"Откаченият проект" на Ердоган за "спасяване на Истанбул" може да зависи от Китай

"Откаченият проект" на Ердоган за "спасяване на Истанбул" може да зависи от Китай

© ReutersБлизо 15 млрд. долара инвестиции и 6 години работа делят Турция от проекта, който ще превърне част от Истанбул в остров и ще преобрази региона.


Така изглежда бъдещето според президента Реджеп Тайип Ердоган и сподвижниците му, които рязко ускориха изграждането на проекта от март насам и официално го започнаха в края на миналата седмица.


В случая бъдещето идва с една уловка - не е известно откъде ще дойдат парите.


"Откаченият проект"
Самият Ердоган е говорил за "Канал Истанбул" като за собствения си "откачен проект" - например когато го предложи през април 2011 г. Отогавашният премиер виждаше в него "спасение", борба със замърсяването и намаляване на риска от инциденти, неизбежни при толкова натоварени проливи.


Аргумент в неговите ръце, а и в тези на поддръжниците на проекта, са данните за трафика през Босфора от миналия век насам. През 1931 г. 3000 кораба преминават оттам всяка година. Днес броят им е средно 45 хил. - 15 пъти увеличение. Очаква се това число да се увеличи с две трети до 2050 г.


Според властите изграждането на 1600-метровия мост до Северната магистрала на Мраморно море ("Отойол 7", заобикаляща Истанбул) по част от протежението на канала е само началото на 45-километровия изкуствен път през Черно и Мраморно море, с най-тесен участък 275 м. Критиците на проекта смятат, че той създава риск както за околната среда, така и за водоснабдяването с Истанбул. Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който говори за проекта от години, го представи при откриването като "чисто нова страница в развитието на Турция", тъй като каналът ще "спаси бъдещето на Истанбул".


За опозицията церемонията в събота изглежда по друг начин - като начало на работата по проект за магистрала, който така и не е осъществен в последните години. Вниманието ѝ обаче предизвика и скоростта, с която започнаха процедурите по проекта от 20 март: промяна в нужните закони; одобряване на плана от правителството; насрочване на "първата копка" за края на юни.


Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу също обяви, че ще се съпротивлява срещу проекта, определен от него като "бедствие". Според Имамоглу е по-добре правителството да се вслуша в гласа на учените, които предупреждават, че от "Канал Истанбул" ще има сериозни екологични последици. Каналът също така ще минава през райони, където днес има стотици хиляди дървета, моручливи местности, сладководни езера и земеделски земи.


Каналът ще минава през една от малкото останали зелени местности на Истанбул. Според някои еколози има риск включително от смесването на екосистемите на Черно и Мраморно море през новия канал.

© Reuters

Каналът ще минава през една от малкото останали зелени местности на Истанбул. Според някои еколози има риск включително от смесването на екосистемите на Черно и Мраморно море през новия канал.


"Не сме чували учен да казва: "От този проект има полза." Дори само това потвърждава, че проектът е бедствие," казва Имамоглу в писмен коментар за Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN). "Бях избран от хората, за да се съпротивлявам срещу канала." Сред коментарите му по темата, откакто стана кмет през 2019 г., бе, че от това съоръжение ще дойде "смъртта на Истанбул".


Срещу канала, планът за който бе одобрен в началото на пролетта, се чуха и предупредителни гласове от известни имена в армията. Причина бе хипотезата, че изграждането му ще изложи на опасност конвенцията от Монтрьо, регулираща корабоплаването през Босфора и Дарданелите.


Остава отворен въпросът дали и как каналът ще повлияе на турските планове за осъвременяване на основната жп връзка с България (и с останалата част от Европа) и Европейската комисия наблюдава внимателно ситуацията, съобщи специализираното издание Railway Gazette.


Кой ще застане зад проекта


Опозицията твърди, че е най-добре инвеститорите да бойкотират проекта, за да не го плащат данъкоплатците. Според Ердоган това е равнозначно на заплаха срещу бизнеса.


Икономическата обосновка, която идва от турското правителство, е, че проектът ще излезе на печалба заради транзитните такси за корабите, които ще минават през канала, и че той ще създаде множество работни места. Нови пристанища, нови жилищни райони за близо 500 хил. души там, където в момента има дива природа; нови мостове, тунели, магистрали ще преобразят инфраструктурата между Европа и Азия. Нов логистичен център пък ще преобрази търговията, заяви през почивните дни Ердоган.


Протест срещу изграждането на "Канал Истанбул" край Босфора. "Каналът е бедствие", пише на синия плакат.

© Reuters

Протест срещу изграждането на "Канал Истанбул" край Босфора. "Каналът е бедствие", пише на синия плакат.


Още преди "първата копка" "Ройтерс" цитира представители на банковия сектор в Турция, които говорят за несклонност да бъде финансиран проектът - както заради икономическите рискове, така и заради свързаните с околната среда. В опит да се намалят опасенията за рентабилността на инвестицията правителството на Ердоган всъщност намали очакваната стойност с 25% през последните години - към 2018 г. тя се оценяваше на 20 млрд. долара.


Проектът повдига въпроси и за Русия - заради споменатата Конвенция от Монтрьо и заложените в нея ограничения за преминаване през Босфора на плавателни съдове от държави, които нямат излаз на Черно море.


Засега само спекулации


Сред хипотезите защо Ердоган ускорява "откачения си проект" в последните месеци са китайски предложения за участие. Според журналиста Жале Йозгентюрк "Китай не само ще финансира "Канал Истанбул", но и ще поеме строителството, тъй като има гиганти в строителния сектор." Публикацията се появи около посещение на китайския външен министър Ван И, което съвпадна с деня на одобряване на плана за канала от правителството.


И днес в турските медии се говори за топлото отношение към проекта с твърдения, че според медии в Пекин китайските инвеститори следят внимателно проекта.


Такава развръзка все още не бива да се изключва напълно. Първо, китайски компании и партийци са давали през годините сигнал, че се интересуват от проекта. За тях "Канал Истанбул" може да има висока добавена стойност заради инициативата "Един пояс, един път". Турски журналисти пишеха и в последните месеци, че това не се е променило. Китай вече е собственик и на контейнерен терминал в Истанбул, който купи за 1 млрд. долара през 2015 г.


Второ, алтернативата не е сигурна. Според анализ в Nikkei Asia Ердоган гледа към Китай, а другият описван сценарий е свързан с регионалния съюзник Катар. Цитиран е транспортният министър Адил Караисмаилоглу, според когото китайски, руски, нидерландски и белгийски компании се интересуват от финансирането на проекта. Според споменати в анализа турски медии член на катарската управляваща династия вече е придобил земя по маршрута на канала (тези твърдения се разпространяват и от арабски медии).


И в двете държави бяха публикувани тази година рекламни статии за проекта. Директорът на комуникациите на Турция Фахреттин Алтун започна да публикува видеоклипове за канала на китайски още миналата зима.


Трето, моделът вече е познат на Балканите, от които географски е част районът на "Канал Истанбул". Така гради Сърбия част от пътищата си, в Черна гора значим за размерите на икономиката ѝ китайски заем се използва за изграждането на магистрала, от която се отказаха всички други инвеститори и която строят китайски компании. Тези проекти се разглеждат на запад като част от стратегия на Китай да поставя "дългов капан" пред други страни - модели тип тези на Замбия и Шри Ланка се повтарят и в черногорския случай, дори да няма достатъчно основания.


Никоя от тези икономика не е сравнима с турската; за Анкара обаче последните години са трудни, а коронавирусът и валутната криза държат брутния вътрешен продукт далеч от желания растеж. Лирата не се възстановява, нито подкрепата за Ердоган в турското общество.


Заплаха или замяна


Справяне с огромния трафик през Босфора е достатъчно ясен аргумент, но заедно с него остават както въпросите за околната среда, така и за потенциала да "представлява заплаха за турския суверенитет", ако получи финансиране от Китай, смята анализаторът на въпросите на Близкия изток Самуел Рамани.


Друг въпрос е дали Турция (и партньорите ѝ) искат Китай да контролира ключова инфраструктура на пресечната точка на Европа и Азия, която е и още един вход към Европа. Китайска компания вече контролира друг вход - пристанището на Пирея. Не е известно и какво би поискал Пекин в замяна; опитът от Източна и Южна Европа сочи, че сближаването с азиатския гигант в икономически план върви ръка за ръка с политическа подкрепа, а за държави в ЕС - най-малко с придържане към интересите му, когато те се засягат в Европейския съвет или други формати. Гърция блокираше осъждането на ситуацията с човешките права в Китай, Унгария наложи вето на резолюция, свързана с Хонконг.


Деликатният момент за Турция вероятно би бил свързан с отношението към сродните с тюрките уйгури, чиито права според ООН и редица лидери и организации по света се потъпкват от китайската държава в името на "превъзпитаването" и "изкореняването на екстремизма". Турското ръководство често бива критикувано, че китайските инвестиции вървят ръка за ръка с отказ да бъде гласно осъдена политиката към уйгурите.


Какво обаче мисли Китай? Въпросът винаги е труден. През април обаче държавната CGTN (чиято линия не се отклонява от държавната) излъчи интервю с турски експерт, който заяви, че каналът "отконява вниманието" от проблемите на Турция, а Ердоган нарочно го използва, за да не мислят жителите нито за COVID-19, нито за икономиката. Проектът се описва като "спорен" в контекста, предоставен от телевизията, говори се за притесненията, свързани с околната среда. Освен това Китай често гледа подозрително към поеманите от Турция ангажименти, както и към непредвидимостта на Ердоган като политик.

Ключови думи към статията:

Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Китаеца е пълен с пари и ще го финансира и построи с удоволствие, е ставаш му длъжник за 50 години напред, ама няма начин. Китаеца не прави преврати и не идва с бомби, ами с инфраструктурни проекти и бетон, демек win-win ситуация за двете страни. Иначе освен парите от транзитните такси, Турция ще избегне Конвенцията от Монтрьо и геополитическата и тежест ще нарасне многократно. Умни хора са турците и Ердо и си следват неотлъчно националните интереси. Лошото е че тяхните национални интереси са за наша сметка, но така е в геополитиката, няма място за емоции. Много има да се учим от тях, само че вече няма за кога, ние отдавна сме на доизживяване.

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Весело

  До коментар [#1] от "Шоршо":

  Сага ще се появи един многобуквен и ще каже, че Турция продължава да фалира.

  Bukalemun
 3. 3 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  Ами някои хора си мислят, че като повтарят една мантра всеки ден и тя ще стане истина. Самовнушение или по-скоро самозаблуба или по-модерно казано Neuro-linguistic programming (NLP) препрограмиране на съзнанието.

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2222 Весело

  Ново журналистика ... :)

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шоршо":

  Лошото е че тяхните национални интереси са за наша сметка
  ======
  Жалко е че мислиш по тоя начин....
  Но нищо.... И ти имаш право на мнение....

  Bukalemun
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шоршо":Сага ще се появи един многобуквен и ще каже, че Турция продължава да фалира.
  —цитат от коментар 2 на eti mehter


  Средна работна заплата-300 евро в Турция при 600 евро за България. БВП на човек от населението 9300 долара за Турция при 11300 за България. Ама иначе сте много добре.

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Не ги разбирам прокопитата защо плачат на чужд гръб, но няма и една дума за нашия, български интерес от проекта. Освен очевидните икономически ползи за нас, проектът представлява съществен стратегически интерес и за България. Фактът, че новият канал няма да бъде субект на конвенцията от Монтрьо означава, че съюзни кораби на страни от НАТО извън черноморския басейн ще могат да пребивават в Черно море НЕОГРАНИЧЕНО, а не както е сега - само 21 дни. Достатъчно е да видим какъв рев надават руските медии срещу проекта, за да разберем чии интереси обслужват подобни писания. Чиста хибридна журналистика.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2995 Любопитно

  И поводът за налагане санкции на Турция ще е?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  Да, но светската опозиция е твърдо против проекта, нали? Как може въобще в Турция да има нормални хора, които симпатизират на Имамоглу, Калъчдароглу и другите леви клоуни, ей това не мога да разбера. Трябва много да мразиш Турция за да ги подкрепяш тези. Но като се има предвид че има американци които подкрепят Байдън и българи които подкрепят Христо Иванов, нищо не може да ме учуди.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lemmy":

  Струва ми се,че бъркаш. Според "Монтрьо" Турция НЕ МОЖЕ да спира кораби да преминат през Босфора. Докато сега с новият канал - ще може.


  До коментар [#7] от "Мусаши":

  Сравнявай минималната заплата,а не (манипулираната) средна.
  БВП няма връзка със жизненият стандарт. Тоест,БВП може да е голям,но заплатите - ниски. И обратното.

 13. 13 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#10] от "дерибеев":

  Е как, не е демократично. Санкции до дупка, до възстановяване на демокрацията.

 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2393 Весело

  До коментар [#9] от "Мусаши":

  Сакън!!! Няма как да е корупция, колкото и хора от близкото обкръжение на Малкото Вождче да разказват с лицата си пред камерите какво се е случвало! Човекът просто е артистична натура!!! Също така е конспиративна теория дето Путин я е измислил в бункера (питай Гирляндата и Норманя ако не вярваш), че са му спестили до 10 г. затвор след като оставил пистолета си на жената на любовницата си (жена на починалия му брат), която го хвърлила в кофа за боклук до училище. Обаче грантополучателите много се притесняват какво ще строи Турция и с чии пари. Това е все едно (и ти живееш в къща, та ще ме разбереш) на тебе да ти е пропаднал половината покрив, да си блокирал половината улица със строителен отпадък и канала да ти се излива директно в някое дере зад къщата, обаче да плюеш в кръчмата що съседа си е сложил соларен панел на покрива и си е боядисал оградата зелена и как може всеки да си прай квот си иска...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":

  Средна работна заплата-300 евро в Турция при 600 евро за България. БВП на човек от населението 9300 долара за Турция при 11300 за България. Ама иначе сте много добре.
  ========
  Мен ме вълнува единствено моята заплата....понеже живея в капиталистическа държава....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Бла, бла, бла.
  Словесен буламач за китайци, гори и блата.
  Какво ли биха написали журналистите ако Панамския канал трябваше да бъде построен сега?

 17. 17 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  Дори със инфлацията напоследък, стандартът на живот в Турция пак е висок, това как турците гладували и мизерували е жалка пропаганда на либерастките медии. Не че няма определен брой гладуващи и мизеруващи, ама е пандемия и криза, пък и им атакуват валутата, няма как, но в ЕС и особено в САЩ са много повече гладуващите от колкото в Турция. В САЩ има милиони бездомници, и то все в най-либералните и демократичните щати, ама те за Турция жалят. Идете в Турция и ги вижте как гладуват. Опозицията гладува, щото 20 години подред губи избори и е много гладна за власт.

 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  Не може да спира ТЪРГОВСКИ кораби. Що се отнася до военните кораби, положението в момента е следното:

  Общият тонаж на всички нечерноморски военни кораби в Черно море трябва да бъде не повече от 30 000 тона (или 45 000 тона при специални условия) като им е разрешено да останат в Черно море за не повече от двадесет и един дни. Прочетете я тая конвенция. България е страна по нея.

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lemmy":

  Това за тонажа няма отношение към пропусквателният режим в Босфора. Колко военни кораби да има в Черно море зависи от държавите граничещи с Черно море,а не от това колко кораби ще пусне Турция през Босфора.

 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lemmy":Струва ми се,че бъркаш. Според "Монтрьо" Турция НЕ МОЖЕ да спира кораби да преминат през Босфора. Докато сега с новият канал - ще може. До коментар [#7] от "Мусаши":Сравнявай минималната заплата,а не (манипулираната) средна. БВП няма връзка със жизненият стандарт. Тоест,БВП може да е голям,но заплатите - ниски. И обратното.
  —цитат от коментар 12 на deaf


  И от какъв зор ще сравнявям минималната заплата?На МРЗ работят само най-ниско квалифицираните.Да не говорим, че в България има много сива икономика и повечето хора получават недекларирани доходи.

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf":

  Второ кафе ти липсва или е дошло повечко?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2675 Весело

  До коментар [#19] от "deaf":Второ кафе ти липсва или е дошло повечко?
  —цитат от коментар 21 на дерибеев  До коментар [#21] от "дерибеев":

  От сабале почна с тролските "коментари". А е тролски защото НИЩО не казваш с него.

 23. 23 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мусаши":Сакън!!! Няма как да е корупция, колкото и хора от близкото обкръжение на Малкото Вождче да разказват с лицата си пред камерите какво се е случвало! Човекът просто е артистична натура!!! Също така е конспиративна теория дето Путин я е измислил в бункера (питай Гирляндата и Норманя ако не вярваш), че са му спестили до 10 г. затвор след като оставил пистолета си на жената на любовницата си (жена на починалия му брат), която го хвърлила в кофа за боклук до училище. Обаче грантополучателите много се притесняват какво ще строи Турция и с чии пари. Това е все едно (и ти живееш в къща, та ще ме разбереш) на тебе да ти е пропаднал половината покрив, да си блокирал половината улица със строителен отпадък и канала да ти се излива директно в някое дере зад къщата, обаче да плюеш в кръчмата що съседа си е сложил соларен панел на покрива и си е боядисал оградата зелена и как може всеки да си прай квот си иска...
  —цитат от коментар 14 на Тюфлекчия


  На сегашните левичарски медии би завидил и Гьобелс заради пропагандата,която правят. Един журналист от CNN си беше признал пред скрита камера как са манипулирани обществото с недоказани факти за Тръмп и омаловажавали недостатъците на Байдън.

 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мусаши":...на жената на любовницата си (жена на починалия му брат)...
  —цитат от коментар 14 на Тюфлекчия


  Ъъъъ - това да се чете "на любовницата си (жена на починалия му брат)". Нещо съм сложил една жена в повече без да искам. :)

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  Ердоган днес е на власт, а утре може и да го няма, но канала ще носи пари и след сто години.
  Гърция може да е затънала в дългове, но таксите от пристанищата и дават огромен принос в бюджета.
  Инфраструктурата прави държавата.

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Весело

  До коментар [#11] от "ygo11542256":

  Кълъчдароглу буквално заплашва по телевизията, че няма да върне парите на ония които са ги вложили в проекта до момента....
  Но първо (казва) е трябвало да гласуват за него за да вземе властта...

  Bukalemun
 27. 27 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мусаши":

  300 Euro е минималната нетна заплата в Турция. За средна заплата данни няма.

  Turk
 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тюфлекчия":съм сложил една жена в повече

  Една жена никога не е в повече. Поне до скоро беше така

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Ха ха ха
  Това , вече е смешно!

  Комунистите са виновни!
 30. 30 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мусаши":

  Ами да вземем един стругар на ЦПУ. Първо изкарва около 2300 лева чисти. Часпром. 500 лева. От струга в гаража си още 1000 лева ако няма друго бълва части за телфери. И хоп 4000 лева.
  Ама за 100 лева ми направи такъв до един до обяд полуоски за Спринтера 4х4 предни трета година не са мръднали, а от Мерцедес искаха 2000 лева:)
  И освен всичко друго са толкова дефицити кадрите, че си ги крадат заводите.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#11] от "ygo11542256":Кълъчдароглу буквално заплашва по телевизията, че няма да върне парите на ония които са ги вложили в проекта до момента....Но първо (казва) е трябвало да гласуват за него за да вземе властта...
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  Че кой разумен иска да дава пари за този пропаднал и заробващ проект бе банкрутирал ислямис..т???Само Китай ,който ви слага чатала на банкрутиралите фесове....Хихи...

  shlshlshlshl
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":Средна работна заплата-300 евро в Турция при 600 евро за България. БВП на човек от населението 9300 долара за Турция при 11300 за България. Ама иначе сте много добре.========Мен ме вълнува единствено моята заплата....понеже живея в капиталистическа държава....
  —цитат от коментар 15 на eti mehter


  Четеш ли бе банкрутирал ислямис..т???България,която е най-бедната в ЕС ви изпреварва Турция и разликата се увеличава всяка година.Турция банкрутира бе Миленчо,ти си бвезработен и банкрутирал....Китай ви завладя и сгази без много усилия...Реил....

  shlshlshlshl
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Да му е честито на псевдосултана!
  Всяко докосване до руснаците и китайците е ТОКСИЧНО!!!

 37. 37 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мусаши":300 Euro е минималната нетна заплата в Турция. За средна заплата данни няма.
  —цитат от коментар 27 на Turk


  Естествено, че има данни за всички заплати в Европа. Напиши в Гугъл"average salary Europe "и ще ти излезе линк към тази статистика.

 38. 38 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Ермалък няма вече пари ,а иска да прави банкрутирали проекти,които Ети Миленчо ще ги връща с пробитите си и празни джобове...Хихи...Голям растеж имала Турция,а пък не бил достатъчен и икономика банкрутирала и без пари,със заробваши договори с Китай...Турция при Ермалък даже няма капацитет нейни фирми да го построят....Хихи....Космическа сила е Турция без ракети и космонавти,има един ,който е ислямис..т-космонавт,който го подготвят да се срещне с Аллах..Хихи...

  shlshlshlshl
 39. 39 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Турция си гледа интересите. Бавно, последователно и методично. Нашите д...ци политици има на какво да се научат от тях. По въпросът печелим или губим. Ами от нас зависи. Голяма държава, голям пазар - възможности много.
  Сигурно е едно - не е добре да имаме нестабилен съсед.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 40. 40 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":Средна работна заплата-300 евро в Турция при 600 евро за България. БВП на човек от населението 9300 долара за Турция при 11300 за България. Ама иначе сте много добре.========Мен ме вълнува единствено моята заплата....понеже живея в капиталистическа държава....
  —цитат от коментар 15 на eti mehter


  Миленчо,ти живееш в банкрутирала ердоганчова Турция....

  shlshlshlshl
 41. 41 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1441 Весело

  Абе, да ги оставим турците да си "просперират" под мъдрото ръководство на вожда :)
  Лирата има накъде да пътува още :):)
  От 21.02 до вчера -> 24,14 % обезценка . Нищо де. Може пък гениалната мисъл на Ердоган да включва преминаване към китайския Юан :)

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Весело

  Не сме чували учен да казва: "От този проект има полза." Дори само това потвърждава, че проектът е бедствие," казва Имамоглу
  ======
  А на тоя хахо....откак му дадоха да е кмет.....около целия Истанбул плуват сополи....
  За вътрешността му да не говорим....
  Откак се помни Истанбул....такъв каун не го е управлявал никога....

  Bukalemun
 43. 43 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Преди години румънският диктатор Чаушеску правеше грандомански и икономически неиздържани проекти,и стигна ди стената на едно училище и беше разстрелян като куче,заедно с жена му Елена...Беше направен воден канал от Букурещ до Дунава,но до ден днеше не е завършен и бяха пропиляни милиарди долари..Същото се случва и с Турция в момента.Нямат пари да се обръснат и са банкрутирали тотално,а водни канали ще правят...Китай доволно протрива ръце,че поредните балъци попадат в мрежите им...

  shlshlshlshl
 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#39] от "kvasimodo":

  Бургас и Поморие ще спечелят много....
  Колко много....тук наистина си прав....от вас зависи....

  Bukalemun
 45. 45 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Нито икономическа полза няма от този проект,нито от екологична гледна точка отговаря на изискванията...Пълна скръб са в Турция...Оня пишман султана ги натири яко в блатото,но и на него няма да му се размине...Асад ще му отиде на погребението....Хихи...

  shlshlshlshl
 46. 46 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мусаши":300 Euro е минималната нетна заплата в Турция. За средна заплата данни няма.
  —цитат от коментар 27 на Turk


  А каква е инфлацията в Турция..т.е скъпотията и безработицата???Каква е покупателната стойност на все повече пропадащата турска лира???

  shlshlshlshl
 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Весело

  До коментар [#43] от "dfjftriktrcdt":

  Ха ха..... И за летището пеехте същата песен.....
  Вчера то бе второто най натоварено летище в Европа....
  И да ти кажа..... Шест от десетте най големи проекта на планетата се намират в Анадола.....
  Нека все така да 'банкрутира' Турция..... 👏🤣

  Bukalemun
 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  Според "Монтрьо" Турция НЕ МОЖЕ да спира кораби да преминат през Босфора.
  ========
  Монтрьо го забравете. Монтрьо умря.....
  На 20 юли 1956 година, валидността на тоя договор приключи.....
  Много искаха да го подновят но не успяха.....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  "Според журналиста Жале Йозгентюрк"

  Не е журналист, а журналистКА - жена.

  https://twitter.com/jaleozgenturk?lang=bg

  За канала е ясно - унищожение на единствената останала природа в европейска Турция.

 50. 50 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#43] от "dfjftriktrcdt":Ха ха..... И за летището пеехте същата песен.....Вчера то бе второто най натоварено летище в Европа.... И да ти кажа..... Шест от десетте най големи проекта на планетата се намират в Анадола.....Нека все така да 'банкрутира' Турция..... 👏🤣
  —цитат от коментар 47 на eti mehter


  Летището в Истанбул още падат мазилки и тухли върху все по малко пътуващите...А ,че Турция банкрутирала се вижда от Космоса,а в САЩ се чуват как къркорят празните ви стомаси...Все така да сте...Хихи....Ермалък ви унищожи по бъзразта прожцедура и сега коленичите на богатите държави да ви дадат пари или да инвестират..Китай протрива доволно ръце и ви слага чатала на врата,като сте "умници"...Ермалък е аут,свиквай банкрутирал ислямис..т...

  shlshlshlshl
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3958 Любопитно

  До коментар [#20] от "Мусаши":300 Euro е минималната нетна заплата в Турция. За средна заплата данни няма.
  —цитат от коментар 27 на Turk


  Ми то, у нас минималната работна заплата от тази година е 330 евра :

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/31029643.html

  А нямаме нито един гигантски проект от мащабите на тези, които се изграждат в момента в Турция !

 53. 53 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 556 Весело

  Онзи дето разправяше, че пътят за Европа минава през Босфора е пропуснал само най-важното… за Китай.

  73! Go Go
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Едно не мога да разбера: кой ще плаща да минава с кораба по новия канал, при положение, че може да мине безплатно през естествения канал? Освен ако турците нарочно не започнат да блокират Босфора, та да има бизнес за новия канал...

 56. 56 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#55] от "koliok5":

  Ето сам си се сетил, като те накарат да чакаш 1 седмица за да минеш през Босфора заради трафик ще си помислиш, дали да не си платиш.

 57. 57 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2393 Весело

  До коментар [#54] от "xm...":

  Екзактли. То е като нарисувано просто, ама ФБР и Сие, дето иначе разследваха всяка публикация в Бъзфийд сега се правят на приятно разсеяни. Както и медиите естествено. Жалка картинка.

  Между другото вече Китай съвсем откровено се гаври със Запада пред целия свят. Китайският представител поискал официално разследване в ООН за геноцидите извършени от западни държави в историята. Това някой може ли да си го представи да се беше случило преди 30 години?!?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 58. 58 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Никой влязъл в инфраструктурни проекти с Китай не е излязъл на сметка. Буквално никой. Един от най-пресните примери за това не е далеч от нашата граница - магистралата в Черна Гора.
  Китайците канала може и да го направят ама Турция една стотинка няма да види от таксите.

 59. 59 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 498 Неутрално

  ...нови жилищни райони за близо 500 хил. души там, където в момента има дива природа...

 60. 60 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1428 Любопитно

  До коментар [#7] от "Мусаши":Средна работна заплата-300 евро в Турция при 600 евро за България. БВП на човек от населението 9300 долара за Турция при 11300 за България. Ама иначе сте много добре.========Мен ме вълнува единствено моята заплата....понеже живея в капиталистическа държава....
  —цитат от коментар 15 на eti mehter


  Демек геврекчията е велик, защото си доволен от надника си и можеш да си осигуриш приемливо количество лук?

 61. 61 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#3] от "Шоршо":

  "Ами някои хора си мислят, че като повтарят една мантра всеки ден и тя ще стане истина. Самовнушение или по-скоро самозаблуба или по-модерно казано Neuro-linguistic programming (NLP) препрограмиране на съзнанието."

  Колко стотинки стана 1 лира?

 62. 62 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lemmy":


  До коментар [#19] от "deaf":

  Що се залъгвате и двамата. Тази конвенция отече с нападението над Крим. Русия беше гарант за целостта на Украйна и заграби Крим. С това всякакви претенции към тонажа на натовските кораби в черно море нямат почва.

 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  "Близо 15 млрд. долара инвестиции и 6 години работа делят Турция от проекта, който ще превърне част от Истанбул в остров и ще преобрази региона."

  Този проект наистина е лудост и това обяснява защо лудия Ердо-Ганчо го подкрепя толкова много. Освен това на него не му пука, че истанбулския кмет и мнозинството истанбулчани също са против това безумие, което ще засегне околната среда и водоснабдяването на региона!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 591 Гневно

  За тези които твърдят че Ердоган бил националист и исламист.
  На$ионали$та се годтви да прави алъш-вериш с комунягите които тъпчат правата на братята ни уйгурските турци. Всичко е $$$

 65. 65 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  До коментар [#47] от "eti mehter":

  Точно в момента е едно от най-натоварените, защото единствено не се изисква ПСР, поне до вчера, вървеше поговорката, всички полети тръгват от Турция...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Любопитно

  До коментар [#58] от "gabrovski":

  Никой влязъл в инфраструктурни проекти с Китай не е излязъл на сметка. Буквално никой. Един от най-пресните примери за това не е далеч от нашата граница - магистралата в Черна Гора
  ========
  Турция не е 'никой'.....а 'буквално никой'...хич не е....!!!
  Китай го знае много добре..... Или по точно го усеща много добре....
  Последния път го усети във войната в Корея.....

  Bukalemun
 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#50] от "dfjftriktrcdt":

  На 25, този месец....само за един ден, летището обслужи над 116 хиляди души.
  Това е 64% от капацитета му.....
  А мазилки нека падат..... Това е символ на берекет.... :)

  https://youtu.be/0rHCSGFmYR4

  Bukalemun
 68. 68 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#64] от "elturco":

  Не сте ли забелязали исламисти-националисти-комунисти колко много си приличат . На практика са една и съща чума. Само на приказки се различават. Тези всичките имат за цел да узорпират цялата власт и те да решават от името на всички ни.

  На Бахчели къде му е национализма, когато правителството му продава турски гражданства? И то за дребни пари. И на всякакви хора.

 69. 69 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Конвенцията от Монтрьо първо обслужва Турция и второ автоматически се разпространява и на новия канал. Защото тя третира анганжименти на Турция за преминаването на кораби от Средиземно и Черно море. Разбира се има нюанси и даже и при сегашното положение Турция може да затвори проходите. Например при обявено военно положение.

 70. 70 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Мраморно море е потънало в морски лиги. Всеки момент могат да минат в Черно море!

  В Мраморно море има огромна екологична криза!

  Истанбулци масово бягат на юг. Цените на жилищата по Егейско море се удвоиха през последните месеци.

 71. 71 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#67] от "eti mehter":

  Ети новото летище на Берлин е 4-5 пъти по-малко от това на Истанбул, почнаха го 2005-та година, трябваше да е готово 2011, напрактика го завършиха го октомви 2020 и излезе четри пъти по-скъпо. С останалите проекти в Германия нещата са същите Щутгарт 21, излезе 4 пъти по-скъпо от предвиденото, още не е завършен, хамбургската Филхармония - Елбфилхармонито излезе 7 пъти по-скъпо и пак с години се забави.

 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#63] от "Иво":

  Освен това на него не му пука, че истанбулския кмет и мнозинството истанбулчани също са против това безумие, което ще засегне околната среда и водоснабдяването на региона!!!
  =========
  Пука му....понеже Имамоглу се проваля.....
  Този месец Ердоан отново събра своя екип и пак почна да чисти водите на Големия град....

  Bukalemun
 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Китайците настъпват, ще наводнят Европа. Вече получиха пристанища в някои европейски държави.

 74. 74 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1722 Неутрално


  До коментар [#69] от ".":

  Да, ама някои се опитват да твърдят, че Монтрю не се отнасял за новия канал. И ако Китай застане зад Ердоган, Монтрю може да увисне.

 75. 75 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#74] от "half truth":

  Е то винаги може да увисне, това е международно решение и примерно ООН може да е промени. Или пък Турция да откаже да е спазва.

 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#71] от "Шоршо":

  Имаше и един мост....

  Между другото примерите които даваш....са идеален повод за съпоставка на подобни и с такива в България.... НО с една много съществена разлика...

  Ако в България за такива неща се лепи етикет с надпис "корупция"....то в Германия не се споменава нищо подобно.....

  Bukalemun
 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#74] от "half truth":
  До коментар [#75] от ".":
  ======
  От лятото на 1956 година Монтрьо е само една легенда....
  Можете да проверите....

  Bukalemun
 78. 78 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#74] от "half truth":

  Единствената цел на Монтрьо е да отвлече вниманието на Турция от главната заплаха за нея.... А именно плана маршал.....
  Ето го истинското лице на тоя план.....
  Чети Мария..... Нямаш нужда от транслейт.....

  https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ovur/2019/11/19/chp-marshall-yardimi-ve-ucak-fabrikasi

  Bukalemun
 79. 79 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#50] от "dfjftriktrcdt":На 25, този месец....само за един ден, летището обслужи над 116 хиляди души.Това е 64% от капацитета му.....А мазилки нека падат..... Това е символ на берекет.... :)https://youtu.be/0rHCSGFmYR4
  —цитат от коментар 67 на eti mehter


  По вашия край може и да е символ на берекет.

  По други места е символ на некадърно и/или измамническо строителство, а когато се харчат боджетни пари - на корупция.

 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#79] от "До руските мекерета":

  Това е цял град.....и е наивно да мислиш че всичко до последната фаянсова плочка ще е вечно, без да има нужда от някакви ремонти....

  Bukalemun
 81. 81 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#79] от "До руските мекерета":Това е цял град.....и е наивно да мислиш че всичко до последната фаянсова плочка ще е вечно, без да има нужда от някакви ремонти....
  —цитат от коментар 80 на eti mehter


  Добре.

  Дано само някой берекет не ти чукне чалмата.

 82. 82 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 591 Неутрално

  ''На Бахчели къде му е национализма''.

  До коментар [#68] от "half truth":

  Какъв национализам? Вече и националистите не го признават този. Всички националисти са вече при кака Мерал (IYI) .

 83. 83 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#77] от "eti mehter":
  Конвенцията от Монтрьо защитава и интереса на Турция, ако Турция не иска да е спазва може да се откаже естествено. Но това ще доведе до други положения в морското право къде Турция никой няма да е пита. Ти какво мислиш - че Турция може да затвори Босфора? Не може, както Испания и Мароко не могат да затворят Гибралтар или Англия и Франция

 84. 84 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#72] от "eti mehter":

  Кой мислиш, че ще повярва на твоите фалшиви Ердо-гановски опорки!?

  Не Имамоглу се проваля, а твоя фалшив идол Ердо-Ганчо! Този човек съсипва Турция през последните няколко години. Всяка година бедните в страната стават все повече, все повече фирми фалират, безработицата се увеличава, лирата обезценява...

  Този човек ви съсипва страната! Как не можеш да разбереш това турски шахматисто!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Весело

  До коментар [#82] от "elturco":

  Всички националисти са вече при кака Мерал (IYI) .
  ======
  Оооо, така ли било....!
  Ейтова не го знаех..... :)....

  Bukalemun
 86. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#84] от "Иво":

  Този човек ви съсипва страната! Как не можеш да разбереш това
  ========
  А ония преди него.... Я просперираха, така ли....?
  На всеки 10....20 години с по един военен преврат....?
  Така ли да го разбирам....?
  Ех бе Ивчо...... :)....!
  Ти си гений.....!
  Шулц се гордее с теб.....!

  Bukalemun
 87. 87 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#83] от ".":

  Ти какво мислиш - че Турция може да затвори Босфора?
  =======
  Аз не мисля.....
  Аз знам, че Турция има поне пет начина чрез които може да затвори Босфора.
  Мислили са го на времето.....

  Bukalemun
 88. 88 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Пука му....понеже Имамоглу се проваля..... Този месец Ердоан отново събра своя екип и пак почна да чисти водите на Големия град....
  —цитат от коментар 72 на eti mehter


  някои факти ги премълчаваш , смятам умишленно ,
  проблемът с морските сополи го има от 2007 г насам
  предишният кмет на Истанбул Топбаш , пускаше канализационните води
  в мраморно море без пречистване ,
  доведоха тръбите на няколко км вътре в морето , в продължение на годините се натрупаха отпадаците , и сега много умело обвинявате Имамоглу ,
  ама на това никой не вярва , дори и АКП членовете , това за сополите
  вината е напълно на предишното управление на града

 89. 89 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 591 Весело

  До коментар [#85] от "eti mehter":

  Ти мене питай ; -)

 90. 90 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#86] от "eti mehter":

  Онези преди с военните преврати също не бяха добри... аз превратаджии не подкрепям, не само в Турция, но и по принцип.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 91 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#90] от "Иво":

  Да ама бяха светски и прогресивни..... Поне така ги лансираха пред света.
  И така целия свят си мислеше че тогава Турция е просперирала....
  Което нямаше нищо общо с истината....

  Bukalemun
 92. 92 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Весело

  До коментар [#89] от "elturco":

  Yürü koçum.... Sen sin.... :)....
  Поздрави на кака Мерал от мене.....
  Но аз не съм от нейната гилдия...

  Bukalemun
 93. 93 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Нациите са големи, колкото са големи мечтите им. . . В Българпия имаше мрежа от канали на Витската напоителна система - над 150 км. Нейните панели бяха разграбени и разбити само за няколко години. Което си беше едно добро за времето и нравите ни постижение.

 94. 94 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#88] от "pixel":

  някои факти ги премълчаваш , смятам умишленно
  ======
  Нищо не премълчавам, pixel.....
  Винаги съм коментирал за проблемите на Истанбул и бреговете му.....
  Пускал съм видеа и т.н...
  Въпроса е че при Имамоглу....проблемите се превърнаха в катаклизми...
  А само до преди две години....покрай Босфора плуваха делфини, а Uludağ се виждаше и от Истанбул....
  Това имам предвид....

  Bukalemun
 95. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#88] от "pixel":

  Разбра ли ме добре...?
  Истанбул е голям град и е изключено... Той да живее без проблеми....това е нормално....
  Но трябва да има екип който да има капацитета да се бори против тия проблеми.
  Имамоглу доказа, че не е човека който може да върши всичко това...
  Тук не става въпрос за никаква политика.....

  Bukalemun
 96. 96 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#50] от "dfjftriktrcdt":На 25, този месец....само за един ден, летището обслужи над 116 хиляди души.Това е 64% от капацитета му.....А мазилки нека падат..... Това е символ на берекет.... :)https://youtu.be/0rHCSGFmYR4
  —цитат от коментар 67 на eti mehter


  Остали са живи бе Миленчо???Какъв берекрт на фалпивоти и калпавото бе..И не ползвай амертиканския сайт за видеосподеляния YouTube...Нищо нямате ,а ползвате американски технологии.Интернетът е американски,компютърните операционни системи са американски,компютрите също..Какво имате в Турция бе ислямис..т банкрутирал??Един гол....ислямски..Хихи..

  shlshlshlshl
 97. 97 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#79] от "До руските мекерета":Това е цял град.....и е наивно да мислиш че всичко до последната фаянсова плочка ще е вечно, без да има нужда от някакви ремонти....
  —цитат от коментар 80 на eti mehter


  Яж фаянсовите полоки тогава бе Миленчо....При Ердоганчо ще е така и по лошо ще става...

  shlshlshlshl
 98. 98 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#95] от "eti mehter":

  Нищо не правят. Будалкат ни. Щели да изгребат морския сопол и с помпички подавали кислород в морето. Глупости.
  Прилича на приказката за Насрадин ходжа, който се канел да закваси морето с кисело мляко. Хората му се смеели, а той им отговорил “А ако пък стане!”

  Не вземат да ограничат вливането на фикалийни и промишлени води и да направят пречиствателни станции.

  https://youtu.be/OX7nwmHHPKM

  Отделно че, това дето го гребят в морето е 99% вода и само 1% мюсиляж.

 99. 99 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1722 Неутрално


  *****"Откаченият проект" на Ердоган *****

  Всъщност, проекта не е на Ердоган.
  Такъв проект е обсъждан от турски учени още през 70-те и 80-те години на миналия век.Има публикации в пресата. Евентуално Ердо може да се е впечатлил от тях. За пръв път на дневен ред проекта е поставен от Еджевит през 1990г., ама турските учени го разубедили. Разбира се, никакви учени не могат да разубедят Ердоган.

 100. 100 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#99] от "half truth":

  За пръв път на дневен ред проекта е поставен от Еджевит през 1990г., ама турските учени го разубедили.
  ========
  Вай бе..... Така ли....?
  Ами да бяха го почнали тогава проекта....
  Ще почнат ама НАНАЙ....!
  Тогава Турция беше още светско превратаджийска марионетка....
  Аз пък имам сведения че още Абдулхамит е имал такава идея.....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK