Политическа буря в Скопие - Португалия обяви, че македонският език е бил част от българския

Държавният секретар на Португалия по европейските въпроси Ана Паула Закариаш.

© Associated Press

Държавният секретар на Португалия по европейските въпроси Ана Паула Закариаш.Македонският премиер Зоран Заев обяви, че институциите проверяват автентичността на коментари на португалски представител, а посланикът на Лисабон опита да омекоти реакцията в страната, след като от досегашния председател на Съвета на Европейския съюз дойде коментар, че македонският език е бил част от българския.


В разговор с журналисти в Лисабон, репортаж от който бе излъчен по "Хоризонт" - но и фрагменти от който се появиха в интернет - държавният секретар на Португалия по европейските въпроси Ана Паула Закариаш изрази известно разбиране и поддръжка за българската позиция, блокираща преговорите на Северна Македония с Европейския съюз.


"Много труден дебат"


Едновременно с тези думи (които не са изненада, защото от Португалия са идвали подобни коментари в опит за диалог) Закариаш опита да обясни деликатността на темата, като припомни преговорите с Гърция и трудността на разговора с България. "Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно", започва обяснението ѝ, но продължава с думите:


"Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че това промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано със северномакедонския език, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни."Ана Паула Закариаш,

държавен секретар на Португалия по европейските въпроси


Едно от българските искания към Северна Македония за одобряване на преговорната рамка и свикване на Първа междуправителствена конференция бе употребата в преговорния процес на фразата "официален език на Република Северна Македония" вместо "македонски език". Това искане не се споменава в последните изявления на Министерството на външните работи за позицията на България, включително в позицията от 25 юни, където се изреждат няколко условия, включително ангажименти, поети от премиера Заев при посещението му в София.

На въпрос на "Дневник" остава или отпада изискването за езика от списъка с условията на България и дали изредените в позицията условия са достатъчни за начало на преговори МВнР отговори: "Публикуваната на 25 юни 2021 г.от МВнР позиция е в пълно съответствие с приетата през октомври 2019 г. Рамкова позиция на Министерския съвет, подкрепена с декларация на Народното събрание, които съдържат всички елементи и критерии относно българската позиция по европейската перспектива на Република Северна Македония."

Заден ход


Португалският посланик в Северна Македония Мария Вирджиния Мендеш да Силва Пина обяви пред "Дойче веле", че страната ѝ "никога не би застрашила процеса на намиране на решение в спора между България и Северна Македония". Тя разтълкува думите на Закариаш като признание, че "има чувствителни въпроси, свързани с идентичността, историята и българския и македонския език".


Лисабон направи преди седмици предложение за решаване на спора, което не бе публикувано, но според изтекла в медиите информация то съдържаше компромиси като потвърждението от София и Скопие, че езикът е един, наричан по различни начини. За това предложение Закариаш бе заявила, че то е балансирано и изготвено с разбиране към двете страни.


Думите на Закариаш се превърнаха в изпитание за правителството на Заев, което се опитва да убеди обществеността - а и опозицията - че страната му има принципна поддръжка на останалите членки на ЕС в спора с България. От друга страна, "Политико" цитира дипломати миналата седмица с коментара, че България действително е изолирана и никой не разбира позицията ѝ.


Пред журналисти Заев, като отново приветства усилията и предложенията на Португалия, заяви, че в преговорната рамка е записано изрично "преводът на (законодателството и правните актове на ЕС - бел. ред.) ще е на македонски език". Според него португалският министър най-вероятно е направила интерпретация "за българските медии". Според него предстои проверка дали действително Закариаш е казала това.


"Добрата новина е, че ппортугалското председателство завърши, а вярвам, че словенското председателство ще продължи да уважава жизненоважни интересни и на двете (България и Северна Македония) страни," коментира темата в Загреб македонският президент Стево Пендаровски.


В коментар за "Дойче веле" Катерина Блажевска обвинява властта, че е "проспала" сигналите от Португалия - тя още през януари заяви, че не е нужно да се бърза със заключенията на Съвета на ЕС за разширяването. В резултат Скопие е допуснало Закариаш да използва думите "северномакедонски език" и да прави политически оценки за произхода му.


Какво още каза Закариаш


Закариаш заявява, че е нужно уважение към българската позиция и че е "важно в ЕС да не се внасят разногласия и проблеми между две страни" и "те да се решат, преди дадена страна да се присъедини в Европейския съюз" (това е подкрепа за решаване на спора по принцип, а не преди Първата междуправителствена конференция).


"Оказвахме натиск и върху България, защото бяхме поставили на масата добро предложение... Също така работим и със Северна Македония и се опитваме да видим дали идва момент, в който да постигнем съгласие по въпроса. Но този натиск все пак има граници", продължава Закариаш. От двете страни на границата се появиха коментари, че думите ѝ са насочени срещу опитите да бъде убедена България да промени позицията си, но тя говори за натиск върху двете държави."Това, което усещам, е, че моментът не беше подходящ. На България ѝ трябваше повече време, за да обсъди тези въпроси. Дали ще има избори или не, смятам, че преговорите със Северна Македония трябва да продължат, особено по отношение на пътната карта, която трябва да е ясна", казва Закариаш, попитана дали изборите ще променят позиция с широк обществен консенсус.


"Мисля, че нашите усилия бяха оценени и от България, и от Северна Македония. Но е необходимо време между баланса на натиска, който оказваме и разбирането на ситуацията, която трябва да се постигне. Като председателство ни се искаше да отбележим тази точка, но трябва да разберем обстоятелствата."Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (326)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Весело

  " Политическа буря в Скопие - Португалия обяви, че македонският език е бил част от българския"

  Сърбомани в Скопие, сега какво ще правиме ! Истерия на макс ! Ще помогне ли ? Вече и страна от ЕС ви го каза - езикът ви е български ! Сещате ли се като говорите на български език какви сте вие ?

 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Браво, дневник!

  🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

 3. 3 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  "Явно е свързано със северномакедонския език, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни."

  Това е абсолютна истина.
  Само дето не някога, а преди 75 години.
  И датата на изобретчването на "македонскиот йезик" е ясна.

  Panta rhei....
 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Преди години и Самарас беше казал, че няма македонски език, а те говорят български. Нещата се знаят, но има и сложен политически момент, който нашата дипломация не може да реши.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Ана Павлова Захариева хвърли в смут автентичните. Аз, като гаден и мръсен татарин ще гледам цирка с удоволствие, заедно с европейското първенство.

 6. 6 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  И Плевнелиев добре им го каза (да не кажа им го на*и 😉)

  https://youtu.be/Y4Ozc0U5KG0

 7. 7 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  То на който разумен човек му покажеш и обясниш историята и историческите писмени данни, ще схване, че дядовците на днешните граждани на Северна Македония са имали българско самосъзнание! Няма как и езикът им да е бил друг, освен български! Нормално е португалците, след като навлязоха в дълбочина в "спора" да си променят мнението и да видят, че нещата както са!

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Весело

  Започвам да харесвам португалците...!

 9. 9 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1027 Весело

  На който македонец не му харесва, че е "бугарин", да си ходи в Сърбия!

 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Истината не може да бъде крита дълго време. Последователната позиция на българските правителства започва да дава резултати.

 11. 11 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Португалците го сложиха много лошо на югозомбитата от повардарието, също и на безгръбначните анализаторчета от дневник.

 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  отдалеко се вижда по-ясно...

  а предвид факта, че португалците се опитват да се разграничават от испанците вкл по линията на езика (чий е "по-базов"), забележката е убийствена...

  (преди време силно обидих преподавателка по урду, когато нарекох езика, който тя преподаваше, "пакистански македонски")

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 13. 13 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#7] от "stargate":

  Стига с тези дядовци бе хора, какъв "македонски език" като няма написан нито един вестник, списание, книга или каквото и да е доказателство на него преди 45та?
  Стига с тези дядовци, искайте преки писмени доказателства, стига лозунги за дядовци и баби.

 14. 14 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Горките сърбомакедонци, врага дебне отвсякъде! Те и португалците са били едно време фашисти като бугарите, Закарияш е същи Салазар, затова се и подрепят.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 15. 15 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Най-добре е, щом Заев ни шантажира с нова външно политическа насоченост и отказ от ЕС (.. не ни трябва ЕС, ако ....), да се обърне към Сърбия и да се договорят за Нова Югославия. Само не знам, как албанците ще го приемат това предложение.

  Осен това, ако стане, колко ще поискат бъларско гражданство?

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Ми ... не знам.
  Не знам и нямам мнение дали Закариаш се е "изпуснала" или се е "измазнила", каквато е общо взето "политтехнологията" да се дрънка "гъвкаво" и " с разбиране" и "подкрепа" за местните според това кой къде е в момента. Затова и в София се говори едно, в Скопие - друго, а в Брюселя града - трето.

  Но знам как наскачаха и какъв вой се вдигна в Скопие. :)
  То дежурният Заю ли не щеш, то Цървенковски ли не щеш ...

 17. 17 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3569 Любопитно

  Е даде...тъй наречения "македонски" език е български написан на сръбска пишеща машина!И одобрен от Коминтерна!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Любопитно

  Е сега стана интересно.......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Любопитно

  " Явно е свързано със северномакедонския език, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни."

  Колко наши съфорумници плюха по собствената ни позиция и ни изкараха, че едва ли не сме обслужвали интересите на Кремъл, а, ето, представител на държава, далеч от нас, успя да каже истината за македонските фалшификации и лъжи без дори да е експерт по нашата история ! Сърбоманите в Скопие газ пикаят, но по - лошото за тях е, че всичко това е самата истина и скоро и други държави от ЕС ще я прозрат......

 20. 20 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Автентичните болшевики дали няма да направят протест пред посолството на Португалия!? Техен морален дълг е да защитават делото на дедите им , които създадоха македонската нация и език в края на '40-те !

 21. 21 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Македонският е диалект на българския език, толкова е лесно за разбиране = Македонскиот е дијалект на бугарскиот јазик, тоа е толку лесно за разбирање:
  https://drive.google.com/open?id=1bHm-nRb7f7IQh4eyZDdvWKEgibu0FYaq&disco=AAAAH8he-RI

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 22. 22 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 869 Весело

  Северняците да нападнат Поругалия. Нали е македонска земя.

 23. 23 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3569 Любопитно

  Преди 2 години един грък...по-точно гръцки министър на отбраната им проговори на БЪЛГАРСКИ от гръцкият парламент за да го разберат.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 24. 24 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  "Явно е свързано със северномакедонския език, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни."

  Не разбрах дали Заев ще иска да се потвърди това защото е възмутен от твърдението, или пък не може да повярва на късмета си... В крайна сметка това твърдение признава съществуването на отделен език, макар и да го нарича "северомакедонски" и "част от българския в миналото"...

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#19] от "samoedin":
  98.5% във Форума бяхме на едно мнение, както се казва, завидно единодушие, само трол и половина беше в защита на пробитата северномакедонска позиция.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#17] от "Willy Messerschmitt":

  "македонският език" е единственият "език", за който е известен часа, датата и мястото на създаването му!
  Знае се и вдъхновителя му - коминтерна...

 27. 27 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Умнокрасивите веднага да порицаят португалката за тези грозни инсинуации!

 28. 28 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  Португалия обяви, че македонският език е бил част от българския
  ==================================
  Познавам доста хора живеещи в Северна Македония, но се смятат за потомци на българи. Но има още страх в тези хора да го обявяват.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#20] от "Dankol":

  Само след като получат депеша от мАЦква през сградата с шадраванчето отпред!!!

 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Весело

  Е сега стана интересно.......
  —цитат от коментар 18 на padrino


  Нищо ново, та да е интересно!

  Поне до късна есен официално нещата са на стенд бай, на ниво евроинституции - на полусъединител и ниски обороти, а подмолните движение и договорки - тях така или иначе не ги знаем.

  Та остават жълтините и пропагандните бъзгания и мЕткания по медиите.
  Ако това ви е интересно ...

 31. 31 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2102 Неутрално
 32. 32 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Весело

  Ааааааа:) Пак ли?!:))))))
  Македонци вече не дават спокоен живот за български "патриоти":))))))

  "Чуждестранен агент"
 33. 33 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  Политическа буря в Скопие - Португалия обяви, че македонският език е бил част от българския

  Казали са истината, макар и съкратена. Македонски език не е съществувал преди 1944 г.
  Точно както измисленият 'църковнославянски' на руснаците - все за български иде реч.

 34. 34 Профил на bry14687126
  bry14687126
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Ей, тоя португалец бил много умен човек бе.

 35. 35 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#12] от "Николай Теллалов":

  "португалците се опитват да се разграничават от испанците вкл по линията на езика"

  Моля да не бъркате случаите! Португалия и Испания са били империи с векове, макар и да са споделяли Иберийски полуостров. Случая с България и Северна Македония е съвсем друг, пък за езика да не говорим..

 36. 36 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#32] от "putinxujlo":

  И на португалските 😉

 37. 37 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Браво на португалците, явно започват да се запознават с реалната ситуация на Балканите.

 38. 38 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  По-важно е да се декомунизира северомакедонската държава, да признаят за избиването на гражданите на района с българско самосъзнание. Освен паметник на холокоста за 4086 евреи, да построят музей на десетките хиляди избити българи и въдворени в концлагера Голи оток. Македонизацията е съизмерима с геноцида в Сребреница.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 39. 39 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Няма нужда да подиграваме комшиите. Просто държим ясна и твърда позиция, а нещата постепенно ще си дойдат на мястото, както виждаме. България рано или късно ще постигне целта си, и историческата истина ще излезе наяве. Това ще доведе до много събития в "Северна Македония", но няма как да е иначе, след като си живял в лъжа толкова години.

 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  " 98.5% във Форума бяхме на едно мнение, както се казва, завидно единодушие, само трол и половина беше в защита на пробитата северномакедонска позиция."

  Верно е, че мнозинството тук са твърдо срещу македонските фалшификации и домогвания срещу нашата история, но все пак и на какво се нагледахме, колко македонски тролове има тука, колко компромисни мнения от етнически българи чухме, айде да не продължавам нататък.......

 41. 41 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Неутрално
 42. 42 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Лека-полека, истината започва да излиза на бял свят. Поклон за Португалия. Дано нашите чиновници от външно министерство успеят да развият успеха, вместо обичайното заравяне на главата в пясъка.

 43. 43 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Стана ми жал за северномакедонците. Гърците им взеха Александър Велики, ние не им даваме цар Самуил и Гоце Делчев, сега лека полека става ясно, че македонският език си е български, еми то какво им остана.

 44. 44 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Доста балансирано изказване дори!

 45. 45 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#33] от "Хай Буй":

  Прав сте, че до 1945 г. не е имало отделна кодифицирана литературна норма. Друг е въпроса дали кодифицирана норма достатъчно се различава от българската литературна норма за да се нарече отделен език или двете са кодифицирана диалекти на един и същи език. Няма разлика в граматиката, двете норми са единствените сред съвременните славянскиезици, коитонямат падежи. Има разлика в думите (лексиката)- компир вместо картоф, мисирка вместо пуйка, воз вместо влак... Но разлика в лексиката е характерна за диалектите...

  Така или иначе, този спор е ялов при липса на обективни научни критерии във филологията, по които може да се разграничат два диалекта на един и същ език от два отделни езика...

 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#12] от "Николай Теллалов":"португалците се опитват да се разграничават от испанците вкл по линията на езика"Моля да не бъркате случаите! Португалия и Испания са били империи с векове, макар и да са споделяли Иберийски полуостров. Случая с България и Северна Македония е съвсем друг, пък за езика да не говорим..
  —цитат от коментар 35 на plamen_b


  Напълно съм съгласен, че испано-португалската история не само, че няма нищо общо с нашия случай като "модел", но е и особено вредно за нас въобще да допускаме такива "аналогии".
  Защо?
  Ами заради терминологията. Която пък обуславя резултата!
  Испано-португалската "съвместна" история е "преплетена". Ту този, ту онзи, но са си ясно обособени и различни субекти.
  Българо-македонската "съвместна" история е "обща". Били сме един "субект".
  За сравнение - имаме "преплетена" средновековна история с румънците.
  И ако допуснем да ни натресат "термина", че историята ни е "преплетена" - това автоматически предпоставя, че им признаваме различен "идентитет" преди '45 година. И на тази база те вече може да си "бЕрат" колкото успеят да докопат история и исторически личности на база вече "мултиперспективността".
  Казано по военному - "общата, но преплетената история" е ударната група за "пробив", а вече "мултиперспективността" е вторият ешелон, който нахлува след пробива, заема територия и взема пленници.

  В този контекст е необходимо да обърна внимание, че напоследък северомАкедонците освен "мултиперспективността" се опитват да изкарат на първо място и да пробутат - да, именно да пробутат - тази нова "линия" за "преплетената история".
  Защо и какво следва като "извод" и последствия за нас вече писах по-горе ...

 47. 47 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  И шо стана сега? Сакааме ги да ги слушаме португалците, а они излезнаха бугаромани! Некеме ги вишве и они лажат

 48. 48 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ако трябва да перефрезираме "Политико" по коректно е да се каже, че България действително е изолирана и НИКОЙ от европейските ни партньори НЯМА И ЖЕЛАНИЕ да разбере позицията ни. Толкова по въпроса за европейската солидарност!
  А колкото до португалския дипломат- без да иска жената е казала истината, такава каквато е. Македонският език винаги/а и сега все още/ е бил дял от българския, ако ще и днешните македонци да се чувстват и марсианци/тяхно "свещено" право, което между впрочем никой и не им го отрича/.

 49. 49 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#27] от "jazzdevil":

  "Умнокрасивите веднага да порицаят португалката за тези грозни инсинуации!"

  Предполагам, че си грозен и тъп, за да имаш фобия имаш от умните и красивите хора. За каквото и да стане въпрос ти си знаеш за краствицата. Както се казва: "Де го чукаш, де се пука".

 50. 50 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  В Скопие са вдигнали кръвното хахаха, но това е истината - македонският език е бил част от българския, отделил се е и е застинал във времето, докато българския се е развил.

  -voxy
 51. 51 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Съседите е крайно време да разберат, че никой не им пречи да се чувстват македонци. НО ОТ 1944 година когато в титова Югославия им създават език. Така, че историята и м започва от тази дата.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 52. 52 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  „Една от най-срамните страници в българската история

  Сценарият е писан в Кремъл: за да подчини Тито, Сталин е искал да му подари Пиринския край. А марионетното правителство на Георги Димитров е било готово да му я даде и така да извърши едно национално предателство.
  През есента на 1944 г. българите в Пиринския край и Вардарска Македония са подложени на нечувани репресии и гонения. Целта: да бъдат приобщени към признатата от Москва „македонска нация“, 03.06.2017 г. - dw.com/bg/една-от-най-срамните-страници-в-българската-история/a-39101888
  ……………….
  Путин, на среща с македонския президент Георге Иванов, заявява:

  „В Русия днес е тържествен ден, Ден на славянската писменост, а тази писменост е дошла при нас от македонската земя", 24.05.2017 г.

 53. 53 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Весело

  Лелеее - крийте статията, че Стюпида ще получи удар!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 54. 54 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  а така, сега им още някоя друга страна и шанс и дойдат нещата по местата. след това и сърбите са наред

 55. 55 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Любопитно

  Ааааааа:) Пак ли?!:))))))Македонци вече не дават спокоен живот за български "патриоти":))))))
  —цитат от коментар 32 на putinxujlo


  Ти па кво плачеш на чужди гробища? Празнувай вчерашната победа и не ни мисли. :)

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 56. 56 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Тая пак много дипломатично се е изказала :)

  Можела е доста по-твърдо да им тегли майната :)

 57. 57 Профил на phfire
  phfire
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Ако всички държави започнат да искат нещо от съседите си, защото говорят диалект на езика им ще се върнем в средновековието. Погледнете картата на Европа подяволите. А че македонците са задници - да.

 58. 58 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  „Гръцки министър: Македонците са българи

  В интeрвю зa тeлeвизия „Aнтeнa“, прeдceдaтeлят нa пaртиятa „Нeзaвиcими гърци“ и миниcтър нa oтбрaнaтa Пaнoc Кaмeнoc oтнoвo пoдчeртa,
  чe мaкeдoнцитe „ca бългaри, cлaвяни“,
  oтбeлязвa близкoтo дo кръгoвeтe нa ВМРO-ДПМНE cкoпcкo eлeктрoннo издaниe „Курир“., 20.09.2018 г.
  akti.bg/world/330225-gracki-ministar-makedoncite-sa-balgari

 59. 59 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1339 Весело

  Македоноидите трябва да разберат ,че колкото и да лъжат на лъжата краката са къси! МНого е смешно как хора изкарващи се потомци на антички ( вероятно, но не на 100 %, гръцки) гейове ( и това меко казано) и издигнали най- големия паметник на гей в света ( нищо против хората с нетрадиционна сексуална ориентция) да обсъждат неморалността и цената на жените от един "съседен" народ.

 60. 60 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#53] от "Тюфлекчия":

  Той сигурно още се чуди с кой профил да коментира с българския или със северномакедонския 😉

 61. 61 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#57] от "phfire":

  "Ако всички държави започнат да искат нещо от съседите си, защото говорят диалект на езика им ще се върнем в средновековието. "

  Ами всъщност по-голямата част от българите искат само това - македонците да признаят, че говорят диалект на българския. Нищо, ама нищо повече, поне що се отнася до мен.

 62. 62 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 815 Весело

  Време е Заю да шусне пак старата плоча за расизма, ксенофобията, фашизма и там каквото още се сетат либералните титани.

  А родните либерални боклуци радостно ще му запригласят и ръкопляскат.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 63. 63 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#43] от "grajdanin1":

  Къде видяхте такова твърдение? Ина разлика между "македонският език си е български" и "северномакедонския език е бил част от българския език" (едното е сегашно, другото е минало време..

 64. 64 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Весело

  Чакам коментари от Ступи.

  Еретик
 65. 65 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Стана ми жал за северномакедонците. Гърците им взеха Александър Велики, ние не им даваме цар Самуил и Гоце Делчев, сега лека полека става ясно, че македонският език си е български, еми то какво им остана.
  —цитат от коментар 43 на grajdanin1


  Остана им цялата история на България (1340г) и още 8 века тракийско и пред тракийско наследство - най-старите цивилизации на Европейския континент. Само трябва да признаят истината, че са етнически българи, които сръбската пропаганда е превърнала в жертви и аутсайдери.

 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  Ана Павлова Захариева хвърли в смут автентичните. Аз, като гаден и мръсен татарин ще гледам цирка с удоволствие, заедно с европейското първенство.
  —цитат от коментар 5 на georgievb


  Вместо да гледаш с удоволствие застани на страната на истината и отстоявай правото на България да си пази историята и езика от посегателства, които са на чисто политическа основа и нямат нищо общо с реалната история.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на phfire
  phfire
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#61] от "grajdanin1":

  Ти може и да искаш само това но повечето българи спамят "македонците са българи" и не се замислят че в човешкото ДНК няма националност и че избора на държава е политически акт

 68. 68 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Ogromno uvajenie kum portugalskiat politik! Naj-nakraia niakoi da ima smelost da kaje istinata!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#50] от "voxy":

  "македонският език е бил част от българския, отделил се е и е застинал във времето, докато българския се е развил"

  Чак пък "застинал във времето" 😀 Като им е потрябвала дума с която да нарекат "влак" са използвали сръбската "воз". Ето Ви и развитие... Но то си е и нормално да нямаме обща дума за "влак". Ж.п. линия от София за Скопие и до сега няма...

 71. 71 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Заев е клекнал, но за пред опозиционната общественост требе да се симулира противопоставяне и изненада. Затуй португалската лелка е пуснала малко духа от бутилката, та да видят как ще реагират макетата. Опипва се почвата при кое определение за езика макетата ще са най-малко засегнати на тема единственост и уникалност.

 72. 72 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  „Кой откъде е тръгнал, за да донесе азбуката – това не е европейски подход. Европейският подход е да кажем, че благодарение на светите братя Кирил и Методий на азбуката, на тази писменост, която те са създали, близо 300 млн. души пишат, четат и в края на краищата обогатяват и европейската култура“, коментира премиерът Бойко Борисов изказването на Путин, че писмеността им е дошла от македонската земя.
  Вместо г-н Борисов да възрази остро срещу тази гаврата на Путин с българщината, той веднага зае обичайната за него надупена пред Русия позиция.
  (Светите братя Кирил и Методий са създали глаголицата, а не кирилицата, ама г-н Бойко Борисов откъде да ги знае тези работи.)

 73. 73 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#45] от "plamen_b":

  "Има разлика в думите (лексиката)- компир вместо картоф, мисирка вместо пуйка"

  Защо търсите под вола теле. Компир е картоф по самоковски, даже има такава фирма: "Самоковски компир", мисирка викат на пуйката в много райони на България. Ами какво ще кажете за карпуз - диня в някои части на Южна България. Я отидете в разложко и се опитайте да ги разберете, когато говорят помежду си - две години съм бил там войник и пак едвам им схващах. Но никой не говори за "разлошки език".

 74. 74 Профил на Дървен камък
  Дървен камък
  Рейтинг: 8 Весело

  Истината рано или късно ще пробие стената на мракобесието и писъци и истерии няма да помогнат!
  Обичам Португалия бай дъ уей
  https://www.youtube.com/watch?v=m0jOgx4CafE

 75. 75 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Никой не може да иска от България да се откаже от хилядолетна история и да принесе истината курбан, обслужвайки "ценности" и наглостта на едно 70-годишно коминтерновско копеле.

 76. 76 Профил на Дървен камък
  Дървен камък
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#70] от "plamen_b":

  Има някои македонски думи, които от утре бих въвел на български:
  сметач за компютър
  паричник за портмоне
  новинар за журналист

 77. 77 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Весело

  До коментар [#55] от "Тюфлекчия":

  Ти па кво плачеш на чужди гробища? Празнувай вчерашната победа и не ни мисли. :)
  ▪️▪️▪️

  Пич. Съжалявам че вашият македонци отбор не стигна до европейското първенство :)))
  пИчаль:))) Не плачи:)

  "Чуждестранен агент"
 78. 78 Профил на Erokh
  Erokh
  Рейтинг: 223 Весело

  ама що никой не се замисля за положителната страна на нещата бре, в CV-тата ни - срещу владеете ли чужди езици, винаги ще има поне един - македонски :) :) :)

  Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times....
 79. 79 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 815 Весело

  Ганьо си мисли, че този дипломатически гаф по някакъв начин работи за неговата кауза, докато е точно обратното. Тази госпожа не знае нито български, нито македонски, така че, нейните думи нямат никаква достоверност. Просто се издаде, че някой ганьовец й е промивал мозъка с редовите мантри, с които биват захранвани ганьовците. Предвид това, Европа оттук нататък ще се стреми всячески да предотвратява подобни гафове, включително и чрез още по-силен стремеж да помогне на онеправдана Македония.
  —цитат от коментар 69 на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ


  Macedonia Lives Matter! ✊✊✊✊

  😂😂😂😂😂😂

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 80. 80 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#77] от "putinxujlo":

  Е стигна, но не се представи много добре.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Любопитно

  До коментар [#67] от "phfire":

  "избора на държава е политически акт"

  Така е. Нещо повече, изборът на национална / етническа идентичност е отделен както от избора на държава, така и от избора на език.

 83. 83 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  До коментар [#57] от "phfire":

  Не бих отивал до такива крайни определения за македонците, все пак сме рода. Просто политическата конфигурация в рамките на Европа сега насърчава етнични обособености - примери с Каталуня, баските, Косово, Шотландия и т.н., просто всеки иска да преговаря директно и да иска фондове без да бъдат филтрирани пред допълнителна бюрокрация.
  А иначе не виждам причина македонците да не се съгласят с тезата за общата история и историческото разделение след 1944 година като фактор за формиране на нация със свой език, Украйна например го направи макар че преди практически само в селските райони на Западна Украйна се говореше на днешната версия на езика.

 84. 84 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#69] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Гаф е защото не е истина, или е гаф понеже е истината, а тя е неудобна?

 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  " Явно е свързано със северномакедонския език, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни." Колко наши съфорумници плюха по собствената ни позиция и ни изкараха, че едва ли не сме обслужвали интересите на Кремъл, а, ето, представител на държава, далеч от нас, успя да каже истината за македонските фалшификации и лъжи без дори да е експерт по нашата история ! Сърбоманите в Скопие газ пикаят, но по - лошото за тях е, че всичко това е самата истина и скоро и други държави от ЕС ще я прозрат......
  —цитат от коментар 19 на samoedin


  Всъщност, цялата каша е забърката именно в Кремъл, защото не сме им уйдисали на мераците да станем техен роб и да им дадем излаз към 'Проливите".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Весело

  До коментар [#77] от "putinxujlo":

  Нещо не разбирам какво искаш да кажеш. Отдавам го на махмурлука. Айде със здраве.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 87. 87 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Гаф е защото не е истина, или е гаф понеже е истината, а тя е неудобна?
  —цитат от коментар 84 на zxp53317185


  Какво значение има? Никой друг, освен тая заблудена г-жа, която ако още не се е извинила, ще се извинява тепърва.

 88. 88 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#1] от "samoedin":

  "Сещате ли се като говорите на български език какви сте вие ?"

  Аргументът Ви е слаб. Американците като говорят английски да не са британци или англичани?

 89. 89 Профил на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Какво значение има? Никой друг, освен тая заблудена г-жа, която ако още не се е извинила, ще се извинява тепърва.
  —цитат от коментар 87 на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ


  ... няма да възприеме такава позиция, исках да кажа.

 90. 90 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Весело

  Ганьо си мисли, че този дипломатически гаф по някакъв начин работи за неговата кауза, докато е точно обратното. Тази госпожа не знае нито български, нито македонски, така че, нейните думи нямат никаква достоверност. Просто се издаде, че някой ганьовец й е промивал мозъка с редовите мантри, с които биват захранвани ганьовците. Предвид това, Европа оттук нататък ще се стреми всячески да предотвратява подобни гафове, включително и чрез още по-силен стремеж да помогне на онеправдана Македония.
  —цитат от коментар 69 на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ


  Стюпид, направо щях да се разплача га прочетох тез думи силни! Да ги пратя ли на Заев с предложение да те направи почетен антички? Мое ти прати една реплика на шлема на Санде Големиот!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 91. 91 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 536 Неутрално

  бре. кефят ме португалците,
  че са искрени. макетата да не зяят.
  аз съм за макетата да влезат по-бързо
  в европа, защото така ще пропадне
  плана на путин, който го копира от сталин,
  да ни противопоставя непрекъснато.
  всъщност вече искам да се преименува
  Димитровград. няма по-голям международен терорист
  и национален предател от димитров.
  безродник.

 92. 92 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#35] от "plamen_b":

  просто ми хрумна, не сравнявам несравнимото

  и нищо нямам предвид "наум"

  само споменавам, че ПО МОИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ португалците имат особено чувствително отношение към езиковите (а значи и културните) спорове

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1357 Весело

  Стана ми жал за северномакедонците. Гърците им взеха Александър Велики, ние не им даваме цар Самуил и Гоце Делчев, сега лека полека става ясно, че македонският език си е български, еми то какво им остана.
  —цитат от коментар 43 на grajdanin1


  Връща се малкият македонец от училище, омърлушен се приближава към баща си.
  - Какво става, пак ли двойка?
  - Ами да, тате.
  - И по какво бе?
  - По македонска история.
  - Абе келеш такъв, тоя учебник от 5 страници не можа ли да го запомниш вече, бе?

 95. 95 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#87] от "Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  Защо ще се извинява, защото е казала нещо невярно ли?

 96. 96 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Бил е преди векове, и историята също се е развивала по тези земи, но....вече е време да дадете свобода на македонците да имат собствена държава и да бъдат които искат !

 97. 97 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  Едно от българските искания към Северна Македония за одобряване на преговорната рамка и свикване на Първа междуправителствена конференция бе употребата в преговорния процес на фразата "официален език на Република Северна Македония" вместо "македонски език".
  —цитат от коментар 0 на статията


  Не трябва да се променя формулировката "официален език на РСМ".
  Новото предложение е едно признаване на една несъшествуваща и претендираща неправилно измислица.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 98. 98 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Весело

  Така като гледам, Ганьо си мисли, че цивилизованите хора ей ся ще възприемат казаното в един дипломатически гаф за абсолютната истина, и ще им връчат златен медал за това, че се изживяват като мутра-рекетьора на ЕС 😁😁🇲🇰
  —цитат от коментар 81 на Сенсей НАНАЙ Боко НАНАЙ Шкембе НАНАЙ


  Не бе Стюпи, мислим си как в такива случаи се разбира как европейците отлично знаят какъв е проблемът и каква е истината. Просто се чудят как да продължат напред, че имат графици. С две думи - няма "неразбиране" на нашата позиция, нито пък спор кой е прав. Просто тях не ги интересува (както не ги интересуваха териториалните спорове между Словения и Хърватска). Е да ама ние си настояваме и щат не щат ще се занимават, което включва да кажат на Северна Македония да си наляга парцалките, щото на нас не могат (колкото и да ти е мъчно). Страдай.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 99. 99 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  I have a dream (Имам една мечта)!
  Нещо, което трябваше да бъде извършено още от "строителите" на България през 1879г. Страната ни да се раздели на автономни области, и да поканим РСМ да се присъедини като автономна област, в която ще се ползват официално 2 езика, а Скопие ще е със статут на автономен административен център.
  Не знам доколко това е възможно, но съм сигурен че в София са против всякаква децентрализация
  .

 100. 100 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Браво на Португалия!
  Хубаво е, че скопяните са чули истината и откъм западния край на континента.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK