме вместо това че да има данъци за заплати на администрацията, митничарите и всичките посолства и консулства на Велика България по широкия свят.

 70. 70 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 485 Гневно

  Ако се включим и ние всяка събота сме на Пирот и по ресторантите в Ниш. Ама Ганьо не може, Ганьо само кибичи отстрани и коментира.

 71. 71 Профил на nikolay.
  nikolay.
  Рейтинг: 315 Неутрално

  И какво друго да направя? Навън е +40. Приятелите ми ми казват да ве игнорирам, но ми е интересно да прочета вашите „европейски“ мисли.
  —цитат от коментар 68 на 146


  Ами добре, щом те влече. Никой не мрази македонците или вашата република. Но лъжете и крадете историята ни. Вие сте доказани лъжци и крадци и Гърция ви държа над 20 години но накрая си получи справедливостта. Ние даже не мразим Турция, независимо от 500 години робство.

  Аз лично бих се радвал ако сте в ЕС, но като чета във вашите учебници как цар Самуил бил македонски цар и се е бил срещу българите, съм напълно съгласен с нашето вето. Но поне ти е било лесно в часовете по история, с един цар и нито една битка през хилядолетната ви история...

 72. 72 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 485 Гневно

  Който не е висял на опашка като им падне невероятната система на нашите другари митничари, той да ми пише минуси. Направо съм отчаян какви сте повечето като теле в железница. Малоумни комплексари.

 73. 73 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 485 Гневно

  До коментар [#44] от "146":

  В интернет форумите се събира най долната утайка във всяка държава, влез в някой английски форум виж там какъв ужас е. Не се отчайвай, не всички в България сме толкова зле.

 74. 74 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Откак разбраха, че португалката казала, че македонкият език е разновидност на българските всички хапчета за нерви в Македония се свършили за 1 час.
  И още нещо интересно от Днес БГ:
  "На форума на Западните Балкани, който се проведе днес в Сараево бившият президент на Македония Бранко Цървенковски произнесе реч на СРЪБСКИ. Не че не знаел македонски, но да не затруднявал преводачите /?!/.
  В която се казва, че /ни повече ни по-малко/ сме искали да ги окупираме - старата ни мечта от войните в началото на миналия век.
  Но те нямало да се дадат.

  Македонците са нагледен пример какво може да направи комунизма от една нация.

 75. 75 Профил на MioD MyoD
  MioD MyoD
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#73] от "dggm":

  Денес децата ни говорат англиски помеѓу себе. Еве на училиште ги слушам кога играат на англиски говорат. Наместо да негуваме јазиците и да се разбираме меѓу себе ние ќе ги изгубиме нашите јазици оти децата говорат англиски и младината се отселува во западна европа. Наместо да релеме дека се разбираат на наш јазик ние се расправаме дали е постаро јајцето или кокошката

 76. 76 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Митничарите ми праскат минуси. Поздрав за играчите в униформа!

  https://youtu.be/PeuonDN3I3Y

 77. 77 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#53] от "146":

  Някъде 1995 си сменихте националния флаг. Преди беше копие на флага на гръцкия регион Македония", само в други сцетове. И си избрахте т.н. "turbofan" 🙈

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 78. 78 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 739 Неутрално

  България е децидна!

  Нема беганье от фактите!

  Нема повече лажна история!

  Нема повече фалшфициране на документи!

  Нема повече замена на "българин", "български", "българи" с "македонец", "македонски", "македонци"!

  Край, край, край!

  Край на комунярската югославска сърбо-македонистка пропаганда за българската история, език, идентичност и памет!

  Никогаш нема попуштанье!

 79. 79 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Завърши времето на сърбо-македонизмот!

  Нема иднина со тая човеконенавистна идеология!

  България ще отстоява паметта на дедите си и националния си интерес до дупка!

 80. 80 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Роската и той ги изтърбуши 😄

  https://youtu.be/Y4Ozc0U5KG0

  Македонистите пикаят газ.

 81. 81 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#54] от "146":

  Обиждате всички българи с безцеремонното крадене на нашата история, а вашата започва от 1944.
  Май ви дадоха грешното име. Трябваше да е "Република 1944"

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 82. 82 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#80] от "zxp53317185":

  Всички единни, независимо от политически пристрастия, от това дали имаме предци от историко-географския регион Македония, независимо от каквито и да било възможни вътрешни противоречия!

  Независимо кой, колко е запознат - съединението прави силата!

  Колкот по-единна е България в отстояването на външно-политическите си приоритети, толкова по-успешна ще е!

 83. 83 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#2] от "CINZANO":
  Защо забравят за Косово? И Косово не е ли Европа? Изглежда сръбски този "гювеч" щом Косово не е сред "показаните"?

 84. 84 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#83] от "ck":
  ......сред "помазаните"?

 85. 85 Профил на Dimiter Karapetrov
  Dimiter Karapetrov
  Рейтинг: 80 Неутрално

  До коментар [#44] от "146":

  Защо да е трудно, Аврамчо? И аз съм македонец. Имам и роднини във Вардарска Македония. След края на гражданската война в Гърция са били изселени от Егейска Македония във Вардарска. Не са ги пуснали в България, където са искали да дойдат. С тях си говорехме на български, както и с тези, които са останали в днешна Гърция.
  Пък и ти се оправяш добре с българския.
  Искам да дам един пример, който е показателен за "македонския" език и отказа на някои българи от Вардарска Македония да "разбират" български. Бях в командировка в Хамбург. Имах контакти с хора от (тогава) Македония. С "македонците" си говорехме на немски, защото "не знаеха" български, а с албанците от тяхната група - на български. Имаше и един турчин от Македония, който също не се страхуваше да говори български (в скопския му вариант) с мен пред сърбоманите от групата. Имам и много други примери, които бих могъл да споделя, но стига толко(ва).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK