Преди 30 години се разпадна Варшавският договор

Съветски лидери и военни в полския парламент във Варшава на 14 май 1955 г. при подписването на Варшавския договор. Това са маршал Иван Конев (върховен командващ на алианса), Вячеслав Молотов, външен министър на СССР, премиерът Николай Булганин и министърът на отбраната Георгий Жуков.

© Associated Press

Съветски лидери и военни в полския парламент във Варшава на 14 май 1955 г. при подписването на Варшавския договор. Това са маршал Иван Конев (върховен командващ на алианса), Вячеслав Молотов, външен министър на СССР, премиерът Николай Булганин и министърът на отбраната Георгий Жуков.Варшавският договор, съперникът на НАТО по време на Студената война, изчезна преди 30 години, а след това всички негови източноевропейски членове се присъединиха към Атлантическия алианс, предвождан от САЩ.


"Сега, както е добре известно, Съветският съюз не съществува, както и Варшавският договор, т.е. военният пакт, създаден в отговор на НАТО. Междувременно алиансът не само съществува, но продължава да се развива ", каза преди три години руският президент Владимир Путин.


Договорът за приятелство, съдействие и взаимопомощ (по-известен като Варшавският договор) престана да действа на 1 юли 1991 г., след като падането на Берлинската стена направи безполезно съществуването на тази организация.
По това време федерална и демократична Германия вече се беше обединила. Шест месеца по-късно най-важният член на този договор, Съветският съюз, се разпадна.


Между 1999 и 2009 година останалите шест членове - България, Чехия и Словакия (Чехословакия), Унгария, Полша, Румъния и Албания - в допълнение към трите балтийски републики , се присъединиха към Атлантическия алианс. Западът беше спечелил Студената война.


"От самото начало болшевиките се опитваха да формират политико-военен блок. Целта им не беше да завладеят цялата планета, а да създадат световен съюз на съветските републики. Проблемът е, че нямаше никой, с когото да го направят. Единствено Монголия беше независима ", казва пред агенция Efe Артьом Улунян, историк на Руската академия на науките.


Нещата се промениха с появата на Желязната завеса след Втората световна война. Влизането на Западна Германия в НАТО през 1955 г. е идеалното оправдание за СССР да оглави създаването на Варшавския договор през същата година. Единствено Югославия беше оставена настрана.


С помощта на доктрината за ограничен суверенитет СССР създаде пояс от сателити, в който всяко идеологическо отклонение се наказва със сила. Такъв беше случаят в Унгария (1956) и Чехословакия (1968). Освен това договорът му позволи да разположи войски навсякъде в Източна Европа.


Улунян смята, че пактът е бил успешен само през първите години от съществуването му, тъй като скоро е доказал, че дисциплината в социалистическия лагер не е била толкова желязна, както се вярва на Запад. "Страните в пакта всъщност играеха двойна игра. Те също искаха да установят равнопоставени отношения с членовете на Европейския съюз (ЕС) и НАТО. Този стремеж предизвика много противоречия в комунистическия блок", обяснява той.


Докато НАТО търсеше" слаба връзка "в пакта, Румъния на Николае Чаушеску се оправяше сама, Албания напусна блока през 1968 г., а ГДР винаги гледаше накриво към останалите.


Влизането на съветски танкове в Прага предизвика непоправима ерозия в групата. Нахлуването в Афганистан (1979 г.), до голяма степен благодарение на реакцията на Запада - ембарго и олимпийски бойкот - беше последната капка. През април 1985 г. с Михаил Горбачов в Кремъл пактът беше удължен за още 20 години, но беше твърде късно.


Трудностите обаче започнаха много по-рано, в средата на 60-те години, с икономическите реформи, инициирани от няколко държави. "Не че са искали да се откажат от комунизма, но са искали да започнат икономически реформи. Но когато казват, че икономическата реформа може да се приложи независимо от политическата ситуация, това не е вярно", казва той.


Икономическа изостаналост и технологична изостаналост в сравнение на Запад също започна да влияе върху пакта. "Комунистическият блок не можеше да оцелее без пари, НАТО също претърпя икономически кризи, но намери изход", казва историкът. След много години комунизъм "по-голямата част от източноевропейските граждани искаха промяна", казва той.


Следвайки примера на други страни с авторитарно минало като Португалия, Испания или Гърция, които се присъединиха към ЕС и НАТО, източноевропейците си мислеха, че "Европа ще направи така, че да постигнат напредък".


"Влизането в евроатлантическите институции се разглежда като елемент на сигурността. Не бихте могли да останете в ничия земя. Нека си спомним какво се е случило в Югославия", обяснява той. През следващите десетилетия всички страни от Варшавския договор се присъединиха към алианса, дразнейки Кремъл, който оттогава обвинява САЩ в нарушаване на предполагаемо мълчаливо споразумение.


"Не съм сигурен, че е имало такова споразумение. Ако беше вярно, щеше да бъде фиксирано на хартия. По такива сериозни въпроси не може да има устни споразумения", каза Улунян. Тридесет години по-късно той не вижда алтернатива на НАТО. Нито ръководената от Русия организация на Договора за колективна сигурност, нито ръководената от Китай Шанхайска организация за сътрудничество.


"Опитът ни казва, че създаването на блок не е достатъчно, за да се съберат няколко държави. Членовете трябва да се откажат от суверенитета си", казва той.

Ключови думи към статията:

Коментари (156)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 683 Неутрално

  За съжаление... От тогава до сега не е имало и един мирен ден по света...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  "Преди 30 години се разпадна Варшавския договор"

  Светла дата в историята! Трябва да се отпразнува!

 3. 3 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 215 Любопитно

  Ми ,лошо нема!
  Ние цъфнахме и вързахме в ЕС и НАТО!🥳👍

  Много съм прост
 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Весело

  "Шест месеца по-късно най-важният член на този договор, Съветският съюз, се разпадна."

  Музика за моите уши! :-)

 5. 5 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Тъжна дата, друго си беше едно време.

 6. 6 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Договорът за приятелство, съдействие и взаимопомощ на СССРусия с окупираните от нея...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 7. 7 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 215 Любопитно

  "Шест месеца по-късно най-важният член на този договор, Съветският съюз, се разпадна."Музика за моите уши! :-)
  —цитат от коментар 4 на vassilun


  Пей Вася,пий и пей от радостъ!💋👍

  Много съм прост
 8. 8 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2279 Весело

  Характерното за този "алианс" е, че нападаше своите членове и съюзници. 😀

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 9. 9 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#6] от "Apophenia":

  ще има много рев и русофилски сополи

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Любопитно

  Тъжна дата, друго си беше едно време.
  —цитат от коментар 5 на МиГ-29


  За това ли си мечтаете:

  "С помощта на доктрината за ограничен суверенитет СССР създаде пояс от сателити, в който всяко идеологическо отклонение се наказва със сила. Такъв беше случаят в Унгария (1956) и Чехословакия (1968). Освен това договорът му позволи да разположи войски навсякъде в Източна Европа."

 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4102 Любопитно

  Един добър ден за света!И за източно европейците жадни за свобода и демокрация...Въпреки че ни управляват бивши воени клели се в червеното партиино знаме и били делегати на конгерсите на БКП....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 424 Неутрално
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#5] от "МиГ-29":

  "Тъжна дата, друго си беше едно време."

  Случайно ли е, че сталинисти като теб сте сред най-активните поддръжници на Бойко Борисов? Той напомня ли ви на Сталин?

  Иначе - малко след Варшавския договор се разпадна и Съветският съюз - все важни и положителни събития.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  ".................. Западът беше спечелил Студената война......................"

  Това е най-важното!"Империята на Злото " рухна окончателно!

 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Разстроено

  "Западът беше спечелил Студената война."
  Не само Западът ами и Мала Азия в лицето на Турция за която разпадането на Варшавският договор и най-вече на СССР откриваше примамливи перспективи за исторически реванш срещу вековният геополитически враг и Възраждане на Османската империя. А нашият "цивилизован" избор за влизане в НАТО се оказа отказ от национален суверинитет и ни превърна в лесна плячка за турският експанзионизъм!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  пф как може да сравняваш боко със иконата Сталин :)
  просто обичат боко, щото движи руските проекти от които се загранват и местните рософили

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Весело

  До коментар [#3] от "Контрол на съзнанието":

  Миииииии който е недоволен да хваща пътя за Сибир!Там , ако оцелее някоя и друга година под "вещото ръководството на Партията" ще е феноменален успех!!!!

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Весело

  До коментар [#4] от "vassilun":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  На 100% съгласен!

 19. 19 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 451 Весело

  супер, много готино се получи - съсъсъръ и вършафския д-р се разпаднаха по едно и също време!

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Любопитно

  До коментар [#10] от "vassilun":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  "Справедливост" по съветски!

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Любопитно

  До коментар [#8] от "Николай Колев":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Те рашките освен да "освобождават" и да пият водка на екс друго не могат да правят!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#3] от "Контрол на съзнанието":

  Не е вярно - вие не сте в НАТО и в ЕС, вие сте в р00сия.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#24] от "Шоршо":

  ми в тези някои останаха да властват слугите на руснаците... и шофьорите на слугите

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 26. Ми ,лошо нема!Ние цъфнахме и вързахме в ЕС и НАТО!🥳👍
  —цитат от коментар 3 на Контрол на съзнанието


  Много верно. Ние да, за вас не знаем.

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#16] от "Apophenia":

  "...пф как може да сравняваш боко със иконата Сталин :)..."

  Не ги сравнявам, просто констатирам, че имат много общи последователи. ;)

  А този цитат знаеш ли на коко е:

  "В съвременната история за мен номер едно, който ми е просто модел на подражание, е г-жа Ангела Меркел. От друга страна, Путин от една изостанала държава направи в момента сила, с която се съобразяват всички. Погледнато за своето време, Хитлер и Сталин също са номер едно. Или Мао - за това да водиш една империя толкова време в такива ситуации, се изискват качества".

  Точно така. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Любопитно

  Всршавският договор се разпаднал преди 30 години, СССР тоже ... Буйна радост във форума... лошо няма.
  Един въпрос -защо викате от тогава на България "Булгаристан", "кочина" и "територия"? Защо 2 000 000 са напуснали страната след като Варшавския и СССР са се разпадли? Неуметност да се управлявате сами?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 215 Разстроено

  До коментар [#3] от "Контрол на съзнанието":Миииииии който е недоволен да хваща пътя за Сибир!Там , ако оцелее някоя и друга година под "вещото ръководството на Партията" ще е феноменален успех!!!!
  —цитат от коментар 17 на bat_plamen


  Ние си оставаме в квартал "Марксло" у Дуисбург,мути не ни пуска в Сибир!😢

  Много съм прост
 30. 30 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Империята на злото! Няма да липсва на никого !

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално
 32. 32 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#24] от "Шоршо":ми в тези някои останаха да властват слугите на руснаците... и шофьорите на слугите
  —цитат от коментар 25 на Apophenia


  Народа защо го позволи? -> Явно толкова си можем!

 33. 33 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#21] от "bat_plamen":

  До коментар [#8] от "Николай Колев":Те рашките освен да "освобождават" и да пият водка на екс друго не могат да правят!
  —цитат от коментар 21 на bat_plamen


  А-а, не си прав. И балалайки правят.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 34. 34 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Светла дата за Източноевропейците ! Да си сипем поедно .......а разпадналите се да си опичат акъла за в бъдеще ....за 30 години можеха да стигнат Япония и Германия ....ама не....дай им да въртят шашките , да пиянстват и да се зъбят на света.....

 35. 35 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#32] от "Шоршо":

  народа за вас е просто една изтривалка

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#32] от "Шоршо":народа за вас е просто една изтривалка
  —цитат от коментар 35 на Apophenia


  Интересно кои сме тези нас и вас? Я кажи да се посмея.

 38. 38 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  Варшавският договор доведе до това, че накрая, всички страни-членки, до една, бяха фалирали.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 39. 39 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 716 Неутрално
 40. 40 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Неутрално

  До коментар [#1] от "Птоломей Едно":

  Стига клишета. И тогава по целия свят горяха конфликти.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 41. 41 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#38] от "hamiltonf":

  това беше по скоро СИВ :) Варшавския договор уреждаше военната подчиненост на окупираните от СССР европейски държави - Източна Германия, Полша, Унгария, Чехословакия, Румъния и България... Съребете и албанците даже не бяха в него, макар че са "братски"

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 42. 42 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  До коментар [#41] от "Apophenia":

  СИВ беше нещо, което както го бе определил Горбачов, "никой не иска да купува боклуците на другите". А Варшавският договор, с огромните си разходи за превъоръжаване, постоянно и разрастващо, доведе точно до очакваният финансов крах.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 43. 43 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#42] от "hamiltonf":

  то на това недоносче, да му беше един проблема :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#44] от "satanail13":

  има да чакате, на коча да му падне пакета

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#41] от "Apophenia":

  "Варшавския договор уреждаше военната подчиненост на окупираните от СССР европейски държави - Източна Германия, Полша, Унгария, Чехословакия, Румъния и България..."

  Не само това - използваше териториите им за "стратегическа дълбочина", а научно-техническия и индустриалния им потенциал - за разработване и производство на оръжейни системи, насочени срещу демократичния свят. Най-добрите калашници се произвеждаха в България, а най-добрите танкове - в заводите на Шкода в Пилзен. Руснаците имаха проектанти да начертаят оръжието, но рабочиите им винаги са били с две леви ръце и изпълнението куцаше.

  В рамките на Варшавския договор правителствата на държавите -членки нямаха абсолютно никаква автономия във взимането на политически и военни решения - всичко се диктуваше от кръглите фуражки в Москва.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Светла дата за Източноевропейците ! Да си сипем поедно .......а разпадналите се да си опичат акъла за в бъдеще ....за 30 години можеха да стигнат Япония и Германия ....ама не....дай им да въртят шашките , да пиянстват и да се зъбят на света.....
  —цитат от коментар 34 на KRAFTWERK


  Я пак? Бай Ганьо Балкански ще стига японците? Те да спрат за 100 години, пак не можеш да ги настигнеш.
  [quote#36:"Шоршо"][/quote]

  Визирам руските неандерталци , не се правете , че не разбирате ....разпаднаха се като пясъчна къщичка ....и ще дочакам Чувашия и Мордова да кандидатстват за членки на НАТО......

 48. 48 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Тъпи пропагандни клишета ... Имаше технологично изоставане , но преди 15 години Китай, Виетнам бяха буквално в ориза ! Днес са ......Основния проблем бе РАЗКОЛ в съветския елит , който се бе разделил на две враждуващи , и дори три групи . САЩ и ЗАПАДА бяха толкова шашардисани от ставащото ,че дълго време проверяваха дали руснаците не правят капан ! Например близо една година ЗАПАДА отказва да вземе решение по Германия . Нито Англия , нито Франция са искали обединена Германия . Това се случва поради "времето" , а не поради желанието на Англия ,Франция ...и ошашавената САЩ ! СССР взема решение да изтегли от ГДР 300 000 или 400 000 войска без подготовка , без осигуряване на жилища , работа ...и тн
  Тук обаче се сещам за нещо важно ...., една държава изчезва от Европа . Тя е призната във всички международни органи ...не е имало референдум (крим) . Така архитектурата на света след ВСВ бе сериозно увредена, а със случая Югославия нищо от споразуменията след ВСВ вече не действаше. Светът навлезе във времето на ЕДИН СВЕТОВЕН ЛИДЕР . Но още през 2014 тази схема се пропука ...САЩ нямат военна мощ да са навсякъде , а към 2018 вече не са и икономически световен лидер . някой все още хълцат по онези времена , но те приключиха ... и ако някой си прави грешни илюзии , е за негова сметка .

 49. 49 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2454 Неутрално


  Цитирайки Унгария 1956 и Чехословакия 1968, авторът пропуска и въстанието в ГДР през 1953 година .
  Иначе разпадането на Варшавския договор на 1.7.1991 е една от светлите дати за целият свят .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 50. 50 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#46] от "Norman Granz":

  да ама сега ще ти обяснят как нямало руска военна база в България, мухаахаха

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  До коментар [#25] от "Apophenia":

  "и шофьорите на слугите"

  И гавазите на главните комунета!

 53. 53 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Ми ,лошо нема!Ние цъфнахме и вързахме в ЕС и НАТО!🥳👍
  —цитат от коментар 3 на Контрол на съзнанието  Защото по времето на Варшавския договор, СИВ и т. н. « Социалистически лагер «, плувахме в охолство, нали
  Е, имаше и такива другари, но от областен управител и до членовете на Политбюро на ЦК на БКП .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 54. 54 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#6] от "Apophenia":

  Би ли казал, ние сега окупирани ли сме или не сме? Членове ли сме или ануси? Кое е по-хубаво от преди или не е? Ти имаш ли самочувствие на поданик на държава? Силна. Щото аз в казармата 80-82 имах.

 55. 55 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  82 години нацистки сговор против Варшава...

  Преди 30 години сговорът се разпадна.
  Приспадаме 30.
  Но за репарации нацистките нации не помислюват.

  Ей една нация... след 70 години СССР восход... изостана в 1992.
  Пак се наложи да я дигаме

  До коментар [#27] от "Norman Granz":
  До коментар [#16] от "Apophenia":

  "...пф как може да сравняваш боко със иконата Сталин :)..."

  Не ги сравнявам, просто констатирам, че имат много общи последователи. ;)

  А този цитат знаеш ли на коко е:

  "В съвременната история за мен номер едно, който ми е просто модел на подражание, е г-жа Ангела Меркел.

  От друга страна,
  Путин от една изостанала държава

  направи в момента сила, с която се съобразяват всички. Погледнато за своето време, Хитлер и Сталин също са номер едно. Или Мао - за това да водиш една империя толкова време в такива ситуации, се изискват качества".

  Точно така. ;)

 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#50] от "Apophenia":

  "да ама сега ще ти обяснят как нямало руска военна база в България, мухаахаха..."

  Сталинистите и носталгиците по соца не са в състояние да ми обяснят каквото и да било. Самите те са ми дотолкова ясни, че гивиждам като на рентгенова снимка.

  Включително "одеснелите" привърженици на Дръмб, Бойко Борисов, Орбан и "християндемократа" с високите токове.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  До коментар [#48] от "dejmos":

  Значи трябва да сме благодарни на съветския елит за разкола!? Може! Няма значение! Важното е, че империята на злото отиде в небитието!

 58. 58 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Тъжна дата, друго си беше едно време.
  —цитат от коментар 5 на МиГ-29  Зависи за кого ?!
  Наистина тъжна за по-голямата част от БКП, които не успяха да се докопат до куфарчетата на Андрей Карлович и да бъдат назначени за « бизнесмени «, но светла за докопалите се до куфарчетата и станали капиталисти и милионери, а някои вече и олигарси .
  Иначе лузърите си бяха такива и при правешкия цървул, както и при ученикът му .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 59. 59 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#54] от "jlb02632781":

  ми то не е лошо да сте имали самочувствие през '82, ама май е било родено от гола пропаганда...
  Какво покритие е имало го показват недвувсмислено последащите събития, на които би трябвало да сте съзнателен свидетел...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#57] от "vassilun":

  "Важното е, че империята на злото отиде в небитието!"

  В моя живот успях да видя разпада на СИВ, на Варшавскшиа договор, на СССР - все неща, които Тодор Живковската пропаганда бе обявила за вечни като Пирамидите, като Хилядолетния Райх...

  Ако е рекъл Господ, ще видя и разпада на Русия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#6] от "Apophenia":Би ли казал, ние сега окупирани ли сме или не сме? Членове ли сме или ануси? Кое е по-хубаво от преди или не е? Ти имаш ли самочувствие на поданик на държава? Силна. Щото аз в казармата 80-82 имах.
  —цитат от коментар 54 на jlb02632781


  Да не сте били ефрейтор от влашките села ....Да ааа....голяма гордост е било.......

 62. 62 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  Някой спечелиха - Източна Германия, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, а някой изпаднаха до нивото на африканска държава и загубиха 1/3 от населението си. Явно толкова си можем.
  —цитат от коментар 24 на Шоршо


  Да , така е.Изброените от Вас се бореха срещу комунистическата чума , а ние бяхме най-верния и сателит.Дори и румънците се дърпаха от агресията на Рисия , а за сърбите да не говорим. 30 години ние не може напълно да се откъснем от руското влияние заразлика от тях.

 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#61] от "KRAFTWERK":

  "Да не сте били ефрейтор от влашките села ..."

  Бил е "отличник по бойната и политическата подготовка." :)))))

  С такива глупости фуражките залъгваха полуграмотните бойци от селата, влезли в казармата за да "станат мъже". ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Весело

  Ми ,лошо нема!Ние цъфнахме и вързахме в ЕС и НАТО!🥳👍
  —цитат от коментар 3 на Контрол на съзнанието


  Щом ти аресва върни се при бае тошу!

  : ))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 66. 66 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 991 Весело

  ...Преди 30 години се разпадна Варшавският договор..., а след това и не(раз)рушимия кенеф

  Амин!

  Имало едно време ссср...
 67. 67 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  До коментар [#8] от "Николай Колев":+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Те рашките освен да "освобождават" и да пият водка на екс друго не могат да правят!
  —цитат от коментар 21 на bat_plamen  Тцъ ... и да « освобождават « не могат .
  Спомням си как « освободиха « Авганистан, а по-късно и Чечня . По времето на Авганистанската авнтюра бях в СССР ( Русия ) и много добре си спомням сакатлъци от тази авантюра по улиците на Оренбург - да не дава Господ ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 68. 68 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Липсва геносе конкуренцията.
  Рибентроп, Гебелс, Геринг, Гимлер а и Гитлер май?

  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_4227991.jpg

 69. 69 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Весело

  До коментар [#21] от "bat_plamen":
  —цитат от коментар 33 на simval


  и мултики тоже ...

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 70. 70 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#63] от "Norman Granz":

  ей, аз бях ефрейтор :) и отличник по няква подготовка там.
  щото само аз целех мишената :)
  На всички ни бяха дали раздрънкани калашници с коикто не може да оцелиш автобус от към широката страна

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 71. 71 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":Най-много плюят руснаците, тези тези които са донасяли на тях, които са взимали пари за да топят роднини, съседи, приятели... Нали, Норми?
  —цитат от коментар 22 на Птоломей Едно  Защо питаш Норман когото не познаваш, а не попиташ патерицата екс-военен министър Шкембе - Иван, или политическия гуру на Буци с агентурно име агент « Николай « ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 72. 72 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Весело

  Очакваме по същия начин да се разпадне и ЕССР ;-)
  —цитат от коментар 44 на satanail13


  Знаеш ли колко малоумници очакват деня на страшния съд и загниването на капитализЪмът?

  п.п. Очаквайте си!

  : ))))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Весело

  До коментар [#44] от "satanail13":има да чакате, на коча да му падне пакета
  —цитат от коментар 45 на Apophenia


  Ам... да си чакат!

  И да мрънкат по форумите колко са зле!!!

  : )))))))))))))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 76. 76 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#67] от "niksan1":

  И най-модерната, най-могъщата, най-най-нанай армия и тя бега от талибите!

  Малинчо
 77. 77 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Весело

  .... Руснаците имаха проектанти да начертаят оръжието, но рабочиите им винаги са били с две леви ръце и изпълнението куцаше....
  —цитат от коментар 46 на Norman Granz


  Както викаше баба ми - гъзоръки!

  : )))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 78. 78 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#63] от "Norman Granz":

  А некои си останаха Грънчовци, ако и да се окръстиха Нормановци! Но дишат с пълни гърди...чуждестранен въздух в мъглата на НАТО!

  Малинчо
 79. 79 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Някой спечелиха - Източна Германия, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, а някой изпаднаха до нивото на африканска държава и загубиха 1/3 от населението си. Явно толкова си можем.
  —цитат от коментар 24 на Шоршо  Тези някоИ ( пиши грамотно ) разрушиха тайните комунистически служби веднага след падането на Берлинската стена и дръпнаха напред, а у нас И В МОМЕНТА ДС- ЧЕНГЕТАТА се вписват като кандидат - депутати в разните там листи, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА « ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ «. - при нас такива МЪРШИ НЕ ВИРЕЯТ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 80. 80 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1482 Весело

  До коментар [#51] от "von_seeckt":

  Кой би го взел...

  Малинчо
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#75] от "Онуфри":

  "И да мрънкат по форумите колко са зле!!!"

  В момента абсолютно всеки български гражданин, който може да раздели на две магарета сено, би трябвало да е by orders of magnitude по-добре, отколкото при соца.

  Всеки - от някогашната червена буржоазия до безпартийните доктори и учителки - имат възможности за развитие, за каквито тогава не смееха да мечтаят.

  По-зле са артелчиците от казармата, които влачеха в къщи палки шпек, а сега са 80-годишни пенсионери и чакат внуците да пратят някое евро от Испания, дето берат маслини.

  Щото от артелчик нещо повече от берач на маслини не може да произлезе.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 83. 83 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Весело

  Тъпи пропагандни клишета ... СССР взема решение да изтегли от ГДР 300 000 или 400 000 войска без подготовка , без осигуряване на жилища , работа ...и тн .
  —цитат от коментар 48 на dejmos


  А ве печенег,

  Какво са правили тези войски у германско?

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 84. 84 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  [quote#58:"niksan1"]
  —цитат от коментар 64 на von_seeckt
  Шофер, хайде и ти не се изхвърляй толкова! Ако не беше родната казарма вместо самосвал сега щеше да караш магарешка каруца. На джуган ли се учи да въртиш геврека?[/quote]


  Ако продължаваш с просташкия език, ще те отсвиря, както отсвирих и « Непукистка « преди две години !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 85. 85 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Весело

  . ...Ти имаш ли самочувствие на поданик на държава? Силна. Щото аз в казармата 80-82 имах.
  —цитат от коментар 54 на jlb02632781


  Имал си защото си бил писарушка на ротния (т.е. ординарец).

  п.п. Откъде ви намериха?

  : )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 86. 86 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  [quote#58:"niksan1"][/quote]

  ++++++++++++++++++++++++++++

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 87. 87 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#84] от "niksan1":

  "Ако продължаваш с просташкия език, ще те отсвиря..."

  Защо изобщо му обръщаш внимание и създаваш у него подвеждащо усещане за значимост?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 88. 88 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  И точно там му е мястото, на бунището на историята, до разлагащият се скелет на СССР, НРБ и другите недионоСчета, които ватниците установиха в покорените земи на Източна Европа на щиковете на червената армия.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 89. 89 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  По-зле са артелчиците от казармата, които влачеха в къщи палки шпек, а сега са 80-годишни пенсионери и чакат внуците да пратят някое евро от Испания, дето берат маслини.Щото от артелчик нещо повече от берач на маслини не може да произлезе.
  —цитат от коментар 82 на Norman Granz


  Тва сигурно го пише в Наръчника на робовладелкия агитатор...

  Нали си от ХриИва жълтопаветна дружина - би ли посочил в кой раздел на програмата на ХриИва партия го пише това за пребиваващите в чужбина, за да го направим достояние на всички - че берачите на маслини, ягоди и пр. са отпадъци за вашата партия...

 90. 90 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3319 Весело

  Както викаше баба ми - гъзоръки!
  —цитат от коментар 77 на Онуфри


  КомунизЪма роди генетични чудовища! 👌👍😄😀😅🤣😂

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 91. 91 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА « ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ «. - при нас такива МЪРШИ НЕ ВИРЕЯТ !
  —цитат от коментар 79 на niksan1


  а ристю бойкикевчето не беше ли от ваште?

  : ))))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 92. 92 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1482 Весело

  До коментар [#67] от "niksan1":

  Момъко бледен, не си ли чел поне стенгазетите по това време, бре!? АФганистан се казва държавата. А Оренбург плетат чудесни шалове - ако се завиеш в такъв, ще заприличаш на убава рускиня... А на Варшавския договор съм служил, за разлика от тебе!

  Малинчо
 93. 93 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Весело

  До коментар [#75] от "Онуфри":"И да мрънкат по форумите колко са зле!!!"В момента абсолютно всеки български гражданин, който може да раздели на две магарета сено, би трябвало да е by orders of magnitude по-добре, отколкото при соца.Всеки - от някогашната червена буржоазия до безпартийните доктори и учителки - имат възможности за развитие, за каквито тогава не смееха да мечтаят. По-зле са артелчиците от казармата, които влачеха в къщи палки шпек, а сега са 80-годишни пенсионери и чакат внуците да пратят някое евро от Испания, дето берат маслини.Щото от артелчик нещо повече от берач на маслини не може да произлезе.
  —цитат от коментар 82 на Norman Granz


  ++++++++++++++++++++++++++++++++

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 94. 94 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Весело

  [quote#90:"Realist"][/quote]

  амчи то ... да си кумуниз означва да си генетично увреден!

  : ))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 95. 95 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3319 Весело

  До коментар [#94] от "Онуфри":

  Началниците им пък бяха Гъзоусти- Брежнев, Тошо, Пенчо Кубадински, Цола Драгойчева....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 96. 96 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Весело

  .. А на Варшавския договор съм служил, за разлика от тебе!
  —цитат от коментар 92 на Малинчо Паков


  Ако това ти е постижението в живота - пази Боже !!!

  : ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 97. 97 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  и някои персонажи все още леят сълзи за него

  цял язовир наплакаха

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 98. 98 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#1] от "Птоломей Едно":

  преди това много ли мирни дни имаше?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 99. 99 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 623 Весело

  ЕССР ке падне!

  Марс е изконна Американска територия!
 100. 100 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#11] от "Willy Messerschmitt":

  оказа се не много добър

  Европа не заприлича на Швейцария

  НАТО наследи от ВД някои "имоти", в които продължи с глупостите

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK